FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 januari 2021

Uitslag Willem II - FC Groningen

Willem II heeft opnieuw een pijnlijke nederlaag geleden. De Tilburgers gingen diep in blessuretijd onderuit tegen FC Groningen nadat de Tilburgers met nog tien minuten te spelen nog met 2-1 voor stonden tegen Groningen. Groningen won in de blessuretijd met 2-3 van Willem II.

Alle goals vielen na rust bij de wedstrijd tussen Willen II en FC Groningen. Mo El Hankouri maakte kort na rust de 0-1, waarna Willem snel langszij kwam via een doelpunt van Ché Nunnely. In de 79ste minuut kwamen de Tilburgers op voorsprong door een eigen doelpunt van Wessel Dammers, maar zag FC Groningen in de 84e minuut toch nog terugkomen via Ko Itakura.

Willem II kreeg diverse kansen op de overwinning, maar het was Groningen dat er met de overwinning vandoor ging. Uit een afgeslagen corner van Willem II maakte El Hankouri de winnende treffer in Tilburg. Door de nederlaag blijven de degradatiezorgen voor de Tilburgers groot. Na zeventien wedstrijden blijft de ploeg op de zeventiende plaats staan met negen punten. Groningen stijgt door de zege naar de zesde plaats in de eredivisie.

Willem II

2 - 3

FC Groningen

 60' Nunnely
 79' Dammers (eigen doelpunt)
   50' El Hankouri
 84' Itakura
 90+3' El Hankouri
 
 Gele kaart: , Itakura, (FC Groningen)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
Brondeel
Owusu
Holmén
v.d.Heijden
Köhn
Saddiki (Llonch/55)
Saglam (Trésor/60)
Heerkens
Nunnely (Köhlert/76)
Wriedt
Pavlidis
  Padt
Dankerlui
Itakura
v.Hintum (Da Cruz/81)
Gudmundsson
Suslov
Matusiwa (Dammers/46
Schreck/81)
El Messaoudi
D.v.Kaam (Leal/90+5)
Joosten (El Hankouri/20)
Larsen

Random Pics van de Dag #207

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Duterte: Presidentschap niet voor vrouwen

De Filipijnse president Duterte heeft weer stof doen opwaaien met een opmerkelijke uitspraak. Vrouwen zijn volgens de president namelijk niet geschikt voor het presidentschap. 

Duterte zit aan het einde van zijn termijn en in de Filipijnen draait de geruchtenmolen op volle sterkte wie hem op moet volgen. De president is immens populair en het is dan ook geen verrassing dat zijn dochter, die hem eerder opvolgde als burgemeester van een grote Filipijnse stad, als koploper uit de bus komt. 

Hier is echter geen sprake van volgens vader Duterte. Desgevraagd laat hij weten dat vrouwen dat maar beter niet kunnen doen. Emotioneel zitten mannen en vrouwen immers heel anders in elkaar en dat maakt ze ongeschikt voor het presidentschap. Overigens heeft de dochter zelf ook al aangegeven niet op het presidentschap te zitten wachten. 

Duterte staat bekend om zijn wat opmerkelijke uitspraken. Soms seksistisch, soms racistisch, soms moordlustig maar nooit saai. Zijn populariteit lijkt dit niet te deren, ondanks de zoveelste seksistische uitspraak is hij onverminderd populair. 

Uitslag FC Twente - Ajax

Ajax heeft vanavond met 1-3 gewonnen van FC Twente. Ondanks een vroege goal wisten de Amsterdammers lange tijd de voorsprong niet te vergroten, waarna Twente in de slotfase op gelijke hoogte wist te komen. Huntelaar, die vlak voor de officiële speeltijd binnen de lijnen kwam, wist duur puntenverlies voor Ajax te voorkomen door twee goals in de absolute slotfase te maken.

Ajax begon goed aan de wedstrijd. Sébastien Haller, die zijn basisdebuut maakte voor de Amsterdammers, kopte Ajax in de zevende minuut op voorsprong. In het vervolg van de eerste helft kreeg zowel FC Twente en Ajax goede kans, maar bij rust was het nog steeds 0-1.

Kort na rust leek FC Twente op gelijke hoogte te komen. De snelle aanvaller van Twente schudde Noussair Mazraoui af in een sprintduel en passeerde de Kameroener. De 1-1 werd echter wegens buitenspel geannuleerd na ingrijpen van de VAR. Na het buitenspeldoelpunt van Twente was Ajax duidelijk de betere ploeg en kreeg voldoende kansen om de scoren uit te diepen, maar de Amsterdammers wisten hun kansen niet te benutten.

In de slotfase leek Ajax punten te verspelen nadat Julio Pleguezuelo uit een corner gelijk maakte. Huntelaar, die in de nadrukkelijke belangstelling staat van Schalke 04, kwam na de 1-1 in het veld en zorgde met twee goals alsnog voor de winst voor Ajax.


FC Twente

1 - 3

AFC Ajax

 84' Pleguezuelo    7' Haller
 90' Huntelaar
 90+1' Huntelaar
 
 Gele kaart: Rots, (FC Twente),
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 0
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ebuehi
Pleguezuelo
Pierie
Oosterwolde (Smal/51)
Zerrouki (Markelo/68)
L.Ilic (v.Leeuwen/68)
Roemeratoe
Cerný (Bosch/8)
Danilo (Rots/68)
Menig
  Onana
Mazraoui
J.Timber (Schuurs/ 65)
Blind
Tagliafico
Klaassen
Promes (Labyad/71)
Gravenberch (Huntelaar/89)
Antony (Ekkelenkamp/71)
Haller
Tadic

Biatlete Eckhoff imponeert met nieuwe zege

Biatlete Tiril Eckhoff is bijzonder lekker op dreef. In Oberhof was de Noorse donderdag de beste op de sprint, nadat ze in het Duitse oord afgelopen week al de sprint én de achtervolging won. Eckhoff heeft nu vijf van de laatste zes wedstrijden gewonnen.

