FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 januari 2021

PlayStation 5 krijgt exclusieve demo Resident Evil Village

Tijdens de Resident Evil-showcase vanavond is bekendgemaakt dat er een demo van de nieuwste iteratie in de serie, Resident Evil Village, exclusief voor PlayStation 5 zal verschijnen. Deze 'sneak peek' demo is per direct te downloaden.

Ook werd bekend dat Village toch geen next-gen exclusive gaat worden en er ook Xbox One- en PlayStation 4-versies zullen verschijnen. Mensen die de game aanschaffen voor de oudere generatie consoles kunnen later desgewenst gratis upgraden naar de next-gen versie.

Biatlete Hauser pakt eerste World Cup-zege

Biatlete Lisa Theresa Hauser heeft haar eerste overwinning in de World Cup te pakken. De 27-jarige Oostenrijkse was in het Italiaanse Antholz de beste op de individuele wedstrijd, nadat ze deze maand al drie opeenvolgende podiumplekken pakte - de eerste drie uit haar loopbaan.

Hauser begon met tien treffers, schoot daarna één keer mis, maar hield het daar wel bij. Aan de finish was ze daarmee 43,7 seconden sneller dan de Oekraïnse Yuliia Dzhima, die als enige in het veld van ruim negentig dames alle twintig schijven omver schoot. Dzhima was op haar beurt zo'n twintig seconden sneller dan Anaïs Chevalier-Bouchet uit Frankrijk, die vlak voor haar was gestart en in de laatste schietbeurt een misser noteerde.

Met 1+0+0+1 op de schietbaan werd Dorothea Wierer op 1:15 vierde, vlak voor schietwonder Janina Hettich (+1:23): de Duitse schiet dit seizoen in liggende positie tegen de 99 procent raak, een bizar percentage in het biatlon. Haar eerste podiumplek zat er zelfs in, maar na negentien treffers ging het twintigste schot mis.

De Noorse Tiril Eckhoff liet vier schijven staan en werd op 2:52 minuten achttiende, World Cup-concurrente en landgenote Marte Olsbu Røiseland (0+2+1+1) kwam tot de 31e plek op 3:29 minuten. Dat was tien seconden en vier posities beter dan landgenote Ingrid Landmark Tandrevold, die zeventien keer op rij doel trof alvorens de laatste drie schoten te missen. De Belgische Lotte Lie werd met 0+1+0+1 keurig 51e op 5:10 minuten.

Random Pics van de Dag #213

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Birmingham heeft als eerste een Moskee als COVID-19 vaccinatiecentrum

De moskee in Birmingham is de eerste moskee in het Verenigd koninkrijk die geopend is als een Covid-19 vaccinatiecentrum. Andere gebedshuizen, waaronder de kathedraal van Salisbury en de kathedraal van Lichfield, zijn vorige week geopend als vaccinatiecentra.

Bij het Al-Abbas Islamic Centre in Balsall Heath, Birmingham, zullen naar verwachting tot 500 mensen per dag gevaccineerd kunnen worden.

De imam, sjeik Nuru Mohammed, hoopt dat dit gaat helpen om de geruchten, dat het vaccin volgens de islamitische wet verboden is, uit de wereld te helpen. 'Het zal een sterk signaal afgeven naar onze moslimbroeders en -zusters. We doen dit om een groot 'nee' te zeggen tegen nepnieuws en een groot 'ja' tegen het vaccin,' zei Sheikh Nuru. "Moslimgeleerden adviseren om het COVID-19 vaccin te nemen omdat het "leven" heilig is in de islam."

Een deel van de desinformatie die de BBC op social media en op WhatsApp tegenkwam, is religieus getint. Ten onrechte wordt beweerd dat de vaccins dierlijke producten bevatten - het eten van varkensvlees druist in tegen de religieuze overtuigingen van moslims, evenals het eten van rundvlees voor hindoes.

Dr. Rizwan Alidina, één van de beheerders van de moskee en lid van de Birmingham and Solihull Clinical Commissioning Group zei: 'Het belang van deze locatie is zeer duidelijk, de vaccinatiebereidheid in de moslimgemeenschap ligt lager dan verwacht.'

Hij zei dat er positief is gereageerd op de opening van het vaccinatiecentrum bij de moskee en hoopt binnenkort tussen de 300 en 500 vaccinaties per dag te kunnen uitvoeren.

Tijdens de briefing in Downing Street probeerde minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel ook de desinformatie bij mensen met een etnische achtergrond te ontkrachten.

'Dit vaccin is veilig voor ons allemaal', zei Patel. 'Het zal jou en je gezin beschermen... Dus ik dring er, bij iedereen in ons mooie multi-culti land, op aan om de vaccinatie te nemen wanneer je aan de beurt bent. Op die manier zullen we elkaar allemaal bescherming bieden'

Een van de eersten die de COVID-19 vaccinatie kreeg bij de moskee, de gepensioneerde huisarts Dr. Masud Ahmad, gaf als boodschap aan de anderen in hun gemeenschap 'dat het vaccin vrij veilig is en dat men zich gewoon moet laten vaccineren'.

Deze apotheker haalt niet zes maar zťven prikken uit Pfizer flacon: ‘Elke prik telt'

Joris Uges, apotheker in het Haagse HagaZiekenhuis, haalt als eerste een extra prik uit een Pfizer flacon met anticoronavaccin. Enorme winst nu elke prik telt. Zijn geheim: een ander spuitje. Zo meldt de Stentor.

'Het belangrijkste is dat nu meer mensen een vaccin kunnen krijgen', zegt Uges. 'We hebben als ziekenhuisapothekers in de eerste ronde vaccinaties voor acute zorgmedewerkers in ziekenhuizen al 5000 vaccins bespaard. Die kunnen worden gebruikt voor personeel van verpleeghuizen en bewoners van verpleeghuizen en is enorme winst. Dat komt niet alleen door die extra, zevende prik, maar ook omdat we met elkaar al zes prikken uit een vaccin kunnen halen, een meer dan de fabrikant in eerste instantie zei.'

De apotheker ging aan de gang of hij nog meer doses uit een Pfizer flacon kon halen: 'Kleine spuitjes die we gebruiken voor oogheelkunde en die speciaal zijn gemaakt om het laatste restje uit het spuitje te krijgen, het zogenoemde dode volume. Het zijn wat duurdere spuitjes en minder voorhanden, maar ik dacht: met normale spuiten krijgen we al zes prikken uit één flacon, als we dit spuitje gebruiken dan kunnen er zeven uit.'

Het is eigenlijk een eenvoudig rekensommetje. 'Er zit 0,45 ml van het vaccin in, dat moet je verdunnen met 1,8 ml, dat is 2,25 ml en dat deel je door 0,3 wat je nodig hebt per spuitje, dan kom je op 7,5. Dan bereken je dat er minimaal zeven spuitjes in moeten zitten. Het is geen rocket science,'volgens Uges.

Helaas kan niet iedereen met deze kleine oogheelkunde spuitjes overweg. 'Deze spuitjes zijn heel klein en wat moeilijker te vullen. Binnen de ziekenhuisapotheek zijn we dat gewend. Ik zeg ook niet dat heel Nederland dit spuitje moet gebruiken. Ook niet de GGD’s die aan de lopende band vaccins moeten optrekken. Het is ook wat het RIVM adviseert: gebruik het in een ziekenhuisomgeving.'

Het gebruik van de kleine spuitjes is een goede optie voor de tweede ronde van vaccinatie  bij het ziekenhuispersoneel begin februari. 'Wij hebben onze kennis gedeeld. Dat doen we altijd binnen de beroepsvereniging. Er zijn nu inderdaad meer ziekenhuizen die deze spuitjes kopen.'

De vinding van de ziekenhuisapotheker is enthousiast ontvangen in binnen- en buitenland, in Ierland wordt inmiddels ook gebruik gemaakt van deze kleine spuitjes bij vaccinatie.

