FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 oktober 2020

AZ blijft winnen in Europa League

AZ heeft met 4-1 gewonnen van het Kroatische NK Rijeka. De doelpunten van AZ kwamen op naam van Koopmeiners (strafschop), Guðmundsson (2x) en Karlsson. Door de winst gaan de Alkmaarders met 6 punten uit twee wedstrijden aan de leiding van Groep F. De andere wedstrijd in de groep die tussen Real Sociedad en Napoli eindigde in 0-1.

Uitslagen Europa League 19.00 uur
AC Milan - Sparta Praag 3-0
AEK Athens - Leicester City 1-2
Antwerp - Tottenham Hotspur 1-0
CSKA Moskou - Dinamo Zagreb 0-0
Feyenoord - Wolfsberger AC 1-4
Gent - 1899 Hoffenheim 1-4
LASK Linz - Ludogorets 4-3
Lille - Celtic 2-2
Qarabağ - Villarreal 1-3
Rode Ster Belgrado - Slovan Liberec 5-1
Sivasspor - Maccabi Tel Aviv 1-2
Zarja Loegansk - Sporting Braga 1-2

Uitslagen Europa League 21.00 uur
AS Roma - CSKA Sofia 0-0
AZ - NK Rijeka 4-1
Arsenal - Dundalk 3-0
Benfica - Standard Luik 3-0
CFR Cluj - BSC Young Boys 1-1
Glasgow Rangers - Lech Poznan 1-0
Granada - PAOK Saloniki 0-0
Molde FK - Rapid Wien 1-0
Nice - Hapoel Be'er Sheva 1-0
Omonia Nicosia - PSV 1-2
Real Sociedad - Napoli 0-1
Slavia Praag - Bayer Leverkusen 1-0

PSV wint tegen Cypriotische Omonia Nicosia

Een door corona en blessures gehavend PSV heeft donderdagavond met 1-2 gewonnen van Omonia Nicosia uit Cyprus.

Michael Duris was na acht minuten spelen dicht bij de 1-0. De aanvaller van Nicosia kopte echter in de handen van doelman Yvon Mvogo. Even later werd een schot van Noni Madueke gekeerd door de doelman van Nicosia.

Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, al werd PSV naar mate de minuten verstreken sterker.

In de 28e minuut maakte Jorrit Hendrix rond de middellijn een overtreding. Vrije trap voor Nicosia. Ondanks dat de bal niet helemaal stil lag twijfelde Jordi Gómez geen moment en vanaf ruim 55 meter schoot hij op het doel van PSV. Mvogo stond te ver voor zijn doel en de bal ging over hem heen tussen de palen: 1-0.

Vijf minuten voor de rust maakte Donyell Malen op aangeven van Madueke de verdiende gelijkmaker.

Vlak na rust gaf Ryan Thomas een te korte terugspeelbal op Mvogo maar Nicosia wist niet te profiteren. Philipp Max en opnieuw Malen zijn dicht bij de 1-2 voor PSV. Een schot van de veel besproken Mohamed Ihattaren werd geblokt.

In de blessuretijd wist Malen wel te scoren en daarmee pakte PSV de verdiende zege.

'Rutte wil door als VVD-lijsttrekker en premier'

Mark Rutte wil door als VVD-lijsttrekker bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021, dat meldt RTL Nieuws. Volgens ingewijden wil de premier door als minister president van het land.

Rutte vierde onlangs zijn tienjarig jubileum als premier en heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het zijn droombaan is. Met de bekendmaking van het vertrek van fractievoorzitter en 'kroonprins' Klaas Dijkhoff leek het aanblijven van Rutte als leider van de VVD al niet meer dan logisch. In de VVD-fractie zijn geen aansprekende politici aanwezig die de plek als VVD-lijsttrekker makkelijk over zouden kunnen nemen.

Volgens RTL Nieuws maakt Rutte het nieuws later deze week bekend. Daarmee zijn alle lijsttrekkers van de partijen in de Tweede Kamer bekend voor de verkiezingen van volgend jaar.

De VVD profiteert in de peilingen al enige tijd van de populariteit van Rutte. In de peiling van deze week door EénVandaag/Ipsos staat de liberale partij met 42 zetels ver voor de rest.

'Rutte wil door als VVD-lijsttrekker en premier' (WikiCommons/The White House)
'Rutte wil door als VVD-lijsttrekker en premier' (WikiCommons/The White House)

Hockeymannen winnen ook van Groot-Brittannië in Pro League

De hockeymannen hebben opnieuw gewonnen van Groot-Brittannië. Nederland was met 3-1 te sterk voor de Britten en staan nu steviger op de tweede plek in de Pro League, achter koploper België.

Het dodelijke wapen is terug bij Oranje. Net zoals de iconische vuist en brul die tegenstanders al een decennium vrezen op de internationale hockeyvelden en Oranje 112 goals opleverde. De naam: Mink van der Weerden.

De handschoen van de ervaren George Pinner zat in de negende minuut nog eventjes aan de bal, maar tegen zoveel brute kracht en snelheid van Mink van der Weerden was de Britse veteraan niet bestand. Het duurde donderdag een kleine tien minuten, of de weer teruggekeerde Mink van der Weerden drukte zijn stempel op Oranje. Het was overigens jubilaris Jeroen Hertzberger, die zijn 250ste interland speelde, die de eerste Nederlandse strafcorner forceerde. Maar het was Van der Weerden die meteen belangrijk was in het temmen van de wilde Britten.

Want de goal van het strafcornerfenomeen, die tegenwoordig in de Duitse competitie speelt bij Rot-Weiss Köln, zorgde voor wat zuurstof in het Nederlandse spel. Het waren namelijk de Britten die hyperagressief en met heel fysiek hockey het hockeybal donderdagavond openden. De bal werd snel expres hard in het lichaam van Hertzberger gepusht. Jonas de Geus werd de bal afgesnoept door een alerte Liam Ansell. Op elk Nederland balbezit vlogen de Engelsen op de Oranje-spelers af als bezetenen. Zij wilden na de 1-0 nederlaag dinsdag een resultaat behalen en daar hoorden in hun ogen duwen en trekken bij en gelijk hadden ze. Het was vanaf de lege tribune een fascinerend gevecht tussen Oranje en Groot-Brittannië, alsof beide teams wilden laten zien dat acht maanden zonder internationaal hockey en uitgestelde Olympische Spelen ze alleen maar hongeriger had gemaakt.

In al dat mannelijke hockey moesten de Nederlanders zich taande weten te houden en dat deden ze na een moeizame start feilloos. Zo bewees Thierry Brinkman met een oogstrelende rush door de as dat techniek en snelheid fysiek spel kan overtreffen. Hij dribbelde langs een paar Britten en bediende met een diepe pass Terrance Pieters, die net niet tot een doelpoging kon komen, omdat ook Pieters, net even fysiek gehinderd werd voordat hij iets kon.

Ondanks de rare sfeer in het Wagener, zonder publiek, bleef het spel aan beide kanten energiek, alsof juist alles op het spel stond, meer dan een Pro League-wedstrijd. In het tweede kwart was Oranje heer en meester, maar dat leverde uiteindelijk niet de gewenste ruststand op. Halve kansen voor Oranje, via Mirco Pruyser en Terrance Pieters, zorgden niet voor de 2-0. Een tweede Britse strafcorner werd met een slim tikje van de stopper benut door Phil Roper, de speler die aanvankelijk dit seizoen bij Oranje-Rood zou spelen, als Tokio niet was uitgesteld. De push was precies tussen de uitlopers van Oranje, waardoor de thuisploeg met een gelijke stand moest rusten.

Het ging na rust steeds harder regenen in het Wagener Stadion, maar het tempo werd er niet veel minder van, hoewel er meer getemporiseerd werd door beide ploegen om de rust in het spel te kunnen bewaren. Oranje versierde zijn zevende, achtste en negende strafcorner, maar Van der Weerden was er toen niet om van die buitenkansjes gebruik te maken. Kansen voor Galema en Pieters leverden geen goals op, terwijl Glenn Schuurman op het middenveld een bijna foutloze wedstrijd speelde en in balbezit ongrijpbaar was voor zijn Britse tegenstanders.

Feyenoord hard onderuit tegen Wolfsberger AC

Feyenoord heeft de tweede wedstrijd in de groepsfase van de Europa League verloren. In De Kuip verloor de ploeg van trainer Dick Advocaat met 1-4 van Wolfsberger AC. Drie van de vier Oostenrijkse doelpunten vielen uit een strafschop.

Al in de derde minuut kwam Feyenoord op achterstand. Eric Botteghin tikte Christopher Wernitznig licht aan in het strafschopgebied en scheidsrechter Srdan Jovanovic legde de bal op de stip. Michael Liendl liet die kans niet onbenut: 0-1

Tien minuten later opnieuw een strafschop voor Wolfsberger AC. Dit keer maakte Bart Nieuwkoop contact met Wernitznig. Opnieuw scoorde Liendl vanaf de strafschopstip.

In de eerste helft wist Feyenoord geen vuist te maken en creëerde dan ook geen kansen. Na rust kwam aanvaller Luciano Narshingh het veld in ten koste van verdediger Nieuwkoop. Acht minuten later scoorde Steven Berghuis de 1-2 op aangeven van diezelfde Narsingh. Vervolgens waren Bryan Linssen en Lutsharel Geertruida dicht bij de verdiende gelijkmaker, maar respectievelijk doelman Alexander Kofler en de paal stonden in de weg.

Aan de andere kant scoorden de bezoekers wel. Met een gericht schot scoorde Liendl zijn derde doelpunt van de avond.

