Olympische ploegenachtervolging wordt flater voor Nederland, wel brons

De Olympische Spelen in Beijing zijn bezig en dus is het alweer maanden tijd om het hebben over de ploegenachtervolging. Een matrix, aanwijsplekken, discussies, geplaatste schaatsers die toch thuis worden gelaten ten faveure van de achtervolging, er moest goud komen.

Dat ging even minder lekker op dinsdag, te beginnen met de vrouwen. In de halve finale tegen Canada werden Antoinette de Jong, Irene Schouten en Ireen Wüst om de oren gereden door Ivanie Blondin, Valerie Maltais en Isabelle Weidemann, die uiteindelijk een seconde sneller waren dan Nederland.
Met Marijke Groenewoud in plaats van De Jong kon Nederland om brons strijden tegen Elizaveta Golubeva, Evgeniia Lalenkova en Natalya Voronina uit Rusland, die in de halve finales tegen Japan wat rustiger aan hadden gedaan - dat was immers toch een verloren zaak.

Dit keer ging het in elk geval iets beter met Nederland, maar vooral doordat Rusland matig reed. Het Nederlandse trio won met een kleine twee seconden voorsprong en pakte zo het brons, een schrale troost, maar gezien het eeuwige gezeur binnen de ploeg nog niet verkeerd. Het goud was voor Canada, nadat Nana Takagi in de laatste bocht onderuit ging. Zij moest met zus Miho Takagi en Ayano Sato genoegen nemen met zilver.

De mannen bakten er nog wat minder van. Jumbo-schaatsers Marcel Bosker, Sven Kramer en Patrick Roest maakten geen schijn van kans tegen Hallgeir Engebråten, Peder Kongshaug en Sverre Lunde Pedersen uit Noorwegen, die in de halve finales oppermachtig waren. Rusland won de andere halve finale verrassend van de VS en kon gaan strijden om het goud.

In de strijd om brons reed Nederland in dezelfde opstelling tegen de Amerikanen Casey Dawson, Emery Lehman en Joey Mantia, maar dat was helemaal drie keer niks. De Amerikanen vertrokken véél sneller en wonnen met bijna drie seconden voorsprong. In de finale pakte Noorwegen het goud: Pedersen, in mei nog in levensgevaar na een ongeluk op de fiets, was met zijn twee piepjonge landgenoten veel te sterk voor Daniil Aldoshkin, Sergey Trofimov en Ruslan Zakharov.