Deze methode van Urges is goed mogelijk bij de flacons van het Pfizervaccin. 'Bij Moderna moet je 0,5 ml inspuiten. De spuitjes voor oogheelkunde die we nu gebruiken zijn 0,3 ml. In principe zou je dit soort spuitjes ook kunnen maken voor Moderna. Die zou je kunnen ontwikkelen, maar voordat die er zijn, is de campagne waarschijnlijk al deels voorbij.'

Vrouw zomaar op straat in rug gestoken

Woensdagavond rond negen uur kreeg de politie een melding van een incident op de Strijpsestraat in Eindhoven waarbij een vrouw zou zijn geslagen door een man. Bij nader onderzoek door ambulancemedewerkers bleek de vrouw ook een steekwond te hebben. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht. De politie is op zoek naar de dader en roept getuigen op zich te melden.

De 51-jarige vrouw wandelde met haar hond en voelde plots een harde klap tegen haar rug. Ze zag dat een man wegliep in de richting van het Trudoplein.

Volgens het slachtoffer had hij een licht getinte huidskleur, droeg hij donkere kleding, mogelijk een gewatteerd jack en een opvallend groot mondmasker, Waarom de vrouw door deze man werd aangevallen is vooralsnog niet duidelijk.

Nadat de hulpdiensten waren gealarmeerd bleek dat de vrouw met de klap ook gestoken was. De vrouw werd voor verdere behandeling aan haar verwonding door een ambulance vervoerd naar een ziekenhuis en daar ter observatie opgenomen. Zij zal donderdag uitgebreid worden gehoord over wat haar is overkomen.

Oproep aan getuigen
Agenten deden ter plaatse onderzoek en hebben nog gezocht naar een verdachte. Daarbij werd onder andere een hond ingezet, maar er werd niemand meer aangetroffen.

De politie komt graag in contact met mensen die mogelijk iets hebben gezien of gehoord dat hen kan helpen hem te vinden. Hebt u woensdagavond op of in de omgeving van de Strijpsestraat iets verdachts of opvallends gezien wat te maken kan hebben met dit incident?

Of woont u in de buurt en heeft u camerabeelden waarop misschien iets te zien is? Neem dan contact op met de districtsrecherche in Eindhoven via het landelijk politienummer 0900-8844 of tip eventueel anoniem via de M-lijn: 0800-7000.

FOK! Wat een weer: Christoph is het land uit

winterbanner

Hallo allen! Wat een wind stond er ook vandaag nog, dit had alles te maken met storm Christoph die afgelopen nacht van west naar oost over Nederland trok. Inmiddels is de wind weer wat gaan liggen en heeft Christoph het land verlaten. Her en der is er wel wat schade door omgevallen bomen, Gelderland, Noord-Brabant en Zuidholland meldden de meeste schade; ruim 170 van de 300 kwam de melding uit een van deze provincies.

Vanavond neemt de bewolking toe en gaat het van het zuidwesten uit regenen. De zuidwestenwind is matig tot (vrij) krachtig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard. Aan de noordwestkust en in het Waddengebied is de wind eerst nog stormachtige wind, 8 Bft en komen zware windstoten voor. In de avond wordt de wind in het zuiden en oosten zwak en veranderlijk, maar later in de avond kan in Limburg weer een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind opsteken.

Komende nacht is het bewolkt en trekt een gebied met regen noordoostwaarts over het land. De minimumtemperatuur ligt tussen 5°C vlak aan zee en 2°C lokaal landinwaarts. De wind wordt geleidelijk overal zuidwestelijk en is zwak tot matig, aan zee af en toe (vrij) krachtig.

Vrijdag overdag is er af en toe zon en blijft het droog. De middagtemperatuur wordt zo'n graad of 7 en de zuidwestelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig en in het noordelijk kustgebied krachtig. (Bron: KNMI)

Het ging er even flink aan toe vanochtend in Purmerend (Video: Spylacopa_68)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

COVID-19: Avondklok vanaf zaterdag 21.00 uur

De maatregel die iedereen al zag aankomen maar nu eindelijk over is besloten. Vanaf aankomende zaterdag 23 januari zal er vanaf 21.00 uur een avondklok gelden als maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Het plan was in eerste instantie om de avondklok om 20.30 uur in te laten gaan maar daar was nog wat onenigheid over in de Tweede Kamer. Nadat is afgesproken dat de klok om 21.00 uur ingaat hebben onder andere D66, VVD, CDA, PvdA, SP, ChristenUnie en 50Plus ingestemd met de motie.

Het kabinet zal de motie van de Kamermeerderheid overnemen. Het was nog niet helemaal duidelijk of het zou lukken om de avondklok aanstaande zaterdag al in te voeren. Anders zou het zondag worden. Maar een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat alles klaarstaat.

Uitdagende condities voor mariniers bij wintertraining Noorwegen

Een tweede grote groep mariniers is vandaag naar Noorwegen vertrokken voor de jaarlijkse wintertraining. De Noren drongen er sterk op aan om de internationale Joint Arctic Training ondanks alles door te laten gaan.

De commandant van de Noorse Landstrijdkrachten generaal-majoor Lars Lervik benadrukte het belang voor vertrek nogmaals aan Commandant Korps Mariniers brigade-generaal Jan Hut. Ook de Noorse ministers van Defensie en Volksgezondheid drongen sterk aan op doorgang van de oefening Joint Viking. Deze zorgt voor extra veiligheid voor het land.

Hut: “Het Korps Mariniers moet waar, wanneer en onder welke omstandigheden dan ook gereed zijn en dat betekent dat we ook nu moeten blijven trainen. Het omgaan met moeilijke omstandigheden als deze is juist de kracht van het Korps Mariniers.”

COVID-19
In aanloop naar de Joint Arctic Training zijn alle mariniers thuis in quarantaine geweest en vervolgens getest op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Iedereen die negatief is getest, mocht vandaag op het vliegtuig naar Noorwegen. Bij aankomst worden zij direct opnieuw getest.

In Noorwegen gelden daarnaast strenge maatregelen. Zo is dagelijks contact met de Noorse GGD, zijn mondkapjes verplicht en moet iedereen minstens 2 meter afstand van elkaar houden. De 2 groepen blijven bovendien in hun eigen bubbel. Na 10 dagen gaan de groepen gezamenlijk verder met de training vanuit kamp Skjold.

Speciaal programma
De eenheden trainen zichzelf. Dat gebeurt met een speciaal ontwikkeld programma, waarbij ze door specialisten geadviseerd worden. Tijdens de wintertraining worden onder meer nieuwe procedures getest en gaat een speciaal opgerichte eenheid nieuwe producten testen.

De omstandigheden zijn verre van aangenaam. Er ligt weliswaar weinig sneeuw, maar het is wel erg koud. Daarnaast wordt rekening gehouden met de komst van storm Frank, die windsnelheden van 120 kilometer per uur met zich meebrengt. Amerikaanse mariniers zijn om die reden al geëvacueerd naar Harstad.

Debat over avondklok lijkt beslist, motie met ingangstijd 21.00 uur op komst

De Tweede Kamer gaat akkoord met een avondklok die om 21.00 uur ingaat. In de tweede ronde van het coronadebat komt daarover een breed gesteunde motie op tafel te liggen, melden meerdere bronnen. Meer hierover bij het AD.

Ingewijden laten weten dat D66 tijdens het coronadebat het initiatief heeft genomen voor een motie die de avondklok een half uur later in laat gaan dan het voorstel van het kabinet. Onder de motie staan naast D66 in ieder geval VVD, CDA, SP, ChristenUnie en 50Plus. GroenLinks en de PvdA hebben nog geen beslissing genomen.

