FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 oktober 2020

Rast grijpt macht in DTM, Habsburgse Rijk op het podium

René Rast heeft de leiding in handen gepakt in het Deutsche Tourenwagen Meisterschaft. Op het circuit van Zolder in België won de Duitser de eerste race van het weekeinde, terwijl het Habsburgse Rijk voor het eerst vertegenwoordigd was op het podium.

De zaterdagrace ging van start met poleposition voor René Rast, die Ferdinand Habsburg naast en Robin Frijns en Jonathan Aberdein achter zich had, met titelkandidaat Nico Müller op de achtste plek. De eerste vier behielden hun plek bij de start, Müller viel tot overmaat van ramp zelfs terug tot de vijftiende plek.

Müller moest íets proberen en na een kleine tien minuten kwam hij als eerste binnen voor de verplichte pitstop. Frijns volgde een paar minuten later, nadat hij Habsburg ingehaald had, Rast kwam een rondje later binnen. Daarmee was de actie ook wel zo'n beetje voorbij, hoewel Frijns in de slotronden nog in de buurt kwam.

Een echte aanval zat er voor Frijns niet meer in en dus won Rast, voor de Nederlander en niemand minder dan Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen, waarmee het eens zo machtige Habsburgse Rijk ook voorzien is van een DTM-podiumplek.

Uitslag Willem II - FC Twente

FC Twente is in ieder geval voor één dag koploper in de Eredivisie. Het steeg vandaag naar de hoogste positie na een 0-3 zege op Willem II.

Al na twee minuten kwamen de bezoekers op voorsprong. Saglam leverde de bal in bij Cerny, die Danilo een niet te missen kans bood. Daarna ging Willem II op jacht naar de gelijkmaker maar dit leidde in de gehele eerste helft slechts tot één serieuze kans, Pavlidis kwam tot vlak voor het doel maar raakte toen de bal verkeerd.

Ook de tweede helft begon voor Willem II dramatisch. Oosterwolde verdubbelde de score na een fraaie aanval. De wedstrijd werd definitief beslist toen Danilo in de rebound een penalty raak schoot. Daarna raakten de bezoekers ook nog de lat (Cerny) en paal (Danilo) maar gescoord werd er niet meer. 

Willem II

0 - 3

FC Twente

     2' Danilo
 48' Oosterwolde
 62' Danilo
 
 Gele kaart: Holmén, Saglam, Nelom, (Willem II), Lamprou, (FC Twente)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
Bijzonderheden: Danilo mist pen.(62)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Owusu (Schippers/46)
Holmén
Nelom
Köhn
Saddiki (Yeboah/43)
Trésor
Saglam (v.d.Heijden/66)
Romeny (Gladon/73)
Pavlidis
Köhlert
  Drommel
Ebuehi
Pleguezuelo
Dumic
Oosterwolde
Brama
Roemeratoe
Bosch (Dervisoglu/83)
Cerný
Danilo (Jeremejeff/84)
Menig (Lamprou/66)

Uitslag AZ - VVV-Venlo

AZ heeft opnieuw een ruime voorsprong weggegeven. Thuis tegen VVV-Venlo kwamen de Alkmaarders op 2-0 voorsprong maar in de slotminuten werd het alsnog 2-2.

In de tweede minuut bracht Karlsson AZ op voorsprong. Stengs verdubbelde ruim twintig minuten later de score. Ondanks de overmacht verzaakte de thuisclub om de voorsprong verder uit te bouwen. Vlak voor rust kreeg AZ-verdediger Svensson direct rood voor een overtreding op John.

Na rust kreeg VVV meer kansen maar AZ-doelman Verhulst hield lange tijd de Limburgers van scoren af. In de 86e minuut scoorde Linthorst via het hoofd de 2-1. Twee minuten later maakte Martins Indi volgens scheidsrechter Bax in het strafschopgebied een overtreding op Giakoumakis. De Griek liet die kans niet onbenut: 2-2. Voor AZ is dit het vierde gelijkspel in vier wedstrijden.

AZ

2 - 2

VVV-Venlo

 2' Karlsson
 24' Stengs
   86' Coric
 88' Giakoumakis (pen)
 
 Gele kaart: De Wit, (AZ), Machach, Gelmi, Hunte, (VVV-Venlo)
 Rode kaart: Svensson (41) (AZ),
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: geen
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Verhulst
Svensson
Leeuwin
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
De Wit
Koopmeiners
Stengs
Boadu
Karlsson (Hatzidiakos/63)
  D. v. Crooy
Dekker
Swinkels
Kum
Schmitz (v. Dijck/81)
Machach (Coric/63)
Gelmi (Hunte/46)
Linthorst
J.John (Arias/74)

Uitslag Heracles Almelo - RKC Waalwijk

De wedstrijd tussen Heracles Almelo en RKC Waalwijk is zaterdagavond in 0-1 geëindigd. Na vier verloren duels zijn dit de eerste punten voor de Waalwijkers.

Tegen de verhouding in opende RKC Waalwijk na bijna een half uur spelen de score. Een afstandsschot van Bakari werd van richting veranderd en ging tussen de palen. Tien minuten later kreeg Heracles een strafschop toegewezen maar het schot van Vloet werd door doelman Lamprou gekeerd. In de tweede helft kreeg Heracles nog enkele kansjes maar het bleef bij 0-1.

