Geniet van vuurkorf en barbecue, let op rook- en geuroverlast

Jippie

In deze tijd van het jaar gaat de barbecue, vuurkorf of terraskachel weer vaak aan. Lekker buiten genieten, maar helaas bestaat er geen schone rook. Rook kan voor (geur)overlast voor jezelf en anderen in je omgeving zorgen. En in rook zitten schadelijke stoffen, zoals fijnstof en roet, waardoor gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Denk aan tranende ogen, hoesten en benauwdheid. Dat is voor niemand gezond, maar kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van.

Hoeveel schadelijke stoffen er in de lucht komen en (geur)overlast er is, hangt af van het soort hout of houtskool dat men gebruikt en de manier waarop er wordt gestookt. Een paar tips:

  • Laat de terrashaard, vuurkorf of barbecue uit bij windstil of mistig weer.
  • Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd is.
  • Stook geen hout waar verf, beits, lijm of impregneermiddel op zit.
  • Gebruik brandbare blokken van geperst hout zonder toevoegingen.
  • Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving.

Voor adviezen over hoe men het beste kan stoken en wanneer men de barbecue, terraskachel en vuurkorf beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies en toont de actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in de buurt. Daarnaast houdt het RIVM de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit voor heel Nederland in de gaten. Zij geven via: rivm.nl/stookalert en de stookwijzer een stookalert af op het moment dat het niet verstandig is om hout te stoken.

Vuurkorf op zomeravonden (Foto:Pixabay)
Terraskacheltje/vuurkorf op zomeravonden (Foto:Pixabay)