FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 januari 2021

Snowboardcrosser De Blois schrijft Nederlandse geschiedenis en mag naar Spelen

Na een lange vertraging is de World Cup op de snowboardcross zaterdag eindelijk ook van start gegaan. In het Italiaanse Chiesa in Valmalenco werden de in Bergamo geplande wedstrijden gehouden en dat leverde Nederlandse sporthistorie op.

Vrouwen
De finale ging tussen de Tsjechische Eva Samkova, de Amerikaans Faye Gulini, Michaela Moioli uit Italië en de jonge Française Julia Pereira de Sousa. Samkova kende de beste start en nam de leiding, maar Moioli en Gulini staken haar voorbij.

In een uiterst spannende laatste paar meters ging het wat de winst betreft tussen Moioli en Gulini en na bestudering van de finishfoto bleek de winst naar de Italiaanse te gaan. Gulini werd zo tweede, plek drie ging naar Samkova.

Mannen
Glenn de Blois zorgde voor een enorme sensatie door zich namens Nederland voor de finale te plaatsen. Daarin nam hij het op tegen de Italiaan Lorenzo Sommariva, de Amerikaan Hagen Kearney en de jonge Eliot Grondin uit Canada.

De Blois kende een prima start en nam zelfs de leiding in handen. Hij kreeg Grondin achter zich aan, maar verdedigde zijn plek met hand en tand en zorgde voor een daverende sensatie door als eerste Nederlander ooit de overwinning te pakken, voor Grondin en Sommariva.

Met zijn plek in de halve finales - en uiteraard al helemaal met zijn overwinning - heeft De Blois ook voldaan aan de nationale kwalificatiecriteria voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Beijing.

Uitslag Heracles Almelo - sc Heerenveen

Heracles Almelo heeft de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen met 1-0 gewonnen. Voor Heerenveen was het alweer de elfde wedstrijd op rij in de eredivisie die ze niet wisten te winnen.

Silvester van der Water kreeg al vroeg in de wedstrijd een grote kans om Heracles op voorsprong te zetten, maar hij faalde. Na die sterke openingsfase voor de thuisploeg ontstond een matige eerste heft in Almelo, die amper gevaar voor de beide goals opleverde.

Ook in de tweede helft waren er weinig kansen voor beide ploegen en leek het een doelpuntloos duel te worden tussen de beide clubs. Toch ging Heracles als winnaar van het veld. Na een foute pass van een Heerenveen-speler kreeg debutant Ahmed Kutucu de bal, die op zijn beurt Delano Burgzorg bediende en de spits daarna raakschoot, waardoor de thuisploeg de drie punten in Almelo hield.

Heracles Almelo

1 - 0

sc Heerenveen

 88' Burgzorg    
 
 Gele kaart: Quagliata, (Heracles Almelo), Kaib, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Rente
Pröpper
Quagliata
Schoofs
Vloet (Kiomourtzoglou/90)
De la Torre
v.d.Water (Bijleveld/86)
Azzaoui (Kutucu/62)
Burgzorg
  Mulder
Floranus
Dresevic
Bochniewicz
Woudenberg (Kaib/ 79)
Halilovic (Hajal/68)
S.de Jong (Kongolo/34)
J.Veerman
Nygren (v.d.Heide/79)
H.Veerman
v.Bergen

Topper in kwartfinales beker: Ajax tegen PSV, Heerenveen thuis tegen Feyenoord

Ajax neemt het in de kwartfinale van de TOTO KNVB beker op tegen PSV. Beide topclubs werden in de loting vanavond aan elkaar gekoppeld. Feyenoord speelt in de kwartfinales een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen.

Voorafgaand aan de loting was al bekend welke clubs thuis zouden spelen in de kwartfinales van de KNVB Beker. Ajax werd direct gekoppeld aan PSV. sc Heerenveen speelt in de kwartfinale tegen Feyenoord. Vitesse gaat op bezoek bij Excelsior Rotterdam, terwijl NEC VVV-Venlo ontvangt.

De duels worden gespeeld op 9, 10 en 11 februari.

Dubbel Noors 1-2-3'tje in World Cup langlaufen

De World Cup langlaufen is neergestreken in het Finse Lahti, waar zaterdag de skiatlon afgewerkt werd: de eerste helft in klassieke stijl, de tweede helft in vrije stijl. Bij de vrouwen gaat het om twee keer 7,5 kilometer, bij de mannen staat de dubbele afstand op het programma.

Vrouwen
Niet geheel verrassend was Therese Johaug op de klassieke stijl de beste: na 7,5 kilometer wisselde ze als eerste van ski's, met de Russische Natalia Nepryaeva, de Zweedse Ebba Andersson en de Amerikaanse Jessie Diggins op een kleine vijftien seconden en een vrij grote groep op nog eens tien seconden van dat trio.

Op de vrije stijl sloten Heidi Weng en tiener Helene Marie Fossesholm al snel aan bij Nepryaeva, Andersson en Diggins bleven over. De Russische moest de twee Noorse dames laten gaan en zij voegden zich met vijf kilometer te gaan bij Andersson en Diggins.

Ruim achter de oppermachtige Johaug streden zij om de tweede plek en het was Fossesholm die met 2,5 kilometer te gaan de gashendel open trok. Het pas 19-jarige supertalent sloeg een gat en wist het vol te houden tot de finish: ze werd op 28 seconden van Johaug tweede, voor Weng, Andersson en Diggins.

Mannen
In de eerste vijftien kilometer, afgewerkt in de klassieke stijl, gebeurde er vrij weinig. De groep bleef grotendeels bij elkaar, in de slotfase probeerde de Finse specialist Iivo Niskanen zonder noemenswaardig succes nog een gaatje te slaan, hoewel hij wel als eerste van ski's kon wisselen.

De eerste kilometers in de vrije stijl leverden een kopgroep van acht man op onder leiding van Hans Christer Holund, maar na enige kilometers ging het tempo dan toch omlaag en konden nog eens zeven man aansluiten. In de tweede helft van de tweede vijftien kilometer wist een groep Noren zich alsnog los te werken, samen met Alexander Bolshunov uit Rusland.

Voor Bolshunov ging het in de laatste afdaling fout: samen met Holund gleed hij de netten in, ze werden uiteindelijk vijfde en zesde. Emil Iversen en Sjur Røthe sprintten om de winst, die ging overtuigend naar Iversen. Pål Golberg eindigde als derde, voor de vierde Noor, Simen Hegstad Krüger.

Uitslag PSV - RKC

PSV heeft in een zwakke wedstrijd thuis met 2-0 gewonnen van RKC. Door de overwinning blijft de ploeg uit Eindhoven in het spoor van Ajax en Vitesse.

PSV mocht van geluk spreken dat het na een half uur niet tegen een achterstand aankeek. Binnen twee minuten kreeg RKC drie uitstekende kansen om de 0-1 op het scorebord te zetten. Eerst redde Yvon Mvogo goed op een inzet van Lennerd Daneels, vervolgens raakte Ayman Azhil de paal en direct ernaar haalde Jordan Teze de bal van de lijn.