Heracles Almelo

0 - 1

RKC Waalwijk

     26' Bakari
 
 Gele kaart: Pröpper, (Heracles Almelo), Sow, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: geen
Arbiter: v.d. Laan
Bijzonderheden: Vloet mist strafschop (37)
 
Opstelling:   Opstelling:
Brouwer
Hardeveld
Knoester
Pröpper
Fadiga (Breukers/50)
Bijleveld
Vloet (Szöke/67)
Kiomourtzoglou
Burgzorg (Cijntje/87)
Bakis (De la Torre/86)
vd Water(Jakobsen/87)
  Lamprou
Bakari
Meulensteen
Touba
Wouters
Olsak
Anita
Tahiri (Azhil/87)
Ngonge (El Haddouti/55)
Damascan (John/71)
Sow (v.d. Venne/71)

Real Madrid blameert zich thuis tegen Cádiz; Suárez weer trefzeker voor Atlético

Real Madrid is zaterdagavond tegen een pijnlijke nederlaag aangelopen in La Liga. De landskampioen verloor thuis met 0-1 van promovendus Cádiz. Eerder op de dag hielp Luis Suárez Atlético Madrid met een doelpunt aan een 0-2-overwinning op bezoek bij Celta de Vigo.

Real kwam na een kwartier splen op achterstand tegen Cádiz. Anthony Lozano passeerde Thibaut Courtois nadat Álvaro Negredo een voorzet met het hoofd had klaargelegd. De Koninklijke ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker, maar wist nauwelijks het bal op doel te schieten. Karim Benzema was in de slotfase met een inzet op de paal nog het dichtst bij een doelpunt voor de thuisploeg. Madrid blijft koploper met tien uit vijf. Cádiz heeft eveneens tien punten en staat knap tweede. Ze hebben wel een wedstrijd meer gespeeld.  

In het Estadio de Balaídos kwam Suárez al na zes minuten tot scoren voor Atlético Madrid tegen Celta de Vigo. De Uruguayaan vond het doel op aangeven van Manuel Sánchez met een schot in de rechterhoek. Het was al weer zijn derde treffer voor Atlético. De aanvaller beleefde begin deze maand een droomdebuut met twee goals in de thuiswedstrijd tegen Granada (6-1). Yannick Carrasco stelde diep in blessuretijd de drie punten veilig voor Atlético, dat met acht punten uit vier wedstrijden naar de vierde plaats klimt.

Eerder op de dag boekte Granada vijf dagen voor het Europa League-duel met PSV een knappe zege op Sevilla: 1-0. In Estadio Nuevo Los Cármenes maakte de Venezolaan Yangel Herrera acht minuten voor tijd de enige treffer. Luuk de Jong begon op de bank bij Sevilla en viel halverwege in, terwijl Karim Rekik en oud-Ajacied Nemanja Gudelj geen speeltijd kregen. Granada kent een uitstekende seizoenstart en staat met tien punten uit vijf wedstrijden.

AC Milan wint Milanese derby tegen Inter dankzij Zlatan en blijft koploper

Zlatan Ibrahimovic heeft weer eens de show gestolen op het veld. De 39-jarige Zweed, die net is terug is nadat bij hem het coronavirus werd vastgesteld, maakte namens AC Milan beide doelpunten in de stadsderby tegen Internazionale: 1-2.

Zlatan scoorde in de 13de en de 16de minuut voor AC Milan, nota bete tegen zijn oude club Inter. Collega-spits Romelu Lukaku maakte na een halfuur nog de 1-2, maar verder kwam Inter niet. AC Milan is dus nog foutloos en staat bovenaan in de Serie A na vier speelrondes en kreeg pas één tegengoal.

Sampdoria won thuis met 3-0 van Lazio en heeft dankzij de overwinning zes punten. De doelpunten werden gemaakt door Fabio Quagliarella, Tommaso Augello en Mikkel Damsgaard. Lazio staat pas op vier punten na evenveel wedstrijden. De Nederlanders Wesley Hoedt en Djavan Anderson hadden een basisplaats bij Lazio. Anderson werd halverwege gewisseld, Hoedt moest na een uur spelen naar de kant.

Zilver voor Terpstra op EK mountainbike, Vader buiten top tien na materiaalpech

Een week na de wereldtitel voor Pauline Ferrand-Prévot is de mountainbikester ook Europees kampioen geworden. In het Zwitserse Monteceneri pakte de Française ook het goud bij de vrouwen. Het zilver ging naar de Nederlandse Anne Terpstra.

Net zoals bij het WK van afgelopen rekende Pauline Ferrand-Prévot al in de eerste ronde af met haar concurrentes. De 29-jarige Française pakte daarmee haar eerste Europese titel nadat ze twee wereldtitels achter haar naam heeft staan.

Voor Anne Terpstra verliep het EK beter dan het WK. Vorige week moest de Nederlandse na ademhalingsproblemen opgeven, maar in Zwitserland was Terpstra duidelijk de sterkste na Ferrand-Prévot.
Yana Belomoina maakte het podium vol in Monteceneri.

Bij de mannen veroverde Nino Schurter voor eigen publiek de Europese titel. De ervaren Zwitser loste in de zevende en laatste ronde de Fransman Titouan Carod, die vorige week brons had veroverd op het WK. Mathias Flückiger maakte het podium compleet.

Schurter kende tot vandaag een matig jaar. De achtvoudig wereldkampioen kwam vorige week op het WK niet verder dan een negende plaats op ruim twee minuten van de winnaar, maar dit keer had de 34-jarige Zwitser wel de goede benen en maakte zijn erelijst compleet met zijn eerste Europese titel nadat hij eerder al wereldkampioen en olympisch kampioen werd.

Voor Milan Vader draaide het EK op een teleurstelling uit. De Nederlander wist vorig jaar nog verrassend het brons te pakken op het EK, en kende dit jaar een goed jaar en was een van de kanshebbers op een medaille. ]Vader kon echter nooit de verwachtingen waarmaken, doordat de Nederlander vroeg in de wedstrijd materiaalpech kende en daarbij veel tijd verloor. Vader werd uiteindelijk dertiende.

Dubbele Franse dubbelslag op downhill mountainbike

In het Sloveense Maribor is eindelijk het World Cup-seizoen voor de mountainbikers op de downhill van start gegaan. Dat gebeurde dit keer pas na het WK van vorige week, uiteraard vanwege wijzigingen aan het door de COVID-19-pandemie in de war geschopte programma.

