Elon Musk aangeklaagd: eis $258 miljard voor vermeend Dogecoin-piramidespel

Elon Musk werd donderdag voor $ 258 miljard aangeklaagd door een Dogecoin-investeerder die hem beschuldigde van het runnen van een piramidespel om de cryptocurrency te ondersteunen.

In een klacht ingediend bij de federale rechtbank in Manhattan, beschuldigde eiser Keith Johnson miljardair Elon Musk, elektrisch autobedrijf Tesla Inc (TSLA.O) en ruimtetoerismebedrijf SpaceX van oplichting voor het onder de aandacht brengen van Dogecoin waardoor de prijzen stegen, om vervolgens de prijs weer te laten kelderen. Musk is CEO van zowel Tesla als SpaceX.

"De gedaagden zijn zich er sinds 2019 van bewust dat Dogecoin geen waarde had, maar toch promootten ze Dogecoin om winst te maken met de handel erin," aldus de klacht. "Musk gebruikte zijn voetstuk als 's werelds rijkste man om het Dogecoin piramidespel te exploiteren en te manipuleren voor winst, blootstelling en amusement."

De klacht bundelt ook opmerkingen van Warren Buffett, Bill Gates en anderen die de waarde van cryptocurrency in twijfel trekken.

Tesla, SpaceX en de advocaat van Musk reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

Een advocaat van Johnson reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar over welk specifiek bewijs zijn cliënt heeft of verwacht te hebben dat zijn bewering steunt dat Dogecoin waardeloos is en de gedaagden een piramidespel runden.

Johnson eist 86 miljard dollar schadevergoeding, die de daling van de marktwaarde van Dogecoin sinds mei 2021 vertegenwoordigt, en wil dat deze wordt verdrievoudigd.

Hij wil ook dat Musk en zijn bedrijven worden verboden om reclame te maken voor Dogecoin en dat een rechter verklaart dat het handelen in Dogecoin hetzelfde is als gokken volgens de federale en New Yorkse wet.

De klacht zei dat de selloff van Dogecoin begon rond de tijd dat Musk gastheer was van de NBC-show "Saturday Night Live" en, terwijl hij een fictieve financiële expert speelde in het "Weekend Update"-onderdeel, Dogecoin "een hustle" noemde.

Tesla deelde in februari 2021 mee dat het 1,5 miljard dollar aan bitcoin had gekocht en accepteerde voor een korte tijd bitcoin als betaling voor voertuigen.

Dogecoin werd donderdag verhandeld tegen ongeveer 5,8 cent, een daling ten opzichte van de piek van mei 2021 van ongeveer 74 cent.

De zaak is aangemeld onder Johnson v. Musk et al, U.S. District Court, Southern District of New York, No. 22-05037.