FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 maart 2023

Random Pics van de Dag #882

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag Feyenoord - FC Volendam

Feyenoord is ook na de 25ste speelronde koploper in de eredivisie. Zondagavond hadden de Rotterdammers had lastig met Volendam, maar wonnen uiteindelijk met 2-1, waardoor het verschil met Ajax druk punten blijft.

Feyenoord domineerde zoals verwacht zonder echte grote kansen te creeren, maar het Volendam dat tot scoren kwam. Na een snelle uitbraak zorgde Daryl van Mieghem voor de openingstreffer in de twaalfde minuut. Later kreeg Henk Veerman nog een goede kans om de score te verdubbelen, en uit dode spelmomenten waren de Volendammers ook gevaarlijk.

Na wat omzettingen in de tweede helft kwam Feyenoord in de tweede helft snel langszij via Santiago Gimenez. Net zoals in de eerste helft Feyenoord domineerde de wedstrijd, maar toch kreeg Volendam via Veerman de kans om zijn ploeg weer op voorsprong te zetten, maar hij miste echter. Een kwartier voor tijd viel de bevrijdende 2-1 door een doelpunt van Damon Mirani. Feyenoord kwam daarna niet meer in de problemen en hield de drie punten in eigen huis.

Volgende week is de topper in de eredivisie. Dan neemt Feyenoord het in Amsterdam op tegen Ajax.

Biatleten Christiansen en Wierer pakken massastartzeges in Östersund

De voorlaatste World Cup-week van het biatlonseizoen is zondag afgerond in het Zweedse Östersund. Daar stonden zondag de massastarts op het programma: dertig deelnemers, vier schietbeurten en 'gewoon' een strafronde voor elke misser.

Vrouwen
Na de twee liggende schietbeurten was de hele top-8 nog foutloos, waardoor er niet echt een kopgroep was. De Française Julia Simon nam wel het voortouw en haar jonge landgenote Lou Jeanmonnot volgde met de Italiaanse Dorothea Wierer in haar spoor. Het drietal bleef ook bij de derde schietbeurt foutloos en Simon zat langlaufend wederom constant een stukje voor het achtervolgende duo, maar dat kwam haar duur te staan.

Simon's extra inspanningen leverden haar een misser op bij de laatste schietbeurt. Wierer en Jeanmonnot kwamen foutloos door en het was de Italiaanse die er met de overwinning vandoor ging, nadat ze Jeanmonnot definitief achter liet in de slotronde. De jonge Française pakte kort na haar eerste wel mooi haar tweede podiumplek in de World Cup, Simon eindigde nog als derde.

Mannen
De Noor Vetle Sjåstad Christiansen begon lekker aan de wedstrijd: na de twee liggende schietbeurten had hij tien treffers genoteerd en een kleine edoch prima voorsprong op landgenoot Sturla Holm Lægreid, die een groep achtervolgers aanvoerde. Christiansen bleef foutloos in schietbeurt drie, en kon de laatste schietbeurt zo als eerste aanvangen. Ook dat ging perfect en dus was de overwinning binnen voor de Noor.

Achter Christiansen werd vrij hevig gestreden. Lægreid, diens landgenoot Johannes Dale, Michal Krcmar uit Tsjechië en de Duitser Johannes Kühn kwamen met ook vijftien treffers aan op de schietbaan, maar gingen allemaal de mist in. Sebastian Stalder uit Zwitserland en de jonge Fransman Eric Perrot profiteerden door met één eerdere misser langszij te gaan, maar in de slotronde kwam Dale alsnog opzetten. Hij passeerde ze beiden en pakte plek twee, Perrot werd derde en pakte zo zijn eerste World Cup-podium.

Langlaufster Haga pakt historische 50km-zege, Krüger voert Noorse top-10 aan

In het Noorse Oslo hebben 's werelds beste langlaufers dit weekeinde in de World Cup gestreden voor een van de grote klassiekers: de vijftig kilometer op de befaamde Holmenkollen, dit keer in de vrije stijl. De vrouwen werkten doorgaans dertig kilometer af, maar om een en ander meer gelijk te trekken - zo is de 15km bij de mannen teruggebracht naar 10km - kregen ook zij nu de volle bak voor de kiezen.

50km mannen
Het veld bleef, zoals wel te verwachten viel, lange tijd grotendeels bijeen, waarbij er zo nu en dan iemand achteraan af moest haken. Halverwege kwamen de eerste toppers, met name de Noren Simen Hegstad Krüger en Hans Christer Holund, hun niet-verplichte skiwissel uitvoeren, wat wellicht wat vroeg was. Met name Holund werkte zich echter snel terug naar voren en begon het tempo serieus op te voeren op zijn vers gewaxte ski's.

De aanval resulteerde in een peloton dat na dertig kilometer behoorlijk uiteen begon te vallen, aangevoerd door Holund, Krüger, Johannes Høsflot Klæbo en Martin Løwstrøm Nyenget, terwijl ook de Brit Andrew Musgrave en de Noren Iver Tildheim Andersen en Martin Stenshagen hun karretje nog aan probeerden te haken. Dat lukte alleen Andersen, die met Holund en Krüger zelfs een leidend drietal vormde. Vrijwel alle anderen kwamen na 33km, het einde van ronde vier, ook ski's wisselen en met veertig seconden achterstand openden ze de achtervolging.

