FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 oktober 2020

'Geschiedenisleraar vermoord na tonen spotprent Mohammed'

Een Franse geschiedenisleraar is in een voorstad van Parijs door een Tsjetjseense tiener onthoofd, omdat hij in een les over vrijheid van meningsuiting spotprenten over de profeet Mohammed heeft laten zien.

De verdachte zou 'Allah Akbar' hebben geroepen en is ter plaatse door de politie doodgeschoten nadat hij met een mes omstanders bedreigde. De man zou een foto van het afgehakte hoofd op zijn Twitterfeed met de naam Al Ansar gezet hebben.

In die tweet (pas op: schokkend) schreef hij: "in de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle. Van Abdullah, de Dienaar van Allah, tot Marcon, de leider van de ongelovigen, heb ik een van je hellehonden geëxecuteerd die Mohammed durfde te kleineren, kalmeer zijn medemensen voordat je een harde straf wordt opgelegd."

Het slachtoffer had volgens Franse plaatselijke kranten recent klachten gekregen van moslims, waarschijnlijk ouders van leerlingen van de school waar hij les gaf, omdat hij een spotprent van de profeet Mohammed in de klas had laten zien.

Afbeeldingen van Mohammed zijn volgens de Religie van de Vrede godslastering. De aanval zou dan ook een laffe wraakactie zijn.

Inmiddels is het nationaal antiterreurparket met het onderzoek belast en de Franse president Emmanuel Macron noemde deze barbaarse daad 'een islamitische terreurdaad'.

Trump tweet bericht dat Twitter zichzelf stilgelegd heeft

Trump heeft een bericht van Babylon Bee getweet dat Twitter zichzelf stilgelegd heeft. Inderdaad nogal tegenstrijdig, blijkbaar had de oh zo intelligente 4D-schaak spelende president van de VS dat niet door.

Babylon Bee is net als The Onion en De Speld, een satirische site. Zij hadden een artikel geschreven dat Twitter zichzelf platgelegd had om te voorkomen dat een twijfelachtig verhaal over Biden verder verspreid zou worden. Dit was uiteraard een reactie op de daadwerkelijke maatregelen die Twitter eerder deze week nam.

Trump vond het blijkbaar zo'n groot nieuws dat iedereen het moest weten en stuurde het artikel de wijde wereld in door middel van een Tweet. Daarbij dus ook missende dat het om een satirische site gaat.

Iedere zichzelf respecterende satirische site geeft daar dan uiteraard weer een reactie op door een jaren eerder geschreven artikel nog eens in een daglicht te zetten.

Random Pics van de Dag #130

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

N.E.C. verslaat Jong FC Utrecht met ruime cijfers, Jong Ajax wint van Jong AZ

N.E.C. heeft vrijdagvond met ruime cijfers Jong FC Utrecht verslagen. De Nijmegenaren wonnen in de Domstad met 1-4. De ontmoeting tussen de “Jong”-elftallen van Ajax en AZ eindigde in 3-2.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Jong FC Utrecht - N.E.C. 1-4
Jong Ajax - Jong AZ  3-2
Excelsior - MVV Maastricht 2-0
FC Volendam - Jong PSV 5-1

Nederland slaat EK turnen in Turkije over

Bij de Europese kampioenschappen turnen in december zullen dit jaar geen Nederlandse turners aan de start verschijnen. In overleg met de medische staf en sportkoepel NOC*NSF is besloten niet af te reizen naar Turkije.

"We nemen onze verantwoordelijkheid als land waarin het virus op dit moment zo heftig is en nemen geen risico's. De veiligheid van de sporters en de begeleiding staat voorop. Uiteraard hebben we begrip voor de lastige situatie van onze sporters en het feit dat zij een groot toernooi als de EK zullen moeten missen", zegt technisch directeur Mark Meijer.

De meerkampwedstrijd bij de senioren zou in eerste instantie gelden als het kwalificatiemoment voor de Olympische SPelen, maar de Europese gymnastiekunie EG maakte onlangs al bekend dat te schrappen. De Europese- en internationale gymnastiekunie kijken samen met het IOC naar een nieuwe datum.

De KNGU onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor het organiseren van een vervangend toernooi voor junioren en senioren. Deze wedstrijd zou moeten plaatsvinden in Heerenveen, waar in december een nieuwe turnhal geopend wordt. 

Na het uitstellen van de EK in april (Parijs voor dames, Baku voor de heren), werd het toernooi in zijn geheel verplaatst naar Baku (december). Een week geleden werd het toernooi opnieuw verplaatst, dit keer naar het Turkse Mersin. De titelstrijd voor de mannen staat gepland van 9 tot 13 december en die van de vrouwen van 17 tot 20 december.

Vorig jaar greep turner Epke Zonderland de Europese titel aan het onderdeel rekstok. Eythora Thorsdottir won destijds EK-zilver op het onderdeel vloer.

Ulissi sprint naar tweede ritzege deze Giro d'Italia

Diego Ulissi heeft zijn tweede ritzege in deze Giro d'Italia te pakken. De Italiaan van UAE was in de sprint de snelste van het uitgedunde peloton. Ulissi won voor rozetruidrager João Almeida, die daarmee wel zes bonificatieseconden wist te pakken. Patrick Konrad kwam als derde over de streep.

Na de lastige rit van donderdag dankzij het parcours en het weer stond vandaag een etappe van 192 kilometer op het programma. De eerste 150 kilometer waren volledig vlak, maar in het laatste deel van de etappe lagen twee lastige klimmetjes op het programma.

Zeven renners kregen in de beginfase van de etappe de ruimte van het peloton, maar al snel meldde Bora-hansgrohe zich op kop van het peloton en al snel werd duidelijk dat de winnaar van de etappe in het peloton zou zitten.

Op het eerste klimmetje was de voorsprong van de kopgroep onder de minuut gezakt en nog altijd bepaalde Bora-hansgrohe, het team van Peter Sagan het tempo. Dat tempo zou te hoog zijn voor de verschillende sprinters in het peloton, waaronder Arnaud Démare. De winnaar van vier etappes deze Giro moest passen, maar kon in de afdaling weer terugkomen.

Op het volgende klimmetje moest Démare opnieuw passen, maar ook Sagan kon het tempo niet volgen van het peloton. In de afdaling probeerde Sagan het nog wel om de aansluiting te vinden met het uitgedunde peloton, maar zou daarin niet slagen.

Zonder de sprinters bleek Diego Ulissi over de snelste benen te beschikken. Hij won met een halve wiel voorsprong rozetruidrager João Almeida. Almeida pakte met zijn tweede plaats wel zes bonificatieseconden en zorgde dat het met Wilco Kelderman nu veertig seconden is.

Zaterdag is een belangrijke dag voor de klassementsrenners in de Giro d'Italia. Dan staat namelijk de individuele tijdrit van 34,1 kilometer op het programma.

Acht nieuwe spelers voor Suriname, geen toestemming voor Leerdam en Donk

Suriname mag van de FIFA acht nieuwe spelers toevoegen aan de selectie van het nationale elftal. De wereldvoetbalbond stond 'de overstap' van Kelvin Leerdam en Ryan Donk echter niet toe.

De Surinaamse voetbalbond droomt van een toekomstige deelname aan een WK en is al een tijdje bezig met het versterken van de selectie door het aantrekken van Nederlandse spelers met een Surinaamse achtergrond. Sinds vorig jaar kunnen die voetballers door een zogeheten sportpaspoort ook voor Suriname uitkomen.

