FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 januari 2021

Dakar: Viazovich pakt dagzege, Nederlanders crashen zwaar

Siarhei Viazovich heeft bij de vrachtwagens de derde etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Wit-Rus pakte met zijn MAZ in de 403 kilometer lange ronde rond Wadi Ad-Dawasir achttien seconden op klassementsleider Dmitry Sotnikov terug. Anton Shibalov werd op een minuut derde.

Voor de Nederlanders was het een dag om snel te vergeten. Maurik van den Heuvel sloeg met zijn truck hard over de kop en moest met een total loss verklaarde Scania opgeven. Ook voor Richard de Groot was de rally na een zware crash voorbij. Van het brandweerteam moesten De Groot en zijn monteur per helicopter afgevoerd worden. De verwondingen lijken echter mee te vallen.

In het klassement heeft Sotnikov bijna zeventien minuten voorsprong op Viazovich, terwijl Shibalov op 23 minuten derde is. Beste Nederlander is Martin van den Brink die beheerst rondrijdt en met een uur achterstand de achtste plek bezet.

De gecrashte truck van Van den Heuvel:

Tour de Ski: Diggins en Bolshunov verstevigen leiding, Russen domineren

In het Italiaanse Toblach is dinsdag de vierde etappe in de Tour de Ski afgewerkt. Het ging daarbij om een wedstrijd met individuele start, met voor de vrouwen en mannen respectievelijk tien en vijftien kilometer vrije stijl.

Vrouwen
De leidster in het algemeen klassement, Jessie Diggins, startte als laatste en ging er als een dolle vandoor. Ze bleek haar wedstrijd perfect ingedeeld te hebben en liep vooral in de laatste paar kilometer weg van de concurrentie: aan de finish dook ze 14,8 seconden onder de tijd van haar wederom verrassend sterke landgenote Rosie Brennan.

Plek drie ging op 22,2 seconden naar de Zweedse Ebba Andersson, die daarmee liet zien de voor haar slechte eerste drie etappes achter zich gelaten te hebben. Yulia Stupak uit Rusland was een dikke drie seconden langzamer, de tegenvaller van de dag was Frida Karlsson: de Zweedse topfavoriete voor de eindwinst leverde na een prima begin 52 seconden in bij Diggins en werd negende.

In het algemeen klassement gaat Diggins nu met twintig seconden voorsprong op Brennan aan de leiding. Karlsson staat op 1:02 minuten en moet hevig aan de bak om nog kans te maken op de eindwinst, Stupak en haar landgenote Tatiana Sorina volgen op 1:25 en 1:51 minuten.

Mannen
Ook bij de mannen was de klassementsleider de sterkste van de dag: Alexander Bolshunov leverde in de slotfase nog wat tijd in bij Denis Spitsov, maar bleef zijn landgenoot wel 8,3 seconden voor aan de finish. Het werd een vrij Russisch feestje, want Ivan Yakimushkin (+13,9), Alexey Chervotkin (+19,2) en Artem Maltsev (+21,8) completeerden de top-5.

Op 22,9 seconden was Maurice Manificat uit Frankrijk de eerste niet-Rus, maar hij werd wel gevolgd door Evgeniy Belov en Andrey Melnichenko: er stonden zo zeven Russen bij de eerste acht. Met Hugo Lapalus uit Frankrijk op plk negen en de Duitsers Janosch Brugger, Florian Notz, Jonas Dobler en Lucas Bögl achter hem bestond de hele top-13 overigens uit welgeteld drie nationaliteiten.

Bolshunov heeft de macht stevig in handen in het klassement, waar Maltsev op 1:15 minuten op plek twee staat, drie tellen voor Spitsov. Manificat volgt op 1:30 minuten, Yakimushkin op 1:48 en de Zwitserse grootheid Dario Cologna - viervoudig eindwinnaar - staat zesde op 2:44 minuten.

De vijfde etappe wordt woensdag afgewerkt, eveneens in Toblach. Het gaat dan om een achtervolging in klassieke stijl met de tijdsverschillen van dinsdag en dezelfde afstanden. De vrouwen starten om 13.30 uur, de mannen om 14.40 uur.

Dakar: Al-Attiyah wint opnieuw, Ten Brinke crasht zwaar

Nasser Al-Attiyah heeft na de tweede ook de derde etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Qatarees reed met zijn Toyota het 403 kilometer lange rondje rond Wadi Ad-Dawasir ruim twee minuten sneller dan teamgenoot Henk Lategan en vier minuten dan Stephane Peterhansel.

Grote verliezer van de dag was Bernhard ten Brinke die goed meedraaide in de top van de proef tot hij met nog veertig kilometer te gaan op hoge snelheid hard crashte. Zijn Toyota raakte zodanig beschadigd dat hij op moest geven. Ook Carlos Sainz verloor veel tijd. De Spanjaard raakte met de MINI de weg kwijt en leverde een half uur in.

