Formule 1 scherpt regels voor politieke uitingen coureurs aan

De wereldracebond FIA scherpt haar regels voor politieke uitingen van coureurs in de Formule 1 en andere raceseries aan.

Uitingen zonder voorafgaande goedkeuring houden in de toekomst een overtreding van de regelgeving in. Artikel 12.2.1.n van de statuten, uit 2023, behandelt “het algemeen uiten en tonen van politieke, religieuze en persoonlijke uitspraken of opmerkingen” als een overtreding van de regels, tenzij voorafgaande schriftelijke toestemming is verleend. 

In het recente verleden gebruikten Formule 1-coureurs hun platform voor politieke statements. Sebastian Vettel voerde in 2021 campagne voor de rechten van de LGBTQ+-gemeenschap in Hongarije met een "Same Love"-t-shirt. In Canada voerde de viervoudig wereldkampioen campagne voor milieubescherming.

Recordwereldkampioen Lewis Hamilton droeg een shirt met de tekst 'Arresteer de politie die Breonna Taylor vermoordde' op het podium in Mugello in 2020. De Brit maakte hiermee een statement over de zwarte Breonna die bij haar thuis tijdens een politieactie in de Verenigde Staten werd doodgeschoten.