FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 oktober 2020

NASCAR: Busch wint Úindelijk en wint in 16e jaar op rij

Het heeft allemaal even mogen duren, maar de op twee na laatste race van het jaar in de NASCAR Cup Series is dan toch verreden. Op de Texas Motor Speedway lag de race een dag of drie stil vanwege de weersomstandigheden, maar uiteindelijk kon men dan toch weer racen.

Met Kevin Harvick, Joey Logano, Brad Keselowski en Chase Elliott voorop werd het groen gezwaaid, Chris Buescher zorgde met een tik tegen de muur al snel voor een korte caution. JJ Yeley ging er niet veel later nog een stukje harder af en dat werd zo na 21 van de 334 ronden al een tweede caution.

Harvick en Alex Bowman voerden het veld na een rondje pitstops aan, maar in no-time zakten Denny Hamlin en Harvick ver terug - met name Harvick gaf de muur een klein tikje en dat bleek genoeg schade op te leveren om een extra stop te maken. De titelfavoriet verloor zo de nodige tijd, maar kon vervolgens wel even op adem komen: vanwege de steeds dichter wordende mist werd de race stilgelegd.

De zondag trok voorbij, op maandag bleek het eveneens te nat om te gaan racen en ook op dinsdag hadden we houten kaak. Op woensdagavond was het dan éindelijk weer zover en kon de race vervolgd worden - aangezien er hierna nog maar twee races op de planning staan was er geen ruimte om het tot na die tijd op te schuiven. Wel moest de Nederlandse kijker een stuk missen, want er zaten allerlei Champions League-wedstrijden vervelend in de weg.

De hoogtepunten van de race

Enfin, Clint Bowyer bleek de eerste stage gewonnen te hebben, voor Martin Truex en Erik Jones. Ook moesten we Bubba Wallace en Matt Kenseth missen, kort na de herstart bleken ze bij een crash betrokken te zijn geweest - dat gold ook voor Denny Hamlin, maar hij kon met wat schade wel weer door. Bowman ging in de tweede stage aan de leiding, voor Ryan Blaney en Jimmie Johnson.

Op een derde van stage werd het geel gezwaaid: Joey Gase, een van de mindere goden, spinde de muur in, maar de caution duurde niet al te lang. Martin Truex was grotendeels de sterkste in het restant van de stage, maar een iets te laat getimede pitstp - zijn brandstof was op - zorgde ervoor dat Kyle Busch de stage pakte en Truex naar de tweede plek verwezen werd.

Met Kyle Busch, Bowyer, Logano en Matt DiBenedetto voorop begon het laatste deel van de race, maar Bowyer viel weg dankzij een foute pitstopstrategie: met bijna tachtig ronden te gaan moest hij echt brandstof halen, terwijl een volle tank hooguit een ronde of 65 mee kan. Busch en Logano volgden een ronde of tien later en hadden dus net wat meer kans om het - eventueel met een caution - tot het einde te redden.

Bowyer kwam met dik twintig ronden te gaan inderdaad nog wat brandstof en nieuwe banden halen, voorin begon Truex het gat naar leider Kyle Busch langzaam wat te dichten. Busch bleef echter uit handen en op de valreep, met nog twee races te gaan, wist de kampioen van vorig jaar zo tóch voor het zestiende jaar op rij een race te winnen, een fenomenale prestatie. Truex werd tweede en moet zondag flink knallen om in de titelstrijd te blijven.

