FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 december 2022

Verstappen en Schouten sporters van het jaar

Max Verstappen en Irene Schouten zijn gekozen tot sportman en sportvrouw van het jaar 2022. Ze mochten daarom tijdens het jaarlijkse Sportgala de Jaap Eden Award in ontvangs nemen.

Verstappen was zelf niet persoonlijk aanwezig. Zijn zus Victoria nam namens hem de prijs in ontvangst. Verstappen dankt zijn uitverkiezing aan een zeer succesvol seizoen in de Formule 1. Hij werd dit jaar met overmacht wereldkampioen en won een recordaantal van 15 GP's. De andere genomineerden waren baanwielrenner Harrie Lavreysen en schaatser Thomas Krol.

Bij de vrouwen ging de titel naar schaatster Irene Schouten. Zij won tijdens de afgelopen Olympische Spelen driemaal goud en eenmaal brons. Een paar weken later werd ze ook nog eens wereldkampioene allround. De concurrentie bij de dames was stevig. Ze kreeg echter de voorkeur boven  shorttrackster Suzanne Schulting en wielrenster Annemiek van Vleuten. "Dit betekent heel veel voor me, want wat die andere sporters hebben gepresteerd is ook niet normaal", aldus Schouten. "Ik ben blij dat ik het traject heb gekozen dat ik samen met mijn coaches heb uitgezet naar de Spelen. 90 procent van de mensen om me heen vond dat ik het anders moest doen, maar ik geloofde erin."

De titel van sportploeg van het jaar was voor De estafetteploeg op de 4x400 meter bij de vrouwen. Zij werden dit jaar Europees kampioen en wonnen zilver op het WK indoor. Zij bleven de wielerformatie van Jumbo-Visma en de relayploeg bij de vrouwen in het shorttrack voor. Het shorttrack was wel succesvol bij verkiezing voor coach van het jaar want die titel ging naar Jeroen Otter.

Verder ging de prijs voor Paralympisch sporter van het jaar naar rolstoeltennisster Diede de Groot, die dit jaar alle grand slams won. Judoka Joanne van Lieshout kreeg de prijs voor Talent van het Jaar. Zij werd wereldkampioen onder 21 jaar in de categorie onder 63 kilogram. 

Tot slot ging de Fanny Blankers-Koen carrièreprijs naar aan Jan Janssen. De 82-jarige oud-wielrenner won onder meer de Tour de France, Vuelta a España, Parijs-Roubaix en het WK op de weg. "Het heeft lang geduurd, maar ik ben er toch blij mee", zei Janssen. "Ik ben 82 en hoop nog zeker 90 te worden. Dan kan ik er nog acht jaar van genieten. Ik heb ook al een Jaap Eden voor Sportman van het Jaar, die won ik uiteraard vanwege de Tour in 1968. Die staat bij mij thuis pontificaal boven de open haard en heeft het dus altijd warm."

AI Picture Gallery #75

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #813

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Snowboarders Kleveland en James schitteren op big air en in halfpipe

Voor de snowboardliefhebbers keren we nog even terug naar Copper Mountain, want in het Amerikaanse skioord werden een paar fraaie World Cup-wedstrijden afgewerkt. In de halfpipe werd gestreden op het hoogste niveau en ook op de big air waren een paar heerlijke sprongen te zien.

Halfpipe vrouwen
De Spaanse veterane Queralt Castellet scoorde 89,75 punten in haar eerste run, wat ze niet meer hoefde te verbeteren. Elizabeth Hosking uit Canada noteerde 88,75 punten in run één en scoorde zo de tweede plek, voor de Japanse Mitsuki Ono, die in run één tot 85,00 punten kwam - de tweede en derde pogingen leverden geen betere prestaties op.

Halfpipe mannen
De Australiër Scotty James stal de show: na de 97,00 punten in zijn eerste finalerun trok hij de gashendel nog even flink open en scoorde hij met een fantastische tweede run 99,00 punten. Dat leverde uiteraard de winst op, Jan Scherrer uit Zwitserland werd met een eveneens zeer goede 96,25 punten tweede, voor de Japanner Kaishu Hirano (88,25).

Big air vrouwen
De pas 15-jarige Mari Fukada maakte haar World Cup-debuut, haalde de finale en kende daarin geen enkele schroom. De Japanse opende met een grote switch backside 900 weddle, waarna ze in haar derde sprong een frontside double underflip 900 neerzette. Goed voor in totaal 155,75 punten en de winst bij haar debuut, voor de Amerikaanse Hailey Langland (151,50) en landgenote Miyabi Onitsuka (149,75). Melissa Peperkamp strandde met plek negen in de kwalificaties.

Big air mannen
De Noor Markus Kleveland ging bij sprong één de fout in, maar bij zijn tweede sprong trok hij de registers nog verder open met een prachtig gelande backside 1800 Indy. De derde sprong werd een fantastische nollie double frontside rodeo 1440 tailgrab, wat hij vermoedelijk als enige kan doen. Kleveland won zo met 184,25 punten, voor de Amerikaan Chris Corning (172,50) en de Italiaan Ian Matteoli (160,00). Net 147,50 punten pakte Niek van der Velden een keurige vierde plek.

SkiŰrs Braathen en Odermatt winnen reuzenslalom, Kilde pakt afdalingsklassieker

De afgelopen dagen kwamen 's werelds beste alpineskiërs in actie in Italië. Daar werd een afdaling afgewerkt op de befaamde Saslong, de piste in Val Gardena en een van de klassiekers op de kalender, waarna men twee reuzenslaloms voor de kiezen kreeg in Alta Badia, één dal verderop. De vrouwen kwamen in Zwitserland in actie voor een super-G.

Afdaling
Het was Val Gardena en daar gebeuren vaak rare dingen, zoals mannen met hoge startnummers die goed scoren. Johan Clarey kwam als achtste naar beneden en de 41-jarige Fransman was ook in World Cup-wedstrijd 231 op jacht naar zijn allereerste zege - in 2012 stond hij in Val Gardena na 21 skiërs aan de leiding, maar werd de wedstrijd vanwege slecht weer afgebroken.

Clarey noteerde de snelste tijd op dat moment, maar ook nu kwam het er niet van: Aleksander Aamodt Kilde uit Noorwegen was 0,35 seconden sneller. De één na de ander kwam vervolgens in de buurt van die tijden, hoewel Clarey op twee bleef staan. De Italiaan Mattia Casse bracht de feeststemming er nog in door op 0,42 seconden naar plek drie te skiën, voor de van een zware blessure teruggekeerde Franse veteraan Adrien Theaux, die zielsgelukkig was met plek vier (+0,67).

