FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 januari 2021

Internationale politieoperatie LadyBird: wereldwijd botnet Emotet ontmanteld

Met het uit de lucht halen van servers achter de agressieve malware Emotet is een belangrijke slag geslagen in de strijd tegen cybercriminaliteit: de Emotet-besmetting is niet langer actief op de computers van ruim 1 miljoen slachtoffers wereldwijd. Het uit de lucht halen gebeurde deze week in de omvangrijke internationale politieoperatie LadyBird. Daarin werken de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket in Nederland samen met politie en justitie in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Oekraïne, de Verenigde Staten, Canada en Litouwen. Twee hoofdservers stonden in Nederland en één daarbuiten. Emotet vervulde de afgelopen jaren een sleutelrol binnen het cybercriminele landschap.

Het is een zogenoemde ‘modulaire malwarefamilie’ die allerlei aanvullende malware op systemen kan installeren, wachtwoorden uit browsers en e-mailclients steelt en zeer lastig te verwijderen is. Een besmetting van een computer met Emotet-malware komt vaak tot stand via een phishingaanval per e-mail. Daarbij wordt het slachtoffer verleid om op een malafide link te klikken, bijvoorbeeld in een pdf-bestand, of een Word-bestand met macro’s te openen.

De cybercriminelen achter Emotet gebruikten verschillende soorten ‘lokaas’ om nietsvermoedende gebruikers te misleiden en te laten toehappen om de kwaadaardige bijlagen te openen. Zo deden zij het afgelopen jaar bijvoorbeeld alsof er in e-mailbijlages informatie over COVID-19 zat.

Eén van de dingen die Emotet zo gevaarlijk maakt, is dat Emotet als het ware de deur opent voor andere soorten malware. Grote criminele groepen kregen tegen betaling toegang tot een deel van die systemen om hun eigen malware op te installeren. Concrete voorbeelden hiervan zijn de financiële malware Trickbot en de ransomware Ryuk. De schade veroorzaakt door Emotet loopt wereldwijd in de honderden miljoenen euro’s. Inmiddels, zo blijkt uit Nederlands onderzoek, zijn er wereldwijd ruim 1 miljoen door Emotet geïnfecteerde computersystemen bekend. Daarnaast zijn in het onderzoek 600.000 e-mailadressen met wachtwoorden aangetroffen.

De criminele organisatie achter Emotet verspreidde de malware via een omvangrijk en complex netwerk van honderden servers. Sommige servers werden gebruikt om grip te houden op reeds geïnfecteerde slachtoffers en gegevens door te verkopen, andere om nieuwe slachtoffers te maken, en weer andere servers werden gebruikt om politie en beveiligingsbedrijven op afstand te houden. Een diepgaand en innovatief rechercheonderzoek bracht uiteindelijk de hele infrastructuur in kaart. Twee van de drie hoofdservers bleken in Nederland te staan, de derde in het buitenland. Deze week is het gelukt om de controle over dit netwerk over te nemen en de Emotet-malware te deactiveren. Op de Nederlandse centrale servers wordt een software-update geplaatst voor alle geïnfecteerde computersystemen. Alle geïnfecteerde computersystemen halen de update daar automatisch op, waarna de Emotet-besmetting in quarantaine wordt geplaatst. De politie heeft gebruik gemaakt van haar hackbevoegdheid om de cybercriminele infrastructuur van Emotet binnen te dringen en te onderzoeken. Gelijktijdig in alle betrokken landen tot actie overgaan was nodig om het netwerk effectief te kunnen ontmantelen en eventuele wederopbouw ervan te dwarsbomen.

De internationale politieoperatie heeft ervoor gezorgd dat de Emotet-besmetting niet langer actief is op de computers van slachtoffers. Met de Emotet-checker kunnen consumenten en systeembeheerders van bedrijven en organisaties nagaan of eigen apparaten en netwerken besmet zijn en wat je dan kunt doen. Mogelijk zijn er namelijk via Emotet nog tal van andere malafide software, zoals Trickbot en Ryuk, actief op deze apparaten. Er worden verder tips gegeven voor veilig computergebruik. 

OM en politie startten in juli 2019 met een strafrechtelijk onderzoek naar Emotet. Het onderzoek naar de criminele organisatie die Emotet ontwikkelt en verspreidt, is nog in volle gang. De verdenking tegen betrokkenen is onder meer computervredebreuk en het stelen van persoonsgegevens. Het is nog niet bekend om hoeveel personen het precies gaat. Wel is duidelijk dat de groep goed georganiseerd is en snel inspeelt op veranderende omstandigheden. Dit geeft aan hoe professioneel deze criminele groepen zijn. Politie en justitie dienen daarom evenredig over middelen en experts te kunnen beschikken. Op enkele onderzochte servers zijn back-upbestanden aangetroffen. Met behulp van dergelijke back-ups kunnen de daders bij eventueel neerhalen van hun criminele infrastructuur relatief snel weer operationeel zijn. De politie hoopt met deze operatie een eventuele wederopbouw van Emotet ernstig te bemoeilijken.

Internationale samenwerking is een absolute voorwaarde voor succes tegen dergelijke mondiaal georganiseerde cybercrimeorganisaties. Het Landelijk Parket en de Landelijke Eenheid staan in deze operatie sinds begin 2020 via Europol en Eurojust in nauw contact met Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Oekraïne en Litouwen. Ook wordt samengewerkt met diverse private partijen en non-profitorganisaties en met het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum.

De internationale samenwerking van publieke en private organisaties is gericht op het identificeren en vervolgen van verdachten, verzamelen van bewijs, afpakken van virtuele valuta en het stoppen, verstoren en voorkomen van zware misdrijven. Het strafrechtelijk handhaven van de rechtsorde in de digitaal verbonden wereld is van groot belang. Het is essentieel voor het vertrouwen van burgers in digitale technologie en onze rechtsstaat.

Alle verdachten van geweldpleging Museumplein melden zich bij politie na tonen beelden

Alle vier de verdachten van openlijke geweldpleging tijdens de demonstratie in Amsterdam op het Museumplein van 17 januari hebben zich gemeld bij de politie. Gisteren werden beelden van de vier mannen getoond tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht. Zo meldt AT5

Na de uitzending meldde een eerste verdachte uit Houten zich al bij de politie. Daarna kwamen er veel tips binnen over de andere drie verdachten. Die hebben zich vandaag ook gemeld. Drie van de vier zijn al aangehouden, de laatste verdachte meldde zich later nog op een politiebureau.