Almere City koploper na ruime zege op Jong Ajax, Van Bommel scoort voor MVV

Almere City FC heeft vrijdagavond uit bij Jong Ajax met 1-4 gewonnen. Door de winst neemt Almere City in ieder geval tot maandag de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie over van SC Cambuur. Helmond Sport en MVV Maastricht speelden met 1-1 gelijk. Het doelpunt van de Limburgers werd gescoord door Thomas van Bommel. Voor de 18-jarige zoon van Mark Bommel was dit zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal. Saillant detail is dat ook vader Van Bommel zijn eerste doelpunt scoorde tegen Helmond Sport.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Helmond Sport - MVV Maastricht 1-1
Jong Ajax - Almere City FC 1-4
NAC Breda - N.E.C. 0-1
TOP Oss - De Graafschap 0-2

Random Pics van de Dag #142

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Duizenden vaste banen op Schiphol op de tocht: 'Het is echt een drama'

Volgens vakbond FNV werd op Schiphol tijdens de eerste golf al afscheid genomen van 18.000 flexwerkers. Nu zijn de vaste contracten aan de beurt. 'We kunnen zomaar eens 35.000 banen gaan verliezen.' Maar nadat er eerst uitzendkrachten naar huis gestuurd werden, moet er nu ook gesnoeid gaan worden in de vaste contracten. Zo valt te lezen bij AT5.

Ook Fatima Castro Reis leeft in onzekerheid. Het is onduidelijk of ze tijdens de feestdagen nog wel een baan heeft. Dat terwijl ze al bijna 13 jaar op Schiphol werkt, als voorvrouw van de schoonmaakploeg in Terminal 1.  'Er is echt spanning daar', vertelt ze over de sfeer op de werkvloer. 'Niemand weet wat er gaat gebeuren. Iedereen praat erover, het is echt een drama.'

'Kennis en kunde blijft nodig'
Volgens Joost Doesburg van vakbond FNV is de siuatie nijpend voor al het grondpersoneel op Schiphol. 'Er werkten hier in het verleden 68.000 mensen. Het kan zomaar eens zijn dat we 35.000 banen gaan verliezen. Dus dat we naar meer dan een halvering gaan van de werkgelegenheid.'

Doesburg vindt dat de salarissen van alle bagagemedewerkers, beveiligers en platformmedewerkers betaald moeten worden door de overheid. Vanuit het derde steunpakket dat beschikbaar is gesteld.

Want straks is hun kennis en kunde namelijk weer hard nodig, denkt hij, als mensen na corona weer het vliegtuig pakken.

Anderzijds heeft de vakbondsman felle kritiek op Schiphol. 'Wat we ook zien is dat de Schiphol Groep deze crisis probeert aan te grijpen om van schoonmakers af te komen, om van beveiligers af te komen. En om duur, vast personeel te vervangen door tijdelijk flexibel personeel.'

Schiphol zelf is het hier uiteraard niet mee eens, maar wilde dit nader toelichten.

Een puzzel
Ondertussen maakt wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) zich grote zorgen over de werkloosheid die op de stad af komt. Hij zet zijn zinnen op het 'Regionaal Werk Centrum', waar mensen van baan naar baan moeten worden begeleid.

Maar het matchen van vraag en aanbod is 'best een puzzel'. Een groep beveiligers werkt nu bijvoorbeeld in de distributiesector. 'Maar dat loopt nog niet in de honderden', geeft Groot Wassink toe. 'Ik ben blij dat we begonnen zijn, maar er staat ons nog heel veel werk te wachten, zeker.'

Arnhem: doodgeslagen man (73), nog twee verdachten zichzelf gemeld (jongste 15)

Een man van 73 werd woensdagavond rond 21.15 uur in elkaar geslagen door vijf jongeren in de Spijkerstraat te Arnhem. Hij raakte onwel en moest daarna worden gereanimeerd. De daders zouden vervolgens zijn gevlucht richting station Velperpoort. De man werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar bezweek hij enkele uren later aan zijn verwondingen. Zo meldt De Gelderlander.

Update 30 oktober: op verdenking van de dodelijke mishandeling van de 73-jarige man zijn nu in totaal zeven jongeren uit Arnhem en omgeving opgepakt. Vijf jongeren zijn donderdagmiddag aangehouden door de politie en twee van de zeven verdachten zijn later aangehouden. De twee jongens hebben zichzelf donderdagavond en vrijdagmorgen gemeld bij de politie. Het gaat om minderjarigen uit Arnhem, de jongste is 15 jaar.