In het klassement leidt Peterhansel met een voorsprong van vijf minuten op Al-Attiyah. De derde plek is voor Mathieu Serradoni op ruim 26 minuten. Beste Nederlander zijn de gebroeders Coronel op plek 34 met 2.45 uur achterstand.

Dakar: Price pakt etappe 3, Howes verrassend leider

Toby Price heeft de derde etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Australiër was in het rondje van 403 kilometer rond Wadi Ad-Dawasir met de KTM ruim een minuut sneller dan Kevin Benavides en twee minuten dan Matthias Walkner. Ricky Brabec en Joan Barreda verloren veel tijd.

De winnaars van de tweede etappe waren de verliezers van de derde proef. Brabec en Barreda verloren ruim twintig minuten. Paul Spierings werd de beste Nederlander op plek 34 met 26 minuten achterstand.

In het klassement is de Skyler Howes de verrassende leider. De Amerikaan komt uit voor het Nederlandse BAS Dakar en rijdt de rally tot nu toe constant in de top. Hij heeft in het klassement 33 seconden voorsprong op Kevin Benavides en een minuut op Xavier de Soultrait. Spierings in de beste Nederlander op plek 32 met 1.21 uur achterstand.

De leugens en het bedrog van anti-vaxxers over COVID-19 vaccinatie

Aan de vooravond van de Nederlandse start met het vaccineren tegen COVID-19 wil ik een Twitterdraadje met jullie delen waarin wordt uitgelegd hoe manipulatief anti-vaxxers te werk kunnen gaan.

Er is niets mis met een kritische kijk op het vaccineren om hier zelf een weloverwogen beslissing over te kunnen maken. Maar bewust desinformatie publiceren en de bijbehorende "feiten" fabriceren om zo je gelijk te bewijzen staat in mijn ogen gelijk aan terreur en zou ook zo moeten worden aangepakt.

Op social media blijven er berichten rond gaan dat Tiffany Dover, een verpleegkundige uit Tennessee is overleden door het COVID-19 vaccin waarmee ze is ingeent. Dat is gewoon niet waar, M. legt uit hoe het zit. 

Terugkijken : Avond van de vaccinatie

Op de avond voordat de eerste mensen in Nederland een coronavaccin krijgen, maakt de NOS een programma over de grootste vaccinatiecampagne in de Nederlandse geschiedenis.

Te gast zijn vertegenwoordigers van onder andere de Gezondheidsraad, het RIVM en de GGD, ofwel de mensen die verantwoordelijk zijn voor wie, wanneer en waarmee zal worden ingeënt. Ook wordt geschakeld met een covid-afdeling in het land voor een gesprek met ervaringsdeskundigen: patiënten en verpleegkundigen.

Er is tevens live contact met de locatie in Veghel, waar morgenochtend Sanna Elkadiri de eerste prik krijgt. En verder wordt de kijker een blik gegund op de afdeling waar een ander vaccin wordt getest. Nederlandse onderzoekers en testpersonen doen daar mee aan een wereldwijd onderzoek naar de werkzaamheid van dat vaccin.

Bokser Garcia boekt prachtige zege, Guttierez onttroont Alvarado

In het Texaanse Dallas stond afgelopen weekeinde een mooi rijtje gevechten klaar op het boksprogramma en dat leverde behoorlijk wat spektakel op. Er werd gevochten om twee wereldtitels en één interimwereldtitel en die gevechten waren allemaal mooi.

Ryan Garcia (20-0, 17 KO's) - Luke Campbell (20-3, 16 KO's)
Het hoofdgevecht ging tussen Garcia en Campbell, met als inzet de WBC-interimwereldtitel in het lichtgewicht (-61,2kg). Het werd een bijzonder fraaie strijd, waarin de jonge Garcia in de tweede ronde hard tegen het canvas werd geslagen. Toch stond hij op en vocht hij zich terug in het gevecht en tegen de tijd dat de zesde ronde aanbrak had hij de overhand.

In die zesde ronde begonnen de benen van Campbell steeds minder stabiel te worden en Garcia rook bloed. In de zevende ronde maakte hij het af: een perfect geplaatste stoot op het lichaam van Campbell dwong zijn opponent naar de grond en de Brit, die vorig jaar de strijd om drie wereldtitels verloor van Vasyl Lomachenko, kwam niet meer op tijd overeind.

Rene Alvarado (32-8, 21 KO's) - Roger Gutierrez (24-3, 20 KO's)
In 2017 won Alvarado al eens op knockout van Gutierrez, die de Nicaraguaan dat graag betaald wilde zetten. Alvarado ging inmiddels de ring in om zijn WBA-wereldtitel in het supervedergewicht (-59kg) te verdedigden tegen de Venezolaan, die zijn eerste wereldtitelgevecht uit mocht vechten.

