FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 oktober 2022

AI Picture Gallery #17

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #754

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Zorgverzekeraars sporen 649 gevallen van fraude op

Zorgverzekeraars hebben het afgelopen jaar 649 gevallen van fraude geconstateerd, voor in totaal ruim 17 miljoen euro. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland.

In 2021 werden 1053 fraudeonderzoeken afgerond, ruim 200 meer dan in het jaar ervoor. Bij circa 60 procent van de onderzochte zaken werd inderdaad fraude vastgesteld, met name in de wijkverpleging en de paramedische zorg. Ook werd “relatief vaak” fraude vastgesteld met persoonsgebonden budgetten voor langdurige zorg. In de wijkverpleging ging het om 9,3 miljoen, in de paramedische zorg om 2,7 miljoen en bij de persoonsgebonden budgetten om 2,2 miljoen. Meer hierover bij Skipr

Onderzoekscommissie bestorming Capitool gaat Trump dagvaarden

In de Verenigde Staten wil de onderzoekscommissie naar de bestorming van het Capitool van het Huis van Afgevaardigden oud-president Trump dagvaarden. 

De beslissing was unaniem. Zowel de zeven Democratische commissieleden als de twee Republikeinen stemden voor een dagvaarding. Aanhangers van Trump bestormden op 6 januari 2021 het Capitool in Washington. Trump wordt ervan beschuldigd hen daartoe aan te hebben gemoedigd. 

In de kwestie rondom de in beslag genomen geheime documenten op Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, moest de voormalige president een juridische nederlaag accepteren. De hoogste rechtbank van het land verwierp zijn dringende verzoek om een neutrale speciale auditor toegang te verlenen tot documenten die als geheim zijn geclassificeerd. De rechtbank heeft nog geen reden gegeven voor haar beslissing.

Opnieuw ruime overwinning voor PSV tegen Zürich in Europa League

PSV heeft ook de thuiswedstrijd tegen FC Zürich in de Europa League overtuigend gewonnen. De ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij was met 5-0 te sterk voor de Zwitsers.

Vorige week had PSV al ruim gewonnen tegen FC Zürich (1-5) en ook thuis tegen de Zwitsers kende de ploeg van coach Ruud van Nistelrooij geen moeite met de Zwitsers. Bij rust stond het al 3-0 voor PSV dankzij treffers van Érick Gutiérrez, Joey Veerman en Ibrahim Sangaré.

Vroeg in de tweede helft maakte Veerman zijn tweede van de avond en ook Anwar El Ghazi pikte een doelpuntje mee. PSV staat nu tweede in de poule op twee punten van koploper Arsenal, dat eerder op de avond wist te winnen van Bodø/Glimt. In de volgende ronde nemen de Eindhovenaren het in Londen op tegen Arsenal.

Herhaalprik Covid-19 snel beschikbaar voor iedereen vanaf 12 jaar

Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt toe. Hoe meer mensen de herhaalprik halen, hoe beter een verdere opleving van het coronavirus kan worden afgeremd. Volgende week krijgt iedereen van 40 tot 60 jaar de gelegenheid een afspraak te maken voor de herhaalprik op planjeprik.nl. De week daarna zijn alle 12-plussers aan de beurt. De mogelijkheid om een afspraak te maken gaat stapsgewijs van oud naar jong. GGD GHOR Nederland en het RIVM bekijken per dag welke geboortejaren in de gelegenheid worden gesteld een afspraak te maken en communiceren hierover. Ook op coronavaccinatie.nl/herhaalprik worden de geboortejaren vermeld die aan de beurt zijn.

De herhaalprik beschermt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname door het coronavirus. Dat is extra belangrijk voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Daarom zijn mensen van 60 jaar en ouder, mensen jonger dan 60 die ook in aanmerking komen voor de griepprik en zorgmedewerkers als eerste persoonlijk uitgenodigd voor de herhaalprik. De laatste uitnodigingsbrieven aan deze groepen worden deze week verstuurd. Aansluitend kunnen mensen jonger dan 60 jaar een afspraak maken voor de herhaalprik. Dat gaat gefaseerd om het zo snel en gecontroleerd mogelijk te laten verlopen. En om voldoende ruimte open te laten voor mensen met een kwetsbare gezondheid en zorgmedewerkers die eerder nog geen gelegenheid hebben gehad om de herhaalprik te halen. Bijvoorbeeld omdat zij korter dan drie maanden geleden besmet zijn geweest met het coronavirus.

Naast vaccinatie blijven de overige basisadviezen van groot belang om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen: Was je handen. Test jezelf bij klachten. Ga in isolatie als je positief test.

AZ nog niet zeker van Europese overwintering na nederlaag in Cyprus

AZ is niet meer foutloos in de Conference League. Na drie overwinningen in de poulefase werd donderdagavond met 1-0 verloren van Apollon Limassol.

AZ begon nog goed aan het duel in Cyprus. Toch keek het bij rust tegen een 1-0 achterstand aan nadat Valentin Roberge vanuit een corner voor de openingsgoal zorgde. In de tweede helft konden de Alkmaarders de achterstand niet meer goed te maken, waardoor AZ nog niet zeker is van kwalificatie in de Conference League.

Toch gaat AZ nog altijd aan de leiding in Groep E van de Conference League. De ploeg van Pascal Jansen heeft nog altijd vijf punten voorsprong op Dinpro-1, al spelen die later op de avond nog hun duel. Apollon Limassol staat ook op vier punten.