Forse straffen geŽist wegens doodsteken Amsterdamse drillrapper (18)

De officier van justitie heeft vandaag tegen een inmiddels 19-jarige verdachte uit Amsterdam een celstraf van 8 jaar en TBS met dwangverpleging geëist. Een 21-jarige medeverdachte eveneens uit Amsterdam hoorde 12 jaar tegen zich eisen. De twee jonge mannen uit Amsterdam worden ervan verdacht op 3 september 2019 tijdens een messengevecht bij flat Florijn een 18-jarige man te hebben gestoken. Het slachtoffer overleed de volgende dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Aan de hand van camerabeelden en getuigenverklaringen kon de identiteit van de twee verdachten snel worden vastgesteld. Beide verdachten zijn op 7 september aangehouden nadat een arrestatieteam van de politie al bij hen aan deur was geweest en de politie hun woningen al had doorzocht.

Social media als katalysator
Het 18-jarige slachtoffer stond in de rapwereld bekend als RS en Trappy Demon. Uit onderzoek blijkt dat het slachtoffer en de verdachten tot verschillende groepen behoorden die al een jaar ruzie hadden. Die twee groepen binnen de drillrapscene zijn FOG (Fully op Gevaar) waartoe het slachtoffer behoorde en KSB (Kikkensteinbende) waar de beide verdachten bij horen.

Uit het onderzoek zijn aanwijzingen naar voren gekomen dat de aanleiding voor die ruzie mogelijk gelegen is in een steekincident dat op 14 augustus 2018 heeft plaatsgevonden op de Agatha Christiesingel in Amsterdam waarbij leden van de rapgroep KSB gewond waren geraakt.

De drillrapvete tussen FOG en KSB wordt op diverse sociale media gevoed met videoclips en berichten over en weer. Ook na het dodelijke steekincident zijn er diverse videoclips op sociale media gepubliceerd waarin sommige leden van beide groepen elkaar vernederen. Ook wordt de strijd soms aangewakkerd door buitenstaanders of volgers. De strijd tussen de groepen wordt daardoor alleen maar uitvergroot. Social media spelen een belangrijke rol in het escaleren van conflicten. Drillrapclips die via social media worden gedeeld, werken daarbij soms als katalysator omdat er beledigingen of bedreigingen in voor komen.

Eigenrichting
De kolossale kapmessen die verdachten in hun bezit hebben gehad, hebben hen in staat gesteld dit feit te plegen. Die wapens hebben voor deze fatale afloop gezorgd. Verdachten hebben die middag in september een hele buurt, een gewone wijk in Amsterdam, opgeschrikt, zei de officier van justitie vandaag op zitting. De officier van justitie rekent het de verdachten zwaar aan dat zij een lopend conflict op deze manier hebben beslecht. 'Dit is geen zelfverdediging maar eigenrichting. Verbijsterend en excessief geweld. Dat staat onze samenleving niet toe,' aldus de officier van justitie.

Alles overwegende heeft de officier van justitie tegen de verdachten respectievelijk celstraffen van 12 jaar en 8 jaar en TBS met dwangverpleging geëist op verdenking van doodslag in vereniging. Bij het bepalen van de eis heeft ze rekening gehouden met het feit dat de 19-jarige verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is.

De rechtbank doet op 8 maart uitspraak.

Negen arrestaties op Schiphol wegens valse negatieve PCR-test verklaringen

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft vanmorgen negen personen aangehouden. Zij waren in het bezit van valse PCR-testverklaringen, die stelden dat zij niet besmet zouden zijn met COVID-19.

Marechaussees onderkenden tijdens een controle van de vereiste reisdocumenten dat de formulieren, als bewijs van een negatieve Coronatest, vals waren. De twee vrouwen en zeven mannen, in de leeftijd tussen de 30 en 75 jaar, waren van plan vanaf Schiphol naar Marokko te vliegen.

Alle negen zijn aangehouden en ingesloten. De Koninklijke Marechaussee op Schiphol verricht, onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland, nader onderzoek in deze zaak.

COVID-19: 5857 nieuwe besmettingen en 91 doden, totaal 932.884 en 13.337

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5857 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 932.884 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 226 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1667 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 36 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 677 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.ri

Er zijn sinds de vorige update 91 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 13.337 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Taakstraf na bedreiging minister-president op Facebook

De rechtbank Noord-Holland heeft een 36-jarige man uit Zaandam veroordeeld omdat hij in een openbare lokale Facebookgroep een doodsbedreiging plaatste aan huidig demissionair minister-president Mark Rutte. De verdachte heeft een taakstraf van 30 uur opgelegd gekregen.

Doodsbedreiging
Het incident gebeurde op 23 december 2019. In een lopende discussie plaatste hij een foto met daaronder een tekst met doodsbedreiging. Dit werd opgepikt door het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag en voorgelegd aan de premier. Die gaf aan zich bedreigd te voelen en verleende toestemming om namens hem aangifte te doen.

De verdachte gaf zowel in een eerdere verklaring als op de zitting aan spijt te hebben van zijn actie. Hij was het niet eens met het beleid van de regering en liet zich meeslepen in een discussie op Facebook, zei hij. Het gebeurde volgens hem door een opeenstapeling van emoties. Hij had op dat moment niet beseft dat het grote gevolgen voor een ander kon hebben. Volgens de reclassering is de kans op herhaling erg klein. Ook heeft de verdachte geen strafblad.

Oordeel rechtbank
De politierechter oordeelt dat de verdachte veel te ver is gegaan door een doodsbedreiging te plaatsen. Je kunt het ergens mee oneens zijn, maar reageer niet op zodanige wijze dat de ander zich bedreigd kan voelen. Zeker niet als diegene gewoon zijn werk doet. Juist omdat het om een politicus gaat, en nog wel de minister-president, valt de straf zwaarder uit voor de verdachte. Daarom legt de rechter geen geldboete op, maar een taakstraf.

Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning komt naar Nintendo Switch

Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning komt op 16 maart naar de Switch. Dit is de remaster van de game die in 2012 uitkwam. Later dit jaar krijgt de game ook volledig nieuwe content in de vorm van een uitbreiding genaamd 'Fatesworm'.

Kingdoms of Amalur is gemaakt door de bestsellerauteur R.A. Salvatore, Spawn-maker Todd McFarlane en Elder Scrolls IV: Oblivion-maker Ken Rolston. De game speelt zich af in de Faelands, een land waar onsterfelijke Fae wonen van het zomer- en winterrijk. Er heerst een strijd tussen een splintergroep van de Fae van het winterrijk en de sterfelijke rassen. Jij speelt een naamloze personage die sterft. Gelukkig is er leven na de dood, anders was het een kort spel. Je wordt tot leven gewekt met de Well of Souls door een gnoom genaamd Fomorous Hugues. Je mag op zoek naar je geheugen, dat je kwijt bent geraakt, en je moet een einde maken aan de Crystal War die gevoerd wordt


Team Ninja heeft geen plannen voor Nioh 3

Team Ninja werkt niet aan Nioh 3. Dat zegt regisseur Fumihiko Yasuda in een interview met Video Games Chronicle. "We werken op dit moment aan verschillende nieuwe titels en hebben geen plannen voor Nioh 3. Als we andere games hebben gemaakt en weer nieuwe ervaringen hebben opgedaan zou ik het leuk vinden om in de toekomst naar Nioh terug te keren. Misschien kunnen we dan een nog betere game maken", aldus Yasuda.

De Nioh Collection, een bundel van de twee games die geoptimaliseerd is voor PS5, komt op 5 februari uit en is dus voorlopig het laatste van wat we van deze serie gaan horen. Team Ninja werkt al aan andere games, maar Yasuda wilde nog niet zeggen waar ze mee bezig zijn. Wellicht komt er eindelijk weer een nieuwe Ninja Gaiden.