Reuzenslalom 1
Zan Kranjec uit Slovenië was in de eerste run de snelste, maar in de tweede run wist hij die positie niet vast te houden: hij zakte weg naar de vijfde plek. De overwinning was voor de Braziliaanse Noor Lucas Braathen, die in run twee van de derde naar de eerste plek wipte. Naast Kranjec passeerde hij ook landgenoot Henrik Kristoffersen, die op 0,02 seconden tweede werd. Plek drie was voor de Zwitserse alleskunner Marco Odermatt op 0,10 seconden, Alexis Pinturault uit Frankrijk voerde de rest aan (+0,67).

Een bijzondere prestatie was er voor Joan Verdu uit Andorra, die van de 28e plek in run twee naar de twaalfde plek in de eindrangschikking steeg met de snelste tijd in run twee.

Reuzenslalom 2
Dit keer was Odermatt in de eerste run de snelste en in run twee wist de Zwitser dat vol te houden. Kristoffersen moest het opnieuw doen met een tweede plek, dit keer op 0,20 seconden van de Zwitser. Kranjec steeg in run twee nu naar het podium, maar wel op afstand: derde op 0,92 seconden, voor de Zwitser Loïc Meillard (+1,32). Verdu werd opnieuw fraai twaalfde, de Belg Sam Maes eindigde zelfs knap als elfde.

Super-G vrouwen
In St Moritz werkten de vrouwen een super-G af, na twee afdalingen. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin was daarin de beste: ze kwam als zevende naar beneden en niemand kwam vervolgens meer aan haar tijd. De Italiaanse Elena Curtoni kwam op 0,12 seconden wel in de buurt, terwijl plek drie op 0,40 seconden voor de Française Romane Miradoli was.

Hoe kan ik mijn gehoor makkelijk en snel testen?

Het is belangrijk om regelmatig je gehoor te laten testen om eventueel gehoorverlies op tijd te constateren. Vooral wanneer je wat ouder bent, gehoorproblemen in de familie voorkomen of wanneer je vaak blootgesteld wordt aan lawaaierige omgevingen is het nog belangrijker je gehoor regelmatig te laten testen. Gehoorverlies kan optreden op elke leeftijd en kan leiden tot communicatieproblemen, eenzaamheid en onveilige situaties. 

Hoe word je gehoor getest?

Er zijn verschillende manieren om je gehoor te laten testen. De meest voorkomende methode is een audiometrie-test, waarbij verschillende tonen op verschillende volumes worden afgespeeld door middel van een koptelefoon of oordopjes. Wanneer je de test ondergaat, geef je aan wanneer je een toon hoort. Deze test geeft de audicien informatie over je gehoorvermogen op verschillende frequenties en volumes. Op basis van de uitslag van deze test, kan de audicien eventueel gehoorverlies bij jou vaststellen. Een andere methode om je gehoor te testen is een spraakaudiometrie-test, waarbij je woorden of zinnen herhaalt die door een koptelefoon of luidspreker worden afgespeeld. Deze test geeft een duidelijk beeld hoe goed jij een ander kunt horen en verstaan. Je gehoor testen kun je eenvoudig doen bij een gespecialiseerde audicien, zoals Schoonenberg

Andere soorten gehooronderzoeken

Naast deze bekende hoortesten die je gemakkelijk bij de audicien kunt laten afnemen, zijn er ook andere geavanceerde testen om je gehoor te laten controleren. Daarnaast heb je ook nog een auditief evoked potentials (AEPs) om je gehoor te kunnen testen. Deze test meet de elektrische activiteit van het gehoororgaan en de hersenen. Deze test is zeer geschikt om gehoorproblemen te diagnosticeren bij pasgeborenen en hele jonge kinderen, omdat zij nog niet in staat zijn goed te communiceren. Als laatste is er ook een hoortest tympanometrie genoemd. Deze test meet de druk in het middenoor en kan helpen om oorontstekingen en andere oorproblemen te diagnosticeren. 

Je gehoor zelf thuis testen

Er zijn ook hulpmiddelen beschikbaar om thuis je gehoor te testen, zoals gehoorapparaten-apps of online gehoortests. Deze tests zijn echter minder nauwkeurig dan test die door een audicien worden uitgevoerd en kunnen professioneel advies niet vervangen. Het is belangrijk om te overleggen met een audicien als je twijfelt over je gehoor of als je klachten hebt over je gehoorvermogen. Een audicien kan je gehoor nauwkeurig testen en advies geven over eventuele gehoorhulpmiddelen. Het testen van gehoor doe je daarom het liefst met een afspraak bij een audicien. De resultaten van een hoortest kunnen helpen om te bepalen of er gehoorproblemen aanwezig zijn en welke behandeling of hulpmiddelen eventueel nodig zijn om het gehoor te verbeteren. Een audicien kan meteen na jouw gehoortest de uitslag met jou bespreken en ook luisteren naar jouw persoonlijke behoeften en wensen. Daarnaast kan de audicien ook met jou meekijken of je een eventueel hoortoestel (gedeeltelijk) vergoed krijgt vanuit jouw zorgverzekering. Kortom, er zijn genoeg manieren om jouw gehoor te testen als je hier aan twijfelt. Je kunt eenvoudig vanuit huis online een hoortest doen, maar het is zeker aan te raden om dit bij een ervaren audicien te doen om een betrouwbare uitslag te ontvangen.

Gehoor

Tips voor het opbouwen van een eigen vermogen

Op het moment dat je nog maar aan het begin staat van je carrière, dan is het belangrijk om nu alvast na te denken over het opbouwen van je eigen vermogen. Dit kan heel eenvoudig zijn door bijvoorbeeld direct vanaf je eerste salaris te beginnen met automatisch sparen. Op deze manier bouw je voor jezelf een buffer, zodat mocht er iets zijn, je geld achter de hand hebt om een bepaalde periode te kunnen overbruggen of om bijvoorbeeld iets te kunnen kopen wat je echt nodig hebt. Uiteraard zijn er daarnaast nog ontzettend veel andere manieren waarmee jij een eigen vermogen op kunt bouwen. Hoe je dit kunt doen en hoe dit werkt, vertellen we je in dit artikel.  

Begin vandaag nog

Nu de economie zich blijft ontwikkelen in de nasleep van de pandemie, is het opbouwen van eigen vermogen steeds belangrijker geworden voor zowel particulieren als bedrijven. Eigen vermogen is het verschil tussen de waarde van een bepaald product en de schuld die er eventueel nog op rust. Hierbij kun je denken aan een huis. Is de waarde van het huis groter dan de hypotheek, dan is het verschil je eigen vermogen. Het opbouwen van eigen vermogen kan een financiële buffer vormen waarmee je onverwachte uitgaven kunt dekken of in andere mogelijkheden kunt investeren. Brokerfolio aandelen is bijvoorbeeld een goede manier om je vermogen periodiek gestaag te laten groeien.