De twee elftallen leken de eerste helft zonder doelpunten af te sluiten, maar in de extra tijd van de eerste helft mocht Zahavi nog aanleggen voor een vrije trap. Die schoot de Israëliër prachtig binnen en ging PSV alsnog met 1-0 de rust in. Na rust was het opnieuw niet goed maar halverwege de tweede helft besliste Pablo Rosario de wedstrijd met een schuiver van net buiten de zestien.

Door de zege verkleinde PSV het gat met Ajax en Vitesse weer tot 1 punt. Vitesse won eerder op de avond met 1-0 van FC Groningen. Ajax komt zondag in actie tegen Fortuna Sittard.

PSV

2 - 0

RKC Waalwijk

 45+1' Zahavi
 73' Rosario
   
 
 Gele kaart: Gutiérrez, (PSV), Meulensteen, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Dumfries
Teze
Baumgartl
Boscagli
Madueke (Malen/23)
Thomas (v.Ginkel/74)
Rosario
Mauro Júnior (Gutiérrez/64)
Ihattaren (Sangaré/64)
Zahavi (Fein/74)
  Lamprou
Gaari
Meulensteen
Touba
Lutonda (Wouters/46)
Azhil
Oosting (Efmorfidis/61
Olsak/78)
Tahiri
Sow (Min/71)
Stokkers (Damascan/ 61)
Daneels

GroenLinks-leider Klaver wil ‘progressieve alliantie’ met PvdA, SP en D66

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat zijn partij niet alleen met de PvdA, maar ook met SP en D66 een ‘progressieve alliantie’ sluit. De vier zouden moeten afspreken elkaar niet aan te vallen in de verkiezingscampagne en samen op te trekken ‘tegen rechts’. ,,En vooral: elkaar vasthouden bij de formatie."

Uitslag Vitesse - FC Groningen

Vitesse heeft de zegereeks in 2021 een vervolg gegeven. Tegen FC Groningen wonnen de Arnhemmers met 1-0 dankzij een doelpunt van Riecedly Bazoer. Door de zege komt Vitesse in punten op gelijke hoogte met Ajax.

Vitesse was de betere ploeg, maar de thuisploeg kon geen grote kansen creëren. Toch ging Vitesse bij de rust in met een voorsprong dankzij een prachtige uithaal van Bazoer die via de onderkant van de lat erin ging. Na rust had de thuisploeg de score verder kunnen uitbouwen, maar die waren niet besteed aan de aanvallers van Vitesse.

Ondanks de gemiste kansen van Vitesse kwamen ze nauwelijks in de problemen tegen Groningen en boekte alweer de zesde overwinning in 2021. Door de zege staan de Arnhemmers in punten gelijk met koploper Ajax.

Vitesse

1 - 0

FC Groningen

 36' Bazoer    
 
 Gele kaart: Tannane, Vroegh, (Vitesse), El Messaoudi, Da Cruz, (FC Groningen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Doekhi
Bazoer
Rasmussen
Dasa
Bero
Tannane (Huisman/ 85)
Bruns (Vroegh/65)
Wittek
Openda (Darfalou/85)
Broja (Touré/65)
  Padt
Dankerlui (Schreck/ 79)
Te Wierik (v.Hintum/78)
Matusiwa (Lundqvist/78)
Itakura
Gudmundsson
El Messaoudi (Joosten/85)
El Hankouri
D.v.Kaam
Larsen
Da Cruz (Suslov/69)

Dubbele Franse biatlonwinst na mooie sprints

De World Cup biatlon in het Italiaanse Antholz heeft zaterdag weer twee mooie wedstrijden opgeleverd. In de Südtiroler sneeuw werkten de vrouwen de massastart af, terwijl de mannen de estafette voor de kiezen kregen - zondag volgt het omgekeerde programma.

Massastart vrouwen
Na de twee liggende schietbeurten ging Hanna Öberg aan de leiding met tien treffers, maar de Zweedse had wel een langgerekte groep achter zich aan. De eerste staande schietbeurt zorgde voor een forse ommekeer dankzij missers van onder meer Öberg, maar Svetlana Mironova uit Rusland nam de leiding in handen.

Mironova's landgenote Evgeniya Pavlova en de Duitse Franziska Preuss volgden met ook nog louter treffers en kregen in de voorlaatste ronde dik tien tellen aan de broek, maar Mironova verprutste het in haar laatste schietbeurt: twee missers, waardoor Öberg, Lisa Theresa Hauser, Marketa Davidova, Julia Simon en Preuss haar voorbij staken.

In de slotronde moest de Tsjechische Davidova als eerste afhaken, vervolgens ging Preuss er verrassend af. Simon gooide het tempo omhoog en ook Hauser moest lossen, waarna de Française in een fraaie eindsprint nipt afrekende met Öberg - Hauser eindigde als derde.

Estafette mannen
Van de topteams begonnen Noorwegen (Sturla Holm Lægreid), Duitsland (Erik Lesser), Rusland (Anton Babikov) en Frankrijk (Antonin Guigonnat) het beste, maar Italië sloeg met twee jongelingen toe. De 20-jarige Didier Bionaz wisselde als zevende, leeftijdsgenoot Tommaso Giacomel nam het over en gaf het stokje halverwege als tweede over aan teamgenoot Thomas Bormolini.

Rusland ging ondertussen aan de leiding, nadat Matvey Eliseev het over had genomen van Babikov en als leider doorgaf aan Alexander Loginov. Die had het echter bijzonder moeilijk in de staande schietbeurt en zag Frankrijk en Duitsland langszij komen, waar Simon Desthieux en Arnd Peiffer het over hadden genomen van Quentin Fillon Maillet en Roman Rees.

Ook Noorwegen deed nog mee: na een matige prestatie van Johannes Dale vocht Tarjei Bø zich weer in de wedstrijd en broer Johannes Thingnes Bø schoot zich zelfs naar de leiding. Hij ging met de Franse slotloper Emilien Jacquelin de slotronde in en moest - net als vorig jaar op het WK - zijn meerdere erkennen in de sprint tegen de Fransman.

Eduard Latypov hielp Rusland op bijna een minuut uiteindelijk aan plek drie door de Duitser Benedikt Doll te verslaan, Italië finishte op 1:55 minuten als vijde en de Belgische slotloper Pjotr Dielen werd op een ronde gezet na optredens van Florent Claude, Thierry Langer en Tom Lahaye-Goffart.

Skiester Goggia weer de beste op afdaling Crans-Montana

Alpineskiester Sofia Goggia kent vooralsnog een topweekeinde. De Italiaanse was in het Zwitserse Crans-Montana al de beste op de afdaling van vrijdag, zaterdag wist ze dat nog eens te herhalen.

