Canadese ijshockeyers naar kwartfinales Spelen, Slowakije verslaat Duitsland

Op de Olympische Spelen in Beijing is ook bij de mannen de knockoutfase van het ijshockeytoernooi begonnen. Dinsdag werd de eerste playoffronde gespeeld tussen de landen die zich niet direct voor de kwartfinales hadden geplaatst, met als inzet een plekje bij de laatste acht.

Slowakije nam het op tegen Duitsland, dé zilveren sensatie van de Spelen van Pyeongchang. Libor Hudacek tekende na dik tien minuten voor de Slowaakse voorsprong en een kwartier later was het Peter Cehlarik die de score verdubbelde. Michal Kristof was nog iets later ook trefzeker en twee minuten voor tijd kon men in ijshockeyland nummer één definitief aan het feest: Marek Hrivik bracht de eindstand op 4-0 voor de Slowaken.

Debutant Denemarken speelde ondertussen tegen Letland en kwam dankzij Morten Poulsen na twaalf minuten op 1-0. Lauris Darzins sloeg echter terug en binnen tien minuten stond Letland op een 2-1 voorsprong, tot Julian Jakobsen de Denen langszij bracht. Vroeg in de derde periode bracht Markus Lauridsen zijn ploeg op voorsprong en dat hield Denemarken vast, waardoor de kwartfinales een feit zijn.

Dankzij Lukas Klok stond Tsjechië na tien minuten op 1-0 tegen Zwitserland, dat de boel in de twintig minuten daarna echter overtuigend omdraaide: Andres Ambühl, Killian Mottet en Denis Malgin waren trefzeker. Raphael Diaz scoorde kort voor het einde ook nog eens, waarna een goal van Roman Cervenka de Tsjechische eer nog redde: 4-2.

Canada nam het tot slot op tegen China, wat vooral een bijeengeraapt team is van genaturaliseerde Amerikanen en Canadezen, met een paar Chinezen erbij. Dat was niet echt een uitdaging voor Canada, dat al snel op 2-0 kwam. China deed zowaar iets terug, maar Canada liep uit naar 5-1 om uiteindelijk met 7-2 te winnen.

Woensdag worden de kwartfinales gespeeld, te beginnen met de VS tegen Slowakije om 05.10 uur. Om 07.00 uur Nederlandse tijd spelen de Russen tegen Denemarken, waarna Finland het om 09.40 uur opneemt tegen Zwitserland. Zweden speelt tot slot vanaf 14.30 uur tegen Canada.