Feyenoord speelt opnieuw gelijk tegen Midtjylland

Feyenoord heeft ook de thuiswedstrijd tegen FC Midtjylland in de Europa League niet kunnen winnen. Net zoals de wedstrijd van vorige week tegen de Denen werd het 2-2.

FC Midtjylland kwam na een kwartier spelen op voorsprong via Emiliano Martínez. Bij rust stond het alweer gelijk dankzij Quinten Timber, die na een half uur spelen voor de gelijkmaker zorgde. Vlak na rust kwam Feyenoord op voorsprong dankzij de Slowaak Dávid Hancko, maar dat zou niet voldoende zijn voor winst nadat Erik Sviatchenko tien minuten na de 2-1 voor de gelijkmaker zorgde. 

Vorige week kon Feyenoord ook niet winnen van de Denen, waardoor beide ploegen na vier wedstrijden op vijf punten staan. De Rotterdammers gaan nog wel aan de leiding in Groep F.

Koningspaar: Amalia woont niet meer in Amsterdam na bedreigingen

Prinses Amalia woont niet in meer in Amsterdam vanwege bedreigingen. Dat zeiden koning Willem-Alexander en koningin Máxima zojuist in een gesprek met verschillende journalisten. Zo meldt AT5

De prinses woont weer bij haar ouders in Den Haag en komt alleen nog buiten om haar studie te volgen. Koningin Máxima zei tegen de journalisten dat het 'grote consequenties' voor haar dochter heeft en dat ze er geëmotioneerd door is. 

"Het is voor haar geen studentenleven zoals andere studenten dat hebben", zei Máxima volgens de NOS. "Ik ben echt heel trots op haar hoe ze dat allemaal volhoudt, moet ik eerlijk zeggen."

Koning Willem-Alexander kon 'niet omschrijven' wat het met hem deed. "Het is echt heel zwaar."

Ongeveer een maand geleden meldde De Telegraaf dat uit nieuwe informatie zou blijken dat kopstukken uit het criminele circuit het op haar en premier Rutte hebben gemunt. Er zou rekening worden gehouden met een poging tot ontvoering of het plegen van een aanslag.

De prinses volgt de studie Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze verhuisde in september naar de stad, er werd een woonruimte voor haar en een aantal andere studenten gehuurd. 

Op haar eerste collegedag werd de pers uitgenodigd, Amalia werd toen al beveiligd.

Slimme meters blijken minder 'slim': Soms tot drie keer hoger stroomverbruik

Moderne 'slimme' energiemeters geven geregeld meer verbruik aan dan ze zouden moeten. Bij piekstromen kunnen sommige elektriciteitsmeters wel twee tot drie keer zoveel verbruik aangeven, bij een laag gasverbruik kan de meter wel 30 procent meer aangeven. Meer hierover bij Tubantia (P).

Aanvulling tekst om 18.35 uur:

De kwaliteit van moderne slimme energiemeters laat te wensen over. Geregeld geven meters een te hoog stroom- of gasverbruik weer. Huishoudens betalen daardoor tientallen euro's te veel op hun energierekening.

Volgens kwaliteitsmetingen van netbeheer Nederland blijkt dat slimme meters soms tot wel drie keer zo veel stroom meten dan er daad werkelijk wordt verbruikt. Sommige meters lopen zelfs door nadat ze volledig zijn losgekoppeld.

De problemen met de slimme meters worden veroorzaakt door een gebrekkige kwaliteit. Zo bleek uit een steekproef bij 1,3 miljoen gasmeters dat er bijna 30.000 exemplaren moesten worden vervangen. Ook worden er jaarlijks tienduizenden elektriciteitsmeters afgekeurd.

De universiteit van Twente constateerde onlangs dat bij 4 van de 24 meters niet kan worden gegarandeerd dat de eindafrekening van de energieleverancier klopt. Er wordt echter niet genoemd welke meters dat betreft. Meer hierover bij Energievergelijk.nl.

Minister De Jonge: provinciale woningbouwafspraken voor 900.000 nieuwe woningen

Alle 12 provincies hebben met minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening provinciale woningbouwafspraken gemaakt. Per provincie is vastgelegd hoeveel nieuwe woningen er worden opgeleverd. De afspraken tellen op tot ruim 900.000 nieuwe woningen voor de periode tot en met 2030. Twee op de drie nieuwe huizen vallen in de categorie betaalbaar. Met de provinciale woningbouwafspraken omarmen de provincies de bouw-ambities van het kabinet, die ook zijn vastgelegd in het Programma Woningbouw. 

Minister Hugo de Jonge: “We staan voor een enorme opgave om de komende jaren in totaal 900.000 woningen te bouwen. Dit vraagt een gezamenlijke inzet – schouder aan schouder – van overheden, corporaties en marktpartijen. Door deze afspraken gaan we met meer regie meer betaalbare woningen bouwen, want het tekort aan woningen is enorm. Alle provincies tekenen voor de taak om de komende jaren fors meer betaalbare woningen te bouwen. Provincies en gemeenten gaan de afspraken verder uitwerken in de regionale woondeals. Daarin komen de concrete locaties, doelgroepen, verdeling huur/koop en prijscategorieën. Met deze aanpak hernemen we de regie op de volkshuisvesting.” 