Eckhoff ging bij het staande schieten één keer de mist in, maar was op de langlaufski's dusdanig snel dat ze de Italiaanse Dorothea Wierer toch een kleine tien seconden te snel af was. Wierer had amper een minuut daarvoor nog de snelste tijd neergezet, door met foutloos schieten drie seconden sneller te zijn dan Lisa Theresa Hauser - de Oostenrijks pakte daarmee wel haar derde podium op rij én uit haar carrière.

De Française Justine Braisaz-Bouchet, ook foutloos, finishte op negentien seconden als vierde, vier tellen voor haar landgenote Anaïs Chevalier-Bouchet, wiens ene misser uiterst kostbaar bleek. World Cup-leidster Marte Olsbu Røiseland (1+1) werd achtste, de derde Noorse topper, Ingrid Landmark Tandrevold, zakte tijdens de race naar de sneeuw: ze had ademhalingsproblemen en moest stoppen, maar herstelde gelukkig wel weer.

Namens België deed Lotte Lie mee, zij kwam met één staande schietmisser tot de 73e plek.

Trump wordt ook zakelijk een paria

Voor volgers van het nieuws mag het geen geheim zijn dat Trump politiek in zwaar weer zit na de bestorming van het Capitool. De Senaat moet nog beslissen, maar het Huis van Afgevaardigden heeft hem al 'impeached', wat betekent dat zijn tegenstanders hem zelfs de laatste week presidentschap niet gunnen en hem af willen zetten. 

Onze zeer gewaardeerde collega's van de Volkskrant meldden eerder op de avond dat het gedoe in de Amerikaanse hoofdstad hem ook zakelijk duur kan komen te staan. Verscheidene bedrijven en banken hebben aangegeven niks meer met de steenrijke president te maken te willen hebben. 

The Trump Organisation heeft verschillende geldschieters, waaronder de Deutsche Bank (goed voor een lening van honderden miljoenen) die aangeven geen leningen meer te verlengen of te herfinancieren en tal van bedrijven die de samenwerking met het bedrijf opzeggen. 

Daarbij heeft het bedrijf het ook zwaar met de coronacrisis. Veel van Trumps zakelijke belangen zitten in hotels, casino's, golfbanen en dergelijken. Allemaal sectoren die harde klappen krijgen. 

We wachten in spanning af of Trump zich wel gaat redden nu hij definitief aan de beurt lijkt in onze nieuwe cancelcultuur. 

Australië vermoordt superduif

In Australië heeft men een superduif aangetroffen. De duif heeft de overtocht gemaakt van de VS naar Australië. 

Dat is geen koud kunstje, de raceduif heeft zo'n 13.000 kilometer gevlogen en is de Stille Oceaan overgestoken. Eind oktober verdween hij van een race in Oregon en twee maanden later werd hij in Melbourne gevonden. Een legendarisch staaltje vliegwerk. 

Australië zou Australië echter niet zijn als de autoriteiten hier geen spastische aanval van kregen. Immers loop je met alle uitheemse dieren het risico dat ze allerlei ziektes meenemen waar de dieren in Australië niet aan gewend zijn, dus willen ze de duif afmaken.

Eerder stond Australië er om deze reden al gekleurd op toen ze dreigden de honden van Johnny Depp en zijn ex-vrouw Amber Heard af te maken omdat ze illegaal het land in gekomen zijn. 

VVD blijft veruit de grootste in peilingen, JA21 op 2 zetels

Langzaam maar zeker komen de Tweede Kamerverkiezingen van maart dichterbij en de peilingen worden met iets meer spanning bekeken door de politieke partijen. De afgelopen dagen kwamen Kantar en I&O Research met hun maandelijkse peiling en in beide onderzoeken kwam de VVD, zoals we gewend zijn, als veruit de grootste tevoorschijn. Nieuwkomer in de peilingen is JA21 van Forum voor Democratie-afsplitsers Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, ze peilen op twee virtuele zetels.

Uitslag sc Heerenveen - RKC Waalwijk

Heerenveen heeft voor de negende keer op rij niet weten te winnen in de Eredivisie. Hoewel Joey Veerman en Henk Veerman hun statistieken opkrikte, nam RKC een puntje mee terug naar Waalwijk. Het werd 1-1. 

Het duo Joey Veerman/Henk Veerman wist na zeven minuten alweer toe te slaan tegen RKC. Joey was voor de vijfde keer dit seizoen de aangever op Henk, die nét geen buitenspel stond. RKC was eigenlijk de betere ploeg in Friesland, maar kreeg niet veel kansen. In de 56e minuut was wel raak. Het was Richard van der Venne die zijn eerste goal in Waalwijkse dienst maakte. 

Heerenveen staat nu negende met 21 punten. RKC blijft vijftiende met dertien punten na zestien wedstrijden.   

sc Heerenveen

1 - 1

RKC Waalwijk

 7' H. Veerman    56' v.d.Venne
 
 Gele kaart: v.Bergen, (sc Heerenveen), v.d.Venne, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Akujobi
Dresevic
Bochniewicz
Woudenberg
Kongolo
J.Veerman
Halilovic (v.Hecke/61)
v.Bergen
H.Veerman
v.d.Heide (Nygren/ 61)
  Lamprou
Bakari
Meulensteen
Touba
Lutonda
Azhil
v.d.Venne (Augustijns/88)
Tahiri
Efmorfidis (Sow/57)
Stokkers (Damascan/ 87)
Daneels (John/58)

Ook dieren hebben superkrachten in trailer Flora & Ulysses

Ook dieren kunnen superhelden zijn in het Disney-universum. Zojuist is de trailer van Flora & Ulysses uitgebracht waarin een eekhoorn met superkrachten de hoofdrol speelt.

Flora & Ulysses is gebaseerd op het prijswinnende boek van Kate DiCamillo. Het vertelt het verhaal van een meisje dat enthousiast is over comics en op de dag wanneer ze een eekhoorn redt, hij bijzondere krachten blijkt te hebben die ze niet eerder voor mogelijk hield bij dieren. Zal Ulysses de eekhoorn voor de verandering in Flora's leven zorgen die ze zo hard nodig heeft?

De film is een Disney+ Original en vanaf 19 februari te bekijken via het streamingplatform. De hoofdrollen worden onder andere vertolkt door Ben Schwartz, Alyson Hannigan en Matilda Lawler.

