FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 oktober 2020

Racetalent Buis (18) wereldkampioen Supersport 300, Nederlands 1-2-4'tje

Motorcoureur Jeffrey Buis heeft zich gedurende het weekeinde laten kronen tot wereldkampioen in de Supersport 300, de klasse die voor de World Superbikes is wat de Moto3 en de Formule 3 voor respectievelijk de MotoGP en Formule 1 zijn.

De klasse begon in 2017 en kende drie Spaanse wereldkampioenen, terwijl de Nederlander Scott Deroue twee keer derde en vorig jaar tweede werd. Dat lot lag er nu ook weer voor hem: hij streed langer dan wie dan ook tegen Buis, maar kwam uiteindelijk net tekort.

Buis sloeg vooral halverwege het seizoen in Aragon hard toe, door drie van de vier races aldaar te winnen en één keer tweede te worden. In Estoril had hij aan een zesde plek in race één genoeg voor de wereldtitel, in de slotrace werd hij dan nog negende.

Koen Meuffels beëindigde het seizoen achter de Turk Bahattin Sofuoglu als vierde en sloot in stijl af: hij pakte in de slotrace zijn eerste zege. De wereldkampioene van 2018, Ana Carrasco, begon sterk, maar raakte vrij zwaar geblesseerd en moest het halve seizoen missen.

In de World Supersport ging de wereldtitel met grote overmacht naar Andrea Locatelli, die hem ruim voor Estoril al binnen had. De Italiaan won de eerste negen races en pakte er daarna nog eens drie van de resterende zes, waardoor de Fransman Lucas Mahias nauwelijks kans had.

Spannend einde voor matige NASCAR-race

Op de Kansas Speedway is zondagavond de eerste race van de laatste volledige playoffronde in de NASCAR Cup Series verreden. Acht coureurs maken nog kans op de titel en na deze race zijn er nog maar drie te gaan.

De race ging van start met de acht overgebleven playoffcoureurs voorop, aangevoerd door Chase Elliott, Joey Logano, Kurt Busch en Kevin Harvick. Zonder noemenswaardige zaken en met Elliott op kop werd de competition caution bereikt, waarna de race echt kon beginnen.

Stage één was verder echter niet bijster interessant: Elliott won 'm na een niet al te geweldig duel met Harvick. De tweede stage werd even onderbroken door wat licht contact tussen Erik Jones en Matt Kenseth, waardoor er wat troep op de baan lag, maar verder was het op de laatste ronde na weer niet zo enerverend: dit keer won Denny Hamlin de stage, voor Harvick.

De laatste honderd ronden begonnen met Kyle Busch op kop: hij was niet gestopt voor nieuwe banden, de achter hem rijdende Logano en Aric Almirola haalden er twee en wonnen zo veel plaatsen - Harvick had wel gewoon vier nieuwe banden en de veteraan nam daarmee de leiding in handen.

Hamlin viel al rap ver terug: hij raakte de muur en moest een snelle stop maken om zijn leeglopende rechterachterband te vervangen, wat hem een ronde achterstand opleverde. Kurt Busch kende een nog veel groter probleem: hij begon terug te vallen en een rondje later plofte zijn motor, einde verhaal, mogelijk ook gelijk voor zijn titelkansen.

De caution was een feit en de meeste coureurs kwamen weer binnen, in de wetenschap dat het mogelijk - maar niet zeker - zou lukken om verder de finish te halen, mits er wat brandstof gespaard werd. Met Harvick en Kyle Busch voorop konden we door, Logano en Ryan Blaney zaten strak in het wiel.

Kyle Busch viel rap terug, Harvick nam de touwtjes in handen tot Tyler Reddick zachtjes de muur raakte: caution en nagenoeg iedereen kwam toch weer binnen voor nieuwe banden, waarna Logano voorop reed. Zo ontstond een mooi duel, waar Logano constant onderin en Harvick constant bovenin reed, de twee leken perfect aan elkaar gewaagd te zijn.

Dat duel ging zo'n veertig ronden door, tot en met de laatste: Logano hield Harvick constant net van het lijf en schreef zijn derde overwinning van het seizoen bij, zijn eerste sinds maart.

Spooky Spider in Call of Duty: Modern Warfare & Warzone

Het is bijna Halloween in Call of Duty! Vanaf morgen gaat Activision helemaal los in Warzone om het de komende twee weken lekker griezelig te maken. Zo komen onder andere Leatherface en Billy the Puppet van Saw naar Warzone en gaat het licht uit in Verdansk.

Tijdens de Haunting of Verdansk wordt de gehele map in duister onthuld. En waar het donker is en spooky, daar zijn zombies te vinden. In de nieuwe Zombie Royale modus keer je na je dood niet terug voor een tweede ronde, maar als zombie. En de zombies zijn snel, dodelijk en kunnen beter zien in het donker.