De politie zegt dat het gaat om een 28-jarige man uit Arnhem, een 29-jarige man uit Houten en een 31-jarige man uit Purmerend. Ze worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. 

Bij de verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen waren rond de tweeduizend mensen aanwezig die in de loop van de middag door de Mobiele Eenheid verdreven werden naar de omliggende straten rondom het Museumplein. 115 mensen werden opgepakt, zeven daarvan voor openlijke geweldpleging. 

Haarlem - Verdachte geweldpleging aangehouden

Op woensdagavond hield de politie een 20-jarige man uit Haarlem aan op verdenking bij betrokkenheid bij ongeregeldheden in de wijk Schalkwijk in Haarlem op maandagavond 25 januari.

De man werd tijdens het rechercheonderzoek naar de geweldpleging herkend op camerabeelden. Op maandagavond werd tijdens dezelfde ongeregeldheden in Schalkwijk een fotojournalist hard geraakt met een steen. Hij liep hierbij verwondingen op.

Onderzocht wordt of en in welke mate de verdachte bij deze zaak betrokken is. De politie sluit eventueel meerdere aanhoudingen niet uit.

Uitslag RKC - Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft verder afstand genomen van de degradatiezone in de eredivisie. Dankzij een 1-2 overwinning bij RKC stijgen de Limburgers naar de elfde plaats. RKC staat net boven de degradatieplaatsen op de vijftiende plaats.

RKC was in de eerste helft de betere ploeg, maar tot uitgespeelde leidde dat niet en de Waalwijkers werden alleen gevaarlijk via afstandsschoten. In de tweede helft kwam Fortuna Sittard al snel op voorsprong dankzij Mats Seuntjens. Tien minuten na de 0-1 verdubbelde de Limburgers de score. Lamprou kon de tweede van de avond van Seuntjens nog voorkomen maar uit de rebound maakte Lisandro Semedo de 0-2.

RKC probeerde nog wat van de wedstrijd te maken. Anas Tahiri raakte de paal en een inzet van Melle Meulensteen werd van de lijn gehaald worden. David Min scoorde nog wel voor de thuisploeg, met een kopbal, maar dichterbij kwam RKC daarna niet meer.

RKC Waalwijk

1 - 2

Fortuna Sittard

 84' Min    54' Seuntjens
 63' Semedo
 
 Gele kaart: Meuensteen, Rienstra, Rienstra, (RKC Waalwijk),
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gerrets
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Bakari
Meulensteen
Touba (H.Mulder/87)
Quasten (Lutonda/63)
Azhil
Oosting (Damascan/75)
Tahiri
v.d.Venne (Sow/ 63)
Stokkers (Min/63)
Daneels
  v.Osch
Rota
Tirpan
Angha
Cox
Tekie
Flemming
Rienstra
Semedo
Seuntjens (Smeets/85)
Hansson (George/85)

Maastricht - Verdachte geweld KOZP-demo aangehouden

Maandag 25 januari werd via een SpeurMee-video geblurd beeld getoond van een man die ervan wordt verdacht tijdens de KOZP-demo van 15 november vuurwerk te hebben gegooid. Dat deed hij in de richting van twee leden van de Mobiele Eenheid en een politiebiker. De SpeurMee-video leverde tips op die twee dagen later, woensdag 27 januari, geleid hebben tot de aanhouding van een 28-jarige man uit Schin op Geul.

Zondag 15 november was er in Maastricht een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet. Diverse groeperingen verzamelden zich die middag in Maastricht, waarbij een aantal aanwezigen zich op enig moment tegen de politie keerde. Daarbij werd er onder andere vuurwerk richting de politie gegooid. Naar één van de verdachten die hierbij betrokken was, werd nog gezocht.

In de SpeurMee-video van maandag 25 januari werd de verdachte opgeroepen zichzelf te melden. Indien hij zichzelf niet binnen twee weken zou melden, zouden de beelden ongeblurd getoond worden. De tips die de SpeurMee-video opleverde, werden meegenomen in het onderzoek. Daardoor kon vandaag de 28-jarige verdachte worden aangehouden. De politie dankt eenieder voor het meedenken en de ontvangen tips.

Random Pics van de Dag #218

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag VVV - Vitesse

Vitesse heeft voor het eerst in 2021 punten verspeeld. In Venlo won VVV met 4-1 dankzij vier treffers van de Griek Georgios Giakoumakis, die zijn seizoentotaal bracht op twintig goals. Door de zege is VVV nog altijd ongeslagen in 2021,

Na een kwartier spelen kwam VVV verdiend op voorsprong via Giakoumakis. De Griekse spits had tien minuten eerder nog een kans gemist, maar uit een corner kopte hij raak. Ook de 2-0 kwam op naam van Giakoumakis na een nieuwe assist van Zinedine Machach.

Voor rust maakte Giakoumakis ook de 3-0. De Griekse spits werd op rechts aangespeeld en wilde een voorzet te geven, maar hij raakte de bal verkeerd, waarna de bal over Vitesse-doelman Remko Pasveer heen ging. Voor Giakoumakis was het zijn derde hattrick van het seizoen.

Na rust kwam Vitesse beter voor de dag. Oussama Tannane was twee keer dicht bij de 3-1, maar tot tweemaal toe raakte hij de lat. Toch maakte Vitesse de 3-1 via Armando Broja. Vitesse ging op zoek naar de aansluitingstreffer en kreeg daar ook kansen voor via onder meer de ingevallen Idrissa Touré. Tannane was ook nog dicht bij de aansluitingstreffer, maar het was VVV dat scoorde. Opnieuw mocht Giakoumakis juichen na een nieuwe kopgoal.

VVV-Venlo

4 - 1

Vitesse

 16' Giakoumakis
 28' Giakoumakis
 43' Giakoumakis
 79' Giakoumakis
   60' Broja
 
 Gele kaart: V.v.Crooy, (VVV-Venlo), Broja, (Vitesse)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Gelmi
Da Graca
Guwara
Donis (Swinkels/52)
Post
Linthorst
Machach (Hunte/78)
Giakoumakis (Arias/82)
V.v.Crooy
  Pasveer
Doekhi
Bazoer
Rasmussen
Dasa
Bruns (Broja/46)
Tannane
Bero (Touré/46)
Wittek
Darfalou
Openda (Ohio/85)

Uitslag AZ - FC Utrecht

AZ heeft de knappe zege bij Feyenoord geen goed vervolg kunnen geven. De Alkmaarders gingen in eigen huis onderuit tegen FC Utrecht dankzij een prachtig doelpunt van Sander van der Streek.