Meer betaalbare woningen
Er is een grote behoefte aan betaalbare woningen in Nederland. Daarom is het doel dat landelijk tweederde van de nieuwe woningen (600.000 tot en met 2030) betaalbaar zijn. Dit wordt bereikt door de bouw van 350.000 huur- en koopwoningen in het middensegment (40%) en 250.000 sociale huurwoningen. Hiermee wordt tevens bijgedragen aan het streven naar een aandeel van 30% sociale huur in de woningvoorraad per gemeente. 

Regionale woondeals
Vanaf december 2022 worden de bestuurlijke afspraken omgezet in regionale woondeals. In deze regionale woondeals wordt bijvoorbeeld vastgelegd welke locaties in samenwerking met corporaties en marktpartijen ontwikkeld worden, wat het aandeel betaalbare woningbouw is en voor welke groepen wordt gebouwd. Daarvoor worden er eind november in het bestuurlijk overleg MIRT besluiten genomen over de toekenning van financiële middelen uit het Mobiliteitsfonds voor de ontsluiting van woningbouwlocaties om daarmee versnelling van de woningbouw te realiseren. 

Ook worden dan bestuurlijke afspraken gemaakt over de besteding van middelen voor de ontsluiting van de grootschalige woningbouwgebieden. Begin december volgt het besluit over de toekenning van de vierde tranche van de woningbouwimpuls.

11 miljard euro beschikbaar
Voor het versnellen van woningbouwprojecten is 1,5 miljard euro beschikbaar. Naast deze versnellingsafspraken investeert het kabinet in 17 grootschalige woningbouwgebieden op het gebied van infrastructuur. Daarvoor is 6 miljard euro beschikbaar. Ook is er de Woningbouwimpuls (1,25 miljard euro) om goede projecten vlot te trekken. Verder is er 380 miljoen euro extra beschikbaar voor de versnelling van tijdelijke huisvesting. In totaal betreft het bijna 11 miljard euro voor de snelle bouw van meer woningen. Door het afschaffen van de verhuurderheffing per 1 januari 2023 komt er bij corporaties jaarlijks circa 1,7 miljard euro vrij. Dit heeft geleid tot gezamenlijke afspraken waarbij woningcorporaties meer dan 60 miljard in nieuwbouw investeren. 

Het totaal per provincie t/m 2030

  • Drenthe - 13.631
  • Flevoland - 39.193
  • Friesland - 17.500
  • Gelderland - 100.00
  • Groningen -  28.359
  • Limburg - 26.550
  • Noord-Brabant - 130.600
  • Noord-Holland - 183.600
  • Overijssel -  42.300
  • Utrecht -  83.500
  • Zeeland -  16.500
  • Zuid-Holland -  235.460

Totaal 917.193 woningen

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 41

Een flinke lijst met releases, deze week. Er is bijna voor iedereen wel wat wils, als je tenminste geïnteresseerd bent in films. 

The Woman King

The Woman King vertelt het bijzondere verhaal van de Agojie, een volledig vrouwelijke krijgerseenheid die het Afrikaanse koninkrijk Dahomey beschermden in de 19de eeuw en die bekend stonden om hun vechtkunst en heldhaftigheid. In The Woman King, gebaseerd op ware gebeurtenissen, volgen we de emotionele reis van generaal Nanisca (Oscar®-winnaar Viola Davis). Zij stoomt een volgende generatie krijgsters klaar voor de strijd tegen een vijand die hun levens dreigt te verwoesten. Sommige dingen zijn het waard om voor te vechten…

Good Luck To You, Leo Grande

Haar man Robert verzorgde voor Nancy een huis, een familie en – op het zicht – een goed leven. Maar goede seks stond niet op het menu. Wanneer Robert komt te overlijden bedenkt Nancy een plan. Ze gaat op zoek naar avontuur en naar de voldoening die ze al die jaren gemist heeft. En dat avontuur vindt ze in de vorm van een sekswerker genaamd Leo Grande. In een anonieme hotelkamer ontmoeten ze elkaar. Leo ziet er in het echt net zo uit als op zijn foto, maar Nancy had niet gerekend op goede seks én een goed gesprek. Leo heeft over alles een mening en hoewel hij niet altijd de waarheid vertelt, vindt Nancy hem leuk. En hij haar. Haar seksuele zelfverzekerdheid groeit en Nancy begint te ontspannen. Tijdens de stiekeme afspraken verschuift de machtsdynamiek en brokkelen de secuur opgebouwde façades langzaam af.

Competencia Oficial

In de hoop op eeuwige roem heeft een miljardair zijn zinnen gezet op het maken van een filmhit en stelt hiervoor een all-star team samen. Hij huurt de beroemde filmmaker Lola Cuevas in om het ambitieuze project in goede banen te leiden. Daarbij worden er twee grote acteurs met nog grotere ego’s geregeld: Hollywood hartenbreker Félix Rivero en de grensverleggende theateracteur Iván Torres. Beiden zijn legendarisch, maar bepaald niet de beste vrienden. Lola stelt ze ter voorbereiding op de draaidagen in een reeks steeds excentriekere uitdagingen op de proef. Hierbij worden Felix en Iván met zowel elkaar als hun eigen prestaties geconfronteerd en is het maar de vraag of er nog iemand overblijft als de camera’s straks echt beginnen te draaien.