Goggia ging als negende naar beneden en noteerde de snelste tijd, maar liefst 1,26 seconden sneller dan landgenote Federica Brignone. De Amerikaanse Breezy Johnson benaderde Goggia's tijd tot op 0,89 seconden, thuisfavoriete Lara Gut-Behrami kwam wel in de buurt: 0,27 seconden hielden haar van de eerste plek af.

De Italiaanse dames gingen lekker, want Elena Curtoni noteerde op 0,60 seconden uiteindelijk de derde tijd en Laura Pirovano (+0,82) eindigde als vierde, haar beste resultaat ooit. De Tsjechische Ester Ledecka was op weg naar een podiumplek, maar ging hard onderuit - ze leek er wel relatief goed vanaf te komen.

Caribische studenten voelen zich tweederangs burgers in Nederland

Gianny Croes (27) komt uit Aruba en studeert sociologie in Amsterdam. De overgang van het leven op een eiland naar het studentenleven in een grote stad als Amsterdam, is haar niet in de koude kleren gaan zitten. Gianny is hierin niet de enige, blijkt uit onderzoek van de Nationale Ombudsman onder 624 studenten uit de Caribische delen van het Koninkrijk.

Acht jaar geleden verhuisde Gianny van het tropische Aruba naar Nederland voor haar studie. De drastische verandering van het leven op een eiland naar het studentenleven in de grote stad, leverde haar veel problemen op. Zo ligt het niveau van de Nederlandse taal in het onderwijs in Nederland vele malen hoger dan op Aruba.

Gianny vond geen aansluiting bij haar Nederlandse medestudenten en kon moeilijk wennen aan het klimaat. Ook de indeling van de stedelijke infrastructuur was in het begin even wennen. "Ik liep op het fietspad en dacht: wat gebeurt er allemaal? Ik wist niet eens waar ik moest lopen." 

Studentenvereniging HVANTI biedt hulp
Milena Borja Varon (25) uit Bonaire studeert Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de HvA en herkent de problemen. "Niemand heeft een agenda op Bonaire. In Nederland moest ik wel met een agenda werken want hier plan je alles", vertelt Milena.

Samen met studentenvereniging HVANTI zet zij zich daarom in voor kersverse eerstejaars studenten afkomstig van de eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St.-Eustatius en St.-Maarten. Middels workshops wil HVANTI sociale binding tussen medestudenten stimuleren en bijdragen aan hun studiesucces.

Integrale aanpak
Steven Croes, minister van Onderwijs in Curaçao, is bekend met de problemen en werkt met alle delen van het Koninkrijk samen aan een integrale aanpak om op korte termijn oplossingen te bieden. Momenteel bevinden de partijen nog in de brainstormfase, meldt minister Croes.

De minister spreekt ook uit eigen ervaring, gezien hij zelf op achttienjarige leeftijd in Nederland kwam studeren. Hij wil studenten een hart onder de riem steken en meegeven om vooral vol te houden. "Het is vallen en opstaan."

Tweederangsburgers
Er is te weinig oog voor de problematiek van Caribische studenten, stelt ombudsman Reinier van Zutphen. De studenten lopen vooral tegen zaken aan als gebrek aan kennis van de Nederlandse wet- en regelgeving en taal. Hierdoor komen zij in de problemen met de belastingdienst, voelen zich als tweederangsburgers en vinden dat ze worden achtergesteld ten opzichte van hun (Europees-) Nederlandse medestudenten, schrijft van Zutphen in het onderzoek.

Van Zutphen roept alle overheden binnen het Koninkrijk der Nederlanden op om er samen voor te zorgen dat Caribische studenten goed voorbereid zijn op hun studie in Nederland en te waarborgen dat zij tijdens en ook na hun studie goed begeleid worden.

Inmiddels voelt Gianny zich thuis in Amsterdam. In haar derde jaar besloot ze het roer om te gooien en om hulp te vragen bij het lezen van belangrijke brieven. Ze nam een bijbaantje en trok meer op met Nederlandse medestudenten. "Ik begrijp nu zelfs Nederlandse grapjes", lacht ze.

Blijkbaar gaat integreren toch beter als je er zelf enige moeite voor doet.

Waterpolosters voor het eerst sinds 2008 weer naar Spelen

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben zich voor het eerst sinds 2008 gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. In de halve finales van het OKT in Triëst wonnen de Nederlandse waterpolosters met 7-4 (1-2, 2-2, 2-0, 2-0). van Griekenland. De twee finalisten van het OKT gaan naar Tokio.

Nederland had het in de eerste twee periodes lastig met Griekenland. Nederland kwam nog wel snel op voorsprong, maar daarna keek Oranje lang tegen een achterstand aan en het was bij 4-3 in het voordeel van de Griekse waterpolovrouwen.

Na de rust hadden de Nederlandse waterpolovrouwen het vooral defensief goed voor elkaar, met een sterk keepende Debby Willemsz kreeg Nederland na rust geen enkel doelpunt meer tegen. Nederland maakte na rust vier treffers en dat was ruim voldoende om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Maud Megens was met drie doelpunten de topscoorder aan de Nederlanders. Simone van der Kraats (2), Van der Sloot en Brigitte Sleeking maakte de overige doelpunten voor Oranje.

Knegt pakt brons op 1500 meter, De Laat derde op 500 meter

Op het Europese kampioenschappen shorttrack in Gdansk heeft Sjinkie Knegt de bronzen medaille veroverd op de 1500 meter. De Fries moest de Russen Semen Elistratov en Denis Ayrapetyan voor zich dulden. Itzhak de Laat eindigde net als vierde. De Laat pakte even later brons op de 500 meter.

Halverwege de finale op de 1500 meter kwam Knegt op de derde plek terecht. Hij probeerde nog enkele keren naar voren te schuiven, maar de posities van de Russen kwamen niet in gevaar. De Laat kwam nipt tekort voor het podium. 

De Laat werd eerder op de dag nog tweede in zijn halve finale. In dezelfde race werd Knegt derde, maar mocht als tijdsnelste toch door. Sprinter Dylan Hoogerwerf haalde door een val in de halve finales de eindstrijd niet. 

Op de 500 meter behaalde De Laat de bronzen medaille. Hij gooide in de finale de deur open voor Pietro Sighel, die profiteerde. De Italiaan ging er met het zilver ervandoor. Het goud was voor Konstantin Ivliev. Knegt strandde in de halve finales. De drievoudige Europese kampioen kwam er vanaf de start niet aan te pas en liet zijn race uiteindelijk lopen. Ook Hoogerwerf kwam niet verder dan de B-finale.

In het algemeen klassement leiden de Russen Semen Elistratov en Konstantin Ivliev met 34 punten. De Laat neemt de vierde plek in met 21 punten. Knegt staat zesde met 13 punten. Hoogerwerf is de nummer 12 met twee punten.

