Extreem weer in CaliforniŽ, evacuatie van ruim 9.000 mensen

In de Amerikaanse staat Californië hebben de autoriteiten opdracht gegeven tot de evacuatie van ruim 9.000 mensen na hevige regenval vanwege het risico op overstromingen.

Verschillende locaties in Santa Cruz County, ten zuiden van San Jose, zijn getroffen door overstromingen. In de stad Soquel zijn verschillende wijken afgesloten van de buitenwereld nadat de watermassa's delen van de hoofdweg hebben verwoest. Ook in de San Francisco Bay Area zijn verschillende hoofdwegen onbegaanbaar door overstromingen.

In centraal Californië stroomde het overstromingswater van de rivier de Tule verschillende huizen in. Op video's zijn gebouwen en auto's te zien die minstens 60 centimeter diep in het water staan. In Oakland stortte het dak van een lunchroom in, waarbij een 57-jarige werknemer om het leven kwam. Volgens de koffiehuisexploitant wordt de oorzaak van de instorting nog onderzocht.

Warme, vochtige lucht doet sneeuw smelten in de Sierra Nevada
De storm met onweer, storm en plensbuien was deze winter de tiende op rij in Californië. De subtropische lucht van het onweersgebied veroorzaakt het smelten van de sneeuw in delen van de Sierra Nevada. Meteorologen waarschuwden dat de watervloed hierdoor zou kunnen toenemen. Op grotere hoogten daarentegen verwacht men tot 240 centimeter verse sneeuw. Voor de komende week is een nieuwe storm voorspeld.

De hevige regen- en sneeuwval van deze winter hebben ook hun goede kant: ze helpen de droogte van de afgelopen drie jaar in Californië te verlichten. Het waterpeil in het stuwmeer van Oroville is sinds 1 december meer dan 54 meter gestegen. De autoriteiten wilden daarom de overloop openen om het water uit het belangrijkste reservoir van Californië af te voeren. Zeven van de 17 grote reservereservoirs van de staat hebben echter nog steeds niet hun gemiddelde watercapaciteit bereikt.