Het had flink geregend in Maribor, maar dat deed het tijdens de wedstrijden niet meer en dus bleven de onwerkelijke modderscenes van vorige week wel uit. Bij de dames was er maar één die enig recht op de zeg ehad: Marine Cabirou reed iedereen aan gort en won met dik zes seconden voorsprong op haar Franse landgenote Myriam Nicole, die een seconde voor de Australische Tracey Hannah eindigde. Kersvers wereldkampioene Camille Balanche uit Zwitserland moest genoegen nemen met de achtste plek.

Bij de mannen leek het er even op dat de 39-jarige legende Greg Minnaar weer eens zou winnen, maar de Zuid-Afrikaan werd toch nog geklopt en werd uiteindelijk vijfde. De winst ging naar Loris Vergier uit Frankrijk, die zijn landgenoot Remi Thirion met 2,652 seconden van de winst hield. De nieuwe Franse generatie komt er ook aan, want de pas 19-jarige Thibaut Daprela werd indrukwekkend derde op 2,999 seconden. De verrassende wereldkampioen, de Brit Reece Wilson, ging in de trainingen hard onderuit en moet het hele weekeinde geblesseerd toekijken.

Zondag staan er ook wedstrijden gepland, vanaf 12.30 uur (vrouwen) en 13.30 uur (mannen) kan dan ingeschakeld worden op Red Bull TV en Ziggo Sport voor de livebeelden.

Splitscreen co-op komt naar Stardew Valley

ConcernedApe, de ontwikkelaar van Stardew Valley, maakt via Twitter bekend dat splitscreen co-op wordt toegevoegd aan Stardew Valley. Dit moet in de volgende grote patch, patch 1.5, gebeuren.

Multiplayer is al aanwezig in de game, maar samen spelen op dezelfde console is nog niet mogelijk. Wanneer patch 1.5 precies uitkomt is niet bekend, maar dit nieuws maakt het wachten een stuk lastiger.

Oegandese tiener wereldkampioen halve marathon

Atleet Jacob Kiplimo heeft in het Poolse Gdynia de wereldtitel op de halve marathon veroverd. De pas 19-jarige Oegandees liep de concurrentie met name met een geweldig slotstuk kapot.

Het tempo lag aanvankelijk niet bijzonder hoog en na een eerste tien kilometer in 28:23 minuten liepen er nog meer dan tien man in de kopgroep. Na vijftien kilometer (42:17) was dat niet anders, maar vervolgens begon het tempo toch steeds meer omhoog te gaan.

Binnen no-time waren er nog maar vier man over: Kiplimo, zijn landgenoot en kersvers wereldrecordhouder op de vijf en tien kilometer Joshua Cheptegei, de Keniaan Kibiwott Kandie en de Ethiopiër Ademework Walelegn. Die moest vervolgens lossen en verrassend genoeg moest ook Cheptegei afhaken.

Kiplimo leek zich los te lopen, maar werd toch weer bijgehaald door Kandie, sinds vorige maand de op vier na snelste man ooit. Kiplimo gooide het tempo nog eens omhoog, liep zijn vierde vijf kilometer in 13:37 en in de slotmeters sprintte hij Kandie eruit. De jongeling won in 58:49, een dik nationaal record, voor Kandie (58:54) en Walelegn (59:08).

Kiplimo heeft al een fraai palmares bij elkaar gelopen. Bij de junioren pakte hij op de tien kilometer brons (2016) en zilver (2018) op het WK, terwijl hij in 2017 wereldkampioen veldlopen bij de junoren werd. Vorig jaar pakte hij in die discipline achter Cheptegei het zilver bij de senioren.

Bij de vrouwen vielen in de slotfase twee favorieten weg: de Ethiopische wereldrecordhoudster Ababel Yeshaneh en de Keniaanse nummer drie aller tijden Joyciline Jepkosgei kwamen met elkaar in aanraking en zagen hun medekoplopers uit het zicht verdwijnen.

Voorin streden drie dames om de titel: de Keniaanse Peres Jepchirchir, de Duitse Melat Kejeta en de Ethiopische Yalemzerf Yehualaw. Dat zorgde voor een fraaie ontknoping, waarin Jepchirchir in de sprint de sterkste bleek en won in 1:05.16 uur, de snelste tijd ooit gelopen in een race met alleen vrouwen. Kejeta pakte op twee tellen zilver, voor Yehualaw.

Zoetermeer; twee handhavers mishandeld door coronamaatregel weigeraar

Gisteravond zijn in Zoetermeer twee handhavers gewond geraakt toen zij een aantal personen aanspraken op het niet naleven van de coronamaatregelen. 

De handhavers zagen een groepje personen die zich niet hielden aan de coronamaatregelen. Hierop spraken zij het groepje tevergeefs aan, het groepje viel de handhavers aan waarbij een hersenschudding en een polsbreuk werden opgelopen door de handhavers. Inmiddels is er een verdachte aangehouden.

De burgemeester van Zoetermeer, Michael Bezuijen heeft zijn afschuw over de mishandeling uitgesproken op Twitter.

Leipzig wint strijd om koppositie met Augsburg; eerste zege Bosz

RB Leipzig staat voorlopig alleen bovenaan in de Bundesliga. De ploeg won op bezoek bij FC Augsburg, dat net als Leipzig uit de eerste drie wedstrijden zeven punten had gehaald, met 0-2. Justin Kluivert mocht vlak voor tijd invallen.

Leipzig kwam op slag van rust dankzij Angeliño op voorsprong. De voormalig PSV’er kopte raak uit een voorzet van Dani Olmo. Na ruim zestig minuten spelen zorgde Yussuf Poulsen, amper een minuut nadat hij was ingevallen, op prachtige wijze voor 0-2. Kluivert mocht in de laatste minuut van de reguliere speeltijd invallen bij Leipzig. Bij Augsburg deed Jeffrey Gouweleeuw de hele wedstrijd mee.

