FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 juni 2022

Random Pics van de Dag #653

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Minimumloon voor het eerst extra verhoogd

Het kabinet wil werken lonender maken en voert voor het eerst sinds de invoering in 1969 een extra verhoging door van het minimumloon. De verhoging van het minimumloon gaat volgend jaar in en gebeurt in drie stappen. Dat betekent dat het minimumloon in 2023 met 2,5% stijgt naar verwachting naar 11,94 euro bruto per uur bij een 36-urige werkweek. Het kabinet heeft in de Voorjaarsnota ook besloten om alle aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen, zoals de AOW, bijstand en de Wajong, mee te verhogen. Dit schrijven de ministers Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in een brief aan de Tweede Kamer.

In het coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' staat dat het kabinet het minimumloon in stappen gaat verhogen met in totaal 7,5% per 2025. Daarmee komt het minimumloon (volgens de huidige verwachtingen) in 2025 uit op 13,18 euro bruto per uur. Wegens de hoge inflatie heeft het kabinet besloten deze verhoging eerder in te zetten. Daarom stijgt het minimumloon volgend jaar (2023) al met 2,5% naar 11,94 euro bruto per uur bij een 36-urige werkweek. De aanpassing van het minimumloon wordt geregeld via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) in plaats van een wetswijziging. Een AMvB kan sneller worden gerealiseerd en betekent ook dat alle aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen, zoals de bijstand en de Wajong, automatisch meestijgen.

Minister Van Gennip: "Ik vind het belangrijk dat werken loont. Mensen die zich inzetten om bij te dragen aan de samenleving moeten daar ook wat aan overhouden. Door de hoge inflatie wordt het voor veel mensen steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. De verhoging van het minimumloon – en het eerder ingaan daarvan – gaat daarbij helpen."

Wettelijk minimumuurloon
Het minimumloon wordt momenteel per maand vastgesteld. Daarom heeft een werknemer die 40 uur per week werkt een lager minimumuurloon dan iemand die 36 uur per week werkt. Om dit te veranderen dienden de PvdA en GroenLinks eerder een initiatiefwetsvoorstel in voor een wettelijk minimumuurloon. Dit voorstel is in het coalitieakkoord omarmd door het kabinet en recentelijk ook in de Tweede Kamer aangenomen. Het wettelijk minimumuurloon wordt per 1 januari 2024 ingevoerd. Door het voorstel is vanaf dan het minimumuurloon hetzelfde, ongeacht de lengte van de werkweek. Hierdoor leidt meer uren werken altijd tot een hoger inkomen.

Kabinet neemt maatregelen om doorstroom van migranten te verbeteren

De afgelopen weken is de doorstroming en opvang van migranten ernstig onder druk komen te staan. Het aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol, mensen worden in tenten en in de buitenlucht opgevangen. Deze verslechterde situatie maakt dat het kabinet vandaag heeft besloten om in drie fases maatregelen te treffen.

De crisisnoodopvang wordt uitgebreid. De veiligheidsregio’s hebben vandaag al 300 extra plekken gerealiseerd. Dit aantal wordt dit weekend nog verder uitgebreid. Zo voorkomen we dat mensen nog langer worden ondergebracht in tenten of in de buitenlucht.

Als tweede wordt maandag gepresenteerd hoe de komende drie maanden 7.500 statushouders te huisvesten in tijdelijke locaties. Statushouders zijn mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen omdat vastgesteld is dat ze zijn gevlucht voor oorlog en geweld. Zij bouwen in ons land aan een toekomst. Er zitten op dit moment ruim 14.000 statushouders in de opvanglocaties van het COA.

Ten derde wordt gewerkt aan een oplossing voor doorstroming en huisvesting van statushouders ná drie maanden. Dat is geen gemakkelijke opgave met de huidige woningmarkt, beseft het kabinet.

Voor deze aanpak is de nationale crisisstructuur geactiveerd. Zo kan op hoog ambtelijk en politiek-bestuurlijk niveau coördinatie en besluitvorming plaatsvinden: er wordt vergaderd met de direct betrokken bewindspersonen en er kunnen snel besluiten genomen worden. Binnen deze structuur wordt nauw samengewerkt met veiligheidsregio’s, gemeenten, IND, COA en andere partners.

Aanstaande maandag komt het kabinet opnieuw bijeen in een crisisoverleg.

Eurolanden geven groen licht voor invoering euro in KroatiŽ

Kroatië heeft goedkeuring gekregen van andere EU-landen om de gemeenschappelijke munt, de euro, in te voeren.

De Raad van Ministers van Financiën in Brussel deelden mee, dat het land vanaf 1 januari 2023 kan overstappen naar de euro.

Begin juni zei de Europese Commissie dat Kroatië klaar was om zijn nationale munteenheid, de kuna, te vervangen door de euro. Kroatië, met zijn ongeveer vier miljoen inwoners, probeert al jaren toe te treden tot de eurozone. Op 1 januari 2015 was Litouwen het 19e en laatste land dat dit deed.

OekraÔne wil toch het Eurovisie Songfestival organiseren in 2023

Het volgende Eurovisie Songfestival zal vanwege de Russische agressieoorlog niet plaatsvinden in het land van de winnaar van dit jaar, Oekraïne.

Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU) in Genève bekendgemaakt. Als reden werd opgegeven dat de landelijke organisator UA:PBC niet aan de nodige garanties kan voldoen voor de veiligheid en uitvoering van de zangwedstrijd.

Update 22.15 uur
De Oekraïense regering verzet zich tegen het besluit om het Eurovisie Songfestival volgend jaar niet in Oekraïne te houden. "Oekraïne is het niet eens met de aard van het besluit van de European Broadcasting Union", zei minister van Cultuur Oleksandr Tkachenko. "We eisen verdere onderhandelingen om Eurovisie 2023 in Oekraïne te organiseren." 

Eerdere berichtgeving:Met de BBC wordt nu overlegd of de ESC 2023 in Groot-Brittannië gehouden kan worden. De EBU voegde eraan toe dat ze de teleurstelling deelden dat het evenement niet in Oekraïne kon plaatsvinden.

Het Oekraïense "Kalush Orchestra" had dit jaar gezegevierd met hun nummer "Stefania" op de ESC in Turijn. Groot-Brittannië werd tweede.

