FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 januari 2021

Duitse rodelaars halen uit op thuisbaan

De beste rodelaars ter wereld hebben in het Duitse Königssee het nieuwe jaar ingeluid. Op nieuwjaarsdag vonden daar in de World Cup vroeg in de ochtend de kwalificaties al plaats, zaterdag kwamen de mannen en de dubbels in actie voor hun wedstrijd.

Dubbels
In de eerste run werd gelijk duidelijk dat het eigenlijk alleen tussen de twee Duitse topduo's ging: Tobias Wendl en Tobias Arlt waren hun landgenoten Toni Eggert en Sascha Benecken met 0,026 seconden net te snel af. De Oostenrijkse World Cup-leiders Thomas Steu/Lorenz Koller waren op 0,185 seconden de besten van de rest en werden in principe niet heel erg bedreigd.

Steu en Koller verdedigden hun derde plek in de tweede run met verve, Eggert en Benecken doken er met 0,47 seconden wel een voor rodelbegrippen gigantisch stuk onderdoor. Wendl en Arlt gaven hun kleine voorsprong weg aan hun rappe teamgenoten, die met 0,141 seconden verschil de winst pakten.

Mannen
Thuisfavoriet Felix Loch was met afstand de beste in de eerste run: met 0,139 seconden - toch een fors gat - bleef alleen de Russische regerend World Cup- en wereldkampioen Roman Repilov enigszins in de buurt. De Duitser Johannes Ludwig voerde op 0,315 seconden de strijd om de derde plek aan, voor de Oostenrijkers Wolfgang Kindl (+0,385) en Jonas Müller (+0,391).

Kindl verloor in de tweede run vier plekken, landgenoot Nico Gleirscher stond aan de leiding en was inmiddels zeker van de top-4. Startkanon Ludwig pakte een fikse voorsprong en gaf het bijna helemaal weg, maar hield 0,035 seconden over op Gleirscher. Repilov knalde er maar liefst 0,416 seconden onderdoor, maar op Loch stond geen maat: op zijn thuisbaan was het fenomeen nog eens 0,285 seconden sneller dan Repilov, met Ludwig op plek drie.

WK darts: Anderson sloopt Chisnall en gaat voor derde wereldtitel

Ook de tweede finalist van het wereldkampioenschap darts in het Londense Alexandra Palace is bekend: Gerwyn Price, die eerder op de zaterdagavond van Stephen Bunting won, mag het op gaan nemen tegen tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson, die afrekende met Dave Chisnall.

Het duel moest even op gang komen, maar dat regelde Anderson met een 124-finish in de derde leg, waarna hij de set in de vijfde leg pakte. Chisnall begon set twee met een 170-finish en kwam op 2-0, die hij weer uit handen gaf, alvorens de set alsnog te pakken.

Ook in de derde set was het spannend en nadat Chisnall wat kansen liet liggen ging Anderson er via 84 mee aan de haal, waarna hij zijn voorsprong met een vrij soepele vierde set uitbreidde. Een 124-finish op 1-1 in set vijf gaf Chisnall hoop, wat hij gebruikte om de set te pakken.

Chizzy opende set zes door 121 uit te gooien, maar in de beslissende leg gaf hij het dan weer helemaal uit handen: in het hoofd van Chisnall is het altijd Sesamstraat, hij rekende totaal verkeerd en gaf Anderson een niet te missen - en dus ook niet gemiste - kans om op 4-2 te komen.

In de zevende set begon Chisnall met winst in de eerste twee legs, waarna Anderson op 2-1 een grote kans liet liggen en Chisnall er 3-4 in sets van maakte. Anderson begon de volgende set met een rappe break en zette gelijk door: met wat moeite op de dubbels maakte hij het toch in drie legs af en was hij nog één set verwijderd van de winst.

Die negende set leverde eigenlijk geen enkele spanning meer op: Chisnall was gebroken en Anderson gooide stug door, waarna hij het via dubbel-6 definitief afmaakte.