Halloween Ends

Vier jaar na de gebeurtenissen in Halloween Kills, dat vorig jaar uitkwam, woont Laurie bij haar kleindochter Allyson (Andi Matichak) en van Michael Myers is niks meer vernomen. Laurie is bezig met het schrijven van haar memoires. Tientallen jaren lang heeft Michael een schrikbeeld voor haar gevormd en haar leven beïnvloed, maar Laurie heeft eindelijk besloten om haar woede en angst los te laten en van het leven te genieten. Maar als een jonge man, Corey Cunningham (Rohan Campbell; The Hardy Boys, Virgin River), verdacht wordt van de moord op zijn oppaskind heeft dat een kettingreactie van geweld en angst tot gevolg. Laurie zal voor eens en altijd de confrontatie aan moeten gaan met het kwaad.

Zee van Tijd

Hoe sterk is liefde nog als alles wegvalt? Wanneer hun ergste nachtmerrie werkelijkheid wordt, probeert een jong koppel wanhopig overeind te blijven. Veertig jaar later ontmoeten de vroegere geliefden elkaar weer.

Totem

De elfjarige Ama uit Rotterdam beleeft een spannend en magisch avontuur wanneer ze probeert te ontsnappen aan de politie die haar met haar familie wil terugbrengen naar Senegal, het land waar ze vandaan komen. Op haar zwerftocht krijgt ze gezelschap van een gigantisch stekelvarken die ze Totem noemt en haar beschermer en gids wordt.

The Drover's Wife

Het leven van een eenzame plattelandsvrouw wordt ineens moeilijk als haar man het thuisfront voor een paar maanden moet verlaten. Diep in het unieke, maar angstaanjagende natuurgebied van Australië staat de zwangere Molly Johnson er plotseling helemaal alleen voor. Naast de zorg voor haar vier kinderen heeft ze ook nog hun stuk land; de trots waar ze zo hard voor hebben gewerkt. Dit land moet ze blijven beschermen tegen onbekenden, overstromingen en gevaarlijke beesten. Zal ze zich staande houden in deze moeilijke omstandigheden?

El houb

Als de Marokkaans-Nederlandse Karim door zijn vader is betrapt met een man, haast hij zich naar zijn ouderlijk huis om het gesprek aan te gaan. Maar hoe bespreek je de olifant in de kamer,binnen een gezin dat gevoelige onderwerpen per definitie uit de weg gaat?

Nelly Rapp

Nelly en haar hond London brengen de herfstvakantie door in het grote, oude huis van haar oom Hannibal. Al snel merkt Nelly dat haar oom geen rustig leventje leidt. Hij lid is van een geheim genootschap dat monsters opspoort, er blijkt zelfs een vampier in de kelder te wonen! De stoere en eigenzinnige Nelly is niet bang voor monsters. Sterker nog, in plaats van gillend naar huis te rennen, wil Nelly juist niets liever dan ook monsteragent worden. Maar er is één probleem: Hannibal vindt Nelly nog veel te jong voor dit macabere beroep. Lukt het haar om Hannibal te overtuigen dat ze dapper genoeg is voor deze taak? Een griezelige en grappige bioscoopfilm om met het hele gezin van te genieten.

De Grote Speurtocht naar Kapitein Opa

Een spannend animatie-avontuur voor het hele gezin! Anderson & Nielson hebben een goed leven in de tunnel: ze vullen hun dagen met liedjes zingen, jam eten en elkaar plagen. Op een dag krijgen ze bezoek van een conducteur. Ze is heel streng en ze wil dat ze direct vertrekken. Anderson & Nielson bedenken een plan: De opa van Nielson, de legendarische Kapitein Opa kan hen vast redden! Anderson & Nielson beginnen aan een wild avontuur om Kapitein Opa te vinden en hun thuis in de tunnel te redden. Hun grote speurtocht brengt de vrienden naar de meest bizarre plekken, zoals de Noordpool, het tropische zuiden en zelfs hemelse hoogten! Waar ze ook reizen, ze komen telkens in de problemen: of het nu gaat om hongerige ijsberen, agressieve engeltjes of andere uitdagingen. Maar dan blijkt dat hulp dichterbij is dan ze beseffen. Het leeft in de tunnel, heeft honderd koppen en meer dan veertien poten...

De Club van Sinterklaas en de Race tegen de Klok

Sint en zijn Pieten komen in een ware race tegen de tijd terecht wanneer Pietje Fernando de klok van Sinterklaas kapot laat vallen. Een ware ramp, want zo lang die stil blijft staan, is de Sintmagie verdwenen. Zal pakjesavond wel kunnen doorgaan dit jaar?

Big Trip 2: Een Beregoed Avontuur

Deze herfstvakantie nemen Patrick de grote bruine beer, Oscar de haas, ooievaar Karl en Panda je mee op een belangrijke opdracht om een Grizzly-baby thuis te brengen. Twee jaloerse aasgieren doen er alles aan om de trip te dwarsbomen, maar die kennen de beste pakketbezorgers van de wereld duidelijk nog niet!

Thierry Baudet mogelijk week geschorst wegens niet opgeven nevenfuncties

Als de Tweede Kamer aanstaande dinsdag instemt, is Thierry Baudet (Forum voor Democratie) een week geschorst als Kamerlid. Het College van onderzoek integriteit stelt dat voor, omdat de FvD-leider blijft weigeren om zijn nevenfuncties op te geven. Om dezelfde redenen adviseert het college om de FvD-Kamerleden Gideon van Meijeren en Freek Jansen een berisping en een aanwijzing tot registratie te geven. Meer hierover bij het AD

Als de Tweede Kamer dinsdag, zoals verwacht, een meerderheid behaalt voor dit advies, dan mag Baudet een week lang niet meedoen aan debatten. Hij mag wel meestemmen. 