Gutierrez liet er geen gras over groeien en was in de eerste ronden duidelijk de beste: hij mepte Alvarado in ronde drie zelfs twee keer naar het canvas. De kampioen vocht zich echter terug als een waardig kampioen en maakte het erg spannend, tot Gutierrez hem in de twaalfde ronde nog eens vloerde. De twaalf ronden werden gecompleteerd en de jury wees Gutierrez met drie keer 113-112 opvallend voorzichtig aan als nieuwe wereldkampioen.

Felix Alvarado (35-2, 30 KO's) - DeeJay Kriel (16-1, 8 KO's)
Rene Alvarado's tweelingbroer Felix verloor in 2013 en 2014 al kansen op een wereldtitel, maar in 2018 won hij de IBF-titel in het lichtvlieggewicht (-49kg). Die mocht hij zaterdag voor de tweede keer verdedigen, dit keer tegen de Zuid-Afrikaan DeeJay Kriel. Alvarado was bijna het hele gevecht beter, op wat momenten halverwege na, en kreeg Kriel in de tweede en vierde ronde neer alvorens er in de tiende ronde een einde aan te maken.

Kiki Bertens schrapt Australian Open definitief

Kiki Bertens zal definitief niet meedoen aan de uitgestelde Australian Open. De 29-jarige Wateringse herstelt goed van een achillespeesblessure, maar het Grand Slam-toernooi in Melbourne in februari komt te vroeg.

"Mijn herstel gaat goed, maar helaas heb ik de moeilijke beslissing moeten nemen om Australië dit jaar over te slaan", schrijft Bertens woensdag op sociale media. "Het komt te vroeg en het risico is te groot. Ik blijf hard werken en hoop in maart weer op de baan te staan."

Doordat de Australian Open pas op 8 februari begint, drie weken later dan normaal, was er een sprankje hoop op deelname. De definitieve afmelding van Bertens voor de Australian Open komt dan ook niet als een verrassing. De nummer negen van de wereld had vorige maand al van haar arts te horen gekregen dat ze niet op deelname aan het toernooi in Melbourne hoefde te rekenen.

Bertens had al langere tijd last van haar achillespees. Nadat de blessure in oktober op Roland Garros weer opspeelde, besloot ze na haar uitschakeling in de vierde ronde een punt achter het seizoen te zetten en zich te laten opereren.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kiki Bertens (@kikibertens)

Random Pics van de Dag #199

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Trailer: Locked Down

Ja hoor! Daar is weer een film over het coronatijdperk. De makers van Locked Down winden er, gezien de titel, geen doekjes om; wie een ontsnapping uit de lockdown zoekt kan zó de bioscoop in en weer geconfronteerd worden met ons gezamenlijke huisarrest. Als de bioscopen althans open zijn; de film is in de VS deze maand al beschikbaar op HBO Max, maar bij ons wordt de lockdown mogelijk verlengd waardoor we de film pas later kunnen zien.

Locked Down, met Anne Hathaway en Chiwetel Ejiofor, is opgenomen in de herfst onder stricte covid-maatregelen, maar dat betekent gelukkig niet dat de film zich geheel thuis afspeelt, zoals te zien is in de trailer, die vandaag is vrijgegeven.

Een specifieke releasedatum voor de Nederlandse bioscopen wordt later bekend gemaakt.

Celstraf van 36 maanden geëist voor seksuele uitbuiting verstandelijk beperkte vrouw

Tegen een 37-jarige man uit Amsterdam heeft de officier van justitie vandaag een gevangenisstraf van 36 maanden geëist voor het seksueel uitbuiten van een 36-jarige vrouw uit Amersfoort. In de periode eind 2018 tot medio 2020 moest zij het geld dat zij verdiende met prostitutie aan hem afstaan. Ook eiste de officier dat hij dit bedrag, ongeveer 40.000 euro, aan haar terugbetaalt.

Het onderzoek startte toen een medewerker van Veilig Thuis melding maakte van de uitbuiting. De vrouw, die verstandelijk beperkt is, kreeg wekelijks begeleiding en vertelde aan de begeleidster wat haar was overkomen. Ze had een relatie gekregen met de Amsterdammer en hoopte op een fijne toekomst samen. De man ging hier in mee. Om van haar schulden af te komen en om aan die toekomst samen te bouwen, was ze bereid geld te verdienen met webcammen en later ook prostitutie. Hij hielp haar een advertentie te maken en te plaatsen op internet en zei dat ze haar verdiensten naar hem moest overmaken. Hij zou dat geld voor hun toekomst beheren. Zijn bemoeienis ging verder: hij bepaalde de werktijden en de prijzen, hij spoorde haar aan meer klanten te werven, en meer geld te vragen.