Dave Chisnall - Gary Anderson (Bron: PDC)
Dave Chisnall - Gary Anderson (Bron: PDC)

WK darts: Price naar finale na fraaie strijd met Bunting

Darter Gerwyn Price staat voor het eerst in zijn carrière in de finale van het wereldkampioenschap bij de PDC. In het Alexandra Palace in Londen rekende de Welshman af met zijn Engelse opponent Stephen Bunting.

Bunting opende met een 120-finish, Price volgde met een 109-finish en één van 72. Bunting pakte de volgende leg via 117, maar Price won de set en zorgwekkend voor Bunting was dat bij zijn twee hoge finishes Price al op een dubbel stond.

De Welshman begon lekker aan set twee en gooide 140 ook al uit, maar Bunting knokte zich terug en trok set twee naar zich toe. In set drie begon Price met een 116-finish, maar Bunting begon flink op dreef te raken, finishte ijzersterk en gooide met 76 de set uit.

Ook in set vier bleven de hoge finishes komen: Bunting opende met 136, Price pareerde met 131. The Bullet kon daarna profiteren van matig scoren van de Welshman en speelde zich naar een 3-1 voorsprong.

In de vijfde set begon Bunting wat foutjes te maken, terwijl Price zich weer herstelde: hij won er de set mee. Wat vuurwerk buiten de zaal zorgde even voor een korte onderbreking in set zes, maar daarna kon men gwoon door en met een 100-finish trok Price de stand weer gelijk: 3-3.

Price ging erop en erover en kwam op 2-0 in set zeven, maar Bunting volgde met een 148-finish, pakte ook de volgende leg en gooide met een 118-finish de set uit. Het niveau in set acht ging flink omhoog, met name bij Price: met twee twaalfdarters gooide hij zich achteloos naast Bunting, 4-4.

The Iceman gooide lekker door, profiteerde van fouten van Bunting en maakte de negende set met een elfdarter af, waarna hij in set tien een 103-finish voor 1-1 uitgooide. De volgende leg kostte wat moeite, maar Bunting leek leeg te zijn en via dubbel-20 maakte Price het verdiend af: 6-4.

Stephen Bunting - Gerwyn Price (Bron: PDC)
Stephen Bunting - Gerwyn Price (Bron: PDC)

Antwerpse burgemeester De Wever betrapt in onderbroek tijdens interview

Iedereen kent de verhalen van een collega die in zijn onderbroek een werkoverleg voert via Zoom en dat per ongeluk de anderen aan de andere kant van de verbinding dat kunnen zien. Gênant natuurlijk maar het kan erger. Tijdens een interview met de Vlaamse zender Radio 2 viel het de presentatrice op dat Bart de Wever, burgemeester van Antwerpen en voorman van de N-VA, wel de moeite had genomen om een mooi overhemd aan te trekken maar dat een broek aantrekken teveel moeite was.

De Wever, die de politiek leider van de grootste partij van België is, was via een videoverbinding te gast in het radioprogramma Goede voornemens 2021 van het Vlaamse Radio 2. Kim Debrie had een scherp oog en stelde aan het eind van het programma een vraag die resulteerde in een gênant moment voor de Antwerpse burgemeester.

"Jij hebt een mooi hemdje aan, maar kan dat zijn dat je in je onderbroek zit?" Zo vroeg Debrie. Het kwartje viel al snel bij De Wever toen hij doorhad dat hij dankzij de spiegel door de mand gevallen was. "Verdorie, daar heb ik geen rekening mee gehouden", aldus de N-VA voorman. "Bij deze begint het jaar met een bijzonder gênant moment."

