Olympisch afdalingsgoud voor skiester Suter

heywoodu

Op de Olympische Spelen van Beijing is het olympisch goud op de afdaling bij de vrouwen in het alpineskiën vergeven. In de Chinese bergen rondom Yanqing hadden de vrouwen met wat vertraging te maken, maar gelukkig ging de wind liggen en kon men iets later gewoon van start.

Elena Curtoni opende de wedstrijd en al snel bleek dat de tijd van de Italiaanse uitstekend was: lange tijd kwam alleen de Zwitserse Joana Hählen (+0,29) in de buurt. Als elfde was het dan de beurt aan Curtoni's landgenote Nadia Delago en die ging beduidend harder: met 0,43 seconden voorsprong pakte ze de leiding over.

Kort na Delago was het de beurt aan Sofia Goggia, nét op tijd hersteld van een flinke blessure. De Italiaanse nam zoals altijd volle bak risico en dat betaalde zich uit: ze was 0,41 seconden sneller dan Delago. Heel lang kon Goggia er niet van genieten, want Corinne Suter was nog een stuk beter: vooral onderin won de Zwitserse de nodige tijd en met 0,16 seconden pakte ze de eerste plek.

Kira Weidle was de volgende die de aanval opende, maar de Duitse moest al vroeg een keer remmen en dat kostte haar een medaille: vierde op 0,71 seconden, achter Suter, Goggia en Delago. Verder kwam niemand meer in de buurt, Curtoni en Hählen bleven de top-6 completeren.

Met Suter's goud schrijft Zwitserland overigens geschiedenis: voor het eerst in de olympische historie winnen vier verschillende skiërs uit hetzelfde land olympisch goud. Eerder was dat er al voor Beat Feuz (afdaling), Marco Odermatt (reuzenslalom) en Lara Gut-Behrami (super-G).