De FIFA gaf vrijdag acht voetballers toestemming om voor Suriname uit te komen: Damil Dankerlui (FC Groningen), Ryan Koolwijk (Almere City FC), Dion Malone (NAC Breda), Ishan Kort (Almere City FC), Myenty Abena (Slovan Bratislava), Nigel Hasselbaink (zonder club), Tjaronn Chery (Maccabi Haifa) en Roland Alberg (Roda JC).

Bondscoach Dean Gorré wilde ook Kelvin Leerdam (Seattle Sounders FC) en Ryan Donk (Galatasaray) verwelkomen, maar van deze spelers is het verzoek om voor Suriname te mogen uitkomen door de FIFA afgewezen. Het is niet duidelijk waarom de spelers zijn afgewezen. De Surinaamse voetbalbond heeft de FIFA om uitleg gevraagd.

Ook Jaïro Riedewald, momenteel onder contract bij Crystal Palace, staat hoog op het verlanglijstje van de Surinaamse bond, die onlangs honderd jaar bestond.

Wil Suriname het WK in Qatar halen, dan moeten eerst zien af te rekenen met Canada, Bermuda, Kaaimaneilanden en Aruba. Alleen de groepswinnaar gaat naar de tweede ronde in het kwalificatietoernooi van de CONCACAF-zone. 

Koning (niet meer) op vakantie

Koning Willem-Alexander en zijn vrouw Koningin Máxima zijn op vakantie in een week waarin Nederland in een (soort van) lockdown zit. Op flightradar was het regeringstoestel te zien op weg naar Athene, de hoofdstad van Griekenland. Bronnen bevestigen dat het inderdaad om de Koning en Koningin gaat die onderweg zijn naar hun vakantievilla. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) kan dit echter niet bevestigen of ontkennen.

De mogelijke vakantie ligt erg gevoelig, vlak na de persconferentie waarin een gedeeltelijke lockdown werd aangekondigd, die inmiddels is ingegaan. Volgens de RVD houden de Koning en Koningin zich aan de geldende regels. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is de vraag; eerder werden de Koning en Koningin gespot terwijl zij te weinig afstand hielden. 

De vice-premier, Hugo de Jonge, zei niets te weten over een vakantie. Andere politici stellen zich kritischer op. Zo wil Ronald van Raak van de SP opheldering, omdat de Koning hiermee laat zien dat de sfeer in Nederland niet goed is. Ook Joost Sneller van D66 vindt het onbegrijpelijk en ook niet verstandig, dit door de eerder gepubliceerde foto's.

Update 21:15
De Koning en Koningin hebben hun vakantie afgebroken. "We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons", laat het koningspaar weten. Ondanks dat er code geel geldt in Griekenland, mag men er wel naar op vakantie. De combinatie van de oproep vooral thuis te blijven heeft het koningspaar besloten weer huiswaarts te keren. Premier Rutte was wel op de hoogte van de vakantie.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Restaurants Berlijn weer open; geen bewijs nut tegen verspreiding coronavirus

Een rechtbank in de Duitse hoofdstad Berlijn heeft gehakt gemaakt van de maatregel van bondskanselier Angela Merkel om alle restaurants in Berlijn tussen 23.00 uur en 06.00 uur te sluiten om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. Dit, nadat elf restauranthouders naar de rechter waren gestapt vanwege de verplichte nachtelijke sluiting.

Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat het sluiten van de restaurants een significante vertraging in de verspreiding zou opleveren en mogen de restaurants voorlopig weer open. Restaurants zouden dan wel de strikte regels omtrent het dragen van mondneuskapjes en de anderhalve meter afstand moeten navolgen.

Volgens het Robert Koch Instituut, een onafhankelijke hogere federale autoriteit voor infectieziekten en niet-overdraagbare ziekten in Duitsland, zijn de meeste besmettingen te herleiden naar feestjes thuis, geloofsdiensten, slachterijen, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.

Duitsland haalt inmiddels de teugels aardig aan om de almaar stijgende aantallen coronabesmettingen tegen te gaan. Zo zijn ze streng aan het controleren op het dragen van mondkapjes, avondklokken en restricties op samenkomsten.

Volgens Merkel zijn de huidige maatregelen nog niet streng genoeg, maar voorlopig moet ze accepteren dat restaurants gewoon weer open mogen.

Sunweb met vijf talenten naar Vuelta

Sunweb zal komende dinsdag met een jonge ploeg aan de start verschijnen van de Ronde van Spanje. In de selectie zijn vijf debutanten opgenomen.

De Nederlander Thymen Arensman (20), de Brit Mark Donovan, de Duitsers Max Kanter en Martin Salmon en de Belg Ilan Van Wilder doen voor het eerst mee aan een grote ronde. De Australiërs Robert Power en Michael Storer en de Duitser Jasha Sütterlin maken de selectie van Sunweb voor de Vuelta compleet.

Assassin's Creed Valhalla is goud

Ubisoft maakt bekend dat Assassin's Creed Valhalla goud is. De game is hiermee klaar voor launch en wordt niet meer uitgesteld. Concreet betekent het dat de game gewoon op 10 november uitkomt.

De game komt naar pc, Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation 4 en op 19 november ook naar PlayStation 5.

India: man met bijna een kilo goud rectaal verstopt aangehouden op vliegveld

Op het vliegveld van Kannur, India, is eergisteren een man gearresteerd omdat hij bijna een kilo aan goudstaven (972 gram) in zijn endeldarm had verstopt.  De man viel op omdat hij nogal 'eigenaardig liep'.

De man, die net uit Dubai was geland, probeerde zo te ontkomen aan betaling van invoerrechten en overige belastingen over het ingevoerde goud. Het komt overigens vaker voor dat men vanuit Dubai goud rectaal India probeert binnen te smokkelen, maar dat gebeurt meestal in kleinere hoeveelheden (zie 2e tweet). Ook wordt goud vaak in mondkapjes, speelgoed of ondergoed meegesmokkeld.

Next-gen versies Marvel's Avengers uitgesteld

Square Enix heeft in een update aangegeven dat nieuwe content voor Marvel's Avengers wordt uitgesteld. Het gaat specifiek om de Xbox Series X|S- en PlayStation 5-versies van de game en een nieuwe Operation met Kate Bishop in de hoofdrol.

Marvel's Avengers: Kate Bishop - Taking AIM zou eigenlijk in oktober uitkomen, maar komt nu wat later. De next-gen versies halen 2020 helemaal niet meer en komen ergens volgend jaar beschikbaar. Square Enix heeft op deze manier meer tijd om te werken aan bug fixes, nieuwe systemen, nieuwe content en betere upgrades.

De gehele update kun je lezen in het bronartikel.

Kate Bishop Marvel's Avengers

Toename werkloosheid afgevlakt naar 413.000 werklozen

In september waren 413 duizend mensen werkloos, dat is 4,4 procent van de beroepsbevolking. In vergelijking met augustus daalde de werkloosheid en is de stijging van de afgelopen maanden afgevlakt. In de afgelopen drie maanden kwamen er gemiddeld 3 duizend werklozen per maand bij. In juni tot en met augustus steeg het aantal werklozen nog met gemiddeld 32 duizend per maand en was het werkloosheidspercentage gestegen naar 4,6. Het aantal werkenden nam in de afgelopen drie maanden ook licht toe, met gemiddeld 2 duizend per maand. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking. UWV registreerde eind september 278 duizend lopende WW-uitkeringen.