Celstraf en TBS met dwang geŽist tegen recidiverende Groninger loverboy

’Ik ben gewoon een fucking crimineel, die verdient zijn geld op alle manieren', zo citeerde de officier van justitie in zijn requisitoir de 30-jarige verdachte, die deze week terecht staat voor de rechtbank in zijn woonplaats Groningen op verdenking van onder meer mensenhandel in de zin van uitbuiting van meerdere jonge vrouwen.

Het citaat komt uit een afgeluisterd gesprek in het onderzoek "Melrakki" dat de recherche van de politie Noord-Nederland medio 2017 tegen de Groninger startte nadat verschillende vrouwen verklaarden dat zij waren benaderd door de verdachte om voor hem in de prostitutie te gaan werken.

Bankbiljetten
Vrij snel na de start van het onderzoek ontdekt de politie een hennepkwekerij in de woning van een van zijn slachtoffers. Uit onderzoek en verklaringen blijkt dat de verdachte meerdere vrouwen tracht te bewegen tot het op naam zetten van auto’s en het ‘volzetten van hun woning’ met hennepplanten.

Volgens de officier leefde de verdachte er ogenschijnlijk goed van: 'Op social media is te zien dat verdachte regelmatig foto’s post waarop hij te zien is met een stapel bankbiljetten of een dure auto.'

Als de verdachte op 14 november 2017 wordt aangehouden, worden aankoopbewijzen gevonden van luxegoederen, bankpassen op naam van meerdere vrouwen en RDW-uitdraaien van auto’s op naam van meerdere van zijn slachtoffers.

Slachtoffer raakte alles kwijt: geld, baan, sociale netwerk
In maart 2019 komt dezelfde verdachte – die dan inmiddels op vrije voeten is – opnieuw in beeld. De politie start dan een nieuw onderzoek – weer vanwege onder meer mensenhandel en een reeks aan andere feiten – onder de naam Taupo. In dit onderzoek wordt de verdachte op 17 december 2019 opnieuw aangehouden; hij zit sindsdien nog steeds in preventieve hechtenis.

Volgens de officier hield hij meerdere vrouwen in een ijzeren greep en schroomde hij het gebruik van geweld niet, alles om er zelf financieel beter van te worden. De eind juli opgerolde hennepkwekerij stond in de woning van een slachtoffer van wie de verdachte de bankpassen had. Ook had hij diverse voertuigen op haar naam gezet. Dit slachtoffer raakte alles kwijt: haar geld, haar baan en haar sociale netwerk.

'Haar collega’s zagen, toen zij een relatie met verdachte kreeg, een duidelijke kentering in haar gedrag: zij werd van een vrolijke spontane meid, een dood vogeltje. Zij raakte in een sociaal isolement, beschikte niet meer over haar eigen financiële middelen. Ze was soms genoodzaakt te eten bij een vriendin, omdat verdachte haar geen geld gaf en haar bankpas beheerde.'

‘Agressief en manipulatief’
Slachtoffers legden in beide onderzoeken soortgelijke verklaringen af; zij moesten telefoonabonnementen afsluiten voor de verdachte, auto’s op hun naam zetten en ook poogde hij hen de prostitutie in te duwen. 'Dat het in geen van de tenlastegelegde gevallen is gekomen tot seksuele handelingen met derden tegen betaling mag in de visie van het openbaar ministerie volledig op het conto van de politie worden geschreven die voortijdig heeft geïntervenieerd.'

Allen verklaren dat de verdachte agressief en manipulatief was en dat zij financieel werden uitgebuit. Een van de slachtoffers verklaart dat de verdachte – die haar DigiD bezat – haar probeerde te dwingen zich te prostitueren of te strippen in België. 'Ze heeft uiteindelijk een maand bij verdachte gewoond en wist zich uiteindelijk aan zijn greep te onttrekken toen hij gedetineerd zat.'

'Ook uit haar verklaring komt een beeld naar voren waarin zij een persoon schetst die in een periode van 24 uren soms kon veranderen van lief naar een monster. Verdachte heeft ook misbruik gemaakt van haar persoonsgegevens door een telefoonabonnement af te sluiten, een eenmanszaak te openen en een SNS-rekening uit haar naam aan te vragen', aldus de officier.

'Vergaande afhankelijkheid'
Meerdere slachtoffers werden door de verdachte zelfs vanuit detentie nog benaderd: 'Dit geeft eens te meer aan hoe volhardend verdachte kan zijn in diens benadering van de slachtoffers. Dat verdachte een drietal slachtoffers voorstelde een tattoo met zijn naam te zetten, een enkeling heeft dit ook gedaan, typeert de persoon van verdachte en benadrukt dat hij hen wilde onderwerpen en een vergaande afhankelijkheid wilde creëren', aldus de officier.

'Verdachte heeft de vrouwen welbewust benaderd en bespeeld teneinde hun vertrouwen te wekken. Verdachte heeft de vrouwen daarbij misleid, misbruik gemaakt van het uit de feitelijke verhoudingen voortvloeiende overwicht en hun kwetsbare positie en hij schuwde in sommige gevallen het gebruik van geweld of de dreiging met geweld niet.' Een slachtoffer zou voor 109.000 euro zijn benadeeld.

Persoonlijke omstandigheden
De verdachte – die een lang strafblad heeft – is in februari 2014 ook al veroordeeld door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voor onder meer mensenhandel. 'Verdachte heeft op geen enkele wijze blijk gegeven van enig inzicht in het kwalijke van zijn gedrag. Het dossier laat een zorgwekkend beeld rondom de persoon van verdachte zien. Van straffen in deze zaak en vergelijkbare zaken dient een duidelijk en stevig signaal uit te gaan richting samenleving. Gelet op de ernst van de feiten ligt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf in de rede.'

Een psychiater en een psycholoog oordelen dat sprake is van een antisociale persoonlijkheidsstoornis, met narcistische trekken, zwakbegaafdheid en van een stoornis in het cannabisgebruik.

'Deskundigen schatten de risico’s op herhaling, bij het uitblijven van een behandeling, als hoog in. Deze problematiek vereist een langdurige, gestructureerde behandeling. Zijn gebrek aan probleembesef en besef van de noodzaak van een langdurige behandeling en van het accepteren van professionele hulp, maakt dat betrokkene moeilijk behandelbaar is en behandeling volgens de deskundigen plaats dient te vinden in een dwingend strak kader. Om het delict-recidivegevaar te beperken is een klinisch forensisch psychiatrische behandeling nodig binnen een TBS-instelling. Een TBS met dwangverpleging met aansluitend een gedrag beïnvloedende en vrijheidsbenemende maatregel wordt als meest passend kader geadviseerd.'

Strafeis
Alles afwegend komt de officier tot de volgende eis: een gevangenisstraf voor de duur van vier jaar, met aftrek van voorarrest, TBS met dwangverpleging en een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbenemende maatregel wegens uitbuiting, witwassen, mishandeling, bedreiging, afpersing, handel in en bezit van harddrugs, misbruik van identificerende persoonsgegevens, misbruik van een vervalste betaalpas en diefstal.

Belastingdienst; oplichters sturen meer nepmails, ‘berichten lijken steeds echter’

Criminelen proberen steeds vaker geld af te troggelen door e-mails of app- en sms-berichten naar mensen te sturen uit naam van de Belastingdienst. Vorig jaar kreeg de Belastingdienst 162.624 meldingen binnen van cybercrime. Dit waren er in 2017 nog ongeveer 7700. De Belastingdienst spreekt van een groeiend fenomeen en een zorgwekkende ontwikkeling. Zo meldt het AD.

De cybercriminelen gaan steeds professioneler en geraffineerder te werk. De verzonden mails, appjes en sms’jes komen authentiek over. 'De tijd van gebrekkig Nederlands in dergelijke mails is allang voorbij. Mensen worden directer en persoonlijker aangesproken, waardoor een bericht echt lijkt.' Ook wordt er door de oplichters steeds meer ingehaakt op de actualiteiten. Tijdens de aangifteperiode worden vaak phishingmails verstuurd over de aangifte en sinds afgelopen jaar wordt COVID-19 ook regelmatig gebruikt om mensen te overtuigen dat de Belastingdienst de afzender is van het nepbericht.