Demonstratie na dood van jonge man in Brussel loopt uit op rellen

In het noorden van Brussel is een demonstratie uit de hand gelopen, meldt VRT. Actievoerders waren de straat opgegaan om gerechtigheid te eisen na de dood van een man afgelopen zaterdag.

De 23-jarige Ibrahima Barrie overleed nadat hij door politieagenten was aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Update 18.30 uur: Ibrahima Barrie is gestorven aan een hartstilstand. De autopsie bracht een hartanomalie aan het licht, zo kreeg de familie te horen. Barrie zou een hartaanval hebben gekregen. Volgens de advocaat van de familie zouden de eerste bevindingen uit het toxicologisch onderzoek niet wijzen op recent drugsgebruik zaterdagavond.

Eerdere berichtgeving:
De protestactie, bij het Brusselse noordstation, begon vanmiddag rustig. Enkele honderden demonstranten, onder wie de moeder, een zus en tante van het slachtoffer, riepen slogans en hielden borden omhoog met "Black Lives Matter" en "Justice voor Ibrahima".

De demonstratie was met permissie van de gemeente. Volgens de VRT was het protest tegen het einde van de middag bijna afgelopen toen de sfeer omsloeg en mensen voorwerpen naar de politie begonnen te gooien. Er werd tevens vuurwerk afgestoken.

De politie is met groot materieel uitgerukt. Met een waterkanon hebben ze de demonstraten uiteen gedreven en zijn er verschillende branden geblust. In het tumult is één gewonde gevallen en zijn er tientallen mensen aangehouden, meldt VRT.

Over het overlijden van de zwarte jonge man is nog veel onduidelijk. Duidelijk is dat Brusselse agenten afgelopen  zaterdagavond een groepje mensen wilden controleren op het naleven van coronamaatregelen. Barrie wilde hier niet aan meewerken en rende weg. De politie slaagde erin om de jongen toch aan te houden en nam hem voor verhoor mee naar een politiebureau even verderop. Ook zijn er berichten geplaatst dat Barrie de politiecontrole heeft gefilmd en daarom wegrende van de controle zaterdagavond.

Bij aankomst op het bureau verloor Barrie echter het bewustzijn, volgens een persbericht van de Belgische justitie. Hij werd door een ambulance naar een ziekenhuis gebracht waar hij later die avond kwam te overlijden. De advocaat van de familie heeft aan VRT verteld dat Barrie tijdens zijn verhoor onwel is geworden en van zijn stoel afviel. Hij zegt dat de politie pas na enkele minuten actie ondernam. Volgens de advocaat is dit de reden dat er nu een onderzoek is ingesteld naar 'onopzettelijke doodslag'. Volgens de Belgische justitie is dit echter een neutrale omschrijving die niet impliceert dat de agenten iets verkeerds hebben gedaan.

Demonstranten bij het politiebureau hielden een protestborden omhoog met namen van andere mensen die na contact met de politie zijn overleden. Vorig jaar april kwam de 19-jarige Adil om het leven toen hij op zijn scooter werd aangereden door agenten, vervolging bleef uit. In 2019 overleed de 17-jarige Mehdi, nadat hij was aangereden door een politieauto. De Belgische justitie vervolgde ook deze agenten niet.

In hoger beroep mildere straf voor poging deelname aan IS

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag opnieuw een celstraf opgelegd aan een 37-jarige vrouw uit Eindhoven. Het hof vindt net als de rechtbank Oost-Brabant bewezen dat ze heeft geprobeerd om zich aan te sluiten bij IS. De vrouw krijgt een celstraf van 413 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk.

In september 2016 verliet de vrouw haar familie en destijds 8-jarige dochter en vertrok naar Turkije. Uit achtergebleven brieven bleek dat ze zich had verdiept in de islam en naar het kalifaat wilde om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS). Ze heeft verschillende keren tevergeefs geprobeerd om de grens met Turkije en Syrië over te steken. Ze werd tijdens haar terugreis opgepakt in Bulgarije.

Net als de rechtbank vindt het hof dat bewezen is dat de vrouw zich aan wilde sluiten bij IS.

Terroristische organisatie
IS is een jihadi-salafistische terroristische organisatie die oproept tot gewelddadige handelingen. Met het oog op de misdrijven waar IS zich structureel schuldig maakt(e), moeten pogingen om aansluiting te zoeken bij IS worden tegengegaan. In deze zaak is het bij een poging gebleven omdat het de vrouw niet lukte om de grens met Syrië over te steken. Het hof legt dezelfde celstraf op als de rechtbank, namelijk 413 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk.

Laag recidiverisico
In hoger beroep legt het hof een deels voorwaardelijke straf op omdat de vrouw een nieuwe weg is ingeslagen. Ze is bezig om haar leven opnieuw vorm te geven en heeft daarvoor hulp gevraagd en ontvangen. Het hof acht het anders dan de rechtbank dan ook niet nodig om verplichte bijzondere voorwaarden te verbinden aan de voorwaardelijke straf. De reclassering heeft de afgelopen 2 jaar geen vijandige houding richting andersdenkenden of de maatschappij opgemerkt bij de vrouw. Het recidiverisico en het risico op extremistisch geweld wordt dan ook laag ingeschat.

Celstraf van vier jaar geëist na straatrace met dodelijke afloop

Tegen een 28-jarige man uit Rotterdam heeft de officier van justitie vandaag vier jaar cel geëist vanwege een veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop op 10 juni 2020 in Vlissingen na een straatrace. De man reed vermoedelijk onder invloed van drugs en met een hele hoge snelheid binnen de bebouwde kom. Hij raakte een overstekende vrouw in een rolstoel. Zij overleed vier dagen later aan de gevolgen van het ongeluk.

De man wordt vervolgd voor doodslag. Het OM gaat ervan uit dat de man met een andere onbekend gebleven verkeersdeelnemer aan het straatracen was, in elk geval op de Burgemeester van Woelderenlaan maar vermoedelijk al zo’n vijf minuten lang daarvoor. Uit onderzoek bleek zijn snelheid meer dan 150 kilometer per uur te zijn geweest, waar 50 km was toegestaan. De Rotterdammer botste tegen een overstekende 42-jarige Vlissingse en verloor de controle over het stuur. Hij raakte vervolgens nog een andere auto en kwam tot stilstand tegen een boom.

