FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 oktober 2022

AI Picture Gallery #16

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #753

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nieuwe cijfers: vleesconsumptie onverminderd hoog

In 2021 was de vleesconsumptie met 38,1 kg per persoon onverminderd hoog. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research, in opdracht van Wakker Dier. Een daling is noodzakelijk voor het halen van klimaatdoelen, de volksgezondheid en de dieren. “Zonder hulp van supermarkten en de overheid komen we er niet,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

In 2021 at de gemiddelde Nederlander 38,1 kg vlees; vrijwel evenveel als de 38,0 kg in 2020. Hilhorst: “Jaarlijks schommelt het hier en daar een ons of kilo, maar de daling die zo hard nodig is blijft uit.” Vergeleken met de eerste meting in 2005 is de vleesconsumptie slechts gedaald met 300 gram per persoon.

Eiwittransitie
Een vleesrijk dieet heeft een grote impact op het milieu. In het Klimaatakkoord staat daarom dat we minder dierlijke eiwitten moeten eten. Waar we nu 60 procent van onze eiwitten uit dierlijke producten halen, moet dit 40 procent worden. Hilhorst: “Er gebeurt nog vrijwel niets om deze doelstelling dichterbij te brengen. De overheid moet de regie pakken, maar doet nu of haar neus bloedt.”

Verleiden met vega
Supermarkten beloven bij te dragen aan de overheidsdoelstellingen richting plantaardig. Zij spelen een sleutelrol, omdat zij hun klanten kunnen verleiden met alternatieven. Hilhorst: “Consumenten willen wel wat anders eten, maar kunnen daarbij wat hulp gebruiken.”

Voedingscentrum
Ook het Voedingscentrum beveelt een lagere vleesconsumptie aan. “Voor zowel de gezondheid van Nederlanders als het milieu,” laat Marije Seves, Expert Duurzaam eten van het Voedingscentrum desgevraagd weten. “Supermarkten en voedselaanbieders kunnen helpen om de vleesporties te verkleinen en de meer plantaardige keuze de gemakkelijke keuze te maken.”

Rotleven besparen
Wakker Dier wil dat dit er minder vlees wordt gegeten, omdat er dan minder dieren worden gehouden. Dit bespaart heel veel dieren een rotleven in de vee-industrie. In Nederland eten we dagelijks meer dan 600 duizend dieren.

Baansprinters na jaren verslagen in WK-finale, zilver voor Van der Duin

Op de Parijse wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines is het wereldkampioenschap baanwielrennen begonnen. Op dag één werden drie sets medailles vergeven, zoals gewoonlijk op de teamsprints, maar ook al op het eerste individuele onderdeel.

Scratch vrouwen
Het veld bleef opvallend lang bij elkaar, elke voorzichtige aanval werd rap in de kiem gesmoord. Zo kwam het op een erg lange eindsprint aan, waarbij Maike van der Duin degene was die het tempo serieus opvoerde. Martina Fidanza zat in het wiel van de Nederlandse en kwam er in de slotronde overheen, de Italiaanse pakte haar tweede wereldtitel op rij. Van der Duin hield zeer knap stand en pakte net als vorig jaar knap zilver, voor de Britse Jessica Roberts.

Teamsprint vrouwen
Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink en Steffie van der Peet - Hetty van der Wouw reed een ronde eerder - streden om brons tegen Lauren Bell, Sophie Capewell en Emma Finucane. Dat was spannend, maar Van der Peet hield het nét niet vol en de Britten finishten 0,008 seconden eerder. In de finale stond er geen maat op Lea Friedrich, Pauline Grabosch en Emma Hinze, die met 45,967 seconden hun kersverse wereldrecord nog íets aanscherpten en dus ook het China van Bao Shanju, Guo Yufang en Yuan Liying versloegen.

Teamsprint mannen
Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg probeerden namens Nederland voor de vijfde keer op rij de wereldtitel te pakken, maar hét droomteam kreeg het in een zinderende finale dit keer níet voor elkaar: Leigh Hoffman, Matthew Richardson en slotrijder Matthew Glaetzer waren namens Australië 0,043 seconden te snel. Jack Carlin, Alistair Fielding en Hamish Turnbull zorgden voor Brits brons, door nipt te winnen van de Duitsers Stefan Bötticher, Maximilian Dornbach en Nik Schroter.

Ajax verliest opnieuw van Napoli en is nagenoeg uitgeschakeld in Champions League

Ajax heeft woensdag opnieuw verloren van Napoli in de groepsfase van de Champions League. Nadat de Amsterdammers vorige week totaal werden weggespeeld tegen Napoli (1-6) werd ook vandaag verloren. In Napels werd het 4-2 voor de thuisploeg.

Ajax kende een dramatische start tegen Napoli. Na het openingskwartier stonden de Amsterdammers al met 2-0 achter na goals van Hirving Lozano en Giacomo Raspadori, maar dat zou ook de ruststand zijn.

In de tweede helft begon Ajax goed. Na vier minuten in de tweede helft zorgde Davy Klaassen met een rake kopbal voor de aansluitingstreffer, maar een kwartier na de 2-1 zorgde Khvicha Kvaratskhelia vanaf de strafschopstip voor de 3-1 na een handsbal van Jurrien Timber.

In de slotfase van de wedstrijd kreeg ook Ajax ook een penalty nadat invaller Brian Brobbey werd vastgehouden, waarna Steven Bergwijn voor de 3-2 zorgde. Ajax mocht even hopen op een resultaat, maar nadat Daley Blind gruwelijk in de fout ging konden de Amsterdammers een resultaat vergeten.

Door het resultaat in Napels is Ajax nagenoeg uitgeschakeld in de Champions League. Napoli is door de zege al zeker van kwalificatie in het kampioenenbal.

Heidi Klum (49) doet in lingerie niet onder voor dochter Leni (18)

Het Duitse topmodel Heidi Klum (49) werkte met haar 18-jarige dochter Leni samen voor een reclamecampagne van lingeriemerk Intimissimi. Uit recent onthulde beelden die genomen werden achter de schermen van de shoot blijkt dat de twee tijdens de opname de grootste lol met elkaar hadden. Meer hierover bij het AD.

Lange tijd hield Heidi Klum haar kinderen buiten de publieke belangstelling. Paparazzi die kiekjes maakten van de nakomelingen ontvingen niet mis te verstane waarschuwingen. Maar die tijden zijn voorbij. Nu verschijnt de modelmoeder met dochter Leni zelfs in lingerie voor de camera.

De reclamecampagne voor het Italiaanse ondergoedbedrijf uit Verona werd geproduceerd in Los Angeles onder leiding van Thomas Hayo, voormalig medejurylid van Klum over "Germany's next topmodel". In het persbericht staat dat Heidi Klum een "powervrouw bij uitstek" is en staat voor zelfstandigheid, zelfvertrouwen en kracht.

Leni Klum verovert momenteel de modewereld. Ze belichaamt niet alleen een "natuurlijke lichtheid", maar laat ook zien "dat kracht geen kwestie van leeftijd is". De 18-jarige heeft een duidelijke boodschap: ze wil "jonge vrouwen aanmoedigen om van zichzelf te houden".

