FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 januari 2021

Legendarische Streif eindelijk prooi voor skiër Feuz, zware crash Kryhenbühl

Alpineskiër Beat Feuz heeft eindelijk de meest prestigieuze afdalingswedstrijd van allemaal gewonnen: de afdaling tijdens de Hahnenkammrennen in Kitzbühel op de majestueuze en bijzonder beruchte Streif.

Feuz kwam als vijfde naar beneden en sloeg gelijk een joekel van een gat naar de concurrentie, hoewel de Oostenrijker Matthias Mayer snel na hem al tot op 0,16 seconden naderde. De Südtiroler Dominik Paris kwam vervolgens tot op 0,56 seconden van de tijd van Kugelblitz, waarna de wedstrijd flink vertraagd zou worden.

Eerst ging de in topvorm verkerende Amerikaan Ryan Cochran-Siegle hard onderuit, maar hij leek verder in orde te zijn. Na een onderbreking maakte Urs Kryenbühl uit Zwitserland op de finishsprong een angstaanjagende smak met zo'n 140 kilometer per uur. Hij werd enige tijd behandeld en liep uiteindelijk een hersenschudding, een gebroken sleutelbeen en twee gescheurde kniebanden op.

Na een lange onderbreking werd er weer afgedaald, maar de wind zorgde regelmatig voor onderbrekingen en na dertig skiërs - het minimale aantal om een wedstrijd officieel te maken - gooide de wedstrijdleiding de boel dicht en was de zege van Feuz een feit.

Random Pics van de Dag #214

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag Willem II - PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft op bezoek  bij Willem II een 1-3 overwinning geboekt. Grote man was Reza Ghoochannejhad die met een loepzuivere hattrick zijn ploeg de overwinning bezorgde.

Het was de thuisploeg die na tien minuten spelen op voorsprong kwam. Na goed voorbereidend werk van Pavlidis scoorde Wriedt. In de rest van de eerste helft waren de beste kansen voor PEC, o.a. Van Duinen kopte net over. Het kantelmoment van de wedstrijd was vlak voor rust toen Wriedt Van Duinen met een onbesuisde actie blesseerde. Van Duinen moest gewisseld worden en Wriedt werd met rood van het veld gestuurd.

Met tien man had Willem II niks meer in te brengen. De ingevallen Ghoochannejhad bracht zijn club met drie doelpunten, waaronder een penalty, de zege. Willem II zakt nu door de nederlaag naar de voorlaatse plek op de ranglijst. 

Willem II

1 - 3

PEC Zwolle

 10' Wriedt    58' Ghoochannejhad
 62' Ghoochannejhad
 70' Ghoochannejhad (pen)
 
 Gele kaart: Selahi, (Willem II), Kersten, (PEC Zwolle)
 Rode kaart: Wriedt (45+1) (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Brondeel
Owusu
Holmén
Peters
Heerkens
Köhlert (Nunnely/78)
Selahi (Saglam/74)
Llonch
Trésor (Schippers/63)
Pavlidis
Wriedt
  Zetterer
v.Wermeskerken
Kersten
v.Polen
Paal (Lam/40)
Huiberts
Nakayama
Clement (Ghoochannejhad/46)
Misidjan (Leemans/71)
Reijnders
v.Duinen (Pherai/45+3)

Perfecte start shorttrackers op EK

Op het Europees kampioenschap shorttrack in Gdansk, het eerste internationale toernooi van het door de COVID-19-pandemie geplaagde seizoen, is de Nederlandse ploeg bijzonder goed begonnen: het team bereikte een maximale score op de kwalificatiedag.

Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma plaatsten zich allemaal zonder noemenswaardige problemen voor de volgende rondes: de halve finales op de 1500 meter en de kwartfinales op de 500 en 1000 meter. Schulting deed dat zelfs met drie zeges in de heats, Velzeboer won er twee en werd één keer tweede, Poutsma pakte één zege en twee tweede plekken.

Bij de mannen boekte Itzhak de Laat op alle drie de afstanden een overwinning in de heats. Sjinkie Knegt en Dylan Hoogerwerf noteerden drie keer een tweede plek en mogen zich daardoor ook opmaken voor de volgende ronde op de drie afstanden.

Ook de estafetteploegen zijn door naar de halve finales. Schulting, Velzeboer en Poutsma wonnen samen met Georgie Dalrymple zeer overtuigend hun kwartfinale. Knegt, Hoogerwerf en De Laat eindigden met Jens van 't Wout als tweede, achter Italië.

Skiester Goggia snelt naar afdalingswinst in Crans-Montana

Alpineskiester Sofia Goggia heeft haar derde World Cup-zege van het seizoen te pakken. De Italiaanse olympisch kampioene was vrijdag de beste op de afdaling op de piste van Crans-Montana.

De Tsjechische snowboardster/skiester Ester Ledecka snelde als vijfde naar beneden en noteerde een sterke tijd, maar niet veel later was het de beurt aan Goggia. De Italiaanse ging zoals altijd agressief naar beneden en dook 0,20 seconden onder Ledecka's tijd door.

De Slowaakse slalom- en reuzenslalomspecialiste Petra Vlhova profiteerde optimaal van de wegens de weersomstandigheden ingekortte piste: de afdaling werd zo een stuk technischer en Vlhova stuntte op 0,89 secondn met de derde tijd.

Dat bleef echter niet het geval: Breezy Johnson kwam kort daarop naar beneden en de Amerikaanse wist zich op 0,57 tellen van Goggia naar een nieuwe derde plek te skiën, hoewel Vlhova met plek vier wel een mooie slag wist te slaan in de strijd om de algemene World Cup.

Marokkaanse UFC-vechter op staande voet ontslagen

Ottman Azaitar heeft het compleet verbruid bij UFC-baas Dana White. White heeft in 2020 hemel en aarde bewogen om de UFC-evenementen tijdens de coronacrisis gewoon door te laten gaan en Azaitar wist het voor elkaar te krijgen om het grootste MMA-evenement van het jaar 2021 in gevaar te brengen.

White verhuisde het gehele UFC-circus naar Fight Island op Abu Dabi, waar de gehele crew, journalisten, vechters en trainers in een corona-bubbel moesten leven. Volledig afgesloten van de buitenwereld en onder constante controle van artsen wist White de geldschieters tevreden te houden en bijna wekelijks een MMA-gala te organiseren.


Poirier vs McGregor I (Bron: YouTube)

Terugkeer van 'The Notorious'
Zaterdag staat de grote terugkeer van MMA-grootheid Conor McGregor op het programma. De spraakmakende Ier ziet het na het pensioen van opperbaas Khabib Nurmagomedov weer zitten om lekker in de kooi een potje te gaan matten. Tegenstander Dustin Poirier mag zijn verlies uit 2014 proberen te wreken. De kosten van de pay per view rijzen lekker de pan uit en White heeft met McGregor aan zijn zijde weer dollartekens in de ogen.

Maar daar komt Azaitar. Deze Marokkaanse Duitser weet het voor elkaar te krijgen om een paar dagen voor het evenement vrienden van buiten de bubbel het kamp binnen te smokkelen. Hiervoor heeft hij en zijn team hun verplichte armbandjes afgeknipt en aan hun vrienden gegeven. Deze vrienden wisten zodoende zonder problemen het kamp binnen te komen en via een acrobatiek act over de balkons van het hotel in de kamer van Azaitar te komen.

Helaas voor het stel is Fight Island één van de best bewaakte regio's in Abu Dabi en bijna elke vierkante meter staat op camera, waardoor het hele plan op video opgenomen werd. White was witheet en de al dertien wedstrijden ongeslagen Azaitar mocht met zijn gevolg en matties direct vertrekken.

Tegenstander Matt Frevola kwam vrijdag nog wel opdagen bij de verplichte weging en hij mag tegen Arman Tsarukyan nadat zijn tegenstander ook afviel. Azaitar mag op zoek naar een nieuwe werkgever.

UFC 257
MMA-gala UFC 257 wordt zaterdag 23 januari gehouden in de Etihad Arena op Yas Island in Abu Dabi, Verenigd Arabische Emiraten. De main card is vanaf 04.00 uur live en gratis te volgen via kijk.nl

Wil je alvast meepraten over UFC 257 of MMA in het algemeen, doe dat dan hier op het het FOK!-forum!