In de 66e minuut maakte doelman Justin Bijlow in de ogen van scheidsrechter Jovanovic een overtreding op Dejan Joveljic. Opnieuw wees Jovanovic naar de strafschopstip. Bijlow’s “slachtoffer” Joveljic faalde niet: 1-4.

Random Pics van de Dag #141

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Hockeydames overtuigen nog niet volledig, maar winnen wel van Britten

De Nederlandse hockeydames hebben hun tweede Pro League-wedstrijd tegen Groot-Brittannië met 3-0 gewonnen. Na het moeizame gelijkspel dinsdag (1-1) bleken de Nederlandse hockeysters beter op elkaar ingespeeld, haalden ze nu wel corners en creëerden ze meer gevaar, maar echt hartverwarmend was het spel van de wereldkampioen nog niet altijd. Groot-Brittannië wist uit acht strafcorners niet te scoren. Oranje deed dat beter met twee doelpunten uit zeven pogingen.

Het moest en het zou beter moeten dan dinsdag, zo duidelijk waren de geluiden uit het Nederlandse kamp na de 1-1 in de eerste wedstrijd in het Wagener Stadion. ‘De dames moeten de beste zijn die ze vandaag kunnen zijn’, vond bondscoach Alyson Annan, die zeer kritisch was op het spel van de eerste ontmoeting. Daarvoor werd ook een plan gemaakt om het Engelse gevaar Lily Owsley aan de rechterkant te beteugelen, die in de eerste wedstrijd vaak langs de lijn wervelde.

De start van de Pro League-ontmoeting leek bijkans een kopie van het treffen dinsdag. Oranje wervelde binnen een minuut naar de eerste strafcorner, via een handigheidje met de backhand van Kyra Fortuin. Het leverde de eerste Nederlandse strafcorner op in 61 minuten hockeyen in het vrijwel lege Wagener Stadion, waar in tegenstelling tot dinsdag mascotte Stockey nu wel was opgetrommeld, en niet zonder succes.

De eerste strafcorner werd niet vlekkeloos aangegeven, maar via de combinatie kwam de bal bij aanvoerster Eva de Goede terecht, die de bal richting de goal tipte. De haviksogen van arbiter Coen van Bunge zagen dat de Britse captain Laura Unsworth de bal met haar been raakte. Strafbal dus, ook na de videoscheidsrechter, aangevraagd door de Britten. Die werd feilloos ingepusht door Caia van Maasakker.

Het leek een startschot om snel verder uit te lopen, maar overtuigen deden de Oranje Dames – getooid in hun nieuwe felblauwe shirtjes – nog niet volledig in de eerste helft. Het beroemde combinatiespel van de Nederlandse wereldkampioenen was vaak nog ver te zoeken in deze tweede Pro League-ontmoeting, na acht maanden internationale pauze.

Eva de Goede die de bal rond de middenlijn net een meter voor Lauren Stam speelde, die dan net niet bij de bal kon. Dat soort kleine foutjes waren regelmatig het beeld in de eerste helft. Ondanks het niet overtuigende veldspel wist Oranje wel – in tegenstelling tot dinsdag – de ene na de andere stafcorner te forceren. Ireen van den Assem pushte twee keer op rij, maar eerst was het lijnstoppper Amy Costello die knap de bal van de lijn haalde. Een minuut later was het keepster Sabbie Heesh die simpel pareerde.

Net zoals dinsdag leverden de gepassioneerde Britten bakken energie. Ze probeerden de Nederlandse defensie op te jagen en dat lukte bij vlagen. Het leverde vier strafcorners op, die ze niet konden verzilveren.

Ondertussen joeg Oranje op de tweede treffer. Dat ging moeizaam. Van de uitzonderlijke techniek van de Nederlandse hockeysters was soms weinig te zien. De bal leek door de enorme regenval moeilijk te controleren, met een natte grip om de stick. Het was soms meer vrijworstelen met de glibberige bal, dan goede controle. Toen Oranje eindelijk een fijne combinatie door het centrum had, forceerde Maria Verschoor de vierde Nederlandse strafcorner.

De weer van een lichte blessure herstelde Frédérique Matla ging achter de bal staan. En het Pro League-goudhaantje pushte feilloos de bal in het net. Daarmee scoorde de aanvalster haar veertiende goal in haar 21ste Pro League-duel, een ongekend moyenne voor de 23-jarige speelster.

2-0 was gezien het spelbeeld een luxe ruststand, die Oranje een mooie marge gaf op zoek naar een reguliere overwinning. Eerst was het Matla, die met Fortuin combineerde, die bijna de 3-0 opleverde. Daarna waren het toch weer de Britten die overtuigender waren dan Oranje. Xan de Waard leverde twee keer na een dribbel de bal in. Sarah Robertson had oog in oog met Josine Koning de 2-1 op haar stick, maar de Nederlandse keepster redde knap op de inzet van de Britse. Dat het nog steeds 2-0 stond in de rust van het derde kwart, was bijkans een wonder. De Britse ploeg had al acht strafcorners mogen pushen, maar wist er geen een te verzilveren.

Aanvoerster Eva de Goede scoorde in het vierde kwart van dichtbij wel een buitenkansje bij de zesde strafcorner van Oranje. Het was een groot contrast met het rendement van de Britse ploeg, die ook via een vrije schietkans van Isabelle Petter niet wist te vinden. Oranje drong daarna aan op een vierde treffer, maar kansen van De Goede, Welten en Margot van Geffen leverden geen treffer op.

Zo bleef het 3-0. Een keurige stand op het scorebord, met verbeteringen na de matige dinsdag, maar de laatste interland in 2020 op eigen bodem van de Oranje Dames leverde nog genoeg huiswerk op richting de ontmoeting met België volgende week in Brussel.

Worldstream hoofdsponsor schaatsploeg Verweij/Leerdam

Koen Verweij en Jutta Leerdam hebben een hoofdsponsor voor hun nieuwe schaatsploeg. Het gaat om IT-bedrijf Worldstream.

"We hebben aan Worldstream een fantastische partner die het in deze coronatijd gelukkig commercieel goed blijkt te doen en extra heeft meegedacht en meegeholpen. Hier zijn wij Worldstream zeer dankbaar voor. Nu is het tijd om samen te bouwen aan een succesvolle toekomst", aldus de 30-jarige Verweij.

Worldstream is een van de vijf schaatsploegen die voor komend seizoen van de Nederlandse schaatsbond een licentie heeft gekregen. De ploeg bestaat behalve uit Verweij en Leerdam uit voornamelijk jonge talenten.

Hi-tech doelvliegtuig klaar voor luchtdoop

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft bekend gemaakt dat het 'Fifth Generation Aerial Target' nog deze maand zijn eerste vlucht zal maken.

Bij '5GAT' gaat het om een hi-tech onbemand doelvliegtuig dat speciaal is ontwikkeld voor het trainen van vliegers en bemanningen van luchtafweereenheden.

Bijzonder is dat bij 5GAT technieken en systemen worden gebruikt die je ook kunt terugvinden bij gewone gevechtsvliegtuigen van de 5de, dus nieuwste, generatie zoals de F-35 of diens grotere broertje de F-22. Het toestel beschikt bijvoorbeeld ook over stealth-eigenschappen waardoor het niet zichtbaar is op radar. Met de bouw van dit hi-tech doelvliegtuig bereiden de Amerikanen hun eenheden voor op een situatie waarbij China en Rusland ook 5de generatie toestellen inzetten. Bekend is dat de Chinezen en Russen al een tijd bezig zijn met de ontwikkeling daarvan.

Afgezien van het feit dat het bijzonder is dat de Amerikanen een dergelijk hi-tech vliegend doel bouwen, is ook opmerkelijk dat bij het toestel onderdelen worden gebruikt van buiten dienst gestelde, ofwel 'gepensioneerde' straaljagers zoals de T-38 Talon (o.a. motoren) en de F/A-18 Hornet. Op deze manier drukt leverancier Sierra Technical Services de kosten die nu beperkt blijven tot ongeveer 10 miljoen dollar per toestel.

(foto: Amerikaanse strijdkrachten)
(foto: Amerikaanse strijdkrachten)

World of Warcraft: Shadowlands komt uit op 23 november

World of Warcraft: Shadowlands, de achtste uitbreiding van Blizzard's MMORPG, heeft een nieuwe releasedatum: 23 november (middernacht Nederlandse tijd). Tevens heeft Blizzard bekend gemaakt dat de pre-patch evenementen rondom de scourge op 10 november beschikbaar zijn voor alle spelers, en de eerste raid Castle Nathria opent op 8 december.

Blizzard had de oorspronkelijke datum, 27 oktober, geschrapt na overweldigende feedback van spelers dat met name de endgame van Shadowlands nog niet klaar zou zijn voor release. Blizzard heeft de extra tijd gebruikt om die op te poetsen.

Warhammer Chaosbane krijgt extra personage en next-gen versie

Nacon en Eko Software maken bekend dat Warhammer: Chaosbane met de Slayer Edition beschikbaar komt voor de next-generation consoles. Deze hack-and-slash-game voor Xbox Series X|S en PlayStation 5 verschijnt in zijn meest complete vorm met alle twaalf DLC-pakketten en alle updates, waaronder Keela en de Tower of Chaos.

Warhammer: Chaosbane wordt op next-gen consoles weergegeven in 4K op 60FPS. Daarnaast komen een nieuw personage, de Witch Hunter Jurgen Haider, en aanvullende content op 10 november beschikbaar voor Xbox Series X|S en pc, en vanaf 12 of 19 november voor PlayStation 5, afhankelijk van wanneer deze console in elk land verschijnt.