Rangers kan titel ruiken na zege op Celtic in Old Firm

Rangers FC lijkt dit jaar eindelijk weer eens kampioen van Schotland te gaan worden. Het zou de eerste titel sinds 2011 worden. De ploeg van coach Steven Gerrard won vanmiddag op Ibrox met 1-0 van de grote rivaal Celtic, dat nu liefst 19 punten achterstand heeft. Celtic heeft nog wel drie wedstrijden minder gespeeld dan Rangers. Het gat kan dus worden verkleind tot tien punten. 

De winnende goal in de 422ste editie van de Old Firm werd vanmiddag in de 70ste minuut gemaakt door Celtic-verdediger Callum McGregor, die een kopbal van Joe Aribo nog van richting veranderde. Celtic stond in het laatste halfuur met een man minder op het veld na een rode kaart voor de Israëlische middenvelder Nir Bitton.

Het is nog niet beslist in Schotland, maar de Rangers hebben nu een serieuze tik uitgedeeld. Celtic werd de afgelopen negen jaar met twee vingers in de neus kampioen van de Schotse Premier League, terwijl Rangers na grote financiële problemen in 2012 werd teruggezet naar het vierde niveau. Na drie promoties in vier jaar speelt Rangers sinds 2016 weer op het hoogste niveau. De club werd de laatste vier jaar twee keer tweede en twee keer derde. Onder lediing van Liverpool-icoon Steven Gerrard gaat Rangers nu fier aan kop.

Voor de Old Firm van vanmiddag was er nog een indrukwekkende minuut stilte op het lege Ibrox. De wedstrijd werd namelijk exact vijftig jaar na de Ibrox Stadium Disaster gespeeld. Bij die stadionramp kwamen 66 mensen om het leven en raakten ruim 200 mensen gewond door verdrukking bij een trap.

Tour de Ski: Bolshunov haalt uit, Russen vechten en Svahn pakt haar tweede

De tweede etappe van de Tour de Ski, de voornaamste etappewedstrijd in het langlaufen, heeft zaterdag voor de nodige reuring gezorgd, met name bij de Russische mannen. Het ging zaterdag om een massastart in de klassieke stijl, tien kilometer voor de vrouwen en vijftien voor de mannen.

Vrouwen
De groep begon vooral in de tweede helft flink uit te dunnen, waarbij de Zweedse topfavoriete Frida Karlsson deels de forcing voerde. Landgenote en concurrente Ebba Andersson moest er in de laatste twee kilometer af, net als de Russische outsider Tatiana Sorina, terwijl zes dames nog bij Karlsson bleven.

Onder hen bevond zich de Zweedse leidster Linn Svahn, sprintspecialiste en hopend op een late sprint. De Amerikaanse Jessica Diggins en landgenote Rosie Brennan zaten er ook nog bij, net als de Duitse Katharina Hennig en de Russinnen Yana Kirpichenko en Yulia Stupak.

Al snel werd duidelijk dat Svahn niet af zou haken en in een overtuigende sprint pakte ze haar tweede etappezege op rij, voor de sterk opkomende Stupak. Diggins completeerde het podium, Karlsson werd vierde en deed zo weer prima zaken: Sorina en Andersson finishten als tiende en twaalfde op zo'n twintig seconden.

In het algemeen klassement verstevigde Svahn uiteraard haar leidende positie, Diggins en Karlsson volgen op dertien en achttien seconden en Brennan doet op twintig tellen ook nog prima mee.

De vrouwenrace

Mannen
Ook hier bleef de groep aanvankelijk bijeen, maar in de laatste vijf kilometer trok topfavoriet Alexander Bolshunov de gashendel flink open. Hij sloeg een gat naar landgenoten Ivan Yakimushkin, Alexey Chervotkin en Evgeniy Belov, die de Zwitserse veteraan Dario Cologna en even later ook de Fransman Maurice Manificat met zich mee kregen.

Ver achter Bolshunov werd zo gestreden om de tweede plek en in een van de laatste bochten, gelijk na een afdaling, ging het fout voor de Russen: Chervotkin dook veel te enthousiast naast Belov, die op zijn beurt hard de deur dicht gooide. De twee kwamen ten val en Yakimushkin moest dusdanig ver uitwijken dat hij buiten het parcours belandde.