Straatracen
De aanrijding vond plaats rond 17:30 uur. Testen wezen uit dat de verdachte geen alcohol had gebruikt, maar vermoedelijk wel cannabis. Om dit vast te stellen is de verdachte bevolen mee te werken aan een bloedonderzoek, wat verdachte heeft geweigerd. Het weigeren van een bloedproef is strafbaar. Hij ontkende bij de politie zijn deelname aan een straatrace. Veel getuigenverklaringen en camerabeelden laten volgens de officier wel zien dat er twee auto’s elkaar over een grotere afstand volgden, en met hoge snelheden zeer kort op elkaar reden. Verdachte haalde de andere auto in maar kon daarna niet meer tijdig remmen en veroorzaakte het ongeval. Op zitting vandaag ontkende de verdachte de straatrace niet langer. Het slachtoffer werd met een traumahelikopter vervoerd naar het ziekenhuis. Daar overleed zij vier dagen na het ongeluk aan haar verwondingen.

Kwetsbare weggebruiker
‘Waarom?', vroeg de officier van justitie zich af tijdens de emotionele zitting, ‘Waarom rijd je in totaal zo’n vijf kilometer achter een andere straatracer aan?' Wegens de hoge snelheid, het racen, het vermoedelijke drugsgebruik en de fatale afloop voor de Vlissingse handbikester is doodslag ten laste gelegd. Het is zeer kwalijk weggebruik. Als sprake is van roekeloosheid, de hoogste mate van schuld, dan geeft de wet de mogelijkheid om een hogere straf te eisen. De officier hield wel rekening met het blanco strafblad van de verdachte. Tijdens de zitting namen de nabestaanden en de andere aangereden automobilist het woord. Alles overwegende eiste de officier tegen vier jaar cel. Hij mag daarnaast niet meer rijden voor een termijn van vijf jaar, aldus de eis van de officier van justitie. De verdachte betuigde spijt op zitting. Over twee weken volgt het vonnis.

Nederland stuurt NAVO-vlootverband aan

Nederland neemt vandaag het commando over van Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). De komende 6 maanden ruimt het vlootverband explosieven in de Noordzee en Oostzee. Ook zorgt het dat de vloot elk moment klaar is voor militaire operaties.

De Koninklijke Marine heeft eens in de 5 jaar de leiding over dit vlootverband. “Dus dat voelt best bijzonder”, vertelt kapitein-luitenant-ter-zee Jan Wijchers. Hij stuurt SNMCMG1 de komende 6 maanden aan. “We hebben mijnenjagers uit onder meer Nederland, België, Duitsland, Estland en het Verenigd Koninkrijk onder ons. Een hele verantwoordelijkheid, maar vooral een eer.”

Het stafschip is het Belgische commando- en logistiek ondersteuningsschip BNS Godetia. “De samenwerking met de Belgen bestaat al 25 jaar, toen onze operationele marinestaven werden geïntegreerd tot 1 staf, Admiraal Benelux (ABNL). Dat een grotendeels Nederlandse staf opereert vanaf een Belgisch platform, is dus heel gebruikelijk.”

Veiligheid op zee
Nog steeds liggen er vele duizenden explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in zee. Wijchers: “Met mijnenbestrijdingsvaartuigen gaan we de wateren van Scandinavische landen en Baltische staten af om explosieven te zoeken. Met de mijnenjagers brengen we achtergebleven explosieven in kaart en als het mogelijk is vernietigen we ze. Zo leveren we een directe bijdrage aan de veiligheid op zee; vooral voor de zeevaart en visserij.”

Bij de bouw van windmolens in de Noordzee worden de laatste tijd veel bommen en mijnen gevonden. Door het omwoelen van de zeebodem komen de explosieven bloot te liggen en vormen ze een direct gevaar voor de omgeving. “Deze explosieven kunnen we heel gericht opsporen en ruimen.”

Coronamaatregelen
Het verband vaart dus ook voor de Nederlandse kust en doet in februari Den Helder aan voor een havenbezoek. De bemanning mag dan op de kade dit keer geen familie ontmoeten. De opvarenden blijven in een bubbel; een van de strenge maatregelen om te voorkomen dat een COVID-besmetting ontstaat aan boord.

Oefeningen
Het vlootverband neemt tijdens de inzet ook deel aan diverse oefeningen. Zo trainen de bemanningen in de Oostzee en bij Estland mijnenbestrijding in het hoogste geweldspectrum. Daarnaast oefenen ze wekelijks communicatie, zeemanschappelijke navigatie en calamiteitenbestrijding. Wijchers: “Zo houden we de operationele gereedheid op peil. De NAVO kan ons immers op ieder moment inzetten.”

COVID-19: 6575 nieuwe besmettingen en 89 doden, totaal 895.687 en 12.774

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6575 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 895.687 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 226 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1814 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 48 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 693 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 89 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 12.774 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

New Pokémon Snap komt op 30 april naar Switch

Nintendo en The Pokémon Company maken bekend dat de langverwachte sequel New Pokémon Snap eind april uitkomt. De game waarin je foto's maakt van vele Pokémon in diverse scenario's baant op 30 april zijn weg naar Nintendo Switch.

Het nieuws ging gepaard met een nieuwe trailer, die je hieronder kunt bekijken. De trailer laat wat van de muziek horen en omgevingen zien die spelers (of fotografen, zoals je wil) tegen kunnen komen in de nieuwe Lental regio.

Arrestatie winkeldiefstal met geweld

De politie arresteerde gisteren rond 15:45 uur in de Kloosterstraat in Bergen op Zoom een verdachte voor winkeldiefstal met geweld.

De verdachte (35) uit Bergen op Zoom had woensdag rond 15:30 uur in een supermarkt aan de Burgemeester van Hasseltstraat een blikje bier in zijn binnenzak gestoken. Een personeelslid sprak hem daarop aan en belde de politie. De verdachte trok een mes en dreigde daarmee. Hij vluchtte weg. Agenten arresteerden hem even later op de Kloosterstraat en namen aangifte op. Hij had het mes waarmee gedreigd zou zijn bij zich.

