NAVO: Wit-Rusland neemt niet deel aan de oorlog vanwege de mogelijke sancties

De NAVO ziet geen bewijs dat Wit-Rusland actief zal gaan deelnemen aan de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. Ondanks de stationering van troepen aan de grens met Oekraïne, wordt nog steeds aangenomen dat het land officieel niet wil meedoen aan de oorlog, zei een vertegenwoordiger van de militaire alliantie na afloop van een bijeenkomst van de ministers van Defensie in Brussel.

Als mogelijke reden noemde hij de dreiging van sancties uit het Westen. "Ik denk niet dat we eraan moeten twijfelen dat Loekasjenko begrijpt dat de volledige kracht van de sancties die aan Rusland zijn opgelegd, ook tegen Wit-Rusland zullen worden gebruikt als de Wit-Russische strijdkrachten dezelfde soort operaties gaan uitvoeren tegen Oekraïne", zei de vertegenwoordiger. 

Loekasjenko kondigde onlangs de vorming aan van een gezamenlijke regionale militaire eenheid van de strijdkrachten van zijn land en het Russische leger. Het land van tien miljoen inwoners heeft echter nog niet actief deelgenomen aan de aanvalsoorlog tegen Oekraïne. Volgens het Westen dient Wit-Rusland voor Rusland als inzet- en terugtrekkingsgebied.

De NAVO-vertegenwoordiger, die niet bij naam genoemd wil worden, benadrukte dat Wit-Rusland medeplichtig is aan de strijd tegen Oekraïne omdat het Russische troepen daar heeft gestationeerd voor de inval in februari. Zo konden tijdens de oorlog grond- en luchtaanvallen worden uitgevoerd vanaf Wit-Russisch grondgebied.