Volledige programma UFC 257:
Main card:
Dustin Poirier vs. Conor McGregor
Dan Hooker vs. Michael Chandler
Jessica Eye vs. Joanne Calderwood
Marina Rodriguez vs. Amanda Ribas
Andrew Sanchez vs. Makhmud Muradov

Prelims:
Matt Frevola vs. Arman Tsarukyan
Brad Tavares vs. Antônio Carlos Júnior
Julianna Peña vs. Sara McMann
Khalil Rountree Jr. vs. Marcin Prachnio
Movsar Evloev vs. Nik Lentz
Amir Albazi vs. Zhalgas Zhumagulov

Premier Boris Johnson: ‘Britse variant blijkt toch dodelijker dan gedacht’

De Britse variant van het coronavirus blijkt na uitgebreid onderzoek toch dodelijker dan het ‘oude’ virus. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson vandaag gezegd tijdens een persconferentie. "We hebben vandaag vernomen dat het Britse virus zich niet alleen sneller verspreidt, maar ook tot een hoger sterftecijfer leidt.”

KKD: speelronde 21, vrijdag de top twee in actie

Vandaag begint speelronde 21 in de Keuken Kampioen Divisie, de tweede ronde in de derde periode waar Helmond Sport eerste staat; vorige week wonnen zij de eerste wedstrijd met 4-0. In de reguliere stand staan SC Cambuur en Almere City FC op 47 punten, SC Cambuur heeft de leiding op doelsaldo. 

We beginnen deze ronde met vier wedstrijden in twee schakelprogramma's op ESPN. De wedstrijden MVV Maastricht - Helmond Sport en SC Cambuur - Jong PSV starten 18:45, Telstar - Jong AZ en Almere City FC - FC Dordrecht trappen 21:00 af.

Zaterdag om 14:00 staat FC Den Bosch - NAC Breda op het programma gevolgd door TOP Oss - Excelsior om 16:30. De zondag start met FC Volendam - De Graafschap 12:15, 20:00 is Roda JC - Jong FC Utrecht aan de beurt. Maandag staan de de wedstrijden Jong Ajax - Go Ahead Eagles en FC Eindhoven - N.E.C. op het wedstrijdformulier om 18:45 en 21:00. 

De wedstrijden van zaterdag, zondag en maandag worden live uitgezonden. 

Interessant sportnieuws gevonden? Tip ons via onze submit

Helemaal sportgek? Kom schrijven bij de sportcrew!

Stephan5's Senseo is niet meer :(

Zojuist bereikte ons op de redactie het nieuws dat de Senseo van de enige echte FOK! weerheld Stephan5 ermee is opgehouden. Om 17:20 meldde hij:

"Mijn Senseo is niet meer......."

En kennelijk valt dit verlies hem heel zwaar, want op mijn vraag hoe hij met die verlies omgaat, kreeg ik als antwoord "Ik weet het niet. Ik heb maar een biertje genomen. "

Adhesiebetuiging en tips om over dit vreselijke verlies heen te komen mogen in de reacties.

Nieuwe humanitaire steun voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten

Inwoners van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten kunnen ook de komende maanden op de steun van het Nederlandse kabinet rekenen, zo is in de ministerraad besloten op voorstel van staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Op de drie eilanden is voedselhulp nog altijd hard nodig.

Het Nederlandse kabinet vindt het van groot belang dat de kwetsbare groepen, op Aruba, Curaçao en Sint Maarten worden ondersteund. Op Curaçao is op dit moment ongeveer 15% van de bevolking afhankelijk van voedselhulp die door Nederland mogelijk wordt gemaakt en op Aruba en Sint Maarten ongeveer 20% van de bevolking. Er wordt op dit moment vanuit gegaan dat het aantal hulpbehoevenden sowieso tot de zomer gelijk blijft. Met deze € 14,9 miljoen is humanitaire hulp voor de drie landen ten minste tot april gegarandeerd. In maart beslist het kabinet over verdere verlenging.

Deze drie landen binnen ons koninkrijk zijn humanitair en economisch zwaar getroffen door de coronacrisis. De landen zijn sterk afhankelijk van het toerisme, maar deze sector heeft het nog altijd enorm zwaar door het COVID-19 virus. Deze humanitaire hulp wordt gecoördineerd door het Rode Kruis. De komende maanden wordt met de landen toegewerkt naar een overgang van het voedselhulpprogramma, waarbij de verantwoordelijkheid verschuift van het Rode Kruis naar de lokale overheid. Deze € 14,9 miljoen wordt verstrekt als gift. 

Gears 5 in Games with Gold februari

Microsoft is er deze maand vroeg bij met het aankondigen van de nieuwe games voor Games with Gold. Wellicht heeft het te maken met het aanbod, want er is niet alleen een extra game te claimen komende maand, het zijn ook nog eens prima games.

Vanaf 1 februari kunnen leden van Xbox Live Gold of Xbox Game Pass Ultimate Gears 5, de remaster van het originele Resident Evil en de Xbox Original Indiana Jones and the Emperor's Tomb zonder extra kosten claimen. Vanaf 16 februari komen daar de platformer Dandara: Trials of Fear Edition en Lost Planet 2 bij.

Mocht je het nog niet gedaan hebben, vergeet niet Little Nightmares en Dead Rising te claimen voordat het aanbod van vorige maand verloopt.

COVID-19: 5791 nieuwe besmettingen en 89 doden, totaal 938.628 en 13.422

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5791 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 938.628 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 231 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1684 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 31 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 674 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.ri

Er zijn sinds de vorige update 89 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 13.422 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Tbs met verpleging voor 'willekeurig' doodsteken 18-jarige Rik in Oss

Een 26-jarige man stak in april 2020 een toevallige passant dood die onderweg was naar zijn werk. Deze daad kan de verdachte echter niet worden aangerekend omdat hij in een psychose verkeerde en dus volledig ontoerekeningsvatbaar was. Wel legt de rechtbank Oost-Brabant terbeschikkingstelling (tbs) met verpleging op.

In de vroege ochtend van 19 april jl. werd een zwaargewonde 18-jarige jongen aangetroffen langs de weg in Oss. Hij was vanuit zijn woonplaats Heesch onderweg naar zijn werk in de ouderenzorg in Oss. De jongen overleed kort daarop aan een steekwond in zijn rug. Niet veel later trof de politie op het station in Oss de verwarde 26-jarige man aan. Al snel werd een link gelegd tussen het incident en de verdachte. Hij verklaarde zich niet alles meer van die ochtend te kunnen herinneren, maar hij zou niemand hebben doodgestoken.

Uit de bewijzen blijkt iets anders, oordeelt de rechtbank. De verdachte is die ochtend bij zijn woning op de fiets gestapt. Hij was op dat moment bang voor insecten of onzichtbare dingen die hem wilden doden en moest daarom naar eigen zeggen zijn huis verlaten. De verdachte zette zijn fiets bij een tankstation neer en liep in de omgeving enige tijd op en neer over een fietspad. Op enig moment kwam daar de 18-jarige jongen aangefietst. De verdachte rende naar hem toe en stak hem vervolgens met een mes in de rug. Bij zijn aanhouding had de verdachte een mes in bezit. Uit DNA-onderzoek blijkt dat het slachtoffer daarmee is gestoken. De rechtbank houdt de verdachte dan ook verantwoordelijk voor de fatale steekpartij.

Volledig ontoerekeningsvatbaar
De verdachte kwam in mei 2018 vanuit Soedan naar Nederland en vroeg hier asiel aan vanwege meerdere ernstige gebeurtenissen in zijn thuisland. Een psychiater en een psycholoog die de verdachte onderzochten, stellen dat er sprake is van een posttraumatische stressstoornis en een paranoïde psychose die waarschijnlijk voortkomen uit dat verleden. De verdachte was er tijdens het voorval van overtuigd dat het slachtoffer hem wilde vermoorden. Hij stak het slachtoffer om hem uit te schakelen. Net als de deskundigen en de officier van justitie beschouwt de rechtbank de verdachte om die reden als volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij is dan ook niet strafbaar en wordt ontslagen van alle rechtsvervolging.

De rechtbank legt wel tbs met verpleging op. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat de verdachte geen andere slachtoffers kan maken. Zonder langdurige en intensieve behandeling van zijn problematiek is er namelijk een grote kans op herhaling. Verder moet de verdachte schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden van in totaal zo’n 40.000 euro.