Cologna pakte zo ietwat verrassend de tweede plek op 23 seconden van Bolshunov, Yakimushkin werd vlak achter hem nog wel derde, voor Manificat. Chervotkin finishte een seconde of twintig later en wachtte Belov op, waarna de twee het bijna met elkaar aan de stok kregen - vooral door Chervotkin's reactie op Belov's ogenschijnlijke poging tot verontschuldigen.

Na afloop van de race werd Chervotkin tot overmaat van ramp gediskwalificeerd voor zijn actie bij de valpartij, Belov's resultaat bleef wel staan. In het algemeen klassement heeft Bolshunov de leiding na zijn tweede plek in de openingsetappe nu stevig in handen: landgenoot Artem Maltsev volgt op een volle minuut, voor de Zweed Oskar Svensson (+1:10), Cologna (+1:11), Yakimushkin (+1:16) en de winnaar van de openingsetappe, Federico Pellegrino (+1:22).

De mannenrace, met de val op 36:20

Leverkusen loopt koppositie mis in Bundesliga na nederlaag tegen Eintracht Frankfurt

Bayer Leverkusen is het nieuwe jaar niet goed begonnen in de Bundesliga. De ploeg van Peter Bosz verloor de uitwedstrijd tegen Eintracht Frankfurt met 2-1, waardoor ze de koppositie in de Bundesliga laten liggen.

Bayer Leverkusen begon nog wel goed aan de wedstrijd tegen Frankfurt. Al tien minuten kwam de ploeg van Bosz op voorsprong na een prachtig doelpunt van Nadiem Amiri via een hakbal. Tien minuten lang kon Leverkusen genieten van de voorsprong, maar die werd ongedaan gemaakt door voormalig Ajacied Amin Younes.

Tien minuten na rust kwam Frankfurt op voorsprong. Negen minuten na rust kwam de ploeg uit Leverkusen op knullige wijze op achterstand. Edmond Tapsoba maakte een eigen goal. Leverkusen probeerde het in het restant van de wedstrijd nog wel om de achterstand goed te maken, maar Frankfurt kreeg de beste kansen. Ondanks dat ze de kansen niet wisten te benutten behield Frankfurt de punten in eigen huis.

Van der Poel ook de beste in Gullegem

Mathieu van der Poel heeft alweer een nieuwe zege in het nieuwe jaar te pakken. Nadat hij vrijdag op nieuwjaarsdag in Baal won schreef hij vandaag de veldrit van Gullegem. De 25-jarige wereldkampioen won met groot verschil voor Tom Pidcock en Jens Adams.

Waar de meeste toppers rust namen voor de wereldbeker van zondag in Hulst hadden ze in Gullegem met Van der Poel en Pidcock toch twee toppers aan de start. Na een matige start van Van der Poel was halverwege de wedstrijd duidelijk dat de winst tussen Van der Poel en Pidcock. Na een eerste versnelling van de wereldkampioen kon Pidcock nog met moeite meekomen, maar bij de tweede versnelling op drie rondes van het einde moest de jonge Engelsman Van der Poel laten gaan en 25-jarige wereldkampioen boekte alweer zijn zevende overwinning in tien veldritten.

Bij de vrouwen ging de winst naar Kata Blanka Vas. In Gullegem waren alle Nederlandse toppers afwezig, waardoor de andere dames een kans kreeg op een overwinning. Net zoals in Bredene profiteerde de talentvolle 19-jarige Hongaarse optimaal van. Na een halve ronde nam ze al afstand van haar concurrenten en reed onbedreigd naar haar eerste zege in 2021. In een sprintje voor de tweede plaats was de Nederlandse Inge van der Heijden net iets sneller dan Belgisch kampioene Sanne Cant.