Betaal je schulden af

Het aflossen van schulden is een van de meest effectieve manieren om vermogen op te bouwen. Zorg ervoor dat je elke maand meer dan het minimum betaalt voor je leningen en overige schulden. Dit zal je helpen je schuld sneller af te betalen en eigen vermogen op te bouwen. Wat je namelijk vaak ziet, is dat de rentes op deze schulden enorm zijn. Dit zorgt ervoor dat een groot deel wat maandelijks wordt afgedragen, voornamelijk bestaat uit rente. Ontzettend zonde als je het ons vraagt!

Investeren in onroerend goed

Investeren in onroerend goed is een geweldige manier om eigen vermogen op te bouwen. Wanneer je een woning koopt, kun je het eigen vermogen van de woning gebruiken om extra woningen te kopen of om andere schulden af te betalen. Uiteraard dient je huis dan wel overwaarde te hebben, wat inhoudt dat de hypotheek lager is dan de waarde van de woning.

Investeer in aandelen

Is vastgoed net iets teveel van het goede voor nu, dan is investeren in aandelen een goede tussenstap. Investeren kan via Brokers Nederland. Hier maak je een account, je stort je geld en kiest vervolgens de aandelen waarin je wilt investeren uit. Naarmate de tijd vordert zullen de koersen dalen of stijgen, wat betekent dat je vermogen stijgt of daalt. Wel is gebleken dat hoe langer je investeert, hoe groter de kans is op succes. Gemiddeld genomen is de kans op rendement over een periode van 10 jaar 95%, terwijl dit bij investeren voor 5 jaar beduidend lager is. Wees dus verstandig en beleg iedere maand een bepaald bedrag en kijk hier de komende (tientallen) jaren niet meer naar om.

Vermogen

Duitse, Italiaanse en Oostenrijkse rodelaars domineren in Verenigde Staten

De World Cup rodelen was de afgelopen dagen aanwezig in het noorden van de Verenigde Staten, waar op de olympische baan van Park City een vol programma stond te wachten. De vier reguliere wedstrijden werden gevolgd door de sprints, waarbij de tijd pas na een paar bochten begint te lopen om zo de starts buiten beschouwing te laten.

Vrouwen
Er stond geen maat op Dajana Eitberger: de dit seizoen van zwangerschapsverlof teruggekeerde Duitse was in beide runs de snelste en boekte zo een overtuigende zege. De Amerikaanse Emily Sweeney volgde op 0,140 seconden, nadat ze in run twee net over de Duitse Julia Taubitz heen wipte (+0,148).

Mannen
Na één run stond Dominik Fischnaller nog op de derde plaats, maar de Italiaan legde een heerlijke tweede run neer en pakte de winst met 0,185 seconden voorsprong op de Duitser Felix Loch. David Gleirscher uit Oostenrijk steeg in run twee van de zesde naar de derde plek op 0,204 seconden, terwijl de Slowaakse veteraan Jozef Ninis van een sensationele eerste plek terugzakte naar plaats acht.

Vrouwendubbels
Andrea Vötter en Marion Oberhofer lijken met de dubbels 'hun' onderdeel echt gevonden te hebben, in beide runs waren ze overtuigend het snelst. Jessica Degenhardt/Cheyenne Rosenthal uit Duitsland werden op 0,603 seconden tweede, voor het Canadese duo Caitlin Nash/Natalie Corless (+0,653). Selina Egle en Lara Kipp uit Oostenrijk stonden na één run twee, maar crashten in run twee, waarbij Egle haar enkel blesseerde.

Mannendubbels
Niet voor het eerst stond een Duits duo bovenaan: Toni Eggert en Sascha Benecken wipten met een sterke tweede run nét over de jonge Oostenrijkers Juri Gatt en Riccardo Schöpf (+0,033) naar de winst. Met Tobias Wendl en Tobias Arlt op slechts 0,078 seconden werd het tweede Duitse topduo derde.

Sprint vrouwen
Taubitz draaide de rollen om en noteerde dit keer de snelste tijd, Eitberger gaf 0,099 seconden toe op haar landgenote. De Amerikaanse Brittney Arndt completeerde op 0,185 seconden het podium, tot vreugde van het ruimschoots aanwezige thuispubliek.

Sprint mannen
Fischnaller had er ook op de sprint, waar de start niet wordt meegeteld, goed de sloffen in: de Italiaan was wederom de snelste, dit keer 0,088 seconden voor David Gleirscher. Loch moest op 0,130 seconden genoegen nemen met de derde plek en verder was er een noemenswaardige zesde plek voor de Australiër Alex Ferlazzo.

Sprint vrouwendubbels
Selina Egle sloeg de vrouwenwedstrijd over vanwege haar enkelblessure, maar samen met Kipp deed ze de sprint bij de dubbels wél en met succes: winst met 0,127 seconden voorsprong op Vötter en Oberhofer. Degenhardt en Rosenthal pakten dit keer op 0,275 seconden de derde plek.

Sprint mannendubbels
Wederom waren de Duitsers het snelst, maar dit keer stonden Wendl en Arlt bovenaan. Eggert en Benecken gaven welgeteld één honderdste van een seconde toe op hun landgenoten, terwijl de Oostenrijkers Yannick Müller en Armin Frauscher op 0,030 seconden de derde plek pakten, vlak voor Gatt en Schöpf.

Van Barneveld overtuigend door op WK darts, Hendriks vecht zich ook verder

De zesde dag van het wereldkampioenschap darts was er één met maar één sessie. Alleen op de dinsdagavond werd er gespeeld in het Londense Alexandra Palace, waar weer drie eersterondepartijen en een wedstrijd in de tweede ronde op het programma stonden.

De avond begon met een duel tussen de Welshman Jim Williams en de jonge Pool Sebastian Bialecki, een van de noemenswaardige debutanten op het WK. Die begon lekker en won zowaar met 3-0 de eerste set, waarna Williams een zeer sterke tweede set pakte. In set drie sloeg Bialecki terug, Williams won de vierde dan weer en in de vijfde set werd de - na de magere eerste set - uitstekende partij met 3-2 gewonnen door Williams.

Jimmy Hendriks was de eerste Nederlander van de avond en debuteerde tegen de Engelsman Jamie Hughes. Dat was een bedroevend slechte wedstrijd, waarin de eerste twee sets na - voor het gevoel - ongeveer zes uur onderling verdeeld werden. Hendriks was vervolgens net iets sterker in het finishen en maakte gelukkig in vier sets een einde aan de lijdensweg van het publiek: 3-1.