De Witch Hunter draagt de kenmerkende hoed en lange jas van zijn orde en is een gebruiker van twee wapens: zijn zwaard voor nabije tegenstanders en zijn pistool voor vijanden op afstand. Naast de introductie van dit nieuwe personage, verschijnt een gratis patch die diverse verbeteringen doorvoert, zowel voor nieuwkomers als voor de fans van het eerste uur. Zo zorgt de patch ervoor dat de twee hubs van Act 1 en Act 2 zijn uitgebreid en het gebied rond het kamp van Act 2 is uitgebreid met nieuwe vijanden om te bestrijden. Daarnaast levert de patch een heel nieuw gebied, het kerkhof, dat nieuwe vijanden toevoegt, inclusief Daemon Princes, Skullcrushers (op rijdieren en te voet), een Chaos Warrior en nieuwe cultleden.

Het nieuwe Witch Hunter-personage is onderdeel van de Slayer Edition op de nieuwe consoles en verkrijgbaar als DLC voor de huidige generatie consoles. De patch met verbeterde omgevingen, het nieuwe gebied en extra vijanden is gratis voor Playstation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Voorwaarts op online strijdtoneel

12 defensiemedewerkers die normaal gesproken werken als onder meer verbindelaar, stafofficier en reservist vormen sinds kort met een coach het Esports Defensie Team. Hiermee begeeft de krijgsmacht zich voortaan in de wereld van online gamen.

Gamen en werven
“ICT is al tijden een moeilijk te vullen vakgebied, maar in de gamewereld zit een belangrijk deel van onze doelgroep; jongeren met affiniteit met ICT”, vertelt Luc Haen, projectleider van het Esports Defensie Team en werkzaam als Hoofd Online Media bij de afdeling arbeidsmarktcommunicatie. “Met dit project willen we Defensie onder de aandacht brengen bij deze gamers en kunnen ze op een laagdrempelige manier in contact komen met onze militairen.”

Want de gamescene is de zolderkamer van de wereldvreemde nerd allang ontgroeid. Honderden miljoenen mensen, jong, oud, man en vrouw, gamen online en misschien nog wel meer mensen kijken online naar esporters.

Spelen in uniform
Contact met de gamers en dus potentieel nieuwe medewerkers komt tot stand door online zichtbaar te zijn. Daarom zijn de trainingen van het team op dinsdag en donderdagavond om 20:00 online te volgen via videosite Twitch (twitch.tv/esportsdefensie). De defensie-esporters spelen dan in hun uniform en zijn benaderbaar voor vragen. Mochten ze zelf te druk zijn met gamen, dan zijn er soms nog recruiters aanwezig om vragen te beantwoorden.

‘Schietspelletje’
Het spel dat de esporters van Defensie beoefenen is ‘Counterstrike: Global Offensive’ (CS:GO). Een schietspel waarbij een wedstrijd bestaat uit 30 rondes van 1.55 minuut. Het team dat als eerste 16 keer wint, is de winnaar. Je speelt 5 tegen 5 en om de beurt is een team ‘terrorist’ of ‘counter terrorist’.

Schietspelletje’ is overigens een term die geen recht doet aan de huidige games. Die zien er levensecht uit en draaien allang niet meer om rücksichtsloos knallen. Het is een tactische teamsport.

De coach
Korporaal Jeffrey Vroegop, die eerder als gesponsord topgamer half Europa rondreisde, is de coach van het Defensie Esports Team. “Als terrorist moet je ergens een bom plaatsen en die 40 seconden verdedigen tot detonatie. De agenten moeten dat verhinderen.” Vanwege letsel dat hij in 2009 opliep in Afghanistan kan hij niet meer uren achter een computerscherm zitten. “Daarom doe ik dit als coach”, vertelt hij.

Zijn taak? Het team optimaal laten presteren. Wat dat betreft ziet hij parallellen met het werken bij Defensie. “Je hebt allemaal hetzelfde doel. Net zoals tijdens een uitzending of een oefening. Je gaat voor elkaar door het vuur en als er iemand wegvalt, vangt de rest dat op. Maar er zijn meer overeenkomsten, ook qua communicatie, tactisch inzicht en het werken onder druk.”

Uren maken
Wil je een beetje meekomen op niveau, dan is uren maken essentieel, vertelt Jeffrey. “Denk aan 20/30 uur per week. Bij de pro’s gaat dat richting de 40 tot 50 uur. Natuurlijk moet je ook talent hebben, maar mensen beseffen niet hoeveel moeite erin zit. Bij de topteams lopen zelfs voedingscoaches, fysio’s en psychologen rond. Het is ook niet voor niets dat esports in heel veel landen als officiële sport is erkend. Nederland loopt wat dat betreft een beetje achter.”

Krijgsmachtdeel herkenbaar
Tot Jeffrey’s verbazing kun je aan iemands speelstijl ook een beetje aflezen van welk krijgsmachtdeel hij afkomstig is. “We hebben bijvoorbeeld een luchtmobieler, die ook is getraind in Optreden Verstedelijkt Gebied. Dat zie je aan de manier waarop hij zijn rook- en handgranaten inzet. Maar ook aan hoe iemand een hoek vrijmaakt van vijanden. Of neem de opsporingsambtenaar van de marechaussee. Dat is een hele rustige, weloverwogen vent. Echt een agent. Grappig om dat terug te zien in het spel.”

Flinke reservebank
Trainen doen de leden van het esportsteam va defensie in hun vrije tijd. Defensie beheert de social media-kanalen en regelt randvoorwaarden zoals de organisatie van een toernooi.

Er zijn 12 ‘selectiespelers’, maar omdat militairen nogal eens op oefening of missie zijn, is er een flinke reservebank noodzakelijk. Daarnaast is er het Academy Team. Daar kan iedere defensiemedewerker zich voor aanmelden via werkenbijdefensie.nl/esports. Zij spelen trainingspotjes tegen de selectie. En uiteraard is de hoop dat er zo nieuw talent komt boven drijven. Dat laatste gebeurde ook tijdens het toernooi van afgelopen weekend. In het winnende team, niet dat van Defensie, zat een speler die zich net heeft aangemeld voor de VeVa-opleiding. Als hij eenmaal militair is, is hij van harte welkom bij het Esports Defensie Team.

Vanaf 3 december trommelen op Switch met Taiko No Tatsujin

Taiko No Tatsujin: Rhythmic Adventure Pack bundelt Taiko No Tatsujin: Rhythmic Adventure Pack 1 en Taiko No Tatsujin: Rhythmic Adventure Pack 2 en komt op 3 december 2020 digitaal uit op Nintendo Switch.

De twee ritmegames schotelen elk een verschillend verhaal voor waarbij spelers op twee verschillende RPG-avonturen gaan door verschillende periodes uit zowel de geschiedenis als de toekomst en het opnemen tegen meer dan 250 verschillende monsters en vijandelijke drums in meer dan 130 nummers.

Ackermann wint negende etappe Vuelta na declassering Bennett

Sam Bennett heeft zijn tweede ritzege in de Ronde van Spanje moeten afstaan na een ongeoorloofd manoeuvre in de slotkilometer. De Ier van Deceuninck-Quick step werd gedeclasseerd, waardoor de nummer twee Pascal Ackermann de zege pakte in de negende rit van de Vuelta. 

Na het vele klimwerk van de afgelopen dagen was het vandaag aan de sprinters. In een vlakke etappe over 157 kilometer waren Aritz Bagües (Caja Rural-Seguros RGA) en Juan Felipe Osorio (Burgos-BH) de aanvallers. Het tweetal nam een kleine zes minuten voorsprong, maar al snel nam Deceuninck-Quick Step de leiding in het peloton en daalde de voorsprong snel.

Op twintig kilometer van de streep werden de beide vluchters bijgehaald en konden de sprinters zich opmaken voor de tweede massasprint van deze Ronde van Spanje. In de massasprint begon Bora-hansgrohe aan kop voor hun sprinter Pascal Ackermann. De snelle Duitser moest zijn meerdere erkennen in Sam Bennett, die duidelijk sneller was dan de Ackermann.

Toch mocht Ackermann de ritwinst achter zijn naam schrijven. In voorbereiding op de sprint maakte Bennett twee keer een beweging naar Emīls Liepiņš, die daarvoor gedeclasseerd werd.

Ronald Mulder niet op NK afstanden

Ronald Mulder zal komend weekend niet meedoen aan het NK afstanden in Heerenveen. De schaatser ligt sinds woensdagnacht met een hevige keelontsteking in het ziekenhuis.

De sprinter van Team Reggeborgh heeft ontstoken amandelen. Die zorgde voor hevige koortsaanvallen. Mulder heeft geen corona, hij is deze week al tweemaal negatief getest op het virus.

"Ik hoop me zo snel mogelijk weer bij het team te kunnen voegen, maar ik moet eerst maar eens beter worden. Ik heb een heel goed voorseizoen gedraaid, misschien wel mijn beste ooit. Ik stond er heel goed voor en had echt het idee goede wedstrijden te kunnen rijden, maar helaas. Dat laat ik binnenkort graag zien," aldus Mulder.

Een carrière in de WNBA met NBA 2K21

Met de naderende release van next-gen versie van NBA 2K21 komt er ook meer informatie over nieuwe features. 2K laat vandaag weten dat je met een vrouwelijke MyPlayer mee kan doen in de WNBA.