Verder zijn er lootboxes met allerlei Halloween-themed items erin, is dit weekend double XP weekend en zal je in de Store nieuwe skins te vinden zijn van Leatherface en Billy the Puppet.

En daarna is het twee weken wachten totdat Call of Duty: Black Ops Cold War in de schappen ligt. Bekijk hieronder de nieuwe trailer.

Jongeren feesten lekker door; in goedkope hotelkamers

Hotels in Amsterdam hebben met de door de coronacrisis dalende kamerprijzen steeds vaker te maken met overlastgevende jongeren. De politie wil nog niet spreken van een nieuw fenomeen, maar bevestigt wel dat er de laatste weken meerdere incidenten in hotels zijn geweest waarbij jongeren een hotelkamer huurden en voor overlast zorgden. 

"Ze boeken los van elkaar kamers en maken er een feestje van."

De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland heeft van zeker drie hotels in de stad gehoord over de problematiek. "Vanwege de coronacrisis hebben hotels hun prijzen verlaagd, soms wel tot maar veertig euro per nacht. Als een groep jongeren allemaal een tientje inlegt, dan kunnen ze zo'n kamer al snel boeken. Er is verder niet heel veel te doen in de stad."

Nachtportiers mishandeld
Van der Valk Hotel Amsterdam Amstel in Oost is een van de hotels dat met feestende jongeren te maken heeft. Eind vorige maand werden twee nachtportiers van het hotel mishandeld, omdat ze bezoekers met lachgas de toegang weigerden.

"Het is een lastige situatie, want we willen gastvrij blijven", zegt Van der Valk-woordvoerder Vincent van Leeuwen. "We hebben naar aanleiding van de gevallen het deurbeleid aangescherpt. We zetten de mensenkennis van onze portiers in om te bekijken met wat voor gast we te maken hebben. Bovendien moet degene die de kamer boekt zich legitimeren en een geldige creditcard hebben."

Amsterdams probleem
Volgens Van Leeuwen is het een echt Amsterdams probleem, het speelt in geen van de andere hotels van Van der Valk in het land. Ook het Van der Valk-hotel op de Zuidas heeft er niet mee te maken. "Ik denk dat het komt dat het hotel in Oost vanuit de binnenstad goed bereikbaar is met bijvoorbeeld de fiets. We hebben ook van andere hotels in de stad gehoord dat zij met dit probleem zitten."

Volgens dagblad Het Parool ziet ook hotel Ibis Budget Zuid steeds vaker jongeren langskomen. Het hotel zou dagelijks telefoontjes krijgen van jongeren die een hotelkamer willen boeken. Vanwege de voorwaarden, zoals het registreren van een creditcard en het checken van geboortedata, druipen jongeren daar meestal af.

De politie in Zuid is in overleg met de gemeente om andere hotels op de hoogte te brengen van de overlastgevende jongeren. Ook gaan zij scholen benaderen om het met hun leerlingen te bespreken.

Alle Vuelta-renners mogen starten

Alle 176 renners die op de startlijst staan, kunnen morgen beginnen aan de Vuelta. In de laatste testronde werd geen van de renners positief getest op corona.

Er werden 498 tests afgenomen. Twee stafleden zijn wel besmet: Eentje van Sunweb en eentje bij Bahrain-McLaren. Volgens de voorschriften zijn de twee uit hun ploeg verwijderd en zitten nu in quarantine.

De Vuelta start morgen met een heuvelachtige etappe die van Irún naar Arrate gaat.

Random Pics van de Dag #132

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Watch Dogs: Legion is 4K en 30fps op next-gen consoles

Watch Dogs: Legion op PS5 en Xbox Series X draait straks op 4K en 30fps. Daarbij is ook raytracing ook ingeschakeld. Dat heef Lathieeshe Thillainathan, producent van Watch Dogs, via een Reddit 'ask me anything'-topic bekendgemaakt. Het is niet bekend of je ook raytracing kunt uitzetten voor een hogere framerate en hoe het op de minder krachtige Xbox Series S draait.

Watch Dogs: Legion is vanaf 29 oktober beschikbaar voor PS4, Xbox One en pc. De next-gen patch (en gratis upgrade) komt op hetzelfde moment dat de nieuwe consoles uitkomen. Thillainathan zei verder dat er op 9 december ook een gratis multiplayer-update komt.

Hyrule Warriors-trailer toont Sheikah krachten

Hyrule Warriors: Age of Calamity is een prequel op Breath of the Wild. De champions, beroemde krijgers die honderd jaar geleden leefden, zijn allemaal speelbaar. Opvallend daarbij is dat ze niet als Link gebruik kunnen maken van Sheikah krachten. In de onderstaande trailer zien we bijvoorbeeld magnesis, cryonis en stasis. Ook de koroks zijn weer van de partij.

Het blijft de moeite waard om te melden dat dit geen klassieke Zelda-game is. Het is een actie-game waarin je vooral tegen grote hordes vijanden vecht en het wordt gemaakt door Dynasty Warriors-ontwikkelaar Koei Tecmo. Hyrule Warriors: Age of Calamity komt op 20 november uit voor de Nintendo Switch.