Nederlandse cricketers krijgen grootste nederlaag ooit om de oren

Nederland mag meedoen met de grote jongens, maar moet dat in ééndaagse wedstrijden wel bekopen. Engeland kwam in het Amsterdamse Bos tot 498 runs tegenover het verlies van vier wickets. Nederland zette daar 266 all out tegenover. 

Engeland verbrak daarmee haar eigen wereldrecord in het One Day International (ODI). Vier jaar geleden wonnen de Engelsen al eens met 481-6 van Australië, een land dat in principe wel een balletje moet kunnen slaan. Nederland – dat voor het eerst een ODI speelde tegen Engeland buiten een WK – had maar een paar momenten om van te genieten tussen de vele rake klappen van de Engelsen. Er werden maar liefst 26 zessen geslagen en ook nog eens 38 vieren.

De Nederlandse captain Pieter Seelaar hield de moed erin na de afstraffing voor eigen publiek. ",We hebben onszelf in de steek gelaten. Maar we moeten het beschouwen als een leermoment, dit zal betere cricketers van ons maken in de toekomst. Nu moeten we ons herpakken en zorgen dat we er zondag klaar voor zijn.”

De komende dagen zijn er nog twee duels met Engeland. De wedstrijdenreeks is onderdeel van de ICC World Cup Super League, een competitie waarin plaatsing voor het WK kan worden bewerkstelligd. Begin deze maand verloor Nederland drie maal tegen de internationaal hoog aangeschreven West Indies. Verder deze zomer komt Pakistan ook nog naar Nederland. Nederland staat momenteel onderaan en zal het WK in het najaar van 2023 via een qualifier moeten gaan halen.  

Ryan Campbel, bondscoach van de Nederlandse cricketers, werd op 9 mei ontslagen uit een Brits ziekenhuis. Daar verbleef hij drie weken na een hartstilstand. Hij zal volledig herstellen. De Nederlandse cricketbond meldt dat Campbell deze zomer weer kan terugkeren bij het Nederlands team.

De 50-jarige Australiër was op vakantie met zijn familie in Engeland toen hij na een hartstilstand op de intensive care belandde. De artsen sluiten uit dat een hartaanval de oorzaak is geweest van zijn hartstilstand. Een duidelijke oorzaak is echter niet gevonden, maar mogelijk was sprake van een vertraagde reactie op een luchtweginfectie die de cricketcoach in november vorig jaar had. Ook is hij in februari besmet geweest met het coronavirus.

Martens verruilt Barcelona voor Paris Saint-Germain

De transfer hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het definitief. Lieke Martens zal volgend seizoen in Parijs te vinden zijn en niet meer in Barcelona. Ze tekent voor drie seizoenen bij Paris Saint-Germain. 

"Welkom bij onze club",schrijft Paris Saint-Germain bij de bekendmaking van het nieuws op de website van de vrouwenafdeling van de club uit Parijs.  De Oranje-international wil nieuwe prijzen gaan pakken. "Ik heb PSG altijd al gevolgd. Ze hebben een team dat afgelopen jaren veel heeft gepresteerd, zowel op het binnen- als buitenlandse toneel. PSG kan grote hoogten bereiken."

Martens staat te trappelen van ongeduld om te beginnen in de Franse hoofdstad. "Ik kom niet naar Parijs om van de stad te genieten", zegt de aanvaller over haar ambities. "PSG heeft geweldige spelers met uitzonderlijke kwaliteiten. Er is een ongelooflijk potentieel om geweldige dingen te doen. Als je ziet spelen, is meteen duidelijk dat dit team iets extra's heeft."

De 29-jarige Martens kiest met PSG voor een ambitieuze club, die in 2021 kampioen werd van Frankrijk. De ploeg uit de hoofdstad wist dat jaar na vijftien jaar de hegemonie van Olympique Lyon te doorbreken, maar afgelopen seizoen ging de titel toch weer naar Lyon.

PSG wordt de achtste club in de carrière van Martens, die begon bij Heerenveen. Ze speelde vervolgens voor VVV-Venlo, het Belgische Standard Luik, het Duitse Duisburg, de Zweedse clubs Kopparbergs/Göteborg en FC Rosengard en Barcelona. In Spanje werd ze de afgelopen drie seizoenen kampioen en absoluut hoogtepunt was de eindzege in de Champions League in 2021. In de finale tegen Chelsea (4-0) was Martens uitblinker. Dit jaar verloor Barcelona in de de CL-finale met 1-3 van Lyon. 


VK geeft toestemming voor uitlevering Wikileaks-oprichter Assange aan VS

De Britse regering heeft ingestemd met de uitlevering van Wikileaks-oprichter Assange. Dit werd bevestigd door minister van Binnenlandse Zaken Patel in Londen. Wikileaks sprak van een zwarte dag voor persvrijheid.

Minister van Binnenlandse Zaken Patel heeft een uitleveringsbevel ondertekend, volgens haar ministerie in Londen. Assange heeft nu 14 dagen de tijd om juridische stappen te ondernemen tegen de beslissing. Volgens Wikileaks zal de Australiër dat doen. Een Britse rechtbank keurde in april formeel de uitlevering van Assange aan de Verenigde Staten goed.

In de VS wordt Assange beschuldigd van spionage en de publicatie van honderdduizenden geheime documenten op het WikiLeaks-platform over de oorlogen in Irak en Afghanistan. De stukken bevatten explosieve informatie over Amerikaanse operaties in deze landen, waaronder het doden van burgers en de mishandeling van gevangenen. Als Assange in de VS wordt veroordeeld, riskeert hij tot 175 jaar gevangenisstraf. De 50-jarige Assange en zijn aanhangers hebben de procedures herhaaldelijk bekritiseerd als politiek gemotiveerd.

Amnesty International secretaris-generaal Callamard zei dat het toestaan van de uitlevering van Assange hem in groot gevaar zou brengen en zou kunnen worden gezien als een serieuze waarschuwing voor journalisten over de hele wereld.