Een jongen uit Westervoort is inmiddels niet meer verdacht en inmiddels vrijgelaten. De zes overige jongens zitten nog vast. De politie heeft 25 rechercheurs op de zaak gezet.

Inmiddels is bekend geworden dat de zwaarmishandelde man regelmatig afsprak via de datingwebsite Bullchat en mensen uit zijn naaste omgeving zijn bang dat de als zeer vriendelijk bekend staande man in de val is gelokt.  

Update 20.00 uur: de politie heeft op donderdag 29 oktober aan het eind van de middag vijf aanhoudingen verricht. De vijf worden verdacht van betrokkenheid bij een mishandeling op 28 oktober rond 21.15 uur van een 73-jarige man uit dezelfde plaats.

Het gaat om een achttienjarige jongen uit Rozendaal en vier minderjarigen (een uit Rozendaal, twee uit Westervoort en een uit Arnhem). De jongens zullen nader worden gehoord over de toedracht en ook over het motief. Het horen zal - uiteraard met tussenpozen - gedurende enkele dagen plaatsvinden. Dit is zojuist door de politie meegedeeld. De politie zal in deze fase nog  geen nadere informatie verstrekken over het onderzoek.

Lees ook: Buurt geschokt over doodgeslagen Arnhemmer (73): ‘Dat er mensen zijn die zulk schofterig gedrag vertonen’

De politie is gelijk een grootschalig onderzoek gestart naar deze mishandeling en is op zoek naar vijf personen die bij de mishandeling betrokken waren, zij waren in het zwart gekleed waarvan 1 persoon een witte hoody droeg. De politie heeft via Burgernet dezelfde avond nog een oproep gedaan om met informatie te komen over het incident.

De aanleiding van deze zware mishandeling , met de dood als gevolg, is nog niet bekend.

Iedereen die informatie heeft wordt opgeroepen zich te melden bij de politie op 0900-8844. Als men anoniem wil blijven kan men bellen met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Jonge moslims bijten van zich af met demonstratie in Arnhem

Jonge moslims uit Nederland hebben vrijdagmiddag in Arnhem gedemonstreerd tegen de verkettering van hun geloof. Zo valt te lezen in De Gelderlander.

Zo’n 75 jonge mannen en vrouwen verzamelden zich op het Gele Rijdersplein om te onderstrepen dat de islam een vredelievende godsdienst is. De politie was aanwezig om toezicht te houden.

De beweegredenen voor deze demonstratie zijn de recente terreurdaden in Frankrijk en dan met name de negatieve reacties die deze opleveren voor de islam en haar aanhangers.

Boetes voor overtreden coronamaatregelen

Drie personen zijn deze week door de kantonrechter veroordeeld tot 95 euro boete omdat zij zich niet hielden aan de coronamaatregelen. Drie anderen kregen voorwaardelijke straffen opgelegd van 95 euro. In een zevende zaak werd geen straf opgelegd.

De officier van justitie had in alle zaken een boete van 95 euro geëist, in plaats van de oorspronkelijke boete van 390 euro. Dat komt overeen met het wetsvoorstel Tijdelijke wet maatregelen covid-19. De zaken gingen over overtreding van de 1,5 meter norm, onder andere door studenten uit een studentenhuis, en het overtreden van een vaarverbod.

Boete zonder waarschuwing mogelijk
In alle zaken mocht een boete uitgedeeld worden zonder waarschuwing vooraf, oordeelde de rechter. Het OM bepaalt of er vervolgd wordt en is daarbij gebonden aan eigen richtlijnen als die extern bekend zijn gemaakt. Er waren echter geen externe richtlijnen waaruit bleek dat een boete pas na een waarschuwing kon worden uitgedeeld. Hier werd enkel in interne richtlijnen over gesproken, maar zonder dat een waarschuwing dwingend was voorgeschreven.

