Facebook-moeder Meta overweegt opzet Twitter alternatief

Het Facebook-moederbedrijf Meta overweegt een alternatief voor Twitter op te zetten. Er wordt een onafhankelijk en gedecentraliseerd online netwerk voor tekstberichten overwogen, aldus een woordvoerder van Meta, die de mediaberichten hierover bevestigt.

"Wij geloven dat er kansen zijn voor een plek waar onder andere publieke figuren 'updates over hun interesses' kunnen delen."

Zou Meta succesvoller kunnen zijn dan Mastodon?
Als gedecentraliseerde dienst - een soort netwerk van kleinere netwerken - zou vergelijkbaar zijn met het reeds bestaande Twitter-alternatief Mastodon. Mede-oprichter en oude baas van Twitter, Dorsey, werkt ook aan een vergelijkbare gedecentraliseerde service genaamd Bluesky, die tot nu toe alleen door geselecteerde gebruikers kan worden getest. Meta, met miljarden gebruikers in zijn apps, bevindt zich misschien in een betere positie voor een Twitter-alternatief dan andere organisaties. 

Twitter heeft problemen
Na te zijn overgenomen door multimiljardair Elon Musk maakt Twitter een turbulente tijd door. Musk klaagt over teruglopende advertentie-inkomsten en heeft inmiddels meer dan de helft van de circa 7.000 werknemers ontslagen. Hij liet ook controversiële users, vooral uit het rechtse politieke spectrum, zoals ex-president Trump en zijn metgezellen, terugkeren naar het platform. De afgelopen weken waren er verschillende technische storingen op het platform, die volgens berichten in de media ook kunnen zijn veroorzaakt door het schrappen van banen.