De beroepsbevolking (alle werkenden en werklozen samen) groeide in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 5 duizend mensen per maand. Hiermee is het aantal mensen op de arbeidsmarkt met 9,3 miljoen op een vergelijkbaar niveau als in de eerste drie maanden van 2020. 4,2 miljoen mensen hadden in september om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,8 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld duizend per maand gedaald.

Werkloosheid in september gedaald
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt vaak gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator zijn mensen van 15 tot 75 jaar die geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn, werkloos. Met 413 duizend werklozen in september was 4,4 procent van de beroepsbevolking werkloos. In augustus was dat 4,6 procent (426 duizend). Tussen maart en augustus nam de werkloosheid nog maandelijks toe.

UWV: Opnieuw een daling van het aantal WW-uitkeringen
Net als in augustus daalde ook in september het aantal lopende WW-uitkeringen. UWV verstrekte eind september 278 duizend WW-uitkeringen, ruim 13 duizend minder dan eind augustus (292 duizend WW-uitkeringen). In bijna elke sector is het aantal WW-uitkeringen gedaald. De afname was vooral zichtbaar onder jongeren tussen de 15 en 25 jaar (-17,6 procent).

UWV: Minder nieuwe WW-uitkeringen
In september werden er gemiddeld 6,2 duizend nieuwe WW-uitkeringen per week verstrekt. Dat is een afname van 13,2 procent ten opzichte van augustus (gemiddeld 7,1 duizend per week). Van maart t/m juli in 2020 lag de instroom door de coronacrisis fors hoger dan in 2019. Deze trend heeft zich niet doorgezet. In augustus en september was de gemiddelde instroom per week slechts iets hoger dan een jaar eerder.

Meer mensen vanuit werkloosheid aan het werk
In september waren 413 duizend mensen werkloos. Drie maanden eerder, in juni, waren er 404 duizend werklozen. In deze periode nam het aantal werklozen dus met 9 duizend toe (gemiddeld 3 duizend per maand). Dit kwam vooral doordat meer mensen op zoek gingen naar werk (van niet-beroepsbevolking naar werkloos) dan dat er mensen stopten met zoeken naar een baan (van werkloos naar niet-beroepsbevolking). Per saldo groeide de werkloosheid hierdoor met 44 duizend mensen in de afgelopen drie maanden.

Het aantal werklozen die een baan vonden (van werkloos naar werkzaam) was hoger dan het aantal werkenden die werkloos werden (van werkenden naar werkloos). Hierdoor daalde de werkloosheid per saldo met 36 duizend personen. Hiermee is dit saldo voor het eerst sinds maart dit jaar weer negatief.

Het aantal mensen met werk nam tussen juni en september ook licht toe, met 5 duizend. Dit komt met name doordat in deze periode meer werklozen werk vonden (van werkloos naar werkzaam), dan werkenden een baan verloren (van werkzaam naar werkloos). 

Illegale gokkelder in Rijen ontruimd, nader onderzoek volgt

De politie ontruimde donderdag 15 oktober een professioneel ingerichte gokkelder aan het Landkaartje in Rijen. In de kelder troffen agenten gokkasten, pokertafels, stoelen en duizenden euro’s contant geld aan. Alles is in beslag genomen en de politie is in samenwerking met de kansspelautoriteit een onderzoek gestart.

Agenten controleerden donderdag 15 oktober, naar aanleiding van verschillende overlast meldingen, een woning aan het Landkaartje in Rijen. Tijdens de controle werd een professioneel ingerichte gokkelder onder de woning aangetroffen. De kelder was onder andere voorzien van professionele pokertafels, gokkasten en diverse eet- drinkwaren. Tevens trof de politie ook duizenden euro’s contant geld aan en was er sprake van diefstal van stroom. De politie is in samenwerking met de kansspelautoriteit een onderzoek gestart naar de strafbare feiten. De bewoner van het pand moet zich bij de politie komen verantwoorden.

Dierenambulance bevrijdt klemzittende duif

Gisteren heeft de dierenambulance Amsterdam een duif uit een wel zeer netelige situatie bevrijd. Het diertje zat met zijn pootje vast bovenaan een hoge deur bij de Foodhallen in Amsterdam. Op een bloedend pootje na, kwam de duif er gelukkig goed vanaf! Het filmpje van deze reddingsactie is door dierenambulance Amsterdam op Twitter geplaatst.

COVID-19 uitbraak in kerncentrale, minstens 26 personeelsleden besmet

Minstens 26 personeelsleden van de kerncentrale van Doel zijn besmet met het coronavirus. Dat bevestigt Engie Electrabel. De positief geteste medewerkers worden in quarantaine geplaatst en de kerncentrale doet aan contactonderzoek om de corona-uitbraak verder in kaart te brengen. Zo valt vandaag te lezen op PZC.nl.

Steekwapens en drugs in beslag genomen op kermis Den Haag

Tijdens meerdere tassencontroles bij de ingang van de kermis op het Malieveld te Den Haag, hebben agenten een grote hoeveelheid (steek)wapens en drugs in beslag genomen. De kermis vond plaats van 11 september tot en met 11 oktober 2020.

De kermis hoort een leuke en vooral ook veilige plek te zijn voor jong en oud. Tijdens de kermis vonden er meerdere incidenten plaats waar jongeren met wapens bij betrokken waren. Zo heeft de politie op vrijdagavond 11 september twee steekwapens in beslag genomen, en op maandagavond 14 september 6 aanhoudingen verricht voor mogelijk vuurwapenbezit. Hierbij werd door een agent een waarschuwingsschot gelost.

Deze incidenten waren aanleiding voor de kermisorganisatie en de politie gezamenlijk op te trekken en preventief tassencontroles uit te voeren bij de ingang van de kermis, om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. Tijdens de controles trof de politie onder andere steekwapens en drugs aan. Deze zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

Een mes op zak is niet normaal
De politie maakt zich ernstige zorgen over het ogenschijnlijke gemak waarmee jongeren met een wapen op zak de deur uit gaan. Wanneer een jongere het wapen al bij zich heeft, is de stap naar het daadwerkelijk gebruiken van het wapen minder groot. 

Politie vindt 73 kg hasj in auto

Een 32-jarige man is donderdagmiddag aangehouden op de grens bij De Lutte. Hij werd gepakt met 73 kilo hasj in zijn auto. Volgens de Duitse politie had de drugs een straatwaarde van zo'n 600.000 euro. De man werd staande gehouden op de grensovergang bij De Lutte. Zo valt te lezen op Tubantia.nl


Digimon Story: Cyber Sleuth behaalt mijlpaal van 1.5 miljoen

Bandai Namco maakt bekend dat Digimon Story: Cyber Sleuth en Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker's Memory samen goed zijn voor anderhalf miljoen verkochte eenheden.

De game lanceerde oorspronkelijk in 2015 in Japan en kwam pas in 2016 naar het Westen. De opvolger verscheen wereldwijd in 2018 en kreeg later nog een port voor Nintendo Switch en pc. Het is goed nieuws voor fans van de serie, want Bandai Namco lijkt blij te zijn met de cijfers.