De mannen bereikten aan het einde van de dag eenvoudig de finale op de aflossing. In de halve finales reden Italië, Nederland, België en Duitsland lange tijd in die volgorde achter elkaar. Met achttien ronden te gaan gaf Knegt het teken om te versnellen en trok Jens van 't Wout door. Samen met Friso Emons en De Laat behield Nederland de leiding en kon alleen Italië volgen.

Uitslag ADO - FC Emmen

Het degradatieduel tussen ADO Den Haag en FC Emmen heeft geen winnaar opgeleverd. In Den Haag kwamen beide ploegen niet tot scoren: 0-0.

Emmen was in de eerste helft de betere ploeg en was ook dicht bij de openingstreffer, maar de inzet van Michael de Leeuw belandde op de paal. ADO was in de eerste helft gevaarlijk via een afstandsschot van Tomislav Gomelt.

In de tweede helft had Emmen geluk: De Leeuw werkte een vrije trap bijna in het eigen goal, maar eindigde voor de uitploeg gelukkig op de paal. In het slot van de wedstrijd kreeg Ricardo Kishna nog een kans op de 1-0, maar de aanvaller schoot naast, waardoor het 0-0 bleef in Den Haag.

ADO stijgt dankzij het puntje naar de zestiende plaats, vlak boven Willem II. Emmen blijft op de laatste plaats staan in de eredivisie.

ADO Den Haag

0 - 0

FC Emmen

 
 Gele kaart: Kishna, Kramer, (ADO Den Haag),
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Koopmans
v.Ewijk
Del Fabro
Kemper
Familia-Castillo
Vejinovic
Gomelt (Bourard/46)
Goossens
Ratiu (Catic/70)
Kramer
Besuijen (Kishna/73)
  Telgenkamp
Bijl (Veendorp/ 83)
Araujo
Bakker
Cavlan
De Vos (Jansen/75)
Tibbling
Pena
Ben Moussa (Laursen/81)
Frei
De Leeuw

Dubbelslag Schulting op EK shorttrack

Suzanne Schulting heeft zaterdag bij de Europese kampioenschappen shorttrack in Gdansk zowel de 1500 meter als de 500 meter gewonnen. De titelverdedigster leidde op de sprintafstand van start tot finish. Schulting leidt daarmee in het klassement. 

Xandra Velzeboer eindigde op de 500 meter achter de Poolse Natalia Maliszewska als derde in de finale. Ze pakte bij haar eerste EK direct brons. Velzeboer staat in het klassement op een vijfde plaats. Selma Poutsma liep in de halve finale tegen een straf aan en mocht daardoor niet deelnemen aan de finaleronde.

Op de 1500 meter reed Schulting een bekeken race en meldde zich met nog drie ronden te gaan aan kop. Haar overwinning kwam daarna niet meer in gevaar. Velzeboer, die in het begin veel op kop reed, moest dat in de slotfase bekopen. Ze eindigde als zesde.

Schulting won eerder op zaterdag simpel de halve finales, mede door een valpartij in de eindfase van haar race. In de strijd om de koppositie ging Velzeboer na een aanrijding met Tifany Huot-Marchand onderuit. Velzeboer werd na afloop toegevoegd aan de finale en de Française kreeg een penalty. Selma Poutsma redde het niet in de halve finales en werd tweede in de B-finale.

Op de ploegenachtervolging plaatse Oranje zich eenvoudig voor de finale. Poutsma, Schulting, Rianne de Vries en Velzeboer reden de gehele race aan de leiding met Italië en Polen achter zich. Met tien ronden te gaan gooide Velzeboer het tempo omhoog en kon de rest niet meer volgen. In de strijd om de tweede plaats, en daarmee een plek in de finale, trok Italië aan het langste eind.

Schouten en Stroetinga winnen massastart

De massa start voor vrouwen bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen is gewonnen door Irene Schouten. Schouten schaatste eerder vandaag nog een persoonlijk record op de 1.500 meter.

In een verder saaie race was het Groenewoud die sprint al voor het ingaan van de laatste ronde aan trok voor Schouten. Blondin probeerde het wel, maar was niet opgewassen tegen de sprint van de Nederlandse die afgetekend won. Groenewoud werd uiteindelijk derde.

Bij de mannen ging de winst naar Arjan Stroetinga. De inmiddels 39-jarige Nederlander was de snelste in de sprint. Het leek er even op of de Belg Bart Swings de overwinning pakte, maar hij ging te vroeg aan.

Ntab wint 500m, Kulizhnikov en Verbij vallen

Bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen heeft Dai Dai Ntab de 500 meter voor mannen op zijn naam geschreven. Ntab pakte met 34,50 zijn vierde wereldbekerwedstrijdzege.

Laurent Dubreuil eindigde als tweede in 34,65, net voor de nummer drie Ruslan Murashov die in 34,66 over de finish kwam. Ronald Mulder eindigde als vijfde in 34,74, Hein Otterspeer schaatste met 34,77 naar de zevende tijd. Lennart Velema verbeterde zijn persoonlijk record naar 34,89.

Wereldrecordhouder Pavel Kulizhnikov gleed met zijn linkervoet uit en kwam ten val. In de rit erna kwam ook Kai Verbij op bijna dezelfde plek ten val.

Van der Poel en Alvarado laten week voor WK veldrijden goede vorm zien

Mathieu van der Poel heeft in Hamme de Flandriencross gewonnen. De wereldkampioen reed bijna de hele wedstrijd aan de leiding en won met een kleine voorsprong op Belgisch kampioen Wout van Aert.

In de tweede van de acht rondes nam Van der Poel de leiding. Eerst reed de wereldkampioen in het veld nog samen met Michael Vanthourenhout, maar een ronde later moest de Belg passen bij Van der Poel.

Van der Poel begon vervolgens aan een lange solo en leek makkelijk op weg naar zijn vijfde zege op rij in Hamme. Toch kan Van Aert ondanks kleine foutjes genoeg weerstand bieden aan Van der Poel. De Belgisch kampioen kon het verschil van twintig naar tien seconden brengen, maar verder kwam Van Aert niet dichter bij de wereldkampioen. Ver in de achtergrond reed Laurens Sweeck naar de derde plaats.

Vrouwen

Bij de vrouwen ging de winst naar Ceylin del Carmen Alvarado. De wereldkampioene reed in de tweede ronde weg en soleerde naar de winst in de Flandriencross.

Lucinda Brand en Denise Betsema hadden de beste start in Hamme, maar zouden in de tweede ronde ten val komen en op dat moment reed Alvarado weg bij de rest. Even kon Sanne Cant en Manon Bakker nog volgen, maar al snel was de wereldkampioene duidelijk te sterk voor de rest. Betsema herstelde zich nog wel gedurende de wedstrijd en zou uiteindelijk tweede worden, voor Manon Bakker. Brand had een mindere dag, al werd ze nog wel vierde in de wedstrijd, maar wel op driekwart minuut van de wereldkampioene.