Supermarkten verplicht dicht om 20.45 uur bij ingaan avondklok

Supermarkten sluiten om 20.45 uur, een kwartier voor het ingaan van de avondklok, verplicht hun deuren. Klanten hebben dan een kwartier de tijd om thuis te komen. Deze maatregel heeft tot gevolg dat veel filialen van Albert Heijn en Jumbo eerder gesloten worden dan gebruikelijk. Zo meldt het Dagblad van het Noorden.

Eerder maakte het kabinet nog bekend dat supermarkten om 20.15 uur hun deuren zouden moeten sluiten, aangezien de verwachting was dat de avondklok vanaf 20.30 in zou gaan. Na een motie van D66 is het tijdstip dat de avondklok 's avonds ingaat opgeschoven naar 21.00 uur. Winkels die normaliter tot 22.00 uur geopend zijn, waaronder filialen van  Albert Heijn en Jumbo, moeten door de nieuwe regels eerder dicht dan normaal. 

De supermarktbranche reageert opgelucht op de definitieve regels van de avondklok. Het is goed nieuws dat ondanks de avondklok de bevoorrading, zoals werkzaamheden in de distrubutiecentra en het vakkenvullen in de winkels zelf, gewoon door mag gaan. Online bezorgdiensten van de supermarkten mogen ook tijdens de avondklok hun bestellingen na 21.00 uur thuis bezorgen.

'Het belangrijkste is dat alles aan de achterkant kan blijven doordraaien en de voedselvoorziening op gang blijft. Mensen moeten hun eten kunnen blijven kopen', zo oordeelt de brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

COVID-19: geen grote uitbraak van Britse variant in Lansingerland

Er is geen grote uitbraak van de Britse variant van COVID-19 in Lansingerland. Dat blijkt uit het massale testen, waaraan bijna 45.000 inwoners meededen. Vooral op de basisschool heeft de coronamutatie veel mensen besmet, terwijl alle maatregelen werden gevolgd. Dit suggereert dat de variant inderdaad besmettelijker is. Meer hierover in het AD.

Tot nu toe zijn de testen van 27.000 inwoners geanalyseerd. Van hen blijken er 242 positief te zijn, en heeft  12 procent de Britse variant. Deze heeft dus nog niet, zoals verwacht, de overhand gekregen. Het percentage kan nog oplopen omdat nog niet alle testresultaten bekend zijn. Daardoor is het onderzoek van het Erasmus MC, dat gericht zoekt naar de Britse variant van het virus, nog niet gereed. 

Het Outbreak Management Team verwacht dat in maart de Britse variant in heel Nederland de overhand zal hebben, omdat deze coronamutatie besmettelijker lijkt. Vooralsnog is dit in Lansingerland, waar de eerste uitbraak van de Britse variant plaatsvond op een basisschool, niet uit het onderzoek gebleken.

De Britse variant lijkt op de basisschool met name flink te zijn verspreid onder leerkrachten, leerlingen en hun gezinnen. In korte tijd raakten er daardoor 46 mensen besmet met de Britse varian. De school werd vanwege deze clusteruitbraak gesloten. 'Dit maakt de aanname dat deze variant besmettelijker is dan de "gewone" variant waarschijnlijker’, stelt Saskia Baas, directeur van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Uit het onderzoek is niet duidelijk geworden hoe de Britse variant in Lansingerland terecht is gekomen. 'Uit gesprekken met de school bleek dat de geldende coronamaatregelen goed nageleefd werden', aldus de GGD. 'Dit suggereert dat de Britse variant besmettelijker is waardoor de verspreiding sneller gaat.'

Zie ook: COVID-19: cluster basisschool, alle inwoners (>2 j) van Lansingerland getest

B.I.E.R. reageert op avondklok

Ons aller B.I.E.R. heeft ook (eindelijk) gereageerd op het nieuws van de avondklok met een persbericht. Met gepaste trots publiceren wij deze.

Met een flinke kater heeft B.I.E.R zojuist kennis genomen van het voorgenomen besluit om per zaterdag een avondklok in te voeren. B.I.E.R. Vraagt zich af er batterijen bij de klok zijn inbegrepen, en of deze klok overdag wel de juiste tijd aangeeft. Tevens vraagt de partij zich af of het virus wel kan klokkijken en of het bereidt [sic] is om zich aan de de tijd te houden.

Discussieer hier over de beste partij van Nederland

Zeikwijf slaat, schopt en bespuugt agenten

De politie heeft donderdag 21 januari 2021 omstreeks 15.30 uur op de Burgemeester van Hasseltstraat in Bergen op Zoom een 42-jarige Poolse aangehouden omdat zij tijdens een bekeuringsgesprek een agent op de borst sloeg en tegen zijn benen trapte en een andere politieman bespuugde.

Agenten surveilleerden donderdagmiddag op de Burgemeester van Hasseltstraat. De dienders werden daar aangesproken door voorbijgangers die hen wezen op een vrouw die net geürineerd had bij de entree van het winkelcentrum. De agenten hielden de bedoelde vrouw staande. Een van hen vroeg haar legitimatiebewijs om een bekeuring uit te schrijven.

Hierop werd de politieman door de vrouw die naar alcohol rook tot twee keer toe op de borst geslagen en tegen de benen getrapt. De vrouw werd aangehouden waarna ze een van de andere agenten bespuugde, het speeksel kwam op zijn handen terecht. Zeker mede vanwege de Coronapandemie had dit grote impact op de politieman. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Siamangs brengen serenade in DierenPark Amersfoort

De siamangs laten een van de meest bijzondere geluiden uit het dierenrijk horen: hun indrukwekkende gezang. “De twee apen zingen uit volle borst en dat is een heel goed teken”, legt hoofddierverzorger Saskia Visser uit. “Het betekent dat het koppel het heel goed met elkaar kan vinden en dat kan een start zijn tot veel meer moois.”

“Het mannetje Jackyll en het vrouwtje Titus hebben al enige tijd interesse in elkaar, maar de laatste tijd lijkt de liefde weer flink op te bloeien. Siamangs zingen onder andere om te laten horen dat zij elkaar mogen. Vol overgave zingen zij liefdesliedjes die beginnen met diepe tonen en eindigen in hoog gelach”, legt Saskia uit. “Elk siamang zingt zijn of haar eigen serenade. Hopelijk lopen de romantische noten nog wat hoger op en leidt het versieren tot nageslacht.”

“Het luide geluid creëren zij door het opblazen van hun keelzak: de ‘versterker’ van hun gezang. Hun liedjes zijn tot in de wijde omtrek van het dierenpark te horen, wel kilometers ver”, vertelt Saskia. Wegens de lockdown is DierenPark Amersfoort helaas op dit moment gesloten, maar gelukkig kun je dus wel genieten van het siamanggezang dat door de omgeving van het park schalt.

Europese webwinkels verkopen ruim 30 procent meer in Nederland

In het derde kwartaal van 2020 gaven Nederlanders in totaal 605 miljoen euro uit bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Dat is ruim 30 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, toen gaven de Nederlanders 464 miljoen euro uit bij Europese webwinkels. Bij Nederlandse internetverkopers steeg de omzet ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 met ruim 38 procent. Dit meldt het CBS op basis van lopend onderzoek.

Het gaat in dit onderzoek om online-aankopen van Nederlandse consumenten bij bedrijven die buiten Nederland gevestigd zijn. De cijfers zijn exclusief btw, en berekend volgens een methode die ontwikkeld is in het CBS onderzoeksprogramma naar de interneteconomie. Omdat deze methode nog in ontwikkeling is, zijn de cijfers voorlopig.

De internetverkopen door Europese webwinkels aan Nederlandse consumenten stijgen al jaren. In vijf jaar tijd zijn de bestedingen van Nederlandse consumenten aan Europese webwinkels bijna verdrievoudigd. In het derde kwartaal van 2015 werd nog 210 miljoen euro besteed bij Europese webwinkels, nu is dat 605 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2020 besteedden Nederlandse consumenten een recordbedrag van 696 miljoen euro bij Europese webwinkels.

Nederlandse online-omzet 38 procent hoger
Sinds het begin van de coronacrisis zijn de internetverkopen sterk gestegen. Zo werd de hoogste groei van online-omzet gemeten in het tweede kwartaal van 2020. In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2019 was de online-omzet toen 55 procent hoger. Naar alle waarschijnlijkheid hebben de maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus de internetomzet omhoog gestuwd. Ook in het derde kwartaal van 2020 is de omzet van Nederlandse internetverkopers gestegen, met 38 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Bij de Nederlandse internetverkopers kan onderscheid worden gemaakt tussen pure webwinkels en zogeheten multichannelers, bedrijven die zowel via winkels als online verkopen. De omzet van pure webwinkels in Nederland was in het derde kwartaal ruim 31 procent hoger dan een jaar eerder. Bij de Nederlandse multichannelers was de online-omzet in deze periode bijna 48 procent hoger dan een jaar eerder.