Fallon Sherrock opende in wedstrijd drie zeer sterk tegen Ricky Evans en kwam overtuigend op voorsprong, maar daarna zakte het een klein beetje in. Zo ontstond wel een erg leuk duel, waarin drie sets op rij naar een beslissende vijfde leg gingen. Die werden dan weer allemaal gewonnen door Evans, waarmee hij een einde maakte aan de droom van de 'Queen of the Palace'.

Raymond van Barneveld sloot de avond af en de Barney Army was weer uitgebreid aanwezig voor zijn duel met Ryan Meikle. De Engelsman bood prima partij en won de eerste set, waarin de Nederlander het hoofd alweer regelmatig liet buigen. Dit keer herpakte hij zich echter en met drie meer dan uitstekende sets boekte hij alsnog een overtuigende 3-1 zege, waardoor hij het hierna op mag nemen tegen wereldranglijstaanvoerder Gerwyn Price.

Coldcase: Simone (30) gewurgd in Ferwerd

We schrijven 4 december 1989. Simone reageert niet op een telefoontje van haar ouders. Ze gaan naar haar huis in Ferwerd en vinden haar rond 09.30 uur. Simone is dood. Ze heeft een wond op haar hoofd en ze is gewurgd. Er zijn aanwijzingen dat ze in een kussen is gestikt.

Simone de Laat is 30 jaar oud en woont alleen met haar twee kinderen. Haar partner en vader van de kinderen woont ergens anders. Eens in de twee weken is hij een paar dagen bij hen. In de nacht van 3 op 4 december zijn alleen Simone en haar jongste zoon thuis.

Na al die jaren weten de kinderen nog altijd niet wat er met hun moeder gebeurd is. Heeft u misschien iets gezien of gehoord? Laat het alstublieft weten. De hoofdofficier van justitie heeft een beloning van €15.000 uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van deze zaak. Tips kunnen gegeven worden via het tipformulier op de website. 

Simone de Laat (Afbeelding: Politie)
Simone de Laat (Afbeelding: Politie)

Gratis OV voor 66-plussers met een krappe beurs in Utrecht: aanmelden kan nog steeds

Op 19 september 2022 startte de proef 'Gratis OV voor 66-plus' in de provincie Utrecht. Mensen vanaf 66 jaar met een laag inkomen konden vanaf dat moment een gratis OV-abonnement aanvragen. Met dit abonnement kunnen 66-plussers in de gehele provincie Utrecht gratis gebruikmaken van bus, tram, buurtbus en flex-diensten van U-OV en Syntus Utrecht. Reizen kan doordeweeks na 9.00 uur en in het weekend en op feestdagen de hele dag. Inmiddels zijn er ruim 2000 abonnementen aangevraagd. Aanmelden kan nog steeds.

Onder de eerste 600 deelnemers hield de provincie een peiling. Uit deze peiling kwam onder meer naar voren dat een derde van alle deelnemers niet bekend is met bestaande leeftijdskortingen voor ouderen voor het openbaar vervoer. Een vrij groot deel van de doelgroep is daarmee geld misgelopen. Zestig procent van de deelnemers wil het gratis OV-abonnement gebruiken om familie en vrienden te bezoeken. Een bijna even grote groep, 59 procent, noemt ‘medisch bezoek’ als doel. De kosten van het openbaar vervoer worden door een grote groep ouderen (91 procent) in sterke mate overschat. Ten slotte verwacht bijna de helft van alle deelnemers (46 procent) ‘veel vaker’ gebruik te gaan maken van het OV ná ontvangst van het gratis OV-abonnement.

Voor wie?
Ouderen die de leeftijd van 66 jaar hebben bereikt, wonen in de provincie Utrecht en niet meer te besteden hebben dan 17.700 euro per jaar, kunnen gebruikmaken van het gratis OV-abonnement. Iedereen die met een inkomstenverklaring van de Belastingdienst kan aantonen aan deze voorwaarden te voldoen en die zich heeft aangemeld, ontvangt een gratis OV-abonnement om op de persoonlijke OV-chipkaart te laden. De proef met gratis OV loopt tot 9 december 2023. Wie zich nu nog aanmeldt, kan dus nog bijna een jaar gratis reizen.

Aanmelden
Het gratis OV-abonnement kunt u aanvragen op de website www.gratisreizenouderen.nl. Daar leest u ook welke stappen u moet nemen om het abonnement aan te vragen. Kunt u niet op internet, of heeft u hulp nodig bij de aanvraag? Dan kunt u terecht in een bibliotheek met een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Het overzicht met deelnemende bibliotheken staat op de website. Er zijn ook folders met uitleg beschikbaar bij bibliotheken en de servicewinkels van U-OV op Utrecht Centraal en Syntus Utrecht op Amersfoort Centraal.

Achtergrond van deze actie
Het initiatief voor deze actie komt uit het coalitieakkoord van de provincie Utrecht, waarin een proef met gratis regionaal openbaar vervoer werd aangekondigd. De proef is bedoeld om ouderen met een krappe beurs meer bewegingsvrijheid te geven en kansen om sociale contacten aan te knopen.

De actie met gratis reizen wordt mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage door de provincie Utrecht van 1,3 miljoen euro.

Bovenaan welvaartsladder bijna 25 jaar langer in goede gezondheid

In 2017/2020 was de levensverwachting in goede gezondheid van de meest welvarende mannen gemiddeld 25 jaar hoger dan van de minst welvarende mannen. Voor vrouwen verschilde dit 23 jaar. 65-jarigen bovenaan de welvaartsladder brengen naar verwachting gemiddeld ook 7 jaar (vrouwen) tot 8 jaar (mannen) langer in goede gezondheid door. Dit meldt het CBS op basis van bevolkings-, inkomens-, vermogens- en gezondheidsstatistieken.

In 2021 was de levensverwachting bij geboorte voor mannen bijna 80 jaar, voor vrouwen 83 jaar. De levensverwachting in goede gezondheid bij geboorte was voor mannen en vrouwen ruim 65 jaar. Hoewel vrouwen gemiddeld dus langer leven dan mannen, brengen ze meer jaren door in minder goede gezondheid.

Welvarendste mannen leven 9 jaar langer dan minst welvarende
In de periode 2017/2020 was de levensverwachting bij geboorte voor mannen uit de hoogste welvaartsgroep gemiddeld 83 jaar, tegen gemiddeld 74 jaar voor de laagste welvaartsgroep. Voor vrouwen was het verschil 8 jaar. In iedere welvaartsgroep hadden vrouwen een hogere levensverwachting dan mannen. Voor zowel mannen als vrouwen nam de levensverwachting toe met toenemende welvaart.

