FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 januari 2021

Onrust, plunderingen en zwaar vuurwerk in diverse binnensteden

Het tuig van Nederland is weer onder de stenen uit gekropen. In diverse steden is het onrustig. Er wordt zwaar vuurwerk afgestoken, winkels geplunderd en de politie aangevallen. Het lijkt wederom een onrustige avond te worden.

Na elke update vind je de nieuwste berichten onderaan deze post.

En in Den Bosch is deze losgeslagen maniak gesignaleerd!

Zelfs de Zeeman is niet meer veilig:

Update 23.20 uur

Geleen

Burgemeester Bruls komt persoonlijk langs in Nijmegen

Harde Kern AZ loopt rond in Alkmaar

Harde Kern WillemII houdt de wacht in Tilburg

Haarlem, journalist gaat tegen de vlakte door een steen tegen zijn achterhoofd

Bericht politie Rotterdam

Plunderingen Den Bosch

Amersfoort

Update 23.40 uur

Zwolle

Haarlem

Random Pics van de Dag #216

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Vier landen vieren winst in World Cup rodelen, WK in aantocht

De World Cup rodelen heeft alweer de zevende van acht evenementen van dit seizoen achter de rug. Het hele circus streek voor de tweede keer neer in het Oostenrijkse Innsbruck, waar het seizoen eind november ook al begon.

Dubbels
Ludwig Rieder en Patrick Rastner stonden na één run verrassend bovenaan, met twee voorname uitdagers: de Duitsers Toni Eggert/Sascha Benecken (+0,073) en de thuisfavorieten Thomas Steu/Lorenz Koller (+0,079), de rest volgde op meer dan een tiende van een seconde.

Steu en Koller kwamen in run twee 0,003 seconden achter de Letse broers Andris en Juris Sics terecht, Eggert/Benecken leverden zelfs drie posities in. Rieder en Rastner hielden echter vol en de Südtirolers pakten met 0,081 seconden hun eerste World Cup-zege, voor Sics/Sics en Steu/Koller.

Mannen
De Rus Semen Pavlichenko was in run één de snelste, de Duitsers Felix Loch (+0,061) en Johannes Ludwig (+0,110) volgden. Ook de Italiaan Dominik Fischnaller (+0,114) en thuisfavorieten Jonas Müller (+0,116) en David Gleirscher (+0,151) deden nog mee, net als Kevin Fischnaller (+0,167).

David Gleirscher wipte langs Müller en Dominik Fischnaller, waardoor de broers David en Nico Gleirscher en neven Dominik en Kevin Fischnaller vooraan stonden. Ludwig behield zijn tweede plek, de dominante Loch won met 0,216 seconden én een baanrecord, waarmee de World Cup-titel binnen was.

Vrouwen
Duitsland domineerde niet verrassend in de eerste run: grand dame Natalie Geisenberger stond op plek één, Julia Taubitz volgde op 0,052 seconden. De Amerikaanse Summer Britcher (+0,172) streed om plek drie met Ekaterina Katnikova (+0,201) uit Rusland en thuisfavoriete Madeleine Egle (+0,229).

In run twee zakte Egle terug achter de Duitse Dajana Eitberger, Katnikova hield haar plek wel vast. Britcher ging er 0,098 seconden onderdoor, Taubitz was nog eens 0,204 seconden sneller. Op Geisenberger stond geen maat: ze won met 0,082 seconden voorsprong, zege nummer 51.

Sprints
Bij de mannen ging de winst naar Semen Pavlichenko: de Rus was 0,080 seconden sneller dan Kevin Fischnaller, terwijl de Italiaan op zijn beurt de grote Felix Loch welgeteld zeven duizendsten van een seconde achter zich hield.

De Sics-broers Andris en Juris wonnen de sprint bij de dubbels, het verschil was nogal klein: Thomas Steu en Lorenz Koller werden op één duizendste van een seconde tweede, Toni Eggert en Sascha Benecken finishten op plek drie op 0,011 seconden.

De vrouwen sloten de week af en dat gebeurde met een Duits 1-2-3'tje: Julia Taubitz was de snelste, Natalie Geisenberger werd op 0,029 seconden tweede en Dajana Eitberger pakte op 0,091 seconden de derde plek.

Deze week trekt het circus naar Königssee, waar komend weekeinde het wereldkampioenschap gehouden wordt.

Disgaea 6-trailer toont personages

Disgaea 6: Defiance of Destiny komt al over drie dagen uit in Japan. Westerse fans hoeven niet heel lang te wachten, want het strategiespel moet al deze zomer uitkomen voor de Switch. In de nieuwe onderstaande trailer zien we de hoofdpersonages van de game en kun je alvast de Engelse stemmen horen. De zombie pug Cerberus ziet er in ieder geval leuk uit.

In Disgaea 6: Defiance of Destiny reïncarneert de hoofdrolspeler, een zombie genaamd Zed, herhaaldelijk in verschillende werelden om de "God of Destruction" te verslaan. De andere gekke personages gaan je natuurlijk daar bij helpen.

De AllStars van Destruction AllStars

Destruction AllStars is een online multiplayer-game waarin spelers elkaar met auto's proberen te vernietigen. De PS5-exclusive is vanaf volgende maand gratis beschikbaar voor PlayStation Plus-leden. De exacte datum is nog niet bekend.

In de nieuwe onderstaande trailer worden een aantal personages voorgesteld. Elke AllStar heeft zijn eigen unieke voertuig en vaardigheden. Mijn favoriet is luchador Ultimo Barricado.

Guilty Gear: Strive gamemodi uitgelegd

Guilty Gear: Strive is de zevende 'mainline' titel in de bekende vechtserie. De game komt op 9 april uit voor PS5, PS4 en pc. In de onderstaande trailer worden de verschillende modi voor singleplayer, multiplayer en verhaal/lore-liefhebbers gepresenteerd.