Man bedreigt zijn ex met bijl

Een 54-jarige man uit Goirle is woensdagmiddag 13 januari aangehouden nadat hij zijn ex-partner op straat zou hebben bedreigd met een bijl. De vrouw raakte niet gewond.

Rond 15.00 uur zijn de ex-partners elkaar op de Wethouder de Brouwerstraat tegengekomen en ontstond een schermutseling. Een man die bij de vrouw was, probeerde de verdachte te stoppen. De verdachte pakte een bijl en bedreigde het slachtoffer daarmee. De vrouw heeft de politie gewaarschuwd. Zij heeft aangifte gedaan. Agenten hebben getuigenverklaringen opgenomen. Agenten hebben de man later aangehouden. Hij is verhoord en mocht daarna naar huis.

Politie in Zwolle stuurt 750 coke-afnemers een sms

Vandaag, 14 januari, ontvangen ruim 750 afnemers van cocaïne een sms-bericht van de politie. De telefoonnummers stonden in telefoons van coke-dealers in Zwolle. In de sms staat een link naar een website waar de afnemers hulp kunnen zoeken om te stoppen met hun verslaving. Een unieke samenwerking van ex-gebruikers, de gemeente Zwolle, RIEC Oost-Nederland, OM Oost-Nederland en Politie Oost-Nederland.

“In Zwolle zagen we vorig jaar ernstige geweldsincidenten, van autobranden tot aanslagen op iemands leven. Dat is voor een groot deel het gevolg van het dealen in harddrugs. Daarnaast is er sprake van overlast in de woonwijken. Er wordt gedeald op parkeerplaatsen bij winkelcentra, in speeltuinen of bij u op de hoek. We willen een veilige en leefbare stad. Daarom doen we er alles aan om dealers van de straat te halen. Het begint echter bij de vraag om harddrugs. Daarom richten we ons nu op de gebruikers. We willen hen hulp bieden zodat ze stoppen met coke,” vertelt teamchef Riemer van Beem.

Helpende hand
“Zwollenaren voelden zich het afgelopen jaar minder veilig in hun stad door incidenten die te maken hebben met de handel in drugs. Samen met de politie en andere partners werken we met man en macht aan de bestrijding daarvan. Maar zolang er vraag is en gebruikers drugs kopen, blijft er gehandeld worden, met alle bijkomende effecten. Met deze actie willen we gebruikers daarvan bewust maken. Ze houden het criminele drugscircuit in stand en financieren hun eigen onveiligheid. En daar hebben ook andere inwoners last van. Dat willen we hen duidelijk maken. Daarnaast bieden we de gebruikers ook een helpende hand om van de coke af te komen. Op de website www.stopsos.nl staan verhalen van Zwollenaren die met succes van hun verslaving zijn afgekomen. Dat kun je niet alleen, daarom staat er ook een overzicht van instanties en zelfhulpgroepen waar gebruikers naar toe kunnen gaan om aan hun verslaving te werken. We vinden het belangrijk dat we ons niet alleen richten op het bestrijden van de criminaliteit, maar dat we afnemers ook hulp bieden om van hun verslaving af te komen”, aldus burgemeester Peter Snijders.

Onderzoeken naar drugshandel
In 2020 startten de Districtsrecherche IJsselland en het politieteam Zwolle twee onderzoeken naar handel in harddrugs. Daarbij kwamen vijf verdachten in beeld. Zij zijn aangehouden op verdenking van het dealen in harddrugs. Na hun aanhouding zijn telefoons in beslag genomen. Op die telefoons stonden berichten over het kopen van coke. De afzenders hebben allemaal een sms’je gekregen. Dat gebeurde nadat de zaaksofficier van het OM Oost-Nederland daar toestemming voor had gegeven.

Informatie delen
De samenwerkende partijen geven de afnemers een kans om hun leven weer in eigen hand te krijgen en hulp te zoeken. Ondertussen gaan de onderzoeken naar drugshandel en druggerelateerd geweld onverminderd door. “Ons team werkt samen met de Districtsrecherche IJsselland en onze partners aan een veilig Zwolle. De geweldsincidenten van het afgelopen jaar hebben veel impact op het veiligheidsgevoel van onze inwoners. Het zal je overkomen dat er in je straat wordt geschoten of dat je auto per ongeluk in vlammen opgaat omdat die op de verkeerde plek staat? Dat wil niemand! Voor het oplossen van dit soort misdrijven hebben we ook de hulp van onze inwoners nodig. Daarom roepen we iedereen op, ook de doelgroep van onze sms’jes, om hun informatie met ons te delen. Via hun wijkagent, 0900-8844, Social Media of anoniem via Meld Misdaad Anoniem”, aldus van Beem.

De SMS die wordt verstuurd (Afbeelding: Politie)
De SMS die wordt verstuurd (Afbeelding: Politie)

Luchtruimherziening: door samenwerking minder hinder op de grond en meer ruimte in de lucht

Het Nederlandse luchtruim wordt steeds meer gebruikt. De ruimte in de lucht neemt echter niet toe. Een grootschalige herziening is nodig voor efficiënter gebruik van het luchtruim en beperking van hinder en uitstoot. Veiligheid staat daarbij voorop. Nieuwe gebruikers zoals drones krijgen een plek. In “de Ontwerp-Voorkeursbeslissing Luchtruimherziening” geven minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en staatssecretaris Visser (Defensie) aan hoe het Nederlandse luchtruim klaar is voor de toekomst.

Kern van deze herziening is dat door nauwere samenwerking tussen de burger- en militaire luchtvaart de ruimte in het luchtruim veel efficiënter kan worden benut. Dit leidt tot kortere ‘snelwegen’ in de lucht en kortere routes van en naar de luchthavens. Dit zorgt voor minder brandstofverbruik en CO2-en stikstofuitstoot. Door sneller te klimmen en te dalen neemt ook de hinder op de grond af.