Pochettino volgt Tuchel op als trainer van Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain heeft zoals verwacht Mauricio Pochettino aangesteld als nieuwe trainer. De 48-jarige Argentijnse coach volgt Thomas Tuchel op, die vorige week werd ontslagen. Pochettino zat zonder club sinds zijn ontslag bij Tottenham Hotspur, ruim een jaar eerder.

Voor Pochettino is PSG geen onbekende club. Tussen 2001 en 2003 stond de toenmalige verdediger onder contrac bij de Franse club. Paris Saint-Germain kent een moeilijk seizoen en staat in de Franse competitie op een teleurstellende derde plaats, op één punt van Lille en Olympique Lyon. In Champions League nemen ze het in de achtste finale op tegen Barcelona.

Zijn eerste wedstrijd in dienst als trainer bij PSG is op 6 januari tegen Saint-Étienne.

Als je stemt op Volksbesluit dan mag je straks meepraten in de Tweede Kamer

Meer dan 80 partijen staat er voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart dit jaar ingeschreven bij Kiesraad. Wees niet bang, slechts een klein deel daarvan zal straks daadwerkelijk op ons stembiljet verschijnen. Maar een van de vele bijzondere partijen die zich hebben ingeschreven is Volksbesluit, de partij die wil dat je vier jaar lang je invloed kan blijven uitoefenen.

Het idee is natuurlijk niet nieuw, GeenPeil en StemNL werkten al eerder met idee van directe invloed maar echt succesvol waren ze niet. Volksbesluit hoopt nu wel in de Tweede Kamer te komen.

"Voor iedereen die niet weet op wie die 17 maart aanstaande moet stemmen of wel een voorkeur heeft voor een partij, maar zich niet in alle standpunten daarvan vinden kan. Voor alle mensen die doordrongen zijn van het feit dat hun stem vier jaar lang sterke invloed heeft op zijn of haar dagelijkse leven. Stem dan Volksbesluit. Volksbesluit is een representatieve parlementaire partij waarbij u vier jaar lang zelf aan de knoppen zit, een partij die zelfs de bezwaren die kleven aan referenda en directe democratie heeft opgelost", zo schrijft de partij op hun website.

Maar hoe werkt het dan? Goede vraag, vandaar dit filmpje:

COVID-19: 8630 nieuwe besmettingen en 38 doden, totaal 813.765 en 11.565

Let op: de cijfers van vandaag en de komende dagen zijn mogelijk niet geheel representatief in verband met de feestdagen.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8630 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 813.765 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 248 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 2005 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 37 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 698 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 38 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 11.565 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Politie lost waarschuwingsschot in Wapenveld

Er is een filmpje opgedoken waarin een politieagent een waarschuwingsschot lost tijdens Oudjaarsnacht. In het filmpje is te zien hoe een agent door meerdere jongens naar achteren wordt gedreven.

De agent sommeerde een groep mensen om hun nieuwjaarsvuur te doven, maar al snel escaleerde de boel. Meerdere jongens zouden hebben geprobeerd om de wapenstok van de agent af te pakken. De agent voelde zich zo in het nauw gedreven dat hij zich genoodzaakt voelde om een waarschuwingsschot te lossen en op de groep mensen te richten.

Een omstander heeft de situatie vakkundig gefilmd. Zoals verwacht, en te horen is in de video, heeft de dame in kwestie heel kalm en beheerst aan de agent gevraagd of hij misschien weg wilde gaan zodat ze verder konden feesten.

De video is bekend bij de politie. Er loopt een onderzoek en ook worden de beelden van de bodycam meegenomen in het onderzoek.

Winactie: Wie is de Mol bordspellen!

Het MOL-plezier kan niet op dit jaar, voor de 3e keer op rij mogen we genieten van een nieuw seizoen Wie is de Mol? Zo gaan ook onze terugkerende wedstrijdjes weer van start, waarvoor we dankzij JustGames voor het 4e jaar op rij enkele van hun bordspellen mogen weggeven aan de winnaars! Vanavond om 20:25 worden op NPO3 de kandidaten bekend gemaakt! 