Eintracht Frankfurt kan zich morgen naast Leipzig aan kop nestelen. De ploeg van Bas Dost moet dan wel winnen op bezoek bij FC Köln. Na drie remises op rij, boekte Peter Bosz met Bayer Leverkusen eindelijk zijn eerste overwinning van het seizoen. Op bezoek bij het nog puntloze FSV Mainz (met Jeremiah St. Juste en Jean-Paul Boëtius) werd met 0-1 gewonnen.

Namens Leverkusen maakte Lucas Alario na een half uur het enige doelpunt van de wedstrijd. De bezoekers leken nog een zwaar laatste kwartier tegemoet te gaan toen Edmond Tapsoba rood kreeg, maar de VAR draaide de beslissing terug om de doorgebroken Karim Onisiwo buitenspel stond. Daley Sinkgraven speelde namens Leverkusen de hele wedstrijd. 

Borussia Dortmund klom dankzij een benauwde 0-1-zege bij TSG Hoffenheim naar de tweede plaats in de Bundesliga. Marco Reus werd matchwinner door in de 76ste minuut te scoren na een assist van Erling Haaland.

Uitslagen Bundesliga 17 oktober duels van 15.30 uur

FC Augsburg 0-2 RB Leipzig
Hertha BSC 0-2 VfB Stuttgart
Hoffenheim 0-1 Borussia Dortmund
FSV Mainz 05 0-1 Bayer Leverkusen
SC Freiburg 1-1 Werder Bremen

'Beul van Parijs' had net verblijfsvergunning

Abdoulakh A. is niet meer. De 18-jarige moordenaar van Samuel Paty werd vrijdag doodgeschoten nadat hij een leraar het hoofd had afgesneden, foto's van het hoofd en lijk deelde op sociale media en daarna omstanders bedreigde met een mes. De Parijse politie maakte daar met een aantal kogels direct korte metten mee.


Bloemenzee bij de school van de afgeslachte docent (Foto: Siegfried Modola/Getty Images)

A. is van Tsjetsjeense afkomst, maar is geboren in de Russische hoofdstad Moskou. In maart kreeg deze 'vluchteling' van de Franse staat zijn verblijfsvergunning en werd hem in Frankrijk een veilig oord gegund, ironisch genoeg het land waar de guillotine is uitgevonden.

De enige misdaad waar de 47-jarige Paty overigens schuldig aan was, was het bespreken en tonen van karikaturen van ene Mohammed, profeet van de Religie van Vrede, tijdens een les over vrijheid van meningsuiting nota bene. A. kende de leraar niet en moest zelfs aan leerlingen vragen wie toch die vermaledijde leraar was, waarvan hij later het hoofd zou afsnijden.

Eerder in oktober had Paty al eens ruzie gehad met ouders van kinderen uit zijn klas, moslims, die de beste kerel confronteerde met zijn godslasterlijke lesmateriaal. 'Dat dit kan in het vrije Westen, spotprenten van de profeet laten zien'. De ouders van één leerling durfden zelfs een klacht bij de politie in te dienen.

Lees ook: 'Geschiedenisleraar vermoord na tonen spotprent Mohammed'

Een andere ouder zei dat Paty zich bewust was dat sommigen volslagen ongenuanceerd zouden kunnen reageren. "Verlaat de klas, ik wil jullie gevoelens niet kwetsen", zou hij volgens haar tijdens de betreffende les tegen moslimkinderen gezegd hebben, zodat zij Westerse vrijheden, zoals bijvoorbeeld het accepteren van verschil in opvattingen, niet hoefden te ondergaan.

Negen aanhoudingen
Vrijdag werden direct al vier mensen aangehouden, de usual suspects in zo'n onderzoek; twee broers en de grootouders van de verdachte. Zaterdag kwamen daar nog eens vijf aanhoudingen bij, waaronder ouders van een leerling. 

Het kabinet van president Emmanual Macron kondigde zaterdag een nationaal eerbetoon aan ter ere van Paty. Dat vindt zondagmiddag om 15.00 uur plaats op Place de la République in Parijs.

"We zullen onze steun betuigen aan alle leraren in Frankrijk, onze gehechtheid aan de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van onderwijs, die de kern vormen van de scholing in onze Republiek en die wordt aangevallen door islamitisch terrorisme", aldus de loco-burgermeester van Parijs.

"Een burger is vermoord omdat hij leraar was en vrijheid van meningsuiting doceerde”, aldus de Franse president tijdens zijn bezoek aan de school waar de docent werkzaam was.

KNBSB roept geen kampioen uit na stilleggen honk- en softbalcompetitie

Nadat op vrijdag definitief duidelijk werd dat de deur voor een hervatting van het honkbal- en softbalseizoen in de topcompetities op slot ging, heeft het bestuur van de KNBSB vandaag de beslissing genomen om voor het seizoen 2020 geen kampioenen uit te roepen voor de Honkbal Hoofdklasse en de Golden League softbal.

In de Hoofdklasse stond L&D Amsterdam na twee wedstrijden op een 2-0 voorsprong in de Holland Series. Het bestuur van de KNBSB acht deze voorsprong niet voldoende om voor dit seizoen een kampioen aan te wijzen. Hoewel het een mooie voorsprong is, hebben de Amsterdammers een jaar eerder zelf bewezen dat een team uit geslagen positie terug kan komen en de best-of-seven toch nog naar zich toe kan trekken. L&D Amsterdam won in 2019 de titel door een 3-0 achterstand in de serie om te turnen tot een 4-3 overwinning.

Bij de softbalsters in de Golden League stond er dit jaar geen Holland Series op het programma. In overleg met de deelnemende verenigingen werd besloten om in dit door corona ingekorte seizoen alleen een reguliere competitie te spelen. Het team dat na afloop bovenaan zou staan, zou worden uitgeroepen tot kampioen.