Strive lijkt heel veel content te hebben. Voor singleplayer heb je al deze modi: Tutorial, Arcade, Survival, Mission Mode en Versus. De game bevat ook uitgebreide online-opties, inclusief een leuke lobby waar je op tegenstanders wacht en de mogelijkheid om je wedstrijden terug te kijken. Bekijk het overzicht hieronder:

Wonder Boy: Asha in Monster World komt in tweede kwartaal uit

Wonder Boy: Asha in Monster World is een volledige remaster op Wonder Boy IV, de klassieker uit 1994. De remake wordt geleid door Ryuichi Nishizawa, de bedenker van de serie. Naast nieuwe graphics bevat de remake ingesproken stemmen, cutscenes en een opnieuw opgenomen soundtrack. Asha in Monster World komt in april uit in Japan voor PS4, Switch, pc. In het Westen staat alleen 'tweede kwartaal' genoteerd.

Dierenbelangenorganisaties willen verbod op inzet honden en paarden bij conflicten

Dierenbelangenorganisaties (Animal Rights, 1037againstanimalcruelty, Verzamelpunt acties tegen dierenleed, Animal Earth, Veggie Squad, Comité Dierennoodhulp, Dierenrechten Alliantie, Rechten voor al wat leeft, Diervriendelijk Nederland en Bite Back) roepen de politie en overheid op om te stoppen met het inzetten van dieren - honden en paarden - bij conflictsituaties.

“Waar men in het verleden in ieder geval nog respect voor politiehonden en -paarden leek op te kunnen brengen, zien we bij de recente rellen rondom de corona maatregelen of het vuurwerkverbod dat grof geweld direct tegen de dieren gericht wordt,” zegt woordvoerder Erwin Vermeulen. “Waar politiepersoneel kiest voor dit beroep en daarmee accepteert in dergelijke situaties terecht te kunnen komen hebben de honden en paarden hierin geen keuze.”

Vorige week zondag zette de politie paarden in om rellende demonstranten van het Museumplein te verwijderen. Daarbij werd een politiepaard zwaar mishandeld met een ploertendoder - een wapenstok met een loden kop erop. Gisteren was op beelden te zien hoe een paard tegen de vlakte ging in het centrum van Eindhoven en in paniek het hazepad koos. In oktober 2019 reed een protestboer in Groningen een politiepaard aan met zijn trekker. Zomaar wat voorbeelden, op YouTube staan er talloze.

“Een gedegen training is geen vervanging voor keuzevrijheid en beschermt niet tegen zwaar vuurwerk, ploertendoders of trekkers,” zegt Vermeulen. ”De ruiterij is uit de moderne legers verdwenen. Het is tijd dat dieren ook bij de politie vervangen worden door gemotoriseerde vervoersmiddelen en innovatieve technologieën.”

“Dit is voor de dierenbelangenorganisaties ook een principiële zaak. Dit zijn conflicten tussen mensen, die door mensen opgelost moeten worden. De honden en paarden hebben hier part noch deel aan en kunnen alleen maar verliezen, bijvoorbeeld hun leven.”

Rode Kruis draagt Joodse Raad Cartotheek over aan Joods Cultureel Kwartier

Op maandagmiddag 25 januari 2021 heeft het Rode Kruis bekendgemaakt de Joodse Raad Cartotheek over te dragen aan het Joods Cultureel Kwartier (JCK). Daarmee geeft het Rode Kruis gevolg aan het advies van de Commissie Toekomst Joodse Raad Cartotheek. De cartotheek bestaat uit bijna 160.000 kaarten met persoonlijke informatie over joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat de cartotheek als nationaal erfgoed in het Nationaal Holocaust Museum kan worden tentoongesteld was een belangrijke overweging. Dit museum maakt deel uit van het Joods Cultureel Kwartier in het hart van Amsterdam en wordt momenteel verbouwd. In het najaar van 2022 gaan de deuren weer open voor bezoekers.

Behouden en zichtbaar
Bij de overdracht van het gehele Oorlogsarchief aan het Nationaal Archief, heeft het Rode Kruis een uitzondering gemaakt voor de Joodse Raad Cartotheek. Deze heeft niet alleen een grote waarde als archief, maar ook als museaal monument en als tastbare herinnering aan de Holocaust. De adviescommissie stond onder voorzitterschap van dr. Regina Grüter en bestond verder uit drie generaties joodse oorlogsgetroffenen en deskundigen op het gebied van erfgoed. ‘In de zoektocht van de commissie speelde naast het behoud van de Joodse Raad Cartotheek ook de zichtbaarheid een grote rol. Bij het Nationaal Archief zou het behoud in goede handen zijn, maar zou de cartotheek onzichtbaar zijn. Juist het Nationaal Holocaust Museum biedt de passende context en de ruimte om de cartotheek te tonen’, licht directeur van het Rode Kruis Marieke van Schaik toe.

Fysieke herinnering
Algemeen directeur van het JCK Emile Schrijver is dankbaar dat het museum deze eervolle taak zal gaan vervullen: ‘Het is van het grootste belang dat wij de fysieke herinnering kunnen laten zien van alle joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.’ Annemiek Gringold, projectleider van het Nationaal Holocaust Museum, voegt daaraan toe: ‘Toen ik zo'n vijftien jaar geleden voor het eerst de cartotheek zag, in het depot van het verenigingskantoor van het Rode Kruis, was ik ademloos. Hier stond van elk individu binnen de vooroorlogse joodse gemeenschap een kaart, en samen vormden die kaarten een tastbaar object van de joodse gemeenschap die tijdens de Sjoa (Holocaust) werd weggevaagd en waarvan slechts een minderheid zou overleven.’

Raad voor de Rechtspraak: geen taakstrafverbod voor geweld tegen hulpverleners

De Raad voor de rechtspraak is geen voorstander van een taakstrafverbod voor daders van geweld tegen hulpverleners. Morgen debatteert de Tweede Kamer over een wetsvoorstel dat het opleggen van een taakstraf in dit soort zaken onmogelijk maakt. De Raad vroeg de minister al eerder om daarvan af te zien, in dit wetgevingsadvies.