De Belastingdienst heeft zijn medewerkers hard aan het werk gezet om deze oplichtingspraktijken te doen stoppen. 'Het lukt ook steeds beter om deze criminelen voor te blijven. Vorig jaar zijn op verzoek van de Belastingdienst 265 bankrekeningen geblokkeerd die werden gebruikt voor deze vorm van cybercrime. Verder heeft de Belastingdienst 1600 telefoonnummers laten blokkeren.'

De fiscus benadrukt dat men nooit moet ingaan op berichten via sms, WhatsApp, e-mail of telefoon die zogenaamd van de Belastingdienst afkomstig zijn waarin wordt gedreigd met maatregelen als er niet onmiddellijk een betaling wordt overgemaakt.

COVID-19: ‘Britse variant dringt beter binnen en heeft meer virusdeeltjes’

De eerste wetenschappelijke proeven doen vermoeden dat de Britse variant van het coronavirus makkelijker een cel weet binnen te dringen en zich misschien sneller vermenigvuldigt. Volgens virologe Marjolein Kikkert van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn dat de twee grootste aanwijzingen waarom deze variant zoveel besmettelijker is. En waarom hij zo gevreesd wordt.

'Er zijn aanwijzingen dat de mutaties in deze variant van het virus leiden tot een makkelijkere penetratie van de menselijke cel', aldus Kikkert. 'Hoe beter het virusdeeltje zich kan binden aan een cel, hoe groter de kans dat die cel het virus binnenlaat. En dus zijn er misschien minder virusdeeltjes nodig voor een besmetting dan bij de normale variant.' Meer hierover in Skipr.

Animal Rebellion bezet ZLTO-gebouw: wel in overtreding, maar geen straf

De politierechter van de rechterbank Oost-Brabant heeft 11 verdachten veroordeeld voor het bezetten van het ZLTO-gebouw in Den Bosch. De verdachten hebben zich volgens de politierechter schuldig gemaakt aan lokaalvredebreuk, maar door bijzondere omstandigheden krijgen zij geen straf. Een persoon is vrijgesproken.

De verdachten maken onderdeel uit van de actiegroep Animal Rebellion. In september 2020 kwamen zij samen bij het gebouw van land- en tuinbouwbond ZLTO in Den Bosch. Zij eisten een gesprek met de vertegenwoordiger van de ZLTO. De actievoerders wilden met de bond in overleg gaan over de bio-industrie. Dat gesprek heeft ook plaatsgevonden, maar daarna weigerden zij het gebouw te verlaten. Bij de demonstratie werden twaalf verdachten door de politie opgepakt. Ze hadden de aanhouding door de politie bemoeilijkt door zich aan elkaar vast te ketenen. De politie was genoodzaakt om passend geweld te gebruiken, maar bij een verdachte is meer geweld gebruikt zonder dat de noodzaak daarvan is gebleken.

Met het bezetten van (een deel van) het gebouw hebben elf actievoerders zich schuldig gemaakt aan lokaalvredebreuk. Volgens de politierechter gaat het hier om een betrekkelijk licht vergrijp, zeker omdat alleen de hal van het ZLTO-gebouw was bezet. De omringende kantoorruimtes konden gewoon worden gebruikt.

Inperking van grondrecht
Door de aanhouding werd hun grondrecht van demonstratie ingeperkt. De verdachten hebben op een ordelijke wijze gebruik gemaakt van het demonstratierecht. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan en er is niets beschadigd.

Bij het bepalen van de straf keek de rechtbank verder naar een aantal bijzondere omstandigheden. Zo zijn de verdachten lang vastgehouden op het politiebureau en moesten zij daarbij hun telefoons inleveren die ze pas na langere tijd terug kregen.

Ook hadden de verdachten van de officier van de justitie een gedragsaanwijzing gekregen. Zij mochten gedurende drie maanden niet in de buurt komen van het ZLTO-gebouw. Wat nog een verdere inperking van hun grondrecht is.

Wel schuld, geen straf
Dit alles heeft er toe geleid dat de politierechter elf verdachten schuldig heeft bevonden aan lokaalvredebreuk, maar aan hen geen straf oplegt. Een verdachte is vrijgesproken omdat hij slechts begeleider was en niet deelnam aan het actievoeren.

's Werelds grootste fabriek coronavaccin in brand

Nu Nederland en de rest van de wereld met smart zit te wachten op de levering van vaccins, is er nu wederom slecht nieuws. De grootste fabriek van het coronavaccin ter wereld staat momenteel in brand.

Het gaat hier om het Serum Institute in Pune, een stad in het westen van India. Deze producent fabriceert vele miljoenen van het zogenoemde Covishield Covid-vaccin. Dit is het vaccin dat is ontwikkeld door Oxford en AstraZenica. Hét vaccin waar ook ons land vele miljoenen doses van heeft besteld.

Volgens media ter plaatse is de brand enorme brand uitgebroken op het bouwterrein van de enorme fabriek. Men denkt (en hoopt) dat de brand geen invloed zal hebben op de levering van de vaccins.

Skicrossers strijden op kaarsrechte piste Idre Fjšll

In het Zweedse Idre Fjäll is de World Cup skicross aldaar van start gegaan. Het is een week met volle bak races: donderdag en vrijdag wordt er gekwalificeerd voor de races van zaterdag en zondag, woensdag werd al begonnen op het kaarsrechte deel van de piste. Dat stuk is het einde van de reguliere piste en kent alleen de nodige hobbels, maar geen enkele bocht. In het weekeinde is het de beurt aan de volledige piste.

Vrouwen
In de finale streden Marielle Thompson uit Canada, Anastasiia Chirtcova uit Rusland en het Zwitserse duo Fanny Smith en Talina Gantenbein om de overwinning. Smith nam gelijk de leiding en stond die vervolgens ook geen moment meer af, terwijl Thompson achter haar plek twee verdedigde. Gantenbein en Chirtcova duelleerden om plek drie, die ging naar de Zwitserse.

Mannen
De finale ging tussen thuisfavoriet Viktor Andersson, de Zwitser Jonas Lenherr en de Fransen Bastien Midol en François Place. Midol sloeg al gelijk een beslissend gat, de strijd achter hem was bijzonder fel en werd in een centimeterfinish gewonnen door Andersson, voor Place en Lenherr.

Rijbewijzen opnieuw langer geldig vanwege lockdown

Minister Van Nieuwenhuizen treft een nieuwe coulanceregeling waardoor rijbewijzen die tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021 verlopen, tot 1 maart geldig blijven. Mensen met dat rijbewijs blijven verzekerd en krijgen geen boete als ze staande worden gehouden tot de periode dat de coulanceregeling geldt. Er geldt eenzelfde coulance voor alle beroepschauffeurs waarvan de code 95 in de periode tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021 verloopt. De regeling geldt ook voor Europeanen die in Nederland verblijven met een verlopen rijbewijs van een andere lidstaat.

De tijdelijke regeling geldt alleen voor het rijden binnen Nederland. Er is een Europese regeling in de maak. Als die ingaat, komt de Europese regeling in plaats van deze nationale coulanceregeling. Het verlopen rijbewijs geldt niet als identificatiemiddel, met uitzondering van situaties waarbij sprake is van zorgafname.

Extra verlenging theorie examens
Er is ook sprake van een verlenging van de coulance bij de geldigheidsduur van onder andere theorie-examens rijvaardigheid en de deelexamens voor het verkrijgen van een verklaring voor vakbekwaamheid. Examens die verlopen tussen 1 oktober en 1 januari 2021 blijven geldig tot 1 oktober 2021. Dat geldt ook voor de praktijkexamens voertuigbeheersing motor die zijn verlopen tussen 1 oktober 2020 en 1 januari.