Onder leiding van met name Didrik Tønseth en Harald Østberg Amundsen werd het verschil beetje bij beetje kleiner, hoewel het met 8,5 kilometer te gaan nog altijd 25 seconden was. De achtervolgende groep bestond inmiddels uit louter Noren: Amundsen, Tønseth, Nyenget, Klæbo en Håvard Moseby. Voorin voerden kilometervreters Holund en Krüger het tempo nog eens op, wat de jonge Andersen toch echt even teveel werd.

Holund en Krüger werden niet meer bijgehaald en Holund, totaal geen sprinter, probeerde het tempo hoog genoeg te houden. Dat lukte echter niet: de beduidend meer explosieve Krüger sloeg op het laatste kleine klimmetje toe en sprintte naar een prachtige overwinning in dé Noorse langlaufklassieker, voor Holund en de nog goed teruggekomen Nyenget - uiteindelijk bestond de gehele top-10 uit Noren.

50km vrouwen
Al na vijf kilometer opende de jonge Margrethe Bergane de aanval, waarbij de Amerikaanse Jessie Diggins haar kwam vergezellen. De twee werden wel vrij rap weer teruggepakt, waarna het peloton kilometer na kilometer steeds iets verder uit werd gedund. Halverwege kwam vrijwel iedereen een 'pitstop' maken voor nieuwe ski's en in de kilometers daarna ging het tempo beetje bij beetje omhoog, waardoor de groep alsmaar kleiner werd.

Onder leiding van Bergane en de nóg verrassender Nora Sanness, met af en toe wat hulp van Diggins, bleef het een harde wedstrijd en ontstond een klein kopgroepje: Bergane, Sanness, Tiril Udnes Weng, Astrid Øyre Slind namens Noorwegen, Teresa Stadlober voor Oostenrijk, Diggins en de Finse Eveliina Piipo, die er een tijdje later toch af moest. Van iets verder naar achteren kwam Ragnhild Glørsen Haga ondertussen opzetten en zij voegde zich ook bij de kopgroep.

Zeven kilometer voor de finish leek Weng volledig geparkeerd te staan, maar zij knokte zich terug, terwijl Sanness en Bergnane indruk bleven maken, net als kilometervreter Slind. Diggins haakte even af, maar knokte zich terug, en Weng moest er definitief af. In de slotfase voerde Diggins dan toch het tempo op voor de eindsprint, maar Haga en Slind konden mee. Beiden gingen langs de Amerikaanse en met een prachtig eindschot pakte Haga zeer verrassend de winst, voor Slind en Diggins. Een emotionele zege voor Haga, die in 2018 olympisch goud won, maar daarna de immense druk niet aan leek te kunnen en het plezier kwijtraakte, waardoor de prestaties achter bleven en ze uit de nationale ploeg werd gezet. In Oslo mocht ze meedoen, en dat betaalde zich dus uit.

Uitslag PSV - Cambuur Leeuwarden

PSV heeft een eenvoudige geboekt tegen Cambuur Leeuwarden. In Eindhoven kwam de ploeg van Ruud van Nistelrooij nog wel achter, maar in de tweede helft zouden de Eindhovenaren naar een makkelijke zege uitlopen. Het won uiteindelijk met 5-2.

Bij rust was het tussen PSV en Cambuur nog 1-1. In Eindhoven kwam Cambuur verassend op voorsprong via Remco Balk. Daarna kreeg de Friezen nog een kans op 0-2, waarna vrij snel daarna Xavi Simons de gelijkmaker maakte. Vlak voor rust werd nog een doelpunt van Jarrad Branthwaite.

Na rust liep PSV snel uit naar een 3-1 voorsprong. Eerst zette Patrick van Aanholt zijn ploeg op voorsprong, waarna Anwar El Ghazi ook snel wist te scoren. Cambuur-spits Bjørn Johnsen verkleinde de marge weer naar één, maar na een domme handsbal zorgde Fábio Silva vanaf de penaltystip dat het verschil weer naar twee was. In de slotfase maakte El Ghazi nog zijn tweede van de middag.

Door de overwinning komt PSV op drie punten van Feyenoord en Ajax. Feyenoord speelt later op zondag nog thuis tegen FC Volendam.

Dubbele zege én eindwinst skiër Odermatt op reuzenslalom

Ook de mannen in de World Cup alpineskiën hebben hun voorlaatste World Cup-week van het seizoen afgerond. In het Sloveense Kranjska Gora stonden twee reuzenslaloms op het programma, alvorens men afreist naar Soldeu in Andorra voor de World Cup-finales, komende week.

Wedstrijd één
In de eerste run was Marco Odermatt weer eens de snelste, dit keer was de Zwitser 0,53 seconden sneller dan de Sloveense thuisfavoriet Zan Kranjec en 0,54 seconden sneller dan Henrik Kristoffersen uit Noorwegen. Ook de Oostenrijkers Stefan Brennsteiner (+0,65) en Marco Schwarz (+0,94) en, tussen hen in, Alexis Pinturault uit Frankrijk (+0,80) bleven nog binnen een seconde van Odermatt.

In run twee leverde Schwarz drie plekken in, met Gino Caviezel uit Zwitserland aan de leiding. Pinturault nam die leiding met 0,88 seconden over, Brennsteiner kwam 0,49 seconden tekort. Kristoffersen was 0,14 langzamer dan Pinturault, die zo zeker was van een podiumplek. Kranjec viel met 0,81 seconden drie plekken terug, waarna Odermatt het spannend maakte, maar het wel haalde: winst met 0,23 seconden, voor Pinturault en Kristoffersen.