Beatrixziekenhuis Gorinchem luidt de noodklok over agressie

Boze bezoekers die weigeren een vragenlijst in te vullen bij de ingang en familieleden die woest zijn omdat er maar één bezoeker per patiënt wordt toegestaan. Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem luidt de noodklok over de toenemende agressie in ziekenhuizen. 'Het is zelfs al een keer fysiek geworden', zegt afdelingshoofd polikliniek Janneke Tukker op Rijnmond.nl .

COVID-19: 7997 nieuwe besmettingen en 18 doden, totaal 211.938 en 6708

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7997 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 211.938 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 86 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 13.703 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Op dit moment liggen er 1321 mensen opgenomen in het ziekenhuis, op de IC verblijven momenteel 360 patiënten.

Er zijn sinds de vorige update 18 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6708 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Koert Westerman gaat de landelijke politiek in

Code Oranje, de partij van voorman Richard de Mos, heeft zich verstrekt met een bekend gezicht: Koert Westerman. De sportpresentator is in zijn woonplaats al actief in de politiek bij 'Wij zijn Oudewater'. Westerman lijkt vooralsnog niet de ambitie te hebben zelf in de Tweede Kamer terecht te komen.

"Vroeger was ik fan van D66, maar nu de door hen weggegooide kroonjuwelen door Code Oranje zijn opgepoetst, wil ik mij inzetten voor deze beweging", zo vertelt Westerman in het persbericht. Hij wil de bevolking de politieke agenda wil laten bepalen. "Dat kan door het invoeren van burgertoppen, digitale vormen van democratie en burgerbegrotingen. Maar vooral door het per direct invoeren van het bindend referendum."

"Een ander sterk punt van Code Oranje is de inzet om de lokale democratie te versterken. De oplossingsgerichte Ombudspolitiek van lokale partijen, die vaak nog wél een sterke oriëntatie op de belangen van de gemeenschap hebben, slaat aan. Daarom is het goed dat Code Oranje een einde wil maken aan de ongelijke behandeling tussen landelijke- en lokale partijen. Het is natuurlijk ongekend dat landelijke partijen miljoenen euro’s aan subsidies  ontvangen en de locals helemaal niks", aldus Westerman.

De Mos is blij met de steun van de sportcommentator. "We zijn met Koert in overleg over een prominente rol voor hem binnen de kieskring Utrecht. Verder zal hij ons landelijk ondersteunen door actief deel te nemen aan de campagne", aldus het oud-PVV Kamerlid en voorman van de Haagse lokale partij Hart voor Den Haag / Groep de Mos.

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat de nieuwe politieke beweging goed is voor een potentieel dat ligt tussen de 3 en 19 Kamerzetels, zo laat de partij zelf weten. Maar vooralsnog staat de partij in alle peilingen op 0 zetels.

Final Fantasy VII en VIII Remastered worden gebundeld voor Switch

Square Enix maakt vandaag bekend dat twee RPG’s: Final Fantasy VII en Final Fantasy VIII Remastered, worden gebundeld in een fysiek twin-pack dat in december voor het Nintendo Switch verschijnt.

In Final Fantasy VII wordt Cloud Strife, een voormalig lid van Shinra’s elite SOLDIER-eenheid ingehuurd door een anti-Shinra verzetsgroep die onder de naam Avalanche om voor de planeet te strijden. De planeet wordt leeggezogen door de Shinra Electric Power Company, een corporatie die een monopolie heeft op de wereldenergie. Spelers kunnen de game spelen met de volgende extra opties:

  • 3x Speed Mode: Doorloop de game op driedubbele snelheid.
  • No Encounters: Spelers kunnen gevechten met vijanden uitschakelen om ongestoord de verhaallijn te ervaren. Daarbij kunnen spelers nog wel meedoen in de event-battles in het verhaal.
  • Battle Enhancement Mode


Meer dan 20 jaar na de release van het origineel, brengt Final Fantasy VIII Remastered de personages en verhaallijn in beeld met opnieuw gerenderde beelden. In dit avontuur stappen spelers in de schoenen van SeeD-rekruut Squall Leonhart en verzetsstrijder Rinoa Heartilly die moeten samenwerken om de wereld te redden van de militaire natie Galbadia. Final Fantasy VIII Remastered heeft de volgende opties om te spelen:

  • Battle Assist: De mogelijkheid om altijd te beschikken over maximale HP en ATB, en op elk moment Limit Breaks te kunnen gebruiken.
  • No Encounters: Spelers kunnen gevechten met vijanden uitschakelen om ongestoord de verhaallijn te ervaren. Daarbij kunnen spelers nog wel meedoen in de event-battles in het verhaal.
  • 3x Speed Boost: Doorloop de game op driedubbele snelheid.

Het Final Fantasy VII en Final Fantasy VIII Remastered twin-pack verschijnt op 4 december voor Nintendo Switch. Daarnaast verschijnt op 4 december een fysieke versie van Final Fantasy VIII Remastered voor PlayStation 4.

Final Fantasy VII en Final Fantasy VIII Remastered Twin Pack (Foto: Square Enix)

Voertuigen en mode in Cyberpunk 2077

Als onderdeel van de vierde Night City Wire-aflevering bracht CD Projekt Red nieuwe beelden naar buiten van Cyberpunk 2077 en werd er in die video’s vooral dieper ingegaan op de voertuigen van de game en de fashion in Night City.

De Night City Wire-aflevering begon met Rides of the Dark Future. Deze video bevat een blik op de auto's, motoren en andere transportmiddelen in Night City, inclusief een voorproefje op een heel speciaal voertuig dat beschikbaar zal zijn in Cyberpunk 2077.

Hierna volgden twee behind-the-scenes video’s. De video Revving Up Night City laat zien dat het ontwikkelingsteam audio opneemt voor de voertuigen van de game om ze tot leven te brengen. In Arch Motorcycle with Keanu Reeves and Gard Hollinger vertellen beide mede-oprichters van het motorbedrijf over hun samenwerking voor Cyberpunk 2077.

De video 2077 in Style toont de fashion die je zult tegenkomen in de stad van Cyberpunk 2077. Van beroemd tot berucht en iedereen daar tussenin - iedereen heeft z’n eigen stijl.

Tijdens het pre-show gedeelte van de aflevering werd de grote finale van de officiële Cyberpunk 2077-cosplaywedstrijd uitgezonden, waar finalisten hun creaties presenteerden en een winnaar werd aangewezen.

Cyberpunk 2077 verschijnt op 19 november 2020 voor pc, Xbox One, PlayStation 4 en Google Stadia. De game zal ook speelbaar zijn op Xbox Series X en PlayStation 5 zodra deze consoles verkrijgbaar zijn. Op een later tijdstip komt er een gratis upgrade voor Cyberpunk 2077-bezitters, waarbij volledig wordt geprofiteerd van de volgende generatie hardware. Deze upgrade wordt dan beschikbaar gemaakt voor bezitters van de Xbox One- en PlayStation 4-versies van de game.

Definitief geen Grand Prix van Vietnam

De Grand Prix van Vietnam wordt in 2020 definitief niet meer gehouden. De Vietnamese organisatie heeft dit besloten vanwege de onzekerheid rondom de COVID-19-pandemie.

De Formule 1-race stond dit seizoen voor het eerst op de kalender en zou eigenlijk in april gehouden worden. Na de afgelasting bleef de organisatie hoop houden dat de race later in het jaar alsnog gehouden kon worden.