The W is een enorme uitbreiding op de vorig jaar geïntroduceerde WNBA-ervaring en is de allereerste WNBA MyPLAYER-ervaring voor de NBA 2K-franchise. Spelers kunnen hun eigen volledig aanpasbare WNBA-speler maken en haar door een volledige professionele carrière leiden. Natuurlijk zijn dan ook de 12 WNBA-teams en de absolute sterren van de competitie van de partij, waaronder Breanna Stewart, Napheesa Collier en Diana Taurasi.

"We zijn erg trots om onze geweldige samenwerking met de WNBA voort te zetten en spelers kennis te laten maken met The W", aldus Felicia Steenhouse, senior producer bij Visual Concepts. "Jezelf zowel op als buiten het veld kunnen herkennen, is ongelooflijk belangrijk voor ons. The W helpt ons het vrouwenbasketbal naar een hoger niveau te tillen en benadrukt de starpower van de WNBA."

Candace Parker, aanvaller bij de Los Angeles Sparks, voegde toe: "Het creëren van je eigen speler om mee te spelen in de competitie is één van de vele redenen waarom mensen graag NBA 2K spelen. Ik ben zo verheugd om te zien dat het 2K-team de WNBA-ervaring naar een hoger niveau tilt met The W. Dit zal een geweldige manier zijn om de volgende generatie kennis te laten maken met het damesbasketbal en onze competitie in het zonnetje te zetten."

Spelers kunnen het tegen elkaar opnemen in The W Online, met 3v3 MyPLAYER-wedstrijden op een nieuw veld exclusief voor deze game-modus. Nog een primeur voor de franchise: spelers kunnen nu zowel in de GM- als in de commissarisstoel zitten in MyWNBA, waar ze de groei van alle 12 WNBA-teams en de hele competitie kunnen stimuleren.

NBA 2K21 voor next-gen consoles is nu al beschikbaar voor pre-order en is in de Benelux vanaf 10 november verkrijgbaar op Xbox Series X en Xbox Series S en vanaf 19 november op PlayStation 5.

Releasetrailer voor Bakugan: Champions of Vestroia

Warner Bros. Games, Spin Master en WayForward hebben vandaag de launchtrailer voor Bakugan: Champions of Vestroia vrijgegeven. De game komt 4 november uit op Nintendo Switch.

Het spel is gebaseerd op de Bakugan-franchise, bekend van de avonturenanime, speelgoedlijn, het kaartspel en meer. Bakugan: Champions of Vestroia neemt spelers mee op reis en laat ze teams vormgeven voor strategische één-op-één gevechten en kennismaken met sterke Bakugan. In de 3D-wereld, verdeeld in verschillende districten met elk eigen gevechtsarena's, kunnen spelers communiceren met andere personages, missies ondernemen en op verkenning gaan met hun Bakugan-vrienden.

Bakugan: Champions of Vestroia is toegankelijk voor spelers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus, betere spelers kunnen zich verdiepen in de details van het gevechtssysteem van de game. Verder kunnen ze hun gevechtsvaardigheden online één-op-één meten met vrienden of spelers van over de hele wereld om zo de ware kampioen van Vestroia te worden.

Bij de release is ook een fysiek Deluxe-pakket verkrijgbaar met daarin het spel, een exclusieve Ultima Dragonoid-bal (die in een Bakugan verandert), een Ultima Dragonoid ruilkaart, een Ultima Dragonoid magnetische sleutelkaart en twee krachtige BakuCores.

EA krijgt boetes voor lootboxes in FIFA

De Kansspelautoriteit heeft Electronic Arts Inc. en Electronic Arts Swiss Sàrl in 2019 een dwangsom opgelegd met een maximum van 5 miljoen euro vanwege het overtreden van de Wet op de kansspelen met 'Packs' in het spel FIFA. Vandaag is te lezen dat de rechtbank in Den Haag de Kansspelautoriteit in het gelijk stelt in deze zaak.

De dwangsom van de aan beide organisaties opgelegde last bedraagt € 250.000,- per week of gedeelte van de week waarin de lootboxes in FIFA zijn te vinden, met een maximum van € 5.000.000,-. Nu ligt FIFA 20 met lootboxes al sinds vorig jaar in de winkel, het maximumbedrag is dus vrij eenvoudig gehaald.

De packs van FIFA bevatten kaarten met daarop spelers, trainers of andere hulpmiddelen die het elftal in de gamemodus FIFA Ultimate sterker maken. Als gamer heb je geen invloed op de resultaten uit de lootbox. Sommige kaarten zijn veel meer waard dan anderen en daarbij zijn de kaarten tussen spelers te verhandelen. Volgens de Nederlandse wet mag een kansspel waarmee een prijs of premie te winnen is alleen worden aangeboden als daar een vergunning voor is verleend. De rechtbank acht bewezen dat de wet hiermee wordt overtreden en legt deze dwangsom op.

We vroegen aan Electronic Arts een reactie en die hebben we gekregen:

"FIFA en de FIFA Ultimate Team modus worden al jarenlang door spelers van over de hele wereld met veel plezier gespeeld. Daarom zijn we teleurgesteld over de beslissing die vandaag is genomen en de mogelijke impact hiervan op de Nederlandse spelers. We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We gaan tegen deze beslissing in beroep en proberen een situatie te voorkomen die impact heeft op de mogelijkheden van Nederlandse spelers om FIFA Ultimate Team volledig te spelen.

Electronic Arts hecht veel waarde aan een positieve speelervaring: we streven ernaar alle spelers keuze, eerlijkheid, waarde en plezier te bieden in al onze spellen. We staan nog steeds open voor gesprekken met de Nederlandse Kansspelautoriteit en andere stakeholders om hun zorgen te begrijpen en oplossingen te zoeken om deze aan te pakken."

Electronic Arts gaat dus in hoger beroep tegen deze uitspraak en wil graag praten met de Kansspelautoriteit om tot een oplossing te komen.

FIFA Ultimate Team - Customization Screen

Xbox Live Games with Gold voor november aangekondigd

De Xbox Live Gold van november zijn helaas niet heel spannend. Abonnees kunnen onder andere aan de slag met Aragami en LEGO Indiana Jones. Game Pass krijgt wekelijks games die meer impact hebben, maar dat is dan ook een apart abonnement.

Xbox One:
Heel november - Aragami: Shadow Edition 
Van 16 november t/m 15 december – Swimsanity!

Xbox 360:
Van 1 t/m 15 november – Full Spectrum Warrior (speelbaar op Xbox One)
Van 16 t/m 30 november – LEGO Indiana Jones (speelbaar op Xbox One)

Cyberpunk RPG The Ascent uitgesteld naar 2021

Cyberpunk 2077 is niet de enige cyberpunk die uitgesteld wordt. The Ascent, die ooit in de planning stond als Xbox Series X|S launchgame, is uitgesteld naar 2021. Ontwikkelaar Neon Giant zegt dat de game meer tijd nodig heeft voor dit ambitieus project die door maar elf mensen wordt gemaakt.

The Ascent is een RPG die je vanuit een isometrisch standpunt speelt. Naast de cyberpunk setting heeft de game ook verwoestbare omgevingen, aanpasbare wapens en mensen en uitgebreide co-op gameplay (zowel online als lokaal). Bekijk anders de nieuwe gameplay presentatie hieronder.

Bullet hell-game Soldner-X 2: Final Prototype komt naar PS4

Soldner-X 2: Final Prototype Definitive Edition komt op 4 november uit voor de PS4. De game gaat volgens uitgever Eastasiasoft een tientje kosten. Deze Definitive Edition poetst de PS3-game uit 2010 een beetje op en komt met alle updates en DLC. Verder draait het nu op een stabiele 60fps en er is een nieuwe gallery mode toegevoegd.

Soldner-X 2 is een typische bullet hell-game waarin je met een schip levels moet doorlopen terwijl vijanden belachelijk veel kogels op je afvuren. Het is helaas een genre die je nog maar heel weinig ziet.

Stratego krijgt Assassin's Creed-editie

Jumbo heeft Stratego en Assassin’s Creed gecombineerd in een bordspel. Vanaf begin november, gelijktijdig met de release van Assassin’s Creed Valhalla, kunnen spelers als de legendarische Assassijnen en de Tempeliers de strijd met elkaar aangaan op het speelbord.

In deze speciale editie van Stratego beland je in de strijd tussen de Assassijnen en hun aartsvijand de Tempeliers. je zet je leger in het geheim op en probeert de Apple of Eden te bemachtigen. Stratego Assassin’s Creed kan op drie manieren gespeeld worden: Classic, Duel en Special, waarmee de krachten van de Pieces of Eden in het spel komen.

Het spel is geschikt bevonden voor spelers vanaf 8 jaar. Een potje tussen twee spelers zal zo'n 30 minuten kosten, het bordspel zelf € 29,99.

The Darkness is gearriveerd in Destiny 2: Beyond Light launch trailer

Destiny 2: Beyond Light is de grote aankomende uitbreiding op de beroemde looter shooter van Bungie. De piramide schepen hangen in Beyond Light boven het ijzige Europa, een van manen van Jupiter. Onder die schepen is een schuilen veel geheimen en ook een nieuwe kracht. Niet alleen de Guardians gaan op onderzoek uit, maar ook de Fallen hebben contact met 'The Darkness'.

De onderstaande launch trailer toont een paar gevechten met de Fallen en laat ook Stasis zien, de nieuwe klasse in de uitbreiding. Beyond Light komt op 10 november uit voor PS4, Xbox One en pc. De next-gen patch voor Xbox Series X|S en PS5 komt op 8 december.