Wedstrijd twee
Wederom was Odermatt de snelste in de eerste run, dit keer was het op 0,28 seconden Pinturault die het dichtst in de buurt bleef van de dominante Zwitser. Kristoffersen nam op 0,47 seconden de derde plek in beslag en verder volgden ook diens landgenoot Lucas Braathen (+0,82) en Kranjec (+0,94) nog binnen een seconde van Odermatt - de jonge Italiaan Filippo Della Vite zat er met 1,11 seconden op plek zes ook nog keurig bij.

In de tweede run hield Della Vite zich keurig staande, hij nam de leiding over en verzekerde zich dus van een top-6-klassering. Kranjec dook 0,21 seconden onder de tijd van de jonge Italiaan door en zag Braathen vervolgens één honderdste van een seconde tekort komen. Kristoffersen maakte op zijn beurt gehakt van hen allemaal: de Noor pakte met 1,30 seconden de leiding over. Pinturault kwam 0,38 seconden tekort, waarna het weer aan Odermatt was. De Zwitser liet zich wederom niet kennen en met 0,32 seconden pakte hij opnieuw de winst én was de eindzege in de World Cup op de reuzenslalom binnen.

Pogacar heerst in Parijs-Nice en boekt derde ritzege plus eindklassement

Tadej Pogacar is heer en meester in Parijs-Nice. De Sloveen reed in de laatste rit weg bij al zijn concurrenten en boekte in de gele trui zijn derde dagzege. Ook het eindklassement was voor de 24-jarige Sloveen.

Zondag stond de traditionele in Nice op het programma met uiteraard de beklimming Col d’Èze. In aanloop naar de bekende beklimming hield UAE Emirates de wedstrijd onder controle, waarna eerst Simon Yates demarreerde. De Engelsman, die vorig jaar deze rit won in Parijs-Nice, werd al snel gecounterd Pogacar.

De Sloveense geletruidrager reed iedereen los op de beklimming van de Col d’Èze en reed vervolgens makkelijk naar de ritwinst. Hij won met ruim een halve minuut voorsprong op Jonas Vingegaard, die het sprintje won voor de tweede plaats. David Gaudu werd derde in de etappe.

In het eindklassement stond er geen maat op Pogacar. De Sloveen winst drie ritten te winnen deze Parijs-Nice en won het eindklassement uiteindelijk met 53 seconden op Gaudu. Vingegaard maakte het podium compleet in Nice, maar wel op 1.39 van Pogacar.

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag SC Heerenveen - Ajax

Ajax heeft geen fout gemaakt in de strijd om de landstitel. SC Heerenveen werd vanmiddag met 2-4 verslagen.

Ajax kende een uitstekende start van de wedstrijd. Na tien minuten viel de openingstreffer, Kudus. Een paar minuten later verdubbelde Álvarez de score en toen Bergwijn de 3-0 was na twintig minuten de wedstrijd al zo goed als beslist. Heerenveen-trainer Van Wonderen greep nog in de eerste helft in met een drievoudige wissel en dit leek al snel resultaat te hebben, Van Amersfoort scoorde vlak voor rust de 1-3.

Na rust trok Heerenveen de goede lijn door maar het was Ajax wat scoorde, Taylor maakte er 1-4 van. Verdedigend lieten de Amsterdammers de nodige steken van maar alleen Van Hooijdonk profiteerde hier een keer van, wat de eindstand op 2-4 bepaalde.

sc Heerenveen

2 - 4

AFC Ajax

 42' v.Amersfoort
 79' v.Hooijdonk
   10' Kudus
 16' Álvarez
 19' Bergwijn
 52' Taylor
 
 Gele kaart: Sahraoui, v.Amersfoort, (sc Heerenveen), J.Timber, Berghuis, (AFC Ajax)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.500
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
v.Ewijk
Bruma (v.Ottele/83)
Bochniewicz
Köhlert
Olsson (Haye/37)
Al Hajj (v.Hooijdonk/ 37)
Tahiri (Halilovic/64)
Nunnely (Timossi Andersson/37)
v.Amersfoort
Sahraoui
  Rulli
Rensch
J.Timber
Bassey
Wijndal
Berghuis
Álvarez
Taylor
Kudus
Tadic
Bergwijn (Brobbey/66)

Philipsen sprint naar tweede zege in Tirreno-Adriatico; Roglic wint het eindklassement

Jasper Philipsen heeft de laatste etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen. Na goed werk van zijn ploeggenoot Mathieu van der Poel maakte de Belg het voor de tweede keer deze week af. Het eindklassement ging naar Primoz Roglic, die zijn leiderspositie in de laatste rit niet meer in gevaar zag komen.

Na drie dagen waar het voor de klassementsrenners was, kregen vandaag de sprinters weer de kans in de Tirreno-Adriatico. In een etappe van 154 kilometer lag de finish in de straten van San Benedetto del Tronto en daarin werd er gesprint voor de overwinning. Mathieu van der Poel deed in de laatste kilometer geweldig werk voor zijn ploeggenoot Jasper Philipsen, waarna de Belgische sprinter het afmaakte. Hij won Dylan Groenewegen en Alberto Dainese.

Het eindklassement was voor Primoz Roglic. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma zag zijn leiderstrui niet meer in gevaar komen en kwam in het peloton over de finishstreep. Het is voor Roglic de tweede keer dat hij Tirreno-Adriatico wint.