“Het was een buitengewoon moeilijke, maar noodzakelijke beslissing. Gezien de aanhoudende onzekerheid als gevolg van de wereldwijde COVID-19-pandemie kunnen we geen race organiseren”, aldus de organisatie in een persverklaring.

'Depay in winterstop alsnog naar Barcelona'

Volgens Spaanse media krijgt Memphis Depay in de transfersperiode tijdens de winterstop alsnog zijn transfer naar FC Barcelona.

Tijdens de recente transferperiode kwam de deal niet rond omdat de Catalaanse club de salarishuishouding niet op orde had met als gevolg dat LaLiga geen toestemming gaf.

Op het einde van dit jaar verwacht Barcelona het probleem opgelost te hebben zodat de transfer niets meer in de weg staat.

Coronamaatregelen: draagvlak blijft hoog, ondanks zorgen

Met de snelle toename van infecties schatten mensen de kans om zelf besmet te raken hoger in dan 6 weken eerder (was 10%, nu 18%). 5 van de 10 mensen maken zich zorgen en 3 van de 10 voelen zich hulpeloos, bang en ervaren stress. Deze gevoelsmatige dreiging van het virus komt daarmee weer op het niveau van april 2020. Dat blijkt uit de zevende ronde van het gedragsonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD dat begin oktober (direct na de persconferentie van 29 september en vóór de nieuwe maatregelen van 13 oktober) is afgenomen.

Mensen geven aan in veel situaties weer vaker afstand te houden en vinden dat dit ook wat makkelijker is geworden. Het draagvlak voor drukte mijden en de 1,5 meter afstand houden, is hoger dan tevoren (boven de 90%). En ondanks de belasting van de GG -teststraten is het percentage mensen met klachten dat zich getest heeft, gelijk gebleven (42% versus 45% 6 weken eerder).

Thuisblijven: zelf-isolatie en quarantaine
Thuisblijven bij klachten is belangrijk om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. 8 van de 10 mensen staan achter deze coronamaatregel, maar het opvolgen blijkt lastig. Zo geeft 3 van de 10 deelnemers aan thuis te blijven in geval van (milde) klachten of na thuiskomst uit een hoog-risicogebied. Bij een vastgestelde COVID-19 infectie blijft 8 van de 10 mensen thuis en als een huisgenoot positief test, zegt 6 van de 10 volledig thuis te blijven. Wanneer iemand door de GGD geadviseerd is thuis te blijven bij bron-en-contact onderzoek, geeft 5 van de 10 aan dit te doen. Mensen gaan met name naar buiten voor praktische zaken zoals boodschappen doen, omdat men niet vanuit huis kon werken, of omdat ze denken dat het niet risicovol is.

Draagvlak en vertrouwen
Een ruime meerderheid (84%) denkt dat de overheid haar best doet om goede maatregelen te nemen, maar het vertrouwen in de aanpak daalt wel. In vergelijking met het begin van de crisis vinden minder mensen dat besluiten goed worden toegelicht (was 79% in het voorjaar, nu 57%) en dat de overheid alle benodigde informatie gebruikt en alle belangen goed afweegt (was 73%, nu 58%). Ook vindt 55% van de mensen sommige maatregelen onlogisch of moeilijk te begrijpen. Let op: deze cijfers zijn van vóór de recente persconferentie.

Meer onderliggende cijfers, ook over mentaal en sociaal welzijn, hoe vaak men thuis werkt, en draagvlak voor mondkapjes, zijn te vinden op de uitgebreide onderzoekspagina.

Over het onderzoek
Om beter te begrijpen hoe mensen denken over de coronamaatregelen, wat hun drijfveren zijn om zich hieraan te houden en wat de impact op mensen is, voeren het RIVM, GGD in de Regio en de regionale GGD’en samen een groot onderzoek uit. Dit richt zich op het gedrag van mensen, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het met hen gaat. Bovenstaande resultaten zijn afkomstig uit de zevende meting onder bijna 48.000 mensen in de periode van 30 september t/m 4 oktober, en vergeleken met resultaten uit de eerdere metingen. Deze inzichten helpen de overheid om burgers beter te kunnen ondersteunen en informeren.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Douane vindt 25 kilo cocaïne tussen fruit

De Douane heeft deze week een partij cocaïne gevonden van in totaal 25 kilo. De drugs zaten verstopt in de constructie van een koelcontainer. De Douane vond de drugs tijdens een controle in haven van Rotterdam.

De bewuste container, geladen met vers fruit*, was afkomstig uit Peru en is overgeladen in Ecuador. Achter de luiken, bij het motor compartiment van de container, werden de pakketten met cocaïne aangetroffen. Het fruit was bestemd voor een bedrijf in Maasdijk, dat heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

*Het is bij de redactie niet bekend om wat voor fruit het gaat.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Mariniers trotseren bergen in Noorwegen

Zo’n 470 mariniers bekwaamden zich de afgelopen 2 maanden in technieken en tactieken om operaties uit te voeren in de bergen. Na een fysiek en mentaal zwaar programma voltooiden de militairen vandaag de jaarlijkse training in Noorwegen, 300 kilometer boven de poolcirkel. Onder hen ongeveer 150 nieuwelingen.

Klimatologische en geografische omstandigheden zijn natuurlijk het fort van mariniers. De training maakt hen bekend met het optreden in bergachtig gebied, inclusief oorlogvoering.

Zo leerden ze onder meer zich als eenheid tactisch te verplaatsen en doelen uit te schakelen. Ook voerden ze veel (nachtelijke) operaties uit in een tactisch scenario, waaronder het overbruggen van rivieren, de aanval op een klif en het leggen van hinderlagen.

Uitdagende omgeving
Het eind van de training stond in het teken van verkenningen om locatie en gedrag van de vijand in kaart te brengen. Met de verzamelde informatie schakelden de mariniers de Noorse oefenvijand met een voorbereide aanval definitief uit.

“Het was zwaarder dan ik dacht. Zeker in deze uitdagende omgeving”, zei een marinier, die de bergtraining voor het eerst uitvoerde. “Gelukkig zitten we op een prachtige locatie, waardoor je tussen het afzien van het uitzicht kunt genieten. Genoeg kilometers in de benen en weer een grens verlegd, nu met een tevreden gevoel naar huis.”

COVID-19
Om de risico’s op COVID-19 te minimaliseren vloog het personeel in 3 groepen naar het oefengebied. Voor vertrek moest iedereen in thuisquarantaine, gevolgd door quarantaine op het kamp in Noorwegen. Ook daarna bleef een aantal maatregelen van kracht.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Voetballen met alpacas in Alpaca Ball: Allstars

Uitgever Badland Publishing en ontwikkelaar Salt Castle Studios hebben hun Alpaca Ball: Allstars losgelaten op Nintendo Switch en pc via Steam.

Alpaca Ball: Allstars is een arcade-voetbalspel dat klassiekers zoals NBA Jam combineert met grappige fysica die elke wedstrijd totaal uniek maakt. Ram je tegenstanders en maak gebruik van rare balfysica om trickshots te doen. Gebruik het veld, de muren, je vrienden, je vijanden, alles mag, de scheids is geen hond(elul).

