Duitse vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor fataal ongeval in Sinderen

De rechtbank veroordeelt een 61-jarige vrachtwagenchauffeur uit Duitsland voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk. De man moet van de rechtbank een taakstraf van 150 uur uitvoeren. Daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden opgelegd, met een proeftijd van 2 jaar.

De man reed met zijn vrachtwagen een gebied in waar een geslotenverklaring geldt, uitgezonderd bestemmingsverkeer. Daarbij merkte de chauffeur het laatste verkeersbord van de geslotenverklaring niet op en sloeg bij eerdere mogelijkheden niet af. De geslotenverklaring betekent niet dat helemaal geen vrachtverkeer is toegestaan in het gebied, want bestemmingsverkeer is uitgezonderd van de geslotenverklaring. Bij de kruising van de Sinderenseweg met de Kapelweg zag de vrachtwagenchauffeur het slachtoffer - dat op de fiets van rechts kwam - over het hoofd. Hij verleende het slachtoffer geen voorrang en het kwam tot een aanrijding. Het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen.

De rechtbank vindt dat de man extra oplettend had moeten zijn in een dergelijk gebied. Dat was hij niet. De rechtbank weegt bij het opleggen van de straf mee dat de man duidelijk schuldbewust is. Het ongeval had ook op de man zelf een grote impact. Daarbij is geen sprake geweest van opzet. De nabestaanden van het slachtoffer lieten in een schriftelijke slachtofferverklaring weten aan de man dat ze verdrietig zijn om wat er is gebeurd, maar dat zij de man vergeven.

De rechtbank oordeelt dat sprake is van aanmerkelijk onoplettend rijgedrag. De man veroorzaakte met zijn rijgedrag een ernstig verkeersongeluk waarbij een fietser om het leven kwam. De rechtbank legt daarom een taakstraf op van 150 uur. Dit is een lagere straf dan door de officier van justitie geëist. De rechtbank houdt rekening met het feit dat de man nog nooit met justitie in aanraking is gekomen. Verder heeft de chauffeur nog nooit een aanrijding met letsel veroorzaakt.  Een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden is volgens de rechtbank passend. De rijontzegging wordt voorwaardelijk opgelegd, aangezien de man zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn werk.