Results powered by FirstCycling.com

Nieuwe campagne voor aandacht demente bejaarden

In Rusland is er blijkbaar een campagne gestart om demente bejaarden wat extra aandacht te geven. Mét het perfecte onderwerp van een overduidelijk dement persoon die eigenlijk tegen zichzelf in bescherming genomen moet worden.

Dierenbeul gesnapt op camera en gearresteerd na publicatie beelden

De Britse politie heeft een man gearresteerd in verband met dierenmishandeling op 3 maart nadat camerabeelden toonden dat een persoon een hond schopte tijdens een wandeling in Stowmarket, Suffolk.

De beelden zijn vrijdag vrijgegeven door de politie met als doel de verdachte te identificeren. Op zaterdag liet de politie weten iemand te hebben gearresteerd naar aanleiding van de beelden. Tevens berichtten ze dat de hond was nagekeken door een dierenarts en niet gewond was geraakt door de schop.

Op de beelden is te zien hoe een man over een hond lijkt te struikelen en hem daarna schopt. De hond piept nadat hij is geschopt en wordt vervolgens opgepakt door de dierenbeul die daarna doorloopt. 


Opnieuw massale protesten tegen justitiële hervorming Israël

In Israël zijn er voor de tiende opeenvolgende zaterdag massale protesten geweest tegen de geplande hervorming van de regering.

In de Israëlische media wordt melding gemaakt van verschillende demonstraties in het hele land. Alleen al in Tel Aviv waren ongeveer 500.000 deelnemers op de been, en ongeveer 50.000 in Haifa. De demonstranten zien de scheiding der machten in Israël in gevaar. President Herzog had vrijdag in een televisietoespraak op soortgelijke wijze betoogd en sprak over een gevaar voor de fundamenten van de democratie in het land.

Premier Netanyahu en zijn rechtse religieuze regering willen ervoor zorgen dat het parlement besluiten van het Hooggerechtshof met een gewone meerderheid kan vernietigen. Daarnaast zou de overheid meer invloed moeten hebben op de benoeming van rechters.


Pence: 'De geschiedenis zal Trump ter verantwoording roepen'

Ex-vicepresident Pence is lange tijd loyaal geweest aan zijn ex-leider Trump. Maar nu haalde hij uit en bekritiseerde het gedrag van de Amerikaanse ex-president tijdens de bestorming van het Capitool als nooit tevoren.

De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zijn voormalige baas Donald Trump bekritiseerd voor zijn gedrag bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 als nooit tevoren. "President Trump zat fout", zei Pence tijdens het Gridiron Dinner met politici en journalisten. "Zijn roekeloze woorden brachten mijn familie en iedereen die die dag in het Capitool was in gevaar."

Pence had op 6 januari 2021 uit hoofde van zijn functie een gezamenlijke zitting met de Senaat en het Huis van Afgevaardigden de winst van Joe Biden moeten certificeren. Trump eiste echter dat Pence de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden ongeldig zou verklaren. Pence weigerde, zich beroepend op de wet.

Nadat Trump zijn aanhangers had opgeroepen om "te vechten als duivels", bestormde een boze menigte het Capitool, waarbij sommigen scandeerden: "Hang Mike Pence!".

Pence: geen recht om verkiezingsuitslag ongedaan te maken
Pence verduidelijkte nogmaals zijn rol in het certificeren van de verkiezingsuitslag. "Ik had geen recht om de verkiezing ongedaan te maken," zei hij. "Ik weet dat de geschiedenis Donald Trump verantwoordelijk zal houden."

Republikeinen blijven tot op de dag van vandaag debatteren over hun standpunt over de bestorming van het Capitool. Sommigen proberen de aanval te bagatelliseren, anderen verspreiden er samenzweringstheorieën over. "Hou jezelf niet voor de gek - wat er die dag gebeurde was een schande," zei Pence als reactie. 

Pence beschouwd als kanshebber voor presidentsnominatie
Pence wordt gezien als een mogelijke kanshebber voor de Republikeinse presidentsnominatie in 2024, maar heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld. Trump daarentegen voert al campagne voor 2024.

Tijdens het Gridiron Dinner drijven politici traditioneel de spot met elkaar, een kans die Pence zich niet voorbij liet gaan. Hij grapte onder meer over geheime documenten die in de privévertrekken van Trump zijn gevonden. "Ik las dat sommige van die geheime papieren die werden ontdekt in Mar-a-Lago in de bijbel van de president zaten. Dat bewijst dat hij absoluut geen idee had waar de documenten waren," zei Pence.

Israëlische soldaten schieten drie Palestijnen dood

Tijdens een vuurgevecht tussen Palestijnen en Israëlische soldaten op de Westelijke Jordaanoever kwamen drie mannen om het leven. Nu de Ramadan nadert wordt gevreesd voor verdere confrontaties.

Volgens het leger hebben Israëlische soldaten drie Palestijnse aanvallers doodgeschoten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens het Israëlische leger openden gewapende mannen 's nachts het vuur op een Israëlische militaire post ten westen van Nablus. Soldaten schoten vervolgens terug met scherpe munitie.

Een legerwoordvoerder bevestigde dat de Palestijnen zijn omgekomen. Een andere schutter gaf zich over en werd gearresteerd, aldus de verklaring. De soldaten bemachtigden drie geweren, een pistool en munitie van de aanvallers. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid bevestigde ook de dood van de drie mannen tussen 18 en 24 jaar oud. De Al-Aqsa Martelarenbrigade, een militaire tak van de partij van president Mahmoud Abbas, zei dat de doden leden waren van Al Aqsa.