Een onafhankelijk opgesteld milieueffectrapport laat zien dat er, met de huidige inzichten, positieve effecten zijn te verwachten van de grotere capaciteit van het luchtruim. Door het vliegverkeer op een nieuwe manier af te wikkelen, kan een beperking van het geluidsprofiel op de grond (ordegrootte 20%), vermindering van CO2- en stikstofemissies (circa 8% minder brandstofverbruik per vlucht) en reductie van de vliegtijd (circa 9%) ontstaan, in combinatie met een verruiming van de capaciteit in het luchtruim. De precieze effecten hangen af van de verdere uitwerking die tot en met 2023 plaatsvindt.

De belangrijkste onderdelen van het nieuwe luchtruim zijn:

  • Herinrichting van het (zuid)oostelijke deel van het Nederlandse luchtruim. Dat geeft ruimte om de luchthavens van Schiphol, Rotterdam-Den Haag en Lelystad beter bereikbaar te maken met directe, kortere routes. Dat beperkt de CO2-uitstoot.
  • Herinrichting van het naderingsgebied voor Schiphol zodat vliegtuigen op vaste routes continu kunnen klimmen en dalen. Daardoor kunnen ze luchthavens hoger aanvliegen en zijn ze ook eerder op grotere hoogte wanneer ze vertrekken. Dat vermindert de hinder op de grond.
  • Uitbreiding van het bestaande militaire oefengebied in het noorden van Nederland waardoor een oefengebied in het zuid-oostelijke deel kan komen te vervallen. Hierdoor kan het vrijgekomen deel worden ingericht voor civiel luchtverkeer en kan in het noorden goed worden geoefend met de nieuwe generatie gevechtsvliegtuigen, zoals de F-35. Het streven is om dit oefengebied onderdeel te maken van een grensoverschrijdend oefengebied met Duitsland.
  • Stapsgewijze vernieuwing van de afhandeling van het luchtverkeer. Dit gaat vooral over het zoveel mogelijk continu klimmen en dalen, en het vliegen volgens vaste en kortere routes. Daarmee kan de CO2-uitstoot en geluidhinder op de grond worden beperkt.

Met de ontwerp-Voorkeursbeslissing heeft het kabinet de hoofdlijnen voor het nieuwe Nederlandse luchtruim vastgesteld. Voor dit besluit start vandaag een zienswijzeprocedure. De verdere uitwerking vindt dit en volgend jaar plaats. Bij dit proces worden de luchtruimgebruikers, provincies, gemeenten, maatschappelijke en bewonersorganisaties nauw betrokken. De herziening wordt vanaf 2023 stap voor stap doorgevoerd.

CD Projekt Red zegt nog een keer sorry en deelt roadmap voor Cyberpunk 2077

Marcin Iwinski, een van de stichters van CD Projekt Red, biedt zijn excuses aan. Hij en het management nemen de verantwoording voor de slechte kwaliteit die Cyberpunk 2077 op console laat zien. De roadmap van Cyberpunk 2077 voor 2021 wordt ook gedeeld.

In onderstaande video legt Marcin uit waar het onder andere mis is gegaan, hoe het heeft kunnen gebeuren dat de consoleversies in slechte staat alsnog werden uitgebracht. Daarna laat hij de plannen voor dit jaar zien. Allereerst zal er gepatched blijven worden om de console-versies te verbeteren. Pas daarna, ergens in de tweede helft van het jaar, mogen we een next-gen patch verwachten. Hopelijk nemen ze er nu wel de tijd voor.

Snowboardster Riegler (47) wint in World Cup, Dekker in kwartfinales

De World Cup-wedstrijd snowboarden op de parallelslalom in het Oostenrijkse Bad Gastein is woensdag afgesloten met een thuisfeestje: veteranen Andreas Prommegger en Claudia Riegler gingen er in de teamwedstrijd met de overwinning vandoor.

De 40-jarige Prommegger en zijn zelfs nog zeven jaar oudere teamgenote, die in de World Cup debuteerden in respectievelijk 1997 en 1994, rekenden in de finale af met Stefan Baumeister en Cheyenne Loch uit Duitsland. De derde plek ging naar het Russische team Dmitry Loginov/Sofia Nadyrshina, met 20 en 17 jaar een tikkeltje jonger dan de winnaars. Het duo klopte het tweede Oostenrijkse team, Benjamin Karl/Daniela Ulbing, in de strijd om plek drie.

De individuele wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door tiner Nadyrshina, die in de finale zag hoe Loch de finish niet haalde. Selina Jörg uit Duitsland pakte de derde plek dankzij winst op de Zwitserse Julie Zogg, die in de kwartfinales van Michelle Dekker won. De Nederlandse eindigde zo als zesde, Kiki Bedier de Prairie kwam met plek 42 niet door de kwalificaties.

In de mannenwedstrijd ging de overwinning naar de Italiaan Aaron March. Nadat hij in de halve finales afrekende met Prommegger, was hij in de eindstrijd te sterk voor Loginov, die op zijn beurt landgenoot Igor Sluev had verslagen, maar in de finale de finish niet haalde. Prommegger pakte wel de derde podiumplek: in de kleine finale was hij enkele honderdsten sneller dan Sluev.

Demonstratie 'Nederland in Verzet' moet in Westerpark, organisator stapt naar rechter

De Amsterdamse Driehoek (gemeente, justitie en politie) heeft besloten dat de demonstratie 'Nederland in Verzet', die gericht is tegen het huidige kabinet, aanstaande zondag in het Westerpark plaatsvindt. Ook zijn er niet meer dan 500 demonstranten toegestaan. De organisator is het er niet mee eens en zegt een kort geding te beginnen zo meldt AT5. 

Een beperking van het aantal demonstranten zou volgens de Driehoek noodzakelijk zijn. 'Het besmettingsniveau staat nog steeds op zeer ernstig, het land zit in een strenge lockdown en de Britse, zeer besmettelijke coronavariant is ook waargenomen in Amsterdam.'

Museumplein
De demonstratie zou in eerste instantie op het Museumplein plaatsvinden, maar is dus verplaatst. In het Westerpark kan het aantal bezoekers beter beperkt worden. Vorige week besloot de Driehoek om dezelfde reden al om een demonstratie tegen fascisme te verplaatsen naar het park.