Gevangenisstraf en TBS voor poging doodslag, verkrachting en zware mishandeling in Rotterdam

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag een verdachte veroordeeld voor, onder meer, een poging tot doodslag, verkrachting en zware mishandeling van hetzelfde slachtoffer. Het gerechtshof heeft hem 4 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging opgelegd. Hij was destijds, tijdens het plegen van de misdrijven, 18 jaar.

Het slachtoffer is een jonge vrouw die in de vroege ochtend van 21 juli 2018 door de verdachte op de fiets is gevolgd naar haar huis in Rotterdam. Toen het slachtoffer haar voordeur opende, is zij door de verdachte aangevallen, waarna hij haar met een voorwerp heeft geprobeerd te wurgen. Daarna heeft hij haar verkracht en het slachtoffer daarbij zeer ernstig en levensbedreigend letsel toegebracht. De verdachte heeft haar vervolgens aan haar lot overgelaten. Het slachtoffer heeft een levensreddende operatie in het ziekenhuis moeten ondergaan. De impact van deze feiten op het leven van het slachtoffer is zeer groot en heeft daarnaast gezorgd voor veel onrust in de maatschappij. Daarnaast heeft de verdachte op andere data nog 2 straatroven gepleegd en zich schuldig gemaakt aan verduistering.

De rechtbank had, gelet op de persoonlijkheid van de verdachte, het strafrecht voor minderjarigen toegepast en hem 24 maanden jeugddetentie en een jeugd TBS (PIJ maatregel) opgelegd. In hoger beroep is vastgesteld dat de verdachte een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft en sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Door het gerechtshof is, op grond van het strafrecht voor volwassenen, 4 jaar gevangenisstraf opgelegd en een TBS met dwangverpleging. Dit is hetzelfde als wat door de advocaat-generaal is geëist.

Daders van mensenhandel: vaak jonger dan 23 jaar

De relatief jonge leeftijd van daders van binnenlandse seksuele uitbuiting baart de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen grote zorgen. Een derde van hen is jonger dan 23 jaar op het moment van plegen. Binnenlandse seksuele uitbuiting is de meest voorkomende vorm van mensenhandel. Ook bij daders van criminele uitbuiting valt de leeftijd op: een vijfde van hen is jonger dan 23 jaar. Dat blijkt uit de Dadermonitor mensenhandel die vandaag is uitgebracht. De dadermonitor geeft inzicht in de daders van de verschillende vormen van mensenhandel en in de strafrechtelijke aanpak in de periode 2015-2019.

Voorkomen van daderschap
Niet alleen in deze dadermonitor, maar ook in de recent verschenen Slachtoffermonitor mensenhandel en het casuïstiekonderzoek naar seksueel geweld tegen jonge vrouwen in Amsterdam, valt de jonge leeftijd van slachtoffers en daders in negatieve zin op. De Nationaal Rapporteur beveelt daarom aan om gericht in te zetten op het voorkomen van daderschap van mensenhandel, specifiek onder jongeren. Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar: ‘Ik kan niet genoeg benadrukken hoe verontrustend ik het vind dat zulke jonge mensen zich schuldig maken aan zulke ernstige misdrijven. We weten nog te weinig van de daders, hoe en waarom ze doen wat ze doen. Daar moeten we meer over weten, want zonder daders zijn er geen slachtoffers.’

Voorkomen dat daders opnieuw de fout in gaan
Voor het eerst zijn cijfers van de reclassering gebruikt over toezichten voor daders van mensenhandel. Resocialisatie is belangrijk om te voorkomen dat daders opnieuw de fout in gaan. In de periode 2015-2019 kwamen er jaarlijks 25 van de 85 daders die zijn veroordeeld tot een (deels) onvoorwaardelijke vrijheidsstraf onder toezicht te staan. Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar vindt dit aantal opvallend: ‘Mensenhandel is een zeer ernstige misdaad. We zouden moeten willen weten waarom er zo weinig reclasseringstoezichten worden opgelegd in deze groep. Terwijl het belangrijk is dat deze daders intensief begeleid worden, ook om daderschap in de toekomst te voorkomen. Zeker omdat een deel van de daders zo jong is. Meer kennis over de aard van daders, de problematiek die daarachter schuilgaat en welke aanpak daar het beste bij past, is noodzakelijk.’

Minder verdachten en meer sepots
Na 2016 neemt het aantal gesignaleerde verdachten af: van 285 verdachten in 2016 naar 170 in 2019. Dit terwijl het aantal meldingen van mensenhandel steeg: van 575 in 2016 naar 1.045 in 2019. Van de opgespoorde verdachten komt 60 procent voor de rechter. Het aantal sepots neemt toe: eindigde in 2016 zo’n 27 procent van de zaken in een sepot, in 2019 is dit 41 procent. Van de verdachten die voor de rechter komen, wordt 90 procent veroordeeld.

Aanpak arbeidsuitbuiting blijft achter
Er zijn relatief weinig veroordelingen voor arbeidsuitbuiting. Ook krijgen deze daders kortere straffen opgelegd dan daders van andere vormen van mensenhandel. In de samenleving en in de rechtspraak is nog onvoldoende helder waar ernstige benadeling ophoudt en arbeidsuitbuiting begint. Dit is zorgelijk, aangezien het aantal kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt groot is. Wel komt er steeds meer aandacht voor de mechanismen die werknemers en sectoren kwetsbaar maken voor arbeidsuitbuiting. Het is belangrijk om te inventariseren welke werknemers en sectoren extra kwetsbaar zijn en waar dat is: per regio of gemeente kunnen daarin grote verschillen bestaan. Op basis van een gerichte lokale aanpak kan arbeidsuitbuiting effectief aangepakt worden.

Vasthoudendheid noodzakelijk in ambities én uitvoering
Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar: ‘In de onderzoeken die ik recent uitbracht, is het probleem van jonge daders en slachtoffers steeds urgent aanwezig. Voor deze complexe problemen zijn geen gemakkelijke oplossingen. Mensenhandel verandert snel van karakter en wordt minder zichtbaar doordat het zich meer en meer online afspeelt. Steeds meer bestuurders en overheden – op lokaal, regionaal en landelijk niveau – erkennen de urgentie van deze problematiek. Dat is een belangrijke ontwikkeling. Om mensenhandel effectief te bestrijden, is nu slagkracht nodig in de uitvoering. Met steun voor de professionals die daadwerkelijk in contact staan met jongeren. Anders betalen deze jongeren en wij als maatschappij straks de rekening.’

Stichting AAP lanceert digitale corona-proof rondleiding: van AAP tot Z

Stichting AAP opent digitaal haar deuren en biedt vanaf vandaag een online rondleiding aan. Eind februari 2020 nam een rondleider de laatste groep bezoekers mee over het AAP-terrein in Almere. Sindsdien zijn vanwege de coronapandemie alle rondleidingen geschrapt, terwijl het één van de belangrijkste en populairste mogelijkheden is om kennis te maken met het werk en de dieren van AAP. De digitale rondleiding neemt belangstellenden mee achter de schermen, ook naar ruimten die normaal niet toegankelijk zijn voor bezoekers. Een extra interessante kennismaking dus, die veilig is voor zowel het publiek, de rondleiders als uiteraard de kwetsbare én virusgevoelige dieren.

Na aanmelding op de AAP-website ontvangen geïnteresseerden een link naar de digitale rondleiding. Rondleidster Mariska van Geffen heeft jarenlange ervaring als vrijwilliger bij AAP en neemt je via korte video’s mee naar de verschillende afdelingen van AAP; van de quarantaine tot de centrale keuken en uiteraard alle dierenafdelingen. Er is een adviesroute langs de video’s, maar ze kunnen ook los van elkaar naar eigen voorkeur bekeken worden.

