DualSense Edge heeft veel nieuwe functies, maar kortere batterijduur

Op de blog van PlayStation is een uitgebreide beschrijving verschenen van de DualSense Edge, de pro-controller voor PlayStation 5.

Daarin wordt bijvoorbeeld uitgelegd dat spelers de lengte van de triggers kunnen aanpassen met ingebouwde schakelaars voor zowel R2- als L2-knoppen. Dit maakt on-the-fly aanpassing eenvoudig, zonder dat de instellingen via software hoeven te worden aangepast. Zo kun je de trigger 'korter' maken, zodat je in een game als Call of Duty: Modern Warfare II sneller schiet.

Je kunt ook allerlei settings aanpassen door middel van controllerprofielen. Er verschijnt automatisch een tutorial wanneer je de controller voor het eerst op de PlayStation 5 aansluit. Enkele opties zijn:

  • Maximaal 3 profielen opgeslagen op de controller zelf
  • Aangepaste knoptoewijzingen (bijv. om een FPS-profiel, rijprofiel, actiegameprofiel, etc. in te stellen)
  • Stickgevoeligheid en deadzone-afstemming
  • Activeren van een deadzone-afstemming
  • Trillingsintensiteit
  • Intensiteit trigger-effect
  • Vooraf ingestelde profielen voor stickgevoeligheid

Ondertussen heeft The Verge ook een impressie geschreven waarin te lezen valt dat de controller een opvallend nadeel heeft: het heeft een kortere batterijduur. Dit is ook bevestigd door Sony. Het bedrijf geeft aan: "de gebruikstijd van de DualSense Edge draadloze controller is aanmerkelijk korter dan die van de originele DualSense draadloze controller, omdat we veel meer functies hebben toegevoegd binnen dezelfde formfactor en hetzelfde ergonomische ontwerp als de originele DualSense-controller. We wilden een goede balans vinden tussen draadloze werkingstijd en het leveren van robuuste, hoogwaardige functies. Bovendien is de langere USB-kabel ook geweldig voor competitieve spelers die liever met een bekabelde verbinding spelen om draadloze interferentie te voorkomen - deze optie verlengt de levensduur van de batterij." Kortom: je kunt ook bedraad spelen, dan heb je geen probleem met een leeglopende accu.

Een ander potentieel nadeel blijft bestaan: de controller gebruikt dezelfde techniek in de analoge sticks waardoor het 'driften' nog steeds voor kan komen. Gelukkig zijn de pookjes dit keer wel makkelijk vervangbaar. Maar ja, liever hadden we een betere techniek gebruikt zien worden om het probleem eens voorgoed op te lossen.