Toen de competitie deze week vroegtijdig afgebroken werd, stonden Roef! en Sparks Haarlem met 34 punten uit 22 wedstrijden samen bovenaan. Volgens de wedstrijdbepalingen van de KNBSB zou er dan een beslissingswedstrijd gespeeld moeten worden om een kampioen te bepalen, maar omdat deze wedstrijd nu niet gespeeld kan worden, heeft het bestuur van de KNBSB besloten om ook in deze klasse geen kampioen uit te roepen.

Monster python aangetroffen in de Everglades Florida

Twee slangenjagers in Florida hebben afgelopen vrijdag 2 oktober het Floridaans record verbroken door de grootste Birmese python tot nu toe uit een Everglades-moeras op te sporen en te verwijderen.

Ryan Ausburn en Kevin Pavlidis trokken 's nachts de 572 centimeter lange en 47 kilo zware  Birmese python uit het water. Deze actie is op beeld vastgelegd en de beelden zijn inmiddels viral gegaan. 

Ryan Ausburn verdient zijn brood met het vangen van pythons en producten te maken van de huiden die hij verkoopt, hij heeft inmiddels al een paar honderd pythons gevangen.

De Birmese python is een invasieve soort die de inheemse populaties van wilde dieren in de Everglades bedreigt.

Florida Fish and Wildlife , dat het doden van pythons aanmoedigt, bevestigde dat de 47 kg zware Birmese python inderdaad het record van Florida heeft gebroken. 'Het verwijderen van deze vrouwelijke slang is belangrijk voor het behoud van onze inheemse flora en fauna' volgens het bureau.

Drive-in bioscoop vanwege corona-regels gesloten: 'Onbegrijpelijk'

Veilig in je eigen auto zittend, kijken naar een film in de drive-in bioscoop op de parkeerplaats van evenementenlocatie Borchland mag sinds de nieuwe corona-noodveroordening ook al niet meer. 

"Gisterochtend kreeg ik bericht van burgemeester Langenacker van Ouder-Amstel dat we gewoon door konden gaan", vertelt algemeen directeur van Borchland Roy Blom aan AT5. "Aan het begin van de avond belde ze me echter om te zeggen dat we per direct dicht moesten. Ik ben meteen in de auto gestapt en naar de zaak gereden. Alle auto's die voor de film van 19.00 uur kwamen hebben we weer weg moeten sturen."

Het telefoontje van burgemeester Langenacker volgde op de mededeling van de Veiligheidsregio dat de bioscoop dicht moest. "Ik vind het onbegrijpelijk', zegt Blom over dat besluit. 'Het is een hartstikke leuk en volledig coronaproof tijdverdrijf. Je blijft in je auto zitten en komt met niemand anders in contact. Dit is veiliger dan met z'n allen in een winkel lopen."

Toch is het besluit dus conform de nieuwe noodverordening van 14 oktober. Met betrekking tot het verbod op het organiseren van evenementen geldt weliswaar een uitzondering voor bioscopen, maar zo is ook in de verordening te lezen: 'het vertonen van films in een buitenbioscoop of drive-in bioscoop is niet toegestaan.' 

Een woordvoerder van succesburgemeester Halsema, voorzitter van de veiligheidsregio, beaamt dat dit de reden is van het sluiten van de bioscoop. Hij wijst de verantwoordelijkheid nadrukkelijk af en benadrukt dat het hier gaat om een besluit op aanwijzing van het Rijk.

Blom hoopt desondanks dat de noodverordening kan worden aangepast, zodat zijn corona-vrije-bioscoop weer open kan. "We moeten corona met z'n allen uitbannen, maar dit was een eerlijk event."

NAVO traint vanaf Volkel voor nucleaire missie

De NAVO oefent sinds deze week het uitvoeren van vluchten voor eventuele nucleaire inzet. De oefening vindt onder meer plaats vanaf Vliegbasis Volkel en er doen zo’n 50 vliegtuigen van verschillende bondgenoten mee. Gisteren woonden secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg, minister Ank Bijleveld, bevelhebber van de NAVO-troepen in Europa Tod Wolters en Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer de oefening bij.

Het gaat om een reguliere oefening die jaarlijks plaatsvindt boven West-Europa en de Noordzee. De oefening staat dus los van actuele ontwikkelingen. Het is voor het eerst dat de NAVO de aard van een dergelijke oefening bekendmaakt. Dit past ook in het streven van Nederland naar meer transparantie.

Goed en efficiënt samenwerken
Bijleveld: “Ik zag samen met secretaris-generaal Jens Stoltenberg hoe de geallieerde strijdkrachten ervoor zorgen dat ze goed en efficiënt met elkaar kunnen blijven opereren. De oefening laat daarnaast de solidariteit zien tussen de bondgenoten. Daarin beschermen zij elkaar met de hiervoor beschikbare capaciteiten. In deze tijden van toenemende dreiging en instabiliteit is dit van groot belang.”

Om de nucleaire afschrikking van de NAVO veilig, effectief en geloofwaardig te houden, moet er regelmatig worden geoefend. Het uiteindelijke doel van de nucleaire afschrikking en de NAVO-oefening is het behoud van de vrede en stabiliteit.

Toegewijd aan een wereld zonder nucleaire wapens
Stoltenberg benadrukte het defensieve karakter van de NAVO. Maar hij stelde dat ook NAVO op alle mogelijke dreigingen moet zijn voorbereid. Het bondgenootschap streeft volgens hem onverminderd naar een wereld zonder nucleaire wapens. Maar zolang er nucleaire wapens zijn, blijft het bondgenootschap een defensieve én een nucleaire alliantie en maken nucleaire wapens deel uit van de afschrikking. Hij sprak in dat kader nog met minister Bijleveld over de Defensievisie 2035, die gisteren werd gepresenteerd.

Wereldkampioen Ganna opnieuw de beste in tijdrit, Almeida verstevigt leiding in Giro

João Almeida heeft in de individuele tijdrit, een tijdrit over 34,1 kilometer tussen Conegliano en Valdobbiadene, zijn roze leiderstrui verstevigd. De jonge Portugees was de snelste van de klassementsmannen en zag zijn voorsprong naar 56 seconden groeien op Wilco Kelderman. De tijdrit in de Giro d'Italia werd gewonnen door wereldkampioen Filippo Ganna.