In 2019 werden nog ruim 3.300 bezoekers rondgeleid door een groep ervaren vrijwilligers. Nu er al bijna een jaar geen rondleidingen mogelijk zijn, was het tijd voor een andere manier om geïnteresseerden te betrekken bij het werk van AAP. De digitale rondleiding is beschikbaar voor iedereen – dus ook niet-donateurs – via https://www.aap.nl/nl/vanaaptotz.

Ook al hoopt Mariska dat het snel weer veilig genoeg is voor échte rondleidingen, is ze blij met het resultaat: ‘’Al jarenlang geef ik rondleidingen op het terrein van AAP, heel jammer dat dat al een jaar niet veilig kan. Het was dan ook ontzettend leuk om de digitale rondleiding te geven. Ik hoop dat mensen er wat van opsteken en er met plezier naar kijken!’’

MARSOF ook naar Kamp Nieuw-Milligen

De Maritime Special Operations Forces (MARSOF) worden ook ondergebracht op de nieuwe marinierskazerne op Kamp Nieuw-Milligen (KNM). Dit staat in de zogenoemde A-brief die staatssecretaris Barbara Visser woensdag aan de Kamer heeft gestuurd. Hierin staat de laatste stand van zaken over het project ‘Herinrichting Kamp Nieuw-Milligen’.

Het project voorziet in een nieuwe, toekomstbestendige kazerne voor de mariniers. Het gaat om de eenheden uit het oorspronkelijke project Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne (MARKAZ) en MARSOF.

De special operations forces van de mariniers zitten nu nog op twee locaties: Doorn en Den Helder. Beide MARSOF-eenheden moeten worden geherhuisvest, vanwege afstoting of omdat een deel van hun huidige onderkomen tijdelijk is. Vanwege de terreurbestrijdingstaak, en de bijhorende reactietijden en daarmee de noodzaak om centraal in het land te worden gevestigd, was de MARSOF-eenheid in Doorn al geen onderdeel van het oorspronkelijke project MARKAZ.

Uit onderzoek blijkt dat Nieuw-Milligen de beste locatie voor de mariniers van MARSOF is. Daarnaast zijn MARSOF en de operationele marinierseenheden sowieso sterk met elkaar verweven. De medezeggenschap (GMC vervanging en verhuizing Van Braam Houckgeestkazerne) is nauw bij het project betrokken.

Nieuwbouw
Om KNM geschikt te maken, wordt het grootste deel van het huidige, sterk verouderde vastgoed vervangen door nieuwbouw. Er komen 1- en 2 persoonslegeringskamers en verschillende soorten kantoorwerkplekken. Verder is er behoefte aan eet- en ontspanningsfaciliteiten en een geneeskundig centrum.

Er komen leslokalen en voorzieningen voor binnen- en buitensport. Voor operationele training blijven de mariniers gebruikmaken van de bestaande schietbanen en oefenterreinen in binnen- en buitenland.

Opslag, stalling en onderhoud
Ook komen er voorzieningen voor opslag- en overslagcapaciteit voor munitie, wapens, verbindingsmiddelen en persoonlijke (gevechts-) uitrusting. Dat geldt tevens voor overkapte parkeerruimte voor militaire (rups-) voertuigen en een garagewerkplaats.

Onderzoek
Voor dit project is een vergelijkingsonderzoek verplicht. Hiermee wordt bepaald welke contractvorm de meeste kwalitatieve en kwantitatieve meerwaarde oplevert. De uitkomst hiervan volgt deze zomer. Op basis van de huidige planning kan de kazerne eind 2028 worden opgeleverd.

Politie lost waarschuwingsschot in Maastricht

De politie heeft vanochtend omstreeks 04:45 uur een waarschuwingsschot gelost bij de Burgemeester van Oppenstraat in Maastricht. Hierbij is niemand gewond geraakt. De reden waarom het schot is gelost, is nog niet bekend.

De politie kwam ter plaatse op de Burgemeester van Oppenstraat nadat zij een melding had ontvangen van inbraak. Op dat moment is de verdachte in een auto gesprongen en er vandoor gereden. Na een korte achtervolging is de auto van de verdachte gecrasht bij het Burgemeestersplein. De verdachte is gevlucht in de richting van de Groene Loper.

Het betreft een getinte man van ongeveer 30 jaar oud. Hij heeft kort, zwart haar en droeg op het moment van de inbraak een blauwe gewatteerde jas. Tevens is bij de inbraak ook mogelijk een scooter betrokken waarvan de bestuurder een zwarte jas droeg met een bontkraag. De politie vraagt mensen met tips om direct 112 te bellen. 

FOK! Wat een weer: bewolkt, regen en wind

winterbanner

Een smalle maar actieve regenzone boven het oosten en noorden verlaat de komende uren het land. Daarachter klaart het op en zijn er overdag zonnige perioden. In de middag komen er met name in het westen en noorden enkele buien voor. In de avond wordt het bewolkt en gaat het van het zuidwesten uit regenen. De middagtemperatuur ligt rond 8°C. De zuidwestenwind is aanvankelijk (vrij) krachtig, aan de kust en boven het IJsselmeer hard tot stormachtig met eerst nog zware windstoten. Gedurende de dag neemt de wind geleidelijk in kracht af naar matig tot vrij krachtig, aan zee naar (vrij) krachtig, het laatst in het noordelijk kustgebied. In de avond wordt de wind in het zuiden en oosten zwak en veranderlijk, maar later in de avond kan in Limburg weer een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind opsteken.

Komende nacht is het bewolkt en trekt een gebied met regen noordoostwaarts over het land. De minimumtemperatuur ligt tussen 5°C vlak aan zee en 2°C lokaal landinwaarts. De wind wordt geleidelijk overal zuidwestelijk en is zwak tot matig, aan zee af en toe (vrij) krachtig.

Vrijdag overdag is er af en toe zon en blijft het droog. De middagtemperatuur wordt zo'n graad of 7 en de zuidwestelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig en in het noordelijk kustgebied krachtig. (Bron: KNMI)

Eendjes op het droge (Foto: DJMO)
Eendjes op het droge (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Veertien jaar schrijven voor FOK! - bazbo's jubileum

'Allemensen, dames en heren. Hoe houdt hij het vol? Al veertien jaar lang – sinds 18 januari 2007 om precies te zijn - plaatst hij zijn pennenvruchten op de Voorpagina van FOK!. De eerste zeven jaar deed hij dat wekelijks of vaker; de afgelopen zeven jaren verschijnen zijn verhalen tweewekelijks en sinds enige tijd ook weer op de zo vertrouwde donderdagmorgen. Dames en heren, FOK! is dan misschien niet meer wat het ook nooit geweest is (ik zeg maar wat), maar hier is hij, springlevend en wel: bazbo!'

Toch gratie voor tot levenslang veroordeelde moordenaar cafť 't Koetsiertje

Cevdet Yilmaz, de man die in 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse café 't Koetsiertje, krijgt alsnog gratie. De juridische middelen om gratie tegen te gaan zijn uitgewerkt, de Koning heeft het gratieverzoek inmiddels ondertekend. Yilmaz is na bijna 38 jaar vrij om te gaan en staan waar hij wil. De Tweede Kamer is per brief geïnformeerd over het besluit. Zo meldt het AD.

Minister Sander Dekker heeft in zijn brief aan de  Tweede Kamer benadrukt dat het verlenen van gratie "onrechtvaardig voelt": 'Ik begrijp heel goed dat deze uitspraak van de rechter en het besluit om aan betrokkene gratie te verlenen veel impact heeft op de nabestaanden en de samenleving. Mede gelet daarop heb ik een veelvoud van juridische procedures gevoerd met als inzet het niet verlenen van gratie. De rechter heeft echter telkens geoordeeld dat mijn besluiten om geen gratie te verlenen juridisch geen stand houden.'