Omzetaandeel Europese webwinkels beperkt
De aankopen van Nederlanders bij Europese webwinkels vormen een relatief klein deel van de consumptieve bestedingen. In 2018 ging het om nog geen 2 procent van de totale Nederlandse detailhandelsomzet. De totaalomzet (winkel-, internet- en marktomzet) van de detailhandel in Nederland was in het derde kwartaal van 2020 6,4 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2019.

Het verschil tussen Nederlandse en buitenlandse webwinkels is voor een consument niet altijd goed te zien. Webwinkels zijn vaak in meerdere talen opgemaakt en buitenlandse webwinkels kunnen een Nederlandse versie hebben.

Discriminatie via online vacatureplatforms

Discrimineren via online vacatureplatforms blijkt mogelijk. Er vinden nauwelijks tot geen controles plaats op de inhoud van nieuw geplaatste vacatures. Hierdoor heeft 85% van de vacatures met discriminerende inhoud zonder problemen 48 uur online gestaan. Daarnaast is een derde van de discriminerende verzoeken voor het aanleveren van kandidaten gehonoreerd. Dit blijkt uit onderzoek van Excap in opdracht van de Inspectie SZW naar de mogelijkheden tot discriminatie op online vacature platforms.

Online vacatureplatforms zijn digitale omgevingen waar werkgevers en werkzoekenden elkaar digitaal kunnen ontmoeten. Werkgevers kunnen openstaande vacatures plaatsen en werkzoekenden kunnen daar vervolgens op reageren. Ook kunnen werkzoekenden zichzelf presenteren op het online vacatureplatform, waardoor werkgevers hen kunnen benaderen.

Alle online vacatureplatforms geven in hun voorwaarden aan dat het verboden is om vacatures met discriminerende inhoud te plaatsen. Hier wordt echter door de online vacatureplatforms verschillend mee omgegaan. Een aantal platforms geeft tips en instructies om een vacature te schrijven zonder discriminerende inhoud. Een aantal platforms geeft aan dat de verantwoordelijkheid van de inhoud niet bij het platform ligt, maar bij degene die de vacature plaatst. Een deel van de platforms geeft aan proactief vacatures met discriminerende inhoud te verwijderen.

De Inspectie SZW gebruikt de resultaten van het mystery onderzoek ter voorbereiding van het mogelijk toezicht dat de Inspectie gaat houden na inwerkingtreding van het wetsvoorstel Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. Het wetsvoorstel is ingediend bij de Tweede kamer. Deze wet richt zich op het tegengaan van discriminatie bij werving en selectie, door werkgevers en intermediairs te verplichten over een werkwijze voor objectieve werving en selectie te beschikken. Ook online vacatureplatforms vallen als intermediair op de arbeidsmarkt onder deze wet en worden verplicht beleid te hebben dat gericht is op het tegengaan van discriminatie bij werving en selectie.

Maak toegang tot passende huisvesting een fundamenteel Europees recht

De parlementsleden roepen op om de toegang tot fatsoenlijke en betaalbare huisvesting te erkennen als fundamenteel recht en tot meer maatregelen voor het uitbannen van dakloosheid.

De resolutie - die donderdag werd aangenomen met 352 stemmen voor, 126, tegen en 83 onthoudingen - stelt dat fatsoenlijke huisvesting toegang tot schoon en kwalitatief goed drinkwater inhoudt, alsmede goede sanitaire voorzieningen en de aansluiting op de riolering en waterleidingen . Het recht op fatsoenlijke huisvesting is een fundamenteel recht dat moet worden vastgelegd in nationaal en Europees recht, aldus de parlementsleden.

Op EU-niveau moeten verplichte minimumnormen voor bewoonbare huisvesting worden ingevoerd, met inbegrip van gezonde kwaliteit van de binnenlucht, die aansluiten bij de richtlijnen van de WHO op dit vlak. De parlementsleden manen de Commissie en de lidstaten ook om prioriteit te geven aan het terugdringen van emissies en het vergroten van energiezuinigheid door het renoveren van woningen

Uitbannen van dakloosheid tegen 2030
In veel van de EU-lidstaten is het percentage daklozen in het laatste decennium toegenomen als gevolg van stijgende woonlasten en het terugdringen en afschaffen van sociale programma’s en -uitkeringen. De resolutie herhaalt de eerdere oproep van het Europees Parlement voor een EU-brede doelstelling om dakloosheid uit te bannen tegen 2030. Daarnaast moeten de uitzonderlijke maatregelen die zijn genomen om daklozen te beschermen in de COVID-19 crisis worden gehandhaafd. Voorbeelden hiervan zijn moratoria op uitzettingen en op het afsluiten van energieaansluitingen, evenals voorzieningen voor tijdelijke huisvesting.

Huisvesting betaalbaar houden
Het parlement roept de lidstaten en regionale en lokale autoriteiten op tot wettelijke bescherming van de rechten van huurders en huiseigenaren. Huisvesting wordt betaalbaar geacht als de bewoner van het resterende budget nog op zijn minst de andere essentiële kosten kan betalen. Hoewel de grens hiervoor momenteel op 40 % ligt, betaalt meer dan een kwart van de Europese huurders van commerciële woningen een hoger percentage van hun inkomen aan huur, en blijven de huren stijgen.

Tot slot wijzen de europarlementariers erop dat de expansieve groei van korte-termijnverhuur van woningen aan toeristen huizen onttrekt van de markt en de prijzen opdrijft, hetgeen een negatief effect heeft op de leefbaarheid in steden en andere toeristencentra.

Rapporteur Kim VAN SPARRENTAK zei hierover: “Europese regelgeving is vaak beter in het beschermen van de winst die wordt gemaakt op de huizenmarkt dan op het beschermen van de mensen die een dak boven hun hoofd nodig hebben. De EU moet meer inzet tonen en hiervoor alle middelen die ze tot haar beschikking heeft gebruiken, samen met de lidstaten. Het rapport biedt concrete oplossingen om op alle niveaus actie te ondernemen. Als we willen kunnen we samen deze huisvestingscrisis oplossen en tegen 2030 dakloosheid uitbannen.”

Volgens onderzoek van Eurofound kost niet-passende huisvesting de Europese economie 195 miljard EUR per jaar. Een groeiend aantal mensen in de EU heeft moeite om de huisvesting te betalen en besteedt hieraan een disproportioneel deel van het inkomen. Vooral alleenstaande ouders, grote gezinnen en jongeren die de arbeidsmarkt betreden, zien dat hun inkomen niet toereikend is om commerciële verhuur te betalen, maar te hoog is om in aanmerking te komen voor sociale huisvesting.

Parlement eist aanzienlijk striktere EU-sancties tegen Rusland

Na de recente arrestatie van Aleksej Navalny roepen Europarlementariërs de EU-landen op om de sancties tegen Rusland aanzienlijk te versterken. In een resolutie, aangenomen met 581 stemmen voor, 50 tegen en 44 onthoudingen, roept het Parlement EU-lidstaten op om tijdens hun volgende bijeenkomsten een actief standpunt in te nemen over de arrestatie van Aleksej Navalny en veel van zijn volgelingen, en om “de beperkende maatregelen van de EU ten aanzien van Rusland aanzienlijk aan te scherpen”. Dit omvat het opleggen van sancties aan “de personen en rechtspersonen” die betrokken zijn bij het besluit om Aleksej Navalny te arresteren en op te sluiten, aldus het Parlement.

Er moeten ook sancties worden opgelegd aan Russische oligarchen die banden hebben met het regime, vertrouwelingen van president Poetin en Russische mediapropagandisten, die bezittingen in de EU hebben en daar momenteel naartoe kunnen reizen. Er kunnen ook aanvullende beperkende maatregelen worden genomen in het kader van de nieuwe wereldwijde EU-sanctieregeling voor de mensenrechten.

