Darters Jansen en Van Trijp door op WK, Zonneveld en Nentjes naar huis

De vijfde dag van het wereldkampioenschap darts in het Londense Alexandra Palace was een redelijk Nederlandsgetinte. In zowel de middag- als de avondsessie kwamen twee Nederlanders in actie en dat leverde een score van vijftig procent op.

De Engelsman Andrew Gilding opende met een partij tegen Robert Owen uit Wales, die om de haverklap stond te schreeuwen na een goede beurt. Na winst in set één kreeg Owen het echter moeilijker met Gilding, die een slipper in de vierde set herstelde en het met 3-2 afmaakte.

Danny Jansen debuteerde vervolgens tegen Paolo Nebrida uit de Filipijnen, niet de meest hoogstaande wedstrijd ooit. Jansen begon lekker en won de eerste twee sets, maar raakte het daarna volledig kwijt en verloor set vier zelfs kansloos. Hij knokte zich echter toch terug in de partij en met 3-0 in de beslissende vijfde set maakte hij het toch af.

Niels Zonneveld trad aan tegen Lewy Williams uit Wales, maar dat werd niet echt een succes. In set twee kon de Nederlander wel een beetje mee, maar daar bleef het ook bij en na drie sets kon hij zijn spullen weer gaan pakken.

José de Sousa speelde de tweederondepartij van de sessie tegen Simon Whitlock. De Australiër speelde niet best, maar de Portugese darts leverden nog veel minder op en zo kon Whitlock sets één en twee in vijf legs winnen. Daarna was hij het kwijt en kwam De Sousa een beetje beter op gang, waarna de Portugees nog maar twee legs verloor en met 3-2 won.

De avondsessie werd geopend door Geert Nentjes en de Amerikaan Leonard Gates, wat een wedstrijd van ronduit bedroevend niveau opleverde. Nentjes won de eerste set, maar liet kansen liggen om richting de winst te gaan. Gates profiteerde daar optimaal van en na vier legs was de lijdensweg van het publiek klaar: 3-1 voor de Amerikaan.

De Engelsman Ritchie Edhouse en David Cameron uit Canada verdeelden de eerste vier sets op gelijke wijze: beiden wonnen er één met 3-2 en één met 3-0. Edhouse liet zes matchdarts liggen en in set vijf was Cameron hard op weg om dat te evenaren, maar hij bekroonde zijn comeback van een 0-2 achterstand door toch te winnen.

Danny van Trijp had met Steave Beaton een levende legende tegenover zich. De sympathieke Engelse veteraan kon zijn niveau niet echt halen en Van Trijp deed het prima: de kansen die hij kreeg maakte hij keurig af en zonder ook maar één set te verliezen pakte de Nederlander de winst.

In de laatste wedstrijd van de dag kwam de Welshman Gerwyn Price, wereldkampioen in 2021, in actie tegen de Engelsman Luke Woodhouse. Die schoot uit de startblokken en pakte overtuigend de eerste set, maar naarmate de wedstrijd vorderde had hij het alsmaar zwaarder en ging Price steeds beter gooien, wat de Welshman de 3-1 zege opleverde.