De minister heeft het interne beleid toegelicht in de Tweede Kamer, maar daarmee is het geen extern beleid geworden. Bovendien heeft de minister in een later debat verklaard dat een burger aan het interne beleid geen rechten kan ontlenen. De minister heeft ook geen toezegging gedaan op basis waarvan burgers er op konden vertrouwen dat zonder waarschuwing geen boete zou volgen.

Noodverordening biedt voor nu voldoende juridische basis
De noodverordening biedt volgens de rechter voldoende juridische basis voor de maatregelen. Alhoewel het vaarverbod kan worden gezien als een inbreuk op een grondrecht, is beperking via een noodverordening toegestaan. De 1,5 meter norm vormt hooguit een beperkte inbreuk op een grondrecht terwijl er sprake is van een ernstige bedreiging van de volksgezondheid. Grondrechten mogen volgens de rechter in uitzonderingssituaties worden beperkt. De beperkingen moeten wel proportioneel zijn en het doel – in dit geval bescherming van de volksgezondheid – moet niet op minder ingrijpende wijze te realiseren zijn. Aan beide voorwaarden is voldaan.

De rechter laat zich niet uit over de vraag of een noodverordening ook geschikt is om gedurende meerdere maanden grondrechtbeperkende maatregelen op te leggen.

Gezamenlijke huishouding?
In twee zaken ging het om de vraag of studenten die op Uilenstede woonden een gezamenlijke huishouding vormden. Dat is niet het geval. Een studente die een eigen woning op Uilenstede heeft, maakt geen deel uit van het huishouden van haar vriend en diens huisgenoten. Studenten die verschillende kamers op één adres op Uilenstede bewonen, vormen ook geen gezamenlijke huishouding. De definitie van gezamenlijke huishouding in de noodverordening draait namelijk om gezinssituaties. Studenten die in een huis samenwonen vallen daar niet onder. In het geval van studenten die wonen op één adres legde de kantonrechter echter geen straf op omdat in het wetsvoorstel Tijdelijke maatregelen covid-19 is bepaald dat de veilige afstand niet geldt voor personen die op hetzelfde adres wonen.

De rechter loopt daarmee vooruit op het wetsvoorstel dat op het moment van de zitting de Tweede Kamer was gepasseerd.

Verstappen: "Over het algemeen is derde plek waar wij nu thuishoren"

Dit weekend staat de Grand Prix van Emilia-Romagna op het programma en in plaats van een driedaags raceweekend waren er vandaag alleen maar persmomenten en komen de coureurs pas morgen in actie op de baan. Max Verstappen kwam daarbij terug op de ophef rond zijn boordradio van vorig weekend.

"Om te beginnen wilde ik helemaal niemand beledigen, dat is echt nooit mijn intentie geweest. Dit is gewoon in het heetst van de strijd gebeurd. Daarmee zeg ik niet dat ik de juiste woorden heb gebruikt, want ik weet zelf ook wel dat mijn uitlatingen niet correct waren, maar dat kan ik nu niet meer veranderen. Maar ik wilde zoals gezegd niemand beledigen", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Ik schold natuurlijk, maar vlak daarna zag ik Lance alweer en hebben we normaal met elkaar gesproken. Zo zijn coureurs onderling ook. We kunnen boos op elkaar zijn, maar als we elkaar vijf minuten later spreken en in de ogen kijken, dan is het alweer vergeten. Soms wordt iets in de buitenwereld uitvergroot, maar nogmaals ik wilde niemand pijn doen. Je leert hier natuurlijk weer van", zo vult Verstappen aan.

De Nederlander werd ook gevraagd wat de invloed is van het ontbreken van twee vrije trainingen. "Sommige coureurs zijn misschien eerder op snelheid dan anderen. Maar als je weet dat het je meer tijd kost, breng je waarschijnlijk vooraf wat meer tijd in de simulator door om je optimaal voor te bereiden. Uiteindelijk zullen de snelste auto’s alsnog vooraan staan. Hopelijk loopt de zaterdag probleemloos, dat is belangrijk. En hopelijk hebben we direct een goede balans en gaan we een positief weekend tegemoet."