Stop Nord Stream 2, voor eens en altijd
Na jaren van verslechterende betrekkingen, benadrukken Europarlementariërs het belang van een kritische evaluatie van de samenwerking met Rusland voor verschillende platforms voor buitenlands beleid en voor projecten zoals Nord Stream 2. Ze roepen de EU op om de voltooiing van de controversiële pijplijn onmiddellijk stop te zetten. Europarlementariërs benadrukken ook dat de EU niet langer een gastvrije plek mag zijn voor Russische rijkdom van onduidelijke herkomst.

Met het oog op de nieuwe regering in Washington, benadrukt het Parlement dat de EU dit momentum moet gebruiken om de trans-Atlantische eenheid te versterken wat betreft de bescherming van de democratie en de fundamentele waarden tegen autoritaire regimes.

Tot slot eist de resolutie de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Aleksej Navalny en van alle overige personen die gearresteerd zijn in verband met zijn terugkeer naar Rusland, ongeacht of zij journalisten zijn, medewerkers van zijn team of burgers die hem steunen.

EP-leden willen dat recht om offline te zijn een EU-grondrecht wordt

Het Parlement pleit voor een Europese wet die werknemers het recht geeft buiten de werkuren offline te zijn zonder negatieve gevolgen te ondervinden. De leden van het Europees Parlement verzoeken de Commissie een wet voor te stellen die werknemers in staat stelt buiten de werkuren offline te zijn. Ze hebben hierover een wetsinitiatief aangenomen met 472 stemmen voor, 126 tegen en 83 onthoudingen. Het voorstel moet ook minimumeisen voor telewerk bevatten en duidelijkheid verschaffen over de arbeidsomstandigheden, werktijden en rusttijden van werknemers.

De EP-leden wijzen erop dat we voor het werk meer digitale middelen gebruiken dan vroeger, wat heeft geleid tot een cultuur waarin we altijd bereikbaar zijn. Dit heeft negatieve gevolgen voor de balans tussen werk en privéleven. Thuiswerken is tijdens de coronacrisis cruciaal geweest voor het behoud van werkgelegenheid en de continuïteit van de werkzaamheden. De lange werkuren en hogere verwachtingen leiden echter tot meer angststoornissen, depressies, burn-out en andere geestelijke of fysieke gezondheidsproblemen.

De EP-leden beschouwen het recht om offline te zijn als een grondrecht dat werknemers helpt om buiten de werkuren geen van taken op te pakken die verband houden met hun werk, zoals telefoongesprekken, e-mails en andere vormen van digitale communicatie. Dit recht is ook van toepassing op vakanties en andere soorten verlof. De lidstaten worden aangemoedigd alle nodige maatregelen te nemen zodat werknemers van dit recht gebruik kunnen maken, bijvoorbeeld via collectieve arbeidsovereenkomsten. De lidstaten moeten de werknemers beschermen tegen discriminatie, kritiek, ontslag en andere negatieve reacties van de werkgever.

“We kunnen de miljoenen Europese werknemers die uitgeput zijn van de druk om altijd ‘aan’ te staan en van de lange werkuren niet negeren. Het moment is daar om aan hun kant te gaan staan en ze te geven waar ze recht op hebben: het recht om offline te gaan. Dit is van groot belang voor onze mentale en fysieke gezondheid. We moeten nu de rechten van werknemers aanpassen aan de realiteit van het digitale tijdperk”, aldus rapporteur Alex Agius Saliba (S&D, MT).

Sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie wordt er bijna 30 % meer thuisgewerkt. Dit cijfer zal naar verwachting hoog blijven of zelfs toenemen. Onderzoek van Eurofound heeft aangetoond dat mensen die regelmatig thuiswerken, in vergelijking met mensen die op kantoor werken, ruim twee keer zo vaak geneigd zijn langer dan het maximum van 48 uur per week te werken. Bijna 30% van de mensen die thuiswerken geeft aan dagelijks of meermaals per week in zijn vrije tijd te werken. Bij werknemers die op kantoor werken, bedraagt dit aantal nog geen 5%.

Nederlandse landbouwexport in 2020 95,6 miljard euro

Nederland exporteerde in 2020 voor 95,6 miljard euro aan landbouwgoederen. Dit is een lichte stijging van 1,0% ten opzichte van 2019 (94,6 miljard euro) en vooral het gevolg van een hogere wederuitvoer van landbouwgoederen van buitenlandse makelij. De import van landbouwgoederen steeg dit jaar harder dan de export van landbouwgoederen, en wordt geraamd op 67,1 miljard euro. Zowel bij de invoer als bij de uitvoer is dit jaar sprake van een licht afnemend handelsvolume en stijgende prijzen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) en CBS in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De handelscijfers over 2020 laten zien dat Nederland mondiaal nog steeds een belangrijke positie inneemt in de handel en logistiek van landbouwgoederen. Het rapport geeft aan dat de handel in landbouwgoederen op zowel nationaal, Europees als mondiaal niveau minder geraakt is door de coronacrisis dan de handel in andere goederen. Daar waar de coronacrisis de handel van landbouwgoederen wel raakte, betrof dat met name goederen die in de foodservice en horeca worden afgezet.

Minister Carola Schouten: "De Nederlandse boeren, tuinders en vissers hebben, net als veel andere bedrijven en sectoren, niet het makkelijkste jaar achter de rug. De coronacrisis, maar ook de Brexit, zet de handel van de landbouwgoederen op scherp. Ik kan daarom niet vaak genoeg zeggen hoe trots ik ben op de werklust, weerbaarheid en flexibiliteit van de agrarische producenten en de voedselketen, zoals de logistiek en verwerking in ons land. We zijn er nog niet. De coronacrisis laat ook dit jaar nog sporen na en er ligt zowel nationaal als in Europa een belangrijke taak om de handel nog duurzamer te maken."

Duitsland blijft belangrijkste afnemer
Net als in voorgaande jaren, blijven onze buurlanden de belangrijkste handelspartners. De buurlanden Duitsland, België, het VK en Frankrijk hebben gezamenlijk een aandeel van 54% in de totale export. Van de geraamde totale export gaat maar liefst 26% naar Duitsland (24,6 miljard euro).

De export naar Duitsland en China is in 2020 harder gestegen dan de totale landbouwexport naar alle bestemmingen, zonder de exportgroei naar deze twee landen zou er dus een exportdaling geweest zijn. De export naar Duitsland nam toe met ruim 1 miljard euro (onder andere groenten, fruit, oliehoudende zaden en vruchten, natuurlijke vetten en oliën). De export naar China nam toe met ruim 0,7 miljard euro (met name varkensvlees en babymelkpoeder).

Sierteelt (9,5 miljard euro) werd in 2020 het meest geëxporteerd, gevolgd door vlees (8,7 miljard euro), zuivel en eieren (8,3 miljard euro), groente (7,1 miljard euro) en fruit (7,0 miljard euro).

De geraamde landbouwexport van 95,6 miljard euro is onder te verdelen naar 68,3 miljard euro goederenexport van Nederlandse makelij. 27,3 miljard euro is wederuitvoer, dat zijn goederen van buitenlandse makelij die na aankomst in Nederland niet of nauwelijks een bewerking ondergaan en daarna weer worden doorgevoerd naar het buitenland. De export van Nederlandse makelij kromp dit jaar met 0,6 procent ten opzichte van 2019 en de wederuitvoer liet een groei van 5,1 procent zien. Tot de goederen van Nederlandse makelij behoren ook bewerkte producten (bijvoorbeeld chocola) op basis van geïmporteerde grondstoffen (zoals cacaobonen).

Naast landbouwgoederen, exporteerde Nederland in 2020 ook voor een waarde van 9,8 miljard euro aan zogenaamde landbouwgerelateerde goederen, zoals landbouwmachines, machines voor de voedingsmiddelenindustrie, kasmaterialen, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Ten opzichte van het jaar 2019 is dat een kleine daling, na een groei van 8% vorig jaar.

Sterfte iets afgenomen in week 2, maar nog steeds hoog

In week 2 (11 tot en met 17 januari 2021) overleden naar schatting 3.850 mensen. Dat zijn 500 meer sterfgevallen dan verwacht voor deze periode. In de eerste week van 2021 overleden 4.099 mensen. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.
Sinds week 39 van 2020 is de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. In de tweede golf van de corona-epidemie overleden tot en met week 2 van 2021 iets meer dan 60.000 mensen, bijna 9.000 meer dan je in deze periode zou verwachten.