Zoals zo vaak in de grote rondes kon je de individuele tijdrit opdelen in twee blokken. De tijdritspecialisten die vroeg moeten starten en al snel duidelijk gaat worden wie de etappe gaat winnen en de klassementsmannen die proberen om hun klassement te verbeteren.

In de individuele tijdrit, een tijdrit over 34,1 kilometer tussen Conegliano en Valdobbiadene, werd al snel duidelijk dat wereldkampioen Filippo Ganna zijn derde ritzege zou gaan pakken. De Italiaan, die ook de openingstijdrit en een rit in lijn won, klokte op alle tussentijden de snelste tijd en zou met een kleine halve minuut voorsprong winnen op ploeggenoot Rohan Dennis. De rest zou meer dan één minuut verliezen op Ganna.

Voor de klassementsrenners deden João Almeida en Wilco Kelderman de beste zaken. Rozetruidrager Almeida klokte van de favorieten voor de eindzege de snelste tijd. Hij won zestien seconden op Kelderman, die op zijn beurt weer tijd pakte op de andere klassementsrenners. Almeida heeft in het algemeen klassement nu een voorsprong van 56 seconden op de Nederlander. Kelderman heeft dan weer meer dan één minuut voorsprong op de Bask Pello Bilbao. Daarna komen Brandon McNulty, Vicenzo Nibali, Rafal Majka en Domenico Pozzovivo allemaal rond de 2.30 van leider Almeida.

Lachgasmobilist voor tweede keer gepakt

De politie heeft de bestuurder van een personenauto vannacht betrapt op het gebruiken van lachgas achter het stuur.

De auto reed door de Amsterdamse IJtunnel waar op dat moment ook een politieauto reed. De personenauto viel op omdat de bestuurder moeite had met het volgen van de lijnen op de weg en dit corrigeerde met schokkerige stuurbewegingen. Toen de politieauto naast de personenauto ging rijden, was te zien dat de bestuurder een lachgasballon inhaleerde.

Tweede keer
Daarop werd de auto zo snel mogelijk aan de kant gezet. In de auto werd vervolgens een lachgastank aangetroffen.

Tegen de bestuurder, een 24-jarige man uit Almere, is een proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en voor het op niet juiste wijze vervoeren van lachgas. Het rijbewijs van de man is direct ingevorderd. Het CBR gaat bepalen of de bestuurder zijn rijbewijs weer terug kan krijgen.

Nog geen jaar geleden werd de man voor hetzelfde vergrijp aangehouden.

Rangers wint Old Firm op bezoek bij Celtic

Rangers heeft zaterdagmiddag de koppositie in de Schotse competitie verstevigd door concurrent en aartsrivaal Celtic te verslaan. De eerste Old Firm van het seizoen eindigde in een 0-2 zege voor het team van trainer Steven Gerrard. Met twee doelpunten was Connor Goldson de grote man aan Rangers-zijde.

Beide teams hadden in aanloop naar de stadsderby nog geen wedstrijd verloren. Rangers liet eenmaal vaker punten liggen, maar voerde de lijst aan omdat het een wedstrijd meer had gespeeld dan de grote concurrent om de Schotse titel. Rangers, dat enkele weken geleden Willem II uitschakelde in de voorrondes van de Europa League, verlengde zaterdag de ongeslagen reeks in het hol van de leeuw.

Goldson werd op Celtic Park de onverwachte held van de Rangers. De verdediger staat niet bepaald bekend als doelpuntenmaker, maar nam zaterdag wel de volledige doelpuntenproductie voor zijn rekening. Zijn eerste goal maakte hij al na negen minuten. Op aangeven van James Tavernier kopte hij de 0-1 binnen. Ook in de tweede helft scoorde hij na negen minuten. Zijn eerste inzet werd nog geblokt, in de herkansing was het wel raak.

Door de zege vergroot Rangers de voorsprong op Celtic naar vier punten. De stadsgenoot heeft nog wel een wedstrijd minder gespeeld. De tiende titel van Celtic op een rij is in ieder geval geen uitgemaakte zaak. 

Merseyside Derby eindigt met rode kaart en VAR-ellende; Van Dijk uit wedstrijd geschopt

Liverpool heeft in een knotsgekke Merseyside Derby opnieuw punten gemorst in de Premier League. Tegen koploper Everton liep de Engelse kampioen flinke schade op, want behalve het puntenverlies baart ook het uitvallen van Virgil van Dijk zorgen. Het werd 2-2. 

The Reds vlogen nog wel uit de startblokken en kwamen al in de derde minuut op 0-1 door een intikker van Sadio Mané. Na zes minuten werd Van Dijk al uit de wedstrijd geschopt. Hij werd bij een vrije trap voor The Reds hard geraakt door de uitkomende Jordan Pickford. De Everton-goalie raakte niet de bal, maar torpedeerde met twee benen vooruit wel de Oranje-international. Pickford mocht van geluk spreken dat het in de herhaling net buitenspel bleek te zijn voor Van Dijk, zo kwam hij weg rood en strafschop tegen. Van Dijk moest met knieproblemen de wedstrijd verlaten. Het is nog maar zeer de vraag of hij tijdig fit raakt voor de Champions League-wedstrijd tegen Ajax komende woensdag.

Everton kwam na het uitvallen van Van Dijk beter in de wedstrijd en sloeg in de negentiende minuut toe. Uit een hoekschop van James kopte Michel Keane raak. In de 72e minuut kwam Liverpool weer voor via een doelpunt van Mohamed Salah. Bij onhandig wegwerken door Yerry Mina viel de bal goed voor de Egyptenaar, die niet aarzelde en raak knalde in de verre hoek: 1-2. Zo leek Liverpool de lastige uitwedstrijd te gaan winnen. Maar dat was buiten man in vorm Calvert-Lewin gerekend. De goalgetter in vorm kopte een voorzet van Lucas Digne binnen In de 82e minuut stond het 2-2.