Voor ons Nederlandse seizoen van Wie is de Mol? zijn weer twee De Mol: de code-opdracht bordspellen beschikbaar. "Jij en je team zijn op een missie gestuurd om 3 belangrijke codes te kraken. Alle teamgenoten zijn in het bezit van verschillende codes en sleutels. Door samen te werken is het mogelijk om het mysterie rondom de codes op te lossen, maar wat als er één persoon is die bewust de boel loopt te saboteren? Wie kun je vertrouwen tijdens je missie en wie is de Mol?" Inclusief een geavanceerde variant met Augmented Reality!

Je kunt op twee manieren kans maken:

• Doe mee aan onze app-poule: MOL / De WIDM-app (met FOK!poule)
• En/of aan onze wekelijkse prono: MOL / FOK! Wie is de Mol? Prono

In de OP's van die topics staat meer info over hoe het in z'n werk gaat!

We raden je aan om vóór zaterdag 2 januari al deel te nemen om de meeste punten te harken. Maar ook als je de eerste afleveringen punten misloopt maak je nog kans! De winnaars worden uiteraard pas bekend na de laatste aflevering van 6 maart.

En als je dan nog niet uitgeMOLd bent, volgen we aansluitend ook weer de Vlaamse versie van De Mol. Hiervoor heeft JustGames wederom een Vlaamse versie van het 'De Mol'-bordspel beschikbaar gesteld!

In dit avontuurlijke spel krijgen jij en je medespelers de opdracht een geheim op te lossen. Alleen door goed samen te werken en elkaar te vertrouwen kun je hier in slagen. Dat lukt niet zomaar, want één van jullie is de Mol en die probeert het spel te saboteren. Als de Mol daarin slaagt, dan is het spel verloren. Los het geheim op en ontmasker de Mol voor het te laat is. Nodig zijn: inventiviteit, stressbestendigheid, intelligentie, inzicht en bovenal mensenkennis. De vraag blijft: Wie is De Mol? Ga de uitdaging aan en speel het nu zelf.

Om hierop kans te maken doe je mee aan onze 'Vlaamse prono': MOL / FOK! De Mol Prono 2021. Het 9e seizoen van 'De Mol' Vlaanderen gaat in maart 2021 van start, dus blijf zeker plakken! De winnaar van de prono zal enkele maanden later blijken.

Wie is de mol bordspel winactie
Wie is de mol bordspel winactie

Actiegroep ‘sluit’ KFC’s in Utrecht en Veenendaal, waarschuwt voor ‘nieuwe pandemie’

Filialen van de fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) in Utrecht en Veenendaal zijn vannacht ‘gesloten’ door activisten. De deuren en ramen van  de restaurants werden afgezet met linten en er werden teksten als ‘Gevaar! Gesloten wegens uitbraak vogelgriep H5N8’ op de deuren geplakt.

Winkeldieven halen vlees uit verpakking

Vrijdagmiddag zijn twee personen aangehouden omdat zij verdacht worden van het plegen van een diefstal in een supermarkt aan de Pottenbakkerssingel in Middelburg.

De twee, een Poolse man van 37 met een onbekende woonplaats en een vrouw van 20 uit Aalsmeer, werden betrapt toen zij vlees uit de verpakking haalden en het vlees in een tas stopten. Medewerkers van de supermarkt belden hierop de politie. De twee mensen lieten hun tas staan in de winkel en liepen vervolgens de winkel uit. Medewerkers gaven het signalement van de verdachten door aan de politie.

In de Korte Geere zijn de twee aangehouden door agenten. Zij zijn overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar zitten ze nu nog vast, ze zijn in verzekering gesteld. Van de verdachten wordt een verklaring opgenomen. Ze krijgen allebei een winkelverbod en er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt. Het vlees is achtergebleven bij de supermarkt, maar kan niet meer verkocht worden.