Verstappen: "Kampioenschap was mogelijk na GP Frankrijk"

Met nog vier wedstrijden te gaan is Max Verstappen reeds tot wereldkampioen gekroond. Deze combinatie van mens en machine bleek dit seizoen superieur te zijn ten opzichte van Charles Leclerc en Ferrari. Volgens de Nederlander werd het op het Circuit Paul Ricard duidelijk dat ze een kampioenschap hadden te verliezen.

De Red Bull-coureur ging er tijdens de Grand Prix van Frankrijk met de overwinning vandoor nadat concurrent Leclerc zijn wagen in de bandenstapels parkeerde. De Monegask viel al eerder vanuit leidende positie uit in Spanje en Azerbeidzjan door technische malheur, maar had deze blunder aan zichzelf te danken. Verstappen kon hierdoor zijn leiding in het kampioenschap verstevigen met 63 punten.

"Het moment dat ik dacht dat we het kampioenschap gingen binnenhalen was na Paul Ricard", zo reflecteert de Nederlander. "Onze voorsprong werd inmiddels vrij groot. Onze wagen was vrij competitief, en ook al verwachtten we dat het vrij spannend met Ferrari zou worden, we wisten dat we deze voorsprong niet meer weg mochten geven".

Het winnen van de Grand Prix van Frankrijk resulteerde in een ontketende Verstappen door vijf opeenvolgende wedstrijden op zijn naam te schrijven en hierdoor de kampioenschapsbeker met één hand vast te pakken. Prachtige inhaalraces zaten hier tussen, zoals de overwinning op de Hungaroring na het starten vanaf P10. Verstappen zijn favoriet is echter de Grand Prix van België, waarbij hij vanaf P14 binnen mum van tijd naar de kop reed en de wedstrijd domineerde. "De overwinning op Spa Francorchamps was het hoogtepunt, want dat was complete dominantie. Dit soort weekenden heb je maar zelden. Het was vrij bizar, en vrij speciaal".

Verstappen kroonde zich tot wereldkampioen na een ijzersterk seizoen (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen kroonde zich tot wereldkampioen na een ijzersterk seizoen (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Opgedoken voicemail Joe Biden aan zijn zoon Biden zorgt voor commotie

Een uitgelekt emotioneel geluidsfragment tussen president Joe Biden en zijn zoon Hunter, die op dat moment worstelde met een drugsverslaving heeft nieuwe vragen opgeroepen. Het fragment zou zijn opgenomen op 15 oktober 2018, en laat een emotionele Joe Biden horen die tegen zijn zoon zegt: “Ik hou meer van jou dan van de wereld, vriend. Je moet hulp krijgen." Zo meldt Telegraph

Het geluidsfragment heeft nu een nieuwe betekenis gekregen, nadat bekend is geworden dat Hunter slechts drie dagen eerder een .38 kaliber pistool kocht bij een wapenwinkel in Delaware en op het Firearm Transaction Record verklaarde dat hij geen illegale drugs gebruikte.

Naast de voicemail schreef Hunter al in zijn vorig jaar uitgebrachte memoires dat hij toen een 'volledige verslaving' had. Liegen op een federaal formulier is een misdrijf waarop een maximum van 10 jaar gevangenisstraf en een boete van $ 250.000 staat.

Deze week meldde de Washington Post dat federale agenten die de zoon van president Biden onderzoeken, genoeg bewijs hebben verzameld om hem te beschuldigen van belastingmisdrijven en een valse verklaring met betrekking tot de aankoop van een wapen.

Fox News werd geconfronteerd met een backlash na commentaar op de voicemail. Sean Hannity, Fox News-presentator, die een van de meest bekeken prime-time tv-nieuwsshows in Amerika heeft, zei na uitzending van het geluidsfragment: "vervang de naam Biden door Trump en stel je voor hoe het gepeupel en de media dit allemaal zouden behandelen. In plaats daarvan houden ze liever de ene hoax na de andere in stand, net zoals ze deden met het vuile Steele-dossier," zei Hannity, onder verwijzing  naar de beschuldigingen van de gepensioneerde Britse spion Christopher Steele, die beweerde dat de Trump-campagne samenwerkte met Rusland om de presidentsverkiezingen van 2016 te winnen. De heer Hannity kreeg hierop scherpe reacties, met kritiek van onder meer ouders van drugsverslaafden.

Chelsea Hart, een komiek uit New York, zei: "De opname die is opgedoken waarop hij zijn zoon smeekt om hem 'alles wat hij nodig heeft' voor zijn psychische problemen te bieden, is het soort steun waar depressieve en geesteszieke mensen alleen maar van dromen. en  maar zeer zelden krijgen.”

Dinsdagavond werd de president in een sit-down interview rechtstreeks gevraagd naar de beschuldigingen die rond het onderzoek naar zijn zoon circuleren door CNN's Jake Tapper.

"Nou, allereerst ben ik trots op mijn zoon. Biden is een volwassen man en raakte verslaafd - zoals meer mensen, verslaafd aan drugs. Hij heeft dat overwonnen. Hij heeft een nieuw leven opgebouwd", vertelde Biden aan CNN.

VS: Google Play biedt nu Trump's online dienst 'Truth Social' aan

De Google-groep biedt de online service "Truth Social" van voormalig president Trump aan op zijn verkoopplatform "Google Play". Google deelde dit mee aan het persbureau AFP.