In de loop der jaren maakte ze zo’n 40.000 euro naar hem over. Hij besteedde dat geld aan leuke dingen voor zichzelf, zoals een televisie en telefoon, maar ook aan feestjes, etentjes en reisjes met diverse andere vrouwen waar hij tegelijkertijd ook een relatie mee had. Het slachtoffer kreeg niets. Van een relatie was volgens het OM geen sprake. Hij bezocht haar enkele keren per jaar; zij is nooit bij hem thuis geweest. Ze gingen niet uit en zij kende zijn familie niet. Op de zitting zei de verdachte dat hij zich voor haar schaamde. Wat hij wel deed was appen: over het werk, de klanten, de prijzen. In de vele appgesprekken kon hij haar ook beledigen, vernederen en onder druk zetten. Zo maakte hij misbruik van haar kwetsbare positie. Hij dreigde de relatie te beëindigen als ze niet meer klanten zou regelen en geld zou verdienen. Als ze aangaf dat ze hem vaker wilde zien, zei hij dat ze ‘haar bek moest houden’, niet moest zeuren, klanten moest regelen en geld naar hem overmaken. Ondanks alles bleef ze, goedgelovig, lief en trouw als ze is, jarenlang geloven en hopen op een toekomst samen.

De officier van justitie vond bewezen dat hij zich schuldig had gemaakt aan mensenhandel, door een relatie met haar aan te gaan, een toekomst samen te veinzen, door te dreigen de relatie te beëindigen als ze niet zou doorgaan met het werk en door het geld op te strijken. Ze eiste naast de gevangenisstraf van 36 maanden en het terugbetalen van het geld, in het belang van het slachtoffer een contactverbod met haar voor de duur van vijf jaar.

Rico vs Jamal 3: Glory pakt uit met grootse vechtsportavond

Kickboksorganisatie Glory trapt het nieuwe jaar af met een uitzonderlijke fight card voor hun evenement GLORY 77: drie Nederlanders en vier titelgevechten, allemaal op één avond. 30 januari gaat de geschiedenisboeken in als opnieuw een sensationele GLORY-avond.


Rico vs Jamal (Bron: YouTube)

Het hoofdevenement van GLORY 77 is een van de meest langverwachte trilogiewedstrijden in de vechtsport: zwaargewichtskampioen Rico Verhoeven (56-10) neemt het voor de derde keer op tegen zijn uitdager en nummer één op de ranglijst Jamal Ben Saddik (35-7). De stand tussen beide zwaargewichten is 1-1 en JBS was de eerste die Verhoeven ooit TKO sloeg, al is dat inmiddels al weer wat jaartjes geleden.

In de klasse Licht Zwaargewicht staat het onbetwiste GLORY-kampioenschap op het spel als titelverdediger Artem Vakhitov (21-5) en interim-kampioen Alex Pereira (32-6) het tegen elkaar opnemen. Pereira, momenteel kampioen Middengewicht, heeft de kans om de boeken in te gaan als de eerste kampioen in de geschiedenis van GLORY in twee gewichtsklassen tegelijkertijd.

Halverwege de avond is er al een uitsmijter, wanneer regerend kampioen Cédric Doumbé (73-6-1), die zijn titel onlangs nog succesvol verdedigde tijdens GLORY 76, eindelijk tegenover interim-kampioen Murthel Groenhart (69-24-3) staat in dit pikante wereldtitelgevecht Weltergewicht.

Ten slotte verdedigt kampioene Super Bantamgewicht Tiffany Van Soest (21-4-1) haar nieuwe GLORY-kampioensgordel voor het eerst tegen Aline Pereira (6-1).

Main Card
Rico Verhoeven (C) vs. Jamal Ben Saddik
Artem Vakhitov (C) vs. Alex Pereira
Cédric Doumbé (C) vs. Murthel Groenhart
Tiffany Van Soest (C) vs. Aline Pereira
Luis Tavares vs Donegi Abena
Antonio Plazibat vs Tarik Khbabez

Preliminary Card
Raul Catinas vs. Martin Pacas
Itay Gershon vs Guerric Billet

Kickboksavond GLORY 77 wordt zaterdag 30 januari gehouden en is beschikbaar via pay-per-view. In Nederland is het eerste GLORY-evenement van 2021 exclusief te zien via de website van Spike TV of GLORY voor 19,99 euro.

Wil je meepraten over Glory of over kickboksen in het algemeen, dan kan je dat hier op FOK! doen!

Overtuigende daling nog niet zichtbaar, RIVM somber gesteld

Overtuigende effecten van de lockdown van 15 december blijven vooralsnog uit. Het aantal mensen dat zich liet testen en het aantal mensen met een positieve testuitslag daalde weliswaar, maar het percentage positieve testen bleef deze week hoog.

Het kan zijn dat mensen tijdens en na de feestdagen minder geneigd waren om zich te laten testen, of dat de lockdown wel effect heeft en minder mensen klachten hebben. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames was lager dan vorige week. Het aantal nieuwe intensive care opnames iets hoger.

Meldingen
In de week van 30 december tot en met 5 januari zijn 56.440 personen gemeld met een positieve coronatestuitslag. Het aantal meldingen is een daling van 16,2 procent vergeleken met de week van 23 tot en met 29 december.