Vergoeding voor kinderen geëxecuteerde Indonesiërs

Er komt een vergoeding voor kinderen van standrechtelijk geëxecuteerde Indonesiërs in de periode 1945-1950. Dat liet het kabinet vandaag aan de Tweede Kamer weten.

In oktober 2019 oordeelde het gerechtshof Den Haag dat de staat geen beroep kon doen op verjaring ten opzichte van de kinderen. Het kabinet beraadde zich op deze vonnissen en heeft besloten om niet door te procederen.

Daarnaast stelt het kabinet dus een zelfde schikkingsregeling open voor de kinderen als die voor de weduwen. Het gaat om kinderen die aannemelijk kunnen maken dat hun vader slachtoffer is van standrechtelijke executie.

De schikkingsregeling voor de weduwen is eveneens verlengd, zodat deze gelijk loopt met de regeling voor kinderen.

Het openstellen van de regeling is bedoeld als een laagdrempelig tegemoetkoming aan de nabestaanden. De hoop is dat het de betrokkenen meer rust en duidelijkheid biedt bij het verwerken van deze bewogen periode.

'Grand Prix van Nederland op 2 mei 2021'

Het Spaanse Soymotor.com heeft de uitgelekte Formule 1-kalender van volgend jaar gepubliceerd. Volgens deze kalender wordt de Grand Prix van Nederland op 2 mei 2021 verreden.

De traditionele openingswedstrijd in het Australische Melbourne is vanwege reisrestricties verplaatst naar oktober. Nieuw op de kalender is de GP van Saoedi-Arabië in Djedda. In totaal zijn er 22 races.

Kalender 2021
GP van Bahrein - 14 maart
GP van Vietnam - 28 maart
GP van China - 11 april
GP van Azerbeidzjan - 25 april
GP van Nederland - 2 mei
GP van Spanje - 9 mei
GP van Monaco - 23 mei
GP van Canada - 6 juni
GP van Oostenrijk - 20 juni
GP van Frankrijk - 27 juni
GP van Groot-Brittannië - 11 juli
GP van Hongarije - 25 juli
GP van België - 29 augustus
GP van Italië - 5 september
GP van Rusland - 19 september
GP van Singapore - 26 september
GP van Japan - 10 oktober
GP van Australië - 24 oktober
GP van Verenigde Staten - 7 november
GP van Mexico - 14 november
GP van Saoedi-Arabië - 28 november
GP van Abu Dhabi - 5 december

Twaalf jaar cel geëist voor doden Peter Verhoeven

Op dinsdag 18 september 2018 komt er einde aan het leven van de 38-jarige Peter Verhoeven uit Eindhoven. In zijn eigen woning aan de Ockeghemstraat in de wijk Bennekel wordt hij die avond meerdere keren in zijn borst gestoken met een mes. Hij overlijdt kort daarna aan zijn verwondingen, voor de ogen van zijn ouders. De 23-jarige verdachte uit Eindhoven stond vandaag voor de rechter en hoorde een lange celstraf tegen zich eisen.

Nadat hij is gestoken, weet Peter Verhoeven op eigen kracht nog bij de woning van zijn ouders te komen, die zo’n tweehonderd meter verderop wonen aan de Van Beethovenlaan. Het enige dat hij nog kan zeggen is dat hij gestoken is. Hij zakt in elkaar en overlijdt ter plekke. Er start een groot onderzoek en het is de recherche al gauw duidelijk dat het slachtoffer in zijn eigen woning aan de Ockeghemstraat moet zijn gestoken. Dat blijkt onder meer uit de sporen die daar worden gevonden en uit camerabeelden. Op die beelden is niet alleen Peter Verhoeven te zien, maar ook zijn vermoedelijke belager. De man op de beelden blijkt afkomstig te zijn uit een woning in dezelfde Ockeghemstraat.

Verdachte
Reden voor de recherche om de loep te leggen op de bewoners van het huis. Onder meer dankzij afgeluisterde telefoongesprekken komt een dan 21-jarige man als verdachte naar voren. Hij lijkt op de man die op de camerabeelden te zien is, maar ook wordt DNA van de man gevonden op de kleding van Peter Verhoeven. De verdachte wordt in mei 2019 opgepakt en zit sindsdien vast. Gelet op alle onderzoeksbevindingen is het Openbaar Ministerie (OM) van oordeel dat de verdachte Peter Verhoeven om het leven heeft gebracht.