De Raad begrijpt dat de maatschappij extra vergelding vraagt als er geweld wordt gepleegd tegen hulpverleners, zeker in het licht van de rellen van afgelopen weekend. Vanwege die extra vergelding, en om een krachtig signaal te geven richting potentiële geweldplegers, straffen rechters al veel hoger bij geweld tegen agenten, zorgverleners en andere medewerkers met een publieke taak. Soms dubbel zo zwaar.

Dit wetsvoorstel belemmert de rechter echter in zijn mogelijkheden om rekening te houden met bijzondere omstandigheden en dus maatwerk te leveren. De Raad vindt dat erop vertrouwd moet worden dat de rechter per geval zorgvuldig straft. De Raad voor de rechtspraak sprak zich eerder sterk uit tegen wetsvoorstellen die de rechter belemmeren om maatwerk te leveren, zoals onderdelen van het wetsvoorstel seksuele misdrijven. Ook de toeslagenaffaire onderstreept hoe belangrijk het is dat de wet hiervoor ruimte biedt en dat het ontbreken van die ruimte tot onrecht kan leiden.

Geweld is onacceptabel
Strafrechter Lieneke de Klerk: ‘Geweld tegen hulpverleners is verschrikkelijk en onacceptabel, dat vindt iedereen. Je moet de gevolgen voor het slachtoffer nooit bagatelliseren. Maar rechters moeten wel de mogelijkheid hebben om maatwerk toe te passen. Iemand die een politieagent een duw geeft omdat hij ziet dat zijn beste vriend een duw krijgt is dan wat anders dan iemand die er zomaar op los gaat meppen.’

Hogere straf geen oplossing
Daarnaast zet De Klerk haar vraagtekens of de wet zal bijdragen aan een afname van geweld tegen hulpverleners: ‘Met dit voorstel wordt een onjuiste voorstelling gemaakt van wat het strafrecht kan betekenen. Uit criminologische studies blijkt dat een hogere straf niet voor minder geweld zal zorgen. Het kan zelfs averechts werken: omdat mensen soms hun werk, huis of relatie verliezen bij een gevangenisstraf kan de kans dat ze verder ‘afglijden’ en daardoor nogmaals in de fout gaan juist toenemen. In veel geweldszaken tegen hulpverleners zien we dat daders het vaak in een opwelling doen, omdat ze bijvoorbeeld heel emotioneel zijn. Die laten zich in zo’n moment niet afschrikken door de gedachte dat ze een gevangenisstraf kunnen krijgen.’

De Raad wil dus dat rechters de mogelijkheid hebben om forse straffen op te leggen, maar ook om – als de situatie daarom vraagt – een andere passende vorm van straf dan celstraf op te leggen. Die mogelijkheid ontbreekt in het wetsvoorstel.

Verstandelijk beperkten buurtpunt Karmijn staan doodsangsten uit door relschoppers

De verstandelijke beperkte bewoners van Buurtpunt Het Karmijn te Den Haag hebben zeer angstige momenten beleefd tijdens de rellen gisteravond in de Haagse Schilderswijk. Zo meldt het AD.

Van het buurthuis werden gisteravond de ramen ingeslagen door relschoppers terwijl op dat moment 28 cliënten en vier begeleiders aanwezig waren. 'Dit zorgt voor een flinke knauw in hun vertrouwen.'

Het pand biedt een samenzijn in de vorm van dagbesteding voor mensen met een beperking. 'De appartementen daar boven zijn permanent bewoond. De mensen die daar verblijven zijn enorm geschrokken door het geweld op straat. Het was heel beangstigend', volgens een woordvoerder.

De organisatievan Het Karmijn wil niet te veel aandacht geven aan de vernielingen van gisteravond. 'Het laatste wat we willen is deze relschoppers een podium geven. Er is voor vandaag wel nazorg geregeld, voor zowel cliënten als voor de medewerkers. Beiden hadden daar écht behoefte aan.'

Zie ook: Rellen in Schilderswijk Den Haag na oproep op social media

Van Ark: veel ziekenhuizen hebben beveiliging nodig

Veel ziekenhuizen hebben tegenwoordig beveiliging nodig, zegt minister Tamara van Ark voor Medische Zorg. 'Een heel trieste zaak', zegt de bewindsvrouw nadat een ziekenhuis in Enschede is bekogeld door een groep gewelddadige betogers. Of ziekenhuizen in deze tijden van onrust extra beschermd moeten worden, zegt Van Ark niet. Dat is volgens haar een vraag voor de ziekenhuizen zelf. Meer hierover bij Skipr.

Het Medisch Spectrum Twente in Enschede is erg geschrokken na de gebeurtenis van zondagavond. Van Ark heeft met het ziekenhuis gesproken. 'Ik begreep dat er net een wisseling van de diensten gaande was, dus op dat moment net mensen binnenkwamen en mensen naar buiten gingen. Dat het aan de kant was waar de verloskamers waren. Het is echt niet in te denken hoe naar dat is geweest.'

Zie ook: Ziekenhuis Enschede belaagd door relschoppers, personeel geschrokken

Grapperhaus: ‘We gaan schade verhalen op plunderaars en vernielers’

De relschoppers die afgelopen weekend voor tienduizenden euro's schade in binnensteden hebben aangericht kunnen een gepeperde rekening tegemoet zien. Minister van Justitie Ferd Grapperhaus zegt dat kosten zullen worden verhaald op de plunderaars en vernielers, er is geen enkel excuus te bedenken voor de aangerichte vernielingen. Zo meldt het AD.

Grapperhaus is van mening dat de relschoppers zich flink mogen schamen: 'Het gaat hier niet om protest tegen corona, maar om pure misdrijven en slechte daden. Die moeten we keihard aanpakken. Ik zie jongens van 20 en 21 die aan het begin van hun werkzame leven zijn, maar die krijgen een schadeclaim voor het feit dat ze het nodig vonden een supermarkt te plunderen. Dat betekent dat je zomaar, zonder dat je verzekerd bent, ineens tienduizend euro aan schade moet gaan vergoeden.'

