BBC: Zware kindermishandeling op streng islamitische scholen in Soedan

Een onderzoek van BBC News heeft systematische kindermishandeling en bewijs van seksueel misbruik op Khalwa's-islamitische scholen in Soedan aan het licht gebracht. Zo valt te lezen bij de BBC.

Gedurende 18 maanden filmde verslaggever Fateh Al-Rahman Al-Hamdani undercover in een aantal streng religieuze scholen in Soedan, sprak met slachtoffers ter plaatse en stelde diverse betrokken partijen vragen over zijn in de khalwa's opgedane ervaringen.

Aan the Guardian vertelt Fateh Al-Rahman Al-Hamdani hierover het volgende verhaal:

'In de buitenwijken van Khartoum. Na maanden undercoverwerk had ik geleerd mijn bezoeken aan Khalwas, de islamitische scholen in Soedan, samen te laten vallen met het avondgebed. Ik ging naar binnen terwijl de sjeiks (leraren) en een stuk of vijftig jongens gekleed in hun witte djellaba's bezig waren met bidden. Terwijl ze knielden, hoorde ik het gerinkel van kettingen aan de geketende benen van de jongens. Ik ging achter hen zitten en begon stiekem te filmen.

Ik begon dit bijna twee jaar durende onderzoek nadat er verhalen over mishandeling op een aantal van deze scholen naar buiten kwamen: kinderen zouden worden geketend, geslagen en seksueel misbruikt. Khalwa's bestaan in Soedan al eeuwen . Er zijn meer dan 30.000 van hen in het hele land , kinderen worden daar onderwezen in de Koran die ze uit het hoofd moeten leren. De khalwa's worden gerund door sjeiks die meestal gratis voor eten, drinken en onderdak zorgen. Als gevolg hiervan sturen arme gezinnen hun kinderen vaak naar khalwas in plaats van naar de openbare scholen in Soedan.

Ik werkte vijf jaar als journalist in Soedan, maar dit was de eerste keer dat een opdracht echt persoonlijk aanvoelde. Ik kreeg zelf les op een khalwa: een plek waar ik elke dag probeerde door te komen zonder klappen zonder geslagen te worden.

In 2018 begon ik dit onderzoek met BBC News Arabic en we bezochten 23 khalwas in heel Soedan. Voordat de juiste undercover apparatuur van de BBC arriveerde, plakte ik mijn telefoon in een notitieboekje om zo stiekem te kunnen filmen.

Ondanks dat ik in mijn jeugd zelf naar een khalwa ben geweest, schrok ik van wat ik aantrof. Ik zag kinderen - sommigen nog maar vijf jaar oud - geslagen en geboeid als wilde dieren. Een jongen met diepe, ruwe wonden rond zijn enkels vertelde me: “We kunnen in groepjes van zes of zeven zitten die allemaal aan elkaar geketend zijn, en zij [de sjeiks] laten ons in cirkels rondrennen. Elke keer dat een van ons omvalt, moeten we weer opstaan, want ze blijven ons slaan ... Ze zeggen dat dit goed voor ons is. "

Een van de ergste ervaringen die ik had, was in 2018 bij Ahmed Hanafy, een gerespecteerde khalwa in Darfur. In een studiekamer, onder een warm golfplaten dak, werd een kleine jongen meer dan 30 keer vastgehouden en geslagen door een leraar. Het enige geluid in de kamer was het geselen van de zweep en het gekwelde geschreeuw van de jongen. Ik wilde de zweep afpakken en de sjeik slaan, maar ik wist dat ik dit niet kon. Toen ik later contact opnam met deze school, bevestigde de sjeik dat ze kinderen slaan, maar ontkende dat het door mij omschreven incident ooit heeft plaatsgevonden.

Een ander verontrustend geval van zware mishandeling was dat van twee 14-jarige jongens, Mohamed Nader en Ismail. Toen ik ze in het ziekenhuis bezocht, lagen ze op hun buik, bewusteloos, hun rug ontdaan van hun eigen vlees. Ze werden zo erg geslagen en gemarteld dat ze bijna stierven. "Ze hielden ze vijf dagen in een kamer zonder voedsel of water", vertelde de vader van Mohamed Nader, Nader, me. 'Ze wreven teer over hun hele lichaam. [Mohamed Nader] is zo zwaar geslagen dat je zelfs zijn ruggengraat kunt zien. "

Ik had gefilmd in dezelfde khalwa waar deze mishandeling was gebeurd, al-Khulafaa al-Rashideen, gerund door een man genaamd Sheikh Hussein. De omstandigheden daar waren de ergste die ik tegenkwam. De meeste jongens werden geboeid en leraren hielden dreigend hun zwepen boven de jongens voor het geval ze fouten maakten. Een student wees op een kamer met getraliede ramen, die hij omschreef als een gevangenis. Het was de kamer waarin Ismail en Mohamed Nader opgesloten hadden gezeten.

