Jamilon Mülders blijft toch bondscoach hockeydames tot en met het WK

De 45-jarige Duitser Jamilon Mülders gaat de hockeydames deze zomer op het wereldkampioenschap toch leiden als bondscoach. De voormalige assistent begon onlangs na het vertrek van Alyson Annan met enige tegenzin als interim-bondscoach. De afgelopen weken is Mülders ‘positief verrast’ door de spelersgroep, die ook had aangegeven met hem verder te willen.

De KNHB maakte dinsdag bekend dat Mülders tot en met het WK, dat van 1 tot en met 18 juli in Spanje en Nederland wordt gehouden, de eindverantwoordelijkheid krijgt bij de regerend olympisch- en wereldkampioen. Na dat toernooi stopt Mülders ‘echt helemaal ‘bij de Nederlandse dames.

"Toen ik september vorig jaar als assistent van Alyson begon, was het al de bedoeling dat ik tot en met het WK zou blijven. Dat is niet veranderd", vertelt Mülders. "Ik heb andere dingen buiten het hockey die voor mij belangrijk zijn: mijn familie, mijn studie en mijn werk. Het is niet mijn ambitie om hoofdcoach te zijn. Alleen voor deze periode wil ik het doen."

Mülders werd vorig jaar door Annan gevraagd als assistent. Hij startte na de gewonnen Spelen in Tokio bij een groep, waarvan een groot deel van de speelsters in de evaluatie haar onvrede uitte over de prestatiecultuur onder leiding van Annan. De bond greep in door een onafhankelijk onderzoek in te stellen en een extra vertrouwenspersoon aan te stellen. Ook ging een externe begeleider in gesprek met de speelsters en de staf om de problemen op te lossen. Vlak voor de herstart van Oranje in januari werd duidelijk dat Annan en de bond niet op een lijn zaten over de aanpak van de noodzakelijke veranderingen, waarop de bondscoach en bond besloten uit elkaar te gaan.

Groepsproces
Assistent Mülders werd aangesteld als interim-bondscoach om Oranje te begeleiden tijdens de vier Pro League-duels tegen Spanje en India, die op het programma stonden. Dat deed Mülders met frisse tegenzin en alleen om het team en de bond uit de brand te helpen. De afgelopen weken, waarin Oranje alleen tegen Spanje speelde – naar India werd niet afgereisd – en de nadruk vooral op het groepsproces lag, verrasten Mülders in ‘positieve zin’. ‘Ik vind het een fijne groep en staf. Ik denk dat we met een goed proces bezig zijn, waaraan ik wat kan toevoegen.’

Die mening deelt technisch directeur Jeroen Bijl van de KNHB. "Jamilon is een goede coach. Daarnaast heeft hij veel ervaring in het proces in de groep dat nu gaande is en, niet onbelangrijk, we hebben van de speelsters gehoord dat zij het prettig zouden vinden als hij tot en met het WK blijft", zegt Bijl

Nu Mülders is benoemd, start de KNHB de zoektocht naar een nieuwe bondscoach die de Oranje Dames naar de Olympische Spelen in Parijs 2024 moet leiden. Bijl: "We hebben, mede doordat we één-op-één met een aantal speelsters hebben gesproken, nu wel een beeld van een profiel. Omdat dat al snel over mensen gaat, doen ik daar verder geen uitspraken over."