Leni Klum komt voort uit de voormalige relatie van haar moeder met Formule 1-manager Flavio Briatore. In 2009 werd ze geadopteerd door haar toenmalige echtgenoot Heidi Klum, zanger Seal. Sindsdien is haar echte naam Leni Olumi Samuel. In het openbaar verschijnt ze echter onder de achternaam van haar moeder.

Leni Klum promoot sinds 2021 haar internationale modellencarrière. Ze was onder andere te zien met haar moeder op de cover van "Vogue Germany". De twee hebben echter nog nooit samen in lingerie geposeerd.

Naast dochter Leni heeft Heidi Klum nog drie andere minderjarige kinderen die zijn voortgekomen uit haar huwelijk met Seal. De 49-jarige is momenteel getrouwd met de Tokio Hotel-muzikant Tom Kaulitz.

OM gaat NAM vervolgen voor injecteren gasafval in bodem Groningen

Naar aanleiding van een strafrechtelijk onderzoek gaat het Openbaar Ministerie (OM) de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vervolgen. Het OM verdenkt de NAM van het injecteren van afvalstromen, afkomstig uit aardgaswinning, in de diepe ondergrond zonder vergunning.

Mogelijk gehandeld in strijd met vergunning
Het OM meent op basis van het onderzoek dat de NAM de regels voor het afvoeren van afval niet naleeft en in strijd handelt met de verleende vergunningen. Het onderzoek richt zich op de afvalstromen afkomstig van de aardgaswinning op de Noordzee. Dit afval wordt verwerkt en geïnjecteerd in lege gasvelden in de provincie Groningen. Vooralsnog heeft het OM geen aanwijzingen dat deze manier van afval lozen gevaar oplevert voor mens en milieu of dat deze manier van handelen het risico op aardbevingen vergroot.

Transportcontroles en inbeslagname administratie
Gedurende het strafrechtelijk onderzoek - gestart na bevindingen van politie, de ILT en de SODM - zijn er verschillende acties ondernomen. Er is beslag gelegd op de administratie van de NAM en er zijn transportcontroles van het afval uitgevoerd. Een van deze transportcontroles leidde tot het onmiddellijk stilleggen van het lossen van afval in de haven van Delfzijl in het voorjaar van 2022.

Vervolg
Het streven is om de strafzaak in 2023 voor te leggen aan de rechter. De NAM zal de gelegenheid hebben om haar visie op de beschuldigingen te geven. Dit kan leiden tot nader onderzoek.

NAVO: Wit-Rusland neemt niet deel aan de oorlog vanwege de mogelijke sancties

De NAVO ziet geen bewijs dat Wit-Rusland actief zal gaan deelnemen aan de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. Ondanks de stationering van troepen aan de grens met Oekraïne, wordt nog steeds aangenomen dat het land officieel niet wil meedoen aan de oorlog, zei een vertegenwoordiger van de militaire alliantie na afloop van een bijeenkomst van de ministers van Defensie in Brussel.

Als mogelijke reden noemde hij de dreiging van sancties uit het Westen. "Ik denk niet dat we eraan moeten twijfelen dat Loekasjenko begrijpt dat de volledige kracht van de sancties die aan Rusland zijn opgelegd, ook tegen Wit-Rusland zullen worden gebruikt als de Wit-Russische strijdkrachten dezelfde soort operaties gaan uitvoeren tegen Oekraïne", zei de vertegenwoordiger. 

Loekasjenko kondigde onlangs de vorming aan van een gezamenlijke regionale militaire eenheid van de strijdkrachten van zijn land en het Russische leger. Het land van tien miljoen inwoners heeft echter nog niet actief deelgenomen aan de aanvalsoorlog tegen Oekraïne. Volgens het Westen dient Wit-Rusland voor Rusland als inzet- en terugtrekkingsgebied.

De NAVO-vertegenwoordiger, die niet bij naam genoemd wil worden, benadrukte dat Wit-Rusland medeplichtig is aan de strijd tegen Oekraïne omdat het Russische troepen daar heeft gestationeerd voor de inval in februari. Zo konden tijdens de oorlog grond- en luchtaanvallen worden uitgevoerd vanaf Wit-Russisch grondgebied.

Actrice Jessie Buckley over The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me

Bandai Namco maakte voor The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me een tweedelige serie interviews met de voor een Oscar genomineerde Jessie Buckley, waarin ze vertelt over haar eerste ervaring met acteren in een videogame, en de uitdagingen die daarbij kwamen kijken.

In dit eerste deel deelt Jessie meer details over het verhaal, de personages en ook een kijkje achter de schermen. Ze vertelt over haar personage in The Devil in Me, Kate Wilder, Kates persoonlijkheid en haar relaties met de andere personages terwijl ze de verschrikkingen van het angstaanjagende Murder Castle proberen te overleven.

The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me komt uit op 18 november 2022 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en Steam.

Eiland in rep en roer in de horrorgame The Chant

Uitgever Prime Matter en ontwikkelaar Brass Token hebben de gameplay-overzichtstrailer uitgebracht voor het horror-actie-avonturenspel The Chant.

The Chant is een singleplayer, third person horror actie-avonturenspel dat zich afspeelt op een afgelegen spiritueel toevluchtsoord op een eiland. Een vredig weekend verandert al snel in angst nadat een sekte door middel van een chant The Gloom opent, een psychedelische dimensie van terreur die zich voedt met negatieve energie. Werk samen met personages, ontwar de complexe geschiedenis van het eiland en wees getuige van angstaanjagende onthullingen over de kosmos. Alleen jij kunt de wezens bevechten, redeneren met de overlevenden en de erfenis van een sekte uit de jaren 70 ontrafelen om het ritueel om te keren.

The Chant komt 3 november uit voor PlayStation 5, Xbox Series en pc.

Nieuwe richtlijn tegen gebruik sterke pijnstillers

De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) heeft een richtlijnmodule gepubliceerd die het gebruik van zeer sterke pijnstillers moet beperken. De groei van deze opioïden, zoals bijvoorbeeld morfine, neemt enorm to

Met de nieuwe richtlijnmodule, gepubliceerd op 11 oktober, wil de NVA onterecht of overmatig gebruik tegengaan en de schadelijke gevolgen beperken. Informatievoorziening is daarop het antwoord, zo blijkt uit de richtlijnmodule. Patiënten weten de risico’s vaak niet. Uit onderzoek van Verantwoord Medicijngebruik en Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat 45 procent niet weet dat het voor kortdurend gebruik is, 43 procent kent de verslavingsrisico’s niet en tweederde van de pijnpatiënten heeft geen afspraak gemaakt over de gebruiksduur van de zware medicijnen. Meer hierover bij Skipr

Hoger beroep voor 'nepbom' levert Alberto Stegeman 3000 euro hogere boete op

Programmamaker Alberto Stegeman moet een boete van 5000 euro betalen, omdat hij in 2018 een nepbom plaatste op een militair terrein in ‘t Harde. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem woensdag besloten. De boete is 2,5 keer hoger dan de oorspronkelijke boete van 2000 euro die Stegeman eerder kreeg opgelegd door de rechtbank voor hetzelfde feit. Zo meldt het AD

Stegeman ging in beroep tegen die veroordeling, omdat hij van mening is dat het plaatsen van een nepbom is aan te merken als een journalistieke onderzoeksmethode. Maar dat is de rechtbank niet met hem eens. Het hof vindt dat Stegeman in deze kwestie duidelijk de grens van het toelaatbare is gepasseerd en daarnaast schade heeft veroorzaakt, omdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ter plaatse moest komen om de nepbom te onderzoeken. Ook de angst die Stegeman heeft veroorzaakt door de actie weegt de rechtbank telt mee.