Nederland steunt OekraÔne bij aanvraag EU kandidaat-lidstaat

De Nederlandse regering heeft haar steun uitgesproken voor het plan van de Europese Commissie om Oekraïne officieel kandidaat-lidstaat te maken. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zei: "We laten Oekraïne niet in de steek." Het voorstel van de Commissie is evenwichtig en houdt rekening met de bijzondere situatie in Oekraïne, aldus de minister.

Nederland had eerder scepsis geuit over een mogelijke uitbreiding van de EU tot buiten de huidige 27 leden. Volgende week komen de leiders van de EU-lidstaten bijeen om over het voorstel te stemmen. Uiteindelijk moeten alle lidstaten van de EU ermee instemmen.

Gebruik van dienstwapen tegenover man met kruisboog was rechtmatig

De politieagent die op 17 september 2021 aan de M.Th. Steynstraat in Almelo een verdachte in zijn borststreek schoot, kan zich beroepen op noodweer. Dit heeft het Openbaar Ministerie Oost-Nederland besloten, op basis van het Rijksrecherche onderzoek. Dit betekent dat het gebruik van het dienstwapen rechtmatig was en de agent hiervoor niet vervolgd wordt.

Op 17 september kwam omstreeks kwart over negen ’s morgens een melding binnen bij de politie over een ernstig incident aan de M.Th. Steynstraat. Volgens de melding was een man met een mes een flatwoning binnengedrongen, waar nog twee personen binnen waren, en klonk er veel geschreeuw uit de woning.

Toen de politie ter plaatse kwam, stond er een man met een kruisboog op het balkon. De man schoot met de kruisboog op de politie en op een vrouw die vanaf het balkon naar beneden sprong. De politie heeft de man tevergeefs opgedragen de kruisboog te laten vallen. Omdat hij hierop niet reageerde en ook waarschuwingsschoten niet het gewenste resultaat hadden, heeft een politieagent gericht met zijn dienstwapen geschoten en de man in de borst geraakt.

Zoals gebruikelijk heeft de Rijksrecherche onderzoek gedaan naar het gebruik van het dienstwapen. Daarbij is gekeken of de politieagent zich kan beroepen op noodweer. Daarvoor is noodzakelijk dat er sprake was van een acute dreiging tegenover de agent of andere aanwezigen. Ook moet gekeken worden of het schieten passend en geboden was, en een andere ingreep niet volstond.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat aan deze voorwaarden voor een beroep op noodweer is voldaan. Er was sprake van een zeer dreigende situatie. De man zou volgens de melding bij 112 een mes hebben en schoot nu met een kruisboog. Ook had de politie inmiddels informatie dat in de woning een dodelijk slachtoffer gevallen was. In een dergelijke situatie mag van politie worden verwacht dat zij handelend optreden, aldus het Openbaar Ministerie. Het in de borst schieten was passend, omdat de man niet reageerde op bevelen en ook niet op de waarschuwingsschoten. Omdat de man alleen met zijn bovenlichaam boven de balustrade uitkwam, was het onvermijdelijk dat hij in de borst werd geschoten.

Geniet van vuurkorf en barbecue, let op rook- en geuroverlast

In deze tijd van het jaar gaat de barbecue, vuurkorf of terraskachel weer vaak aan. Lekker buiten genieten, maar helaas bestaat er geen schone rook. Rook kan voor (geur)overlast voor jezelf en anderen in je omgeving zorgen. En in rook zitten schadelijke stoffen, zoals fijnstof en roet, waardoor gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Denk aan tranende ogen, hoesten en benauwdheid. Dat is voor niemand gezond, maar kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van.

Hoeveel schadelijke stoffen er in de lucht komen en (geur)overlast er is, hangt af van het soort hout of houtskool dat men gebruikt en de manier waarop er wordt gestookt. Een paar tips:

  • Laat de terrashaard, vuurkorf of barbecue uit bij windstil of mistig weer.
  • Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd is.
  • Stook geen hout waar verf, beits, lijm of impregneermiddel op zit.
  • Gebruik brandbare blokken van geperst hout zonder toevoegingen.
  • Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving.

Voor adviezen over hoe men het beste kan stoken en wanneer men de barbecue, terraskachel en vuurkorf beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies en toont de actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in de buurt. Daarnaast houdt het RIVM de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit voor heel Nederland in de gaten. Zij geven via: rivm.nl/stookalert en de stookwijzer een stookalert af op het moment dat het niet verstandig is om hout te stoken.

Vuurkorf op zomeravonden (Foto:Pixabay)
Terraskacheltje/vuurkorf op zomeravonden (Foto:Pixabay)

Denz wint vanuit vroege vlucht in Ronde van Zwitserland, Fuglsang nieuwe leider

Nico Denz heeft de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. Hij zat mee in de vroege vlucht en was in een sprintje bergop net wat sneller dan Clément Champoussin. Jakub Fuglsang is de nieuwe leider in de Zwitserse rittenkoers.

Vooraf aan de eerste bergrit in de Ronde van Zwitserland was het nog maar de vraag of er gefietst ging worden. Na donderdag waar veel opgevers waren na een positieve covidtest was dat vandaag ook het geval. UAE Emirates, Bahrain Victorious en Alpecin-Fenix hun ploeg terug. Daarnaast moest ook leider Alexandr Vlasov opgeven na een positieve test en werden vier renner van EF Education naar huis gestuurd vanwege een positieve test.

Jakob Fuglsang begon daardoor als nieuwe leider na de opgave van Vlasov. Na een snelle start zouden uiteindelijk twaalf renners de vrijheid krijgen van het peloton. Niemand in de kopgroep was gevaarlijk voor het algemeen klassement en ze mochten strijden voor de ritzege. Op de slotklim, de Moosalp, leek Fausto Masnada de sterkste klimmer. Ondanks verschillende aanvalspogingen kreeg hij Nico Denz en werd er vooral naar elkaar gekeken, waardoor José Herrada, Clément Champoussin terug konden aansluiten en in de laatste kilometer sloot ook Quinn Simmons aan. Simmons zette snel daarna zijn sprint in, maar werd in eerste instantie bijgehaald door Champoussin. De Fransman leek op weg naar de ritzege, maar hij werd in extremis nog net geklopt door Denz.

Tussen de favorieten voor het algemeen klassement gebeurde er weinig tot niets en blijft Fuglsang de leider. Zaterdag staat een nieuwe bergetappe op het programma, maar eerst de uitslagen afwachten van de nieuwe testen.