Agenten namen een aangifte op van diefstal en vernieling (verpakking van het vlees was vernield), hoorden getuigen en bekeken camerabeelden ter ondersteuning van het onderzoek.

Man haalt vechtende honden uit elkaar en wordt in elkaar geslagen

Vrijdagmorgen werd een 67-jarige Vlissinger geslagen en geschopt toen hij twee vechtende honden uit elkaar probeerde te halen. Een 40-jarige inwoner van Vlissingen is door de politie aangehouden.

De 67-jarige man liet zijn hond uit in de Doornenburg in Vlissingen. Hij zag de verdachte aan komen lopen. Deze had ook een hond bij zich. Die hond liep los. De hond van de verdachte viel vervolgens de hond van het slachtoffer aan.

Toen het slachtoffer de twee vechtende honden uit elkaar poogde te halen werd hij geslagen en geschopt door de 40-jarige Vlissinger. Door omstanders is het slachtoffer toen geholpen waarna de politie is gebeld. De identiteit van de verdachte was bekend, de politie kon hem in zijn woning aanhouden. De man zit vast in een politiecellencomplex en wordt gehoord.

Het slachtoffer is lichtgewond geraakt en heeft zich bij de huisartsenpost laten behandelen aan zijn verwondingen.

COVID-19: Vaccineren begint toch al maandag

Het kabinet heeft dan toch besloten om het vaccineren tegen COVID-19 te vervroegen. Ziekenhuizen zijn druk bezig de planning te maken en mogen in principe al vanaf maandag 4 januari beginnen met vaccineren van de eerste 30.000 zorgmedewerkers.

Tot nu toe zou Nederland pas vrijdag 8 januari beginnen met vaccineren. Andere Europese landen zijn vorige week reeds begonnen met het toedienen van het Pfizer-vaccin. De medewerkers krijgen het vaccin van Biontech/Pfizer. Het gaat om verpleegkundigen en artsen op de ic, spoedeisende hulp, covid-afdelingen en ambulance-medewerkers.

Doordat Nederland als laatste van Europa begint met vaccineren kwam minister De Jonge onder vuur te liggen. Hij moet zich dinsdag in de Tweede Kamer verantwoorden.

Oudste mens op aarde viert 118e verjaardag!

Er is er één jarig hoera, hoera, dat kun je wel zien, dat is zij! Het is feest in Japan, want Kane Tanaka is jarig en dat is bepaald niet voor het eerst. Sterker nog, de beste vrouw heeft zaterdag de alleszins respectabele leeftijd van maar liefst 118 jaar bereikt.

De jonge deerne is de derde persoon ooit waarvan geverifieerd kan worden dat ze de 118 lentes gehaald heeft. De Française Jeanne Calment overleed in 1997 op 122-jarige leeftijd, de Amerikaanse Sarah Knauss zag het nieuwe millenium nét niet: ze overleed op 30 december 1999 en werd 119 jaar.

Tanaka werd in 1903 geboren in de prefectuur Fukuoka, waar ze nog altijd woont. In 1922 trouwde ze met een neef, die in 1993 overleed en met wie ze vier kinderen kreeg en één kind adopteerde, uiteindelijk resulterend in vijf kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.

Een volledig gezond leven heeft mevrouw Tanaka zeker niet gehad: in 1935 kreeg ze paratyfus en op haar 45e onderging ze een succesvolle behandeling tegen alvleesklierkanker. Op haar 76e werd een galsteen verwijderd en toen ze 103 was - ook alweer vijftien jaar terug - onderging ze een succesvolle operatie tegen darmkanker - het universum zal beter z'n best moeten doen, zo lijkt het.

Enkele jaren geleden gaf de in een verzorgingstehuis wonende vrouw aan graag 120 te willen worden. Ze dankt haar lange leven aan haar familie, goed slapen, lekker eten - ze houdt van chocola en frisfrank - en het altijd blijven beoefenen van wiskundige sommen.