In 2014 reed Verstappen voor het laatst op het circuit van Imola. Dat deed hij destijds in de Formule 3. "Het is een mooi circuit en ik heb er mooie herinneringen aan. Ik kijk ernaar uit om hier weer te rijden en nu met een Formule 1-auto."

De verwachtingen voor het weekend zijn vertrouwd inmiddels. "Over het algemeen is de derde plek waar wij op dit moment thuishoren. Als er geen gekke dingen gebeuren tenminste. Daar kan ik niet snel veel aan veranderen. We proberen keer op keer het maximale eruit te halen."

Jongens (19) aangehouden voor rechts-extremistische misdrijven

De politie heeft dinsdag in Amsterdam en Zwijndrecht twee jongemannen van 19 jaar aangehouden die worden verdacht van rechts-extremistische opruiing en misdrijven met een terroristisch oogmerk.

Bij de doorzoeking van het ouderlijk huis van de verdachten is beslag gelegd op grote hoeveelheden nazi-materiaal, waaronder een hakenkruisvlag, uniformen, posters, digitale gegevensdragers en verboden messen.

De onderzoeken door de landelijke recherche en regionale recherche Rotterdam zijn begin oktober begonnen met informatie van de AIVD. Het gaat om twee afzonderlijke, op zichzelf staande onderzoeken.

Netwerk
De verdachten zouden deel uitmaken van rechts-extremistische groepen, die online aanzetten tot rassenhaat en antisemitisme en geweldplegers verheerlijken. Een van de groeperingen is bekend als ‘The Base’, een internationaal netwerk van rechts-extremisten, dat het bezit van vuurwapens aanprijst en dreigt met geweld van vuurwapens.

Beide verdachten zijn vrijdag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam, die hen voor twee weken in bewaring heeft gesteld.

Alblasserdam: Feestvierder op boot blijkt besmet: tien agenten in quarantaine

Een illegaal feest op een boot in Alblasserdam, waarbij de politie werd bekogeld met stoelen en glazen, heeft een bitter vervolg gekregen. Eén van de gasten blijkt besmet met corona, waardoor tien agenten nu noodgedwongen in quarantaine thuiszitten. "Schandalig" briest de districtschef. Zo valt te lezen in het AD.

Robben ontbreekt opnieuw: 'Aan het eind van de training kreeg hij last'

FC Groningen moet het zaterdag opnieuw stellen zonder Arjen Robben. De 36-jarige aanvaller liet het duel met Fortuna Sittard (1-3 winst) van vorig weekend al aan zich voorbij gaan en zaterdagavond tegen VVV-Venlo (20.00 uur) is hij er wederom niet bij.

Robben keerde maandag terug op het trainingsveld, maar kreeg aan het eind van de training klachten. Trainer Danny Buijs heeft Robben vervolgens de rest van de week niet meer op het trainingsveld gezien.

Robben ontbrak in Sittard omdat hij aan het eind van vorige week te maken kreeg met klachten. Er werd geen risico genomen en derhalve reisde hij niet mee naar Limburg. "Arjen is maandag wel het trainingsveld op gegaan", zo wordt Buijs vrijdag geciteerd door RTV Noord

"Aan het eind van de training zat dat niet helemaal lekker en kreeg hij wat last. Hij heeft voor de rest ook niet meer op het veld getraind deze week, maar binnen een individueel programma afgewerkt."

Wat er precies met Robben aan de hand is en hoe lang hij niet inzetbaar is, kan Buijs niet zeggen. "Het is op dit moment gewoon nog niet te zeggen", aldus de trainer. "Ik verwacht na het weekend wat meer duidelijkheid."

"Er wordt altijd eerst een aantal dagen afgewacht voordat er een diagnose kan worden gesteld. Het is natuurlijk erg jammer, maar vooral voor hem zelf. Als er één jongen alles, maar dan ook alles voor doet, is het Arjen wel. Als het dan een paar keer tegenzit is het ongelooflijk vervelend."