AZ begon nog goed aan de wedstrijd tegen FC Utrecht. Na drie minuten kreeg AZ via Myron Boadu de kans op de openingstreffer, maar zijn inzet werd gekeerd door de FC Utrecht-doelman. Daarna had Utrecht het goed voor elkaar tegen de Alkmaarders. Utrecht zette goed druk op de verdediging van AZ en kreeg zelf een handvol kansen om te scoren, alleen die werden in de eerste helft nog niet benut.

In de tweede helft kwam Utrecht wel verdiend op voorsprong. Dankzij een prachtig afstandsschot knalde Van der Streek FC Utrecht op 0-1. AZ ging wel op zoek naar de gelijkmaker, maar echt grote kansen kreeg AZ niet al was Yukinari Sugawara dichtbij. In de slotfase liepen Boadu en Reijnders elkaar in de weg en nam FC Utrecht de drie punten mee naar de domstad.

AZ

0 - 1

FC Utrecht

     69' v.d.Streek
 
 Gele kaart: Wijndal, Wijndal, (AZ), Ramselaar,Janssen, Ramselaar,Janssen, (FC Utrecht)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Sugawara
Hatzidiakos (Letschert/80)
Martins Indi (Clasie/ 72)
Wijndal
Midtsjö
Stengs
T.Koopmeiners
Gudmundsson (Aboukhlal/ 72)
Boadu
Karlsson (Reijnders/71)
  Oelschlägel
Ter Avest (v.d.Maarel/60)
St.Jago
Janssen
Warmerdam
v.Overeem (Hoogma/84)
Boussaid (Sylla/83)
Maher
Kerk (Hilterman/89)
v.d.Streek
Ramselaar (Emanuelson/60)

FOK! Toen: Auschwitz

5 mei 1940. Een van de vele zwarte bladzijdes in de geschiedenis. Op die dag werd Rudolf Höss aangesteld als kampcommandant van het concentratiekamp Auschwitz. 20 mei 1940 arriveerde het eerste gevangenentransport met 30 Duitse criminelen. Samen met 300 Joodse gevangenen uit de stad Auschwitz moesten ze het kamp opknappen. Als bewakers werden er 15 SS’ers aangesteld.

Netflix kondigt Tomb Raider-animatieserie aan

Netflix heeft een Tomb Raider-animatieserie aangekondigd, geproduceerd door Legendary.

Volgens de streamingdienst volgt de nieuwe serie Lara Croft na de gebeurtenissen van de reboot-trilogie van de videogame (Tomb Raider, Rise of the Tomb Raider en Shadow of the Tomb Raider). Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

Roller Champions keert terug met nieuwe closed bŔta

Ubisoft laat weten dat de closed bèta van Roller Champions, de free-to-play sportgame waarin teams het al skatend tegen elkaar opnemen in arena’s vol met fans, in Europa van 17 februari 18:00 uur tot 1 maart 22:00 uur loopt.

De closed bèta is beschikbaar voor spelers op PlayStation 4, Xbox One en pc via Ubisoft Connect, en ondersteunt eveneens cross-play matchmaking. Spelers moeten zich wel registreren via de officiële site.

In deze nieuwe sportgame, ontwikkeld door Ubisoft Montreal in samenwerking met Ubisoft Chengdu, Ubisoft Saguenay en Ubisoft Pune, staan twee teams van drie spelers tegenover elkaar in verschillende arena’s. Door de bal te passen en andere spelers te tackelen en te ontwijken, proberen teams de bal te scoren in de verlichte hoepel en zo naar de overwinning te skaten.

Op basis van de closed alpha en de feedback van spelers, heeft het ontwikkelingsteam van Roller Champions tal van nieuwe features toegevoegd aan de Closed Beta, waaronder ranked modus, custom games en tijdsgelimiteerde gamemodi zoals de 2v2-modus. Tevens introduceert de closed bèta nog enkele verrassingen, waaronder gameplayverbeteringen, nieuwe moves en het skatepark, een social hub waar maximaal 6 spelers oefenen, deelnemen aan tijdsgelimiteerde minigames en plezier hebben met hun teamgenoten. Spelers die hebben deelgenomen aan de closed alpha worden eveneens automatisch geregistreerd voor de closed bèta en kunnen worden geselecteerd om deel te nemen.

De PlayStation Plus-games van februari zijn bekend

PlayStation Plus-abonnees krijgen volgende maand drie games: Destruction AllStars (PS5), Control: Ultimate Edition (PS5/PS4) en Concrete Genie (PS4). De games zijn vanaf 2 februari beschikbaar.

Destruction AllStars is een online multiplayer-game waarin je auto's gebruikt om tegenstanders te slopen. In Concrete Genie maak je muurtekeningen die tot leven komen. Control: Ultimate Edition is een third-person shooter van Remedy Entertainment. Deze editie bevat de twee DLC-uitbreidingen en op de PS5 geeft het toegang tot een next-gen patch.

Nieuwe studio van EA werkt aan volgende Skate

Vandaag maakt Electronic Arts de oprichting van een nieuwe studio in Vancouver bekend: Full Circle. De studio, met teamleden uit de hele wereld focust zich op het ontwikkelen van de volgende versie van Skate.

Onder leiding van Daniel McCulloch, die als voormalig hoofd van Xbox Live bij Microsoft een sterke historie heeft in het samenbrengen van spelers met games, komt het team samen om ervaringen te creëren en de Skate-franchise naar een hoger niveau te tillen.

"De fans keken uit naar een terugkeer van Skate en wij willen dat ze betrokken zijn bij het proces vanaf de ontwikkeling tot de lancering van de game en verder. We willen dat ze het gevoel hebben deel uit te maken van Full Circle'', zei Daniel McCulloch, directeur van Full Circle. "Het gaat ons om plezier hebben en het maken geweldige games die mensen willen spelen met hun vrienden. En, we zoeken meer ontwikkelaars om ons te helpen met het bouwen van meeslepende werelden die spelers kunnen verkennen."

Het creatieve leiderschapsteam, dat bestaat uit Deran Chung en Cuz Parry, is terug. Beiden zijn een integraal onderdeel geweest van de creatie van de franchise en de ontwikkeling van de drie originele games. Ze zijn enthousiast om hun passie en kennis van de skate-cultuur mee te kunnen brengen om de volgende evolutie van de franchise te helpen leiden. Het ontwikkelingsteam zoekt ook naar talent om verder door te groeien. Momenteel zijn er posities open voor artists, ontwerpers en ingenieurs en er zullen nog meer posities volgen gedurende het komende jaar.

