Marechausseecommandant Leijtens nieuwe directeur Frontex

Jippie

Luitenant-generaal Hans Leijtens wordt de nieuwe directeur van Frontex. Dit grensagentschap bewaakt de Europese buitengrenzen. Leijtens is op dit moment commandant Koninklijke Marechaussee. Het is nog onbekend wanneer hij aan zijn nieuwe functie begint en wie hem opvolgt.

Zijn huidige functie bekleedt Leijtens sinds 2 september 2019. In die rol is hij tevens Gouverneur der Residentie en daarmee verantwoordelijk voor het militair ceremonieel in de hofstad. Van mei 2012 tot eind 2015 vervulde hij deze functies ook.

Eind 2015 verliet Leijtens Defensie. Hij vervulde een aantal functies als lid van de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zo was hij onder meer directeur-generaal van de belastingdienst.

Volgens Frontex is hij benoemd voor een termijn van vijf jaar. Leitjens was eerder commandant van de Nederlandse Grenspolitie en Marechaussee. De vorige Frontex-baas, de Fransman Leggeri, stapte eind april op na beschuldigingen van het illegaal weigeren van vluchtelingen in de Middellandse Zee. Deze zogenaamde "pushbacks" zijn illegaal volgens internationaal recht. Na Leggerin nam de Letse Kaljana tijdelijk de leiding van het bureau over.

Ter gelegenheid van de nieuwe benoeming riep de mensenrechtenorganisatie Pro Asyl op tot een fundamentele hervorming van het EU-grensbewakingsagentschap. Het hoofd van de afdeling Pro Asyl Europa, Kopp, zei dat de monitoringmechanismen hadden gefaald. Zeker met het oog op de illegale weigeringen van vluchtelingen - mede onder de ogen van Frontex - zal onafhankelijk toezicht door Frontex in de toekomst noodzakelijk zijn.