Frankrijk: Aanslag verijdeld in Sartrouville, dader wilde "Nice nadoen"

Een deel van de Plateau-wijk in Sartrouville is vanmiddag afgezet door de  Franse politie.
De politie arresteerde rond 13.00 uur een man van wie de leeftijd nog niet bekend is, die waarschijnlijk een aanslag wilde uitvoeren.

Voordat deze man zijn woning verliet had hij tegen zijn vader gezegd hij 'iets wilde doen zoals in Nice', dit was kort na de terroristische aanslag in Nice die aan drie mensen het leven heeft gekost vanmorgen. Zo melde een bron aan
Le Parisien.

Auto is doorzocht, geen explosieven gevonden
De vader van de man waarschuwde onmiddellijk de plaatselijke politie, die snel ter plaatse kwam. Het voertuig waarin de potentiële terrorist zich voortbewoog, werd snel opgemerkt en de man kon, voordat hij iets kon uitvoeren, vlak bij de Saint-Martin-kerk in Sartrouville worden gestopt. Hij zou een mes bij zich hebben gedragen, wat zou passen bij zijn voornemen om een aanslag te plegen die vergelijkbaar zou zijn met de aanslag van vanmorgen in Nice.

Zie ook: [Update] Drie doden bij aanslag in Nice   en  
Frankrijk: Meer aanslagen in Avignon (verijdeld) en Frans Consulaat in Jeddah

PSV stuurt Jordan Teze met spoed richting Cyprus

Goed nieuws voor PSV: de Eindhovenaren kunnen donderdagavond in de Europa League-wedstrijd tegen Omonia Nicosia toch beschikken over Jordan Teze. PSV laat de verdediger, die vanwege een eerdere coronabesmetting aanvankelijk Cyprus niet inmocht, in allerijl overkomen vanuit Eindhoven om alsnog deel te nemen aan het duel, zo meldt de club. Eran Zahavi heeft géén toestemming gekregen en blijft achter in Nederland.

PSV heeft al weken last van een hardnekkige coronauitbraak binnen de club. De Eindhovenaren moeten het op Cyprus in ieder geval stellen zonder Denzel Dumfries, Cody Gakpo, Pablo Rosario, Maxime Delanghe, Joël Piroe, Timo Baumgartl en Nick Viergever.

De zeven spelers zijn besmet met het virus. Zahavi en Teze waren al hersteld van hun besmetting, maar mochten vanwege de richtlijnen op Cyprus het land niet in: personen die eerder deze maand positief zijn getest, worden niet toegelaten op het eiland.

Het voorbije etmaal werkte PSV er hard aan om de spelers alsnog speelgerechtigd te krijgen. De club probeerde in samenwerking met de UEFA een uitzonderingspositie te creëren voor Zahavi en Teze.

Zowel PSV als de UEFA werd dinsdag pas op de hoogte gebracht van de opstelling van de Cyprioten. Zahavi en Teze bleven vervolgens achter in Eindhoven. Laatstgenoemde heeft nu alsnog toestemming gekregen van de Cypriotische autoriteiten om af te reizen, maar Zahavi niet. Wat de reden daarvan is, meldt PSV niet.

Zahavi liet woensdagavond al blijken het absoluut niet eens te zijn met de beslissing van Cyprus om hem niet toe te laten. De Israëlische spits schreef op zijn Instagram Stories: "Coronatests en -reguleringen in het voetbal zijn fucking bullshit!"

Zahavi en Teze stapten woensdag onder begeleiding van de douane op het laatste moment uit het vliegtuig dat de rest van de selectie van PSV naar Cyprus bracht. Om 10.00 uur zou het vliegtuig opstijgen; om zeven minuten voor tien werden Zahavi en Teze uit het vliegtuig gehaald.

De regering van Cyprus had contact opgenomen met de UEFA en dreigde met een verplichte quarantaine van meerdere dagen op Cyprus voor het hele PSV-team als Zahavi en Teze zouden meereizen.

Barcelona provoceert Cristiano Ronaldo na overwinning bij Juventus

Barcelona trok woensdagavond na een verhitte strijd aan het langste eind tegen Juventus: 0-2. Het mediateam van de Catalanen gaat op Twitter met de overwinning aan de haal en stuurt een licht provocerende tweet richting Cristiano Ronaldo en Juventus de wereld in.

"We zijn blij dat jullie de G.O.A.T. (greatest of all time, red.) vanavond aan het werk konden zien op jullie veld", tweet Barcelona, met daarbij een foto van zijn sterspeler Lionel Messi.

Al jarenlang strijden Messi en Ronaldo om de titel van beste voetballer ter wereld. Ronaldo kon door zijn aanhoudende coronabesmetting tot zijn grote frustratie niet meedoen aan de wedstrijd.

Eerder op de woensdag meldde de Portugese aanvaller nog op Instagram dat de 'pcr-coronatest bullshit is'. Ronaldo voelt zich ondanks zijn besmetting topfit, maar testte deze week opnieuw positief op het virus.

Donderdagochtend kwam Juventus op Twitter met een reactie op Barcelona. "Jullie hebben waarschijnlijk in het verkeerde woordenboek gekeken", schrijft la Vecchia Signora.

"We zullen de juiste G.O.A.T. naar jullie toebrengen in het Camp Nou", doelt Juventus op de returnwedstrijd op dinsdag 8 december.

De ludieke tweet van Barcelona kan op veel reacties rekenen. Het bericht behaalde donderdagochtend de mijlpaal van meer dan 100.000 likes. De Britse tabloid The Sun kan er wel om lachen en laat weten: 'Barcelona taking no prisoners tonight.'

Die Engelse uitdrukking laat zich niet letterlijk naar het Nederlands vertalen, maar betekent zoveel als: 'Barcelona kent geen enkele genade vanavond'. Het Twitteraccount van ESPN laat verder weten dat Barcelona de club is die het laatst lacht.

Frankrijk: Meer aanslagen in Avignon (verijdeld) en Frans Consulaat in Jeddah

De Franse politie heeft vanmorgen in Montfavet nabij het Zuid-Franse Avignon rond 11.15 uur een man doodgeschoten. De politie had een melding gekregen van een man die passanten met een vuurwapen zou bedreigen en zou daarbij meerdere malen ‘Allahu Akbar’ hebben geroepen volgens Franse media.

De man dreigde de agenten aan te vallen waarop de agenten ingrepen . Hierbij werd de man gedood. Verder zou niemand aanders gewond zijn geraakt. Er kan nog niet met 100% zekerheid worden vastgesteld of de man uit terroristische overwegingen tot zijn daad is gekomen.

In het Franse consulaat in de plaats Jeddah te Saudi-Arabie is vanmorgen een bewaker neergestoken. De bewaker verkeert niet in levensgevaar en is naar het ziekenhuis gebracht. Er zou een 'scherp gereedschap' zijn gebruikt om de particuliere bewaker te verwonden. De dader is door de Saoudi-Arabische politie gearresteerd.

De Franse ambassade heeft een oproep gedaan aan alle Fransen in Saoudi-Arabie om uiterst waakzaam te zijn.

Vandaag is na een eerdere aanslag in Nice het anti-terreurprotocol ‘vigipirate’ voor heel Frankrijk opgeschaald naar het hoogste dreigingsniveau.

Vanmorgen werd in Nice een terroristische aanval uitgevoerd in de Notre Dame basiliek te Nice, hierbij zijn de koster van de kerk en twee vrouwen om het leven gekomen, één vrouw werd hierbij "bijna onthoofd".

Op Twitter gaat een filmpje rond wat van de schietpartij  vanmorgen in Avignon zou zijn, maar inmiddels heeft de Franse politie laten weten dat dit Fake News is, de beelden zijn van een eerdere arrestatie in Grenoblie in 2019.

COVID-19: 10.280 nieuwe besmettingen en 62 doden, totaal 330.255 en 7258

LET OP: Vanwege een storing gisteren bij de GGD waren de cijfers incompleet, de ontbrekende besmettingen zijn gecorrigeerd met de cijfers van vandaag.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 10.280 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 330.255 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 269 in het ziekenhuis opgenomen., momenteel liggen er 1831 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 47 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 553 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 62 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 7258 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Uitgebreide gameplay-trailer voor Demon's Souls

PlayStation heeft een nieuwe trailer uitgebracht met ruim vijf minuten aan gameplay van Demon's Souls. Let op dat de trailer diverse bazen en gebieden toont, dus ben je nog niet bekend met de game: pas op voor spoilers.

Demon's Souls is een remake van de cult classic voor PlayStation 3 die aan de voet stond van de populariteit in het genre. De game komt als launchtitel exclusief naar PlayStation 5.

Henk Krol lanceert speerpunten van zijn nieuwe partij

Henk Krol heeft de eerste speerpunten van zijn nieuwe partij gelanceerd. Lijst Henk Krol, zoals zijn zoveelste partij heet, werkt nog aan het partijprogramma maar hij wil ons alvast een inkijkje in zijn partij geven.

Het eerste speerpunt van Krol is eigenlijk meer een vraag. "Hoe gaan we verder met onze economie, nu en na corona?" Aldus de opener op het speerpuntenlijstje. Vervolgens gaat de voormalig 50PLUS-voorman verder op zijn bekende onderwerp. "Laten we de beste oudedagsvoorziening ter wereld behouden", aldus Krol die ook zijn zorgspeerpunt uit de ouderenpartijtijd heeft meegenomen: "Zorg gaat om mensen."

Uit het partijprogramma van de Partij voor de Toekomst heeft Krol punt nummer vier meegenomen. "Het is tijd voor vernieuwing van het openbaar bestuur, geef de burger meer inspraak", zo klinkt het punt dat veel nieuwe partijen als speerpunt hebben. 