Gevreesde escalatie tijdens Ramadan
De situatie in Israël en de Palestijnse gebieden is al lange tijd zeer gespannen. Sinds het begin van dit jaar zijn 13 Israëli's en een Oekraïner gedood bij Palestijnse aanvallen. In dezelfde periode kwamen 81 Palestijnen om het leven bij confrontaties met het Israëlische leger of bij hun eigen aanvallen. Er wordt gevreesd voor een verdere escalatie van het geweld tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan, die over tien dagen begint.

Grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport, Tom Egbers zondag van de buis

NOS Sport-presentator Tom Egbers is dit weekend niet te zien op televisie. Hij is in opspraak geraakt door een artikel in de Volkskrant over misstanden bij de sportredactie. Egbers is het vaste gezicht van de zondagavonduitzending van NOS Studio Sport Eredivisie.

In de Volkskrant vertelt een voormalig medewerkster van NOS Sport hoe ze als stagiaire een affaire met Egbers had. Nadat Mevr. Egbers hierachter kwam werd de relatie beeïndigd maar zou Egbers de medewerksterer een tijdlang hebben getreiterd en geïntimideerd. De vrouw deed haar beklag bij de hoofdredactie, maar werd niet gehoord. 

De Volkskrant heeft de afgelopen maanden met 32 werknemers en oud-medewerkers van NOS Sport gesproken, hieruit blijkt een sfeer van grensoverschrijdend gedrag.

Ook de naam van Jack van Gelder werd genoemd in het artikel, hij kwam hier zelf donderdagavond al mee naar buiten in het tv programma HLF8. Toen hij door een collega-presentatrice werd gebeld of hij haar mentor wilde zijn , had hij geantwoord 'alleen, als je bij mij in bad komt zitten'. Daarnaast heeft hij bij een ruzie op de werkvloer een vrouwelijke collega uit hebben gescholden voor 'hoer'.

De verklaring van de NPO:

"De externe vertrouwenspersoon heeft de inventarisatie bij NOS Sport afgerond en het verslag met de NOS-directie gedeeld. Het verslag bevat zowel meldingen van grensoverschrijdend gedrag als ervaringen over de werkcultuur bij NOS Sport over de afgelopen ruim 20 jaar. Dit gaat om geïnventariseerde verhalen en is geen onderzoek met hoor-en-wederhoor. Toch heeft het verslag indringende inzichten opgeleverd, die de NOS raken en tot actie dwingen.

Indien melders dat wensen, gaat de onafhankelijke, externe klachtencommissie meldingen naar grensoverschrijdend gedrag op feiten onderzoeken. De NOS-directie zal het advies van de externe vertrouwenspersoon opvolgen en in gesprek gaan met betrokkenen. Daarnaast biedt de NOS medewerkers die daar behoefte aan hebben professionele begeleiding aan. Ook wordt het bestaande beleid met betrekking tot het melden van grensoverschrijdend gedrag geëvalueerd en verbeterd, aangezien signalen onvoldoende aan het licht zijn gekomen.

Wat betreft de werkcultuur: de NOS-directie heeft een extern adviesbureau ingeschakeld om een cultuuromslag te bewerkstelligen, met als doel een veiliger en socialer werkklimaat. Ook de organisatiestructuur van NOS Sport wordt onder de loep genomen. De huidige hoofdredactie wil ruimte aan de cultuuromslag geven, en daarom gaat de directie met hen in overleg over gefaseerd terugtreden, zodat veranderingen kunnen worden doorgevoerd terwijl tegelijkertijd de continuïteit en alles wat NOS Sport maakt gewaarborgd blijft.

De NOS neemt ook extra stappen om grensoverschrijdend gedrag voortaan vroegtijdig te signaleren en tegen te gaan. Uit de inventarisatie blijkt dat medewerkers niet altijd het gevoel hadden dat er werd opgetreden als er een signaal werd afgegeven. De NOS start met het trainen van leidinggevenden om ongewenst gedrag eerder te signaleren en daarop te kunnen acteren. Daarnaast gaat de directie met de betrokkenen in gesprek om te horen wat er op korte termijn kan worden verbeterd.

De maatregelen die de NOS nu neemt, horen bij het in december door de hoofdredactie Sport ingezette tweesporenbeleid; enerzijds het inventariseren van de ervaringen van grensoverschrijdend gedrag en anderzijds het veranderen van de cultuur bij NOS Sport.

De NOS zal de OGCO (de Commissie van Rijn) informeren over haar bevindingen. Zoals bekend doet de Commissie van Rijn onderzoek naar gedrag, cultuur en omgevingsfactoren die op gedrag van invloed kunnen zijn.

Inventarisatie
De afgelopen twee maanden hebben twee externe vertrouwenspersonen meldingen in kaart gebracht van (oud-)medewerkers over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport. Tot de externe onafhankelijke inventarisatie is besloten door de NOS-directie op verzoek van de hoofdredactie Sport. Die had naar aanleiding van de DWDD-kwestie een interne oproep gedaan om ongewenst gedrag te melden.

In het inventarisatieverslag staan meldingen van pestgedrag, (seksuele) intimidatie, discriminatie, verbale agressie en integriteitsvraagstukken over een tijdsbestek van langer dan twintig jaar.