Meest welvarende mannen leven 25 jaar langer in goede gezondheid
De meest welvarenden leven niet alleen langer, ze brengen ook een groter deel van hun leven door in goede gezondheid. De levensverwachting in goede gezondheid bij geboorte was 49 jaar voor mannen in de laagste welvaartsgroep, tegenover 74 jaar voor de meest welvarende mannen. Voor vrouwen was dit achtereenvolgens 49 jaar en 72 jaar (23 jaar verschil).

Levensverwachting 65-jarigen ruim 4 jaar hoger bij hoge welvaart
De prognose voor de levensverwachting op 65-jarige leeftijd wordt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gebruikt voor het vaststellen van de AOW-leeftijd. Ook op deze leeftijd was de levensverwachting hoger voor de meer welvarenden in de periode 2017/2020. Bij zowel mannen als vrouwen was het verschil in levensverwachting tussen de hoogste en laagste welvaartsgroep ruim 4 jaar. Voor de levensverwachting in als goed ervaren gezondheid was het verschil tussen de hoogste en laagste welvaartsgroep 8 jaar voor mannen en 7 jaar voor vrouwen.

Actieplan vol stroomnet: sneller bouwen, slimmer gebruiken en flexibeler afnemen

Nederland zit midden in de energietransitie. We produceren en gebruiken steeds meer duurzame energie en fossiele brandstoffen maken plaats voor elektriciteit. De vraag naar ruimte op het stroomnet groeit daarmee ook explosief, waardoor het stroomnet op steeds meer plekken (tijdelijk) vol raakt. De landelijke en regionale overheden, netbeheerders, ACM en marktpartijen presenteren vandaag het Landelijk Actieprogramma Netcongestie om op alle mogelijke manieren meer ruimte op het stroomnet te creëren. Door het elektriciteitsnet sneller te verzwaren, met nieuwe regelgeving slimmer gebruik van het stroomnet te stimuleren en aan te zetten tot meer flexibel energieverbruik.

Landelijk actieplan
Het actieprogramma is onder leiding van speciaal coördinator Ben Voorhorst opgesteld door de netbeheerders, ACM, medeoverheden, marktpartijen en het ministerie van EZK. Hierbij zijn ook de lessen van de regionale aanpak van het volle stroomnet in onder meer in Noord-Brabant, en Limburg en de regio Amsterdam gebruikt. Met het actieplan willen de betrokken partijen aan meerdere knoppen tegelijk draaien om de problemen met het volle stroomnet zoveel mogelijk te beperken en voorkomen.

Sneller bouwen
Het zo snel mogelijk uitbreiden van het elektriciteitsnet blijft de grootste prioriteit. De netbeheerders investeren op dit moment jaarlijks 3,9 miljard euro in het elektriciteitsnet. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2019. De praktijk heeft laten zien dat de doorlooptijd om het stroomnet uit te breiden met meerdere jaren teruggebracht kan worden als netbeheerders, overheden en marktpartijen hun plannen beter op elkaar afstemmen en procedures parallel en sneller doorlopen. Iedere provincie gaat zorgen voor bestuurlijke coördinatie, bijvoorbeeld in de vorm van een ‘energyboard’ waar overheden met netbeheerders en industrieclusters projecten per gebied gebundeld en integraal aanpakken. Dit zorgt ervoor dat vergunningprocedures sneller kunnen worden doorlopen. Netbeheerders en marktpartijen gaan elkaar eerder in het proces betrekken bij geplande investeringen. Daarmee zorgen betrokken partijen dat uitbreidingen van het stroomnet en de bouw- en verduurzamingsplannen beter op elkaar aansluiten.

Het stroomnet slimmer gebruiken
Naast het uitbreiden van het net is het belangrijk om de ruimte díe er is zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Door ruimte op het net flexibel in te zetten en het net minder te gebruiken op piekmomenten kunnen meer partijen aangesloten worden. Daarom willen de betrokken partijen ook ‘spitsmijden’ voordeliger maken, flexibele contracten introduceren en het delen van één aansluiting voor wind, zon én energieopslag mogelijk maken. Ook krijgt energieopslag eigen contractvoorwaarden, omdat opslag kan bijdragen aan het oplossen van netcongestie.

Flexibele capaciteit vergroten
Naarmate Nederland overgaat op een duurzaam energiesysteem wordt het steeds belangrijker om het energieverbruik aan te laten sluiten bij de (lokale) energieproductie. Bijvoorbeeld door een fabriek harder te laten draaien op momenten dat windparken op zee veel (goedkope) elektriciteit produceren. Voor veel bedrijven is flexibel gebruik nieuw en complex. Energieproducenten, brancheverenigingen, netbeheerders en overheden gaan bedrijven helpen met technische ondersteuning. Ook financiële ondersteuning wordt onderzocht. Met een onafhankelijk platform zullen bijvoorbeeld tools en goede praktijkvoorbeelden beschikbaar worden gesteld. Provincies en gemeenten gaan daarnaast aan de slag met de ondersteuning van ‘energyhubs’. Dit zijn lokale netwerken, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen, waarin opwek, warmte, opslag en verbruik worden afgestemd. Door energie lokaal te gebruiken wordt het landelijke stroomnet minder belast.

Minister Jetten (Klimaat en Energie): “Met dit actieplan zetten we op meerdere fronten belangrijke stappen om de problemen met het volle stroomnet zoveel mogelijk op te lossen én te voorkomen. Dat is van groot belang om onze economie in hoog tempo te kunnen blijven verduurzamen. Deze stappen zijn een belangrijk onderdeel van de oplossing, tegelijkertijd is het probleem hier niet één keer mee opgelost. Voor de zomer kijken we kritisch of er genoeg resultaat wordt geboekt of dat er extra acties nodig zijn.”

Instructeur KMA op non-actief wegens grensoverschrijdend gedrag

Een instructeur van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) is per direct op non-actief gesteld door de commandant. Er zijn meldingen ontvangen over ongewenst en grensoverschrijdend gedrag van de instructeur. Er is aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee.

Commandant KMA kolonel René Baksteen: "Grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel en zelfs al bij vermoedens daarvan grijp ik in. Dit zal onderzocht moeten worden. Een veilige omgeving is essentieel om toekomstige officieren voor te bereiden op hun functies bij de krijgsmacht.”

Gerechtshof: 'Asielzoekers en Oekra´ners moeten gelijk worden behandeld'

De Nederlandse Staat moet asielzoekers beter opvangen en op dezelfde wijze behandelen als vluchtelingen uit Oekraïne. Dat heeft het gerechtshof Den Haag dinsdag bepaald. Vluchtelingenwerk Nederland (VWN) heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat en het COA over de opvang van asielzoekers. Die moet volgens VWN op veel punten worden verbeterd. Ook vindt VWN dat asielzoekers uit andere delen van de wereld gelijk moeten worden behandeld met vluchtelingen uit Oekraïne. Het gerechtshof Den Haag is het grotendeels met VWN eens, maar oordeelt dat de Staat en het COA niet verplicht zijn het onmogelijke te doen.