De geest van zijn voormalig partijgenoot Femke Merel van Kooten-Arissen waard schijnbaar ook rond bij de Lijst Henk Krol. "We moeten zuinig zijn op onze aarde", zo luidt het vijfde speerpunt. En als je denkt dat we het gehad hebben met de open deuren kom je bedrogen uit. "Nederlanders willen leven in een rechtvaardig en veilig land", is speerpunt nummer 6 en open deur nummer zoveel van Krol.

Op punt zeven vinden we wederom een speerpunt waar we onmogelijk tegen kunnen zijn. "We streven naar een goede plek om te wonen voor alle inwoners", zo lezen we op lijsthenkkrol.nl. Maar gelukkig heeft Krol het beste voor het laatst bewaard. Punt acht is een ware uitsmijter: "En nog veel meer, zoals cultuur, onderwijs en social media."

U snapt het al, we verwachten 150 zetels voor Lijst Henk Krol.

Celine ongedeerd aangetroffen, verbleef in Den Haag

De 15-jarige Celine was sinds 23 oktober 2020 vermist uit Berghem. Er waren ernstige zorgen om haar welzijn. Zij is het laatst gezien op de Schoolstraat in Berghem. Waar Celine heen is gegaan en hoe zij zich verplaatst was onbekend.

Update 29 oktober 14.00 uur : De 15-jarige Celine uit Berghem die van vrijdag tot woensdagavond vermist werd, verbleef in een woning in Den Haag, in de wijk Zeeheldenkwartier. Een 31-jarige verdachte is daar aangehouden in verband met de vermissing. Dat meldt de politie, zo valt te lezen bij het AD vandaaag.


Update 29 oktober 00.24 uur: Celine is gelukkig ongedeerd aangetroffen, er is een verdachte aangehouden.  Bericht is omwille van privacy geanonimiseerd. 

[Update] Drie doden bij aanslag in Nice

In de Onze Lieve Vrouw Basiliek in Nice heeft er zojuist een steekincident plaats gevonden. Hierbij zou er één dode zijn gevallen en meerdere gewonden. Volgens de burgemeester van Nice wijst alles op een terreuraanslag.

Update 13.40 uur: Volgens Franse media en het AD zijn de in Nice vermoorde mensen de koster van de kerk en twee kerkgangers.  Een bejaarde vrouw, die kwam bidden,  werd "bijna onthoofd" in de kerk gevonden. Een man, de koster, werd ook gedood in de kerk. Een tweede vrouw, die haar toevlucht had gezocht in een nabijgelegen café, overleed daar ter plaatse aan de vele messteken in haar lichaam.

Naar aanleiding van de aanslag is het anti-terreurprotocol ‘vigipirate’ voor heel Frankrijk opgeschaald naar het hoogste dreigingsniveau.

Volgens BFMTV, die een foto van de gearresteerde dader zag, zou het om een jongeman van een jaar of twintig met een Noord-Afrikaans uiterlijk. Hij had geen identiteitspapieren op zak maar zijn voornaam zou ‘Brahim’ zijn. In een eerste verklaring zei hij dat hij alleen had gehandeld. Zijn vingerafdrukken zijn genomen om zijn identiteit vast te stellen.

Meerdere landen hebben vol afschuw gereageerd op deze laffe daad. Volgens Europe1 heeft Turkije de aanslag in Nice krachtig veroordeeld.'We betuigen onze condoleances aan de familieleden van de slachtoffers', zei het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Update 11.45 uur: Volgens de Franse politie zijn er twee mensen, een man en een vrouw, vermoord in de Notre-Dame-kerk, in het centrum van Nice. De vrouw zou zijn onthoofd. Een derde persoon raakte ernstig gewond, maar wist naar een bar te vluchten, helaas is deze vrouw alsnog aan haar verwondingen overleden. 

De dader die gewond raakte tijdens de aanhouding door de politie, is naar het ziekenhuis overgebracht.

Update 10.55 uur de dader is opgepakt en is gewond geraakt door politiekogels. Persagentschap AFP geeft aan dat er drie doden zijn gevallen, waarbij er bij één de keel is doorgesneden. 

Nieuwe Final Fantasy XVI-website geeft meer details

Vandaag heeft Square Enix de officiële teaser-website van Final Fantasy XVI online gezet. De website toont nieuw key artwork voor de nieuwe action-RPG met daarop het hoofdpersonage, Clive Rosfield, en andere illustraties en beschrijvingen van personages die hinten naar hun onderlinge verbanden.

De website gaat ook dieper in op de setting van Final Fantasy XVI. Het verhaal speelt zich af in het rijk Valisthea, een land dat is gezegend met het licht van de Mothercrystals: schitterende kristalbergen die boven het land uittorenen.

Final Fantasy XVI verplaatst spelers naar een wereld waarin Eikons leven. Deze sterke en dodelijke wezens huizen in Dominants – mannen of vrouwen die het vermogen hebben de angstwekkende kracht van zo’n Eikon te gebruiken. Het verhaal volgt Clive Rosfield, een jongeman die zich heeft toegelegd op de zwaardvechtkunst en ook wel de First Shield of Rosaria wordt genoemd, die de opdracht krijgt om te waken over zijn jongere broer Joshua - de Dominant of the Phoenix. Maar dan zetten onvoorziene gebeurtenissen Clive op een duistere en gevaarlijke weg naar wraak.

Final Fantasy XVI komt uit op PlayStation 5, ooit.

Final Fantasy XVI - Keyart (Foto: Square Enix)

Tong's Eredivisiecolumn seizoen 2020-2021 #10

Bondscoach Max Merkel heeft met de deelclubs overeenstemming bereikt over extra maatregelen in de coronacrisisliga. Vanaf maandag moeten de verdedigers en middenvelders dicht en mogen Duitsers buiten met maximaal tien mensen samenkomen, uit niet meer dan twee huis houdende elftallen. In de Bundesliga is publiek niet meer welkom en grote evenementen en overwinningen worden verboden.

Van vervuilende denimindustrie naar schone spijkerbroek

8000 liter water kost het om één spijkerbroek te maken, en de totale uitstoot van de textielindustrie wereldwijd is meer dan alle uitstoot van de internationale lucht- en zeevaart bij elkaar. Er is in de textielbranche een wereld te winnen als het gaat om slim en zuinig grondstoffengebruik. Staatssecretaris Van Veldhoven (circulaire economie en milieu) zet vandaag samen met 30 partijen uit de denimindustrie een volgende duurzame stap voor een schonere textielbranche. Dat schrijft zij vandaag aan de Tweede Kamer. In de Denim Deal staan onder andere concrete afspraken voor meer hergebruik van oude denim kledingstukken.

Van Veldhoven: 'Ik vind dat we voor een gezonde toekomst en ons klimaat moeten toewerken naar een schonere textielindustrie. Als we hier onze vraag veranderen, heeft dat effect op hoe duurzaam bijvoorbeeld bedrijven in Turkije en China produceren. Dat maakt dat we als Nederland geen kleine speler zijn. Het bijzondere van deze Denim Deal is dat voor het eerst wereldwijd alle betrokken partijen in de (denim) textiel kringloop – van merk, tot inzamelaar en weverijen - samen de uitdaging aangaan voor een schonere kledingkast.'

Denim Deal
In de Denim Deal is afgesproken dat merken als Scotch & Soda, MUD Jeans en Kuyichi samen drie miljoen spijkerkledingstukken maken met daarin minstens 20% gerecycled textiel. Daarnaast hebben alle partijen afgesproken dat zij gezamenlijk zo snel mogelijk toewerken naar de standaard van minimaal 5% gerecycled textiel in alle denim kledingstukken. Staatssecretaris Van Veldhoven: 'De kracht van deze Denim Deal zit ‘m in dat alle partijen die bij het maken en verwerken van een spijkerkledingstuk een rol hebben, meedoen. Van productiebedrijven, merken en retailers, maar ook inzamelaars, sorteerders, snijders en weverijen. We zetten een verandering in gang in de hele keten. Als die stap eenmaal is genomen, is opschalen erna gemakkelijker. Dat maakt deze Denim Deal een blauwdruk voor het verduurzamen van kledingstukken van andere materialen.'

Circulaire economie 2050
In Nederland werken we toe naar een circulaire economie waarin (textiel)afval niet meer bestaat. Als we al ons ‘afval’ hergebruiken in nieuwe producten, scheelt dat C02 en voorkomen we milieuvervuiling. Naast denim, werkt de staatssecretaris daarom met de hele textielketen aan uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor textiel. Dit betekent dat de producent verantwoordelijk is voor het innemen en verwerken van het product na gebruik. Zo moet het voor de consument gemakkelijk en een gewoonte worden een versleten spijkerbroek en trui in te leveren zodat er een nieuwe van gemaakt kan worden. Alleen zo kunnen we samen zorgen voor veel minder afval, meer hergebruik en minder verspilling.

Resultaten
Deze Denim Deal start als een samenwerkingsverband van koplopers op de Nederlandse denimmarkt, de gemeenten Amsterdam en Zaanstad en o.a. House of Denim. De Denim Deal loopt drie jaar. Nieuwe partijen die ook mee willen doen, kunnen zich nog aansluiten. Aan het einde van ieder jaar wordt gerapporteerd welke activiteiten partijen hebben ondernomen, welke resultaten geboekt zijn en welk effect deze hebben gehad op het bereiken van het doel. Meer informatie ook over aansluiten bij de Denim Deal is te vinden op www.denim-deal.nl.