Ik hield regelmatig contact met de jongens. Enkele maanden na de mishandeling, terwijl we samen op een PlayStation speelden, begon Mohamed Nader me te vertellen wat er gebeurde toen hij betrapt werd op een ontsnappingspoging met Ismail.

"Ze bonden me vast en legden me op mijn buik voordat ze me sloegen met hun zwepen", zei hij. De afranselingen duurden dagenlang. “Veel mensen kwamen ons slaan terwijl de rest van de khalwa sliep. Daarna, ik weet niet wat er is gebeurd, werd ik wakker in het ziekenhuis. " 

De politie beschuldigde twee leraren van mishandeling, die later op borgtocht werden vrijgelaten. De khalwa bleef gewoon open.

Terwijl hij naar het scherm staarde, zei Mohamed Nader: “Er is verkrachting in de khalwa. Ze komen je er gewoon voor halen op een denigrerende manier. " Hij vertelde dat de kleinere of zwakkere jongens werden misbruikt door de oudere studenten.

Mohamed Nader en Ismail werden niet seksueel misbruikt, maar verschillende andere mensen vertelden me ook dat er verkrachting plaatsvond in de khalwa onder leiding van Sheikh Hussein.

Toen ik terugkeerde naar de khalwa om met hem te praten, gaf sjeik Hoessein toe dat het verkeerd was om kinderen op te sluiten, maar hij hield vol dat het boeien  van kinderen "boordevol voordelen" zat en dat "de meeste khalwa's kettingen gebruiken, niet alleen ik". Hij vertelde me daarnaast dat hij gestopt was met het gebruik van kettingen en dat "de gevangenis" nu een opslagplaats was. Toen ik hem naar beschuldigingen van seksueel misbruik vroeg, werd hij boos, ontkende stellig deze beweringen en beschuldigde mij ervan de Koran te beledigen.

De sjeik stierf eerder dit jaar bij een auto-ongeluk.

De nieuwe overgangsregering van Soedan voert nu een onderzoek uit onder alle khalwa's in het land. De minister van religieuze zaken, Nasreddine Mufreh, zei dat ze zouden worden hervormd. Er mag “geen pak slaag, marteling, schending van mensenrechten of kinderrechten” plaatsvinden binnen khalwas.

Toen ik hem vertelde over het misbruik dat ik had gezien, antwoordde de minister: “Het oude regime had geen wetten die khalwa's regelden. Ik kan een probleem veroorzaakt door 30 jaar oud regime niet van de ene op de andere dag oplossen. "

Door de macht die de sjeiks hebben, is het zeldzaam dat gezinnen naar gerechtigheid zoeken voor hun kind. De ouders van Mohamed Nader hebben echter besloten om aangifte te doen. Hoewel het openbaar ministerie verplicht is om alle gevallen van geweld tegen kinderen te gaan onderzoeken, hebben de ouders van Mohamed Nader een advocaat moeten inhuren om dit af te dwingen.

Op weg naar de rechtbank zei zijn moeder, Fatima, dat de revolutie van 2018 haar optimistischer had gemaakt: “In het verleden hadden we geen rechten, maar nu is het anders. Met de nieuwe regering zullen we onze rechten krijgen, als God het wil. "

Na enkele uren binnen kwam ze teleurgesteld  uit de rechtbank tevoorschijn. Een van de beklaagden was niet komen opdagen en de hoorzitting werd daardoor uitgesteld. De leraren die ervan worden beschuldigd de jongens te hebben geslagen, werken niet mee en hebben nog steeds geen verklaring ingediend. De khalwa wordt nu gerund door de broer van Sheikh Hussein, die me vertelde dat onder zijn leiding het slaan van kinderen niet zou worden getolereerd.

Mohamed Nader en Ismail zijn op een langzame weg naar lichamelijk herstel. Maar duizenden andere kinderen in heel Sudan lopen nog steeds gevaar.'



De 15 minuten durende reportage van BBCNEWS kun je zien in onderstaande video of op de website van BBCNews