De slotfase was niet saai. Richarlison kreeg in de negentigste minuut direct rood voor een spijkerharde overtreding op het middenveld. Vervolgens kwam Liverpool op 2-3. Voor even dan. Het doelpunt van Jordan Henderson op aangeven van Sadio Mané werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd vanwege buitenspel. Het scheelde nauwelijks een centimer.

Daar bleef het bij, zowel de neutrale toeschouwers als de spelers waren toe aan rust na de uitputtende en zinderende derby. Everton heeft nog altijd niet verloren in het nieuwe Premier League-seizoen en de zorgen bij Liverpool nemen toe in aanloop naar de Champions League-wedstrijd van woensdag tegen Ajax.

Skiesters openen de winter in Sölden

Het heeft even mogen duren, vanwege het door de COVID-19-pandemie vroegtijdig gestopte seizoen 2019/20 zelfs wat langer dan normaal, maar zaterdag was het zover: de World Cup alpineskiën ging van start met de reuzenslalom voor vrouwen in Sölden, de winter is begonnen.

Na de eerste run ging de als tweede gestartte Italiaanse Marta Bassino ruimschoots aan de leiding, 0,58 seconden voor landgenote Federica Brignone. Met 0,92 seconden was de Noorse Mina Fürst Holtmann verrassend de enige andere dame binnen een seconde, voor de Zwitserse Michelle Gisin en de Nieuw-Zeelandse tiener Alice Robinson (beiden +1,18), met Lara Gut-Behrami (+1,39) nog als serieuze podiumkandidate.

In run twee opende Sofia Goggia de top-8 van run één, maar ze eindigde 1,34 seconden achter de Slowaakse Petra Vlhova, tiende na de eerste manche. Wendy Holdener ging bovenin gelijk in de fout en was kansloos, Gut haalde het ook niet en de zoals altijd agressief skiënde Robinson gaf een voorsprong weg met een forse fout, resulterend in een plekje buiten de eerste tien.

Gisin kwam 0,17 seconden achter de indrukwekkende Vlhova terecht, Holtmann gaf 0,62 seconden toe en leek een tweede World Cup-podium zo te kunnen vergeten. Brignone kwam ijzersterk naar beneden en hield 0,99 seconden over op Vlhova, met alleen Bassino nog te gaan. Die leverde wat in, maar hield toch stand en boekte met 0,14 seconden voorsprong haar tweede World Cup-zege, voor Brignone en Vlhova.

De Nederlandse Adriana Jelinkova eindigde in de eerste run als 31e, één positie en 0,13 seconden buiten een plekje in de tweede run.

COVID-19: 8141 nieuwe besmettingen en 30 doden, totaal 220.052 en 6737

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8141 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 220.052 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 80 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 13.783 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Op dit moment liggen er 1299 mensen opgenomen in het ziekenhuis, op de IC verblijven momenteel 373 patiënten.

Er zijn sinds de vorige update 30 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6737 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Jacinda Ardern boekt monsteroverwinning met Labour in Nieuw-Zeeland

Premier Jacinda Ardern en haar regerende Labourpartij lijken af te stevenen op een grote overwinning in de verkiezingen in Nieuw-Zeeland.  Na het tellen van ruim 85 procent van de stemmen gaat Labour aan kop met 49 procent van het aantal stemmen. Oppositiepartij National Party volgt met circa 27 procent van de stemmen op ruime afstand.

Labour krijgt voorlopig 64 van de 120 zetels van het parlement. Het is voor het eerst sinds 1996 dat een partij de absolute meerderheid heeft. In 1996 werd er een mixed-member proportional representation kiessysteem ingevoerd en sindsdien is er altijd een coalitie of minderheidsregering aan de macht. De Nationals moeten het doen met 35 zetels. ACT (liberaal/libertair) winnen negen zetels en komen op tien zetels. De Groenen boeken ook twee zetels winst. 

Arderns huidige coalitiepartner New Zealand First doet het minder goed. Volgens de eerste stembusuitslagen lijkt die partij met 2,3 procent van de stemmen niet eens de kiesdrempel van 5 procent te halen. 

In een toespraak bedankte Ardern haar achterban en vertelde ze toe te kijken naar de komende regeringsperiode van drie jaar. "Jullie hebben de grootste hoeveelheid steun gegeven in vijftig jaar tijd", aldus de jubelende premier. 

De verkiezingen van zaterdag zijn een maand later dan de bedoeling was. De gang naar de stembus werd uitgesteld vanwege een nieuwe uitbraak van het coronavirus in het land, maar die is inmiddels redelijk onder controle. Hoewel er wel weer nieuwe coronagevallen zijn gemeld.  

Giro: Etappe 14 - Een zware tijdrit

De veertiende etappe van de Giro d'Italia wacht op ons en het gaat een uiterst belangrijke worden: een 34 kilometer lange tijdrit met een behoorlijk pittig parcours. João Almeida moet het roze gaan verdedigen, mogelijk zelfs verstevigen.

We verwijzen door naar Rellende_Rotscholier voor de details, maar in het kort komt het op het volgende neer: vlak, een pittig klimmetje, licht geaccidenteerd en dan nog wat klim- en daalwerk richting het einde. Te zwaar voor pure tijdrijders? Te makkelijk voor pure klimmers?

De heren starten in omgekeerde volgorde van het klassement, met dus vroege starts voor mannen als Victor Campenaerts (13.34), Rohan Dennis (13.55), Mikkel Bjerg (14.11) en meestertijdrijder Filippo Ganna (14.20). Dan dient de TV al wel aan te staan, vanaf kwart over drie gaat het echt tekeer voor het klassement.