Stegeman liep in 2018 verkleed het kazerneterrein op voor zijn tv-programma Undercover in Nederland. Hij liet daar een koffer achter met daarin stukken draad, hompen klei, een mobiele telefoon en schroeven. Volgens het hof maakte de nepbom zo'n realistische indruk, dat de beveiliging van de kazerne hem voor echt aanzag.

Italiaanse politie: meerdere Ajax-fans in het ziekenhuis na knokpartijen in Napels

Na opstootjes in Napels tussen fans van Napoli en Ajax zijn zeker drie fans in het ziekenhuis beland. De Napolitaanse politie bevestigt dat aan AT5. Nadat het in de nacht van maandag op dinsdag al onrustig was in de stad, raakten supporters van beide clubs afgelopen nacht opnieuw slaags. Zo meldt AT5

Twee slachtoffers hoorden bij een groep Ajax-fans, die in een pizzeria in het centrum van de stad ultra's van Napoli tegen het lijf liepen. Volgens de lokale krant Il Mattino zaten daar toen Ajax-fans die zijn belaagd door met knuppels bewapende hooligans.

Even later ontstonden er ook opstootjes op 'Bianchi Nuovi', een plein in het centrum van de stad. Ook hierbij zouden er volgens de politie twee Ajax-fans gewond zijn geraakt. Eén van hen werd met een hoofdwond naar het ziekenhuis gebracht.

In de nacht van maandag op dinsdag ging het ook al mis, toen een Ajax-fan neergestoken werd door een aanhanger van Napoli. Volgens La Repubblica is het slachtoffer een 21-jarige man. Hij zou onderweg naar het hotel waar hij verbleef belaagd zijn door een groep ultra's van de Italiaanse club.

Volgens Italiaanse journalist van voetbalmedium 'CalcioNapoli24' is het geweld de laatste dagen extremer dan normaal. Vooral het nieuws van de neergestoken Ajax-supporter maakt veel tongen los in de stad, vertelt hij aan AT5.

Ajax speelt vanavond om 18.45 uur de Champions Leaguewedstrijd tegen Napoli in het Stadio Diego Armando Maradona.

Nederland levert raketten voor lucht- en raketverdediging in Oekra´ne

Nederland levert raketten om de lucht- en raketverdediging van Oekraïne verder te versterken. Ze zijn bedoeld om te worden afgevuurd met een lucht- en raketverdedigingssysteem dat een van de bondgenoten levert. Dat schrijven ministers Kajsa Ollongren en Wopke Hoekstra aan de Tweede Kamer.

Minister Ollongren maakt de verdere militaire steun aan Oekraïne vandaag ook bekend bij de Ukraine Defense Contact Group (UDCG). De levering van raketten, met een boekwaarde van ruim € 15 miljoen, vindt plaats in het licht van de recente aanvallen van Rusland in Oekraïne. Hierbij zijn ook burgerslachtoffers gevallen. Het kabinet veroordeelt deze aanvallen ten zeerste. Met het gedeeltelijk bekendmaken van de bijdrage, wil het kabinet ook een signaal afgeven aan Rusland.

Ollongren: “Deze aanvallen sterken het kabinet in de overtuiging dat zij enkel zijn te beantwoorden met niet-aflatende steun aan Oekraïne en zijn bevolking. Ik heb ook in direct overleg met de Oekraïense minister van Defensie benadrukt dat Nederland zich, net als onze partners, niet door Rusland laat intimideren en Oekraïne blijft steunen.”

Morgen is Ollongren bij een overleg van de NAVO-ministers van Defensie. Ook daar zal zij de noodzaak voor en de urgentie van militaire steun benadrukken.

Effecten op gereedheid
Defensie bekijkt steeds wat de effecten zijn van de militaire steun aan Oekraïne op de gereedheid van de Nederlandse strijdkrachten. Tot op heden worden deze effecten als acceptabel gezien. Het kabinet houdt ook bij toekomstige verzoeken aandacht voor de effecten op de gereedheid.

VVD: 'Rob Jetten moet voor 1 november locaties nieuwe kerncentrales aanwijzen'

VVD-Kamerlid Silvio Erkens vindt dat Minister voor Klimaat & Energie Rob Jetten moet voor 1 november een definitief besluit nemen over de locaties van de twee nieuwe kerncentrales die het kabinet voornemens is om te bouwen. Dat meldde Erkens woensdagochtend in het radioprogramma Sven op 1. Meer hierover bij WNL

De energiewoordvoerder  van de VVD heeft ook al een naam voor de eerstvolgende kerncentrale op het oog, mocht Jetten veel vooruitgang boeken. “Dan noemen we hem de Jettencentrale.”

"Kernenergie was voor de energiecrisis niet een politieke prioriteit van Jetten, maar ik denk dat het kwartje inmiddels is gevallen”. Erkens heeft er dan ook vertrouwen in dat er een spoedige definitieve aanwijzing van locaties zal plaatsvinden. “Als hij dat niet doet, hebben we instrumenten in de Kamer om hem aan te moedigen”, zei Erkens. 

Ziekteverzuim laat sinds augustus flinke toename zien

Het aantal ziekmeldingen door werknemers van mkb'ers in Nederland laat sinds augustus een flinke toename zien. Tussen augustus en de laatste week van september is er een stijging te zien van 58 procent. Gedurende de hele zomer van 2022, juni, juli en augustus, lag het totaal aantal ziekmeldingen 24 procent hoger vergeleken met de zomer van 2021. Dat blijkt uit cijfers van verzekeraar Interpolis. Het gaat voornamelijk om kortdurend verzuim.

Vanaf midden september dit jaar laat het aantal ziekmeldingen een grote toename zien. Hierdoor is het verzuim momenteel hoger vergeleken met dezelfde periode in 2020 en 2021. Vergeleken met de pre-corona jaren, is het aantal verzuimmeldingen in de zomer van 2022 gemiddeld 78 procent hoger. Dit komt naar voren uit de meldingen die verzekeraar Interpolis, onderdeel van financieel dienstverlener Achmea, ontvangt van mkb’ers in Nederland.