Voor de tweede week op rij was het aantal mensen dat zich heeft laten testen lager dan de week daarvoor (-16 procent). Het aantal mensen dat zich afgelopen kalenderweek heeft laten testen was 368.126, een daling van ruim 70.500 testen ten opzichte van de week van 21 tot en met 27 december.

Het percentage mensen met een positieve coronatestuitslag bleef hoog en steeg van 13,0 naar 13,7 procent in afgelopen week.

Het aantal meldingen per hoofd van de bevolking blijft in alle veiligheidsregio’s hoog. Veiligheidsregio Twente valt daarbij op, met zowel het hoogst aantal meldingen per 100.000 inwoners als het hoogste percentage positief in de afgelopen week.

In de veiligheidsregio’s Zaanstreek-Waterland, Drenthe en Friesland is het aantal meldingen per 100.000 inwoners stabiel vergeleken met de week ervoor. In de overige veiligheidsregio’s is sprake van een daling ten opzichte van een week eerder.

In alle leeftijdsgroepen nam het aantal meldingen afgelopen week af ten opzichte van de week ervoor. De daling in het aantal meldingen per 100.000 is het grootst in de leeftijdsgroep 13-17 jaar. In deze leeftijdsgroep was ook de grootste daling in het aantal afgenomen testen.

Ziekenhuis- en intensive care opnames
In de week van 28 december tot en met 3 januari werden er 1.713 nieuwe mensen met COVID-19 opgenomen op de verpleegafdeling in het ziekenhuis. Een lichte afname van 179 (-9,5 procent) opnames vergeleken met de week daarvoor.

Het aantal nieuwe patiënten dat zo ziek werd dat zij moesten worden overgeplaatst naar een IC was in de week van 28 december tot en met 3 januari, 336. Dat is zo’n 10 procent hoger dan de week ervoor toen er 304 nieuwe patiënten op de IC werden gemeld.

Reproductiegetal en aantal besmettelijke personen
Het reproductiegetal op 18 december, dus net na de lockdown die op 15 december inging, is ten opzichte van een week daarvoor, gedaald van 1,15 naar 0,91 gebaseerd op het aantal meldingen van mensen met een positieve testuitslag. Een reproductiegetal van 0,91 betekent dat 100 mensen samen weer 91 andere mensen besmetten met het virus.

Het aantal besmettelijke personen in Nederland is licht gestegen. Op 24 december waren er ruim 172.000 coronavirus besmettelijke personen in Nederland. Dit is een stijging van 7.000 besmettelijke personen in vergelijking met de week ervoor.

Britse Coronavariant in Nederland
Op een aantal plaatsen in Nederland is de Britse coronavariant aangetroffen. Deze variant lijkt besmettelijker te zijn, maar volgens de laatste informatie is het ziekteverloop niet anders dan de variant die het meest in Nederland gevonden wordt.

GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst Rotterdam, Erasmus MC Erasmus University Medical Center en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doen onderzoek naar de Britse variant. De resultaten hiervan worden binnenkort verwacht. De bestaande maatregelen in Nederland zijn belangrijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, welke variant het ook is.

Houd je aan de maatregelen!
Het virus laat geen kans onbenut om zich te verspreiden. Om ervoor te zorgen dat de druk op de zorg afneemt, is en blijft het noodzakelijk om zoveel mogelijk thuis te blijven, thuis te blijven bij klachten die kunnen passen bij COVID-19 en je te laten testen.

Om de verdere verspreiding van het virus af te remmen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen en de basisregels houdt. Houd minimaal 1,5 meter afstand. Blijf zo veel mogelijk thuis en heb met zo min mogelijk mensen contact. Werk thuis. Blijf thuis als je klachten hebt en laat je testen. Was vaak je handen, zeker als je ergens binnenkomt.


Hirschi vertrekt per direct bij Team DSM

Marc Hirschi vertrekt per direct bij Team DSM. De 22-jarige Zwitser had nog een contract voor één jaar bij de WorldTour-ploeg van manager Iwan Spekenbrink, maar in onderling overleg is besloten om het contract te beëindigen.

Hirschi kende vorig jaar zijn doorbraak bij toen nog Sunweb, vorige hoofdsponsor van wat nu Team DSM heet. De 22-jarige Zwitser won het afgelopen seizoen één etappe in de Tour de France en won hij ook nog eens de Waalse Pijl. Op het WK werd hij derde en in Luik-Bastenaken-Luik werd hij tweede.

Zowel Hirschi als Team DSM geven aan de breuk niet te willen toelichten in de media. Naar welk team Hirschi gaat is verder nog niet bekendgemaakt.

God gearresteerd wegens verkrachting?

Ophef in Ierland! Waarom ditmaal vraag je je af? Dit normaal zo 'laid-back' volkje is, voor wat betreft het uitvoerend gelovige deel ervan dan, compleet uit de kazuifel gescheurd omwille van een filmpje dat, als onderdeel van een oudjaarsshow, op de publieke omroep werd vertoond.

