Oekraïne wil toch het Eurovisie Songfestival organiseren in 2023

Het volgende Eurovisie Songfestival zal vanwege de Russische agressieoorlog niet plaatsvinden in het land van de winnaar van dit jaar, Oekraïne.

Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU) in Genève bekendgemaakt. Als reden werd opgegeven dat de landelijke organisator UA:PBC niet aan de nodige garanties kan voldoen voor de veiligheid en uitvoering van de zangwedstrijd.

Update 22.15 uur
De Oekraïense regering verzet zich tegen het besluit om het Eurovisie Songfestival volgend jaar niet in Oekraïne te houden. "Oekraïne is het niet eens met de aard van het besluit van de European Broadcasting Union", zei minister van Cultuur Oleksandr Tkachenko. "We eisen verdere onderhandelingen om Eurovisie 2023 in Oekraïne te organiseren." 

Eerdere berichtgeving:Met de BBC wordt nu overlegd of de ESC 2023 in Groot-Brittannië gehouden kan worden. De EBU voegde eraan toe dat ze de teleurstelling deelden dat het evenement niet in Oekraïne kon plaatsvinden.

Het Oekraïense "Kalush Orchestra" had dit jaar gezegevierd met hun nummer "Stefania" op de ESC in Turijn. Groot-Brittannië werd tweede.