Kunstschaatsster Van Zundert maakt indruk op Olympische Spelen

Voor het eerst in 46 jaar is Nederland op de Olympische Spelen weer vertegenwoordigd in het kunstschaatsen. Bij de vrouwen maakte de pas 17-jarige Lindsay van Zundert dinsdag haar debuut in de korte kür, waar in principe een plek bij de beste 25 gevraagd werd.

Van Zundert zette een vrijwel foutloze korte kür neer, waarin ze al haar geplande elementen af wist te werken. Het leverde de jonge Nederlandse een score op van 59,24 punten en dat was na een dag kunstschaatsen dan uiteindelijk goed voor de 22e plek, waardoor ze donderdag ook in actie mag komen in de beslissende vrije kür.

De beste score in de korte kür werd neergezet door de 15-jarige Russische Kamila Valieva, die onder juridisch vuur ligt vanwege een positieve dopingtest in december. Vooralsnog mag ze in elk geval meedoen, om ruimte over te houden voor een eventuele diskwalificatie werd besloten dat de top-25 naar de vrije kür mag, in plaats van de gebruikelijke top-24.

Achter Valieva's score van 82,16 punten staat haar landgenote en wereldkampioene Anna Shcherbakova met 80,20 punten, voor de Japanse Kaori Sakamoto (79,84). De derde Russische, Alexandra Trusova, ging een keer onderuit en moest het doen met 74,60 punten.