Kok snel op 500m

Femke Kok heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Thialf in Heerenveen de 500 meter voor vrouwen op haar naam geschreven. De 20-jarige Kok evenaarde haar beste tijd ooit met 37.08 en zat maar net boven het baanrecord. (Angelina Golikova 37,02). Bovendien zat ze slechts 0,02 boven het nationale record van Thijsje Oenema. Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat een Nederlandse schaatsster een wereldbekerwedstrijd 500 meter wint. Annette Gerritsen was de laatste die dat lukte.

Angelina Golikova werd tweede in 37.30. De Canadese Heather Mclean haalt met 37.36 het brons op. Jutta Leerdam eindigde in 37,50 als zesde.

Michelle de Jong reed met 37,79 een nieuwe persoonlijk record. Dione Voskamp werd in 37,94 tiende. Jorien ter Mors, die eerder vandaag vijfde werd op de schaatsmijl, reed naar 38,01 op de 500 meter.

Dumoulin stopt tijdelijk met wielrennen

Tom Dumoulin heeft besloten om een pauze in zijn wielercarrière in te lassen. De Limburger heeft besloten in samenspraak met zijn ploeg Jumbo-Visma om voor onbepaalde tijd met onbetaald verlof te gaan.

"Ik wil het heel graag heel goed doen voor heel veel mensen", verklaart de 30-jarige Dumoulin op de website van zijn ploeg Jumbo-Visma waarom hij voorlopig niet in het profpeloton te vinden is.

"Ik wil graag dat de ploeg blij met mij is, dat de sponsoren blij zijn, dat mijn vrouw en mijn familie blij zijn. Daardoor wil ik het voor iedereen goed doen, maar ben ik mezelf het afgelopen jaar een beetje vergeten. Wat wil ik, de mens Tom Dumoulin met zijn leven op dit moment?"

"Dat is een vraag die al een paar maanden aan het opborrelen is. Maar ik krijg de tijd niet om die vraag te beantwoorden. Het leven van een profrenner gaat altijd maar door."

De komende tijd wil Dumoulin voor zichzelf besluiten of hij nog wel profwielrenner wil zijn. En mocht de 30-jarige Limburger besluit door te gaan dan wil hij kijken hoe hij wil doorgaan. Zoals het de afgelopen periode ging werd hij volgens eigen zeggen ongelukkig van.

"Het voelt echt heel goed. Alsof er een rugzak van 100 kilogram af is gegaan. Ik werd meteen helemaal vrolijk wakker, het voelt zo goed dat ik eindelijk het besluit heb genomen tijd te nemen voor mezelf. Dat zegt genoeg, denk ik."

Afgelopen vrijdag leek er niks aan de hand met Dumoulin. Het programma van de Nederlander werd officieel bekend gemaakt en de winnaarzou beginnen met Strade Bianche, daarna was het plan als kopman te starten in Tirreno-Adriatico en vervolgens de eensdagskoersen Milaan-San Remo, E3 Saxo Bank Classic en de Ronde van Vlaanderen te rijden. Na een rustperiode zou hij vervolgens herbeginnen in de Ronde van Romandië met de focus op de Tour de France, waar hij samen met Primoz Roglic en Steven Kruijswijk de kopstukken zou zijn van Jumbo-Visma.

Oranje domineert 1.500m mannen, winst Krol

De 1.500 meter voor mannen bij de wereldbekerwedstrijden in Thialf in Heerenveen werd vanmiddag gedomineerd door de Nederlandse mannen. De afstand werd gewonnen door Thomas Krol. De Europees kampioen sprint zegevierde in 1.43,24.

Patrick Roest werd tweede in 1.44,45, het brons was voor Kjeld Nuis in 1.44,66. Wesly Dijs miste in 1.44,69 maar net het podium en werd vierde. Louis Hollaar eindigde in 1.45,07 als vijfde. De beste niet-Nederlander werd de jonge Noor Hallgeir Engebråten die in 1.45,37 over de finish kwam.

COVID-19: 5487 nieuwe besmettingen en 89 doden, totaal 944.042 en 13.510

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5487 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 944.042 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 214 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1633 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 33 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 673 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.ri

Er zijn sinds de vorige update 89 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 13.510 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Bowe klasse apart op 1.500.m, Wüst tweede

De eerste afstand van de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen in Heerenveen, de 1.500 meter voor vrouwen, is gewonnen door Brittany Bowe. De Amerikaanse zegevierde in een tijd van 1.53,88 en bleef daarbij als enige onder de 1.54.

De nummers twee en drie komen uit Nederland. Ireen Wüst eindigde als tweede in 1.54,57, Antoinette de Jong werd derde in 1.54,71. Jorien ter Mors werd vijfde in 1.54,97. Irene Schouten trok haar goede vorm van vorig weekend door. Met 1.54,98 (zesde) reed ze een nieuw persoonlijk record. De vijfde Nederlandse deelneemster Melissa Wijfje schaatste met 1.56,68 naar de twaalfde tijd.

Gisteren werd de ploegachtervolging al geschaatst. Bij de mannen won Nederland, bij de vrouwen werd Nederland tweede.

Snowboarders Mattsson en Anderson winnen slopestyle in Laax

De World Cup snowboarden in het Zwitserse Laax, ook wel bekend als het prestigieuze Laax Open, is wat de finales betreft afgetrapt met de wedstrijden op de slopestyle. Melissa Peperkamp sneuvelde in de halve finales en werd veertiende, Niek van der Velden werd zestiende, Casper Wolf 29e en Sam Vermaat 46e.

Mannen
De winst ging naar de ervaren Zweed Niklas Mattsson, die in zijn eerste run tot 84,28 punten kwam - een score die door niemand werd verbeterd, ook niet in de tweede run. Leon Vockensperger uit Duitsland pakte met 78,90 punten een knappe tweede plek, namens Noorwegen eindigde Marcus Kleveland met 78,30 als derde, voor de Belg Sebbe de Buck (74,43).

Vrouwen
De 'oude' Amerikaanse Jamie Anderson liet twee Oceanische jongelingen achter zich, door met 84,35 punten in run twee over de op dat moment leidende Nieuw-Zeelandse Zoi Sadowski Synnott heen te wippen. De tiener behield wel de tweede plek met haar 82,96 punten, ruim voor de ook nog jonge Australische Tess Coady (74,18).

De ‘taxi’ van het slagveld is straks niet meer te raken met een raket

De meer dan 120 pantserinfanterievoertuigen van de landmacht zijn vanaf 2026 niet meer uit te schakelen met anti-tankraketten. De bewapende ‘taxi’s’ van het slagveld krijgen een speciaal raketschild dat de inkomende projectielen voortijdig laat ontploffen. Meer hierover in het AD.

Deze modernisering vergroot de capaciteiten van het voertuig en biedt de bemanning betere bescherming, onder meer tegen dreiging van anti-tankrakketten. Een van de belangrijkste verbeteringen is een nieuwe toren en de verplaatsing van het kanon in de toren. Daardoor is er meer ruimte voor de bemanning. Ook wordt de vuurkracht vergroot en de IT gemoderniseerd. Het is een sprong voorwaarts in ontwerp en functionaliteit.

