Canada: zet niet eerder gebruikte noodwet in tegen truckersprotesten

Met het oog op de aanhoudende truckerprotesten heeft de Canadese premier Trudeau een niet eerder gebruikte noodwet ingezet. Er zouden inmiddels voertuigen zijn weggesleept en bankrekeningen bevroren. Trudeau heeft aangegeven het leger niet in te zullen zetten.

De Canadese premier Justin Trudeau heeft aangekondigd dat hij door middel van een noodwet een einde zal maken aan de blokkades van tegenstanders van de coronamaatregelen. "De federale regering heeft een beroep gedaan op de noodwet als aanvulling op de provinciale en territoriale capaciteit om de blokkades en bezettingen aan te pakken", zei hij op een persconferentie.

De wet, aangenomen in 1988 maar nooit uitgevoerd, geeft de liberale premier kort de bevoegdheid om burgerlijke vrijheden op te heffen om de openbare orde te herstellen.

Maatregelen beperkt in tijdsduur en plaats
In zogenoemde "vrijheids"-konvooien blokkeren vrachtwagenchauffeurs momenteel niet alleen de grensovergangen, maar ook de hoofdstad Ottawa. "Deze blokkades zijn illegaal en als je nog steeds meedoet, is dit het moment om naar huis te gaan", zei Trudeau na een virtuele ontmoeting met Canadese provinciale leiders. Hij sloot het gebruik van het leger uit en zei dat de noodrespons "in tijdsduur en geografisch beperkt zal zijn, en passend en evenredig aan de bedreigingen die ze moeten aanpakken."

"Beschouw jezelf als gewaarschuwd", zei vice-premier Chrystia Freeland. "Als uw voertuig tijdens deze blokkades wordt gebruikt, worden uw bedrijfsrekeningen bevroren. De verzekering van uw voertuig wordt daarnaast opgeschort. Stuur uw vrachtwagens dus naar huis." Freeland, die ook minister van Financiën is, kondigde aan dat de regering zijn pijlen ook zou richten op crowdfundingsites die worden gebruikt om acties van de truckers te ondersteunen.

Belangrijke grensovergang in het weekend ontruimd
Op vrijdag zei Trudeau dat alle opties op tafel lagen om een einde te maken aan de "onwettige" demonstraties die al drie weken aan de gang waren en het economisch herstel van het land in de weg stonden. Afgelopen weekend hadden de autoriteiten de belangrijke Ambassador-grensbrug, die de Canadese provincie Ontario verbindt met de Amerikaanse metropool Detroit, al vrijgemaakt.

Maandag troffen ze bij een geblokkeerde grensovergang tussen Coutts in de staat Alberta en de Amerikaanse staat Montana geweren en pistolen en "grote hoeveelheden munitie" aan in verschillende vrachtwagens. In totaal zijn elf verdachten gearresteerd. "De groep zou bereid zijn geweest geweld te gebruiken tegen de politie als er pogingen zouden worden ondernomen om de blokkade op te heffen", aldus de politie.

De acties van de vrachtwagenchauffeurs waren begonnen uit protest tegen de inentingsplicht bij grensovergangen, die in januari door Canada en de VS waren ingevoerd. Niet tegen COVID-19 gevaccineerde Canadese vrachtwagenchauffeurs moeten daardoor bij terugkeer uit de VS in een quarantaine van 14 dagen, terwijl Amerikaanse chauffeurs zonder C19-vaccinatie het land helemaal niet in mogen.