De top-15 vertrekt met tussenpozen van drie minuten, rozetruidrager Almeida gaat om 15.52 uur als laatste van start. Men verwacht een tijd rond de 40-45 minuten, de hele startlijst is tot slot hier te vinden.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Campagneteam Biden begint aan voorsprong in peilingen te twijfelen

De campagneleider van de democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft vandaag gewaarschuwd tegen het vertrouwen in de opgeblazen nationale peilingscijfers die deze week zijn vrijgegeven, waaruit bleek dat Biden een voorsprong van dubbele cijfers had op de zittende kandidaat president Trump.

'Houd er rekening mee dat we niet met dubbele cijfers voorlopen', zei Jen O'Malley vrijdag, volgens een verslaggever van de New York Times. 'Dat zijn opgeblazen nationale publieke opiniepeilingen.'

Uit peilingen die deze week zijn vrijgegeven door NPR/PBS NewsHour/Marist en NBC News/Wall Street Journal blijkt dat Biden in nationale peilingen elf procent voorloopt op Trump. Real Clear Politics, een nieuwssite dat verschillende peilingen vergelijkt en het gemiddelde combineert, geeft Biden in nationale peilingen een voorsprong op Trump van 8,9 procent.

Hoewel nationale peilingen minder belangrijk zijn dan belangrijke staatspeilingen, is de voorspelling dat Biden nog een aantal swing states zal moeten bemachtigen om de verkiezingen te winnen. Trump verloor tijdens de verkiezingen in 2016 de Popular Vote en kreeg slechts 46 procent van de kiezers achter zich, maar door belangrijke staten in het Electoral College te winnen, kon hij het presidentschap veiligstellen.

Komende week vallende sterren Orioniden te zien

De meteorenzwerm Orioniden passeert de komende tijd onze planeet. De bijbehorende vallende sterren zijn snel en gaan gepaard met mooie nalichtende sporen. Op de beste tijdstippen kan het aantal zichtbare vallende sterren oplopen naar ruim 30 per uur. Waarschijnlijk is de beste kijkperiode donderdag van 4:00 - 6:00 uur.

De Orioniden zijn stukjes ruimtesteen afkomstig van de komeet Halley. Ze heten Orioniden omdat ze uit het sterrenbeeld Orion lijken te komen. Met snelheden van ruim 200.000 km/uur zijn de Orioniden zeer snelle meteoren.

Beste nachten vanaf woensdag
Vanaf komende nacht is het aantal zichtbare vallende sterren vanwege de Orioniden verhoogd. De meeste meteoren worden verwacht in de nacht van dinsdag 20 oktober naar woensdag 21 oktober en in de nacht daarna. 

Elke nacht is de beste kijkperiode tussen 4:00 en 6:00 uur. Het aantal meteoren zal dan in de hierboven genoemde twee nachten tussen 28 en 39 per uur liggen. Dit is ruim één per twee minuten. Rond 4:00 uur moet je richting het zuidoosten kijken, ongeveer halfweg tussen recht boven je en de horizon. De kijkrichting verschuift in de twee uur daarna langzaam naar zuid en wordt ook nog iets rechter omhoog.

In de loop van komende week gunstiger weer
Komende nacht is het zwaar bewolkt met soms wat opklaringen. Daarmee is het zeker geen goede nacht om te gaan kijken. In de nacht naar maandag is het zelfs waarschijnlijk geheel bewolkt.

De dagen daarna is het wisselvallig met regen en soms ook veel wind. Wel neemt vanaf woensdag de kans op bredere opklaringen toe. Op basis van de huidige weersverwachting is de nacht van woensdag naar donderdag de meest gunstige nacht om te gaan kijken. Het is dan waarschijnlijk ook niet koud met een minimumtemperatuur rond 11 graden. Wel waait er een matige wind, dus een warme jas is zeker geen overbodige luxe.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK! Wat een weer: herfst

Het is op de meeste plaatsen zwaar bewolkt en trekken er enkele lichte buien over met name het noordwesten en westen. Lokaal zijn enkele opklaringen aanwezig, waarin de eerste uren van de ochtend nog een mistbank kan ontstaan. De middagtemperatuur ligt rond 12°C en er staat een zwakke tot matige wind uit uiteenlopende richtingen.

In de nacht naar zondag zijn er in de zuidelijke helft eerst nog opklaringen, daar ontstaan enkele mistbanken. In het noorden is het overwegend bewolkt met een enkele lichte bui. De minima liggen tussen 1°C in het zuiden en 9°C in het noordelijk kustgebied. De wind is zwak, aan de kust en op het IJsselmeer matig en komt in het zuiden en midden uit het zuidwesten, in het noordelijk kustgebied draait de wind naar west tot noordwest.

Zondag overdag is het wisselend bewolkt met hier en daar een lichte bui. De middagtemperatuur ligt rond 12°C. De wind is zwak tot matig en komt uit een westelijke richting. Aan de kust komt de wind uit west tot noordwest. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Ochtendzonnetje (Foto: Pukeko )
Ochtendzonnetje (Foto: Pukeko )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Crash Bandicoot 4: It's About Time

Crash is eindelijk terug! De beroemde bandicoot is weer in leven gebracht door Toys for Bob, die meehielp met de Crash- en Spyro-remakes. It’s About Time doet net alsof de vier (slechte) games na Crash Bandicoot 3: Warped (1998) nooit hebben bestaan en benoemt zichzelf tot de echte opvolger van de Naughty Dog-games. Het beste nog is dat het zelfs beter is dan de originele games.

Onrustige avond Duindorp, na politie en brandweer nu ook ME ter plaatse

In de Haagse wijk Duindorp was vrijdagavond veel politie op de been. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er meerdere meldingen van overlast binnengekomen en is er brand gesticht. Verder zijn er meerdere vernielingen gepleegd. De politie voert daarom controles uit en is in groten getale aanwezig in de wijk.

Update 1.35 uur

Inmiddels is de ME ter plaatse. Meer foto's en een video zijn bij Regio15 te zien.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.