Robben kwam dit seizoen pas 44 minuten in actie namens Groningen. Hij stond bij aanvang van dit seizoen in de basis tegen PSV, maar moest het duel al snel staken vanwege een blessure. Eerder deze maand maakte hij zijn rentree in de wedstrijd tegen FC Utrecht, waarin hij het laatste kwartier speelde.

Nuis, Verweij melden zich af voor 1.500m

Kjeld Nuis zal morgen niet aan de start verschijnen van de 1.500 meter voor mannen bij het NK afstanden in Heerenveen. Nuis wil zich sparen voor de 1.000 meter een dag later.

In de aanloop naar dit seizoen raakte de schaatser van Team Reggeborgh besmet met corona en hij is nog niet helemaal de oude. Vanmiddag deed hij wel mee aan de eerste 500 meter waar hij zevende werd, maar de drievoudig Nederlands kampioen op de schaatsmijl meldde zich af voor de tweede omloop.

Koen Verweij komt morgen ook niet in actie op de 1.500 meter. Verweij won in het verleden tweemaal de titel op de 1.500 meter.

CDA wil radicaal ander kiesstelsel

Het CDA zet in het nieuwe verkiezingsprogramma zijn kaarten vol op de regio. De partij wil dat de Tweede Kamer grotendeels regionaal wordt gekozen. Daarnaast moeten door miljardeninvesteringen in woningbouw en nieuwe ov-verbindingen krimpregio’s weer gaan groeien.


Roglic wint na indrukwekkende sprint bergop en neemt leiderstrui over van Carapaz in Vuelta

Primoz Roglic heeft de tiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma won de sprint bergop en mede door de bonificatieseconden neemt hij de leiderstrui over van Richard Carapaz, die wel in dezelfde tijd staat als Roglic.

De tiende etappe in de Ronde van Spanje was op het eerste gezicht een makkelijke etappe met een aankomst heuvelop. Vroeg in de etappe reed er een kopgroep van vier weg, met daarbij twee Nederlanders Pim Ligthart en Alex Molenaar. Ook Brent van Moer en Jonathan Lastra waren mee en het viertal mocht even hopen dat het peloton liet begaan. De kopgroep kreeg maar liefst twaalf minuten voorsprong, maar nadat eerst Movistar ging rijden, en later ook Mitchelton-Scott en Deceuninck-QuickStep mee begonnen te helpen, daalde de voorsprong van het viertal snel.

De laatste tien kilometer deden verschillende renners nog een poging weg te komen van het peloton, maar lukt niemand om weg te geraken. Bij het ingaan van de laatste twee kilometer was alles weer samen en zou er dus gesprint moeten worden voor de etappezege, maar dat was wel heuvelop. In die sprint was Primoz Roglic duidelijk de sterkste. De Sloveen van Jumbo-Visma sprintte iedereen uit het wiel en won alweer zijn derde ritzege. Felix Großschartner werd op gepaste afstand tweede.

In het algemeen klassement nam Roglic, mede door bonificatieseconden aan de streep, de leiding over van Richard Carapaz. Met in het weekend twee zware bergritten voor de boeg staan de nummers één en twee in exact dezelfde tijd in het klassement.

Spider-Man: Miles Morales krijgt Into the Spiderverse-kostuum

Spider-Man: Miles Morales geeft je net als zijn voorganger veel opties wat betreft kostuums. In de eerste game kreeg je er zelfs 28. Miles Morales gaat daar niet alleen vrolijk mee door, maar gaat ook een stapje verder. Insomniac heeft vandaag de Into the Spiderverse, een populaire animatiefilm die in 2018 uitkwam, kostuum onthuld.

Dit kostuum is speciaal omdat het de animatiestijl van de film repliceert. Bekijk anders de filmpjes hieronder om te zien hoe Miles beweegt alsof hij nog steeds in die film zit. Spider-Man: Miles Morales komt op 19 november uit voor PS4 en PS5.