Haar familie heeft ze wegens de COVID-19-pandemie al een tijd niet of nauwelijks gezien, maar toen verzorgers haar zaterdagochtend feliciteerden klapte ze nog enthousiast in de handen en tikte ze een lekker drankje achterover. We wensen mevrouw Tanaka een gezond en fijn 119e levensjaar!

Voor een filmpje verwijzen we graag even door naar de Japanse media, hier om precies te zijn.

Feestverstoorders jaarwisseling hard aangepakt

Dit jaar gold tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Niet iedereen hield zich aan deze beperking met als doel de zorg te ontlasten. Daarnaast zijn tijdens Oud en Nieuw politie-, brandweermensen en hulpverleners helaas opnieuw gehinderd tijdens hun werk en werden zij soms belaagd met zwaar illegaal vuurwerk.

Onacceptabel
"Geweld tegen hulpverleners is onacceptabel en tolereren wij niet", aldus Guus Schram, coördinerend hoofdofficier van justitie tijdens de jaarwisseling. "Oud en Nieuw hoort een feest te zijn. Daar hoort geweld niet bij. Feestverstoorders zullen hard worden aangepakt."

Passende afdoening
Zaken kunnen door het OM worden afgedaan met een boete of een taakstraf, maar het OM kan ook besluiten zaken voor de rechter te brengen. Dat is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de zaak. Waar het gaat om geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, worden verdachten in beginsel voor de rechter gebracht. Uiteindelijk beslist de rechter wat de straf wordt en of hij meegaat in de zwaardere eis van de officier van justitie.

Vuurwerkverbod
Afgelopen jaar is ruim 116.000 kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat is een record en bijna twee keer zoveel als in 2019. Ook de overtreders van het vuurwerkverbod riskeren forse straffen, in de vorm van geldboetes en celstraffen. Ook volgt een aantekening in de justitiële documentatie, in de volksmond heet dat het strafblad. Dit kan onder omstandigheden dan consequenties hebben voor de afgifte van een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG).

De parketten maken zelf bekend als er (super)snelrechtzittingen plaats zullen hebben.

FOK! Wat een weer: bewolkt

Vanochtend trekken er enkele lichte buien over het land. In het noorden en westen komen enkele opklaringen voor, waarin het aanvankelijk plaatselijk mistig is. Ook is in het noordwesten eerst nog zeer lokaal gladheid mogelijk. Elders is het bewolkt en grijs. In de middag blijft het op de meeste plaatsen droog en klaart het vooral in het westen zo nu en dan op. In de avond is er opnieuw kans op mist. De middagtemperaturen liggen tussen 3°C in het zuidoosten en 6°C in de kustgebieden. De wind is zwak tot matig uit het zuidwesten, aan zee uit het westen tot noordwesten. Later op de dag draait de wind op steeds meer plaatsen naar een oostelijke richting.

In de nacht naar zondag is het meest bewolkt. In het westen is zijn er aanvankelijk opklaringen en is er kans op (mogelijk dichte) mist. De minima lopen uiteen van -1°C in het zuidoosten en +3°C op de Wadden. Er staat een zwakke, aan zee en op het IJsselmeer matige oost- tot noordoostenwind.

Zondag overdag is het zwaar bewolkt. Vooral in het noordelijk kustgebied is er kans op een bui. Vanaf de middag trekt van het zuidoosten uit een gebied met regen over het zuiden en midden van het land. Vooral in het zuidoosten valt de neerslag hier en daar als natte sneeuw. De middagtemperaturen liggen tussen +1°C in het zuidoosten en +4°C aan zee. De noordoostenwind neemt toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig, in het Waddengebied naar krachtig tot hard, 6-7 Bft. (Bron: KNMI)

Een vredig uitzicht in de schelpenhoek (Foto: Scherpschutter)
Een vredig uitzicht in de Schelpenhoek (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.