Motorcoureur Steeman (22) overleden

De Nederlandse motorcoureur Victor Steeman is overleden. De 22-jarige coureur kwam zaterdag in Portimão zwaar ten val tijdens de voorlaatste race van het seizoen in het World Supersport 300-kampioenschap, een van de opleidingsklasses richting het World Superbike-kampioenschap.

In de derde ronde van de race in de Algarve ging Steeman bij het uitkomen van de razendsnelle laatste bocht onderuit met een forse highsider. Dat gebeurt wel vaker en was het probleem ook niet, maar daarna ging het helemaal fout: drie rijders raakten elkaar en José Luis Perez González kon Steeman niet meer ontwijken.

De Spanjaard was gelukkig ongedeerd, Steeman was er ernstig aan toe. Hij werd lange tijd behandeld op de plaats van het ongeval, tot hij naar het medisch centrum gebracht kon worden. Daar bleek al snel dat er sprake was van ernstig hoofdletsel en na onder meer twee keer reanimeren werd Steeman per helikopter vervoerd naar het ziekenhuis in Faro.

Zaterdagavond kwam vanuit Faro het bericht dat de situatie van Steeman kritiek was en na een bevestiging daarvan op zondagochtend was het even stil. Dinsdagavond kwam vervolgens het bericht waar de motorsportwereld voor vreesde: de vele medische hulp mocht niet baten en Steeman was overleden, slechts 22 jaren jong.

Steeman's familie: "Iets waar je als ouder van een motorracer altijd bang voor bent geweest is nu gebeurd. Onze Victor heeft deze laatste race niet kunnen winnen. Ondanks het ondraaglijke verlies en verdriet zijn we ontzettend trots om met jullie te delen dat onze held door zijn overlijden vijf andere mensen heeft kunnen redden door zijn organen te doneren. Wij willen iedereen bedanken voor de manier waarop jullie de afgelopen dagen met ons hebben meegeleefd. We zullen onze Victor enorm missen", zo luidt een statement van de familie op Racesport.

Steeman reed een dijk van een seizoen in het Supersport 300-kampioenschap. Hij won vier races, waaronder twee weken voor zijn ongeluk tijdens het voorlaatste weekeinde in Barcelona. Mathematisch was de titel in Portugal zelfs nog mogelijk, maar na zijn val ging die naar de Spanjaard Alvaro Diaz. Steeman eindigde als tweede in het kampioenschap, na een tiende plek vorig jaar.