Motief
Ondanks de bewijzen in de zaak, zwijgt de verdachte. Dus blijft de grote vraag waarom Peter Verhoeven werd gestoken. Namens het OM laat de officier van justitie daarover weten: “Dat deze vraagt onbeantwoord is gebleven neem ik de verdachte zeer kwalijk. Door zijn proceshouding, waarin hij op meerdere punten onsamenhangend en deels aantoonbaar leugenachtig verklaart en waarbij hij later gebruik maakt van zijn zwijgrecht, heeft hij geen enkel teken van berouw getoond maar heeft hij slechts het verdriet en de frustratie bij de nabestaanden en vrienden van Peter vergroot. En dat komt allemaal nog bovenop het grote gemis van Peter.” De officier van justitie is van oordeel dat er sprake is van doodslag: “Op basis van het onderzoeksdossier kom ik tot dat oordeel. Bij moord moet er sprake zijn van kalm en rijp beraad, zoals dat in juridische termen wordt genoemd. Daar is geen bewijs voor en daarom vind ik dat de verdachte moet worden veroordeeld voor doodslag.”

Eis
Bij de strafeis houdt het OM rekening met de ernst van het misdrijf: “Zonder duidelijke reden heeft deze man een einde gemaakt aan het leven van Peter Verhoeven en dat rekenen wij hem zwaar aan.” Het OM eist een gevangenisstraf voor de duur van twaalf jaar tegen de man. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

COVID-19: 8015 nieuwe besmettingen en 17 doden, totaal 236.226 en 6768

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8015 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 236.226 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 85 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 13.936 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Op dit moment liggen er 1404 mensen opgenomen in het ziekenhuis, op de IC verblijven momenteel 406 patiënten.

Er zijn sinds de vorige update 17 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6768 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

BBC: Zware kindermishandeling op streng islamitische scholen in Soedan

Een onderzoek van BBC News heeft systematische kindermishandeling en bewijs van seksueel misbruik op Khalwa's-islamitische scholen in Soedan aan het licht gebracht. Zo valt te lezen bij de BBC.

Gedurende 18 maanden filmde verslaggever Fateh Al-Rahman Al-Hamdani undercover in een aantal streng religieuze scholen in Soedan, sprak met slachtoffers ter plaatse en stelde diverse betrokken partijen vragen over zijn in de khalwa's opgedane ervaringen.

Aan the Guardian vertelt Fateh Al-Rahman Al-Hamdani hierover het volgende verhaal:

'In de buitenwijken van Khartoum. Na maanden undercoverwerk had ik geleerd mijn bezoeken aan Khalwas, de islamitische scholen in Soedan, samen te laten vallen met het avondgebed. Ik ging naar binnen terwijl de sjeiks (leraren) en een stuk of vijftig jongens gekleed in hun witte djellaba's bezig waren met bidden. Terwijl ze knielden, hoorde ik het gerinkel van kettingen aan de geketende benen van de jongens. Ik ging achter hen zitten en begon stiekem te filmen.

Ik begon dit bijna twee jaar durende onderzoek nadat er verhalen over mishandeling op een aantal van deze scholen naar buiten kwamen: kinderen zouden worden geketend, geslagen en seksueel misbruikt. Khalwa's bestaan in Soedan al eeuwen . Er zijn meer dan 30.000 van hen in het hele land , kinderen worden daar onderwezen in de Koran die ze uit het hoofd moeten leren. De khalwa's worden gerund door sjeiks die meestal gratis voor eten, drinken en onderdak zorgen. Als gevolg hiervan sturen arme gezinnen hun kinderen vaak naar khalwas in plaats van naar de openbare scholen in Soedan.

Ik werkte vijf jaar als journalist in Soedan, maar dit was de eerste keer dat een opdracht echt persoonlijk aanvoelde. Ik kreeg zelf les op een khalwa: een plek waar ik elke dag probeerde door te komen zonder klappen zonder geslagen te worden.

In 2018 begon ik dit onderzoek met BBC News Arabic en we bezochten 23 khalwas in heel Soedan. Voordat de juiste undercover apparatuur van de BBC arriveerde, plakte ik mijn telefoon in een notitieboekje om zo stiekem te kunnen filmen.

Ondanks dat ik in mijn jeugd zelf naar een khalwa ben geweest, schrok ik van wat ik aantrof. Ik zag kinderen - sommigen nog maar vijf jaar oud - geslagen en geboeid als wilde dieren. Een jongen met diepe, ruwe wonden rond zijn enkels vertelde me: “We kunnen in groepjes van zes of zeven zitten die allemaal aan elkaar geketend zijn, en zij [de sjeiks] laten ons in cirkels rondrennen. Elke keer dat een van ons omvalt, moeten we weer opstaan, want ze blijven ons slaan ... Ze zeggen dat dit goed voor ons is. "

Een van de ergste ervaringen die ik had, was in 2018 bij Ahmed Hanafy, een gerespecteerde khalwa in Darfur. In een studiekamer, onder een warm golfplaten dak, werd een kleine jongen meer dan 30 keer vastgehouden en geslagen door een leraar. Het enige geluid in de kamer was het geselen van de zweep en het gekwelde geschreeuw van de jongen. Ik wilde de zweep afpakken en de sjeik slaan, maar ik wist dat ik dit niet kon. Toen ik later contact opnam met deze school, bevestigde de sjeik dat ze kinderen slaan, maar ontkende dat het door mij omschreven incident ooit heeft plaatsgevonden.