De update omvat 122 CV90’s. Defensie ondertekende hiervoor een contract met het Zweedse BAE Systems Hägglunds. Er is een bedrag van meer dan €500 miljoen mee gemoeid. Het Zweedse concern werkt daarbij samen met ruim twintig Nederlandse bedrijven.

Verlaging levensduurkosten
'Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat onze infanteriegevechtsvoertuigen en ons leger nog vele jaren relevant blijven', zegt kolonel Norbert Moerkens van de Koninklijke Landmacht. 'De midlife update verlaagt ook de levensduurkosten van de voertuigen en beschermt tegelijkertijd onze soldaten tegen nieuwe dreigingen.'

PvdA-partijvoorzitter haalt uit naar kritische leden die vertrek Asscher eisten

Partijvoorzitter Nelleke Vedelaar van de PvdA heeft tijdens een digitaal partijcongres uitgehaald naar kritische leden. Zij neemt het de leden kwalijk dat zij de positie van de inmiddels opgestapte partijleider Lodewijk Asscher ter discussie hebben gesteld.

Tijdens het online partijcongres heeft zij aangegeven een werkgroep te vragen om met voorstellen te komen om kritische PvdA leden geen kritiek meer te laten geven op de integriteit en kwaliteit van PvdA politici. 

Tijdens het online partijcongres is de voordracht van Lilianne Ploumen als lijsttrekker goedgekeurd door de leden.

Talkshowhost Larry King (87) overleden

Begin van deze maand werd gerenomeerd talkshowpresentator Larry King in het ziekenhuis opgenomen nadat hij besmet raakte met het coronavirus. Via zijn Twitter-account is zojuist bekend gemaakt dat hij zaterdagochtend is overleden.

King werd in 1978 bekend als presentator van het radioprogramma The Larry King Show. Daarna was hij 25 jaar lang te zien op CNN met zijn eigen praatprogramma. Tot vorig jaar presenteerde hij een interviewprogramma voor streamingdienst Hulu.

De avondklok gaat vanavond in, wat doe jij?

Hoe je ook over de avondklok denkt, het valt niet te ontkennen dat de invoer van deze coronamaatregel enorme emoties oproept onder alle lagen van de bevolking. Vanavond om 21 uur gaat deze maatregel in.

Op social media schiet men alle kanten op; van protesteren tegen de avondklok, de vergelijking met Nederland in Oorlogstijd tot het braaf naleven en zelfs niet met de hond gaan lopen tijdens de avondklok terwijl dit is toegestaan.

Hoewel ik van mening ben dat FOK!kers in vergelijking met de gemiddelde Nederlander toch wel iets recalcitranter van aard zijn, denk ik toch dat de meesten van ons (hetzij met tegenzin) ons gewoon aan deze tijdelijke aanscherping van de coronamaatregelen zullen houden. Geef jij gehoor aan de avondklok?

Coronamaatregelen, de rol van vaccins en de Britse variant makkelijk uitgelegd!

Voor het RIVM heeft Diederik Jekel een video gemaakt waarin hij op een eenvoudig manier uitlegt hoe je de coronamaatregelen moet zien, hoe het zit met de Britse variant, wanneer we kunnen versoepelen en wat de vaccins daar voor rol in spelen. Voor veel mensen is het niet meer te begrijpen en daarom heeft Jekel een heldere uitleg gemaakt.

Hou vol mensen. We komen hier weer uit!


Italië blokkeert TikTok na dood tienjarig meisje

De Italiaanse Autoriteit voor de Privacy heeft gisteravond besloten het populaire sociale media-platform TikTok te blokkeren. Directe aanleiding is de tragische dood van een tienjarig meisje in de Siciliaanse stad Palermo na haar deelname aan de ‘blackout challenge’ op het platform. Zo meldt de Gelderlander.

Na de dood van de tienjarige Antonella in de "Blackout Challenge" op het videoplatform Tiktok, blokkeerde Italië de toegang tot Tiktok voor gebruikers van wie de leeftijd niet duidelijk bewezen is. Deze maatregel zal in eerste instantie gelden tot 15 februari, zei de Autoriteit voor de Privacy vrijdagavond. Hoewel Tiktok een minimumleeftijd van dertien jaar voor inschrijving eist, heeft  het bedrijf het lidmaatschap van het kind niet geweigerd, benadrukte de privacyautoriteit.

Het besluit bepaalt dat het Chinese videoplatform niet langer een account mag aanmaken voor gebruikers die hun leeftijd niet kunnen bewijzen. Dit gebeurde een paar uur nadat de dood van het meisje uit Palermo, Sicilië, bekend was geworden. Zij had meegedaan aan de omstreden challenge waarbij het de bedoeling is om zo lang als mogelijk de adem in te houden.

De dood van de tienjarige veroorzaakte veel verdriet en verhitte discussies in Italië.

Antonella had zichzelf woensdag opgesloten in de badkamer en met een riem zichzelf de keel dicht "gesnoerd" terwijl ze zichzelf filmde met haar mobiele telefoon. Nadat een zus het bewusteloze meisje vond, bracht de familie Antonella met spoed naar het ziekenhuis. De doktoren vochten daar voor haar leven, maar moesten uiteindelijk de hersendood vaststellen, zo bevestigde een woordvoerster van het Di Cristina Ziekenhuis vrijdag.

Antonella's ouders vertelden in de media dat hun andere dochter uit heeft gelegd dat Antonella een "spel van zelfverwurging" op Tiktok heeft gespeeld. 'We hadden er geen idee van', zei de vader. Hij nam aan dat zijn dochter danschoreografieën en andere video's op Tiktok keek. 'Mijn dochter, mijn kleine Antonella sterft vanwege een extreme challenge op Tiktok, hoe kan ik dit ooit accepteren?'

In een zogenaamde “Blackout Challenge” ook wel bekend als "Choking Game" wurgen deelnemers zichzelf terwijl ze zichzelf filmen het met hun smartphone. De beelden laten ze vervolgens zien op social media. De politie heeft de mobiele telefoon van Antonella voor nader onderzoek in beslag genomen. De ouders hebben ingestemd met orgaandonatie door hun dochter.

Een woordvoerder van TikTok zei heeft in de media: 'We staan klaar om de Italiaanse autoriteiten behulpzaam te zijn bij hun onderzoek'. Het bedrijf zegt dat ze oproepen tot levensgevaarlijke challenges een halt toe gaan roepen. 

De burgemeester van Palermo, Leoluca Orlando, schreef op Facebook dat de hele stad "in shock" is. Hij vraagt om opnieuw de risico's  van het gebruik van social media door jonge mensen te bespreken. 'Vooral in deze tijden van pandemie, worden we steeds meer de digitale communicatie in geduwd'.