Naast normaal competitief spel neem je het op tegen je vrienden in wedstrijden met maximaal acht spelers tegelijk. Er is zelfs een verhaalmodus, waarin jij je eigen alpaca mee op reis neemt. Tijdens die reis doe je mee aan allerlei Alpaca Ball-spellen.

Alpaca Ball: Allstars komt in het eerste kwartaal van 2021 ook uit op Playstation 4 en Xbox One.

Borderlands 3 krijgt tweede seizoenspas

2K en Gearbox hebben Season Pass 2 voor Borderlands 3 aangekondigd. Season Pass 2 bevat twee nieuwe downloadbare content add-ons: Designer's Cut en Director's Cut, plus nieuwe looks voor alle vier Vault Hunters.

De eerste add-on die uitkomt heet Designer's Cut, die nieuwe manieren creëert om Borderlands 3 te spelen door een extra Skill Tree voor elke Vault Hunter, een nieuwe stand-alone modus genaamd Arms Race en meer te introduceren. Vanaf 20 oktober zullen leden van het Borderlands Creator Team een reeks streams en shows hosten met live hands-on gameplay en extra onthullingen, zodat we bijvoorbeeld ook de nieuwe skilltrees daadwerkelijk kunnen zien.

Season Pass 2 is vanaf 10 november verkrijgbaar op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X | S, Google Stadia en Windows-pc. De Designer's Cut add-on wordt tegelijkertijd met de nieuwe Season Pass op 10 november gelanceerd, terwijl Director's Cut gepland staat voor release in de lente van volgend jaar. Om de downloadbare content te kunnen spelen, dien je de volledige versie van Borderlands 3 in je bezit te hebben.

Borderlands 3: Designers Cut

The Dark Pictures Anthology: Little Hope is klaar voor Halloween

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer uitgebracht van de horrorgame The Dark Pictures Anthology: Little Hope.

In het spel zitten vier studenten en hun professor vast in het schijnbaar verlaten stadje Little Hope, terwijl ze op zoek zijn naar een middel om te ontsnappen aan visioenen uit het verschrikkelijke verleden van de stad die hen vanuit de schaduw achtervolgen. Je kunt alleen of met je vrienden spelen en je zult keuzes in dilemma's moeten maken die het lot van je personages zullen bepalen. Door verborgen geheimen te ontrafelen zul je het verhaal achter het stadje Little Hope ontdekken. Je kunt ernaast extra content unlocken die de details onthullen over de ontwikkeling van de game, inclusief beelden van achter de schermen, interviews en exclusieve comic- en art-boeken.

The Dark Pictures Anthology: Little Hope is vanaf 30 oktober 2020 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Vrijspraak in zeilbootzaak Colombia

Een 65-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland vrijgesproken van het doden van zijn vrouw op hun zeilboot voor de kust van Cartagena (Colombia) in 2015. Volgens de man werden hij en zijn vrouw overvallen en hebben de overvallers haar gedood, terwijl hij werd vastgehouden in de wc. De rechtbank vindt dat dit scenario voldoende aannemelijk is geworden en heeft daardoor niet de overtuiging gekregen dat de man degene is geweest die het slachtoffer om het leven heeft gebracht.

Zeilboot
Het echtpaar was sinds 2012 op wereldreis met hun zeilboot ‘Lazy Duck’. De boot lag op 19 september 2015 voor anker in de buurt van Isla Granda, een van de Rosario-eilanden in Colombia. Uit onderzoek blijkt dat de 54-jarige vrouw op die avond door verwurging om het leven is gebracht, volgens de verdachte door toedoen van overvallers. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt het scenario van de man niet aannemelijk en eiste een celstraf van 8 jaar voor doodslag. Volgens het OM kan het zijn dat de man de overval zelf in scene heeft gezet en is er geen bewijs gevonden voor de aanwezigheid van piraten. Ook zijn er volgens het OM meerdere zogenoemde ‘verwonderpunten’ die doen twijfelen aan de verklaring van de man, met name over de wijze waarop de overval is uitgevoerd, zoals het achterblijven van kostbare spullen op de boot en het feit dat de man bleef leven en de vrouw niet. Daarnaast wijst het OM erop dat pas na een uur de hulpdiensten werden ingeschakeld en dat sporen van de overvallers ontbraken.

Alternatief scenario
De man heeft vanaf het eerste moment steeds dezelfde verklaringen afgelegd over hoe de overval is verlopen, zijn vrouw is gedood en de manier waarop hij werd vastgehouden. De rechtbank vindt dat er aanwijzingen zijn in het dossier die zijn verklaring over de overval ondersteunen, bijvoorbeeld de aangetroffen bloedsporen op de boot en het letsel dat bij hem is vastgesteld. Ook zijn er spullen verdwenen van de boot, zoals camera’s en de handtas van de vrouw. Daartegenover staat dat de ‘verwonderpunten’ van de officier van justitie vooral zijn gebaseerd op de gedachte hoe de overvallers logischerwijs te werk hadden moeten gaan. In dat kader merkt de rechtbank op dat een overval niet altijd zorgvuldig is gepland en niet altijd loopt zoals de overvallers van te voren hadden voorzien.

Sporen
Over de sporen op de zeilboot concludeert de Nederlandse forensisch coördinator dat die niet altijd op de juiste wijze veilig zijn gesteld. Daarnaast zijn er omstandigheden, zoals het tropische klimaat in Colombia, die maken dat het niet aantreffen van sporen van overvallers niet betekent dat er geen overvallers op de boot zijn geweest.

Niet duidelijk
Dat de verdachte pas na een uur hulp inriep, staat ook niet vast. Het is niet duidelijk hoe laat de overval precies plaatsvond, hoe lang de verdachte er over heeft gedaan om zichzelf te bevrijden en hoe lang hij heeft geprobeerd zijn vrouw te reanimeren. Voor de kostbare spullen die nog aanwezig waren op de boot geldt dat het maar de vraag is of die zichtbaar waren voor de overvallers. Tot slot overweegt de rechtbank dat uit verschillende verklaringen unaniem naar voren komt dat de verdachte en zijn vrouw een liefdevolle en harmonieuze relatie hadden. Zij waren al 33 jaar getrouwd en samen een lange wereldreis aan het maken.

Dit alles maakt dat de rechtbank er niet van overtuigd is dat de man zijn vrouw heeft gedood en zij spreekt hem dan ook vrij.

Uitvaart in eigen cultuur en traditie in Rotterdam

De gemeente heeft twee locaties op het oog die als laatste rustplaats kunnen worden ingericht voor Islamitische en Hindoestaanse Rotterdammers. Komende tijd wordt naar deze twee locaties een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Dit komt voort uit het advies dat de Taskforce ‘Begraven en Cremeren voor alle Rotterdammers’ eind vorig jaar heeft uitgebracht aan het college van Burgemeester en Wethouders.

Er is onder diverse geloofsgemeenschappen in Rotterdam een grote behoefte aan een eigen begraafplaats of uitvaartplek, zo wijst onderzoek uit van de Taskforce Begraven en Cremeren. Deze Taskforce bestaat uit mensen met verschillende religieuze achtergronden, vertegenwoordigers van diverse levensbeschouwelijke organisaties en de gemeente.