Het COA is in Nederland verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers. Het lukt het COA momenteel echter niet om alle asielzoekers naar behoren op te vangen. Dit heeft onwenselijke gevolgen, zoals asielzoekers die buiten moesten slapen bij het aanmeldcentrum Ter Apel. Ook zijn er niet genoeg plekken om alleenstaande minderjarige asielzoekers goed op te vangen. Asielzoekers worden nu deels in noodopvanglocaties en crisisnoodopvanglocaties opgevangen. De omstandigheden daar zijn niet ideaal, zeker niet voor kwetsbare asielzoekers zoals kinderen, hoogzwangere vrouwen en personen met een medische indicatie.

VWN vordert in dit kort geding dat de rechter aan de Staat en het COA opdraagt om de opvang van asielzoekers in allerlei opzichten te verbeteren. VWN is van mening dat de manier waarop asielzoekers nu worden opgevangen niet voldoet aan de (internationale) normen die daarvoor gelden. De Staat en het COA erkennen dat er problemen in de opvang zijn, al is de situatie niet zo erg als VWN stelt. De Staat zegt dat er momenteel alles aan gedaan wordt om de opvang van asielzoekers te verbeteren en dat daarvoor geen uitspraak van de rechter nodig is. Het is volgens de Staat echter onmogelijk de opvangcapaciteit zo snel uit te breiden als VWN wenst.

Een ander punt waarover VWN een uitspraak van de rechter wil is dat zij vindt dat de omstandigheden waaronder vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen beter zijn dan die van asielzoekers uit andere landen. Dat is volgens VWN in strijd met het gelijkheidsbeginsel. VWN wil dat de rechter bepaalt dat asielzoekers uit andere landen dezelfde opvang krijgen als vluchtelingen uit Oekraïne.

De voorzieningenrechter in de Haagse rechtbank heeft een substantieel deel van de vorderingen van VWN toegewezen. Zij was van oordeel dat de opvang in veel gevallen niet voldoet aan de daarvoor geldende normen. De voorzieningenrechter heeft de Staat en het COA opgedragen de opvang van asielzoekers op allerlei punten, soms op heel korte termijn, te verbeteren. De vordering om vluchtelingen uit Oekraïne en asielzoekers uit andere landen gelijk te behandelen heeft zij afgewezen.

De Staat en het COA hebben hoger beroep ingesteld, omdat zij het niet eens zijn met het vonnis. De Staat is vooral van mening dat het onmogelijk is te voldoen aan het bevel van de voorzieningenrechter binnen de termijnen die deze daarvoor heeft gesteld. Ook VWN heeft hoger beroep ingesteld. VWN vindt dat de voorzieningenrechter meer had moeten toewijzen, onder andere op het gebied van de gelijke behandeling van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen.

Het hof is het met VWN en de voorzieningenrechter eens dat de opvang van asielzoekers momenteel op essentiële punten niet voldoet aan de daarvoor geldende wettelijke normen. Het hof weegt echter zwaarder dan de voorzieningenrechter dat de Staat en het COA er momenteel alles aan doen om de problemen op te lossen. Het hof accepteert ook dat het niet mogelijk is deze problemen op korte termijn op te lossen, zoals VWN wil. Het hof is wel van oordeel dat de Staat zichzelf in de positie heeft gebracht waarin het bieden van goede opvang nu niet mogelijk is. De Staat heeft immers in de jaren na 2016 aanwezige opvangcapaciteit afgebouwd. Dat is echter niet relevant voor de vraag of de Staat nu moet worden bevolen de opvang binnen korte termijn op orde te brengen. Niemand is tot het onmogelijke gehouden. Dit oordeel betekent dat het hof minder vorderingen toewijst dan de voorzieningenrechter.

Het hof is ook van oordeel dat de Staat ongeoorloofd onderscheid maakt tussen vluchtelingen uit Oekraïne en asielzoekers uit andere landen. Beide groepen zijn op de vlucht voor oorlog en geweld. Dan mag bij de opvang van deze groepen geen verschil worden gemaakt. De Staat moet deze groepen dus gelijk behandelen.

Buitenlandse bestedingen Nederlandse reizigers hoger dan voor corona

Nederlandse reizigers gaven in het derde kwartaal van 2022 ruim 8,4 miljard euro uit tijdens hun bezoek aan of verblijf in het buitenland. Dit is 9 procent hoger dan in de zomermaanden van 2019. Omgekeerd gaven buitenlandse toeristen en zakelijke reizigers bijna 4,8 miljard euro uit tijdens hun bezoek aan Nederland in de zomermaanden van 2022. Ondanks het herstel in de afgelopen jaren, is dit nog steeds bijna 4 procent lager dan in dezelfde periode in 2019. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de internationale dienstenhandel.

Het internationale reisverkeer viel in 2020 sterk terug. In de zomermaanden van 2020 gaven Nederlanders 70 procent minder uit in het buitenland dan in dezelfde periode in 2019. Door de coronamaatregelen vielen de bestedingen in niet-Europese bestemmingen, zoals de VS en Canada, het sterkst terug. Ook het uitgaande Europese reisverkeer nam af in het derde kwartaal van 2020, al namen relatief gezien de bestedingen van Nederlanders in landen zoals Duitsland, Frankrijk, België en Italië toe. In het derde kwartaal van 2022 waren de bestedingen in het buitenland hoger dan in 2019. De bestedingen in Europese landen lagen 15 procent boven het pre-coronaniveau. De bestedingen in niet-Europese landen waren daarentegen nog 15 procent lager.

Het inkomende reisverkeer kromp minder, maar herstelde trager. Ook in 2022 bleven de bestedingen van buitenlandse reizigers in Nederland in het derde kwartaal 4 procent achter bij het pre-coronaniveau.

Bestedingen in buurlanden blijven in 2022 achter
Nederlanders besteedden in het derde kwartaal van 2022 het meest in Duitsland, Frankrijk en Spanje. Deze top drie is hetzelfde als in 2019, maar doordat België en Italië de derde positie van Spanje in 2020 en 2021 tijdelijk overnamen, zag de top drie er in de tussenliggende jaren anders uit. In het derde kwartaal van 2022, toen de meeste reisbeperkingen inmiddels waren losgelaten, waren juist de bestedingen in directe buurlanden lager dan in 2019, terwijl de bestedingen in landen als Italië, Frankrijk en Spanje, juist hoger waren.