Psychologen en jeugddeskundigen riepen gisteren op om na te denken over wettelijke aanscherpingen op het gebruik van mobiele telefoons en sociale netwerken door kinderen. Er zijn al jarenlang wereldwijd "challenges" gaande, veel hiervan zijn grappig maar sommige challenges zijn echt levensgevaarlijk en daardoor zeker niet geschikt voor kinderen.

Thriller in World Cup skeleton met honderdsten verschil

De vrouwen en mannen in de World Cup skeleton zijn vrijdag in actie gekomen in het Duitse Königssee, een van de klassiekers op de kalender. Daar stond de zevende van acht wedstrijden op het programma: volgende week is de World Cup-finale in Innsbruck, twee weken later sluit men het seizoen alweer af met het WK in Altenberg.

Vrouwen
Na de eerste run ging Tina Hermann aan de leiding, nadat de Duitse een indrukwekkend baanrecord neer had gezet. De Russische startraket Elena Nikitina volgde op 0,15 seconden en verder ging de strijd om het podium vooral tussen Hermann's landgenote Jacqueline Lölling (+0,30), de Oostenrijkse World Cup-leidster Janine Flock (+0,32) en de Duits-Tsjechische Anna Fernstädt (+0,46).

Fernstädt verdedigde haar positie in run twee met verve en wipte voorbij Flock, die met grote moeite de grote Kreiselbocht uit kwam. Lölling verzekerde zich op overtuigende wijze van een podiumplek, waarna Nikitina flink in de fout ging en zo haar startvoordeel weggooide: ze zakte vier posities terug.

Verrassend genoeg werd ook Hermann hevig door elkaar geslingerd in de beruchte Schlangengrube, met slechts een tiende plek als resultaat. Lölling pakte zo de winst, voor Fernstädt en een gedeeld derde plek voor Flock en de Canadese Jane Channell.

Kimberley Bos kwam er namens Nederland dit keer niet echt aan te pas: na één run stond ze op 1,30 seconden op de vijftiende plek. Een betere tweede run bracht haar nog wel drie posities winst: ze eindigde op 1,35 seconden van Lölling.

Mannen
In de eerste run zat het allemaal bijzonder dicht bij elkaar. Olympisch kampioen Yun Sung-bin uit Zuid-Korea noteerde met een baanrecord de snelste tijd, maar de Duitser Alexander Gassner zat er dankzij een geweldige onderste helft slechts één honderdste achter. De Brit Marcus Wyatt volgde net als de teruggekeerde Duitser Axel Jungk op 0,06 seconden, maar ook Christopher Grotheer (+0,08) uit Duitsland en de Letse grootheid Martins Dukurs (+0,09) deden nog volop mee, net als de Russen Alexander Tretiakov (+0,19) en Nikita Tregubov (+0,20).

Tregubov verdedigde zijn plek in de tweede run, Tretiakov dook er maar liefst 0,33 seconden onderdoor. Dukurs ging zeldzaam stevig in de fout in de verraderlijke Schlangengrube en verloor maar liefst vijf plekken. Ook Grotheer redde het niet: hij kwam 0,23 seconden tekort op Tretiakov. Jungk leek het wel te halen, maar was vier honderdsten te langzaam, waarna Wyatt het óók niet haalde: de Brit gaf 0,06 seconden toe.

Gassner verdedigde zijn plek wél en gaf Tretiakov met 0,13 seconden het nakijken, waarna het aan Yun was. De Zuid-Koreaan was niet opgewassen tegen Gassner's enorme snelheid onderin en de Duitser won met 0,04 seconden verschil, voor Yun en Tretiakov.

Politie Amsterdam 'schroeft capaciteit hoog op' voor mogelijke demonstratie zondag

De Amsterdamse politie bereidt zich voor op een nieuwe demonstratie zondag tegen de coronamaatregelen. Michel Reijinga, de oorspronkelijke organisator van het protest van afgelopen weekend, zei dinsdag al dat hij de komende zondagen op het Museumplein is om daar naar eigen zeggen 'een kopje koffie te drinken'. Zo meldt AT5.

'Dat wordt nu inderdaad "een kopje koffie met elkaar drinken" genoemd, maar we zijn op alles voorbereid', zegt een woordvoerder van de politie. 'Met vorige week in het achterhoofd schroeven we de capaciteit voor zondag dan ook hoog op.'

Confrontatie
Afgelopen zondag kwamen op het Museumplein tweeduizend demonstranten bij elkaar om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Hoewel dat van de gemeente - en uiteindelijk ook de rechter - alleen in het Westerpark en met maximaal 500 personen mocht, kwam er toch een grote groep naar het Museumplein.

Zo'n 200 tot 250 demonstranten raakten daar slaags met de politie. Zij trokken stenen uit de grond en gooiden die naar agenten. Ook staken ze vuurwerk af en hadden ze slagwapens bij zich. Een spuitwagen van de ME stond de politie bij om de demonstranten van het plein te krijgen.

Aanhoudingen
Er werden 143 mensen aangehouden, van wie er zestien werden aangehouden voor openlijke geweldpleging. Volgens burgemeester Halsema zijn er drie politiepaarden met een ploertendoder geslagen. Eén van de paarden werd maar liefst vier keer op het hoofd geraakt.

D66 Amsterdam wil statushouders in de provincie 'dumpen', illegalen wel welkom

Doordat de Immigratie- en Naturalisatiedienst een achterstand aan het wegwerken is, moet Amsterdam het komende half jaar een verdubbling van het aantal statushouders huisvesten. D66 vraag zich af waarom een (deel van) de opvang niet buiten de stad zou kunnen.

"Als het hier niet kan dan moeten we in gesprek met buurgemeenten om onze beschikbare budgetten daar in te zetten", aldus D66-gemeenteraadslid Alexander Hammelburg.

Maandag werd bekend dat de gemeente dit jaar vóór juli in totaal 668 statushouders moet huisvesten. Het vorige half jaar waren dit er nog een stuk minder, namelijk 316. Wethouder wonen Laurens Ivens (SP) zei in een reactie aan AT5 'ongelukkig te zijn met de grilligheid vanuit het kabinet'.

'Wel ruimte voor illegalen, maar niet voor statushouders'
De VVD reageert kritisch op het idee. "Amsterdam moet eerst naar zichzelf kijken en het niet op het bordje van andere gemeenten gooien", aldus VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé. "Het stadsbestuur, waar D66 deel van uitmaakt, heeft wel ruimte en geld voor het opvangen van illegalen maar geen ruimte of aandacht voor statushouders die hier legaal mogen blijven."

Volgens Naoum Néhmé moet Amsterdam daarom ook eerst zijn eigen prioriteiten op orde krijgen voordat er naar anderen wordt gekeken. "De D in D66 lijkt helaas steeds meer te staan voor doorschuiven."

'Op zoek naar andere oplossingen'
Eén van de grootste obstakels is volgens D66 dat er te weinig plekken zijn waar tijdelijke woningen gebouwd kunnen worden. De gemeente Amsterdam heeft dan ook jarenlang achtergelopen in de opvang van statushouders. "De wethouder ziet helaas weinig ruimte voor extra plaatsing van statushouders. Daarom vraag ik of hij op zoek kan gaan naar andere oplossingen", aldus Hammelburg.