Uitvaart in eigen cultuur en traditie
‘Elke Rotterdammer, met welke geloofsovertuiging dan ook, moet in Rotterdam een laatste rustplaats kunnen vinden, met een uitvaart overeenkomstig hun eigen cultuur, tradities en gebruiken’, aldus wethouder Bert Wijbenga (integratie en buitenruimte). ‘Als we verwachten dat iedereen vanaf het eerste begin meedoet in onze Rotterdamse samenleving, dan is het niet meer dan logisch dat je hier ook je laatste rustplaats kan vinden’, zo meldt ook het coalitieakkoord 2018-2022.

De gemeente gaat onder andere een haalbaarheidsonderzoek doen naar een locatie voor een zelfstandige islamitische begraafplaats aan de Maeterlinckweg in Rotterdam-Zuid. De gemeente doet dit onderzoek in samenwerking met een initiatiefgroep, met onder andere ondersteuning van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR). Het onderzoek is naar verwachting in oktober 2021 afgerond.

Het gaat om een locatie direct ten zuiden van de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam, tussen de wijken Zuidwijk en Lombardijen in Rotterdam-Zuid. Tot nu toe heeft Rotterdam geen zelfstandige islamitische begraafplaats.

Locatie islamitische begraafplaats
De beoogde locatie aan de Maeterlinckweg bestaat uit een bosplantsoen, is volledig omringd door water en niet toegankelijk voor publiek. Er zijn geen woningen in de directe nabijheid. Onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek is ook de afwikkeling van het verkeer. Als het haalbaarheidsonderzoek positief uitvalt, dan komt er voor de bomen en het andere groen dat plaats moet maken voor de islamitische begraafplaats, elders in Rotterdam-Zuid net zoveel vervangend groen terug.

Wensen hindoegemeenschap en Liberaal Joodse gemeenschap
Ook de hindoegemeenschap en de Liberaal Joodse gemeenschap in Rotterdam hebben behoefte aan een eigen plek voor uitvaarten, zo blijkt uit onderzoek van de Tasforce Begraven en Cremeren. De hindoegemeenschap wil graag een vaste uitvaartplaats aan stromend water, waar hindoe-uitvaarten ongestoord kunnen plaatsvinden. De vertegenwoordigers van de hindoegemeenschap hebben een voorkeur voor een as-uitstrooiplaats bij een steiger aan de Delftse Schie, vlakbij de begraafplaats Hofwijk. De gemeente ondersteunt deze wens en gaat onderzoek doen naar de haalbaarheid van een as-uitstrooiplaats op deze locatie. In het eerste kwartaal van 2021 moet duidelijk zijn of hier een uitvaartplaats kan komen.
Voor de Liberaal Joodse gemeenschap wordt nog gezocht naar een locatie voor een eigen begraafplaats.

Wethouder Wijbenga is tevreden met deze belangrijke stap; ‘Ruim twee jaar geleden begon ik als bestuurder aan de opdracht om meer positiefs te halen uit de diversiteit die Rotterdam kenmerkt. Rotterdammerschap is onze verbintenis, daarop ligt wat mij betreft de nadruk. Het is een mooie gedachte dat onze stad als laatste rustplaats kan dienen voor iedereen die daar zijn of haar hele leven met plezier heeft gewoond en gewerkt. Ik heb er vertrouwen in dat, samen met de betrokken partijen, wij dit snel voor elkaar gaan krijgen.’

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Man (30) opgepakt na steekincident in Groningen

De politie heeft donderdagnacht aan de Plutolaan in Groningen een 30-jarige man in zijn woning aangehouden. Hij wordt er van verdacht dat hij een 47-jarige man uit Groningen ernstig heeft verwond.

Het slachtoffer werd rond 01.30 uur na een melding bij de woning aangetroffen. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd. De verdachte werd daarna in de woning aangehouden. Hij is ingesloten voor verder onderzoek.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Kwetsbare jongeren nog altijd onvoldoende beschermd tegen uitbuiting

We moeten ons ernstig zorgen maken om jonge Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting en buitenlandse slachtoffers van seksuele en criminele uitbuiting. In de Slachtoffermonitor mensenhandel 2015-2019 die vandaag verschijnt, concludeert Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Herman Bolhaar opnieuw dat er structureel aandacht nodig is voor de meest kwetsbare slachtoffergroepen: ‘Anders bestaat niet alleen het gevaar dat we slachtoffers onvoldoende beschermen, maar ook dat we de daders onbedoeld in de kaart spelen.’

Hoewel het aantal meldingen van slachtoffers van mensenhandel bij CoMensha (het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel) in 2019 is toegenomen, zijn bepaalde kwetsbare slachtoffergroepen nog steeds slecht in beeld. Zo worden Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting juist steeds minder gemeld. Het is daarbij niet aannemelijk dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers is afgenomen.

‘Het gaat hier om een groot aantal kinderen en jongeren van wie de persoonlijke integriteit ernstig wordt aangetast. Dit heeft vaak ernstige en langdurige gevolgen voor de toekomst van deze jongeren, met alle mogelijke maatschappelijke gevolgen van dien’, zegt Nationaal Rapporteur Bolhaar.

Het probleem van uitbuiting
Ondanks het feit dat het aantal meldingen is gestegen, blijft het zicht op de groep minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting ontzettend beperkt. Bolhaar: ‘Daar mogen we ons niet bij neerleggen. We moeten weten wie het zijn en wat ze meemaken. Om de meest kwetsbare groepen optimaal te kunnen beschermen, is verdiepend inzicht in de omstandigheden waarin zij uitgebuit worden cruciaal.’

De aanbeveling aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid om het inzicht in en de integrale aanpak van deze groep slachtoffers te verbeteren is een herhaling van de aanbeveling van vorig jaar. ‘Het gaat hier niet om een simpel probleem dat je met een eenvoudige interventie kan oplossen’, zegt Bolhaar. ‘Je moet daarom vasthoudend blijven. Door te blijven leren en ontwikkelen, zijn organisaties beter in staat om het zicht op aard en omvang en de aanpak te verbeteren. Zodat het mogelijk wordt om optimale bescherming en zorg te bieden aan slachtoffers.’

Mensenhandel binnen migratiestromen
De stijging van het aantal meldingen komt vooral door het groeiende aantal voornamelijk Nigeriaanse slachtoffers. Ondanks het grote aantal meldingen, is echter nog weinig bekend over de daadwerkelijke inhoud van deze meldingen. Zaken stranden vrijwel altijd voortijds of worden overgedragen aan buitenlandse opsporingsdiensten, terwijl we niet weten wat er met deze groep slachtoffers is gebeurd, en hoe kan worden voorkomen dat er nieuwe slachtoffers worden gemaakt.

Volgens de Nationaal Rapporteur is het noodzakelijk om daarom de aard van het fenomeen en de mensenhandelgerelateerde oorzaken van de toename van deze groep slachtoffers te kennen. ‘Dit is nodig om mensenhandel binnen de migratiestromen effectief tegen te gaan, criminele organisaties te stoppen, en daarmee ook slachtoffers te beschermen.’

Technologische ontwikkelingen
Technologie biedt een kans om kennis en bewustwording over mensenhandel te creëren en kan daarmee een preventieve werking hebben. ‘We zien dat technologische ontwikkelingen een groot effect hebben op zowel de mogelijkheden om slachtoffers uit te buiten als de mogelijkheden om daders aan te pakken’, zegt Bolhaar, ‘Onderzoek naar de verschillende rollen die online platforms, zoals websites, sociale media, en (dating) apps, kunnen spelen in het faciliteren maar ook in het aanpakken van mensenhandel in Nederland is daarom belangrijk, zeker nu de belevingswereld van jongeren zich grotendeels daar afspeelt en ze dus ook daar kwetsbaar zijn.’