Daarnaast zijn er meldingen die betrekking hebben op de cultuur op de sportredactie. Medewerkers geven aan trots te zijn voor NOS Sport te werken en benoemen de journalistieke kwaliteit van de leiding. Ook komt het beeld naar voren dat in de genoemde periode te veel de focus heeft gelegen op het eindresultaat en te weinig op het menselijke aspect. Dat heeft geleid tot een cultuur waarin dit gedrag kon plaatsvinden.

In het verslag van de externe vertrouwenspersoon staat ook dat melders vinden dat leidinggevenden bij NOS Sport niet genoeg hebben gedaan met signalen van grensoverschrijdend gedrag. Daartegenover staat dat de medewerkers ook aangeven dat op het gebied van omgangsvormen de afgelopen jaren verbeteringen zijn bereikt.

Reactie NOS
Algemeen directeur van de NOS Gerard Timmer: “Deze ervaringen raken ons. Het zijn voorbeelden van omgangsvormen die niet passen bij wie we willen zijn en waar de NOS voor staat. Het zijn ervaringen die we willen erkennen en waar we excuses voor maken. Deze ervaringen leren ons dat we het in de toekomst beter moeten doen. Het is belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig voelt bij de NOS. Bovenal uit menselijk oogpunt en ook omdat dit bijdraagt aan betere journalistieke verhalen. We willen hierover graag in gesprek met betrokkenen, desgewenst met professionele begeleiding. Dit om te leren van de dingen die in het verleden niet goed zijn gegaan, en om in de toekomst het goede te kunnen doen. Want laat één ding duidelijk zijn: we zijn vastberaden dit niet meer te laten gebeuren”.

Tegelijkertijd met de inventarisatie kondigde de NOS in december 2022 ook cultuurveranderingen aan, als tweede spoor in het tweesporenbeleid. Hoofdredacteur NOS Sport Maarten Nooter: “Wij geloven in dat tweesporenbeleid. Benoemen wat niet goed is en doorgaan op een manier die wél goed is. Daarvoor moeten we eerst dat redactie brede cultuuronderzoek houden en kritisch naar onszelf en onze organisatie kijken. En dus ook naar de mensen die daar leiding aan geven. Zodra helder is hoe de omslag het beste gemaakt kan worden, hoort daar ook nieuw leiderschap bij en daar maken wij als hoofdredactie ruimte voor. Niet per direct want de continuïteit van de sportverslaggeving dient gegarandeerd te blijven. Wel op termijn, en daarover gaan we in gesprek.”

Wat de NOS tot nu toe heeft gedaan om een veilige werkomgeving te creëren
De NOS zet zich al langer in om een sociaal veilige werkomgeving te creëren voor alle werknemers. Zo is een aantal jaar geleden een bewustwordingscampagne gestart en zijn er interne ambassadeurs ingezet om gewenst gedrag te bevorderen. Leidinggevenden bij de NOS volgen trainingen over omgangvormen en leidinggeven. Er zijn ook trainingen voor medewerkers georganiseerd om je uit te spreken en hoe je iemand aanspreekt op gedrag. Ook is er in 2020 het beleid Omgangsvormen vastgesteld. Onderdeel hiervan is een gedragscode (sinds 2010) die definieert wat gewenste en ongewenste omgangsvormen bij de NOS zijn.

Het percentage ongewenst gedrag is in die jaren gedaald, maar nog altijd onvoldoende. In september 2022 is NOS breed het inclusiviteitsprogramma Samenwerken aan verschil gestart, waar omgangsvormen een onderdeel van zijn. Bij NOS Sport is in het kader van dit programma een kernteam Diversiteit & Inclusie samengesteld, met als doel het creëren van een veilige werkomgeving voor iedereen.

Er zijn sinds 2000 vertrouwenspersonen bij de NOS actief – zowel intern als extern – waar medewerkers in volledige vertrouwelijkheid hun verhaal kwijt kunnen. Zij rapporteren ieder jaar aan de NOS directie en de Ondernemingsraad.

Het inventarisatieverslag onderstreept het belang te blijven werken aan een veilig werkklimaat.

Reactie Raad van Bestuur na publicatie Volkskrant
De Raad van Bestuur van de NPO is geschrokken van de uitkomsten van de inventarisatie van grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport, die de NOS donderdag zelf bekend heeft gemaakt na een verslag van een extern vertrouwenspersoon. Het artikel van de Volkskrant hierover, dat vrijdagavond verscheen, heeft dat beeld helaas alleen maar versterkt. De NPO leeft mee met alle betrokkenen.

Bij de publieke omroep mag geen ruimte zijn voor grensoverschrijdend gedrag. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen zich gesteund voelt om ongewenst gedrag op de werkvloer niet te accepteren en te corrigeren, maar ook dat iedereen zich veilig genoeg voelt om zich hierover uit te spreken. We prijzen dan ook de moed van iedereen die hierover naar buiten is gekomen.

Maatregelen van de NOS moeten ervoor zorgen dat er een verbetering komt van de werkomgeving bij NOS Sport. De NPO stuurt vanuit haar wettelijke taak sterk aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de aanpak van grensoverschrijdend gedrag en het daarbij behorende leiderschap binnen de publieke omroep; hoewel de NPO geen werkgeversverantwoordelijkheid voor de individuele omroepen draagt.

De onafhankelijke Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO), onder leiding van Martin van Rijn, heeft al in december 2022 kenbaar gemaakt, en heeft dat donderdag nogmaals bevestigd, dat ook de situatie bij NOS Sport onderdeel is van haar onderzoek. De NPO heeft deze commissie in november 2022 ingesteld, op verzoek van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), om onderzoek te doen naar grensoverschrijdend gedrag en de onderliggende systemische oorzaken binnen de gehele publieke omroep. Dit onderzoek loopt en de verwachting is dat dit rond de zomer is afgerond."