Demon's Souls remake krijgt orchestrale muziek

Ontwikkelaar Bluepoint heeft niet enkel de graphics van Demon's Souls onder handen genomen, ook de muziek krijgt een update. Voor de remake is de originele soundtrack opnieuw opgenomen door een 75-koppig orkest en een koor van 40 zangers.

Het resultaat lijkt erg mooi. Hieronder kun je een dev diary zien over de muziek en ook de volledige track van Flamelurker, een van de beste bazen in de game. Demon's Souls is een PS5 launchgame en komt dus op 19 november uit.

Nederlandse selectie voor EK veldrijden in Rosmalen

De KNWU heeft de selectie bekend gemaakt voor het EK veldrijden in eigen land. Het EK wordt gehouden op 7 en 8 november op het terrein van het Autotron in Rosmalen.

“Ik denk dat we bij de elite-vrouwen, de beloften-vrouwen en de beloften-mannen voor de titel mee kunnen doen”, aldus bondscoach Gerben de Knegt. “Al is er bij de laatste categorie minder tegenstand dan normaal door de afzegging van de Belgen. Bij de elite-mannen hoop ik op een podiumplaats. Het is een winter met - vooral voor de jongere categorieën - weinig wedstrijden. Ik heb daarom behalve de resultaten van dit jaar ook de klasseringen van de vorige winter mee gewogen.”

Mathieu van der Poel is niet van de partij, de 25-jarige alleskunner heeft na het wegseizoen een rustperiode ingelast en gaat pas in december veldrijden.

Selectie Elite mannen
Lars van der Haar
Corne van Kessel
David van der Poel
Maik van der Heijden
Stan Godrie

Selectie Elite vrouwen
Ceylin del Carmen Alvarado
Lucinda Brand
Annemarie Worst
Denise Betsema
Yara Kastelijn
Sophie de Boer

Selectie U23 mannen
Ryan Kamp
Pim Ronhaar
Tim van Dijke
Mees Hendrikx
Kyle Agterberg
Luke Verburg
Hugo Kars
Bart Artz

Selectie U23 vrouwen
Inge van der Heijden
Aniek van Alphen
Manon Bakker
Shirin van Anrooij
Puck Pieterse
Fem van Empel
Susanne Meistrok

Roest wederom Nederlands kampioen 5.000m

Patrick Roest heeft op de eerste dag van het NK afstanden in Heerenveen zijn Nederlandse titel op de 5.000 meter geprolongeerd. Roest reed geruime tijd iets onder het baanrecord,maar kwam uiteindelijk in 6.10,16 over de meet waarmee hij de concurrenten ver voor bleef.

In een rechtstreeks duel rekende Roest af met Sven Kramer die met 6.15,26 het zilver pakte. Marcel Bosker veroverde met 6.15,46 de bronzen plak. Jorrit Bergsma werd vierde en daarmee is het voor de eerst sinds 2010 dat Bergsma niet op het podium staat op de 5.000 meter bij een NK afstanden.

Officier van Justitie Philadelphia heeft genoeg van Trump's onderdrukking

Trump en zijn handlangers onderdrukken kiezers op verschillende manieren al enkele maanden, en de officier van justitie Larry Krasner van de stad Philadelphia heeft er genoeg van.

Hij waarschuwt Trump dat op iedere criminele of gewelddadige poging de verkiezingen te beïnvloeden, snel gereageerd zal worden. "We zullen niet worden gekoeioneerd of geregeerd door een wetteloze, machtswellustige despoot."

De officier van justitie ziet Trump niet als de "Law and Order"-president, zoals de president zichzelf graag ziet. Hij verwijst naar de meer dan 100 politieagenten die dit jaar al zijn overleden aan Covid19. Een hoger aantal dan welke andere oorzaak dan ook.

De Officier van Justitie geeft aan dat Trump zijn 'Proud Boys', 'goon squads' en ongecertificeerde verkiezingwaarnemers uit zijn stad moet houden. "Als je hier de wet breekt, heb ik wat voor je", zo waarschuwt hij.