Een ander verontrustend geval van zware mishandeling was dat van twee 14-jarige jongens, Mohamed Nader en Ismail. Toen ik ze in het ziekenhuis bezocht, lagen ze op hun buik, bewusteloos, hun rug ontdaan van hun eigen vlees. Ze werden zo erg geslagen en gemarteld dat ze bijna stierven. "Ze hielden ze vijf dagen in een kamer zonder voedsel of water", vertelde de vader van Mohamed Nader, Nader, me. 'Ze wreven teer over hun hele lichaam. [Mohamed Nader] is zo zwaar geslagen dat je zelfs zijn ruggengraat kunt zien. "

Ik had gefilmd in dezelfde khalwa waar deze mishandeling was gebeurd, al-Khulafaa al-Rashideen, gerund door een man genaamd Sheikh Hussein. De omstandigheden daar waren de ergste die ik tegenkwam. De meeste jongens werden geboeid en leraren hielden dreigend hun zwepen boven de jongens voor het geval ze fouten maakten. Een student wees op een kamer met getraliede ramen, die hij omschreef als een gevangenis. Het was de kamer waarin Ismail en Mohamed Nader opgesloten hadden gezeten.

Ik hield regelmatig contact met de jongens. Enkele maanden na de mishandeling, terwijl we samen op een PlayStation speelden, begon Mohamed Nader me te vertellen wat er gebeurde toen hij betrapt werd op een ontsnappingspoging met Ismail.

"Ze bonden me vast en legden me op mijn buik voordat ze me sloegen met hun zwepen", zei hij. De afranselingen duurden dagenlang. “Veel mensen kwamen ons slaan terwijl de rest van de khalwa sliep. Daarna, ik weet niet wat er is gebeurd, werd ik wakker in het ziekenhuis. " 

De politie beschuldigde twee leraren van mishandeling, die later op borgtocht werden vrijgelaten. De khalwa bleef gewoon open.

Terwijl hij naar het scherm staarde, zei Mohamed Nader: “Er is verkrachting in de khalwa. Ze komen je er gewoon voor halen op een denigrerende manier. " Hij vertelde dat de kleinere of zwakkere jongens werden misbruikt door de oudere studenten.

Mohamed Nader en Ismail werden niet seksueel misbruikt, maar verschillende andere mensen vertelden me ook dat er verkrachting plaatsvond in de khalwa onder leiding van Sheikh Hussein.

Toen ik terugkeerde naar de khalwa om met hem te praten, gaf sjeik Hoessein toe dat het verkeerd was om kinderen op te sluiten, maar hij hield vol dat het boeien  van kinderen "boordevol voordelen" zat en dat "de meeste khalwa's kettingen gebruiken, niet alleen ik". Hij vertelde me daarnaast dat hij gestopt was met het gebruik van kettingen en dat "de gevangenis" nu een opslagplaats was. Toen ik hem naar beschuldigingen van seksueel misbruik vroeg, werd hij boos, ontkende stellig deze beweringen en beschuldigde mij ervan de Koran te beledigen.

De sjeik stierf eerder dit jaar bij een auto-ongeluk.

De nieuwe overgangsregering van Soedan voert nu een onderzoek uit onder alle khalwa's in het land. De minister van religieuze zaken, Nasreddine Mufreh, zei dat ze zouden worden hervormd. Er mag “geen pak slaag, marteling, schending van mensenrechten of kinderrechten” plaatsvinden binnen khalwas.

Toen ik hem vertelde over het misbruik dat ik had gezien, antwoordde de minister: “Het oude regime had geen wetten die khalwa's regelden. Ik kan een probleem veroorzaakt door 30 jaar oud regime niet van de ene op de andere dag oplossen. "

Door de macht die de sjeiks hebben, is het zeldzaam dat gezinnen naar gerechtigheid zoeken voor hun kind. De ouders van Mohamed Nader hebben echter besloten om aangifte te doen. Hoewel het openbaar ministerie verplicht is om alle gevallen van geweld tegen kinderen te gaan onderzoeken, hebben de ouders van Mohamed Nader een advocaat moeten inhuren om dit af te dwingen.

Op weg naar de rechtbank zei zijn moeder, Fatima, dat de revolutie van 2018 haar optimistischer had gemaakt: “In het verleden hadden we geen rechten, maar nu is het anders. Met de nieuwe regering zullen we onze rechten krijgen, als God het wil. "

Na enkele uren binnen kwam ze teleurgesteld  uit de rechtbank tevoorschijn. Een van de beklaagden was niet komen opdagen en de hoorzitting werd daardoor uitgesteld. De leraren die ervan worden beschuldigd de jongens te hebben geslagen, werken niet mee en hebben nog steeds geen verklaring ingediend. De khalwa wordt nu gerund door de broer van Sheikh Hussein, die me vertelde dat onder zijn leiding het slaan van kinderen niet zou worden getolereerd.