Truth Social zou volgens Google nu effectieve systemen hebben geïmplementeerd voor het melden en verwijderen van ongewenste inhoud en zou hebben ingestemd met het handhaven van de richtlijnen van Google. Tot nu toe weigerde Google de dienst van Trump aan te bieden. Dit werd gerechtvaardigd door een gebrek aan moderatie en schendingen van de richtlijnen.

Trump richtte Truth Social op in februari 2021 nadat hij was verbannen van grote online platforms zoals Twitter.

Alex Jones opnieuw veroordeeld: bijna 1 miljard voor leugens Sandy Hook

De Amerikaanse samenzweringsideoloog Alex Jones is veroordeeld tot het betalen van bijna $ 1 miljard aan overlevenden voor het doen van valse beweringen over het bloedbad op een basisschool in Sandy Hook. 

Een rechtbank in Connecticut legde hem een boete op van $ 965 miljoen. De oprichter van de rechtse website Infowars beweerde jaren dat de moordpartij in december 2012 werd uitgevoerd door acteurs.

In 2012 schoot een man in een basisschool in Sandy Hook 26 mensen dood, onder wie twintig kinderen van zes en zeven jaar. Het was de dodelijkste schietpartij op een basisschool in de Amerikaanse geschiedenis ooit.

Families van acht omgekomen slachtoffers van de schietpartij brachten tijdens de rechtszaak naar voren dat Jones jarenlang zijn zakken heeft gevuldgeld met het verspreiden van leugens. Dat deed hij via zijn website Infowars waarop hij ook allerlei producten te koop aanbood.

Jones heeft recent erkend dat de schietpartij echt heeft plaatsgevonden, maar weigert om de families excuses aan te bieden voor zijn complottheorieën rondom de schietpartij. Zijn advocaat bracht naar voren dat de aanklagers de schade die de families zouden hebben geleden nauwelijks hebben onderbouwd. Hij verzocht de juryleden om bij de vaststelling van de hoogte van het schadebedrag politieke opvattingen buiten beschouwing te laten.

De rechtszaak werd aangespannen door familieleden van een aantal van de slachtoffers. Tijdens het proces zeiden ze dat ze jarenlang zijn bedreigd en lastiggevallen door mensen die de leugens van Jones geloofden. Het is twijfelachtig of Jones de boete kan betalen. Zijn website Infowars vroeg in april faillissement aan.

Braindrain Sri Lanka: honderden artsen verlaten het land door economische crisis

Volgens SOS Kinderdorpen zorgt de zware economische crisis in Sri Lanka ervoor dat steeds meer geschoolde arbeiders het land verlaten.

Bijna 500 artsen vertrokken in de eerste acht maanden dit jaar, volgens het lokale hoofd van de hulporganisatie, Ratnadurai. Er bestaat een risico op een situatie waarin de gezondheidszorg van de bevolking niet langer kan worden gegarandeerd. Daarnaast is er een tekort aan medicijnen.

Door economisch wanbeleid, de gevolgen van de coronapandemie en de energiecrisis verkeert de eilandstaat ten zuiden van India in de zwaarste economische crisis sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1948. In juli trad president Rajapaksa af na gewelddadige massale protesten en vluchtte tijdelijk uit het land.

BBC: Tiktok verdient aan donaties voor Syrische vluchtelingen

Het videoportaal TikTok verdient aan donaties voor slachtoffers van de Syrische burgeroorlog.

Dat meldt althans de Britse BBC. Volgens haar onderzoek proberen families in Syrische vluchtelingenkampen via TikTok om geld vragen. Hiervoor zouden vooral korte video's van kinderen worden gebruikt. Volgens de BBC rekent TikTok kosten voor het doneren die tot 70 procent van de donaties uitmaken.

Het netwerk, beheerd door het Chinese bedrijf ByteDance, stemde ermee in het rapport te onderzoeken. Hulpoproepen bij betalingsverzoeken zijn echter over het algemeen geen toegestane inhoud op TikTok en moeten nu worden geweerd

Groot-Brittannië gaat luchtafweerraketten aan Oekraïne leveren

De Britse regering wil voor het eerst AMRAAM-luchtafweerraketten aan Oekraïne leveren. De middellange afstandsraketten kunnen worden gelanceerd in combinatie met het door de VS beloofde NASAMS-luchtverdedigingssysteem, en zullen de komende weken naar Oekraïne worden gebracht, zei het ministerie van Defensie in Londen.

"De raketten zullen de kritieke infrastructuur van Oekraïne helpen beschermen", aldus de verklaring. Daarnaast wil Londen honderden andere soorten luchtafweerraketten, 18 artilleriestukken en honderden verkenningsdrones aan Oekraïne leveren. "De willekeurige aanvallen van Rusland op burgergebieden in Oekraïne rechtvaardigen steun aan degenen die hun land willen verdedigen", zei de Britse minister van Defensie Ben Wallace.

Kyiv aangevallen met drones, voor vierde dag op rij onder vuur

De regio rond de Oekraïense hoofdstad Kyiv is vanmorgen  aangevallen met kamikaze-drones van Iraanse makelij.  Het is nog onduidelijk of er slachtoffers waren.

Het is vierde opeenvolgende dag met luchtalarm voor inwoners van Kyiv.

In Mykolaiv, in het zuiden van Oekraïne, werd vannacht een flat van vijf verdiepingen getroffen door beschietingen. De bovenste twee verdiepingen waren volledig verwoest, zei burgemeester Oleksandr Sienkowych. Ook hier is nog niet bekend of er doden of gewonden zijn gevallen.