In het filmpje wordt een bebaard en bejurkt manmens, die blijkbaar God moet voorstellen, opgepakt door de Garda wegens verkrachting. Hij sputtert nog tegen dat het 'tweeduizend jaar terug was' maar wordt onverbiddelijk naar de 'politietaxi' gebracht om uitleg te geven over zijn 'vleselijke wandaad'. Beschuldiging? Het zich opdringen aan een Midden-Oosterse migrante en het daarbij impregneren van haar!

Hilariteit alom natuurlijk om zo'n dijenkletser van een grap (nou ja, een beetje besmuikt gegrinnik dan op z'n minst) en het grootste gedeelte van de bevolking zal hier verder ook de schouders over ophalen, ondanks de lockdown stiekem toch de pub induiken en daar een extra pint Guinness op nemen. De kleine minderheid van kerkelijke vertegenwoordigers die hier verder een punt over maken wordt eerder gezien als een reliek van 'days gone by'.

Al met al natuurlijk heerlijk om weer eens lekker los te gaan op het christelijke geloof maar hebben de 'helden' van de publieke omroep misschien ook zo'n grote broek aan om eens een 'garpig' filmpje te maken over een ander geloof? Een geloof dat het allemaal heel wat minder 'laid-back' neemt (buiten de slachtoffers ervan dan, die letterlijk 'laid-back' zullen komen te liggen). Zelfs de grootste komieken, die vaak niet te beroerd zijn om heilige huisjes te slopen met het geweld van een supernova, verklaren 'niet levensmoe' te zijn om zich aan deze groep te wagen qua humor. Voorlopig dus mag het christelijke geloof zich dus nog steeds het 'enige geloof' noemen. Het enige geloof verlicht genoeg om niet compleet 'nine-eleven' te gaan als er, voor de zoveelste keer tegenaan geschopt wordt.

COVID-19: 6412 nieuwe besmettingen en 152 doden, totaal 834.064 en 11.825

Let op: de cijfers van vandaag en de komende dagen zijn mogelijk niet geheel representatief in verband met de feestdagen.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6412 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 834.064 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 320 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 2159 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 46 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 731 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 152 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 11.825 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

Hiddema toch niet op lijst FVD en verlaat partij wegens coronastandpunt

"Voer mij af van de lijst", met die woorden aan Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet maakt Theo Hiddema een einde aan zijn politieke ambities bij de partij en is hij niet langer beschikbaar als lijstduwer. Ook heeft de advocaat de partij verlaten en is geen lid meer. Dit alles omdat hij zich niet kan vinden in de koers van de partij wat betreft de coronapandemie.

Het schuren tegen de coronawappies van Baudet en Wybren van Haga gaat Hiddema te ver, hij noemt de koers van Forum te populistisch. Zoals je al eerder op FOK! kon lezen heeft Baudet definitief de route van de complotdenkers gekozen met zijn hersenspinsel dat de 1,5 meter en de mondkapjes voor altijd zullen blijven en zijn ontkenning van de oversterfte door Covid-19. Dit alles gaat de advocaat te ver.

In een brief aan Baudet maakt zijn voormalig partijgenoot van zijn hart geen moordkuil. "Jouw nu beoogde campagne vanuit een welhaast religieuze gedrevenheid tegen het Corona-beleid vind ik politiek irrelevant", aldus de voormalige parlementariër. Ook over oud-ambtsgenoot Van Haga is hij weinig positief. "Ik ga niet een Van Haga met applaus bejegenen die beweert dat Rutte dmv dit virus het land in een dwangstaat wil veranderen. Zoiets vind ik populisme."

"Wij zijn geen FvD'ers geworden vanwege onze kennis van een pandemie", zo stelt Hiddema die ook de kwaliteit van de Forum-kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in twijfel trekt. "Daar komt bij wat het residu van vertrouwelinge oplevert in de top 50 mij geen vrolijk perspectief biedt. Met wie van hen dan ook voorzie ik voor mij geen lol in de TK."

Zes dagen geleden sprak Baudet nog de woorden "in moeilijke tijden leer je vrienden kennen", ons lijkt het dat er wederom een vriendschap is gesneuveld.

Hiddema toch niet op lijst FVD en verlaat partij wegens coronastandpunt (WikiCommons/Forum voor Democratie)
Hiddema toch niet op lijst FVD en verlaat partij wegens coronastandpunt (WikiCommons/Forum voor Democratie)

Capcom kondigt een digitaal Monster Hunter Rise event aan

Capcom laat via Twitter weten dat er 7 januari een digitaal Monster Hunter Rise event wordt gestreamd. Hierin worden er nieuwe details naar buiten gebracht over de Switch-game.

