Eerste olympische 'sweep' in Beijing op naam van Duitse bobsleeërs

Op de olympische bobsleebaan van Yanqing in de Chinese bergen is dinsdag de tweede gouden medaille in het bobsleeën vergeven tijdens de Spelen van Beijing. In de tweemansbob was de strijd na de twee runs van de openingsdag al deels beslist, dinsdag werd het afgemaakt met runs drie en vier.

We begonnen de slotdag met Francesco Friedrich en remmer Thorsten Margis aan de leiding, vijftien honderdsten voor hun Duitse landgenoten Johannes Lochner en Florian Bauer. De Rus Rostislav Gaitiukevich vocht op 0,94 seconden samen met Aleksei Laptev om het brons met de Duitsers Christoph Hafer/Matthias Sommer (+0,99), de Oostenrijkers Benjamin Maier/Markus Sammer en Michael Vogt/Sandro Michel uit Zwitserland (beiden +1,09), met ook de Monegaskische slee van Rudy Rinaldi en Boris Vain (+1,14) en de Canadees Chris Spring met remmer Mike Evelyn (+1,19) nog in de strijd.

In de derde run vergrootte Friedrich zijn voorsprong op Lochner naar 0,48 seconden, zonder crash in de vierde run was het goud in principe gewoon binnen. Lochner had ook weinig te vrezen, maar een Duitse sweep zat er wel in: Hafer wist verrassend op te schuiven naar plek drie op 1,51 seconden, voor Vogt (+1,69). Rinaldi schoof met de Monegaskische slee op naar een geweldige vijfde plek op 1,72 seconden, twee honderdsten voor Maier en met Gaitiukevich, die een matige run kende, op nog eens één honderdste meer achterstand. De rest was wel uitgeteld wat betreft de strijd om brons.

Gaitiukevich kende na een slechte derde run een dramatische vierde: hij tikte bij de start al vol een muur aan en viel een plek terug achter Spring. Maier behield zijn plek met 0,14 seconden, dus de top-6 was zeker, en ging zelfs met twee honderdsten langs Rinaldi, die Monaco wel een top-6-positie bezorgde. Met een indrukwekkende run pakten Vogt en Michel met 0,29 seconden de leiding en deden ze zelfs een gooi naar een podiumplek. Daar kwam het niet van, want Hafer en Sommer hielden keurig stand en gingen met 0,25 seconden naar de eerste plek.

Lochner en Bauer konden hun zilveren medaille binnen hengelen en dat deden ze ruimschoots: de tweede Duitse slee was 1,20 seconden sneller dan die van Hafer en Sommer. Friedrich en Margis hielden uiteraard vol en het Duitse droomduo, veelvoudig wereldkampioen, pakte met 0,49 seconden het goud. Ivo de Bruin en Jelen Franjic kwamen er in de derde run niet aan te pas: zij finishten als 23e en plaatsten zich niet voor de vierde run.