In november 2020 had de Hoge raad beslist dat het eerder afgewezen gratieverzoek opnieuw moest worden beoordeeld, zie ook: Zaak gratieverzoek levenslang veroordeelde schutter ‘Het Koetsiertje’ moet over

Het verlenen van gratie aan Yilmaz is heel bijzonder. Het is voor het eerst sinds 1986 dat een levenslang gestrafte in Nederland een gratieverzoek ingewilligd krijgt, al was er één uitzondering: in 2009 werd een tot levenslang veroordeelde man vrijgelaten die terminaal ziek was.

Vanwege een min of meer afgedwongen resocialisatieproject leeft Yilmaz al enige jaren buiten de gevangenis. Hij heeft zelfs een baan. Het was echter verboden voor hem om te reizen en hij moest zich geregeld melden bij verschillende instanties. "Ted de Turk", zoals zijn bijnaam voeger was, wil graag naar zijn geboorteland Turkije emigreren, nu hij gratie heeft gekregen.

De schietpartij in 't Koetsiertje
Café 't Koetsiertje stond bekend als een gelegenheid waar vooral jongens van de straat kwamen, die meer van een partijtje knokken hielden dan van een borreltje. Het café lag aan het stationsplein van Delft, pal tegenover het inmiddels eveneens gesloopte politiebureau. Het café zou worden verkocht en op 5 april 1983 was de potentiële koper aanwezig met zijn vrouw Tonie en dochter Carmen (12). Kwart voor negen in de avond kreeg de politie een telefoontje binnen: 'Er wordt geschoten in 't Koetsiertje'. Toen de Delftse politie ter plaatse arriveerde, bleken er van de achttien cafébezoekers zes dood te zijn geschoten en vier zwaargewond geraakt tijdens de schietpartij. De doden waren: Ton S., Wim van B., Jan van D., Wim J., Tonie S. en Carmen S.. De overlevenden van de schietpartij wisten te melden dat een man van Turkse afkomst de schutter was.

Een paar dagen later werd Cevdet Yılmaz gearresteerd. Hij was een onwaarschijnlijke verdachte, omdat de politie in eerste instantie dacht naar een notoire ruziemaker op zoek te moeten, een beeld waar Yılmaz niet aan voldeed.

Volgens overlevenden zou Yılmaz het aan de stok hebben gekregen met Ton S.. Yılmaz was net tot Nederlander genaturaliseerd. Ton S. zou een dag voor de moord tegen hem gezegd hebben: 'Je mag dan wel een Nederlands paspoort hebben, je bent en blijft een kanker-Turk'. Vervolgens zou hij Yılmaz in het gezicht hebben geslagen, waardoor deze op de grond viel. Ook andere stamgasten zouden Yılmaz hebben uitgelachen. Yılmaz zou daarop met een rood gezicht het café hebben verlaten en twaalf minuten later weer zijn teruggekeerd, waarna hij het vuur opende op de bezoekers. In totaal schoot Yılmaz twaalf kogels af, waarvan tien raak. Hiervoor nam hij een halve minuut de tijd, waarna hij rustig het café verliet. Het motief voor de moorden nooit officieel vast komen te staan.

‘Kabinet draait KLM met aangescherpte coronamaatregelen de nek om’

Met de nieuwste eisen over COVID-19 testen voor inkomende vluchten tekent het kabinet mogelijk het doodvonnis voor KLM. Dat zegt vakbond De Unie. 'Tussen neus en lippen heeft het kabinet vandaag misschien wel het ontslag aangekondigd van duizenden KLM’ers.' Meer hierover in het AD.

Het kabinet liet tijdens de laatste persconferentie weten dat zowel passagiers als cabinepersoneel voorafgaand aan een vlucht naar Nederland naast een COVID-19-PCRtest ook een COVID-19-sneltest moeten ondergaan. KLM besloot daarop alle intercontinentale en sommige Europese vluchten te moeten schrappen. De luchtvaartmaatschappij wil zo voorkomen dat indien het cabinepersoneel een positieve COVID-19-test heeft ze de medewerkers moeten achterlaten in een ver land. 'Vanuit goed werkgeverschap laten wij nooit crew achter in het buitenland', aldus een woordvoerder.

Vakbond De Unie waarschuwt het kabinet dat als KLM haar langeafstandsvluchten moet schrappen, dit duizenden banen kan gaan kosten. 'En het levert de Nederlandse economie extreme schade op', zegt vakbond voorzitter Reinier Castelein.

Het stoort Castelein dat bij de aangescherpte maatregelen wel is gedacht aan de honden die moeten worden uitgelaten. 'Maar dat ook KLM-bemanning valt onder het testbeleid voor inreizenden werd verzwegen. Daarnaast: het reisverbod vanuit Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en heel Zuid-Amerika grijpt sowieso rechtstreeks in op de toekomst van KLM en haar duizenden werknemers. Dat wordt kennelijk op de koop toe genomen: nul aandacht daarvoor tot nu'.

De aangescherpte coronamaatregelen voor het reizen luiden als volgt:
Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen of het meenemen van nieuwe varianten van het coronavirus naar Nederland. Daarom is het dringende advies: blijf in Nederland. Ga niet op reis en boek geen reizen die in de periode tot en met 31 maart plaatsvinden.

Het kabinet treft extra maatregelen om de import van nieuwe varianten van het virus via reizigers tegen te gaan en het aantal reisbewegingen verder te beperken. Voor het Verenigd Koninkrijk geldt een vliegverbod en een aanmeerverbod voor veerboten voor passagiers. Het vliegverbod gaat ook gelden voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Kaapverdië, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld.

Daarnaast moeten alle reizigers uit hoogrisicogebieden die per vliegtuig of schip naar Nederland komen ook vlak voor vertrek naar Nederland afgenomen negatieve sneltest kunnen tonen. Deze test is maximaal 4 uur oud bij het aan het boord gaan. Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. Deze maatregelen gelden ook voor reizigers naar Caribisch Nederland. Bovendien moeten zij 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine. Omdat sneltesten niet overal in de buurt van (lucht)havens voorhanden zijn, zal naar verwachting in de praktijk de dubbele testverplichting zorgen voor een afname van het aantal reizen naar ons land. Dat betekent dat het voor sommige mensen moeilijk wordt om naar huis te komen. Nederlanders die vanwege een noodsituatie naar Nederland moeten reizen en niet op tijd een negatieve PCR/sneltest kunnen overleggen, kunnen zich melden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor bepaalde groepen reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod. Het kabinet heeft besloten de lijst met uitzonderingen op dit verbod in te korten. Dit betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden die voor kort verblijf komen Nederland niet meer mogen inreizen.

Deze maatregelen gaan in op zaterdag 23 januari 2021 om 00:01 uur.

Kamer wil ook bij schulden toegang tot tandarts mogelijk houden

De voltallige Tweede Kamer wil dat mensen die schulden hebben bij hun zorgverzekering niet direct hun aanvullende zorgverzekering kwijtraken. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld niet meer naar de tandarts of fysiotherapeut. Een motie daartoe van GroenLinks en de ChristenUnie werd woensdag aangenomen. De Kamer wil nu dat het kabinet gaat onderzoeken hoe het dat gaat regelen.

Mensen die schulden opbouwen bij hun zorgverzekeraar verliezen vaak hun aanvullende verzekering en kunnen die pas weer afsluiten zodra ze zijn afgelost. Door de coronacrisis neemt het aantal mensen met schulden toe. De indieners vrezen een “schuldengolf” en gezondheidsklachten als mensen langdurig zorg mijden vanwege de kosten. Meer hierover op Skipr.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1282
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
review
Stellar Blade
special
Random Pics van de Dag #1281
special
Random Pics van de Dag #1280
special
Random Pics van de Dag #1279
©FOK.nl e.a.