Balan Wonderworld demo gameplay

Balan Wonderworld krijgt op 28 januari een uitgebreide demo. Gamesite Gematsu mocht alvast de demo spelen en vijftig minuten gameplay opnemen. In deze 3D-platformer speel je als twee jonge personages die 'maestro' Balan volgen naar een magische wereld. De game heeft tachtig kostuums die allemaal een andere speciale powerup geven.

Balan Wonderworld staat onder de supervisie van Yuji Naka en Naoto Ohshima (Sonic the Hedgehog). Het komt op 26 maart uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Switch en pc.

COVID-19: 4774 nieuwe besmettingen en 69 doden, totaal 961.593 en 13.733

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4774 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 961.593 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 201 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1648 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 38 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 651 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 69 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 13.733 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Consumentenbond van EU roept op tot onderzoek naar Nintendo Switch Joy-Con-drift

De European Consumer Organization (BEUC), de gezamenlijke consumentenbond van de EU, heeft opgeroepen tot een Europees onderzoek naar Nintendo Switch Joy-Con-drift na meer dan 25.000 klachten uit verschillende Europese landen.

De groep heeft nu zijn eigen klachten ingediend bij de Europese Commissie en de nationale consumentenbeschermingsautoriteiten in heel Europa, op basis van de regels inzake "voortijdige veroudering en misleidende weglatingen van belangrijke consumenteninformatie op basis van de EU-richtlijn inzake oneerlijke handelspraktijken".

In de overgrote meerderheid van de gevallen, namelijk 88 procent, meldden Nintendo Switch-bezitters problemen met hun Joy-Con-controllers binnen de eerste twee jaar van gebruik, zei het BEUC. Er zijn klachten ontvangen van Switch-eigenaren in Frankrijk, België, Nederland, Portugal, Italië, Noorwegen, Slowakije, Slovenië en Griekenland.

Het BEUC heeft Nintendo opgeroepen om defecte Joy-Con gratis te blijven repareren en om consumenten te informeren over de beperkte levensduur van Joy-Con op dit moment.

"Consumenten gaan ervan uit dat de producten die ze kopen een gepaste tijd meegaan volgens gerechtvaardigde verwachtingen, en niet hoeven te betalen voor dure vervangingen vanwege een technisch defect", zei BEUC-baas Monique Goyens. "Nintendo moet nu met de juiste oplossingen komen voor de duizenden consumenten die door dit probleem worden getroffen."

De Joy-Con-drift is al sinds de release een ergenis. De controller gaat door slijtage in het analoge stick-mechanisme automagisch naar een richting sturen. Er worden wel oplossingen aangedragen als een contactspray in de controller spuiten om het drift-effect tijdelijk op te lossen of zelf maar een nieuwe stick erin te zetten, maar dat laatste vergooit de garantie. Maar telkens van de weg af racen in Mario Kart omdat je Joy-Con nukken heeft lijkt ons ook geen optie.

In september 2019 werd door Switch-eigenaren in de VS een class-action-rechtszaak aangespannen naar aanleiding van toenemende meldingen van mensen met Joy-Con-problemen. Nintendo zei destijds dat het alle problemen van deze aard gratis zou oplossen. In juni 2020 werd er nog eens naar gevraagd, maar Nintendo-baas Shuntaro Furukawa verontschuldigde zich voor eventuele veroorzaakte problemen. Hij gaf toentertijd aan dat Nintendo blijft streven naar verbetering van hun producten, maar aangezien de Joy-Con het onderwerp is van een class-action-rechtszaak in de Verenigde Staten willen ze er niet verder op reageren.

Switch Joy-Cons (Foto: Pheno)

Grotere en beter georganiseerde inventory in Fallout 76

Fallout 76 heeft de Inventory Update gekregen, waarmee spelers verbeteringen, fixes, community-verzoeken en nog veel meer krijgen.

De Inventory Update behandelt één van de meest voorkomende verzoeken van de community, met als grootste punt een verhoging van 50% voor de spelersstash tot een maximum van 1.200 pond. Spelers kunnen het vullen met uitrusting, junk en al het andere dat ze tegenkomen in de Wasteland.

De Inventory Update bevat ook UI-verbeteringen en updates voor de Pip-Boy. Er zijn drie nieuwe tabbladen toegevoegd aan het Pip-Boy Inventory-menu: ‘New’, 'Armor' en 'Food/drinks'.

  • New - Dit tabblad houdt alle items bij die spelers verzamelen tijdens een spelsessie, gesorteerd van nieuw naar oud.
  • Armor - Armor krijgt een eigen tab, zodat spelers hun uitrusting gescheiden kunnen houden van hun andere kleding.
  • Food/drinks - Eten en drinken zijn nu opgesplitst van ‘Aid’ naar hun eigen Pip-Boy Inventory-tabblad. Chems en serums blijven in ‘Aid’.

Vanaf nu, wanneer spelers een stapelbaar item in hun inventory selecteren, zullen de itemdetails in de Pip-Boy laten zien hoeveel totaalgewicht die stapel verbruikt. Door deze verandering kunnen spelers snel en gemakkelijk zien wat er in hun inventaris een aanzienlijk draaggewicht in beslag neemt.

De tooltip bij het bekijken van de automaten van een andere speler op de kaart toont nu het aantal legendarische wapens en bepantsering met 1, 2 en 3 sterren die de speler verkoopt. Bovendien worden er geen lege categorieën meer weergegeven.

Fallout 76 is uit voor PlayStation4, Xbox One en pc.

Nutteloze feitje van de dag: snelweg A3, wel gepland, nooit aangelegd

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen natuurlijk de A1, de A2 en de A4 maar logischerwijze zou je ook de A3 verwachten in dat rijtje. Wist je dat er wel een A3 gepland is maar die nooit is aangelegd? In het rijkswegenplan van 1932 stond de snelweg ingetekend tussen Rotterdam en Amsterdam. Van uitstel van de aanleg door de crisis in de jaren '30, de Tweede Wereldoorlog, wederopbouw (A2 en A4 kregen voorrang), opening A4 (die zorgde voor goede verbinding) en uiteindelijk de oliecrisis en milieuproblematiek werd het afstel. In 1981 werd de A3 definitief geschrapt uit de plannen. 

Nintendo Switch en Pro-controller in Monster Hunter Rise-stijl

Spelers in heel Europa kunnen vanaf 26 maart in stijl op jacht gaan, want dan verschijnen de Nintendo Switch Monster Hunter Rise Edition en Nintendo Switch-Pro-controller Monster Hunter Rise Edition, tegelijk met de release van de game Monster Hunter Rise voor de Nintendo Switch.