Bestuurder met 648 kilo lachgas in bestelbus aangehouden op A10 Amsterdam

De bestuurder van een bestelbus is gisteren met 648 kilo lachgas aangehouden op de A10 bij Amsterdam. De man werd in eerste instantie aangesproken omdat hij tijdens het rijden zijn telefoon vast had. Maar omdat de bus ook door zijn as zakte, wilden agenten de lading zien. De man bleek 324 flessen lachgas te vervoeren. Zo meldt AT5.

"De bestuurder had geen transport document, was niet bevoegd om lachgas te vervoeren en de lading was niet goed gezekerd", schrijft de politie op Twitter. De man zou op vragen van agenten een valse verklaring hebben afgelegd, maar bij onderzoek doken de honderden flessen lachgas op.  

Bij de aanhouding is lading en het voertuig in beslag genomen. 

700 aanhoudingen bij demonstraties boeren en klimaatactivisten Den Haag

Zaterdag zijn bij verschillende demonstraties in de stad 700 personen aangehouden. Er was een boerenprotest in het Zuiderpark en Extinction Rebellion voerde opnieuw actie op de Utrechtsebaan (A12).

Kort voor het middaguur verschenen de actievoerders van Extinction Rebellion op de Utrechtsebaan en begonnen zij met hun blokkeeractie waarbij honderden actievoerders de weg opliepen. Voordat zij de tunnel in konden lopen, werden zij door de politie tegengehouden. Vervolgens zijn zij een sitdownactie gestart. De politie heeft de actievoerders meermaals gevraagd om hun actie te beëindigen en weg te gaan. Vanaf 16.00 uur hebben agenten kwetsbare personen actief aangesproken te vertrekken. De burgemeester ontbond de demonstratie om 17.00 uur. Mensen die uit eigen beweging weggingen, zijn niet aangehouden. Actievoerders die niet weggingen en bleven zitten, zijn door de waterwerper verneveld. De politie heeft de actievoerders steeds de gelegenheid gegeven om hun actie te beëindigen en weg te gaan. De actievoerders die dit niet deden, zijn aangehouden.

Koude omstandigheden en medische hulp
Actievoerders die zelf hun actie hadden beëindigd en die door het vernevelen in combinatie met het koude weer medische aandacht nodig hadden, konden daarvoor terecht in de verwarmde tenten van de Veiligheidsregio Haaglanden. Deze tenten stonden nabij de actielocatie op de Zuid Hollandlaan.

Proces afhandeling aangehouden actievoerders
Alle aangehouden actievoerders zijn overgebracht naar een politiebureau voor de afhandeling van hun aanhouding. Daar zijn zij voorzien van droge kleding. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met het vaststellen van hun identiteit. Als wij die identiteit niet kunnen vaststellen, bestaat de kans dat de aangehouden persoon langer wordt vastgehouden. Het Openbaar Ministerie zal zich op een later moment buigen over het vervolg.

Boerenprotest Zuiderpark
In de ochtend zagen we vanuit het hele land diverse stoetjes van tractoren richting de gemeente Den Haag trekken. Om 07.17 uur heeft de burgemeester van Den Haag een noodbevel afgekondigd, wat betekende dat actievoerders en demonstranten de gemeente Den Haag niet met zwaar materieel zoals tractoren of vrachtwagens mochten betreden. Demonstranten die met tractoren onderweg waren, werden aangesproken en gestuurd naar de daarvoor bestemde parkeerlocaties aan de stadsgrenzen. Paul van Musscher, politiechef van de eenheid Den Haag: "De afspraken met de organisaties zijn keurig nagekomen. Demonstranten hebben hun tractoren aan de rand van de stad geparkeerd en zijn met ander vervoer naar de demonstratielocatie gekomen. Daar kijken we met tevredenheid op terug."

Toch was er een incident waarbij een shovel door een afzetting is gereden. De bestuurder is aangehouden voor vernieling en verzet bij zijn aanhouding, hierbij raakten twee agenten lichtgewond. De vrachtwagens die zonder vergunning in het Zuiderpark waren geparkeerd hebben een bekeuring gekregen.

Ook goud voor vrouwenaflossingsploeg bij WK shorttrack

Xandra Velzeboer, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Selma Poutsma hebben Nederland het vijfde WK-goud bezorgd op de aflossing voor de vrouwen. In de finale waren de Nederlandse dames te sterk voor Zuid-Korea.

De finale in de aflossing werd een strijd tussen Nederland en Zuid-Korea. Beide landen wisselden elkaar in de finale af aan kop en tot aan de finish bleef het spannend tussen de beide landen. Velzeboer, die al twee individuele wereldtitels heeft, maakte het in de finale af. In de laatste bocht leek de 21-jarige shorttrackster nog voorbij gereden te worden, maar ze bleef knap overeind en kwam als eerste over de lijn, vlak voor Zuid-Korea. Canada legde beslag op de derde plaats.

Voor Velzeboer was het haar vierde gouden medaille. Naast de twee individuele wereldtitels van de 21-jarige shorttrackster wist Velzeboer ook twee keer goud te pakken met de ploeg.

Bij de mannen ging het aflossingsgoud naar China. De Chinese was in de aflossing te sterk voor Italië en Zuid-Korea. Nederland wist zich zaterdag niet te plaatsen voor de finale.