Waken voor een najaar met toenemend verzuim
Het hoge aantal verzuimmeldingen gaat met name om kortdurend verzuim. Rene Voets, directeur Bedrijven bij Interpolis: "Als we kijken naar de informatie van het RIVM zien we in het eerste kwartaal van 2022 vooral dat de Omikron-variant voor veel ziekmeldingen zorgde. Gedurende de lente werd het aantal ziekmeldingen vooral veroorzaakt door de griep. Vanaf september loopt het aantal besmettingen met corona weer op."

Voets: "Om te voorkomen dat we dit najaar te maken krijgen met veel uitval van personeel, is het belangrijk dat werkgevers aandacht hebben voor het voorkomen van besmettingen op kantoor. Denk opnieuw goed na over maatregelen die je in je organisatie kunt nemen. Stimuleer bijvoorbeeld mensen met klachten om thuis te werken. We moeten waken dat we een najaar ingaan waarin bovenop het huidige tekort aan personeel, mensen uitvallen doordat zij besmet zijn met corona."

12 jaar cel en TBS voor doodrijden motoragent

De rechtbank in Rotterdam veroordeelt een 47-jarige vrachtwagenchauffeur tot 12 jaar cel en TBS met dwangverpleging voor het opzettelijk doodrijden van een motoragent. De rechtbank kwalificeert dit als doodslag.

De verdachte reed in zijn vrachtwagen op de Waalhavenweg in Rotterdam toen hij een stopteken kreeg van de motoragent. Hij reed ongeveer 20 seconden achter de motoragent aan, waarna de agent (nagenoeg) is gestopt. De verdachte stopte niet - en remde zelfs niet af- maar reed de motoragent van achteren aan en over hem heen.

De rechtbank is van oordeel dat de vrachtwagenchauffeur de motoragent bewust en opzettelijk aanreed. De motoragent kwam daarbij op brute wijze om het leven.

Na de aanrijding stopte de vrachtwagenchauffeur niet en reed zelfs nog twee keer langs de plek waar de aanrijding plaatsvond. Daar stonden toen al meerdere omstanders. Hij meldde zich niet en bekommerde zich op geen enkele wijze om het lot van de motoragent.

De rechtbank volgt de eis van de Officier van Justitie en legt een gevangenisstraf op van 12 jaar. Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank ook mee dat de verdachte al eerder is veroordeeld voor een verkeersmisdrijf waarbij ook aan politieagent slachtoffer was. Daarnaast mag de verdachte 10 jaar lang geen motorrijtuig besturen, de maximale rij-ontzegging.

Op basis van het onderzoek bij het Pieter Baan Centrum blijkt er ook sprake te zijn van een stoornis bij de verdachte waardoor er een reële kans is op herhaling. De rechtbank vindt het belangrijk dat de verdachte daarvoor wordt behandeld en legt daarom de maatregel TBS met dwangverpleging op.

De verdachte moet de nabestaanden een schadevergoeding betalen. Onder andere voor emotionele schade en kosten die zij hebben gemaakt voor de uitvaart. Ook aan de politie moet de verdachte schade betalen. Bij elkaar komt dat neer op een bedrag van ruim 250.000 euro.

Pittige systeemeisen pc-versie A Plague Tale: Requiem

Op 18 oktober komt A Plague Tale: Requiem uit, het langverwachte vervolg op de succesvolle game A Plague Tale: Innocence. Het avontuur met de geliefde broer en zus in een middeleeuws, door De Zwarte Dood geplaagd Frankrijk komt uitsluitend naar current-gen consoles en natuurlijk pc, maar voor het mooiste plaatje moet je dan wel over serieuze hardware beschikken.

De minimale systeemeisen zijn niet zo spannend, het zijn de aanbevolen specificaties en dan met name de videokaart waar veel mensen niet over zullen beschikken. Dit is enerzijds niet vreemd aangezien bij de aanbevolen systeemeisen rekening wordt gehouden met RTX-ondersteuning, maar anderzijds mikt men hiermee op 1080p in plaats van 4K. De Franse ontwikkelaar Asobo Studios adviseert voor de beste performance een RTX 3070 of een Radeon RX 6800XT. 

Buiten kijf staat dat de games van Asobo er prachtig uitzien. In juni maakte Nvidia al bekend dat de nieuwste titel ondersteuning biedt voor DLSS en ray tracing. 

Back 4 Blood krijgt gratis oktober-update met Halloween-content

Warner Bros. Games en Turtle Rock Studios hebben details bekendgemaakt over de aankomende gratis Back 4 Blood-update die nu beschikbaar is, waaronder cosmetische items met een Halloween-thema die je kunt verdienen via Supply Lines, matchmaking voor de No Hope moeilijkheidsgraad, nieuwe kaarten, character skins, accessoires en meer.

Hieronder vind je een volledig overzicht van de inhoud van de oktober 2022 Back 4 Blood-update:

  • Nieuwe seizoensgebonden character skins voor Evangelo en Karlee.
  • Nieuwe legendarische accessoires
  • Nieuw "Intel" kaarttype
  • Nieuwe titels, emblemen en sprays in Halloween-thema
  • Nieuwe wapenskins, waaronder de Pumpkin Eater wapenskin
  • Halloween-decoraties voor Fort Hope
  • Matchmaking voor de No Hope moeilijkheidsgraad

Back 4 Blood is een first-person co-op zombie shooter van Turtle Rock Studios, die nu beschikbaaris voor Xbox Series X|S, Xbox One-consoles, PlayStation 5 en PlayStation 4-consoles en pc.

Back 4 Blood Halloween update

Fysieke editie Cuphead aangekondigd voor Xbox One, Switch en PS4

Studio MDHR en de uitgever iam8bit, ondersteund door distributeur Skybound Games, hebben een nieuwe trailer uitgebracht met details over de fysieke editie en Collector’s Edition van de platformer Cuphead. De iam8bit Collector’s Edition is exclusief te pre-orderen bij iam8bit.com. De fysieke versie ligt vanaf 6 december in de winkels, de Collectors Edition komt later beschikbaar.

De fysieke editie van Cuphead wordt standaard geleverd met The Delicious Last Course DLC-uitbreiding, zes verzamelbare Cuphead funnies cards, een Cuphead Club lidmaatschapskaart en artwork in de binnenkant van de hoes.

De Collectors Edition krijgt ook al die zaken maar daarnaast ook nog een handgemaakte Cuphead-marionet inclusief 'veiligheidsgordijn', een muziekdoosje met Cuphead-tunes, een uitvouwbare kaart van Inkwell Isles en een o-sleeve om je gamedoosje nog wat meer flair te geven.

Xbox Cloud Gaming komt naar Meta VR

Meta (voormalig Oculus) en Microsoft slaan de handen ineen om de Xbox Cloud Gaming-dienst naar de Meta Quest VR-headsets te brengen, ergens in de nabije toekomst. Xbox Cloud Gaming is nu al beschikbaar op verschillende Android-, iOS-, Windows- en Samsung-devices.