Russisch oorlogsschip voer tweemaal zonder toestemming Deense wateren in

Een Russische oorlogsschip is vrijdag om 00:30 GMT zonder toestemming Deense territoriale wateren binnengevaren en een paar uur later opnieuw, aldus het Deense leger. Het oorlogsschip vertrok nadat de Deense marine radiocontact had gelegd.

De regering in Kopenhagen heeft hier fel tegen geprotesteerd en ontbood de Russische ambassadeur. Volgens het Deense leger werd het schip waargenomen in de buurt van het Oostzee-eiland Bornholm. Pas na radiocontact met de Deense marine veranderde het van koers. Tegelijkertijd vond op Bornholm een democratiefestival plaats, waaraan ook premier Frederiksen deelnam.

Er was echter geen directe dreiging naar het festival of Bornholm zelf, vertelde de Deense minister van Defensie, Morten Bødskov, aan lokale media, daarbij verwijzend naar de strijdkrachten.

"We moeten accepteren dat de Oostzee een hoogspanningsveld wordt", zei Bødskov, eraan toevoegend dat dit niet de eerste keer was dat Rusland Deens grondgebied had geschonden.

President Poetin haalt fors uit naar het Westen

President Poetin heeft flink uitgehaald naar het Westen en met name de Verenigde Staten. Op het International Economic Forum in St. Petersburg zei hij dat de VS zich gedroegen alsof ze letterlijk door 'God met een heilige missie' naar de aarde zijn gestuurd.

Volgens Poetin zou de internationale politiek nooit meer hetzelfde zijn, de Verenigde Staten is naar zijn idee verantwoordelijk voor het dreigende wereldwijde tekort aan voedsel omdat ze alles zouden opkopen en zo de prijzen opdrijven.

Tegelijkertijd ontkende de Russische president dat de door het Westen opgelegde economische sancties gevolgen hebben voor zijn land. De economische "bliksemoorlog" tegen Rusland zou geen kans van slagen hebben. 

Verwijzend naar de Russische aanval in Oekraïne, zei hij dat Rusland alle doelstellingen van de missie zal bereiken. Russische soldaten zouden de rechten van Rusland verdedigen om de ontwikkeling van Oekraïne veilig stellen.

De toespraak van Poetin liep meer dan een uur vertraging op door een cyberaanval. Volgens het Kremlin was er een aanval op het accreditatie- en toelatingssysteem van het forum.

Beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen naar kwartfinales WK

Op het wereldkampioenschap beachvolleybal in Rome zijn donderdagavond de laatste achtste finales afgewerkt. Vier Nederlandse teams schopten het bij de mannen tot de knockoutfase, één kwam door tot de achtste finales.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, de wereldkampioenen van 2013, wonnen in de eerste knockoutronde met 21-17, 21-14 van Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde. Leon Luini en Ruben Penninga sneuvelden in een spannende strijd met 21-18, 19-21, 10-15 van de Amerikanen Trevor Crabb en Tri Bourne, terwijl Stefan Boermans en zijn last-minute partner Matthew Immers met 18-21, 17-21 onderuit gingen tegen de Noorse olympisch kampioenen Anders Mol en Christian Sørum.

Brouwer en Meeuwsen stonden dus wel bij de laatste zestien en daarin hadden ze een op papier stevige tegenstander, zeker gezien de steun van het thuispubliek: Daniele Lupo en Alex Ranghieri. De Italianen liepen in set één echter al achter de feiten aan en in de tweede set stond er helemaal geen maat op Brouwer en Meeuwsen, die het eigenlijk probleemloos afmaakten: 21-18, 21-13. Chaim Schalk en Theodore Brunner uit de VS wachten in de kwartfinales, vrijdagavond rond 22.00 uur live op Ziggo Sport.

Bij de vrouwen stonden Katja Stam en Raïsa Schoon in de knockoutfase, waar ze begonnen met een overtuigende 21-17, 21-18 overwinning op Katharina Schützenhöfer en Lena Plesiutschnig uit Oostenrijk. In de achtste finales waren ze echter niet opgewassen tegen het Australische duo Talique Clancy/Mariafe del Solar, dat met 15-21, 21-23 een maatje te groot was.

Bol snelt weer naar Diamond League-winst op 400m horden, Ingebrigtsen indrukwekkend

In het Noorse Oslo zijn donderdagavond de Bislett Games weer gehouden, een atletiekevenement in de Diamond League. Een van de grote Noorse helden was helaas afwezig, maar verder was het weer een prima avondje met mooie wedstrijden.

400m horden vrouwen
Voor Nederland begon het gelijk goed: topfavoriete Femke Bol maakte haar status waar en won in een meeting record van 52,61 seconden, weer een halve seconde sneller dan ze dit jaar deed. Plek twee was in 54,81 voor de Oekraïnse Anna Ryzhykova, drie honderdsten voor de Britse Jessie Knight.

400m mannen
Liemarvin Bonevacia is nog aan zijn vorm aan het werken: in 45,77 seconden werd de Nederlander vijfde. De winst was in 44,78 seconden voor Kirani James uit Grenada, ruim voor Isaac Makwala uit Botswana (45,45) en de Jamaicaan Christopher Taylor (45,52).

Kogelstoten vrouwen
Ook hier ging het lekker voor Nederland: Jessica Schilder is in supervorm en wéér pakte de Nederlandse een nieuw nationaal record. Ze scherpte haar 19,19 meter in haar eerste poging aan naar 19,46 meter en werd tweede, achter de Amerikaanse Chase Ealey (20,13m) en de Portugese Auriol Dongmo (19,43m).

5000m vrouwen
Karoline Bjerkeli Grøvdal ging voor het Noors record en in de zeikende regen nam ze halverwege de leiding in handen. Grøvdal maakte indrukwekkend tempo, maar werd wel voorbij gesprint in de slotronde: in 14:25,84 ging de winst naar de Ethiopische Dawit Seyaum, voor landgenotes Gudaf Tsegay (14:26,69) en Letesenbet Gidey (14:26,92), terwijl Grøvdal in 14:31,07 het uit 1986 stammende Noorse record van legende Ingrid Kristiansen verbrak. Maureen Koster werd in een fraai PR van 15:00,64 minuten veertiende.