Halo: Infinite is weer een director kwijt

Er is weer gedoe bij Halo: Infinite, want game director Chris Lee heeft het project verlaten. Lee is de tweede director die het project de afgelopen twee jaar heeft verlaten, vorig jaar verliet creative director Tim Longo het project.

"Ik heb een stap terug gedaan van Infinite en kijk naar toekomstige kansen", vertelde Lee aan Bloomberg. "Ik geloof in het team en ben ervan overtuigd dat ze een geweldige game zullen afleveren en dit is een goed moment voor mij om op te stappen."

Lee werkt sinds 2008, een jaar na de oprichting, bij Halo-serieontwikkelaar 343 Industries en is sinds 2016 hoofd van de partnerstudio.

"Chris Lee blijft een Microsoft-medewerker en hoewel hij op dit moment een stap terug heeft gedaan uit Halo: Infinite, waarderen we alles wat hij tot nu toe voor het project heeft gedaan", aldus een Microsoft-vertegenwoordiger.

Halo: Infinite zou op 10 november samen met Xbox Series X en Xbox Series S worden uitgebracht, maar werd uitgesteld tot 2021 na flink veel commentaar op de eerste gameplaydemo op Xbox Series X. Gamers waren niet blij met wat ze van de next-gen versie zagen. Het zal ook beschikbaar zijn voor Xbox One en pc.

Meer details van Disgaea 6 getoond

Nippon Ichi Software heeft de tweede officiële trailer vrijgegeven voor Disgaea 6: Defiance of Destiny. De trailer blikt terug op de 17-jarige geschiedenis van de Disgaea-serie en introduceert de unieke systemen van de serie en nieuwe functies.

In Disgaea 6: Defiance of Destiny reïncarneert de hoofdrolspeler, een zombie genaamd Zed, herhaaldelijk in verschillende werelden om de "God of Destruction" die alle demonen uit te dagen. In die werelden wachten niet alleen vijanden maar ook nieuwe partyleden om je te helpen de God van vernietiging te verslaan.

"Auto Battle" is een nieuwe functie waarmee personages zelfstandig kunnen vechten. Er is ook een nieuwe "Machine Edit" -functie waarmee spelers teamleden gedetailleerde instructies kunnen geven, zoals welke aanvallen op welke vijanden moeten worden gebruikt.

Natuurlijk kun je weer flink levelen en damage doen als je alle items, personages en dergelijke upgrade. De makers zijn een stap verder gegaan in dit deel: level 99.999.999 en meer dan 10 biljard damage is mogelijk. Dan is het nog zo dat bij elke reïncarnatie Zed weer teruggezet wordt naar level 1, maar wel bepaalde krachten van zijn oude level houdt. Je kunt dus erg sterk worden als je eenmaal na tig reïncarnaties max level bent. We verwachten dan ook heel wat stevige vijanden in post-game, als je het verhaal uitgespeeld hebt en de uitdagingen daarna wil tackelen.

Disgaea 6: Defiance of Destiny komt uit voor PlayStation 4 en Switch op 28 januari 2021 in Japan en voor Switch in de zomer van 2021 in het Westen.

In 2019 84.000 nieuwe woningen

In 2019 zijn er 84.000 woningen bijgekomen. Het gaat om 71.500 nieuwgebouwde woningen en 12.500 transformatiewoningen. Het CBS heeft vandaag deze cijfers bekendgemaakt. Het doel om in 2019 minimaal 75.000 nieuwe woningen te realiseren is daarmee ruimschoots gehaald.

Bij de Nationale Woonagenda is afgesproken om in de periode van 2018-2021 jaarlijks 75.000 nieuwe woningen te realiseren. Dit kunnen nieuwgebouwde woningen zijn of getransformeerde woningen. Getransformeerde woningen ontstaan door bijvoorbeeld het aanpassen van kantoorgebouwen of maatschappelijk vastgoed zoals oude schoolgebouwen of een kerk.

Van winkel naar woning
Op Prinsjesdag heeft het kabinet aangekondigd het transformeren van bestaande gebouwen zoals leegstaande winkels, kantoren en bedrijfsterreinen te blijven stimuleren. Door de coronacrisis komen er meer winkel- en horecapanden beschikbaar die omgebouwd kunnen worden tot woningen. Het kabinet stelt 20 miljoen euro extra beschikbaar om dit te bevorderen, dit moet ongeveer 9.000 extra woningen opleveren.

Stoppen met roken-campagne 'PUUR' belangrijke stap naar rookvrije generatie

Met ‘PUUR rookvrij’ lanceert de Rijksoverheid voor het eerst sinds 2011 weer een grote, landelijke campagne om te stoppen met roken. De campagne is een afspraak in het Nationaal Preventieakkoord, dat streeft naar een rookvrije generatie in 2040. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat bij succesvolle campagnes – zoals Stoptober - soms wel een kwart van de deelnemende rokers succesvol stopt, zeker in combinatie met andere maatregelen.

Rokers de hand reiken
Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS: “Veel rokers denken aan stoppen. Met deze nieuwe campagne willen we hen de hand reiken om dat ook voor elkaar te krijgen. Positieve motivatie staat centraal in de campagne. Net als veel begrip over hoe moeilijk het kan zijn en welke hulplijnen je kunt inschakelen. Ik ben heel blij dat deze positieve en inspirerende campagne er nu is. Ik hoop dat miljoenen mensen in Nederland die roken zich hiermee extra gesteund voelen om te stoppen.”

Schoner gebit, mentale boost
De campagne PUUR rookvrij wil rokers aanzetten tot een serieuze stoppoging, net zo lang tot ze definitief gestopt zijn. De campagne focust op de positieve kanten van stoppen met roken en laat rokers nadenken over hun leven als niet-roker. Een leven met een betere gezondheid, minder stress, een betere conditie, een mooiere huid, een schoner gebit, een mentale boost, etc.

2040: rookvrije generatie
Nog steeds sterven in Nederland elk jaar ruim 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en beginnen elke dag 75 jongeren met roken. Roken leidt bovendien jaarlijks tot 2,4 miljard euro aan zorgkosten. Het Nationaal Preventieakkoord wil dat terugdringen. Door een uitgebreid pakket aan maatregelen die beginnen met roken moeilijker maken en stoppen makkelijker. In het preventieakkoord streeft het kabinet samen met maatschappelijke partners naar een rookvrije generatie in 2040. Dat betekent dat 0 procent van de jongeren en zwangere vrouwen dan nog rookt en dat het aantal rokende volwassenen daalt van de huidige 21,7 procent (2019) naar 5 procent.

Puurrookvrij.nl
De nieuwe website www.puurrookvrij.nl helpt rokers met het plannen van een stopdatum en laat zien wat er met hun lichaam gebeurt. De eerste maanden treden ontwenningsverschijnselen op, maar worden hartslag en bloeddruk weer normaal, maken longen zichzelf schoon en krijgen mensen meer energie. Rokershoestjes verdwijnen na een maand en de jaren daarna neemt de kans op hart- en vaatziekten én kanker fors af. De website laat ervaringsverhalen zien van mensen die al gestopt zijn, geeft tips voor als het moeilijk wordt en wijst op mogelijkheden voor begeleiding, zoals hulp van zorgprofessionals, gesprekken met een stoppen-met-roken-coach of groepstherapie, of hulpmiddelen als nicotinevervangers of medicijnen. Voor praktische handvatten wordt doorverwezen naar de website www.ikstopnu.nl. De campagne start na Stoptober 2020, en zal een looptijd hebben van een aantal jaren.

Campagnes vaak succesvol
Het Trimbos-instituut heeft een overzicht gemaakt van verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van dit soort massamediacampagnes in binnen- en buitenland op het stoppen met roken. Daaruit blijkt dat succesvolle campagnes een belangrijke pijler kunnen vormen voor het ontmoedigingsbeleid. Zo zorgt de jaarlijkse Stoptober campagne ervoor dat na drie maanden de helft en na een jaar ongeveer een kwart van de deelnemers blijvend is gestopt met roken. Na de ‘Nederland Stopt met Roken’-campagne rondom de jaarwisseling van 2003-2004 stopte 13,5 procent van de deelnemende rokers succesvol. De campagne ‘In iedere roker zit een stopper’ uit 2008 leidde tot meer dan een miljoen stoppogingen tussen mei en december, waarvan ongeveer een kwart na een jaar nog succesvol was. Die laatste campagne werd gecombineerd met een accijnsverhoging.

Ontmoedigende maatregelen
Ook ‘PUUR rookvrij’ kan profiteren van de combinatie met diverse maatregelen die de afgelopen periode zijn ingegaan om het stoppen met roken makkelijker te maken en beginnen met roken moeilijker. In april werd de prijs van een pakje sigaretten met één euro verhoogd. Sinds 1 juli zijn in alle supermarkten rookwaren uit het zicht geplaatst en is het rookverbod uitgebreid met onder andere de e-sigaret. Alle onderwijsterreinen moeten sinds 1 augustus rookvrij zijn. Sinds januari 2020 wordt professionele hulp om te stoppen met roken vergoed zonder dat het meetelt voor je eigen risico. Al deze maatregelen dragen bij aan de doelstelling van het kabinet: veel minder rokende volwassenen en een rookvrije generatie in 2040.

Zuiver en gezonder
PUUR staat voor zuiver en gezonder leven, vrij van sigaretten. Ook verwijst het naar mensen die puur voor de kinderen of puur voor hun gezondheid stoppen. De komende jaren moet de term net zo ingeburgerd raken als NIX18, de campagne om te voorkomen dat jongeren onder de achttien roken en drinken.