Afname bij Wlz-zorggebruikers en overige bevolking
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg is naar schatting afgenomen in week 2 van 2021, maar blijft relatief hoog. Ook de sterfte onder de overige bevolking nam af. Er overleden ongeveer 1.600 Wlz-zorggebruikers, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. In de overige bevolking overleden iets minder dan 2.300 mensen.

In de tweede golf, vanaf week 39 van 2020 tot en met week 2 van 2021, overleden tot nu toe bijna 24.000 Wlz-zorggebruikers. Dat zijn 4.600 meer mensen dan je in deze periode zou verwachten, een toename van 24 procent. In de overige bevolking overleden in de tweede golf tot nu toe ruim 36.000 mensen, een 13 procent meer dan je in deze periode zou verwachten (4.300 meer).

Sterfte afgenomen bij mannen en vrouwen
De sterfte nam in week 2 van 2021 zowel onder mannen als onder vrouwen af ten opzichte van de week ervoor. Er overleden in die week naar schatting net iets meer mannen dan vrouwen.

In de eerste weken van de eerste golf van de corona-epidemie en in meerdere weken van de tweede golf stierven ook meer mannen dan vrouwen, hoewel er meer oudere vrouwen dan oudere mannen zijn.

Afname bij ouderen
In week 2 nam de sterfte onder ouderen af ten opzichte van de week ervoor. Er overleden 1 100 mensen van 65 tot 80 jaar en ruim 2.300 mensen van 80 jaar of ouder. De sterfte onder 65 jaar bleef ongeveer gelijk, in deze leeftijdsgroep was geen sprake van oversterfte.

In de tweede golf, vanaf week 39 tot en met week 2 van 2021, overleden tot nu toe ruim 34 duizend 80-plussers, 20 procent meer (5.600 meer) dan je in deze periode zou verwachten. Onder 65- tot 80-jarigen stierven 19 procent meer mensen dan verwacht (ruim 2.900 meer). Onder mensen jonger dan 65 jaar overleden in de tweede golf tot nu toe 5 procent meer mensen (circa 340 meer).

Politie onderzoekt explosief bij bedrijf

De politie trof vrijdagmorgen vroeg bij een bedrijf aan de Kleine Krogt in Breda een explosief aan. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft dit voorwerp bij de Asterdplas vernietigd.

De politie kreeg rond 23.30 uur een melding van een schietpartij bij een bedrijf aan de Kleine Krogt. Diverse eenheden gingen met spoed naar deze locatie. Er werd niets aangetroffen. Rond 00.00 uur werd de zoekactie beëindigd. Rond 1.00 uur troffen agenten bij een ander bedrijf in dezelfde straat enkele hulzen aan. De omgeving werd afgezet en een onderzoek werd ingesteld.

Rond 1.45 uur werd een verdacht pakketje gevonden. Enkele specialisten van de politie, waaronder een medewerker van de afdeling forensische opsporing, werden gewaarschuwd. Onder andere werd een sporenonderzoek ingesteld. Het bleek te gaan om een explosief. Ondertussen kwamen medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie naar de Kleine Krogt. Zij voerden het explosief af naar de Asterdplas in Breda, waar dit rond 6.00 uur tot ontploffing werd gebracht.

De politie stelt een nader onderzoek in naar de herkomst van het voorwerp en zoekt mensen, die meer over dit incident weten. Heeft iemand gezien dat het explosief is neergelegd of hebt u andere informatie? Dan wordt u verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

FOK! Wat een weer: storing na storing

winterbanner

Hallo!

Een koufront trok afgelopen nacht met tamtam over ons land heen. Maxima van 11 graden zijn dus nu weer even verleden tijd. Op de dag was het vandaag best aardig met wat zon en overwegend droog weer.

Inmiddels heeft een nieuwe storing ons bereikt, als je nu naar buiten kijkt, dan zie je dat het regent. Er kan de komende uren nog best wel wat vallen.

Maar het gaat hard, in de nacht wordt het alweer droog en klaart het flink op. Van vorst is echter geen sprake.

Morgen hebben we dan een heel aardige dag met geregeld zonneschijn en het blijft vrijwel overal droog. Het wordt dan een graad of 7.

Maar daarna komt er een gure noordwestelijke wind te staan. Daarmee komen er veel buien tot ontwikkeling. De bovenluchten koelen namelijk af naar -36 graden.

In het weekend vallen er dus buien. Die kunnen een winters karakter gaan krijgen, dat wil zeggen, hagel, natte sneeuw en mogelijk ook onweer. Ik sluit echter niet uit dat het in de nachten tijdens opklaringen even flink afkoelt, en mocht er dan een bui passeren dan kan dat wel eens een sneeuwbui zijn en kan het even glad worden.

Of dat in onze regio ook gaat gebeuren.... ik sluit het niet helemaal uit. Meer kans is er in de heuvels van Limburg en in het oosten, maar dan is de vraag of er zo diep in het binnenland 's nachts buien vallen.

De maxima liggen komend weekend rond de 5 graden en er staat veel wind uit het noordwesten.

Kortom: Een wisselvallig weekend, maar wel met mooie wolkenluchten.

En zo kwakkelt de winter maar een beetje voort, geen echte kou, maar ook niet extreem zacht. Vrij normaal eigenlijk, maar niet wat veel mensen zouden willen.

Groet, Stephan5

De ochtend is gekomen in Winterswijk (Foto: _UserName_)
De ochtend is gekomen in Winterswijk (Foto: _UserName_)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

KOZP-activiste raakt baan kwijt na bekladding

Nadat een 'activiste' van Kick Out Zwarte Piet een standbeeld in Hoorn bekladde en de gemeente aangifte deed van dit vandalisme, is zij haar baan kwijtgeraakt. Aanhangers van KOZP hebben in het verleden vaker vernielingen gepleegd, maar kwamen er tot nu toe steeds zonder gevolgen vanaf. Activisten en leden van de politieke partij BIJ1 vinden vernieling en vandalisme echter geen enkel probleem en voeren nu actie om de Hoornse te helpen.

De gemeente Hoorn zegt de kwestie te betreuren, maar blijft gelukkig wel gewoon achter de aangifte staan.

De activiste krijgt al dagen de volle laag van platforms als Vizier op Links en Links Ontmaskerd over zich heen, nadat bekend werd dat zij medeverantwoordelijk was voor de bekladding van het standbeeld van VOC-gouverneur Jan Pieterszoon in Hoorn. De gemeente veroordeelde de actie en deed aangifte. De bekladding werd overigens gedaan met spuitkrijt.

"We doen in gevallen van bekladding of vernieling altijd aangifte", aldus een woordvoerder. Dat is in Hoorn standaard procedure om degenen die het hebben gedaan ‘te achterhalen en kosten te kunnen verhalen’. De leuzen stonden volgens de woordvoerder op drie prominente plekken. "We wilden ze dus ook snel verwijderen."

De vrouw blijft beweren dat er van vandalisme of bekladding geen sprake kan zijn omdat het om milieuvriendelijk krijt zou gaan. Of ze daar hetzelfde over zou denken als mensen haar eigen eigendommen ermee zouden bekladden blijft natuurlijk maar de vraag.

Ze kreeg van haar werkgever na een dienstverband van 5 jaar te horen dat ze niet meer welkom is bij haar werkgever. Volgens de vrouw zelf vanwege de bekladding, maar de werkgever stelt dat daarvan geen sprake is.

"Bij de betrokken medewerker is geen sprake van ontslag, maar van het niet verlengen van een tijdelijke arbeidsrelatie. Een besluit dat al genomen was voor alle gebeurtenissen van de laatste twee weken. Bij een dergelijk besluit spelen nóóit politieke motieven of dreigementen een rol. Ook niet in dit geval."

Resident Evil Village komt in mei uit

Resident Evil Village komt op 7 mei uit voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc. Capcom maakte verder bekend dat eigenaren van de last-gen versie een gratis update naar de current-gen versie kunnen krijgen.

Resident Evil Village is het achtste deel in de franchise en draait om Ethan Winter, die wel al eerder zagen in het Resident Evil 7. Deze kerel is op zoek naar zijn vermiste vrouw en stuit daarbij op mensen die niet helemaal meer menselijk zijn.

De game komt met een gratis multiplayer-component genaamd Resident Evil Re:Verse. Dit keer is het gewoon een team deathmatch-game waarin je als de bekende Resident Evil-personages speelt. De twist is dat als je personage in een biowapen transformeert als je wordt verslagen. Die kunnen andere spelers oppakken en gebruiken.