Nederlandse shorttrackers pakken allereerste wereldtitel op mixed relay

Xandra Velzeboer, Suzanne Schulting, Teun Boer en Jens van ‘t Wout hebben Nederland goud bezorgd op de gemengde aflossing. De Nederlandse ploeg won voor China en Italië.

Nederland had zich eerder op de dag makkelijk geplaatst voor de finale, toen nog zonder Suzanne Schulting. In de finale was Schulting er weer bij en bestond de ploeg uit Xandra Velzeboer, Schulting, Teun Boer en Jens van ‘t Wout. Van 't Wout pakte de leiding in zijn voorlaatste aflossing, waarna Velzeboer overnam. De wereldkampioene op de 500 en 1.000 meter sloeg een gat en gaf over aan Schulting. Schulting zag de achtervolgster dichterbij komen, maar bij de aflossing naar Boer lag Nederland nog altijd aan kop. Boer zorgde weer voor een klein gat, waarna Van 't Wout het vrij makkelijk afmaakte voor de Nederlandse, voor China en Italië.

Het was de eerste keer dat dit onderdeel verreden werd op de wereldkampioenschappen.

Velzeboer ook de beste op 1.000 meter. Schulting valt buiten de medailles

Xandra Velzeboer heeft na haar wereldtitel op de 500 meter ook de 1.000 meter gewonnen. Suzanne Schulting, die als vierder over de streep kwam, werd niet veel later gediskwalificeerd vanwege een duw.

Na het succes op zaterdag waar Suzanne Schulting het goud pakte op de 1.500 meter en Xandra Velzeboer de beste was op de 500 meter. Ook op zondag was er nieuw succes voor de Nederlandse dames op de 1.000 meter.

In de finale wachtte Velzeboer en Schulting in eerste instantie af, waarna Velzeboer met vier rondes te gaan de leiding nam, terwijl er geen ruimte was voor Schulting die daarbij in de fout ging, waarvoor ze later een straf kreeg. Velzeboer versnelde toen ze de leiding had en niemand kon de pas 21-jarige shorttrackster volgen en ze reed naar haar tweede wereldtitel tijdens dit wereldkampioenschap. Ze won voor de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong en de Canadese Courtney Sarault.

Bij de mannen ging de winst naar de Ji Won Park. De Zuid-Koreaan maakte het voor het thuispubliek helemaal waar. In de finale reed de topfavoriet, die ook al de beste was op de 1.500 meter, onbedreigd naar zijn tweede wereldtitel. Hij won voor Stijn de Smet, de eerste medaille voor België op dit WK. De Canadees Steven Dubois werd derde.

FOK! Wat een weer: regen en bewolking

winterbanner

Goedemorgen!

Waar het gister een prachtige dag was, is het vandaag een stuk minder. In het noorden en midden van het land is een buiengebied dat zich uitbreidt, in het noorden is natte sneeuw mogelijk, daar kan het nog even glad worden op de wegen maar er is geen code afgekondigd. Ook vanmiddag valt er er en der een buitje bij een matige wind uit het zuidwesten, het wordt 4 graden in het noordoosten tot 11 in het zuiden.

Tegen het eind van de middag klaart het op vanuit het westen en is de zon nog even te zien. Vanavond is het dan overal droog met aan de kust een (vrij) krachtige wind. In de nacht naar maandag loopt de temperatuur op van 8 tot 11 graden als er een regengebied over het land trekt. Morgen merken we dat nog, ook zijn er dan krachtige windstoten. Meer hierover lees je morgen in een nieuw weerberict. Tot dan!

Pukeko zat lekker aan de pannenkoeken op het IJ (Foto: Pukeko)
Pukeko zat lekker aan de pannenkoeken op het IJ (Foto: Pukeko) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Skiester Shiffrin neemt record definitief in handen met 87e World Cup-zege

In het Zweedse Åre hebben 's werelds beste alpineskiesters, in elk geval wat betreft de slalom, zaterdag weer gestreden om een World Cup-zege. De ogen waren wederom vooral gericht op Mikaela Shiffrin: de Amerikaanse evenaarde vrijdag het recordaantal World Cup zeges van Ingemar Stenmark (86) en kon er zaterdag overheen gaan.

Mikaela Shiffrin was in de eerste run de snelste en begon zo lekker aan de jacht op haar 87e World Cup-zege. De Amerikaanse was 0,69 seconden sneller dan thuisfavoriete Anna Swenn Larsson, met Wendy Holdener uit Zwitserland op 0,94 seconden. Met de jonge Hanna Aronsson Elfman had Zweden op 1,22 seconden ook een dame op de vierde plek, voor de Amerikaanse Paula Moltzan (+1,27) en de verrassende wereldkampioene Laurence St-Germain uit Canada (+1,49).

Met de Duitse Lena Dürr aan de leiding mocht St-Germain in run twee naar beneden en de Canadese nam met 0,44 seconden de leiding over. Moltzan was nog eens vijf honderdsten sneller, waarna Aronsson Elfman een goede run vroegtijdig beëindigd zag worden na een grote fout. Holdener ging met 0,62 seconden naar plek één en zag Swenn Larsson 0,03 seconden tekort komen. Shiffrin mocht vervolgens proberen de historische 87e zege te pakken, een dag na haar 86e, en van die jacht waren we snel af: Shiffrin was nog eens 0,92 seconden sneller en nam dus definitief het record van de legendarische Stenmark over.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.