Verenigd Koninkrijk weer terug in top-3 inkomend reisverkeer
Reizigers afkomstig uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk besteedden in het derde kwartaal van 2022 het meest in Nederland. Doordat met name de bestedingen vanuit het Verenigd Koninkrijk in 2020 en 2021 sterk daalden, nam Polen de derde plek tijdelijk over. De Poolse bestedingen bestaan voornamelijk uit de bestedingen van grens-, seizoen- en andere tijdelijk werkzame personen. Deze vorm van inkomend reisverkeer is over het algemeen minder sterk gekrompen in coronatijd.

Internationale dienstenhandel in opmars
In de totale internationale dienstenhandel behoort het reisverkeer tot de vijf belangrijkste dienstensoorten. De totale dienstenhandel was in de zomer van 2021 al zo goed als terug op het pre-coronaniveau. Bij het reisverkeer duurde het herstel langer. De waarde van de totale Nederlandse dienstenexport naar het buitenland bedroeg in het derde kwartaal van 2022 66 miljard euro en de import 65,5 miljard euro. Daarmee is de Nederlandse dienstenexport en –import ruim een vijfde hoger ten opzichte van 2021.

Kennis en vaardigheden leerlingen moeilijk vergelijkbaar

Er zijn toenemende zorgen over de kennis en vaardigheden van Nederlandse scholieren. Waar Nederland twintig jaar geleden nog aan de Europese top stond, zakt het de laatste jaren steeds verder weg in internationale peilingsonderzoeken. Maar in hoeverre zijn die peilingsonderzoeken een accurate graadmeter? Wanneer andere landen hun score verbeteren of meer landen deelnemen zakt Nederland weliswaar, maar betekent dat niet automatisch dat leerlingen achteruit zijn gegaan. Ook zijn er diverse factoren die een goede vergelijking van de scores over de tijd en tussen landen lastig maken. Dat concludeert het Centraal Planbureau in de publicatie ‘Een blik op de Nederlandse positie in internationale onderwijsrankings’, die op 21 december is gepubliceerd.

Op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het CPB gekeken in hoeverre internationale peilingsonderzoeken, zoals PISA, een betrouwbare graadmeter zijn voor de prestaties van Nederland. Daaruit blijkt dat er diverse factoren zijn die de score en positie van Nederland beïnvloeden, maar niet direct hoeven te duiden op een verandering van de onderwijsprestaties. Zo melden ieder jaar nieuwe landen zich aan voor de peilingsonderzoeken. Als deze nieuwe landen hun score verbeteren, daalt Nederland automatisch een aantal plekken op de ranking.

Veranderingen in methoden en toetsingskaders
De internationale literatuur laat zien dat ook andere factoren de positie van een land kunnen beïnvloeden. Zo pakken bijvoorbeeld veranderingen in de afnamemodus, zoals van papieren naar digitale toetsing, voor sommige landen gunstiger uit dan voor andere. De statistische methoden waarmee de resultaten worden berekend, worden ook regelmatig veranderd, waardoor een vergelijking met eerdere peiljaren lastig is. Hetzelfde geldt voor wijzigingen in het toetsingskader. Zo is door de jaren heen de definitie van ‘goed kunnen lezen’ regelmatig bijgesteld. Ook blijkt dat de motivatie en het ‘testuithoudingsvermogen’ van de leerlingen een impact hebben op de rankings. Uit diverse onderzoeken blijkt dat onder andere bovenstaande factoren de positie van Nederland zowel positief als negatief beïnvloeden, maar het is niet mogelijk om het totale effect daarvan in een cijfer te vangen.

Oplossingen
Om tot een betere vergelijking over de tijd en tussen landen te komen, zouden de uitvoerende organisaties een aantal wijzigingen kunnen doorvoeren. Een voorbeeld daarvan is het koppelen van de data van PISA aan het leerlingvolgsysteem en nationale toetsen, zoals het eindexamen. Het koppelen van deze gegevens kan inzicht verschaffen in de representativiteit van de steekproef. Ook zou de impact van wijzigingen in het toetsingskader beter inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Het zou dan namelijk duidelijker zijn of een veranderde score samenhangt met onderwijskwaliteit of met het feit dat de toetsen niet ieder jaar dezelfde vaardigheden meten.

Lagere huur voor de laagste inkomens en meer huurtoeslag vanaf 2023

Huurders met een laag inkomen in een corporatiewoning krijgen per 1 juli 2023 een huurverlaging. Vanaf die datum gaat voor 510.000 huurders de nieuwe huurprijs gelden van 575 euro per maand. Daarnaast krijgen huurtoeslagontvangers vanaf deze maand, een verhoging van €16,94 toeslag per maand.

Minister De Jonge: “Door hoge inflatie en- gestegen energiekosten hebben steeds meer mensen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Betaalbaar kunnen wonen is van groot belang. Juist mensen met een laag inkomen zijn vaak een te groot deel van hun maandinkomen kwijt aan huur. Met deze huurverlaging kiezen we bewust voor lagere huur voor de laagste inkomens. Daarnaast kiezen we door een verhoging van de huurtoeslag om huurtoeslagontvangers te helpen.”

De huurverlaging was in de prestatieafspraken voorzien voor 2024. Het kabinet heeft in overleg met woningcorporaties echter gekozen om deze huurverlaging te vervroegen. Woningcorporaties verlagen op 1 juli 2023 de huren naar €575 per maand voor huishoudens die een sociale huurwoning huren voor meer dan 575 euro en minder verdienen dan 120% van het minimuminkomen conform de wet op de huurtoeslag.

Inkomensgrenzen huurverlaging voor lage inkomens 2023

  • Eenpersoonshuishoudens (onder AOW): €23.250
  • Eenpersoonsouderenhuishoudens (AOW): €24.600 *
  • Meerpersoonshuishoudens (onder AOW): €30.270
  • Meerpersoonsouderenhuishoudens (AOW): €32.730

Het kabinet maakte de prestatieafspraken samen met Aedes, Woonbond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met steun van het Interprovinciaal Overleg (IPO) naar aanleiding van de afschaffing van de verhuurderheffing per 2023. Jaarlijks is daardoor €1,7 miljard euro extra te besteden door corporaties.

Daarnaast is op Prinsjesdag aangekondigd dat de huurtoeslag vanaf 2023 wordt verhoogd. Dit werd gisteren voor de maand januari al uitbetaald. Dat betekent dat nagenoeg alle huurtoeslagontvangers een verhoging van hun huurtoeslag krijgen van €16,94 per maand. Dit komt door een verlaging van de eigen bijdrage.

De huurverlaging en verhoging van de huurtoeslag komen bovenop de plannen van de minister het middenhuursegment te reguleren en het woningwaarderingsstelsel (WWS) dwingend te maken. Daarmee gaat vanaf 2024 op den duur de huurprijs van ruim 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro omlaag.

* Inkomen van inwonende kinderen onder 27 jaar telt niet mee bij meerpersoons(ouderen)huishoudens.