Egypte: Arrestatie en verhoor voor decoratieve piemel op cupcake

Egyptische veiligheidstroepen hebben een banketbakker gearresteerd omdat ze cupcakes van "penis decoraties" voorzag voor een privéfeestje in een sportclub in een rijke buurt in Caïro.

De vrouwelijke chef-kok werd bij haar huis gearresteerd nadat feestgangers foto's van de cupcakes hadden gedeeld op social media en met leden van de Gezira-club waar het feestje plaats vond.

Staatsmedia meldden dat veiligheidstroepen de bakker hebben opgespoord na het opnemen van getuigenverklaringen.

De zaak trok de aandacht van de minister van Jeugd en Sport, dr. Ashraf Sobhy, die toezicht houdt op clubs als Gezira. Sobhy zei dat zijn afdeling een commissie zou vormen om het incident te onderzoeken en vermeende daders te straffen.

De bakker is ondervraagd door dezelfde misdaadrechtbank die onlangs de Egyptische actrice Rania Youssef heeft veroordeeld voor "minachting van de islam en het schenden van Egyptische familiewaarden", nadat ze tijdens een televisieprogramma kritiek had geuit op haar eigen lichaamsbouw.

De krant Al Masry Al Youm meldde dat de banketbakker in tranen was toen ze bij het openbaar ministerie in Caïro werd voorgeleid. Volgens de krant vertelde ze de ondervragers dat klanten van de sportclub 'naar mijn winkel kwamen, me foto's van geslachtsdelen overhandigden en me vroegen om taartjes met deze vormen te maken.'

Na ondervraging door openbare aanklagers werd de bakker vrijgelaten op borgtocht van 5.000 EGP (£ 233).

 

Gemeente houdt vast aan terugvordering bijstand: ‘Ze had een auto en een motor’

De gemeente Wijdemeren houdt voet bij stuk in het ‘boodschappendrama’ van de vrouw die 7000 euro bijstand moet terugbetalen. De gemeente vorderde het bedrag terug van de vrouw omdat ze boodschappen van haar moeder cadeau kreeg.

De vrouw was het niet eens met de terugvordering door Wijdemeren en stapte hierop in oktober 2019 naar de rechter, maar die verklaarde haar beroep ongegrond. Publicatie van de uitspraak van de rechtbank leidde in december vorig jaar al tot verbijsterde reacties in de media en de politiek. De vrouw is inmiddels in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter.

Over deze kwestie heeft de gemeente Wijdemeren de volgende verklaring op haar website geplaatst:
'In oktober 2019 heeft de rechtbank van Midden-Nederland een uitspraak gedaan over het terugvorderen van een deel van de bijstandsuitkering van een inwoonster van de gemeente Wijdemeren. Deze uitspraak heeft veel aandacht in de media en van de (landelijke) politiek gekregen. Het ministerie van SZW heeft naar aanleiding van onder andere deze casus toegezegd te gaan kijken naar meer maatwerk in de uitvoering van de Participatiewet. Al eerder had de gemeente besloten het dossier van deze inwoonster nog eens grondig door te nemen en te bekijken of het besluit van de gemeente in deze ook rechtvaardig was. De rechter had in 2019 al bevestigd dat het besluit van de gemeente rechtmatig is. De advocaat van betrokkene is door de gemeente geïnformeerd over dit extra onderzoek van de gemeente.

Het college heeft op basis van het onderzoek naar de rechtvaardigheid geconcludeerd dat het besluit om een gedeelte van de bijstandsuitkering terug te vorderen terecht is genomen.

De betrokkene heeft vanaf eind 2015 een bijstandsuitkering ontvangen en had recht op diverse toeslagen. Vanwege een veranderde vermogenspositie heeft bewoonster geen bijstandsuitkering meer. In 2018 startte de gemeente – nadat het inlichtingenbureau gesignaleerd had dat er een auto op naam van betrokkende was geregistreerd – een onderzoek naar de uitgaven van deze inwoonster. Uit het onderzoek kwam naar voren dat deze inwoonster gedurende drie jaar geen aantoonbare uitgaven had gedaan voor levensonderhoud. De uitgaven voor woonlasten, energie en zorgverzekering waren niet hoger dan passend bij het bijstandsniveau. De hogere vaste lasten gingen vooral op aan de kosten van twee voertuigen, namelijk een auto en een motor uit het duurdere segment. Het betrof overigens geen nieuwe voertuigen. Deze uitgaven hadden direct invloed op het budget dat overbleef om boodschappen te doen. Het college is van mening dat het iedereen vrij staat om zelf te besluiten waar je je geld aan uitgeeft, maar dit kan niet ten koste gaan van de uitgaven waarvoor de bijstand bedoeld is, namelijk uitgaven voor levensonderhoud.

Mensen die een bijstandsuitkering ontvangen hebben een aantal verplichtingen, waaronder het doorgeven van veranderingen in hun inkomens- of vermogenssituatie. Dit heet de inlichtingenplicht. Mensen die in de gemeente Wijdemeren bijstand ontvangen worden hierover geïnformeerd tijdens een speciale informatiebijeenkomst waarin hun rechten en plichten worden toegelicht. De betrokken inwoonster heeft een dergelijke bijeenkomst bijgewoond bij de start van de bijstandsperiode. De inwoonster heeft echter de veranderingen in haar vermogenssituatie (auto) en haar inkomenssituatie (ontvangst boodschappen door haar moeder) niet gemeld, terwijl ze daar wel toe verplicht was. Ook is zij in deze periode in het buitenland geweest zonder dit te melden.

Bij de vaststelling van de hoogte van het terug te vorderen bedrag is in 2018 de zogeheten Nibud-norm voor levensmiddelen gehanteerd. Ondanks herhaaldelijk verzoek heeft mevrouw geen gegevens overlegd waaruit een indicatie van de waarde van de ontvangen boodschappen afgeleid kan worden. De periode waarin mevrouw geen aantoonbare uitgaven deed voor levensonderhoud duurde drie jaar. Daarom is de terugvordering vastgesteld op € 7.039,96. Er is geen boete opgelegd.

Na de uitspraak van de rechter in oktober 2019 is hoger beroep aangetekend door de advocaat van de betrokkene. De inwoonster hoeft de terugvordering niet af te lossen zolang de juridische procedure loopt. De datum van het hoger beroep is nog niet bekend.

De publiciteit rondom deze casus heeft ook direct effect op de medewerkers van de gemeente die al dan niet betrokken zijn bij deze zaak. Burgemeester en wethouders van Wijdemeren hechten er zeer aan hun steun te betuigen aan deze medewerkers. In de afgelopen weken zijn deze mensen dikwijls unfair en onheus behandeld door – veelal anonieme - mensen op sociale media. Er lijkt een trend gaande om medewerkers in overheidsdienst maar beledigend, bedreigend en/of agressief te kunnen bejegenen. Het college roept iedereen op om daarmee te stoppen. De gemeente doet altijd aangifte bij de politie van alle bedreigende uitingen gericht aan politieke ambtsdragers en/of medewerkers.' 


De advocaat van de vrouw, Melike Pinarci-Cinar, heeft hierop op Linked-in de volgende reactie gegeven:
'De Gemeente Wijdemeren had toegezegd om opnieuw naar de zaak omtrent de boodschappenkwestie te kijken. De Gemeente Wijdemeren had toegezegd dat zij een rechtvaardigheidsonderzoek zouden doen en daarbij opnieuw zouden beoordelen of de terugvordering van €7.039,96,- terecht is geweest jegens mijn cliënte.

Maar in plaats van "opnieuw naar de zaak te kijken" en een "rechtvaardigheidsonderzoek in te stellen" is de Gemeente Wijdemeren op zoek gegaan naar een stok om de hond mee te slaan.

Het gaat in deze kwestie om een terugvorderingsverzoek van de Gemeente Wijdemeren omdat mijn cliënte geen melding had gedaan van de boodschappen die zij van haar moeder ontving.

Thans haalt de Gemeente Wijdemeren allerlei zaken erbij die irrelevant zijn voor de door het publiek genoemde boodschappenaffaire, waarbij het hele verhaal volledig uit context wordt gehaald en zaken worden toegevoegd die een vertekend beeld geven.