De Nintendo Switch Monster Hunter Rise Edition heeft een dock met een afbeelding van Magnamalo, het vlaggenschipmonster van de game, terwijl de console zelf en de Joy-Con-controllers ook zijn versierd met afbeeldingen in Monster Hunter Rise-thema. Het systeem wordt geleverd inclusief een downloadcode voor Monster Hunter Rise plus de Deluxe Kit DLC en bonuscontent.

De Deluxe Kit DLC bevat: "Kamurai" Hunter layered armor-set, "Shuriken Collar" Palamute layered armor-stuk, "Fish Collar" Palico layered armor-stuk, Gebaren (4 Jumps), Samurai-poseerset, Kabuki-facepaint en "Izuchi Tail"-kapsel.
In de bonuscontent kun je de Palamute Retriever Costume layered armor, Palico Forest Cat Costume layered armor en Novice Talisman verwachten.

De Nintendo Switch-Pro-controller Monster Hunter Rise Edition wordt apart verkocht en is ook voorzien van een Magnamalo-design.

Autoriteit Persoonsgegevens eist opheldering van GGD inzake diefstal data

Uit onderzoek van RTL-nieuws bleek maandag dat er grootschalig gehandeld is in persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders, afkomstig uit de 2 belangrijkste coronasystemen van de GGD. Het gaat om adressen, telefoonnummers, burgerservicenummers en testresultaten. Zo meldt de AP.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft direct opheldering geëist bij de GGD. En heeft laten weten dat de GGD burgers goed en snel moeten informeren over de diefstal, onder meer via de website en door een informatielijn open te stellen.

Nalatig
Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP: 'Iemands medische gegevens, adres, telefoonnummer en BSN zijn zeer privé. En dat moeten ze ook blijven. Zulke informatie is heel geschikt voor bijvoorbeeld identiteitsfraude en phishing. De beveiliging moet daarom aan de hoogste eisen voldoen. Doe je dat onvoldoende, dan ben je nalatig en kun je aansprakelijk gesteld worden. Je riskeert dan niet alleen een boete van de AP, maar mogelijk ook claims van slachtoffers.'

De AP heeft de overheid, maar ook de zorgsector, in de afgelopen jaren al regelmatig gewaarschuwd dat beveiliging van medische gegevens aan de hoogste eisen moet voldoen. Deze datadiefstal laat weer eens zien hoe belangrijk gegevensbescherming is.

Topprioriteit
Iedere organisatie - niet alleen de overheid - moet de beveiliging van persoonsgegevens als topprioriteit aanmerken. Hoe meer je doet met data, hoe groter de risico’s zijn. En hoe hoger het niveau van gegevensbescherming daarom moet zijn.

Gegevens over iemands gezondheid zijn zeer gevoelig. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) bepaalt dan ook dat die extra beschermd moeten worden ten opzichte van bijvoorbeeld namen en adressen.

Datasets
Bij het testen op corona en het bron- en contactonderzoek verwerkt de GGD gegevens van heel veel mensen. Deze data bevatten naam, adres, woonplaats, telefoonnummers en ook nog eens BSN’s en testresultaten. Allemaal actuele data en in grote hoeveelheden. Dat is heel veel waard voor kwaadwillenden.

Bij het testen en bron- en contactonderzoek zijn veel mensen betrokken. Dan juist moeten dee gegevens extra goed beveiligen. En checken of medewerkers niet meer gegevens opvragen dan noodzakelijk of complete datasets downloaden.

Het is voor iedere organisatie belangrijk om persoonsgegevens goed te beveiligen en ervoor te zorgen dat niet iedereen overal bij kan. Loggen en dit goed blijven monitoren zijn daarbij essentieel.

Vierde avond met avondklok rustiger verlopen

Rondom de avondklok is het dinsdagavond rustiger verlopen dan de dagen daarvoor, constateert de politie. In verschillende steden verzamelden zich wel groepen mensen op straat. Op enkele plaatsen kwam het enige tijd tot een confrontatie met de politie, bijvoorbeeld in Rotterdam. In Hilversum en Amsterdam verspreidde een groep mensen zich toen de ME zich vertoonde.

De politie hield dinsdag rondom ongeregeldheden 131 verdachten aan, van wie 81 mensen in Rotterdam. Het grootste deel van deze verdachten is jonger dan 25 jaar. Zij zijn vooral aangehouden wegens openlijke geweldpleging en opruiing. Bij opruiing via social media zijn de meeste verdachten onder de 18 jaar.

Voorbereid
De politie heeft er dinsdag samen met partners alles aan gedaan om nieuwe grootschalige rellen te voorkomen. Extra politiemensen zijn tijdens de avond ingezet. Dinsdag overdag had de politie intensief contact met gemeenten, sportclubs, buurthuizen, jeugdwerk en bijvoorbeeld scholen.

De politie spoorde verder in het hele land verdachten van opruiing op en hield ook alsnog mensen aan die ervan worden verdacht dat ze de voorgaande dagen hebben meegedaan aan rellen. Samen met het Openbaar Ministerie riep de politie ouders op te zorgen dat hun kinderen dinsdagavond thuis zijn tijdens de avondklok.

Voetbalsupporters
Kort voor de avondklok waren in verschillende plaatsen groepen voetbalsupporters op straat, die aankondigden 'hun stad te verdedigen'. Tegen het ingaan van de avondklok vertrokken deze groepen op aandringen van de politie weer. Algemeen commandant Willem Woelders benadrukt dat zij hun mening mogen geven en informatie mogen delen met de politie, maar dat handhaven en geweld gebruiken aan politie en de koninklijke marechaussee is voorbehouden. ‘En uiteraard geldt ook voor deze supporters de avondklok’, zei hij in tv-programma Op1.

Opsporing Verzocht
Opsporing Verzocht toonde dinsdagavond de eerste beelden van verdachten van rellen die door de politie worden gezocht. In Venlo werd op 24 januari een agent door een steen geraakt. Vanuit Amsterdam werden duidelijke portretten getoond van vier verdachten van rellen op het Museumplein op 17 januari. Direct na de uitzending zijn al twintig zeer bruikbare tips binnen gekomen, waarbij ook namen van mogelijke verdachten zijn genoemd.
Zodra duidelijk is welke personen nog meer verdacht worden van vernielingen, openlijke geweldpleging en/of poging tot doodslag, geeft de politie opnieuw beelden vrij. Woelders: 'Het kan niet zo zijn dat je wegkomt met plunderen, mensen bij ziekenhuizen bedreigen of paarden mishandelen.’