Monster Hunter Rise komt 26 maart 2021 exclusief naar de Nintendo Switch. In deze game maken spelers jacht op monsters. Dit keer speelt de jacht zich af rond Kamura Village, een bergdorpje waar spelers in een unieke cultuur waar ze nieuwe jachttechnieken kunnen leren. Met een speciaal insect dat een Wirebug wordt genoemd, kunnen spelers op een andere manier door de gebieden navigeren, waardoor het zelfs mogelijk is om kliftoppen en hoge gebouwen te bereiken. De gebieden in de verschillende quests zijn niet opgedeeld in zones, waardoor spelers de uitgestrekte landschappen zonder tussentijdse laadtijden kunnen verkennen.

Het event is via Twitch te zien op 7 januari om 15:00. 

Monster Hunter Rise event

Man gestoken en geslagen in woning Roosendaal

Maandagavond omstreeks 20.30 uur meldde een man bij de politie dat hij zojuist was mishandeld door een persoon die bij hem de woning was binnengedrongen. Een en ander was voorgevallen in de Damstraat in Roosendaal.

Politieagenten gingen snel ter plaatse. In de woning bleek dat het slachtoffer met een hard voorwerp was geslagen en ook bleek hij gestoken te zijn. De man is met spoed naar het ziekenhuis overgebracht door ambulancemedewerkers.

Door de politie werd een ‘plaats delict’ gemaakt in en om de woning. Door agenten van Forensische Opsporing is de woning op sporen onderzocht. Rechercheurs hebben verklaringen opgenomen. Agenten van de surveillancedienst deden buurtonderzoek.

Uit het politieonderzoek kwam na korte tijd de naam en het adres van een mogelijke verdachte naar voren. Agenten gingen maandagavond rond 23.30 uur naar de woning van die verdachte in de Industriestraat en hielden de man daar aan. Zij troffen sporen aan die erop zouden kunnen wijzen dat deze man inderdaad betrokken was bij het incident in de Damstraat. De verdachte is overgebracht naar een politiecellencomplex en daar ingesloten. Hij wordt dinsdag door rechercheurs gehoord.

Over de aanleiding van het incident is nog niets bekend, ook de relatie tussen het slachtoffer en de verdachte is nog onderwerp van onderzoek. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van poging doodslag.

Man bijna doodgestoken om nieuwe relatie

Met een groot slagersmes hakt een 59-jarige man uit Stolwijk vorig jaar in op de nieuwe liefde van zijn vrouw, met wie hij in scheiding ligt. Het slachtoffer wordt in zijn slaap verrast en zeker tien keer gestoken of geslagen met het mes. Dat hij het kan navertellen mag een wonder heten. De verdachte stond maandag voor de rechter.

Verdachte lag in de periode van het misdrijf in scheiding, na een huwelijk van dertig jaar. Hij had grote moeite met het feit dat zijn vrouw in een van hun vrienden een nieuwe liefde had gevonden. Hoewel het nieuwe koppel het rustig aan deed, werd het verdachte toch te machtig toen zij een keer pas vroeg in de ochtend thuiskwam. Hij zocht in zijn keuken het grootste mes dat hij kon vinden en stapte in de auto richting de woonplaats van het slachtoffer.

De verdachte wist dat de achterdeur van de boerderij van het slachtoffer nooit op slot was. Hij liep naar de slaapkamer van het slachtoffer en stortte zich daar, kennelijk in blinde woede, op de slapende man. Hoe het precies is gegaan kan de verdachte zich niet meer herinneren. Het slachtoffer vertelt dat hij wakker werd van een harde klap op zijn hoofd. Na meerdere klappen wist hij de verdachte van zich af te werken, maar die viel opnieuw aan. Pas toen zijn zoon op het lawaai afkwam en het mes wist af te pakken van de verdachte, die bovenop zijn vader zat, strompelde de verdachte weg.

Laffe daad
Toen de politie kort erna de verdachte thuis kwam aanhouden was die zich duidelijk bewust van wat hij had aangericht. 'Hij is dood', zei hij nog tegen zijn vrouw. Dankzij snel medisch ingrijpen is dat gelukkig niet gebeurd, maar het had weinig gescheeld. Het slachtoffer heeft op de intensive care gevochten voor zijn leven.

De officier van justitie sprak op zitting van een zeer laffe daad. Het slachtoffer werd in zijn slaap aangevallen en kon zich feitelijk niet of nauwelijks verdedigen. Ondertussen bleef de verdachte als een wilde inslaan en inhakken op een man die hij dertig jaar lang zijn vriend had genoemd.

Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van 10 jaar voor poging tot moord. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Nintendo neemt Next Level Games over

Nintendo maakt via de Japanse website van het bedrijf dat het Next Level Games, vooral bekend van Luigi's Mansion, overneemt. Next Level Games is hiermee pas de tweede Westerse studio onder handen van Nintendo.