Daar komt straks dus de Meta Quest Store bij, waarin titels van Xbox Cloud Gaming worden aangeboden. Voor de goede orde, het zijn dus geen VR-games die je dan speelt, het zijn 'platte' games die je streamt via de headset binnen de VR-omgeving. Dat is minder indrukwekkend dan games die echt ontwikkeld zijn voor VR, maar nog steeds kan het meerwaarde bieden, je kunt het zien als een enorm bioscoopscherm wat je voor je ziet zodra je de bril opzet, waar je de games dan op kunt afspelen met een Xbox controller in je handen.

Fatshark toont scherpschutter-archetype Darktide

De Zweedse gameontwikkelaar Fatshark heeft een nieuwe trailer uitgebracht om een van de classes in zijn aanstaande game Warhammer 40K: Darktide uit te lichten. Vergelijkbaar met careers in voorganger Vermintide 2 zijn er in Darktide per class verschillende archetypes te kiezen, zo heeft de Veteran class onder andere Sharpshooter als archetype.

In Darktide zijn op launch in totaal vier classes om uit te kiezen die ieder verschillende archetypes kunnen bevatten. De classes zijn Veteran, Zealot, Ogryn en Psyker. De Veteran Sharpshooter focust, zoals de naam al enigszins doet vermoeden, op ranged combat. Bewapend met een laserwapen en een 'autogun' staat deze specialist zijn mannetje op middellange en lange afstand en heeft een bescheiden mes voor wanneer het gespuis te dichtbij komt. 

De Veteran class zelf heeft als speciale vaardigheid een soort concentratie-modus waarin het bewegen een stuk trager gaat, maar accuratesse en schade fors toenemen. Dit komt bovenop de extra schade die Veterans al doen op zwakke punten zoals hoofden. Bij uitstek een class voor de headshot-fans onder ons dus.

De Warhammer-games van Fatshark worden structureel goed beoordeeld, zowel door fans van het Warhammer-universum als door mensen die niets met Warhammer ophebben maar wél een steengoede co-op actiegame kunnen waarderen. De vergelijking met Left 4 Dead waren bij Vermintide al niet van de lucht en ook Darktide lijkt die succesformule voort te zetten.

EA teaset EA Sports PGA Tour

EA Sports heeft een teaservideo uitgebracht voor EA Sports PGA Tour, waarin gamers alle vier grote kampioenschappen kunnen spelen: The Masters, het PGA Championship, het U.S. Open en The Open Championship. Het spel komt uit in het voorjaar van 2023 voor PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc.

EA Sports PGA Tour is gebouwd met EA's Frostbite-engine. Enkele van de grootste banen ter wereld zijn nagebouwd, waaronder Augusta National, de locatie van een van de meest prestigieuze golftoernooien, The Masters. Het spel bevat ook alle banen van de FedExCup Playoffs, plus THE PLAYERS Championship en nog veel meer topevenementen. Je gaat in het spel gesigneerde profspelers tegenkomen, waaronder voormalig Masters-kampioen Jordan Spieth en de huidige nummer 1 van de wereld Scottie Scheffler, plus heel veel gelicentieerde uitrusting en sponsors.

EA Sports PGA Tour bevat:

  • LPGA-evenementen - Beleef uitdagingen en evenementen uit de echte wereld, waaronder het Amundi Evian Championship, een belangrijk toernooi dat voor het eerst ooit in een game is opgenomen. Speel als een aantal van de beste vrouwelijke spelers zoals Lexi Thompson en Jin-Young Ko, of maak je eigen vrouwelijke golfer in het vernieuwde Create-A-Player.
  • ShotLink- en TrackMan-gegevens - Golfers uit de PGA TOUR worden op authentieke wijze tot leven gebracht dankzij ShotLink, mogelijk gemaakt door CDW, het door de PGA TOUR zelf ontwikkelde real-time scoresysteem, en gegevens van TrackMan, een specialist in het meten van 3D-balvluchten en swinganalyse.
  • Next-gen graphics dankzij de Frostbite Engine.

Storten via geldmaat kan problematisch verlopen

Het zal je vast niet ontgaan zijn, dat in heel Nederland de pinautomaten in dorpen structureel verdwijnen. Daarnaast verdwijnt het ene na het andere bankkantoor met baliefunctie uit zowel grote als kleine steden. Wil je nog graag persoonlijk advies van een bankmedewerker dan is die functie tegenwoordig overgenomen door een callcenter medewerker of een chatbot. Daarnaast heerst er ontevredenheid over de gele Geldmaten die er voor in de plaats zijn gekomen. Dit blijkt uit een onderzoek van Bank.nl

Het is natuurlijk van deze tijd, dat je al je bankzaken online kunt regelen. De generatie tussen de 18 en 29 jaar weet soms niet beter. Het gebruik van contant geld is de afgelopen decennia dan ook behoorlijk gedaald. Toch verwacht 71% te dat ze over vier jaar nog cash zullen gebruiken voor hun betalingen. In de leeftijfscategorie van 30 tot 49 jaar ligt dat percentage nog hoger, namelijk 79%. Dit liet de Nederlandsche Bank in juni 2021 weten. Toch wordt het steeds lastiger om via een pinautomaat of Geldmaat cash geld op te nemen, om maar helemaal niet te spreken over geld storten. Voor het opnemen van geld ben je meestal gebonden aan reguliere openingstijden van winkels waarin zich een bancair servicepunt bevindt. Bij Bank.nl onderzochten ze de tevredenheid en bereikbaarheid van Geldmaten. Hieruit bleek dat vooral ondernemers ontevreden zijn over de mate waarin geld gestort kan worden. Die is lang niet overal en altijd optimaal. 

Klachten

Sinds de invoering van de Geldmaat in plaats van de reguliere pinautomaat van de grote landelijke banken, zie je dat mensen die hun cash geld willen storten soms tot wanhoop gedreven worden. Kijk je bijvoorbeeld op de site van ´AlleStoringen´, dan kom je daar nogal negatieve verhalen tegen. Mensen ervaren het gebruik van geldmaten als dramatisch. Ze beklagen zich over het feit dat overal bankfilialen zijn verdwenen en dat er geen persoonlijke aandacht meer is bij financiële vragen of problemen. Ben je ontevreden over de dienstverlening van je huidige bank kijk dan eens op Bank.nl daar worden diensten en tarieven overzichtelijk met elkaar vergeleken. Deze partij heeft tevens onderzoek gedaan naar het functioneren van de gele geldautomaten. Deze bleek verre van ideaal.

Storing

Heb je als particulier bijvoorbeeld je auto verkocht en is die contant afgerekend, dan wil je niet met die grote som geld in huis blijven zitten. Tenslotte ga je er vanuit dat grote bedragen het beste veilig ´opgeborgen´ kunnen worden in een al dan niet digitale kluis van een bank. Het is dan beslist niet bevorderlijk als je dan als klant je geld nergens kunt storten als er een technical error is, als je je pasje in de automaat stopt. Terwijl met datzelfde pasje geld opnemen wel mogelijk blijkt. De ´ouderwetse´ baliemedewerker zou op zo'n moment zeker uitkomst bieden, maar die is vervangen door een chatbot, die vaak alleen maar standaard antwoorden uit weet te spuwen, en zeker geen contant geld van je aan kan nemen.