Age of Empires II: DE krijgt nieuwe uitbreiding

Age of Empires II: Definitive Edition, de "herrijzenis" van de strategy-klassieker uit 1999, heeft een nieuwe uitbreiding ontvangen. Lords of the West is de eerste uitbreiding sinds de release van de definitieve editie eind 2019.

Met de komst van Lords of the West worden zoals gebruikelijk weer enkele nieuwe beschavingen geïntroduceerd, ditmaal de Sicilianen en de Bourgondiërs. Daarnaast zijn er drie volledig nieuwe, verhalende single-player campaigns toegevoegd met 16 nieuwe achievements om te verkrijgen.

De keuze voor nieuwe 'civs' is wat onverwachts omdat de creative director van het ontwikkelteam in juli vorig jaar had gezegd dat ze 'klaar waren met het toevoegen van nieuwe beschavingen'. Dat is op zich niet zo gek als je kijkt hoe enorm groot dat aanbod inmiddels is en hoe miniem de verschillen zijn tussen veel onderlinge civs.

Age of Empires II DE: Lords of the West is nu verkrijgbaar op Steam voor €9,99.

Het spookt in De Sims 4 Paranormaal Accessoirespakket

EA en Maxis kondigen de release van De Sims 4 Paranormaal Accessoirespakket, dat spookachtige gameplay-functies introduceert. Spelers moeten bereid zijn om te leven met griezelige 'huisgenoten' in de nieuwe spookhuiskavels, waar de nachten verstoord worden door ondeugende geesten.

De Sims 4 Paranormaal Accessoirespakket maakt het mogelijk voor je Sims om de hulp van Guidry het spook in te schakelen om te ontdekken hoe ze comfortabel kunnen leven in een huis dat wordt bezeten door speelse spoken. Voer een seance uit om te communiceren met de doden, voer een gruwelijk ritueel uit of roep Bothilde de skeletassistent op voor een bovennatuurlijke schoonmaakbeurt. Spookachtige gebeurtenissen zijn hier heel gewoon en het is aan jouw Sims om de spoken te behagen of te verjagen.

Spelers die op zoek zijn naar wat griezelige freelance klussen, kunnen met de nieuwe carrière van paranormaal onderzoeker hun nieuw verworven mediumvaardigheden op de proef stellen als ze buren helpen om onwelkome gasten te verjagen. Ze kunnen er zelfs wat Simdollars mee verdienen. Met alle toenemende mysterieuze activiteiten in de buurt, is het aan jouw Sims om daar een eind aan te maken en de rust te herstellen.

De Sims 4 Paranormaal Accessoirespakket is nu verkrijgbaar voor €9,99 op pc en Mac via Origin en Steam, PlayStation 4 en Xbox One, met backward compatibility voor PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

The Lord of the Rings: Gollum is uitgesteld

Daedalic Entertainment heeft de game The Lord of the Rings: Gollum uitgesteld van de eerder geplande releasedatum van 2021 naar 2022, en heeft aangekondigd dat het een co-publicatie- en distributieovereenkomst heeft getekend met Nacon.

The Lord of the Rings: Gollum is een verhaalgedreven actie-avontuur. Ga op een gevaarlijke reis als Gollum, op jacht naar het enige dat hem dierbaar is. Klim, spring en sluip langs gevaren. Gollum is sluw, maar ook verscheurd door zijn gespleten persoonlijkheid. Het is aan jou om te beslissen of de donkere kant van Gollum het overneemt of dat er een sprankje rede overblijft in wat eens Sméagol was.

The Lord of the Rings: Gollum komt via Steam beschikbaar voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.

The Elder Scrolls Online: Blackwood en Flames of Ambition onthuld

Pete Hines, Senior VP Global Marketing en Comms van Bethesda Softworks, en het team van ZeniMax Online Studios hebben op Twitch de grote Chapter-release van dit jaar -Blackwood - en details voor The Elder Scrolls Online's jaarlange avontuur Gates of Oblivion onthuld.

Het eerste hoofdstuk The Elder Scrolls Online: Blackwood, komt op 1 juni uit op pc en op 8 juni op consoles. Blackwood is het verhaalhoofdstuk van dit jaar, waarin spelers 800 jaar voor de gebeurtenissen van The Elder Scrolls IV: Oblivion de plannen van de Daedrische prins Mehrunes Dagon moeten blootleggen. De nieuwe content bestaat uit meer dan 30 uur aan nieuwe hoofdverhaallijn, veel zijmissies, quality of life-features en introduceert voor de allereerste keer Companions, die samen met de speler door Tamriel op avontuur gaan.

Het nieuwe hoofdstuk brengt spelers van de muren van de keizerlijke stad Leyawiin, die voor het eerst te zien was in The Elder Scrolls IV: Oblivion, naar de moerassen van Shadowfen, en natuurlijk naar de regio Blackwood, waar spelers de kern van het Daedrische-plot ontdekken. Er is een Rockgrove Trial voor twaalf spelers, er zijn Oblivion Portal World Events (events zoals Dark Anchors en Harrowstorms), unieke hoofdstukspecifieke beloningen en meer toegevoegd.

Om het avontuur in 2021 te starten, is er de Flames of Ambition Dungeon DLC Pack die op 8 maart verschijnt voor pc, Mac en Stadia en op 16 maart releaset op Xbox en PlayStation consoles. Flames of Ambition opent het jaarlange Gates of Oblivion-verhaal met nieuwe dungeons die de dreiging van Mehrunes Dagon onthullen en spelers rechtstreeks naar het Blackwood verhaalhoofdstuk in juni leiden.

De rest van het jaar verschijnt er nog meer content. Bovenop nieuwe dungeons in een DLC die voor het derde kwartaal gepland staat, stuurt de eindejaars-DLC spelers in het vierde kwartaal naar de finale van het jaarlange avontuur, waarbij ze rechtstreeks naar het hart van de beruchte Deadlands worden gegooid, Mehrunes Dagon’s persoonlijke realm of Oblivion. Meer details over die twee volgen later.

Zes aanhoudingen tijdens relatief rustige avond in Breda

Tijdens de derde avond en nacht rond de ‘avondklok-rellen’ is het relatief rustig gebleven in de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. Op het eind van de avond stond de teller op zes aanhoudingen. Maar het waren vooral groepen goedwillenden die de politie dit keer aantrof.