Mohamed Nader en Ismail zijn op een langzame weg naar lichamelijk herstel. Maar duizenden andere kinderen in heel Sudan lopen nog steeds gevaar.'



De 15 minuten durende reportage van BBCNEWS kun je zien in onderstaande video of op de website van BBCNews

Badr Hari heeft COVID-19, gevecht uitgesteld

Badr Hari stapt op 7 november toch niet in de ring voor zijn gevecht tegen Benjamin Adegbuyi tijdens Glory 76. De 35-jarige Marokkaanse kickbokser blijkt COVID-19 te hebben.

Hari zit thuis in quarantaine, maar maakt het volgens Glory naar omstandigheden goed. Ook Hari's trainingspartner Antonio Plazibat zit in quarantaine, uiteraard vanwege contact met Hari. De Kroaat zou in Rotterdam uitkomen tegen de Fransman Nordine Mahieddine, maar dat lijkt ook niet door te gaan.

Het hele evenement is zelfs uitgesteld en dus is het ook wachten op het voornaamste gevecht tijdens Glory 76: de Fransman Cedric Doumbé zou dan zijn wereldtitel in het weltergewicht verdedigen tegen aartsvijand Murthel Groenhart.

Verlaat Trump de VS als hij verliest?

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Macon, Georgia afgelopen vrijdag, stelde Trump zich een toekomst voor waarin hij de verkiezingen verliest. Hij liet de gedachte vallen misschien wel het land te verlaten.

Hij stelde bij de gedachte dat hij dan zou verliezen van de slechtste presidentkandidaat ooit...
Hij zou zich daarbij dan niet zo goed voelen, en dus dan het land misschien verlaten.

Of dit het land normaal verlaten is, of vluchten uit angst voor vervolging heeft hij niets over gezegd. Verschillende aanklachten zijn in voorbereiding voor wanneer hij president af is...

Geniet online van Manifestations tijdens de Dutch Design Week 2020!

Kijk vanuit vier monsterlijke perspectieven naar de interactie tussen mens & technologie en ontdek de dilemma's die de technische ontwikkelingen met zich meebrengen. Want wie is nu echt de Beauty en wie the Beast? Zijn wijzelf misschien het monster? Vreemd en angstaanjagend... of juist lief en menselijk zoals Koekiemonster?

Denk aan robots, E-fashion, een moslima autocoureur, eenzame zwembadjes, babykleding voor moeders met smartphone verslaving, een wearable bullshit leugendetector, post apocalyptische video's, emotie-monsters…
Leer meer over jezelf, oplossingen voor veiligheid & verbondenheid in de publieke ruimte en meer.

Je vindt alle projecten online op Manifestations.nl en op DDW.nl. Live chats, live streams, second life en andere manieren maken het mogelijk om de projecten te ervaren. Bij Manifestations kom je niet alleen oog in oog te staan met de toekomst van technologie, je maakt er ook kennis met veelbelovende kunstenaars van de toekomst. Laat je verrassen door de projecten van de expositie die voor 80% uit jonge talenten bestaat. Ze dagen je uit met een scherp randje, maar blijven innovatief en speels. Bij Manifestations ontdek je hun werk voor het eerst en zie je hoe de innige relatie tussen mens en technologie tot bloei komt of juist volledig uit de hand kan lopen. Kunstenaars uit vorige edities zijn inmiddels opgenomen in grote internationale expo’s en museumcollecties.

KOZP: 'Ook grijze piet is een racistische karikatuur'

De oplossing om zwarte pieten in het vervolg grijs te schminken, zoals onder meer het plan is bij de intocht volgend jaar in Leeuwarden, kan niet op goedkeuring van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) rekenen. Zo valt te lezen bij de Leeuwarder Courant.

Al in 2013 werd duidelijk gemaakt de de hele figuur Piet dient te verdwijnen, omdat zelfs groene Pieten racistisch zijn. 

'Vaak behoudt ook de grijze piet rode lippen en een ‘afro’-pruik en past deze variant perfect in het rijtje van de zwarte en bruine pieten’ schrijft KOZP ( Kick Out Zwarte Piet) in een statement.

Inbreker (16) aangehouden na mishandeling man (76)

De bewoner van een woning aan de Stevensbeekseweg raakte vanochtend in alle vroegte gewond toen hij in zijn woning tegen een inbreker "aanbotste".

Rond 05.00 uur sloeg de inbreker toe bij een woning aan de Stevensbeekseweg in Overloon. De inbreker werd opgemerkt door de 76-jarige bewoner. De man kreeg hierbij een aantal fikse klappen in het gezicht. De vrouw van de bewoner bleef ongedeerd. De man was gelukkig goed aanspreekbaar en is met verwondingen aan zijn gezicht en hoofd naar het ziekenhuis overgebracht. Daar verblijft hij momenteel nog steeds. De politie hoopt later vandaag met hem te spreken.