Daarnaast zei Grapperhaus; 'Mensen die crimineel gedrag vertonen, worden strafrechtelijk vervolgd. Ik vind het een verzwarende omstandigheid als jij, als 99 procent van de mensen zo goed en zo kwaad als het kan en met de kiezen op elkaar meedoet, dat staat te saboteren met dit soort acties.'

De demissionaire minister is van mening dat de politie goed is opgewassen tegen de huidige golf van demonstraties, het is niet nodig om het leger in te zetten tegen de relschoppers. Indien nodig kan de marechaussee de politie assisteren.

Militair veroordeeld voor mensensmokkel op Eindhoven Airport

De militaire kamer veroordeelt een 28-jarige militair uit Utrecht voor mensensmokkel en het bezitten en gebruiken van een vals identiteitsbewijs. De man krijgt een celstraf van 33 dagen, waarvan 30 voorwaardelijk. Daarnaast moet hij een taakstraf van 240 uur uitvoeren.

De man hielp op 2 november 2019 een vrouw op illegale wijze Nederland binnen te komen. Hij wist dat zij niet over de juiste documenten beschikte en regelde daarom voor haar reis een valse Franse identiteitskaart en een vliegticket op een valse naam. De vrouw vloog op basis van deze documenten met dezelfde vlucht als de man van Athene naar Eindhoven. Bij aankomst op Eindhoven Airport liepen ze samen naar de documentcontrole. De man, die in burger was, liet daarbij direct en ongevraagd zijn defensiepas zien. Toen de vrouw werd gevraagd om haar document, overhandigde de man namens haar de valse Franse identiteitskaart. De vrouw had geen documenten bij zich.

Toevallige ontmoeting
De militaire kamer vindt bewezen dat de man zich hiermee schuldig heeft gemaakt aan mensensmokkel en het bezit en gebruik van een vals identiteitsbewijs. De man verklaarde dat hij de vrouw toevallig had ontmoet op de luchthaven in Athene en dat hij niet wist dat haar Franse identiteitskaart vals was. De militaire kamer gelooft dat niet. Ook stelde de man dat zijn telefoon - waarop belastende informatie is gevonden - was gehackt, maar hiervoor zijn geen aanwijzingen.

Actieve rol
In lijn met de strafeis van de officier van justitie, veroordeelt de militaire kamer de man tot een gevangenisstraf van 33 dagen, waarvan 30 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast legt de militaire kamer aan de man de maximale taakstraf van 240 uur op. De officier van justitie had een taakstraf van 120 uur geëist. De militaire kamer neemt de man kwalijk dat hij als militair een actieve rol heeft gespeeld bij de illegale inreis van de vrouw. Illegale toegang en illegaal verblijf leiden gemakkelijk tot uitbuiting en misbruik van kwetsbare personen. Bij de straf betrekt de militaire kamer dat de man geen strafblad heeft en dat hij de vrouw niet heeft geholpen met de bedoeling er zelf beter van te worden. De man verdiende niets aan de smokkel.

COVID-19: 4129 nieuwe besmettingen en 40 doden, totaal 952.950 en 13.579

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4129 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 952.950 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 169 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1720 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 24 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 664 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.ri

Er zijn sinds de vorige update 40 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 13.579 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Mannen verdacht van drugstransport opgepakt

Na een uitgebreid onderzoek naar een drugstransport in februari 2019, hield de districtsrecherche in Den Bosch woensdag 20 en donderdag 21 januari totaal vier verdachten aan. In een loods in Oss werd destijds ruim 500 kilo hennep aangetroffen. Het gaat om mannen van 41, 46 en 20 jaar uit Oss en een man van 31 jaar uit Vlijmen.

Een buitenlandse vrachtwagenchauffeur, die vanuit Spanje naar ons land was gereden, werd destijds in Zaltbommel gecontroleerd door de politie, althans dat dacht hij. De chauffeur moest achter de ‘agenten’ aanrijden naar een bedrijfspand in Oss, waar zijn lading aan een controle werd onderworpen en daarna gelost werd. De man dacht dat hij op een terrein van de politie was en verleende volledige medewerking. De zogenaamde agenten lieten hem vervolgens zien dat er drugs in zijn lading was aangetroffen en namen zelfs een verhoor van hem af. Hij kreeg diverse formulieren, die leken op documenten van of namens de politie. Hij werd vervolgens gesommeerd het land te verlaten en enkele van de agenten begeleiden hem zelfs richting de grens. Eén van de mannen stapte bij de chauffeur in de cabine, maar in de omgeving van Son en Breugel moest hij stoppen. De nepagenten gingen er vervolgens vandoor.

Vijfhonderd kilo
De chauffeur belde vervolgens met zijn werkgever en kreeg langzaam toch wel wat argwaan over wat hem was overkomen. Nadat de politie was gealarmeerd, namen echte politiemensen poolshoogte en zij hoorden het verhaal van de vrachtwagenchauffeur aan. Toen duidelijk was dat de man het slachtoffer was geworden van nepagenten doorzocht de politie het bedrijfspand. Daar werd niemand meer aangetroffen, maar wel vonden ze een partij van ruim 500 kilo hennep terug tussen de geloste lading. Verder vonden ze een aantal namaak politie-uniformen.

Onderzoek
De recherche startte een lang en uitgebreid onderzoek Forensisch rechercheurs deden direct sporenonderzoek in het bedrijfspand en stelden diverse goederen veilig voor onder andere onderzoek naar DNA en vingerafdrukken. Aangetroffen sporen werden voor verdere analyse ingestuurd naar het NFI. Het totale onderzoek leidde uiteindelijk, onder andere door een DNA match, naar de identiteit van de vier mannen die werden aangehouden. De vier verdachten die zijn aangehouden zijn na verhoor in opdracht van de officier van justitie en in afwachting van hun rechtszaak, in vrijheid gesteld. Er waren geen onderzoekgronden meer om hen langer vast te houden. Zij zullen op een later moment voor een rechter moeten verschijnen.