100m mannen
Vanwege het slechte weer viel het beeld uit tot de winnaar de bloemen kreeg: André de Grasse uit Canada bleek in 10,05 seconden de snelste te zijn. De Brit Reece Prescod finishte in 10,06 als tweede, voor de Zuid-Afrikaanse Akani Simbine (10,09).

200m vrouwen
Ook deze werd helaas gemist vanwege het slechte weer, maar we kregen wel te zien dat de Deense Ida Karstoft in een nationaal record van 22,73 seconden de winst pakte. Plek twee was in 23,01 voor de Britse Beth Dobbin, voor de 23,05 van de Nederlandse Jamile Samuel - precies de EK-limiet.

5000m mannen
Het ging relatief gezien niet al te hard, waardoor de slotronde begon met nog een flinke groep voorop. De Ethiopiërs gooiden het tempo vervolgens omhoog en na een dijk van een slotronde - krap 56 seconden - pakte Telahun Bekele in 13:03,51 de winst, voor zijn landgenoten Samuel Tefera (13:04,35) en Getnet Wale (13:04,48).

110m horden mannen
Zondag liep Devon Allen nog de derde tijd ooit, maar dat lukte de Amerikaan nu even niet. Hij won wel: in 13,22 seconden troefde hij de Spanjaard Asier Martinez (13,30) af, terwijl de Braziliaan Rafael Pereira in 13,37 als derde finishte.

800m vrouwen
Athing Mu was er niet en bij afwezigheid van de Amerikaanse is er een andere favoriete: Keely Hodgkinson. Dat maakte de Britse waar door in een zeer zeker uitstekende 1:57,72 minuten de winst te pakken, voor landgenote Laura Muir (1:58,09) en de Française Renelle Lamote (1:58,50).

Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis had het zowaar even niet heel makkelijk: hij had op 5,92 meter een derde poging nodig om de winst veilig te stellen. De Zweed sprong daarna nog wel in één keer over 6,02 meter en hield het na twee pogingen op 6,10m voor gezien. Het thuispubliek kon wel juichen: met 5,80 meter stonden Sondre Guttormsen en Pål Haugen Lillefosse ook op het podium.

400m horden mannen
Zonder de helaas geblesseerde thuisheld Karsten Warholm stond er geen maat op Alison dos Santos: de Braziliaan snelde naar de winst in 47,26 seconden, weer een uiterst indrukwekkende tijd. De Est Rasmus Mägi werd in 48,51 tweede, voor de Fransman Wilfriend Happio (49,01). Nick Smidt (49,77) finishte als zesde, Ramsey Angela (50,21) werd achtste.

Discuswerpen vrouwen
De Kroatische Sandra Perkovic wist weer eens een zege te boeken dankzij de 66,82 meter in haar tweede poging. De Amerikaanse Valarie Allman kwam net tekort en werd tweede met 65,91 meter in poging zes, voor de 63,31 meter van de Duitse Kristin Pudenz.

Mijl mannen
Doorgaans hét onderdeel in Oslo en ook nu was het weer een mooie race. Jakob Ingebrigtsen deed een gooi naar het uit 1985 stammende Europees record van Steve Cram, maar kwam ondanks een dijk van een race een dikke tiende van een seconde tekort: hij won in 3:46,46 minuten, de dertiende tijd ooit gelopen. Plek twee was in 3:47,48 minuten, een Australisch record, voor Oliver Hoare, voor de 3:50,30 van de Brit Jake Wightman.

Verspringen mannen
In zijn derde poging sprong Miltiadis Tentoglou naar 8,10 meter en dat bleek genoeg voor de winst in de wat matige wedstrijd. Met 8,05 meter ging plek twee naar de Zweed Thobias Montler, voor de 7,95 meter van de Zwitserse tienkamper Simon Ehammer.

Ezra Miller wederom beschuldigd van grooming

De acteur Ezra Miller is voor de zoveelste keer beschuldigd van het groomen van een minderjarig meisje. Dit keer gaat het om een 12 jarig meisje welke hij aan het groomen zou zijn. De ouders, en het meisje in kwestie, hebben aangifte gedaan.

De laatste tijd gaat het overduidelijk niet goed met Miller. De DCEU acteur heeft aangegeven dat hij de Klan wel even aan zou pakken, diverse mensen mishandeld op camera, er zijn diverse beschuldigingen van ongepast seksueel gedrag met minderjarigen en hij is schijnbaar op de vlucht voor justitie.

Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion aangekondigd

Square Enix heeft Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion aangekondigd voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc (Steam). Het is een remaster van de PSP-titel Crisis Core: Final Fantasy VII. De game moet deze winter uitkomen.

Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion zal volledig nieuwe 3D-modellen, volledig ingesproken personages, systeemoptimalisaties, opnieuw gemaakte achtergrond- en gebruikersinterface-graphics, gebruikersinterface-optimalisaties, verschillende skip-functionaliteit en nieuw gearrangeerde achtergrondmuziek bevatten.

Final Fantasy VII Rebirth aangekondigd voor PS5

Square Enix heeft Final Fantasy VII Rebirth voor PlayStation 5 aangekondigd. Het is de tweede titel in het Final Fantasy VII Remake-project. Het wordt uitgebracht in de winter van 2023.

De uitgever bevestigde ook dat het Final Fantasy VII Remake-project uit drie titels zal bestaan. De eerste titel is Final Fantasy VII Remake, de tweede Final Fantasy Rebirth en de derde en daarmee laatste titel wordt later bekendgemaakt.

"Final Fantasy VII Rebirth is zo ontworpen dat mensen van deze game kunnen genieten, of ze nu de originele game kennen of niet. Nieuwe spelers kunnen zelfs genieten van het starten van hun Final Fantasy VII-reis met Final Fantasy VII Rebirth", zegt Tetsuya Nomura, Final Fantasy VII Remake Series Creative Director. "Cloud en zijn vrienden beginnen aan een nieuwe reis in deze game, en ik geloof dat de scènes die ze zien nadat ze Midgar hebben verlaten, spelers een frisse, nieuwe ervaring zullen geven. Ik kan niet wachten om de intentie te delen achter het noemen van de eerste titel, 'Remake', en de tweede titel, 'Rebirth'. Mettertijd hoop ik te onthullen hoe de derde titel zal worden genoemd en waar deze reis uiteindelijk zal leiden."