De Gemeente Wijdemeren stelt thans dat de hoge lasten van cliënte vooral op gingen aan de kosten van een auto en motor uit het duurdere segment. Dit is onjuist. De auto en motor hebben een oud bouwjaar en waren samen nog geen paar duizend euro waard. Iedere bijstandsgerechtigde mag een paar duizend euro aan vermogen bezitten. Mijn cliënte dus ook. Het toegestane bedrag is per gemeente afhankelijk. Mijn cliënte heeft bij de aanvraag van de bijstandsuitkering gemeld op de inlichtingenformulier dat ze een oude autootje en een oude motor in bezit had. Dit heeft de Gemeente Wijdemeren geaccepteerd door haar een bijstandsuitkering toe te kennen. Als dit zo een drempel was, waarom is ze dan toen geaccepteerd als bijstandsgerechtigde? De oude autootje en oude motor hadden toen geen invloed op haar recht op bijstand. Waarom nu dan wel? Meerdere mensen in de bijstand hebben een auto met een lage waarde van een paar duizend euro. En dat mag!!!!

Waarom wordt het nu gebruikt als argument? Kennelijk probeert de Gemeente Wijdemeren de publieke opinie dat bij de mensen is ontstaan te keren met oneigenlijke argumenten die niet juist zijn. De Gemeente probeert aldus haar straatje schoon te vegen door een kwetsbare burger in een kwaad daglicht te stellen! Hetgeen zeer kwalijk is en niet past bij de dienstverlenende functie die de overheid naar haar burgers heeft.

De Gemeente Wijdemeren probeert ook met haar opmerking dat cliënte op vakantie is geweest naar het buitenland, de publieke opinie mee te krijgen. Wijdemeren vergeet daarbij wel te melden dat een bijstandsgerechtigde het recht heeft om 4 weken per jaar op vakantie te gaan. Dat het bij mijn cliënte ging om een familiebezoek aan een tante wordt heel bewust niet vermeld.

De gemeente probeert hiermee het negatieve beeld dat het publiek terecht over haar beleid heeft gekregen voor wat betreft haar harde standpunt en harde handelswijze in deze kwestie, om te buigen ten koste van een kwetsbare burger.

Het laatste woord over deze zaak is nog niet gezegd en door toedoen van de gemeente bestaat het risico dat deze kwestie verder escaleert.

Het hoger beroep loopt nog en het zal nog een harde strijd worden, waar wij overigens alle vertrouwen in hebben'.


Aantal geneesmiddelentekorten in 2020 weer ongekend hoog

Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland blijkt in 2020 andermaal ongekend hoog en is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een jaar eerder. In 2020 zijn 1480 tekorten geteld, tegenover 1492 een jaar eerder. Toen was er een verdubbeling. Voorzitter Aris Prins van de apothekersorganisatie KNMP: ‘We hoopten dat het een eenmalige uitschieter betrof, maar er lijkt nu sprake van plateauvorming op een zeer ongewenst niveau. Patiënten, apothekers en andere zorgverleners ondervinden hier dagelijks enorme last van.’

In het oog springende tekorten in 2020 waren onder meer geneesmiddelen toegepast in de psychiatrie zoals o.a. fluoxetine en sertraline, geneesmiddelen tegen blaasontsteking zoals nitrofurantoïne en trimethoprim en het antistollingsmiddel fenprocoumon. Deze geneesmiddelen worden door grote patiëntengroepen gebruikt en een tekort heeft grote impact op de patiënt zelf.

Geneesmiddelentekorten ontstaan door problemen met productie, distributie en kwaliteit. Ook zijn er economische redenen aan de orde. Zodra de productie na een tekort weer op gang komt, staat Nederland vaak achteraan de rij. Ons land is door de lage prijzen voor fabrikanten en het beperkte inwoneraantal geen aantrekkelijk afzetgebied.

In 2020 is een aantal COVID-19 gerelateerde tekorten genoteerd. In ziekenhuizen was er bijvoorbeeld een enorme toename in gebruik van propofol en midazolam omdat patiënten op de intensive care langdurig in slaap moesten worden gehouden. Toen de voorraden van midazolam opraakten zijn de bereidende ziekenhuisapotheken in Nederland het geneesmiddel zelf gaan maken uit grondstoffen. De slinkende voorraden aan midazolam gaven stadsapothekers ook zorgen bij de toepassing van palliatieve sedatie bij patiënten in thuissituaties en in verpleeghuizen. Ook was er een tijdelijk tekort aan griepprikken en aan het veelgebruikte antibioticum amoxicilline door de verhoogde vraag.

In de praktijk slagen apothekers er in 99 procent van de gevallen in een oplossing te bedenken voor de patiënt. Prins: ‘Wij staan voor goede farmaceutische zorg. Als de voorschrijver een werkzame stof aanwijst, kan de apotheker daar als medicatiespecialist heel goed de juiste middelen bij vinden.’

De KNMP stelt al langere tijd een aantal oplossingsrichtingen voor. De apothekersorganisatie omarmde het plan van de minister van VWS om ijzeren voorraden aan te leggen. Voorts is de KNMP er een voorstander van de productie van geneesmiddelen terug te halen naar Europa. ‘In beide gevallen vergt dat investeringen en tijd’, weet voorzitter Prins. ‘Een derde optie is wat betreft de KNMP een modernisering van het inkoopbeleid. Als de prijzen eenmaal zo laag zijn, en dat zijn ze nu, kunnen meerdere middelen voor langere tijd als voorkeursmiddel worden aangewezen.’

Voor de apothekersorganisatie brengt KNMP Farmanco de geneesmiddelentekorten dagelijks in kaart. Indien een geneesmiddel landelijk niet verkrijgbaar is, gedurende minimaal veertien dagen, noteert KNMP Farmanco een nieuw tekort voor het jaarlijkse overzicht. Meldingen door apothekers worden geverifieerd bij de fabrikanten. Farmanco houdt al zeventien jaar statistieken bij over geneesmiddelentekorten in Nederland.

Derksen: 'Vertrutting van de samenleving hangt me behoorlijk de keel uit!'

Code Oranje, de landelijke politieke beweging van Richard de Mos die in maart meedoet met de Tweede Kamerverkiezingen, heeft Johan Derksen aangewezen als Ambassadeur van het Vrije Woord.

Nadat "De Snor" eerder uitgemaakt was voor homofoob, omdat hij homo’s adviseerde uit de kast te komen, stond hij afgelopen zomer wekenlang openbaar terecht voor zijn grap over Akwasi. De rapper die bij zijn toespraak op de Dam opriep tot geweld. Hij zou Zwarte Piet in het gezicht schoppen. Het beschuldigen van Derksen van homofobie en racisme zijn twee exemplarische voorbeelden van de steeds verder oprukkende gedachtepolitie, die op kwetssurveillance is en geen grappen duldt.

'Het begint er steeds meer op te lijken dat we in Nederland de vrijheid van meningsuiting zwijgend ten grave dragen. De vrijheid van meningsuiting ligt onder vuur dankzij een leger van beroepsgekwetsten. De gedachtepolitie staat paraat om je te knevelen als je je op andermans tenen begeeft. Johan staat, net als Code Oranje, pal voor de vrijheid van meningsuiting. Daarom hebben wij hem aangewezen als Ambassadeur van het Vrije Woord', aldus Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos, die stelt dat we met het als "racist" wegzetten en framen van andersdenkenden, racisme niet uitbannen. 'Met goed onderwijs, onder andere over het slavernijverleden, open gesprekken en het nemen van gepaste maatregelen, zoals de inzet van app-systemen tegen etnisch profileren, kunnen we wél concrete stappen zetten in plaats van symboolpolitiek bedrijven.'

'Richard is vorige week bij mij geweest om de Basiself van Code Oranje toe te lichten. Pal staan voor de vrijheid van meningsuiting staat bij hen met stip op nummer één en daar kan ik mij uiteraard geheel in vinden. De totale vertrutting van de samenleving waarin niks meer gezegd kan worden, hangt me behoorlijk de keel uit', aldus Derksen, die het daarom mooi vindt dat De Mos hem heeft aangewezen als Ambassadeur van het Vrije Woord.

Code Oranje heeft in haar basiself het pal staan voor de vrijheid van meningsuiting met stip op één staan. Eerder pleitte advocaat en kandidaat-Kamerlid Peter Plasman om het delict eenvoudige belediging uit het strafrecht te schrappen, teneinde de vrijheid van meningsuiting uit te breiden. De Mos: 'En om te laten zien dat het beschermen van de vrijheid van meningsuiting ons menens is, presenteren we vandaag Johan Derksen als Ambassadeur van het Vrije Woord.'

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.