Zie voor meer informatie ook www.puurrookvrij.nl.

Vuelta: Etappe 9 - Eindelijk weer voor de sprinters?

We hebben weer een werkelijk geweldige etappe achter de rug, het was volle bak oorlog op woensdag. De Vuelta a España is tot nu toe bijzonder vermakelijk, vandaag krijgen ook de sprinters weer eens een kans.

Het gaat vandaag over iets minder dan 160 kilometer en het profiel is niet al te ingewikkeld: Spaans vlak, eigenlijk de hele etappe lang. Rellende_Rotscholier beschrijft het een en ander hier weer aanzienlijk gedetailleerd en daar verwijzen we dus gewoon maar weer naar.

Wind en regen gaan in principe niet voor veel spektakel zorgen, dus de etappe belooft niet veel goeds. De start is om 13.25 uur, een dik uur later kan de TV weer aan op Sporza of Eurosport, maar half vijf is ook wel vroeg zat - dat is een half uur tot een uur voor de finish.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Familiebedrijven goed voor kwart bedrijfsomzet

Begin 2018 telde Nederland bijna 273.000 familiebedrijven. Daarvan waren er 195.000 actief in het niet-financiële bedrijfsleven. Zij realiseerden in 2018 403 miljard euro omzet, grofweg een kwart van de totale omzet in het niet-financiële bedrijfsleven. Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek naar familiebedrijven.

Een familiebedrijf is een bedrijf waarbij één familie direct of indirect een meerderheid van zeggenschap heeft en formeel betrokken is bij het bestuur. Bedrijven van zelfstandigen zonder personeel rekent het CBS tot een aparte groep. Bij de meeste bedrijven in Nederland werken niet meer dan 50 personen. Van de bedrijven en instellingen met 2 tot 50 werkzame personen is 69 procent een familiebedrijf. Hoe groter het bedrijf, hoe minder vaak het een familiebedrijf is. Het omzetaandeel van familiebedrijven is met 43 procent dan ook het grootst onder bedrijven met minder dan 50 werkzame personen. Bij bedrijven met meer dan 250 werkzame personen realiseren de familiebedrijven 13 procent van de omzet.

Verder zorgden familiebedrijven in 2018 voor ruim 2,46 miljoen werknemersbanen, ruim 29 procent van alle werknemersbanen in Nederland.

Familiebedrijven zijn gemiddeld ouder
Familiebedrijven zijn gemiddeld ouder dan andere bedrijven. Bijna de helft (47 procent) van de bedrijven die 30 jaar of langer bestaan was in 2018 een familiebedrijf. Dit zijn overwegend bedrijven van 2 tot 50 werkzame personen.

De grootste groep familiebedrijven (44 procent) bestond in 2018 10 tot 30 jaar. Van de overige bedrijven was 27 procent zo oud. 18 procent van de familiebedrijven was 30 jaar of ouder. Bij de niet-familiebedrijven was dit 9 procent.

Relatief minder familiebedrijven in grote steden
Een bedrijf kan meerdere vestigingen hebben. Alle familiebedrijven samen hebben 343.000 vestigingen; dit is 19 procent van alle vestigingen van bedrijven en instellingen. In gemeenten met weinig inwoners komen familiebedrijven vaker voor dan in grotere gemeenten. Van alle vestigingen in de gemeente Breda, de negende stad van Nederland, hoort 16 procent bij een familiebedrijf. Dat is hoger dan in andere steden in de top 10 van grote steden in Nederland. In Utrecht en Amsterdam zijn bijvoorbeeld 11 procent van de vestigingen onderdeel van een familiebedrijf.

Familiebedrijven in Nederland
Het onderzoek Familiebedrijven in Nederland is uitgevoerd na een Kamermotie en bekostigd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). In de resultaten van het onderzoek komen naast het aantal bedrijven, de omzet en toegevoegde waarde, ook cijfers aan bod over het aantal werknemersbanen en kenmerken daarvan. Cijfers worden uitgesplitst naar bedrijfsgrootte en provincie en zijn beschikbaar over de jaren 2015-2018. Het huidige onderzoek bevat een aantal kwaliteitsverbeteringen en veranderingen ten opzichte van eerder CBS-onderzoek naar familiebedrijven.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Altforst

In Altforst (gemeente West Maas en Waal) is bij een bedrijf met vleeskuikenouderdieren vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere bedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 35.700 dieren. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Altforst liggen negen andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 25 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt het vervoersverbod.

Vervoersverbod
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Altforst. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Maatregelen
Alle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, blijven onverkort van kracht. In aanvulling daarop zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden. Het bestaande hygiëneprotocol voor bezoekers om commerciële pluimveebedrijven te bezoeken wordt uitgebreid. Dit betekent onder andere dat bezoekers alleen nog de stal of het erf mogen betreden na het nemen van strenge hygiënemaatregelen.

Verder is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Solasta: Crown of the Magister

De tabletop Dungeons and Dragons bevindt zich in een Renaissance, en ook de isometrische RPG als digitale parallel doet het goed. Ook onafhankelijke ontwikkelaar Tactical Adventures waagt zich aan een virtuele tabletop met Solasta: Crown of the Magister. Met een naar maatstaven gemeten bescheiden budget (de kickstarter haalde bijna 250.000 euro op), maar wel met een hoop ambitieuze plannen en een belofte om trouw de ervaring van de “echte” tabletop zo goed mogelijk na te bootsen.

Herstel producentenvertrouwen stokt in oktober

Na vijf maanden op rij minder negatief te zijn geweest, waren industriële ondernemers in oktober wat negatiever dan een maand eerder. Het producentenvertrouwen ging van -4,8 in september naar -5,6 in oktober, aldus het CBS. Ondernemers waren negatiever over de verwachte bedrijvigheid.

Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 0,3. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in april 2020 de laagste waarde (-28,7). Vanaf april 2020 hebben negatief gestemde ondernemers de overhand.

Producenten opnieuw negatiever over de verwachte bedrijvigheid
Producenten waren in oktober voor de derde maand op rij somberder over de verwachte bedrijvigheid. Ze waren echter minder negatief over de orderportefeuille en positiever over hun voorraden gereed product.

Het oordeel over de voorraad eindproduct is positief. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is kleiner dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

De andere twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn negatief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal afnemen dan ondernemers die een toename van de productie voorzien. Het aantal ondernemers dat de orderpositie klein vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille groot acht, gelet op de tijd van het jaar.

Producenten hout- en bouwmaterialenindustrie meest positief
In de hout- en bouwmaterialenindustrie was het vertrouwen opnieuw het meest positief. Opvallend is dat ook de ondernemers in de transportmiddelenindustrie positief waren. In de overige branches waren producenten niet positief. De ondernemers in de metaalindustrie waren opnieuw het meest negatief.

Bezettingsgraad hoger
De benutting van machines en installaties in de industrie lag bij aanvang van het vierde kwartaal van 2020 op 79,2 procent. Dat was hoger dan de 76,9 procent in het derde kwartaal. Gemiddeld was de bezettingsgraad in de afgelopen 20 jaar 81,3 procent.

Productie industrie 4 procent lager in augustus
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 4,0 procent lager dan in augustus 2019. De daling is kleiner dan in de voorgaande vier maanden.

Vertrouwen Duitse industrie verbetert wel verder
Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) verbeterde in oktober voor de zesde maand op rij en was voor het eerst na juni 2019 weer positief. De stemming over de huidige bedrijvigheid was minder negatief, maar de verwachting over de komende maanden minder positief. In Duitsland nam de bezettingsgraad ook toe, van 75,3 naar 79,8 procent. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp volgens Destatis in augustus met bijna 12 procent in vergelijking met een jaar eerder

FOK! Wat een weer: van de regen in de drup

Goeiedag!  

Ja. Stephan lacht   en Stephan huilt.  

Ik kondigde flinke buien aan en die zijn er ook gekomen. Ik moet wel zeggen dat de hoeveelheden wel wat kleiner waren dan de verwachtingen. Dat sluit overigens niks uit, want de de buienmolen blijft de komende uren nog flink op stoom. De grootste hoeveelheden vielen in de zuidwestelijke helft van het land, wat ook mijn verwachting was. Er viel daar zo'n 15 tot 30 mm regen. Daar kan dus nog het één en ander bijkomen. 

Arrogant als ik ben, had ik dat zelf hier ook een beetje verwacht. Ik ben echter van een koude kermis thuis gekomen. Meer dan 4,5 mm is er hier niet gevallen en het grootste gedeelte van de dag was het droog. Alles trok weer ten noorden en zuiden van mij langs. En dat was al de zoveelste keer dat dat gebeurde. 

Verder viel ons op dat er ook in het binnenland forse buien vielen met hagel en onweer. Dat was onder meer bij Erwin Klein in Zelhem het geval. 

Vanochtend valt er nog een laatste bui in het noorden, maar uiteindelijk zal het ook daar tijdelijk droog worden. Er zijn opklaringen en het ziet er even vriendelijk uit. Dit duurt niet lang, want ook een volgende storing heeft besloten om ons land met een bezoekje te vereren. Dat betekent dat het in de middag weer gaat regenen. Geen buien, maar meer gestage regenval. Die regen kan overigens ook best intensief zijn. 

Bij dit alles loopt het kwik op naar 12 graden en de zuidwestelijke wind is matig tot krachtig. 

Geniet van de koffie!  

 

Meer weer op FOK!

ZonsPur (Foto: Pukeko)
Alweer van een tijdje terug. Een mooie zonsondergang in Purmerend. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.