Sinds 2013 maakte Next Level Games al exclusief games voor Nintendo, maar hiermee lijkt Nintendo grotere plannen te hebben voor de studio. Wat deze plannen precies zijn is afwachten, want games ontwikkelen duurt nou eenmaal een tijdje. De laatste game van NLG, Luigi's Mansion 3, is inmiddels zo'n acht miljoen keer verkocht.

Luigi's Mansion 3

FOK! Wat een weer: Motregen

Het is zwaar bewolkt en met name in het noorden en midden valt af en toe (mot)regen. Er is vooral in het oosten een kleine kans op natte sneeuw. Het wordt 's middags ongeveer 3°C. De wind komt uit het noordoosten en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

In de nacht naar woensdag wordt het van het noorden uit geleidelijk op de meeste plaatsen droog, het zuidoosten blijft gevoelig voor motregen of natte sneeuw. Tegen het einde van de nacht kan het in het noorden mogelijk even opklaren. De minima lopen uiteen van 4°C in het noordwestelijk kustgebied tot circa 1°C elders, in opklaringen kan het mogelijk een graadje vriezen. De noordoostenwind is zwak tot matig, langs de noordwestkust vrij krachtig.

Woensdagochtend is het op de meeste plaatsen droog maar wel overwegend bewolkt. In het zuidoosten valt er af en toe (mot)regen of natte sneeuw. In de middag wordt de bewolking van het oosten uit dikker en tegen het einde van de middag kan er in het oosten en noordoosten wat lichte regen of natte sneeuw vallen. 's Avonds breidt de neerslag zich over de rest van het land uit en daarbij is er in de Limburgse heuvels kans op sneeuw. De middagtemperaturen lopen uiteen van 2°C in het oosten tot 4°C langs de kust. In (natte) sneeuw daalt de temperatuur tot dicht bij het vriespunt. De wind draait naar noordwest en is zwak tot matig, in het Waddengebied mogelijk vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Een grijs weerbeeld afgelopen weekend
Een grijs weerbeeld afgelopen weekend

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Meer militaire vliegactiviteit boven Nederland

De Koninklijke Luchtmacht start vandaag het vliegprogramma voor 2021. Vliegtuigen en helikopters gaan weer dagelijks vliegen. Er wordt meer boven Nederland gevlogen dan normaal. Door corona zijn de mogelijkheden om in het buitenland te oefenen beperkt. De oefeningen en trainingen worden zoveel mogelijk verspreid over de oefengebieden boven Nederland en de Noordzee.

De jachtvliegtuigen vliegen in een aantal weken zowel overdag als ’s avonds. Van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 23.00 uur. Dit geldt voor de volgende data:

• 11 januari tot en met 14 januari
• 18 januari tot en met 21 januari
• 8 februari tot en met 11 februari
• 15 februari tot en met 18 februari
• 8 maart tot en met 11 maart
• 15 maart tot en met 17 maart

Op de overige dagen, waaronder alle vrijdagen, vliegen ze alleen overdag. De jachtvliegtuigen vliegen vaak boven zee, maar het is ook nodig in het donker boven land te vliegen. Hiervoor maken ze gebruik van de militaire vlieg- en oefengebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant.

Helikopters en transportvliegtuigen
De helikopters en transportvliegtuigen oefenen het hele jaar, ook in de avonduren. Tijdens avondvliegen keren de helikopters uiterlijk om 23.00 uur terug op Vliegbasis Gilze-Rijen. Na 22.00 uur wordt er met helikopters niet meer lokaal gevlogen en worden er geen circuitoefeningen boven de vliegbasis uitgevoerd. Wel kunnen helikopters dan nog terugkeren naar de vliegbasis.

Waarom ‘s avonds?
Trainen in de avond is nodig omdat vliegtuigen en helikopters vaak worden ingezet bij duisternis. Om te kunnen vliegen in het donker heeft de vlieger speciale sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur, de zogeheten night vision goggles (NVG). Door deze NVG’s ziet de vlieger alles in groentinten. Het zicht is ook beperkt, alsof de vlieger door twee kokers kijkt. Om dat te kunnen trainen moet het volledig donker zijn.

Oefeningen
Naast de reguliere trainingen zijn er aan het begin van het jaar ook oefeningen gepland.

Op 12, 13 en 14 januari oefent de luchtmacht met de landmacht bij de Marnewaard en op Vlieland. Deze training is nodig om de doelaanwijzers op de grond, de zogenoemde forward air controllers, op het vereiste niveau te houden.

Van 25 januari tot en met 12 februari oefenen helikopters boven Midden- en Oost-Nederland. Dat gebeurt tussen 09.00 en 22.30 uur. Het gaat dan om de oefening ‘TAC EW’ van het Defensie Helikopter Commando samen met de landmacht. Helikopterbemanning wordt getraind in omstandigheden waar electronic warfare (EW) en het vliegen onder verhoogde dreiging een grote rol speelt.


Meer informatie over deze en andere vliegbewegingen is te vinden via luchtmacht.nl/vliegbewegingen

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.