'Buurgemeenten staan niet te springen'
De woordvoerder van wethouder Ivens verwacht niet 'dat buurgemeenten gelijk met de witte vlag staan te zwaaien'. "Natuurlijk vinden er gesprekken plaats of de opvang ook elders in de provincie kan. Maar het is heel lastig en ook iets waar de provincie echt over na moet denken."

Volgens de woordvoerder zijn er al veel panden naar tijdelijke woonruimten getransformeerd. "Denk aan speciale woonvormen waarin studenten en statushouders samenwonen. Dat is ook goed voor de integratie."

'Meer kansen in de stad'
Tom Leenders van de PvdA is ook niet gelijk enthousiast. "Het kan niet zo zijn dat sommige gemeente hun snor drukken." Huisvesting zou volgens hem vooral moeten op plekken waar genoeg kans op werk en ontwikkeling is. "En dat is vaak wel in de de stad. Interen op de solidariteit van buurgemeenten is dan ook geen oplossing wat mij betreft. Dan verplaats je echt het probleem."

Hammelburg (D66) vindt ook dat Amsterdam eigenlijk gewoon zijn aandeel zou moeten leveren binnen de stadsgrenzen. "Maar als er bij gebrek aan ruimte nét buiten de stad wel huisvesting kan worden geregeld, dan moet Amsterdam daar financieel aan bijdragen."

Ook Nienke van Renssen van GroenLinks geeft aan dat buurgemeenten hun deel al doen. "Wel moeten we met de provincie en buurgemeenten kijken hoe we die huisvesting beter kunnen organiseren." Het laat volgens Van Renssen vooral zien dat er meer sociale huurwoningen nodig zijn. "Maar daarvoor hebben we toch echt het Rijk nodig."

Microsoft herziet prijsstijging Xbox Live Gold na ophef

Gisteren maakte Microsoft bekend dat de prijzen voor Xbox Live Gold substantieel hoger werden. Een abonnement voor een jaar kost momenteel nog 60 euro, maar die optie werd verwijderd en de prijs werd gekoppeld aan een abonnement voor een half jaar.

Dit resulteerde in een verdubbeling van de kosten voor een jaarabonnement, iets waar de community niet erg blij mee was. De ophef die ontstond is Microsoft niet voorbijgegaan en de prijsstijging is inmiddels alweer teruggedraaid. Microsoft maakt excuses en geeft toe dat ze fout zaten met hun plannen.

Sterker nog: Microsoft heeft eindelijk het besluit genomen om free-to-play games daadwerkelijk free-to-play te maken. In de toekomst heb je geen Xbox Live Gold-abonnement meer nodig om deze games te spelen. De wijziging moet ergens in de komende maanden worden doorgevoerd.

FOK! Wat een weer: lokaal winterse neerslag incoming

winterbanner

Vandaag is het half tot zwaar bewolkt en valt er af en toe regen, lokaal kan ook natte sneeuw voorkomen. Later in de middag en vanavond valt er met name in het zuidoosten af en toe regen of natte sneeuw. De maximumtemperatuur ligt rond 5°C. De zuidwestelijke wind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

In de nacht naar zondag komen vooral in de westelijke helft enkele buien voor, wat verder landinwaarts kunnen deze buien een winters karakter hebben. De wind is west tot zuidwest en matig, langs de westkust westelijk (vrij) krachtig en in het noorden zwak en veranderlijk. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt. Lokaal kan er door bevriezing en/of neerslag op het koude wegdek gladheid optreden.

Zondag overdag neemt de buiigheid geleidelijk af en komt de zon op de meeste plaatsen tevoorschijn. In de middag neemt van het zuidwesten uit de bewolking weer toe en in de avond kan in het zuiden wat (winterse) neerslag vallen. De wind wordt overal west tot zuidwest en matig, aan zee af en toe vrij krachtig. De middagtemperatuur komt uit op ca 4°C en daalt al in de avond tot rond of onder het vriespunt. In het zuiden van het land kan het in de loop van de avond door winterse neerslag glad worden. (Bron: KNMI)

Perfect kiekje van een aureool  (Foto: Scherpschutter)
Perfect kiekje van een aureool (Foto: Scherpschutter)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Waterpolosters één zege verwijderd van Olympische Spelen

De Nederlandse waterpolodames hebben nog één overwinning nodig om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020, die al dan niet in de zomer van 2021 gehouden worden. Op het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst leverde de kwartfinale geen problemen op.

Nederland mocht op voorhand eigenlijk al niet echt veel vrezen van Kazachstan en dat bleek ook het geval: na één kwart stond het 5-1, de ploeg van bondscoach Arno Havenga won uiteindelijk met 19-6 en staat daarmee in de halve finales - de twee finalisten krijgen een olympisch startbewijs.

Nederland speelt zaterdag om 18.00 uur tegen Griekenland voor een plek op de Spelen, Ziggo Sport zendt de wedstrijd rechtstreeks uit. In 2008 was Nederland voor de tweede en tevens laatste keer van de partij op de Spelen, wat olympisch goud opleverde.

Biatleet Loginov boekt indrukwekkende zege

In het Italiaanse Antholz heeft biatleet Alexander Loginov een indrukwekkende overwinning bij kunnen schrijven. De Rus won vrijdag de invididuele wedstrijd over twintig kilometer op de plek waar hij vorig seizoen de wereldtitel op de sprint veroverde.

Loginov maakte grote indruk op de schietbaan en bleef maar raken: uiteindelijk gingen alle twintig schijven omver en gecombineerd met zijn snelheid op de ski's was er nauwelijks een houden aan. Johannes Thingnes Bø had het kunnen doen, maar de Noorse World Cup-leider ging bij de laatste schietbeurt twee keer de mist in - na al twee eerdere missers - en werd tiende op 1:56 minuten.

Plek twee was alsnog voor een Noor en wel voor dé sensatie van het seizoen: Sturla Holm Lægreid schoot 0+1+1+0 en wist alsnog nipt binnen een minuut van Loginov te eindigen. De derde plek ging met 0+0+1+1 op 1:10 minuten naar Quentin Fillon Maillet uit Frankrijk, die daarmee de eindelijk goed schietende Italiaan Lukas Hofer (1+1+0+0) welgeteld één tiende van een seconde voor wist te blijven.

Op nog eens twee tienden van Hofer was er een vijfde plek voor de foutloze Oekraïner Anton Dudchenko, met grote afstand zijn beste resultaat ooit. Florent Claude (1+1+1+0) werd op de 49e plek de beste Belg, Thierry Langer begon indrukwekkend, maar gaf het daarna uit handen: 0+0+3+2 en een 70e plek. Pjotr Dielen (1+3+1+0) eindigde tot slot als 96e.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.