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Darter Durrant wint grote eerste titel bij PDC met eindzege Premier League

Glen Durrant heeft donderdag de Premier League Darts op zijn naam geschreven. De 49-jarige Engelsman won in de finale van het prestigieuze toernooi met 11-8 van landgenoot Nathan Aspinall.

Met Aspinall (29) en Durrant haalden de enige twee Premier League-debutanten van dit seizoen de finale. In de eindstrijd duurde het veertien legs voordat Durrant de eerste break van de partij plaatste. De nummer dertien van de wereld kwam daarmee op 8-6 en gaf die voorsprong niet meer uit handen.

Voor Durrant, die 36 weken geleden zijn eerste Premier League-partij speelde, is het de eerste eindzege bij een televisietoernooi van de PDC. De drievoudig wereldkampioen bij de BDO stapte pas vorig jaar over naar de grootste dartsbond. Duzza eindigde ook als eerste van de reguliere competitie.

Eerder op de avond overleefde Durrant in zijn halve finale tegen Gary Anderson liefst vier matchdarts: 10-9. Aspinall haalde de eindstrijd door een 10-7-zege op wereldkampioen Peter Wright. Van Gerwen stond voor het eerst sinds 2012 niet in de finale van de Premier League. De winnaar van 2013, 2016, 2017, 2018 en 2019 beleefde begin september een negatieve primeur toen hij al werd uitgeschakeld in de poulefase.

De play-offs van de Premier League zouden eigenlijk in mei worden afgewerkt in de O2 Arena in Londen, maar door de coronacrisis ging het programma van de competitie volledig op de schop. De playoffs waren nu in een lege Ricoh Arena in Coventry.

Vliegtuigen Defensie niet de oorzaak van olievervuiling De Goorn

De C-130 Hercules transportvliegtuigen van Defensie kunnen niet de oorzaak zijn van de oliebesmeuring op huizen en in tuinen in het dorp De Goorn, nabij Hoorn. Dat concludeert Defensie na gesprekken met de bewoners en inspectie van de vliegtuigen.

Een aantal weken geleden berichtten verschillende media over met olie besmeurde huizen en tuinen in het Noord-Hollandse dorp. Diezelfde dag vloog daar ook een aantal C-130s op lage hoogte over. Bewoners vermoedden daarom dat de olieachtige substantie afkomstig zou kunnen zijn van (1 van) deze toestellen.

Inspecties
Defensie is snel in gesprek gegaan met de bewoners om voor beide partijen opheldering te krijgen. Tegelijkertijd zijn de betrokken vliegtuigen geïnspecteerd. Daaruit bleek dat ze geen olie hebben verloren en er ook geen indicaties van lekkages zijn.

Uit de gesprekken met de bewoners bleek dat de 1e meldingen al waren gedaan, voor de toestellen over het dorp vlogen. Door de combinatie van deze gesprekken en de inspectie, luidt de conclusie dat de vliegtuigen niet verantwoordelijk kunnen zijn voor de besmeuring. Defensie kan niet vaststellen wat de oorzaak wel is.

Geen gevaar
Defensie heeft direct na de meldingen een extern onderzoeksbureau opdracht gegeven om bodemmonsters te nemen. Die zijn onderzocht op eventuele verontreiniging en gezondheidsrisico’s.

De resultaten geven aan dat de hoeveelheid substantie geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid en sanering van de grond niet aan de orde is. Deze resultaten zijn ook gedeeld met de bewoners.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Sterfte neemt niet verder toe

In week 41 (5 tot en met 11 oktober) overleden naar schatting 2 950 mensen. Dit is net iets minder dan een week eerder, toen er 2 977 mensen overleden. De sterfte in week 41 is daarmee ongeveer 150 hoger dan verwacht voor deze periode. De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Zowel bij Wlz-zorggebruikers als overige bevolking geen verdere toename
In week 40 was de toename in de sterfte iets minder sterk bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen, dan in de overige bevolking. Op basis van de schatting lijkt de sterfte in week 41 zowel onder Wlz-zorggebruikers als onder de overige bevolking niet verder toegenomen.

Sterfte vanaf week 39 hoger dan verwacht
Met uitzondering van een verhoogde sterfte in week 33 en 34 tijdens de hittegolf, was de sterfte sinds week 19 gemiddeld wat lager dan wat verwacht werd als er geen corona-epidemie was geweest. Daarvoor was de sterfte negen weken verhoogd als gevolg van de corona-epidemie. Tijdens de eerste golf van de corona-epidemie overleden 10.000 mensen bij wie vastgestelde of vermoedelijke COVID-19 de doodsoorzaak was.

Voor week 41 zijn vanuit de GGD’s 109 in het laboratorium bevestigde COVID-19-patiënten als overleden gemeld aan het RIVM (stand 13 oktober). In week 39 was het aantal 81 en in week 40 101. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Meer details volgende week vrijdag
De cijfers over week 41 zijn een schatting op basis van 84 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 23 oktober publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 41. De cijfers zijn dan completer.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Giro: Etappe 13 - Een flopshow met twee muurtjes?

Het was niet echt fantastisch, de twaalfde etappe van de Giro. Ondanks de heuvels nauwelijks klassementsactie en dan werd de etappe ook nog eens beslist door een lekke band van één van de twee koplopers.

Vandaag zou het in theorie op sommige momenten wel aardig kunnen worden, maar de vraag is of dat gaat gebeuren. Het is vrij simpel om de route samen te vatten: 192 kilometer, waarvan zo'n 180 over een biljartlaken, met in de laatste 35 kilometer twee loodzware en gruwelijk steile muurtjes.

Rellende_Rotscholier beschrijft een en ander hier weer tot in detail, met name de muurtjes zijn natuurlijk interessant. De rit begint even voor het middaguur, Eurosport schakelt tegen half één in en de finish staat tussen grofweg 16.10 en 16.40 op het schema.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: overwegend droog

De dag begint op de meeste plaatsen bewolkt. In het noordoosten komen echter enkele opklaringen voor waarin de eerste uren lokaal mogelijk een mistbank kan voorkomen. Geleidelijk kan overdag op meer plaatsen de zon van tijd tot tijd doorbreken. Het blijft vrijwel overal droog en de maximumtemperatuur loopt uiteen van ongeveer 9°C in de Limburgse heuvels tot 12°C elders. De wind is zwak tot matig uit noord tot noordoost.

In de nacht naar zaterdag zijn er eerst brede opklaringen. Vooral in het midden en zuid(oost)en kunnen enkele mistbanken ontstaan. Gedurende de nacht neemt de bewolking van het noorden uit toe en kan in het noordelijk kustgebied een lichte bui vanaf zee binnendrijven. Het koelt af naar 2°C plaatselijk landinwaarts tot 7°C in het noordelijk kustgebied. De wind is overwegend zwak en veranderlijk.

Zaterdagochtend kan er in het zuiden eerst nog een mistbank voorkomen. Verder is het half tot zwaar bewolkt en trekken er enkele lichte buien over met name het noordwesten. De middagtemperatuur ligt rond 12°C en er staat een zwakke tot matige wind uit overwegend westelijke richtingen. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Herfst....
Herfst, Paddo's!

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.