Op Facebook reageert de organisator van het protest. 'Een verplaatsing en een beperking. Schandalig. No way!' Het kort geding in de rechtbank moet volgens hem morgen of zaterdag plaatsvinden, hij zou in gesprekken met de gemeente en politie al hebben aangegeven dat hij naar de rechter zou stappen als het aantal demonstranten beperkt zou worden. De organisator heeft daarnaast een andere demonstratie aangemeld. 'Zondag 21 maart, weg met Femke Halsema.'

Nooit meer terugkeren
Michel Reijinga uit Amstelveen is de organisator. Hij organiseerde eerder al een wekelijkse protestmars tegen het kabinet, onder meer vanwege de coronamaatregelen. 'Er zijn zo veel dingen die al jaren niet goed gaan. Dit kabinet mag nooit meer terugkeren', zei hij tegen AT5. Op Facebook hebben ruim vierduizend mensen aangegeven dat ze de demonstratie zondag gaan bezoeken.

De Driehoek doet het dringende verzoek aan iedereen buiten de regio Amsterdam om niet naar de demonstratie komen. 'Reisbewegingen zijn een groot risico voor de volksgezondheid. Deelnemers wordt aangeraden om zondag de sociale mediakanalen van gemeente en politie te volgen, zodat een te grote toestroom kan worden voorkomen. Het is van groot belang om thuis te blijven bij verkoudheid of andere ziekteverschijnselen.'

Fok! Wat een weer: bijna overal droog

In de zuidwestelijke helft is het bewolkt en in het uiterste zuidwesten en zuiden valt er (mot)regen, lokaal ook natte sneeuw. In het noordoosten komen brede opklaringen voor. De minima lopen uiteen van 2°C in Zeeland tot lokaal -5°C in het noordoosten en in de noordoostelijke helft is er kans op gladheid. Overdag blijft het in de zuidwestelijke helft bewolkt met in Zeeland aanvankelijk nog af en toe (mot)regen of natte sneeuw. Elders zijn er zonnige perioden, afgewisseld door wolkenvelden. De maxima liggen rond 3 °C. De wind wordt geleidelijk oostelijk en zwak tot matig.

In de avond trekt de bewolking naar het zuiden weg en wordt het wisselend bewolkt. Later in de avond en in de nacht nacht naar vrijdag drijven in de noordelijke helft wolkenvelden en enkele lichte (winterse) buien binnen vanaf zee. Er is dan opnieuw kans op lokale gladheid. De overwegend noord- tot noordoostenwind is zwak, vlak aan zee matig. De temperatuur varieert van -3°C in het zuiden en oosten tot rond het vriespunt in het westen.

Vrijdag overdag blijft vooral in de noordelijke provincies de kans op een lichte (winterse) bui bestaan. Naarmate de dag vordert kan een enkele bui iets verder landinwaarts trekken. De wind is zwak en veranderlijk, vlak aan zee noord tot noordoost en matig. De middagtemperatuur loopt uiteen van net boven nul in Zuid-Limburg tot 4°C aan de kust. (Bron: KNMI)


Zwanenburght in Kleve (Foto: qltel)
Zwanenburght in Kleve (Foto: qltel)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Man aangehouden na achtervolging in sloep

Een 38 -jarige man uit Rotterdam is op dinsdagmiddag rond 17.00 uur door de politie aangehouden voor belediging. De man bestuurde een sloep in het water aan de Soestdijkse kade in Den Haag.

Tijdens een surveillance zagen agenten dat de man zich verdacht gedroeg tijdens het besturen van de sloep. De agenten wilden de man controleren maar deze gaf hier geen gehoor aan en voer vervolgens weg. Tijdens de vaartocht uitte de man diverse beledigingen naar de agenten.

Agenten zetten vervolgens vanaf de kades een achtervolging in. Uiteindelijk is de man in Rotterdam, aan de Delfshaven aangehouden doordat de sloep geen benzine meer had en de man hierdoor zijn vluchtpoging niet meer kon vervolgen. De sloep is voor nader onderzoek in beslag genomen.

Aandeel bijstandsontvangers in 2020 weer toegenomen

Halverwege 2020 waren er op elke 1.000 inwoners van Nederland 28 mensen die bijstand ontvingen. De bijstandsdichtheid lag daarmee hoger dan een jaar eerder, na jaarlijkse afnames sinds 2017. Dit blijkt uit cijfers van het CBS over de bijstandsdichtheid in de periode 2009-2020. Medio 2009, kort na het begin van de kredietcrisis, ontvingen bijna 22 op de 1.000 inwoners in Nederland een bijstandsuitkering. Tijdens de economische recessie die volgde op de kredietcrisis nam het aandeel bijstandsontvangers toe tot ruim 30 in 2017.

Vanaf 2017 zette een daling van de bijstandsdichtheid in. Er was toen al enkele jaren sprake van economisch herstel. Met het uitbreken van de COVID-19-pandemie in 2020, liep het aandeel bijstandsontvangers weer op. Medio 2020 kwam de bijstandsdichtheid daardoor uit op bijna 28 personen per 1.000 inwoners, en lag daarmee nog steeds hoger dan bij aanvang van de kredietcrisis. In de periode 2009-2020 is overigens wel een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd in het socialezekerheidsstelsel. Dit zijn onder andere in 2015 de invoering van de Participatiewet en de aanpassingen in de Wajong en WSW.

Bijstandsdichtheid steeds hoogst onder vrouwen
In 2009-2020 was de bijstandsdichtheid onder vrouwen elk jaar hoger dan onder mannen. Medio 2009 was dat verschil het grootst: 26 op de 1.000 vrouwen ontvingen toen een bijstandsuitkering, tegen ruim 17 op de 1.000 mannen. Daarmee lag de bijstandsdichtheid voor vrouwen 50 procent hoger dan voor mannen. Medio 2017 was het verschil tussen mannen en vrouwen het kleinst. In dat jaar was de bijstandsdichtheid onder vrouwen 26 procent hoger dan onder mannen.

De trend voor zowel mannen als vrouwen volgt vrijwel hetzelfde patroon als de bijstandsdichtheid voor heel Nederland. Alleen voor 2020 is dit anders. De lichte stijging in dat jaar voor het totaal komt geheel voor rekening van de mannen: van 23,6 naar 24,2. Bij de vrouwen is er nog een kleine daling van 31,6 in 2019 naar 31,5 in 2020.