Waar is de pinautomaat gebleven

Het tempo waarin de pinautomaten verdwijnen ligt heel hoog. Dit heeft mede te maken met de regelmatige plofkraken, waar we in het nieuws vaak over lezen. Vooral op plekken in de buurt van appartementen of bovenwoningen willen de banken het risico niet meer lopen dat daaraan grote schade ontstaat of dat er gewonden vallen. Bij verwijdering van de vaak vertrouwde pinautomaat blijkt dan niet duidelijk waar een andere locatie van een Geldmaat te vinden is. De klant moet zelf maar uitzoeken waar dat is. 

Onderzoek

De ontevredenheid over de Geldmaat blijkt niet sporadisch of incidenteel te zijn. De onafhankelijke vergelijkingssite Bank.nl heeft onderzocht dat de meerderheid van ondervraagden niet blij is met de service van Geldmaat. Dat percentage ligt maar liefst bijna op 90%. Het betreft hier ontevredenheid onder zowel ondernemers als particulieren.

Credit card

World of Tanks introduceert Onslaught als nieuwe competitieve modus

World of Tanks introduceert een nieuwe competitieve spelmodus, Onslaught. Van 12 oktober tot en met 21 november krijgen spelers de kans om het op te nemen tegen spelers met dezelfde rating en erachter te komen wie de sterkste is. Gevechten in Onslaught vinden alleen plaats in het 7x7-formaat in Tier X-voertuigen en tijdens het seizoen van Griffin.

Alle voertuigen in deze modus hebben hun eigen gevechtsrollen en elke rol heeft een unieke skill met drie oplaadniveaus die spelers kunnen gebruiken om strategieën uit te werken en te upgraden tijdens het gevecht. In plaats van de klassieke Platoons voor drie spelers, beschikt Onslaught over squadrons voor twee spelers en biedt het een optie om een team van zeven commandanten te creëren en te vechten tegen een superpeloton van de tegenstander.

Om gevechten nog onvoorspelbaarder te maken, bevat Onslaught Fog of War. Aan het begin van een gevecht zullen teams de locatie en kracht (d.w.z. voertuigtypes en modellen) van de vijandelijke troepen niet kennen totdat ze gespot zijn.

De modus biedt twee soorten beloningen. De eerste bevat unieke progressieve 2D-stijlen, Dog Tag-elementen en meer, en is gebaseerd op de rang van een speler. De tweede bevat meer traditionele, waardevolle beloningen, zoals bonds en gear, en is gebaseerd op het aantal overwinningen.

Butler Alfred legt het verhaal van Gotham Knights uit

Warner Bros. Games en DC hebben vandaag een nieuwe trailer onthuld voor Gotham Knights, de open-wereld actie-RPG die op 21 oktober 2022 uitkomt.

Verteld vanuit het perspectief van Alfred Pennyworth, kijkt de video naar de innerlijke reflectie die Batgirl, Nightwing, Red Hood en Robin allemaal doormaken als elke Knight de uitdaging aangaat om een steeds kwetsbaarder Gotham City te beschermen in de nasleep van de dood van Batman. De trailer werpt ook een blik op het mysterieuze Court of Owls en de groeiende dreiging die ervan uitgaat.

Gotham Knights wordt op 21 oktober 2022 gereleased op PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc.

Graffiti en meer in Need For Speed Unbound

Electronic Arts en Criterion laten de eerste beelden zien van de art direction die Need for Speed Unbound is ingeslagen. Spelers brengen in onderstaande sneak preview graffiti tot leven terwijl ze door de stad scheuren.

Need for Speed Unbound zet spelers in de bestuurdersstoel tijdens straatraces, terwijl ze de politie te slim af zijn en bewijzen dat ze genoeg in hun mars hebben om The Grand te winnen, de ultieme straatrace-uitdaging van Lakeshore.

De game heeft een nieuwe, unieke visuele stijl die elementen van straatkunst combineert met realistische wagens. Als spelers door de stad rijden, brengen ze graffiti tot leven met de combinatie van gameplay, vormgeving en audiovisuele effecten. Voor de haters: het effect is uit te zetten in de settings van de game.

Need for Speed Unbound komt uit op 2 december 2022 en wordt uitgebracht op PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc.

Motorcoureur Steeman (22) overleden

De Nederlandse motorcoureur Victor Steeman is overleden. De 22-jarige coureur kwam zaterdag in Portimão zwaar ten val tijdens de voorlaatste race van het seizoen in het World Supersport 300-kampioenschap, een van de opleidingsklasses richting het World Superbike-kampioenschap.

In de derde ronde van de race in de Algarve ging Steeman bij het uitkomen van de razendsnelle laatste bocht onderuit met een forse highsider. Dat gebeurt wel vaker en was het probleem ook niet, maar daarna ging het helemaal fout: drie rijders raakten elkaar en José Luis Perez González kon Steeman niet meer ontwijken.

De Spanjaard was gelukkig ongedeerd, Steeman was er ernstig aan toe. Hij werd lange tijd behandeld op de plaats van het ongeval, tot hij naar het medisch centrum gebracht kon worden. Daar bleek al snel dat er sprake was van ernstig hoofdletsel en na onder meer twee keer reanimeren werd Steeman per helikopter vervoerd naar het ziekenhuis in Faro.

Zaterdagavond kwam vanuit Faro het bericht dat de situatie van Steeman kritiek was en na een bevestiging daarvan op zondagochtend was het even stil. Dinsdagavond kwam vervolgens het bericht waar de motorsportwereld voor vreesde: de vele medische hulp mocht niet baten en Steeman was overleden, slechts 22 jaren jong.

Steeman's familie: "Iets waar je als ouder van een motorracer altijd bang voor bent geweest is nu gebeurd. Onze Victor heeft deze laatste race niet kunnen winnen. Ondanks het ondraaglijke verlies en verdriet zijn we ontzettend trots om met jullie te delen dat onze held door zijn overlijden vijf andere mensen heeft kunnen redden door zijn organen te doneren. Wij willen iedereen bedanken voor de manier waarop jullie de afgelopen dagen met ons hebben meegeleefd. We zullen onze Victor enorm missen", zo luidt een statement van de familie op Racesport.

Steeman reed een dijk van een seizoen in het Supersport 300-kampioenschap. Hij won vier races, waaronder twee weken voor zijn ongeluk tijdens het voorlaatste weekeinde in Barcelona. Mathematisch was de titel in Portugal zelfs nog mogelijk, maar na zijn val ging die naar de Spanjaard Alvaro Diaz. Steeman eindigde als tweede in het kampioenschap, na een tiende plek vorig jaar.

Nieuwe aanhoudingen in onderzoek naar diefstal met geweld Amersfoort

Op maandag 18 juli werd een bewoonster in Amersfoort slachtoffer van een diefstal met geweld. Met de pinpas van de bewoonster werden meerdere transacties gepleegd. De politie heeft dinsdagochtend nieuwe aanhoudingen verricht in het onderzoek naar dit incident.