Nabij de woning werd een 16-jarige jongen uit Overloon aangehouden. Kort voor de inbraak op de Stevensbeekseweg zijn er in de omgeving meerdere inbraken gepleegd. De politie verdenkt daar ook de aangehouden verdachte van. De reeks inbraken wordt onderzocht door de recherche. De verdachte zit voorlopig vast.

Jumbo-Visma bevestigt komst vrouwenploeg

Het hing al een tijdje in de lucht maar nu heeft Team Jumbo-Visma officieel bevestigd dat men in 2021 actief zal zijn in het vrouwenpeloton. Blikvanger van de ploeg is Marianne Vos.

“De tijd is inmiddels rijp om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Het is fantastisch om middels een eigen vrouwenploeg een grote bijdrage te gaan leveren aan het nationale en internationale vrouwenwielrennen”, aldus teammanager Richard Plugge. “Met de komst van deze vrouwenploeg maken we Jumbo-Visma compleet, waarbij we talentherkenning, talentontwikkeling en topsport op het hoogste niveau omarmen.”

De ploeg heeft twaalf rensters gecontracteerd. Bekendste naam is meervoudig wereldkampioene Vos. “Ik ben trots dat ik vanaf volgend jaar onderdeel ben van Jumbo-Visma. De visie en ambitie van de ploeg spreken mij er aan. Ik kijk ernaar uit om samen van start te gaan”, aldus Vos.

Selectie 2021
Teuntje Beekhuis (NED) (afkomstig van Lotto Soudal Ladies)
Jip van den Bos (NED) (Boels-Dolmans)
Nancy van der Burg (NED) (Parkhotel Valkenburg)
Anna Henderson (GBR) (Team Sunweb)
Romy Kasper (DUI) (Parkhotel Valkenburg)
Anouska Koster (NED) (Parkhotel Valkenburg)
Riejanne Markus (NED) (CCC-Liv)
Pernille Mathiesen (DEN) (Team Sunweb)
Aafke Soet (NED) (Ceratizit-WNT)
Karlijn Swinkels (NED) (Parkhotel Valkenburg)
Julie Van de Velde (BEL) (Lotto Soudal Ladies)
Marianne Vos (NED) (CCC-Liv)

Nederland wil samen met België en Duitsland WK voetbal voor vrouwen organiseren

De KNVB wil samen met de voetbalbonden van België en Duitsland in 2027 het WK voetbal voor vrouwen organiseren. Hiervoor hebben de drie bonden een verzoek gedaan bij de wereldvoetbalbond FIFA.

“Het vrouwenvoetbal in onze landen bevindt zich weliswaar in andere fases van ontwikkeling, maar we delen de aspiratie om met de organisatie van dit WK de sport nationaal én mondiaal een impuls te geven”, aldus de KNVB. “We geloven erin dat we door dit staaltje teamwork echt het verschil kunnen maken en de kans om dit toernooi te mogen organiseren vergroten.”

Australië en Nieuw-Zeeland organiseren in 2023 het eerstvolgende WK.

PvdD wil mensen naar de prullenbak wijzen

In weinig steden wordt zo weinig afval gescheiden als in Den Haag. Het is tijd dat de gemeente dat serieus aan gaat pakken, vindt de Partij voor de Dieren Den Haag. De partij dient vandaag een voorstel in voor een jaarlijkse voorlichtingsbrief naar alle Haagse huishoudens. Zo worden alle mensen naar de gescheiden afvalbakken gewezen, stelt de partij.

75%
Van de landelijke overheid moet driekwart van het afval dit jaar gescheiden worden ingezameld. De gemeente Den Haag haalt dat bij lange na niet. In 2019 werd slechts 32 procent van het Haagse afval gescheiden ingezameld. De Hofstad is daarmee hekkensluiter. ‘De Partij voor de Dieren vindt de afwachtende houding van de gemeente om dit te verbeteren onacceptabel,’ zegt raadslid Robin Smit.

Communicatie
De communicatie vanuit de gemeente is een pijnpunt voor de partij. ‘Die hangt te veel af van het eigen initiatief,’ zegt Smit. ‘Je moet in Den Haag zelf op zoek naar de informatie over afvalscheiding. Andere gemeenten sturen vaker zelf een brief.’ 

Brief
Huishoudens zouden daarom jaarlijks een brief moeten krijgen met de mogelijkheden om afval gescheiden aan te bieden op hun adres. Smit: ‘Afval scheiden begint bij weten wat mogelijk is. Waar is de dichtstbijzijnde container voor PMD-afval? Wat mag er in de gft-bak? De gemeente moet werk maken van deze voorlichting.’

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Emile Roemer adviseert minister over verbetering kwaliteit rijschoolbranche

Op verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat oud-Kamerlid Emile Roemer als onafhankelijk adviseur onderzoeken hoe de kwaliteit van de rijschoolbranche verbeterd kan worden.