FOK! Wat een weer: tropisch in het zuiden

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend zijn er naast perioden met zon ook enkele wolkenvelden. Van het zuidwesten uit wordt het overal vrij zonnig. De maximumtemperatuur varieert van 25°C op de Wadden tot lokaal 32°C in het zuiden. De zwakke wind draait gedurende de dag van zuidoost naar zuid tot zuidwest en neemt toe naar matig.

Komende nacht is er weinig bewolking en blijft het droog. Het wordt een zwoele nacht met een minimumtemperatuur van 16°C in het noorden tot 20°C in het zuidoosten. De wind wordt geleidelijk zwak en is zuidwestelijk. In het noordwesten en noorden draait de wind later naar west tot noordwest.

Morgen overdag is het overwegend zonnig. De temperatuurverschillen zijn groot. In het noorden wordt het 20 tot 26°C, in het midden rond 30°C en in het zuidoosten is het met 35°C heet te noemen. Er wordt geen neerslag verwacht. De wind is zwak tot matig en in het zuidoosten zuidwestelijk, elders veranderlijk. M.u.v. het zuidoosten draait de wind later op de dag naar noordoost en neemt toe naar matig, in de kustgebieden en op het IJsselmeer naar (vrij) krachtig. 

De dag eindigde met een diverse lucht in Purmerend (Foto: Pukeko)
De dag eindigde met een diverse lucht in Purmerend (Foto: Pukeko) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Voorlopige hechtenis Luca M. opgeheven

De raadkamer gevangenhouding van de rechtbank Limburg heeft vandaag beslist dat Luca M. in vrijheid moet worden gesteld. Naar het oordeel van de raadkamer bestaan er niet langer ernstige bezwaren tegen Luca M. dat hij betrokken zou zijn bij de levensberoving op Xavier Durlinger. Gelet op dit oordeel dient de voorlopige hechtenis te worden opgeheven.

De officier van justitie kan beroep aantekenen tegen de beslissing van de raadkamer. Dat beroep zal dan door het gerechtshof worden behandeld. Los daarvan is het verder aan de officier van justitie of hij Luca M. toch zal dagvaarden voor het feit waarvoor hij eerder in bewaring werd gesteld.

Voorlopige hechtenis van Donny M. verlengd

De raadkamer gevangenhouding van de rechtbank Limburg heeft donderdag de voorlopige hechtenis van Donny M. met 90 dagen verlengd. Naar het oordeel van de raadkamer bestaan er ernstige bezwaren tegen Donny M. voor de feiten waarvan hij verdacht wordt.

Er is dus meer dan alleen een verdenking dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan de ontvoering van Gino en het hem van het leven beroven. Ook is er een verdenking bijgekomen. Het bezit en verspreiden van kinderporno. Ook daarvoor heeft de rechtbank ernstige bezwaren aangenomen.

Naar het oordeel van de raadkamer zijn er ook redenen om Donny M. langer vast te houden. Niet alleen is de rechtsorde ernstig geschokt door de feiten waarvan Donny M. verdacht wordt, maar de rechtbank vreest ook voor herhaling als Donny M. op vrije voeten zal worden gesteld.

Na deze termijn van 90 dagen moet de strafzaak voor de eerste keer bij de rechtbank op een openbare zitting komen. Dit zal naar verwachting een pro-formabehandeling zijn, waar alleen de voortgang van het onderzoek en de voorlopige hechtenis zullen worden besproken.

Parkeerkorting voor elektrische auto's vanaf volgend jaar

Gemeenten mogen vanaf volgend jaar lagere parkeertarieven rekenen voor elektrische auto’s en auto’s die op waterstof rijden. Het kabinet is van plan de Gemeentewet daarvoor aan te passen, zo schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer.

Heijnen: “Gemeenten krijgen hiermee een extra instrument in hun gereedschapskoffer om te werken aan schone lucht en minder verkeersherrie in hun stad of dorp. Dat vind ik belangrijk. Afhankelijk van de situatie in hun gemeente kunnen ze er zelf voor kiezen of ze hier gebruik van willen maken”.

Instrument voor gemeenten
Parkeerbeleid is maatwerk, dat verschilt per wijk. Daarom mogen gemeenten in Nederland bepalen of automobilisten moeten betalen om ergens te parkeren. En hoeveel dat dan kost. Die bevoegdheid is vastgelegd in artikel 225 van de Gemeentewet. Zij kunnen er vanaf volgend jaar dus voor kiezen om elektrische auto’s korting te geven. Het gaat dan om gewoon betaald parkeren langs de weg of op een parkeerterrein, maar kan ook de kosten van een parkeervergunning betreffen. Gemeenten mogen zelf bepalen of ze korting willen geven, en hoeveel dat dan is. Ook mogen ze zelf bepalen hoe ze de korting willen geven. Dat kan bijvoorbeeld via parkeerapps, of door een extra optie bij de parkeerautomaat in voeren.

Korting alleen voor schone auto’s
De mogelijkheid om korting te geven geldt alleen voor auto’s die tijdens het rijden helemaal geen uitlaatgassen uitstoten. Zoals elektrische auto’s en auto’s op waterstof, personenauto’s en bestelbussen. En dus niet voor zuinige of hybride auto’s. Momenteel rijden bijna 300.000 van de 9 miljoen auto’s in Nederland volledig schoon. In 2030 zijn dat er naar verwachting zo’n twee miljoen.

Op naar volledig schoon
Nederland wil dat alle auto’s op de weg in 2050 volledig schoon zijn. De accu’s van elektrische auto’s verbeteren snel, de kosten per kilometer dalen, en er komen de komende jaren veel laadpalen bij. Overheden werken hard om schoon rijden aantrekkelijk te maken. Uit onderzoek blijkt dat ook korting op parkeertarieven voor elektrische auto’s daar aan bij kan dragen. Zeker in combinatie met andere voordelen voor elektrische rijders. Diverse gemeenten hebben bij de totstandkoming van de regelgeving aangegeven belangstelling te hebben voor deze extra mogelijkheid.