Steeds meer zorgen om tinnitus, een constante harde piep: 'Heb geen stille momenten meer'

Een harde piep of suis in je oren. Dat heet tinnitus en steeds meer jongeren komen met die klachten naar het ziekenhuis. Met het Amsterdam Dance Event (ADE) op komst iets wat weer meer wordt besproken, en volgens de organisatie en artsen een belangrijk onderwerp is: "We moeten hier met z'n allen bewustzijn voor creëren." Maar moet ook het maximale geluidsniveau op dansvloeren omlaag? Zo meldt AT5

Timo Lassche heeft twintig jaar geleden tinnitus opgelopen: "Ik was een jaar of vijftien. Ik kreeg van het vuurwerk een piep in mijn oren." Hij weet inmiddels hoe hij ermee kan leven, maar fijn is het allesbehalve: "Stille en rustige momenten ken ik niet meer, ik zou zo graag weer eens écht stilte horen", zegt hij.

Bij Timo is het een piep in beide oren, maar de klachten kunnen uiteen lopen. "Het kan een piep, een suis, een ruis of een fluit zijn", vertelt KNO-arts bij het OLVG Marjolein van Looij. "Tinnitus krijg je door blootstelling aan hard geluid en gaat niet meer weg. Het is het horen van geluiden die er eigenlijk niet zijn."

Er zijn in Nederland naar schatting zo'n twee miljoen mensen die met tinnitus rondlopen. "Niet iedereen weet het, of gaat naar de dokter. Daardoor is het niet exact in getallen uit te drukken." Wel ziet Van Looij steeds meer jongeren naar de KNO-afdeling komen.

"Het geluid komt binnen in je oor bij het trommelvlies", begint de arts haar uitleg. Via het trommelvlies gaat het naar drie botjes die de trillingen van het geluid dan weer overbrengen naar het slakkenhuis. "En dat is waar het vastloopt. In het slakkenhuis worden trillingen omgezet naar de hersenen om zo het geluid te horen. Maar bij tinnitus worden de haartjes, die daarvoor zorgen, beschadigd. Daardoor kunnen bepaalde tonen niet meer goed worden overgebracht en vullen de hersenen die tonen zelf in."

Het klinkt logisch, maar toch is het het noemen waard volgens Lassche. Hij is een van de organisatoren van ADE, het dance-evenement dat volgende week in de stad van start gaat: "Mensen moeten oordoppen meenemen en indoen, sowieso als ze dicht bij een speaker staan." Ook Van Looij benadrukt het belang ervan: "Genezing is niet mogelijk, dus moet je het zo goed mogelijk voorkomen."

Volgens Lassche ligt zijn verantwoordelijkheid vooral bij het informeren: "Wij kunnen niet meer doen dan voorlichting geven en oordoppen verkopen. Dat kan helaas niet gratis, want dat kost ons ook weer geld. Neem altijd goede doppen mee, en investeer daarin", zegt Van Looij.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stelt voor om het maximale geluidsniveau dat nu in Nederland is toegestaan te verlagen. Momenteel ligt dat op 103 db, dat moet volgens hen naar 100. "Drie decibel omlaag betekent een halvering van de intensiteit van het geluid", vertelt Van Looij. "Dus wij als KNO-artsen vinden dat een goed idee."

Lassche twijfelt. "Ik vind het abstract. Mensen gaan naar een feest om de muziek te voelen, niet alleen om het te horen. En je wilt mensen achterin dezelfde ervaring geven als de mensen voorin de zaal. Dus ik weet niet of dit echt goed is om te doen. Aandacht aan het probleem besteden, dat is wat we moeten doen. Want uiteindelijk moet iemand zelf zijn doppen meenemen."

Champions League: monsterzege Liverpool, Brugge, Bayern, Real en City door

De vierde speelronde in de groepsfase van de Champions League zit er ook alweer op, voor Ajax niet de meest gelukkige: bij Napoli werd met 4-2 verloren en daarmee is overwinteren in de Champions League zo goed als voorbij.

In groep A kwam ook Liverpool in actie en de Engelsen waren lekker op dreef. In het Ibrox Stadium in Glasgow kwamen de Rangers vroeg op 1-0, maar Liverpool walste er overheen en vernederde de Schotten uiteindelijk met 1-7. Napoli is met twaalf punten uit vier duels zeker van de knockoutfase, Liverpool volgt met negen punten, voor Ajax (3) en Rangers (0).

Club Brugge is de grote ploeg in groep B dit seizoen, hoewel het eerste puntverlies eindelijk een feit was: in Madrid bleef het bij 0-0 tegen Atletico. FC Porto won met 0-3 bij Bayer Leverkusen en staat tweede met zes punten. Brugge is met tien punten door, Atletico heeft er vier en Bayer staat op drie stuks.

Bayern München blijft winnen: in Tsjechië was de ploeg met 2-4 te sterk voor Viktoria Plzen. In een duel met een zinderende slotfase speelden FC Barcelona en Inter Milan met 3-3 gelijk, waardoor Bayern met twaalf punten definitief zeker is om door te gaan. Inter volgt met zeven punten, voor Barcelona (4) en het puntloze Plzen.

In groep D is het spannend: Tottenham won met 3-2 van Eintracht Frankfurt, terwijl Olympique Marseille met 0-2 te sterk was voor Sporting. De Spurs gaan met zeven punten aan de leiding, voor de zes punten van Marseille en Sporting en met Frankfurt's vier punten onderaan het lijstje.