Veroordeelde man op Belgisch verzoek door FASTNL aangehouden in Etten-Leur

De politie heeft zondag 24 januari in Etten-Leur een veroordeelde en voortvluchtige 74-jarige Nederlander aangehouden. De man moet in België nog een gevangenisstraf van tien jaar uitzitten voor de veroordeling voor handel in verdovende middelen en deelname aan een criminele organisatie.

Aanhouding voortvluchtige
Het Fugitive Active Search Team (FASTNL) kwam de man op het spoor en hield hem in een woning aan. Van FAST België kreeg FASTNL het verzoek de man op te sporen. De veroordeelde mag in Nederland zijn gevangenisstraf uitzitten.

Nutteloze feitje van de dag: kusverbod

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het feitje van vandaag is een oudje maar het voelt vertrouwd. Want wist je dat in 1439 Henry VI kussen verbood in Engeland? Het verbod was vanwege een pandemie, dat moet bekend voorkomen. Europa werd in die tijd regelmatig getroffen door uitbraken van de pest. Henry probeerde op deze manier de uitbraak te beperken en zijn bevolking in leven te houden.

Henry VI (WikimediaCommons/National Portrait Gallery)
Henry VI (WikimediaCommons/National Portrait Gallery)

Kriechmayr wint lastige super-G in Kitzbühel

Alpineskiër Vincent Kriechmayr heeft zijn eerste overwinning van de winter te pakken. De Belgische Oostenrijker was op de beruchte Streif in Kitzbühel de snelste op de super-G, die van zondag werd opgeschoven naar maandag.

Het Zwitserse supertalent Marco Odermatt noteerde een tijd die gelijk goed leek voor een podiumplek: hij was 0,47 seconden sneller dan de Italiaan Christof Innerhofer. Kriechmayr kwam kort erna naar beneden en bleek toch nog net iets beter: na een spannende run dook hij 0,12 tellen onder Odermatt's tijd door.

Een paar minuten later deed Matthias Mayer een aanval op de snelste tijd, maar hij moest 0,55 seconden toegeven op zijn landgenoot en daarmee was het zo ongeveer wel voorbij. De Canadees James Crawford (+1,11) en de Oostenrijker Stefan Babinsky (+1,19) zorgden met hoge startnummers nog voor fraaie zesde en zevende plekken, maar het podium was bekend.

Veroordelingen drie verdachten na bespuiten trein Haarlem

De rechtbank Noord-Holland heeft drie mannen veroordeeld na het bespuiten van een treinstel met graffiti op het rangeerterrein in Haarlem. Twee van hen (27 en 24 jaar) hebben daadwerkelijk gespoten. Zij hebben een geldboete van 850 euro gekregen en een voorwaardelijke celstraf van een week. Een derde (23 jaar) had een kleinere rol en heeft alleen een voorwaardelijke celstraf van een week opgelegd gekregen. Ook moeten ze samen de schade betalen aan de Nederlandse Spoorwegen (NS) van ruim 2000 euro.

Schade
Jaarlijks is de NS 10 tot 12 miljoen euro kwijt aan schade door graffiti op treinstellen. In Haarlem komt het gemiddeld 3 à 4 keer per week voor dat treinstellen worden bespoten. Daarmee staat de gemeente op de tweede plek van graffitivandalisme aan treinen. In het verleden zijn er bewakingscamera's geplaatst en zijn de hekken rond het rangeerterrein verhoogd. Ook lopen er meerdere nachten bewakers met honden rond. Toch lukt het vaak niet om daders op heterdaad te betrappen. De politie is er extra alert op.

Het incident
Het incident met de drie mannen gebeurde in de nacht van 7 november 2020. Twee surveillerende agenten zagen een deur naar het rangeerterrein openstaan die normaal gesproken dicht zit. Ze namen contact op met een beveiliger van de NS en een andere agent. Met zijn vieren liepen ze het rangeerterrein op en zagen ze drie personen staan die het treinstel leken te bespuiten met graffiti. Toen de agenten en bewaker hen wilden insluiten, gingen ze ervandoor. Met behulp van politiehonden konden drie mannen even later worden aangehouden. Eén van hen zat verscholen onder een tuintafel bij een woonhuis in de buurt, de twee anderen werden in een andere tuin gevonden. Een tas met graffitispullen werd in een derde tuin aangetroffen. Naast een grijze bestelbus van een van de verdachten werden eveneens spuitbussen gevonden en in de bus een tekening van de graffiti.

Tijdens de zitting bekenden twee van de drie verdachten de graffiti op het treinstel te hebben gespoten over een lengte van ongeveer 12 meter. Ze wilden op die manier reclame maken voor een groep waar ze bij hoorden. Het was volgens hen de eerste keer dat ze zoiets deden. De derde zou slechts de chauffeur zijn geweest. Hij dacht dat de twee naar een skatepark in de buurt hadden willen gaan en zegt niet te hebben geweten wat ze van plan waren. Hij zegt zelf niet te hebben gespoten maar alleen te hebben gewacht op zijn vrienden.

Oordeel rechter
Volgens de politierechter hebben de drie verdachten zich schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging tegen goederen. Hoewel de derde verdachte zelf zegt niet gespoten te hebben, zijn er volgens de rechter voldoende aanwijzingen dat hij er wel bij betrokken is geweest en is hij door de bewuste samenwerking ook medeschuldig. Onder meer doordat de politie in de nacht drie mannen op het afgesloten terrein bij het bekladde treintoestel heeft gezien waarbij spuitende bewegingen zijn gemaakt en de mannen daarna zijn weggevlucht en zich schuilhielden.