In de vooravond verzamelde zich een grote groep mensen in het centrum van Breda. Zij kwamen om ‘de stad te beschermen en niet om te rellen’, maakten zij aan de politie duidelijk. Ondanks dat dit sentiment bijzonder werd gewaardeerd, bedankte de politie vriendelijk voor verdere samenwerking en werd ook deze groep om 20.30 uur verzocht voor de Lockdown naar huis te gaan. Daar gaf de groep massaal gehoor aan en zodoende waren de straten rond het centrum om 21.00 ver leeg. Buiten wat kleinere opstootjes bleef het verder rustig in de regio. Tegen middernacht stond de teller op zes aanhoudingen voor de hele eenheid. Hopelijk is daarmee een trend gezet voor de komende dagen.

Ondertussen maken OM en politie ook duidelijk dat raddraaiers niet alleen strafrechtelijk, maar ook civielrechtelijk of bestuurlijk zullen worden aangepakt als dat nodig is. Schade aan gemeente-eigendommen zal zo mogelijk op daders, of bij minderjarigen op hun ouders, worden verhaald.

FOK! Wat een weer: regen en sneeuw

winterbanner

Welkom!

Het was best een redelijke dag. Na de nachtelijke buien met alles erop en eraan trokken de buien in de loop van de ochtend geleidelijk weg of loste op. De laatste bui met hagel viel hier rond half 12. De rest van de dag wisselde mooie wolken en zonnige perioden elkaar af. De maxima lagen rond de 5 graden. 

Inmiddels neemt de bewolking alweer toe op nadering van een nieuwe storing. Daar gaat ook neerslag uit vallen. In het westen zal het om doodgewone regen gaan, maar hoe verder je landinwaarts gaat hoe meer de neerslag overgaat in sneeuw. Ik denk dat alles ten oosten van de lijn Leeuwarden - Utrecht- Eindhoven kans maakt op een wit laagje. Het zal niet heel veel zijn, maar 1 tot 3 cm zou wel mogelijk moeten zijn. Helaas voor de westerlingen dus weer niks. Daar blijven de minima ook boven 0, maar in het binnenland zakt het kwik tot rond of iets onder het vriespunt.

Er is dus een gerede kans op gladheid. Daarvoor is code Geel afgekondigd.

Morgenochtend trekt de neerslag naar Duitsland weg, en dan wordt het op de meeste plaatsen droog. Een enkel spatje regen blijft nog wel mogelijk. Veel zon hoeven we niet te verwachten. De wind is matig tot vrij krachtig uit zuidwest, en draait later naar noordwest. Het kwik stijgt naar ongeveer 5 graden.

Donderdag en vrijdag kan er veel neerslag vallen. Mogelijk sneeuw in het noorden, maar dat is nog erg onzeker. Komen we later op terug. 

Fijne avond!  

 

Bomkrater in de Zeepe Duinen (Foto: Scherpschutter)
Bomkrater in de Zeepe Duinen (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Grote escalaties in Rotterdam voorkomen

Na de forse ongeregeldheden van maandagavond koos een groot deel van de relschoppers dinsdagavond eieren voor z’n geld. Vanaf het begin waarschuwen en gedoseerd optreden wierp zijn vruchten af. In totaal werden 81 mensen aangehouden en bleven grote ordeverstoringen uit.

Ook gisteren waren de oproepen op social media tot rellen en plunderen niet van de lucht. De focus lag daarbij vooral op Rotterdam. De politie  volgde alles op de voet en prepareerden zich voor de avond. Het gesprek aangaan, waarschuwen en waar nodig direct aanhouden, gaf raddraaiers weinig ruimte. Kort en krachtig optreden op de Beijerlandselaan en de Putselaan voorkwam erger.

Voornamelijk jongeren
Niet alleen in Rotterdam-Zuid, maar ook op de Schiedamseweg in Rotterdam-West zorgden kleine groepen, voornamelijk jongeren, voor overlast. Uiteindelijk zijn er 81 mensen aangehouden voor onder andere vernieling, overtreden avondklok, samenscholing en geen ID kunnen tonen. Er raakte niemand gewond. Het merendeel van de verdachten is aangehouden op Rotterdam-Zuid en komt daar ook vandaan. Het gaat veelal om jongeren die nog thuis wonen.

Snel optreden gewenst effect
“We wilden niet weer geconfronteerd worden met buitensporig geweld en plunderingen zoals op maandagavond. Gelukkig heeft forse inzet en snel handelen tot een beheersbare avond geleid”, aldus een ME-commandant.

Meer geld voor kleine energiebesparende maatregelen, ook voor huurders

Vanwege het grote enthousiasme heeft minister Ollongren de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW) opgehoogd van 70 miljoen euro naar 100 miljoen euro. Inmiddels hebben meer dan 300 gemeenten projecten ingediend, die bedoeld zijn om huurders en woningeigenaren te stimuleren om kleine energiebesparende maatregelen in huis te nemen en te adviseren over vervolgstappen.

De ophoging is bestemd voor de al ingediende aanvragen. Hierdoor kunnen straks 60 gemeenten extra aan de slag. In totaal kan hiermee in ruim één miljoen woningen energie bespaard worden.

Minister Ollongren: 'Deze regelgeving is dubbel doeltreffend. Ten eerste zorgen kleine veranderingen in het huis, zoals het aanbrengen van radiatorfolie of tochtstrippen, ervoor dat bewoners een lagere energierekening krijgen. Ten tweede is dit voor veel huurders en woningbezitters een eerste stap naar verdere verduurzaming van het huis.'

RREW nu ook voor huurders
De RREW is een vervolg op de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE). Het ministerie van BZK had eerder 70 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de RRE, die enkel bedoeld was voor woningeigenaren. De RREW is echter zowel gericht op woningeigenaren als huurders. Uit inventarisatie van de aanvragen blijkt dat ongeveer 60% naar verduurzaming van huurwoningen gaat.

Van kleine energiebesparende maatregelen naar volgende stap
Gemeenten zetten met deze regeling projecten op om huiseigenaren en huurders aan te zetten tot het nemen van kleine energiebesparende maatregelen in hun huis. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het inregelen van de cv-installatie, het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips of het plaatsen van ledlampen. Daarnaast gebruiken gemeenten de regeling om advies te geven over welke energiebesparende maatregelen zij nog meer zouden kunnen nemen. Het is belangrijk dat het niet blijft bij de folie- en tochtstrips, maar dat eigenaren en huurders ook vervolgstappen gaan zetten met isolatiemaatregelen. De RREW biedt gemeenten zo ook de kans samen met burgers en andere partijen, zoals lokale energiecoöperaties of woningcorporaties actief aan de slag te gaan met verduurzaming van de woningen in hun gemeente. De regeling, gelanceerd in november 2020, is populair, waardoor ze nu reeds overvraagd is. Aanvragen worden behandeld op basis van ‘first come first serve’. Half maart publiceert RVO een lijst met gemeenten die een uitkering ontvangen inclusief de verleende bedragen. De projecten moeten uiterlijk 31 juli 2022 afgerond zijn.