Vergoeding kinderopvang voor 2023 nogmaals extra verhoogd

Het kabinet verhoogt de vergoeding voor de kinderopvangkosten opnieuw. Hierdoor zullen de maximum uurprijzen voor 2023 in totaal met 1,74% extra stijgen voor alle vormen van kinderopvang. De maximum uurprijzen voor de dagopvang en de buitenschoolse opvang worden in totaal geïndexeerd met 7,32% (deze worden € 9,12 en € 7,85) en de maximum uurprijs voor de gastouderopvang met 5,06% (wordt € 6,85).

Deze verhoging met in totaal 1,74% is in twee stappen tot stand gekomen. Op 13 december is in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt dat de maximum uurprijs voor kinderopvangkosten verder wordt verhoogd wegens de hoge inflatie in 2022 (een extra 0.94 % voor alle vormen van kinderopvang). En tijdens het debat over de Najaarsnota hebben GroenLinks en de Partij van de Arbeid een motie ingediend om de maximum uurprijzen voor de kinderopvang gelijk te trekken met de cijfers uit de meest recente Macro Economische Verkenning van het CPB. Deze motie is donderdag 15 december aangenomen.

Het ministerie van SZW bekijkt samen met Toeslagen per wanneer deze extra verhoging voor 2023, met terugwerkende kracht, doorgevoerd kan worden. Ouders ontvangen bij de eerstvolgende betaling nadat deze wijziging is doorgevoerd een nabetaling over de eerder overgemaakte toeslagen in 2023. Het uitgekeerde bedrag ligt die maand eenmalig hoger.

Man overleden bij steekincident; verdachte aangehouden

In een woning aan de Geverikerstraat in Beek (Limburg) vond dinsdagavond een steekincident plaats. Hierbij is één persoon om het leven gekomen. De politie kon snel na het incident een verdachte aanhouden.

Rond 22.50 uur kwam bij de hulpdiensten een melding van een steekincident binnen. Ter plaatse werd een zwaargewonde man aangetroffen. Ambulancepersoneel heeft het slachtoffer nog gereanimeerd, echter hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De politie heeft direct tactisch en forensisch onderzoek opgestart. Wat zich precies heeft afgespeeld en wat de aanleiding en/of motief voor het geweldsincident is geweest, is nog niet bekend. Onderzoek zal dit moeten uitwijzen. De verdachte is ingesloten.

Een op de vijf jongeren wil beslist verhuizen

In 2021 gaf 20 procent van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar aan in de komende twee jaar beslist te willen verhuizen. Dat is lager dan in 2015, toen 26 procent zeker wilde verhuizen. Tegelijkertijd is het aandeel jongeren dat zegt wel te willen verhuizen, maar niets te kunnen vinden, meer dan verdubbeld: van 5 procent in 2015 naar 11 procent in 2021. Jongeren in de provincie Groningen zijn het vaakst geneigd te verhuizen. Dat meldt het CBS op basis van recent onderzoek naar de woonsituatie en -beleving van 18- tot 30-jarigen.

Vooral thuiswonende jongeren, en jongeren die een corporatiewoning huren, wilden in 2021 minder vaak beslist verhuizen dan in 2015. Het aandeel 18- tot 30-jarigen dat zegt te willen verhuizen, maar geen andere woning kan vinden, is sinds 2015 het sterkst toegenomen onder jongeren die huren via een private verhuurder.

Jongeren in Groningen overwegen het vaakst te verhuizen
In de provincie Groningen overwogen 18- tot 30-jarigen met 70 procent het vaakst om te verhuizen. Deze verhuisgeneigde jongeren zijn zowel de jongeren die hebben aangegeven beslist wel of misschien te willen verhuizen in de komende twee jaar, als jongeren die wel zouden willen verhuizen, maar niets kunnen vinden. In Zeeland (55 procent) en Overijssel (56 procent) waren relatief weinig jongeren met een verhuiswens.

Meer jongeren willen koopwoning
Van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar met een verhuiswens wilde 54 procent naar een koopwoning verhuizen, en 46 procent naar een huurwoning. In 2012 was dit nog respectievelijk 40 en 60 procent. De wens om te kopen verschilde per leeftijdsgroep: in 2021 wilde 42 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar het liefst kopen, van de 25- tot 30-jarigen was dat 70 procent.

Ruim helft jongere huishoudens in afgelopen twee jaar verhuisd
Van de huishoudens van 18- tot 30-jarigen zei in 2021 iets meer dan de helft (52 procent) in de afgelopen twee jaar te zijn verhuisd. Bij 18- tot 25-jarige huishoudens (62 procent) was dat hoger dan onder 25- tot 30-jarige huishoudens (47 procent). Ten opzichte van 2012 waren vooral 18- tot 25-jarige huishoudens in 2021 minder vaak verhuisd. Onder huishoudens tussen de 25 en 30 jaar nam dat juist toe.

Als reden voor de recente verhuizing noemden 18- tot 30-jarige huishoudens het vaakst dat ze op zichzelf zijn gaan wonen (24 procent), getrouwd zijn, of zijn gaan samenwonen (15 procent). Verder zei het grootste deel van de jonge huishoudens die zijn verhuisd naar een huurwoning, dat het financieel niet mogelijk was om een woning te kopen (78 procent).

Meer jongeren wonen nog thuis
De afgelopen jaren is het aandeel 18- tot 30-jarigen dat nog bij hun ouders woont toegenomen, van 44 procent in 2012 naar 53 procent in 2021. Ook het aandeel jongeren dat een woning huurt van een private verhuurder is in deze periode gestegen, van 10 naar 15 procent. Daarentegen woonden jongeren in 2021 minder vaak dan in 2012 in een corporatiewoning of in een koopwoning.

FOK! Wat een weer: mist in het noordwesten, elders droog

winterbanner

Goede morgen!

Een code geel in het noordwesten (Zuid Holland, Noord Holland, Utrecht, Flevoland, Friesland, Goningen en Drenthe) wegens dichte mist. Daar beginnen we mee. Het zag er in eerste instantie niet zo uit maar toch komt er nog een weercode van stal. 

Elders is het droog maar wel bewolkt of mistig. De mist zet later om in regen in het noordoosten bij een temperatuur van ongeveer 9 graden en een matige, aan zee vrij krachtige wind. Ook vanavond is het nog bewolkt en valt er wat regen. De wind uit het zuiden is ook dan matig.

De komende dagen krijgen we veel regen; tot 50 mm tot aan zaterdag. Daarna is het droger maar ook weer wat koeler. Tot de volgende!

Een waterig zonnetje in Kerkdriel (Foto: suijkerbuijk)
Een waterig zonnetje in Kerkdriel (Foto: suijkerbuijk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.