Graffitivandalisme op treinen is bijzonder ergerlijk, vindt de rechter. Ondanks de extra maatregelen die zijn getroffen rond het rangeerterrein veroorzaakt het vandalisme veel overlast in Haarlem en de NS heeft een flinke schadepost. Die kosten worden uiteindelijk in rekening gebracht bij mensen die treinkaartjes kopen. De geldboetes en de voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar moeten een waarschuwing zijn dat de drie niet nog een keer de fout in gaan. Ook draaien zij voor de schade op.

Interview met Jonathan Frakes over Star Trek: Lower Decks

Achter de stemmen van je favoriete animatiepersonages zitten natuurlijk gewoon acteurs. Zo ook in de nieuwe Amazon Original Star Trek: Lower Decks. In deze animatieserie, waarin we de belevenissen van een heel ander deel van de crew gaan volgen, betekent ook de terugkeer van een aantal oudgedienden. Eén van hen is Jonathan Frakes die opnieuw de rol van William T. Riker mag spelen. FOK! kreeg de kans om hem te spreken.

Scholieren uit Alkmaar ontwerpen zonnepark "de blauwe zonnebloem"

Havo-4 leerlingen van het Jan Arentsz Alkmaar deden mee met de scholierenchallenge ‘ontwerp een zonnepark langs de provinciale weg N205’. Ze keken niet alleen naar de vormgeving van het zonnepark, maar ook naar het beschermen van planten en dieren in het gebied, het betrekken van de omgeving en de onderhoudskosten en opbrengst.

Scholieren Puck, Mira, Sunny, Sabine, Lasse, Kamiel, Bart en Thomas presenteerden vrijdag 22 januari hun ontwerp ‘de blauwe zonnebloem’ aan gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid Jeroen Olthof, programmamanager Albert Kandelaar en coördinator Scholierenprogramma Geneviève Arends van de provincie Noord-Holland. De scholieren gaven onder meer advies over het beschermen van de biodiversiteit in het gebied en het werken met kleine waterpoeltjes als waterbuffer bij zware regenval. Ook de techniek van zonnepanelen is onderzocht.

De blauwe zonnebloem
De naam van het ontwerp ‘de blauwe zonnebloem’ komt van de blauwe zonnepanelen in de vorm van een bloem. De scholieren willen de bloemen naast de rijen met zonnepanelen plaatsen. De locatie ligt vlakbij Schiphol. De bloemen zouden een bezienswaardigheid zijn voor de overvliegende vliegtuigen. De speciale vorm maakt het voor de bewoners en bedrijven in de omgeving ook interessanter om naar te kijken.

Samen met scholieren
Gedeputeerde Jeroen Olthof: “Met de scholierenchallenge wil de provincie Noord-Holland zoveel mogelijk jongeren bereiken en hen kennis laten maken met politiek en het werk van de provincie. Het is goed om te zien dat de scholieren zo bewust bezig zijn met een duurzame toekomst. Er is uitgebreid over de verschillende aspecten nagedacht. Ik zag interessante dingen die we zeker voor ons project verder gaan onderzoeken. Dit doen we graag samen met de scholieren”.

Project zonnepark 205
De provincie Noord-Holland werkt aan het ontwerp van een zonnepark van 1,8 hectare en ruim 5000 panelen bij de N205/A9. In het voorjaar wordt een omgevingsvergunning voor het zonnepark aangevraagd bij gemeente Haarlemmermeer. De provincie vindt de vorm van ‘de blauwe zonnebloem’ interessant. Voor de ontwerp omgevingsvergunning gaat de provincie samen met de scholieren onderzoeken of het ontwerp van de scholieren mogelijk is.

Snowboarders Totsuka en Kim winnen in halfpipe Laax

Het Laax Open, een van de grote snowboardevenementen in de World Cup, is afgesloten met de wedstrijden in de halfpipe. Dat leverde een Japanse en een Amerikaanse overwinning op in de Zwitserse sneeuw.

Mannen
Yuto Totsuka kwam in de eerste finalerun niet aan de 93,75 punten van de Australiër Scotty James, maar in de tweede run ging de 19-jarige Japanner er met 95,25 punten wél overheen. James bleef steken op zijn eerdere score en werd tweede, Totsuka's nog een jaar jongere landgenoot Ruka Hirano werd met 88,25 punten derde.

Vrouwen
Chloe Kim heeft op 20-jarige leeftijd al een erelijst bij elkaar geboard waar je bang van wordt en daar kwam nog een overwinning bij. Haar eerste run mislukte, run twee leverde met 89,75 punten ruim de winst op. De pas 16-jarige Japanse Mitsuki Ono werd met 76,50 punten tweede, voor haar landgenote Sena Tomita (75,75).

Schansspringer Granerud valt na topsprong en verspeelt winst

De World Cup schansspringen streek afgelopen weekeinde neer in Lahti, waar al bijna een eeuw lang de Lahti Ski Games worden gehouden. Een klassieker dus, met op zaterdag een landenwedstrijd en op zondag een individuele wedstrijd.

Landenwedstrijd
Met Marius Lindvik, Daniel André Tande en vooral goede optredens van Robert Johansson en Halvor Egner Granerud namen de Noren na de eerste ronde de leiding. Het was spannend, want Pius Paschke, Martin Hamann, Markus Eisenbichler en Karl Geiger volgden namens Duitsland, met in hun kielzog de Polen Piotr Zyla, Andrzej Stekala, Kamil Stoch en de teleurstellende Dawid Kubacki.

De tweede ronde werd in elk geval spannend, want ook Oostenrijk, Japan en Slovenië deden nog volop mee in de strijd om het podium. Lindvik, Tande, Johansson en Granerud - zij het met een wat mindere sprong - hielden Noorwegen op de eerste plek.

De Polen sprongen met een sterk optreden nipt voorbij Duitsland naar plek twee, waar Hamann teleurstelde en Geiger het met een sterke slotsprong niet meer kon redden. Oostenrijk bleef in de buurt, maar werd vierde.