De verdachten slopen afgelopen juli de woning binnen en troffen daar de bewoonster aan. De vrouw werd gedwongen tot het afstaan van haar pinpas waarmee vervolgens meerdere malen werd gepind. Diezelfde week werd een verdachte, een 16-jarige jongen uit Hilversum gearresteerd. Deze verdachte is destijds heengezonden en maakt nog steeds onderdeel uit van het onderzoek.

Nieuwe arrestaties
Dinsdagochtend 11 oktober zijn er in Hilversum twee nieuwe aanhoudingen verricht. De verdachten, twee mannen van 19 en 20 jaar oud, zijn in hun woonplaats Hilversum gearresteerd. Bij de arrestatie zijn ook de telefoons in beslag genomen. Beide verdachten worden in verband gebracht met de gewelddadige diefstal in Amersfoort. De verdachten zitten momenteel in hechtenis voor verder verhoor.

Wetsvoorstel om seksueel geweld beter aan te pakken naar Tweede Kamer

Seksuele interactie moet altijd vrijwillig en gelijkwaardig zijn, zowel in de fysieke wereld als online. Om die norm ook goed in de strafwetgeving vast te leggen heeft minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) dinsdag het wetsvoorstel seksuele misdrijven naar de Tweede Kamer gestuurd.

“Seksueel grensoverschrijdend gedrag zien we overal in de maatschappij terug komen. Het is tijd dat we dat een halt toe roepen want iedereen moet zich overal veilig kunnen voelen. Wanneer je over straat loopt, aan het werk bent, online contact hebt met iemand of gewoon in je eigen huis bent”. aldus de minister.

Herziening van de wet en nieuwe strafbaarstellingen
De huidige strafwetgeving met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag is verouderd en schiet op onderdelen tekort. Daarom is het nodig die wetgeving fundamenteel te herzien en dat is precies wat dit wetsvoorstel doet. Hiermee wordt de wet meer bij de tijd gebracht als het gaat om digitale ontwikkelingen en de huidige seksuele normen. Zo wordt bijvoorbeeld seksueel contact met iemand waarvan je weet of moest vermoeden dat die ander niet wilde strafbaar als een vorm van aanranding of verkrachting. Ook wordt seksuele intimidatie, in het openbaar (offline en online), strafbaar. Daarop is maximaal drie maanden hechtenis gesteld. Daarnaast komt er maximaal twee jaar gevangenisstraf te staan op sexchatting: het seksueel benaderen van kinderen onder de 16, bijvoorbeeld door het sturen van online berichten.

Minister Yeşilgöz-Zegerius: “Seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag zijn onaanvaardbaar en moeten worden gestopt. Dat vergt een breed maatschappelijk offensief. Het strafrecht is het sluitstuk maar wat mij betreft onmisbaar in deze brede aanpak. Daarom wil ik de wet aanpassen zodat slachtoffers van seksueel geweld beter worden beschermd. Met de nieuwe wet hebben slachtoffers van verkrachting en aanranding meer mogelijkheden om aangifte te doen, daarnaast worden seksuele intimidatie en sexchatting strafbaar gesteld.”

2024 en voorbereidingen
Het streven is om de nieuwe wet in 2024 in werking te laten treden. Tot die tijd is, gezien de brede modernisering van de strafwetgeving over seksuele misdrijven, voor een effectieve uitvoering een zorgvuldige voorbereiding met alle betrokken partijen essentieel. Daarom is een implementatietraject gestart om de betrokken organisaties voor te bereiden op de inwerkingtreding van de wet. Tot de inwerkingtreding van de wet werken alle betrokken partijen, zoals de politie en het OM onder meer aan opleiding, training en werving van de nodige specialistische medewerkers in de hele strafrechtketen.

Er is 20 miljoen euro structureel beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de nieuwe wet. Incidenteel is voor de uitvoering van het wetsvoorstel 3,6 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Aanranding en verkrachting, online seksueel geweld en seksuele intimidatie
In het wetsvoorstel worden verschillende delictsvormen van aanranding en verkrachting geïntroduceerd, waarmee eerder sprake is van strafbaar gedrag. Beide delicten bestaan uit een schuld- en een opzetvariant. Voor strafbaarheid in de opzetvariant is leidend of degene die seksuele handelingen met het slachtoffer verrichtte, wist dat bij de ander daartoe de wil ontbrak en toch doorzette. In tegenstelling tot het huidig recht zijn dwang, geweld en bedreiging hierbij strafverzwarende omstandigheden, maar niet langer vereist voor een veroordeling. Van de schuldvariant is sprake indien iemand duidelijke signalen van een ontbrekende wil bij de ander helemaal verkeerd heeft ingeschat, door er ten onrechte van uit te gaan dat de wil tot seksueel contact bij die ander wel aanwezig zal zijn. De initiator moet alert zijn of de ander hetzelfde wil. Is er reden voor twijfel dan moet worden geverifieerd of die ander daadwerkelijk instemt met seksueel contact.

Door de toename van het gebruik van internet, sociale media en smartphones is er meer online seksueel contact. Vooral kinderen zijn kwetsbaar voor online seksueel misbruik. Zij beschikken op steeds jongere leeftijd over een smartphone en zijn makkelijker bereikbaar voor mensen die kwaad willen. Het seksualiserend benaderen van kinderen is de afgelopen tijd in omvang en vaak ook in indringendheid toegenomen. Het online seksueel stalken of seksueel inkapselen van een kind gaat heel snel - soms is één chatsessie al voldoende - en kan soms maanden of jaren voortduren. Daarom wordt sexchatting strafbaar gesteld. Dit is een vorm van seksuele benadering van kinderen onder de 16 jaar in de voorfase van seksueel misbruik.

Seksuele intimidatie in het openbaar wordt strafbaar als overtreding. Dat geldt zowel online als offline. In het kader van het implementatietraject wordt onderzocht of op lokaal niveau naast de politie buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) kunnen worden ingezet bij het tegengaan van seksuele intimidatie op straat. Daarom worden gemeenten nauw betrokken bij het implementatietraject.

FOK! Wat een weer: droog, droog en droog.

herfstbanner

Hallo daar!

Brr! gister en vanochtend was het behoorlijk fris toen ik op de fiets stapte, slechts 2.1 graden. In Arnhem was het met 0.8 graden het minst warm. Op sommige plekken waren er grote verschillen te zien op korte afstanden. Zo was de minimumtemperatuur in Gilze-Rijen 13.7 graden en wat verderop in Eindhoven slechts 1 graad. Vanochtend lag het dichter bij elkaar met 6 graden aan de kust tot landinwaarts 1.5 graad uitscieter was Vlissingen met 10 graden.

De maximumtemperaturen lagen dichter bij elkaar: 14.8 graden in Maastricht en Lauwersoog tot 16.9 graden in Lopik. Ook de neerslagsom kende weinig verschil, of beter gezegd geen verschil: het bleef overal droog.

