Kabinet snijdt zichzelf in de vingers met 'de nieuwe openheid'

Oud-topambtenaar Mark Frequin is van mening dat de nieuwe openheid in politiek Den Haag bepaalde risico's met zich meebrengt. Dat heeft volgens hem tot gevolg dat ambtenaren op ministeries niet meer altijd eerlijk durven te zijn, zo zei Frequin bij WNL.

Na het debacle rondom de toeslagen beloofde het kabinet op aandringen van de Tweede Kamer voortaan meer openheid over zaken te geven. Sindsdien worden er beslisnota’s door de regering naar de Kamer gestuurd waarin alle argumenten en overwegingen over een bepaalde kwestie staan. Frequin denkt dat niemand bezwaar heeft tegen openheid, maar vindt dat men sommige zaken beter in kleine kring kan bespreken voordat het in de media verschijnt. 

Ook het berichtenverkeer van Frequin ligt momenteel op straat. De oud-topambtenaar was gedurende de coronacrisis verantwoordelijk voor de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen. Hiervoor had hij contact met Sywert van Lienden.

Volgens de oud-ambtenaar nemen de eisen van de samenleving richting de overheid toe, maar accepteert men daarentegen ook steeds minder van hetgeen de overheid zegt. Dat is een schadelijke combinatie volgens Frequin. Hij ziet dat politici in toenemende mate impulsief dingen beloven die zij niet waar kunnen maken. Ook het beloven van transparantie kan een averechts effect hebben omdat hierdoor de indruk wordt gewekt dat men daarvoor niet 'transparant' heeft gehandeld.