De laatste jaren zijn er steeds vaker signalen van misstanden in de rijschoolsector. Het gaat dan onder meer om financieel wanbeleid van rijscholen, fraude door rijscholen bij theorie- en praktijkexamens of onjuiste voorlichting aan consumenten over bijvoorbeeld slagingspercentages of de inhoud van examens en opleiding. Dit soort misstanden duperen niet alleen consumenten, maar kunnen ook negatieve gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid. Slecht functionerende rijscholen kunnen ertoe leiden dat leerlingen niet worden opgeleid tot verantwoorde weggebruikers.

De komende maanden gaat Roemer aan de slag om inzicht te krijgen in wat nodig is om de kwaliteit van de rijschoolsector te verbeteren. De mogelijkheid van certificering van rijscholen maakt hiervan onderdeel uit. Roemer wordt hierbij bijgestaan door een begeleidingsgroep die is samengesteld uit onder meer vertegenwoordigers van de Alliantie Samen Sterk, een initiatief uit de sector zelf om de kwaliteit te verbeteren. Ook het CBR en het instituut voor certificering en examinering in de mobiliteitsbranche (IBKI) maken onderdeel uit van de begeleidingsgroep. De planning is dat Roemer begin 2021 een advies aan de minister uitbrengt over wat er nodig is om misstanden uit de sector te bannen.

Emile Roemer (1962) is momenteel waarnemend burgemeester van Alkmaar. Eerder was hij onder meer fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer en waarnemend burgemeester van Heerlen.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK! Wat een weer: ruimte voor de zon en droog

Vandaag zijn er wolkenvelden maar is er ook ruimte voor de zon. Aanvankelijk komt er lokaal (mogelijk dichte) mist voor, maar deze lost in de loop van de ochtend op. Lokaal komt een bui voor, in de loop van dag vooral in het noordwesten. De maximumtemperatuur ligt rond 13°C. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind. In de middag draait de wind naar zuid tot zuidoost en neemt aan zee en op het IJsselmeer toe naar vrij krachtig.

Komende nacht is er alleen hoge bewolking. Het blijft droog en de minima liggen tussen 5°C in het oosten en 10°C in het zuidwesten. De wind is zuidoostelijk en zwak tot matig.

Dinsdag overdag is er eerst nog hoge bewolking waar de zon doorheen schijnt. In de middag wordt de bewolking van het westen uit dikker en gaat het regenen. De maxima liggen tussen 12°C in het westen en 17°C in het zuidoosten. De wind is zuidelijk, matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Ochtendzonnetje (Foto: Pukeko )
Ochtendzonnetje (Foto: Pukeko )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

De Sousa te sterk voor Van Gerwen in finale European Darts Grand Prix

Jose de Sousa heeft in Sindelfingen zijn eerste Euro Tour op zijn naam geschreven. De Portugees was in de finale van de European Darts Grand Prix met 8-4 te sterk voor Michael van Gerwen.

De nummer één van de wereld zat geen moment lekker in de wedstrijd, terwijl zijn Portugese tegenstander imponeerde met een gemiddelde van bijna 106. Het is voor De Sousa zijn derde PDC -titel, na twee eerdere eindzeges op vloertoernooien.

In de beginfase wisten beide spelers elkaar één keer te breaken, maar na op 2-2 schoof het momentum definitief naar De Sousa. The Special One brak Van Gerwen met een elfdarter voor 4-2 en hield zijn eigen leg met een 86 check-out. In leg elf kwam De Sousa op één leg van de winst na een mooie 146 finish, waarna hij het in de leg van Van Gerwen meteen afmaakte met een twaalfdarter voor de wedstrijd.

Ook andere Nederlanders wisten goed te presteren op de European Darts Grand Prix. Maik Kuivenhoven kwam tot de laatste acht na zeges op onder meer Daryl Gurney en Glen Durrant. Vincent van der Voort en Martijn Kleermaker bereikten de derde ronde, terwijl Derk Telnekes in de tweede ronde werd uitgeschakeld.

Uitslagen finaledag European Darts Grand Prix 2020 - achtste finales
Maik Kuivenhoven 6-3 Glen Durrant
Ian White 6-2 Michael Smith
Darius Labanauskas 6-2 Joe Cullen
Jose De Sousa 6-3 Gerwyn Price
Mensur Suljovic 6-5 Jamie Hughes
Rob Cross 6-1 Martijn Kleermaker
Nathan Aspinall 6-2 James Wade
Michael van Gerwen 6-5 Vincent van der Voort

Kwartfinale
Ian White 6-4 Maik Kuivenhoven
Jose De Sousa 6-4 Darius Labanauskas
Mensur Suljovic 6-0 Rob Cross
Michael van Gerwen 6-5 Nathan Aspinall

Halve finale
Jose De Sousa 7-6 Ian White
Michael van Gerwen 7-1 Mensur Suljovic

Finale
Jose De Sousa 8-4 Michael van Gerwen

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.