AIVD voorkomt activiteiten Russische spion bij Internationaal Strafhof

De AIVD heeft voorkomen dat een Russische inlichtingenofficier werkzaamheden kon verrichten bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De man werkt voor de Russische militaire inlichtingendienst GRU en maakte gebruik van een Braziliaanse dekmantelidentiteit, waarmee hij vanuit Brazilië naar Nederland reisde.

De AIVD heeft hem aangemerkt als gevaar voor de nationale veiligheid en heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) via een ambtsbericht hierover geïnformeerd. Op grond hiervan is de inlichtingenofficier in april de toegang tot Nederland geweigerd. Ook is hij tot ongewenst vreemdeling verklaard. Hij is met de eerstvolgende vlucht teruggestuurd naar Brazilië. Ook het ICC is via een ambtsbericht geïnformeerd over deze zaak.

Illegals: langdurig getrainde inlichtingenofficieren
De Russische inlichtingenofficier deed zich voor als de Braziliaan Viktor Muller Ferreira (geboren op 4 april 1989), terwijl hij eigenlijk Sergey Vladimirovich Cherkasov is (geboren op 11 september 1985). Cherkasov maakte gebruik van een goed doordachte dekmantel, waarbij hij al zijn banden met Rusland, de GRU in het bijzonder, verhulde.

Dit type inlichtingenofficier staat beter bekend als een illegal: iemand die zeer langdurig en uitgebreid is getraind. Illegals zijn door inlichtingendiensten moeilijk te onderkennen, omdat zij een aliasidentiteit gebruiken. Zo kunnen zij vaak lange tijd onder de radar opereren en inlichtingenactiviteiten blijven uitvoeren. Doordat illegals zich voordoen als buitenlander, kunnen zij bij informatie komen die ontoegankelijk is voor een Russisch persoon. Naast de GRU zet ook de Russische inlichtingendienst SVR illegals in.

De GRU richt zich voornamelijk op militaire inlichtingen, maar verzamelt ook inlichtingen over bijvoorbeeld politiek of technologie én voert beïnvloedingsoperaties uit.

Internationaal Strafhof
Het Internationaal Strafhof doet momenteel onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden van Rusland in Oekraïne. Daarnaast onderzoekt het ICC oorlogsmisdaden tijdens de Russische oorlog in Georgië in 2008. Heimelijk toegang krijgen tot deze informatie kan dus van toegevoegde waarde zijn voor de Russische inlichtingendiensten.

De illegal zou als stagiair aan de slag zijn gegaan bij het ICC en zou toegang hebben gehad tot het gebouw en de systemen van het ICC.

Potentieel zeer hoge dreiging
De AIVD zet zich in samenwerking met de MIVD en overige partners in om schade aan de nationale veiligheid en de veiligheid en integriteit van internationale organisaties te beperken. De dreiging die van de inlichtingenofficier uitging was in potentie zeer hoog.

Als deze persoon de kans had gekregen om daadwerkelijk werkzaamheden te verrichten bij het ICC, had hij hier inlichtingen kunnen verzamelen, bronnen kunnen spotten (of rekruteren) en toegang kunnen krijgen tot digitale systemen.

Op deze manier had de man in belangrijke mate aan de inlichtingenbehoefte van de GRU kunnen voldoen. Ook had hij mogelijk strafzaken binnen het ICC kunnen beïnvloeden.

Complexe dekmantel
Illegals zijn een bijzonder serieuze dreiging voor de nationale veiligheid, de veiligheid van bondgenoten en - in dit specifieke geval - ook voor de veiligheid en integriteit van het ICC. Waakzaamheid voor deze en andere vormen van inlichtingendreiging zijn van groot belang, zeker in het licht van de huidige internationale ontwikkelingen.

De uitgebreide en complexe dekmantel van de inlichtingenofficier is in het Nederlands, Engels en Portugees als bijlage toegevoegd aan dit nieuwsbericht. Dit document geeft meer inzicht in de werkwijze van deze Russische inlichtingenofficier. Het opbouwen van dit soort dekmantels duurt doorgaans jaren.

Elon Musk aangeklaagd: eis $258 miljard voor vermeend Dogecoin-piramidespel

Elon Musk werd donderdag voor $ 258 miljard aangeklaagd door een Dogecoin-investeerder die hem beschuldigde van het runnen van een piramidespel om de cryptocurrency te ondersteunen.

In een klacht ingediend bij de federale rechtbank in Manhattan, beschuldigde eiser Keith Johnson miljardair Elon Musk, elektrisch autobedrijf Tesla Inc (TSLA.O) en ruimtetoerismebedrijf SpaceX van oplichting voor het onder de aandacht brengen van Dogecoin waardoor de prijzen stegen, om vervolgens de prijs weer te laten kelderen. Musk is CEO van zowel Tesla als SpaceX.

"De gedaagden zijn zich er sinds 2019 van bewust dat Dogecoin geen waarde had, maar toch promootten ze Dogecoin om winst te maken met de handel erin," aldus de klacht. "Musk gebruikte zijn voetstuk als 's werelds rijkste man om het Dogecoin piramidespel te exploiteren en te manipuleren voor winst, blootstelling en amusement."

De klacht bundelt ook opmerkingen van Warren Buffett, Bill Gates en anderen die de waarde van cryptocurrency in twijfel trekken.

Tesla, SpaceX en de advocaat van Musk reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

Een advocaat van Johnson reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar over welk specifiek bewijs zijn cliënt heeft of verwacht te hebben dat zijn bewering steunt dat Dogecoin waardeloos is en de gedaagden een piramidespel runden.

Johnson eist 86 miljard dollar schadevergoeding, die de daling van de marktwaarde van Dogecoin sinds mei 2021 vertegenwoordigt, en wil dat deze wordt verdrievoudigd.

Hij wil ook dat Musk en zijn bedrijven worden verboden om reclame te maken voor Dogecoin en dat een rechter verklaart dat het handelen in Dogecoin hetzelfde is als gokken volgens de federale en New Yorkse wet.

De klacht zei dat de selloff van Dogecoin begon rond de tijd dat Musk gastheer was van de NBC-show "Saturday Night Live" en, terwijl hij een fictieve financiële expert speelde in het "Weekend Update"-onderdeel, Dogecoin "een hustle" noemde.