Individuele wedstrijd
De leiding was na de eerste ronde in handen van World Cup-leider Granerud, die een fors gat sloeg met de rest. Die rest werd aangevoerd door - om en om - twee Duitsers en twee Noren: Karl Geiger, Robert Johansson, Markus Eisenbichler en Daniel André Tande. Ook de Oostenrijkers Michael Hayböck en Stefan Kraft waren zeker nog niet kansloos voor het podium, net als onder meer de Sloveen Anze Lanisek.

Kraft nam in de finaleronde de leiding, Hayböck viel terug tot achter zijn kamergenoot en Lanisek. Tande kwam nét tekort om Kraft voor te blijven, maar Eisenbichler sprong iedereen voorbij en ging naar plek één.

Johansson nam die positie over, Geiger kwam achter beide heren terecht. Granerud kon de zege binnen harken en toverde er bijna een schansrecord uit, maar ging bij de landing onderuit en werd vierde. Johansson won zo dus, voor Eisenbichler en Geiger.

Meerdere aanhoudingen na rellen en vernielingen op verschillende plaatsen in Limburg

Bij het ingaan van de tweede avond van de avondklok is op verschillende plekken in Limburg grote onrust ontstaan. Kort na 21.00 uur verzamelden zich groepen mensen in de centra van Venlo, Roermond en Stein. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en onder andere met stenen gegooid. Relschoppers zochten de confrontatie met de politie op. De Mobiele Eenheid (ME) is op verschillende plaatsen ingezet om de openbare orde te herstellen. De politie kreeg ondersteuning van de Koninklijke Marechaussee. Er werden meerdere aanhoudingen verricht.

In Venlo werd op verschillende plaatsen zwaar vuurwerk afgestoken en werd met stenen gegooid richting de politie. Door relschoppers werd zelfs een steen door een ruit van een politieauto gegooid. Daarbij raakte een agent gewond. Ook werden van diverse winkels de ruiten ingegooid. In Roermond richtte een groep zich op een winkelcentrum in de Donderberg. Winkelwagentjes werden door de straat gegooid en daarbij werden vernielingen aangericht aan winkels. De KMar werd vervolgens ter ondersteuning van de politie ingezet in Roermond en Stein.

‘Respect voor de inzet van de politie’
De Mobiele Eenheid heeft zondagavond op verschillende plekken in de provincie charges uitgevoerd. De sfeer was tijdens deze inzet grimmig en mensen reageerden hun ontevredenheid af op de politieagenten. De Limburgse waarnemend politiechef Inge Godthelp spreekt haar afschuw uit. "Het is geen visitekaartje geweest voor onze samenleving en het is niet hoe we ons als politie moeten laten bejegenen. In het hele land met het hele korps hebben we een enorme inzet moeten doen. Een inzet die te denken geeft voor de komende dagen. Wij blijven alle ontwikkeling nauwgenet volgen en zullen doen waar de situatie op dat moment om vraagt. En als dat leidt tot het maken van andere keuzes, dan zullen we die in afstemming met het bevoegd gezag moeten maken."

Inge vervolgt: "Via social media kwamen veel steunbetuigingen richting politie voorbij #iksteundepolitie werd veelvuldig gedeeld op sociale media. Het doet ons goed om te ervaren dat een groot deel van de inwoners het werk van de politie steunt en waardeert. Ik heb veel respect voor de inzet van alle politiemensen die ondanks alles wat ze vanavond te horen en te verduren kregen toch weer die stap naar voren hebben gezet."

Ruim 100 aanhoudingen na demonstratie Museumplein

Zondagmiddag ontstond er een spontane demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Hier was al rekening mee gehouden en daarom was de politie in grote getale aanwezig.

ME-inzet
De burgemeester had het Museumplein en de directe omgeving als veiligheidsrisicogebied aangewezen en toen de aanwezigen echt een groep vormden werd de demonstratie ontbonden. De burgemeester heeft een noodbevel afgegeven. Direct daarna werd via de dak-megafoons van de voertuigen van de Mobiele Eenheid (ME) en via een drone omgeroepen dat men het Museumplein moest verlaten.

Waterwerper
De ME vormde een linie en de zijkanten van het grasveld werden afgesloten. De waterwerper werd ingezet en met korte gerichte stralen werden de demonstranten in de richting van het Concertgebouw gestuurd. De ME wist in afzienbare tijd een groot gedeelte van het Museumplein demonstrantvrij te krijgen.

Vernielingen
De meeste demonstranten die richting het Concertgebouw waren gedreven liepen de De Lairessestraat in en hielden zich nog een tijd in de omgeving op. Een gedeelte van die groep pleegde vernielingen, onder andere in de Van Eeghenstraat.

Verdachten aangehouden
Later waren er nog groepen aanwezig in de Hobbemastraat bij de Hobbemakade en de Paulus Potterstraat. Die groepen zijn ingesloten en daar zijn vele tientallen verdachten aangehouden.

Over de hele dag zijn ruim 100 verdachten aangehouden, onder meer op grond van artikel 141 (openlijke geweldpleging).

Nederlanders vaker online voor gezondheid en lifestyle

Bijna 80 procent van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder was in de eerste helft van 2020 online op zoek naar informatie over gezondheid, maakte online afspraken met een huisarts of specialist of kocht medicijnen op het internet. Ook werd het internet steeds vaker gebruikt voor een online consult, om medische gegevens te bekijken of voor gezondheidsapps. Dit blijkt uit het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2020’ van het CBS.

Het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen’ wordt jaarlijks door het CBS gehouden in de maanden april tot juli. In 2020 hebben ongeveer 6,5 duizend mensen van 12 jaar of ouder deelgenomen aan het onderzoek. Met de beschikbare gegevens kan het effect van de eerste maatregelen als gevolg van de coronapandemie op de online gezondheidsactiviteiten niet worden vastgesteld.

Steeds vaker afspraak en aankopen medicijnen online
In de eerste helft van 2020 zocht 72 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder online naar informatie over gezondheid en leefstijl. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om informatie over ziekten, voeding of beweging. In 2019 was dit 69 procent en in 2016 58 procent.