Chelsea pakte in groep E drie belangrijke punten: AC Milan werd in het San Siro met 0-2 verslagen. Dinamo Zagreb speelde ondertussen gelijk tegen Red Bull Salzburg (1-1), waardoor Chelsea met zeven punten bovenaan staat. Salzburg heeft er zes, AC Milan en Zagreb volgen met vier punten.

Groep F is voor Real Madrid, hoewel de Spanjaarden in Polen wel de eerste punten lieten liggen: tegen het Oekraïnse Shakhtar Donetsk bleef het bij 1-1. RB Leipzig won in Schotland met 0-2 van Celtic en staat met zes punten tweede - achter Real, dat met tien stuks zeker is van de volgende ronde. Shakhtar staat op vijf punten, Celtic heeft er welgeteld één.

Ook Manchester City is door en ook zij deden dat zonder te winnen: in Denemarken bleef het bij 0-0 tegen FC Kopenhagen. Borussia Dortmund speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Sevilla en staat op zeven punten, goed voor plek twee. City is met tien punten sowieso door, Sevilla en Kopenhagen blijven beiden hangen op twee stuks.

Tot slot groep H, waar de twee koplopers duelleerden: Paris Saint-Germain en Benfica kwamen beiden niet verder dan een penalty, dus het bleef bij 1-1, beide clubs staan op acht punten. Maccabi Haifa won met 2-0 van Juventus en staat met drie punten nu op gelijke hoogte met de Italianen, die wel een iets beter doelsaldo hebben.

Alle uitslagen, standen en schema's zijn hier te vinden.

Judoka Meyer grijpt naast WK-brons, zwaargewichten strijden om titels

Op het wereldkampioenschap judo in Tashkent zijn de laatste individuele wereldtitels van het toernooi vergeven. De superzwaargewichten kwamen in actie: de vrouwen boven de 78 kilogram en de mannen die meer dan 100 kilogram wegen.

Vrouwen +78kg
Marit Kamps vertegenwoordigde Nederland en opende met prima zeges op Kamila Berlikash uit Kazachstan en de Dominicaanse Moira Morillo. In de kwartfinales dolf ze echter het onderspit tegen de Française Romane Dicko, die haar vrij eenvoudig op de rug draaide.

Diezelfde Dicko schopte het tot de finale, waarin de Braziliaanse Beatriz Souza tegenover haar stond. Die legde ze vrij rap in een houdgreep en daar kwam Souza niet meer uit: goud voor Dicko. Brons was er voor haar landgenote Julia Tolofua, die de Israëlische Raz Hershko versloeg, en de Japanse Wakaba Tomita, na winst op de Zuid-Koreaanse Ha-yun Kim.

Mannen +100kg
Jur Spijkers bood de Japanner Taturu Saito in zijn eerste gevecht prima partij, maar ging toch onderuit. Roy Meyer opende met winst op Lorenzo Agro uit Italië en de Mongoliër Odkhüügiin Tsetsentsengel, waarna hij in de kwartfinales thuisfavoriet Alisher Yusupov het nakijken gaf.

In de halve finales struikelde Meyer: de Cubaan Andy Granda was simpelweg een maat te groot. Min-jong Kim uit Zuid-Korea klopte de Nederlander vervolgens in de strijd om brons, de Georgiër Guram Tushishvili won het andere brons door Temur Rakhimov uit Tadzjikistan te verslaan. In de finale nam Granda het op tegen Saito en de Pan-Amerikaans kampioen uit Cuba wist hem in de golden score verrassend te verslaan.

FOK! Wat een weer: van alles wat

herfstbanner

Hallo daar!

Het is minder fris dan afgelopen dagen. Althans, het begin van de dag. Op moment van schrijven is het op mijn locatie 10.1 graden. De minimumtemperaturen liggen tussen de 13 graden in Zeeland tot 7 in het noordoosten. Uitchieter is Twente met 5 graden.

Momenteel regent het in de noordelijke provincies, een nieuw regengebied trek van het zuidwesten naar het noordoosten des lands. Droog blijft het dus niet vandaag. De barometer is wat lager gaan staan waarmee de rust uit de atmosfeer wegtrekt. Het zuidoosten heeft (nog) geen neersla gehad, ik verwacht dat het in Limburg droog zal blijven. Naarmate de dag vorderd, wordt het droger, al zal dit paas in de avond zijn. De temperatuur komt uit op zo'n 15 graden. Ook is de wind beoorlijk aanwezig met een kracht van 4 toot 6 Bft. Af en toe zal de zon ook te zienzijn maar zo mooi als voorgaande dagen wordt het dus niet vandaag. 

Tot vanavond!

Herfst in het bos (Foto Unsplash-Billy Freeman)
Herfst in het bos (Foto Unsplash-Billy Freeman)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Hoog tijd voor een kroegverhaal (30)

Al in geen tijden meer in zo'n gelegenheid geweest. De een na de ander heeft hier de afgelopen paar jaren de deuren gesloten en er zijn er niet veel overeind gebleven. Dat ze zijn gesloten, heeft niet zo veel te maken met dat ik er niet meer kom. Ik bestel er slechts water (liefst uit de kraan), dus mij valt de faillissementen niet te verwijten. Het zal de combinatie van de virusmaatregelen en het personeelstekort zijn, alhoewel je als kroegbaas in mijn ogen ook een boel geld bespaart als je geen personeel in dienst hebt. En ik denk dat als je de prijzen ook weer wat aantrekkelijker maakt, je plots heel veel klanten meer in je kloterige kroeg krijgt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.