Tesla deelde in februari 2021 mee dat het 1,5 miljard dollar aan bitcoin had gekocht en accepteerde voor een korte tijd bitcoin als betaling voor voertuigen.

Dogecoin werd donderdag verhandeld tegen ongeveer 5,8 cent, een daling ten opzichte van de piek van mei 2021 van ongeveer 74 cent.

De zaak is aangemeld onder Johnson v. Musk et al, U.S. District Court, Southern District of New York, No. 22-05037.

FIA grijpt in en wil porpoising verminderen

Autosportfederatie FIA heeft ingegrepen om het porpoising in de Formule 1 te beperken. Het gestuiter van de bolides is een gevolg van de terugkeer van het grondeffect in de sport en zorgt ervoor dat coureurs gezondheidsklachten oplopen. Daarom worden omwille van de veiligheid maatregelen genomen.

Afgelopen weekend tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan stuiterden met name de Mercedes-coureurs flink over de baan. Het was zodanig ernstig dat het leek alsof zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton nauwelijks uit zijn bolide kon klimmen. Ook andere rijders klaagden over het heftige gestuiter op de baan, waardoor de FIA besloten heeft om al dit weekend in Canada in te grijpen.

Er is een technische richtlijn aan alle renstallen uitgevaardigd die volgens het Duitse Auto Motor und Sport stelt dat de FIA niet alleen gaat kijken naar de slijtage van de plank onder de auto maar ook naar de verticale bewegingen van de auto. Als deze een grenswaarde overschrijdt moet een team de setup van de auto aanpassen. De waardes worden voor de derde vrije training bekend gemaakt en mochten deze overschreden worden dan dreigt diskwalificatie op basis van artikel 1.3 van het technisch reglement. De bolide wordt dan als te gevaarlijk om te besturen gezien.

De FIA zal tijdens de eerste twee vrije trainingen in Montreal metingen verrichten om de grenswaarde te bepalen. Daarna moeten de teams in de derde vrije training middels een test over 3 ronden aantonen dat ze onder de gestelde waardes blijven. Lukt dit niet dan moet de setup aangepast worden. Lukt dit niet dan moet de dichtstbijzijde afstelling worden genomen plus een tien millimeter hogere rijhoogte. Teams mogen alleen nog aanpassingen doen als ze bijvoorbeeld de rijhoogte zelf willen verhogen of vanwege weersomstandigheden.

Omdat de maatregelen voor Canada kortdag zijn mogen de renstallen eenmalig een tweede bevestigingskabel voor de vloer gebruiken. In 2023 moet porpoising uitgeband worden, maar de FIA denkt nog na op welke manier dit zal moeten gebeuren. Wel is duidelijk dat de autosportfederatie bij iedere renstal een vinger aan de pols wil houden.

ISIS-leider gearresteerd bij Amerikaanse operatie in Noord-SyriŽ

De door de VS geleide anti-ISIS-coalitie zegt een belangrijke leider van de terroristische militie in het noorden van Syrië te hebben gearresteerd. De gearresteerde man zou een bommenmaker zijn die een leidende rol speelde in de terroristische organisatie ISIS.

De gevangengenomen ISIS-leider werd geïdentificeerd als Hani Ahmed al-Kurdi, meldde de Wall Street Journal voor het eerst, daarbij verwijzend naar Amerikaanse functionarissen.

"De missie was minutieus gepland om het risico op nevenschade te minimaliseren, met name mogelijke schade aan burgers", volgens Inherent Resolve, de door de VS geleide coalitie tegen ISIS, in een verklaring.

"Er zijn geen burgers gewond geraakt tijdens de operatie, noch enige schade aan de vliegtuigen of activa van de coalitie ontstaan."

Voedselbank Almere kan de drukte bijna niet meer aan

Het is ongekend druk bij de voedselbank in Almere Haven. De laatste paar weken staan er 's morgens zelfs wachtrijen op locatie De Steiger. "We werken ons een slag in de rondte", aldus een vrijwilliger van de voedselbank.

Door de drukte zijn er diverse vaste bezoekers van de voedselbank die zich zorgen maken over de toekomst. Ze zien een sterke toename van Oekraïense vluchtelingen in de winkel en zijn bang dat er niet genoeg boodschappen te verdelen zijn voor iedereen.

"Ik stond vanochtend om 8:45 uur voor de voedselbank en er waren al zeker veertig man voor mij in de rij. Kijk, ik begrijp helemaal dat het voor de Oekraïense medeburgers vreselijk is wat ze allemaal meemaken maar deze situatie begint echt nare vormen aan te nemen. Ik ben onverrichter zaken weer naar huis vertrokken", schrijft een bezoeker op Facebook. Het bericht ontving tientallen reacties van mensen die het met de schrijver eens zijn.

"Ja, het is echt heel erg druk, de voedselbank is echt heel hard nodig", bevestigt bestuurslid van de Voedselbank Almere, Jan Kees den Bakker. "Het komt omdat er sowieso een toename is van mensen die de voedselbank nodig heeft en daarnaast de toename van Oekraïense vluchtelingen die nog geen leefgeld hebben."

"Er is geen schaarste aan producten"
Volgens de Voedselbank is er geen schaarste aan producten door de toename van Oekraïense vluchtelingen. Wel merkt de voedselbank dat grote supermarkten minder producten schenken door de grotere vraag vanuit verschillende hulporganisaties en omdat de supermarkten inzetten op minder voedselverspilling.

"Er is genoeg te verdelen. We kopen desnoods extra in maar we moeten er wel heel hard aan trekken. Het komt nog niet voor dat mensen misgrijppen." Ook benadrukt Den Bakker dat iedereen  een gelijke behandeling krijgt bij de voedselbank. "We helpen iedereen die in nood zit."

Door de grote drukte is Voedselbank Almere naarstig op zoek naar vrijwilligers.

Laatste reviews en specials
special
Pinkpop 2024: een terugblik
special
Random Pics van de Dag #1312
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1311
special
Random Pics van de Dag #1310
review
Doctor Who - Empire of Death: een iets te gemakkelijk, maar emotioneel einde van het seizoen
©FOK.nl e.a.