Van de Nederlanders van 12 jaar of ouder maakte vorig jaar 31 procent gebruik van het internet om een afspraak te maken met een huisarts of medisch specialist. Een jaar eerder was dat nog 28 procent en in 2016 was dit 19 procent.

Nederlanders kopen ook vaker medicijnen op internet. Kocht in 2016 nog 7 procent medicijnen via internet, in 2020 was dit verdubbeld naar 14 procent.

Meer dan een kwart vraagt online consult aan
Meer dan een kwart van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf aan in 2020 online diensten van de huisarts of het gezondheidscentrum te hebben gebruikt. Het gaat hier bij om het aanvragen van een herhaalrecept of voor een online consult.

Verder heeft 18 procent medische gegevens van henzelf of gezinsleden online bekeken. 4 procent gaf aan gezondheids- of sportapps te hebben gekocht.

5,4 procent gebruikte in 2020 apparaten voor gezondheid, zoals een slimme weegschaal of slimme bloeddrukmeter.

Vooral 25- tot 45-jarigen vaak online voor gezondheid
Vooral 25- tot 45-jarigen zochten online naar informatie over gezondheid; 82 procent van de personen in deze leeftijdsgroep had dit in 2020 gedaan. 75-plussers zochten het minst vaak naar informatie op internet (39 procent).

Het percentage Nederlanders van 25 tot 45 jaar dat een afspraak maakt online (37 procent) is groter dan het percentage in de andere leeftijdscategorieën.

Van de leeftijdsgroep van 25 tot 45 jaar gaf 19 procent aan medicijnen via internet aangeschaft te hebben. Personen in de leeftijd van 12- tot 25-jarigen kopen het minst vaak online medicijnen (8 procent).

Hoogopgeleiden zoeken het vaakst informatie over gezondheid online
Hoe mensen met internet en gezondheid omgaan verschilt niet alleen per leeftijd maar ook per opleidingsniveau. Het aandeel hoogopgeleide Nederlanders dat informatie zocht over gezondheid (84 procent) is groter dan het aandeel middelbaaropgeleiden (76 procent). Onder middelbaaropgeleiden was dat weer hoger dan onder laagopgeleiden (57 procent). Middelbaar- en laagopgeleiden zochten in 2020 vaker online informatie over gezondheid dan in 2019.

Het percentage hoogopgeleiden dat online afspraken maakt (38 procent) is groter dan het percentage laagopgeleiden (21 procent). Het zijn vooral de middelbaaropgeleiden die in 2020 vaker een online afspraak maakten dan in 2019.

Ook kochten hoogopgeleiden (20 procent) vaker online medicijnen dan middelbaaropgeleiden (14 procent) en laagopgeleiden (8 procent).

KNMI waarschuwt voor gladheid in het hele land: code geel

Het KNMI waarschuwt voor gladheid in de ochtend. Het meteorologisch instituut heeft code geel afgegeven voor het hele land, op de Wadden na. Zo meldt het AD.

Een neerslagzone ligt zondagavond en -nacht boven het zuiden van het land. Er is op veel plekken sprake van droge sneeuw, in Zeeland deels ook natte sneeuw. In de zuidelijke provincies kan er een sneeuwdek van enkele centimeters gevormd worden en is er sprake van gladheid. Later in de nacht klaart het op en kan het op meerdere plekken glad worden door bevriezing van natte weggedeelten.

In het noorden en oosten komen de gehele avond en nacht opklaringen voor waardoor er lokaal kans is op bevriezingsgladheid. Alle verkeersdeelnemers kunnen hinder ondervinden. 

In de tweede helft van de ochtend (maandag) verdwijnt de gladheid.

Code geel 25 januari, gladheid door sneeuw of bevriezing
Code geel 25 januari, gladheid door sneeuw of bevriezing

Ziekenhuis Enschede belaagd door relschoppers, personeel geschrokken

Relschoppers hebben tegen 23.00 uur zondagavond een poging gedaan om het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) te beschadigen. Volgens een woordvoerder werd geprobeerd om de ruiten van de Spoedeisende Hulp in te gooien. 'Maar dat is niet gelukt.' Ook zou er met vuurwerk zijn gegooid naar het ziekenhuis, dat bleek later onjuist te zijn. Zo meldt Tubantia.

Rond 23.15 uur was het weer rustig rondom het MST, er lijkt geen schade te zijn ontstaan aan het ziekenhuis. Het ziekenhuispersoneel is wel geschrokken door alle tumult.

Op sociale media wordt een filmpje van de "belaging" van het ziekenhuis gedeeld, dit filmpje is echter vrij onduidelijk.

Ziekenhuisbestuurder Jan den Boon heeft geen goed woord over voor de betogers en relschoppers die zondagavond voor een intimiderende sfeer rond het Medisch Spectrum Twente in Enschede zorgden. 'Ik vind het vreselijk', zegt hij.

Het was noodzakelijk om extra beveiliging op te roepen die op de meest bedreigende momenten bij de ingangen stonden. Het is niet nodig geweest om de deuren te sluiten en te barricaderen. De sfeer was op een moment zo intimiderend dat het hoofd van dienst contact met de politie heeft gezocht. 

De bestuurder kan niet zeggen waarom het ziekenhuis belaagd werd. 'Zoals de winkels zijn belaagd, zo is het ziekenhuis belaagd. Doelgerichter is het denk ik niet geweest. De hulpdiensten en de politie worden belaagd en in die trend is nu het ziekenhuis aan de beurt', analyseert hij.

'Het ligt in dezelfde lijn en dat vind ik triest. Het is vreselijk. We hebben het allemaal moeilijk. Ik begrijp ook dat mensen onlustgevoelens hebben. Maar die te uiten door van alles kapot te maken en ons te belagen, daar heb ik geen begrip voor. Alleen als we samen verantwoordelijkheid nemen komen we uit deze crisis', aldus Den Boon.

Een gewonde relschopper blijft welkom voor behandeling in het ziekenhuis. 'We maken op die manier geen onderscheid tussen mensen'

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.