COVID-19: Clusteruitbraak van Zuid-Afrikaanse mutatie in Gorinchem

In de regio Zuid-Holland Zuid is de Zuid-Afrikaanse variant van COVID-19 (501Y.V2) vastgesteld. Bij een uitbraak onder personeel en patiënten van een praktijk voor fysiotherapie in Gorinchem zijn tot op heden achttien personen positief getest op COVID-19. Nadat zij klachten kregen en zich lieten testen, is bij hen een testmonster afgenomen. De GGD ZHZ is direct gestart met bron- en contactonderzoek.

Aangezien er een link bestaat met Zuid-Afrika is er verder onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Tot op heden is bij enkele monsters de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus aangetroffen.

De GGD ZHZ start per direct een uitgebreid en gericht onderzoek rond de praktijk voor fysiotherapie, om de verspreiding van deze variant van het virus in kaart te brengen.

Het is voor het eerst in Nederland dat er sprake is van een uitbraak met deze variant. De GGD doet vaker onderzoek bij een uitbraak. Het bron- en contactonderzoek, wordt, op verzoek van het RIVM, verder geïntensiveerd. Alle betrokkenen worden individueel geinformeerd.

De praktijk in Gorinchem is momenteel gesloten. Alle patiënten en medewerkers van de praktijk worden geïnformeerd.

Zuid-Afrikaanse coronavariant
De Zuid-Afrikaanse variant van het COVID-19 (SARS -CoV -2) is een van de vele varianten van het virus. Virussen veranderen voortdurend, maar meestal zonder grote gevolgen. Over de Zuid-Afrikaanse coronavariant is nog veel onduidelijk. Deze lijkt, net als de Britse variant, besmettelijker te zijn. Er is tot nu toe ook geen reden om aan te nemen dat het ziekteverloop anders of ernstiger is dan bij de variant die op dit moment het meeste in Nederland gevonden wordt.

Maatregelen opvolgen van belang, ongeacht variant
Van virussen is bekend dat ze vaak veranderen. Om verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk om je goed aan de basishygiënemaatregelen te houden, afstand te houden, je zo snel mogelijk te laten testen bij (milde) klachten, en de isolatie- en quarantainemaatregelen strikt op te volgen. Deze basisregels zijn uiterst belangrijk in de bestrijding van nieuwe varianten van het virus, dus ook van deze variant.

Vrouw valt Hugo de Jonge lastig; 'ik kom echt in liefde'

'Ik doe niets kwaad hoor Hugo, ik kom echt in liefde.’ Zo stapte Karin-Maria vandaag op demissionair minister Hugo De Jonge af, die bellend over het Plein in Den Haag liep. Maar niet iedereen denkt daar zo over. Zo meldt het AD.

Op Twitter heeft de vrouw een filmpje geplaatst waarop te zien is dat ze op De Jonge afstapt en hem aanspreekt. 'Mooie schoenen, ik doe niets kwaads hoor Hugo. Misschien geloof je dat niet, maar ik kom echt in liefde'. Dan zucht ze: 'Ja jongens, ik wil Hugo zo graag even in de ogen kijken, maar dat wil hij niet, lijkt het.'

Terwijl Karin-Maria hem aanspreekt zegt De Jonge tegen een man, die ook de minister achterna loopt: 'Ik ben even aan het bellen, wil je even kappen alsjeblieft? Je ziet toch dat ik aan het bellen ben, dat is toch asociaal wat je doet?' Karin-Maria zegt die reactie "niet zo vriendelijk'’ te vinden. Ze zegt tegen De Jonge: 'Hugo, ik zie dat je heel boos bent. Wil je samen even schreeuwen, misschien helpt dat', 'misschien vinden we samen god Hugo'. Kort na deze woorden geeft ze een schreeuw, terwijl De Jonge al is doorgelopen.

COVID-19: Wereldwijd 100.000.000 besmettingen

Het is een beetje een twijfelachtig jubileum, maar het aantal vastgestelde besmettingen met het COVID-19 SARS-CoV-2 coronavirus is de 100.000.000 gepasseerd. Wat eind 2019 begon als het zoveelste virus op een onhygiënische markt in het Chinese Wuhan is inmiddels uitgegroeid tot een pandemie die de gehele wereld al ruim een jaar in zijn greep houdt.

De allereerste besmetting is herleid naar een inwoner van de Chinese stad Wuhan in de Hubei regio. Die besmetting zou al plaats hebben gevonden op 17 november 2019. Hoewel het in het begin van het jaar vooral een 'ver weg' verhaal was, was het op 27 februari 2020 ook raak in Nederland. En combinatie van terugkerende wintersporters uit Italië waar het virus al hard toesloeg tezamen met carnaval in het zuiden des lands zorgde voor de eerste golf in Nederland.

Voordat het virus tot een pandemie werd uitgeroepen duurde nog relatief lang, pas op 11 maart 2020 riep de Wereldgezondheidsorganisaties (WHO) COVID-19 uit tot een epidemie op wereldwijde schaal. Een kleine maand later op 2 april 2020 werd wereldwijd de 1 miljoenste besmetting bevestigd. Nadat praktisch elk land ter wereld naast de besmettingen ook de meetmethodes had steeg het rap naar de 50 miljoen op 9 november 2020. Inmiddels  Nu een goede maand later is dat aantal weer verdubbeld en zijn we de 100 miljoen besmettingen voorbij.

Elk land heeft zijn eigen interpretaties wanneer iemand wordt geregistreerd zijnde overleden aan de gevolgen dan wel het meedragen van het virus op moment van overlijden. Hierdoor is het lastig er een duidelijk beeld van te maken. Op dit moment staat dat aantal op ruim 2 miljoen, wat redelijk overeenkomt met het geschatte overlijdensrisico van 2%.

Omdat zeker in het begin, toen het virus nog nieuw was, ieder land er hun eigen meetmethodes op nahield en er een tekort aan testkits was, zullen de exacte cijfers altijd een schatting blijven. Ook de sterk door de overheid gereguleerde Chinese nieuwsbronnen kunnen incompleet zijn of foutieve informatie verspreiden waardoor zeker over de oorsprong van het virus nog veel onduidelijkheid bestaat.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
©FOK.nl e.a.