VK geeft toestemming voor uitlevering Wikileaks-oprichter Assange aan VS

De Britse regering heeft ingestemd met de uitlevering van Wikileaks-oprichter Assange. Dit werd bevestigd door minister van Binnenlandse Zaken Patel in Londen. Wikileaks sprak van een zwarte dag voor persvrijheid.

Minister van Binnenlandse Zaken Patel heeft een uitleveringsbevel ondertekend, volgens haar ministerie in Londen. Assange heeft nu 14 dagen de tijd om juridische stappen te ondernemen tegen de beslissing. Volgens Wikileaks zal de Australiër dat doen. Een Britse rechtbank keurde in april formeel de uitlevering van Assange aan de Verenigde Staten goed.

In de VS wordt Assange beschuldigd van spionage en de publicatie van honderdduizenden geheime documenten op het WikiLeaks-platform over de oorlogen in Irak en Afghanistan. De stukken bevatten explosieve informatie over Amerikaanse operaties in deze landen, waaronder het doden van burgers en de mishandeling van gevangenen. Als Assange in de VS wordt veroordeeld, riskeert hij tot 175 jaar gevangenisstraf. De 50-jarige Assange en zijn aanhangers hebben de procedures herhaaldelijk bekritiseerd als politiek gemotiveerd.

Amnesty International secretaris-generaal Callamard zei dat het toestaan van de uitlevering van Assange hem in groot gevaar zou brengen en zou kunnen worden gezien als een serieuze waarschuwing voor journalisten over de hele wereld.