Bijstandsdichtheid lager onder jongeren
Het aandeel personen met een bijstandsuitkering varieert per leeftijdscategorie. Onder jongeren (18 tot 27 jaar) ligt de bijstandsdichtheid onder het gemiddelde van alle leeftijden. Een deel van deze leeftijdsgroep studeert, zodat er geen recht is op een uitkering. In de categorieën van 27 tot 45 jaar, en van 45 jaar tot de AOW-leeftijd ligt de bijstandsdichtheid daarentegen hoger dan het gemiddelde van alle leeftijden.

Alleen de leeftijdscategorie 45 jaar tot de AOW-leeftijd volgt het patroon van de totale bijstandsdichtheid. Doordat jongeren (tot 27 jaar) relatief vaker een flexibele baan hebben is het verloop van de bijstandsdichtheid voor deze groep grilliger. Flexibel werk is immers gevoeliger voor economische ontwikkelingen. Onder 27- tot 45-jarigen nam de bijstandsdichtheid van 2013 tot en met 2016 sterker toe dan voor de andere leeftijdscategorieën. Enerzijds is deze groep relatief zwaarder getroffen door de gevolgen van de economische crisis. Anderzijds speelde met name in deze leeftijdsklasse ook de instroom in de bijstand van asielzoekers met een verblijfstatus mee.

Acht gemeenten met bijstandsdichtheid hoger dan 50 per 1.000
Het aandeel personen met een bijstandsuitkering verschilt sterk per gemeente. In de kleine gemeente Ameland lag in 2020 het cijfer het laagst, daar ontvingen nog geen 2 op de 1.000 inwoners een bijstandsuitkering. In andere gemeenten lag het cijfer juist ver boven het landelijke gemiddelde. In 8 gemeenten waren er medio 2020 minimaal 50 bijstandsontvangers per 1.000 inwoners, namelijk in Amsterdam, Arnhem, Enschede, Den Haag, Groningen, Heerlen, Leeuwarden en Rotterdam.

In Rotterdam was de bijstandsdichtheid in alle jaren het hoogst: 65 in 2009, een piek van bijna 77 in 2015 en een dichtheid van 68 in 2020. In Amsterdam was het aantal bijstandsontvangers per 1.000 inwoners medio 2020 nagenoeg gelijk aan het aantal medio 2009, namelijk 55 tegen 56. Deze stad kende geen grote pieken of dalen qua bijstandsdichtheid. In Leeuwarden is de bijstandsdichtheid sinds 2009 daarentegen sterk toegenomen; van bijna 33 naar 50 in 2020.

Van de vier grootste gemeenten in Nederland ontbreekt alleen Utrecht in het lijstje van gemeenten met een bijstandsdichtheid van 50 of hoger. Daar lag het cijfer in de onderzochte jaren wel steeds hoger dan het landelijke gemiddelde, namelijk 29 in 2009, een piek van 37 in 2017 en ruim 34 in 2020.

In noordelijke regio’s hogere bijstandsdichtheid
Behalve in en rond de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag was de bijstandsdichtheid in 2020 in het noorden van Nederland het hoogst.

RIVM: ook vaccin Moderna is lastig te distribueren naar vaccinatielocaties

Moderna leverde de eerste partij van zo’n 13.000 doses afgelopen maandag af bij Movianto in Oss. Dit gespecialiseerde bedrijf werkt mee aan de verdere verspreiding over het land. Op 25 januari volgt een tweede lading, die ongeveer van dezelfde omvang is. In totaal heeft Nederland zicht op 6,2 miljoen doses. In het eerste kwartaal worden er in totaal 400.000 verwacht. Voor een goede bescherming tegen het virus zijn van Moderna twee prikken nodig.

Het vervoer moet gebeuren met koelwagens, op een temperatuur van min 20 graden, legt de RIVM-woordvoerder uit. Het middel is volgens de fabrikant weliswaar nog dertig dagen houdbaar bij koelkasttemperatuur, maar bij die temperatuur mag het volgens de voorschriften nog maar één keer worden vervoerd. “We kunnen niet aan die voorschriften gaan morrelen”, zegt de woordvoerder van het RIVM. Meer hierover bij Skipr.

Politie zet auto aan de kant, bijrijder moet nog 3,5 jaar de cel in

Amsterdamse agenten hebben vanmiddag een man aangehouden die nog 1.260 dagen celstraf open had staan. De aanhouding gebeurde bij tankstation Kriterion op het Zeeburgereiland. Zo meldt AT5.

De politie kreeg eerder vanmiddag een melding binnen over een Opel Combo die over de A1 richting Amsterdam reed. Toen bleek dat de wagen op naam van de veroordeelde man stond werden er meerdere politie-eenheden ingeschakeld om de auto op te sporen. Op de A10 bij IJburg werd de auto weer gespot.

De bestuurder van de Opel stopte zelf bij het tankstation. Hij werd door agenten staande gehouden, maar het bleek niet te gaan om de veroordeelde man; die bleek op de bijrijdersstoel te zitten. De man is aangehouden en zit inmiddels vast.

COVID-19: Verplichte sneltest voor reizigers uit VK, Ierland en Zuid-Afrika

Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zuid-Afrika die per vliegtuig en veerboot naar Nederland komen, moeten in het bezit zijn van een direct voor vertrek afgenomen negatieve sneltest. Deze test komt bovenop de nu al verplichte negatieve PCR test 72 uur voor aankomst. De verplichte sneltest geldt ook voor transportmedewerkers zoals vrachtwagenchauffeurs en bemanning aan boord van vliegtuigen en veerboten.

Het kabinet neemt deze extra maatregelen om het risico op verspreiding van de nieuwe varianten op het Coronavirus verder te beperken. Voor reizigers die per trein uit het Verenigd Koninkrijk naar ons land reizen en voor chauffeurs die gebruik maken van de tunnel tussen Dover en Calais geldt de verplichte sneltest al.

Nederland trekt op met Frankrijk en België om de import van de virusvarianten uit het VK tegen te gaan. Het kabinet blijft benadrukken dat het de bedoeling is dat mensen in Nederland blijven en niet op reis gaan. De extra maatregelen gaan binnen enkele dagen in.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.