De vooruitzichten:

Vanochtend is het droog. Eerst komt er plaatselijk nog mist op, maar deze lost vrij snel op. Verder schijnt vanmorgen op veel plaatsen de zon. Er is weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het zuiden.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. De middagtemperatuur ligt rond 15°C. Er is weinig wind. Aan zee en in het noordelijk kustgebied staat een matige wind uit het zuiden.

Vanavond is het droog. Er is weinig wind. Aan zee staat een matige wind uit het zuidwesten. (Bron: KNMI)


 De zaanbocht in Wormerveer (Foto: DJMO)
De zaanbocht in Wormerveer (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Politie zoekt getuigen explosie bij woning in Rotterdam

Op de Sluiskreek in Rotterdam-Zuid heeft voor de tweede keer in een paar dagen tijd een explosie plaatsgevonden bij een woning. Het gaat om twee verschillende woningen. Ook dit keer raakte gelukkig niemand gewond. De politie doet onderzoek.

Dinsdagavond 11 oktober rond 22.20 uur ging een explosief af voor de voordeur van een woning aan de Sluiskreek in Rotterdam-Zuid. In de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 oktober was het een paar deuren verderop ook raak, eveneens met een explosie.

Het is onbekend hoeveel mensen er tijdens de explosie van dinsdagavond in de woning waren. Toen de hulpdiensten arriveerden, waren er vier kinderen in de woning. Die zijn via de achterzijde naar buiten gehaald. Niemand raakte gewond.

Nadat het Team Explosieven Verkenner (TEV) had vast gesteld of de woning veilig betreden kon worden, startte de Forensische Opsporing met het sporenonderzoek. Ook zal gekeken worden naar beschikbare camerabeelden, zal de politie spreken met getuigen en zal er een buurtonderzoek plaatsvinden.

Als er mensen zijn met informatie of beelden die het politie-onderzoek kunnen helpen, worden zij verzocht dit te delen met de politie. Dit kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Hoge gevangenisstraffen voor een liquidatie in Rotterdam

Het gerechtshof Den Haag heeft dinsdag 2 personen veroordeeld voor betrokkenheid bij de liquidatie van een man. Het Haagse hof heeft de toen 23-jarige schutter veroordeeld voor de moord en een poging doodslag. De verdachte heeft hiervoor 23 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. Het hof heeft de andere toen 28-jarige verdachte veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord en voor witwassen van geld en een duur horloge. Hij is veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf.

Het slachtoffer is een 64-jarige man die in de ochtend van 17 oktober 2018 is neergeschoten toen hij met zijn auto op een drukke kruising in een woonwijk in Rotterdam stond. De schutter reed op een scooter en blokkeerde daarmee de weg voor de auto van het slachtoffer. Een week later is het slachtoffer aan het schot in zijn hoofd overleden. Daarnaast raakte één van de 10 afgeschoten kogels de voorstijl van de bestelbus die achter het slachtoffer stond. Deze bestuurder werd niet geraakt. De liquidatie heeft zeer waarschijnlijk plaatsgevonden in het criminele (drugs) milieu. Het slachtoffer en de medeplichtige persoon aan de moord, waren daarmee bekend.

De schutter kende het slachtoffer geheel niet. Hij had een telefoon met daarin een foto van het slachtoffer en van zijn adres en auto. Er zijn aanwijzingen dat de schutter de moord voor geld heeft gepleegd. De medeplichtige dader was de neef van het slachtoffer. Hij heeft gezorgd voor de telefoon die de schutter bij zich had met daarin de gegevens van het slachtoffer, zijn oom.

Een derde persoon is vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord. Hij chauffeerde op belangrijke momenten de schutter, zoals bij het kopen van de scooter die is gebruikt bij de liquidatie. Het hof heeft echter niet kunnen vaststellen dat deze persoon wetenschap had van wat de schutter van plan was.

De rechtbank had aan de schutter 18 jaren gevangenisstraf opgelegd en aan de medeplichtige aan de moord 3 jaar gevangenisstraf. Anders dan de rechtbank gaat het hof uit van een hogere gevangenisstraf voor het uitvoeren van een liquidatie, ofwel het iemand doden tegen een beloning. Bij de medeplichtige dader gaat het hof, anders dan de rechtbank, ervan uit dat hij wist dat de telefoon met de gegevens van het slachtoffer zou worden gebruikt om hem om het leven te brengen.

Steeds meer dieren en planten op Marker Wadden

Er zijn steeds meer dieren en planten te vinden op Marker Wadden. Daaronder zitten ook zeldzame soorten zoals de ijs-eend, de dwergmeeuw en de kwartelkoning. Vandaag presenteren onderzoekers op het KIMA-congres in Amsterdam hoe het beleid op Marker Wadden is uitgevoerd. Dat onderzoek is verricht in opdracht van minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat).

Minister Harbers: “Ik ben onder de indruk van de snelle en succesvolle ontwikkeling van Marker Wadden. In een paar jaar tijd zijn er 47 broedvogels en 170 plantensoorten bijgekomen op Marker Wadden. Het gebied is hiermee internationaal een succesvol voorbeeld voor natuurherstel. Op het congres vandaag en morgen komen allerlei landen kijken wat zij kunnen leren, want het onderzoek heeft een schat van kennis opgeleverd die ook in andere Europese gebieden toepasbaar is. Zo zie je dat Nederland-waterland niet alleen het water kan bedwingen, maar ook met het water kan werken om een mooi en gezond resultaat te bereiken.”

Natuur rond Marker Wadden herstelt en verbetert
Met het project op Marker Wadden is veel kennis vergaard over het bouwen met slib, en over de ecologische effecten van dit type maatregelen. Allereerst is bewezen dat een groeiende groep vogels Marker Wadden bezoekt. Dit vanwege het grote aanbod aan vis en insecten en de aanwezige rust en broedplaatsen. Hierbij zitten ook zeldzame soorten.

Daarnaast blijkt dat vegetatie goed op de slib-eilanden groeit. Het materiaal is voedselrijk en de samenstelling van het slib zorgt voor variatie in hoogte van de bodem, wat natuurontwikkeling versterkt. Al vanaf het eerste jaar leverden Marker Wadden nieuwe natuur, elk jaar ziet het gebied er weer anders uit en treffen de onderzoekers meer en andere soorten aan.

Ook is aan de oostkant van de eilanden de waterkwaliteit sterk verbeterd. Het gebied levert nu al een belangrijke bijdrage aan de landelijke Natura 2000-doelen, door een fijne leefomgeving te bieden voor vele en soms zeldzame soorten vogels.

Partners
Het onderzoek is uitgevoerd door het Kennis en Innovatieprogramma Marker Wadden (KIMA), een initiatief van Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat, Deltares en Ecoshape.

Het KIMA is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, Deltares, Wageningen Research, Witteveen+Bos, Arcadis, NIOO-KNAW, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit en Universiteit van Amsterdam.

Meer informatie over het onderzoek op Marker Wadden is hier te vinden.

Laatste reviews en specials
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
©FOK.nl e.a.