Een speciale werkgroep van aanklagers en rechercheurs zal actief zijn tot de verkiezingsuitslag is vastgesteld in Pennsylvania. De bevolking wordt opgeroepen om criminele pogingen om de verkiezingen te beïnvloeden te melden.

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Vervoegd stemmen wordt mogelijk bij Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 kunnen kiezers van 70 jaar en ouder per brief hun stem uitbrengen. Ook gaan de maandag en dinsdag voor de verkiezingsdag in alle gemeenten een beperkt aantal stemlokalen openen om eerder stemmen mogelijk te maken. Dat laat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Ollongren: ‘Het is een bijzondere tijd en dit vergt bijzondere maatregelen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. De verkiezingen moeten veilig verlopen en daar ga ik samen met de gemeenten voor zorgen. Iedereen moet zijn stem namelijk veilig kunnen uitbrengen. Daarom gaan stemlokalen vervroegd open en kunnen kiezers boven de 70 jaar ook hun stem per post uitbrengen.’

Briefstemmen
Stemmen per brief geeft kiezers de mogelijkheid om zelf hun stem uit te brengen zonder naar het stemlokaal te moeten gaan of een andere kiezer een volmacht te geven. Deze kiezers kunnen de briefstem afgeven op door de gemeente aangewezen locaties of per post versturen naar het briefstembureau in hun gemeente. Uiteraard komt er voor de kiezers die per brief kunnen gaan stemmen een gerichte voorlichtingscampagne. Het gaat om ongeveer 2,4 miljoen mensen.

Vervroegd stemmen
Op maandag 15 en dinsdag 16 maart kan in elke gemeente bij een aantal stemlokalen (minimaal 1 bij een kleine gemeente) vervroegd worden gestemd. Het minimale aantal stemlokalen dat op deze dagen open moeten zijn, wordt wettelijk geregeld. Het vervroegd stemmen geeft kiezers die tot de coronarisicogroep horen de mogelijkheid om hun stem eerder uit te brengen, naast de mogelijkheid om op de verkiezingsdag te stemmen of het geven van een volmacht. Het gaat dan met name om kiezers die tot een risicogroep behoren, bijvoorbeeld in verband met onderliggend lijden.

Spoedwetsvoorstel
Voor deze aanvullende maatregelen is een wettelijke basis nodig. Daarom bereidt minister Ollongren een tweede spoedwetsvoorstel voor als aanvulling op de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19.

Stemlokalen
Om de verkiezingen goed te laten verlopen, is het belangrijk dat het aantal stemlokalen op 17 maart op peil blijft. Ook is het vinden van voldoende stembureauleden belangrijk. Het ministerie start in december een landelijke wervingscampagne voor het werven van stembureauleden. En er is een ondersteuningsteam beschikbaar om gemeenten te helpen met het vinden van nieuwe, geschikte stemlocaties in de publieke en private sector.

Gemeenten
De organisatie van de Tweede Kamerverkiezingen is voor gemeenten een grote operatie. Om de verkiezingen goed en veilig te kunnen organiseren, hebben gemeenten in september een financiële compensatie van 30 miljoen euro gekregen. Voor de kosten die de aanvullende maatregelen met zich meebrengen, zullen gemeenten ook een reële compensatie ontvangen.

FOK! is ÚÚn grote warme familie

In 2006 werd ik lid van FOK!. Ik begon als user op de Frontpage, het forum vond ik maar eng en meed ik eigenlijk zoveel mogelijk. Tot ik tot de crew toetrad en wel op het Forum moest meeposten. Destijds kon ik niet vermoeden dat FOK! simpelweg een warm bad is voor haar users die voor elkaar klaarstaan in moeilijke tijden. Zelf heb ik dat meerdere malen mogen ervaren, tijdens mijn scheiding en verhuizing(en). Steeds weer werd me een reikende hand geboden waardoor ik verder kon met mijn leven.

Praey for the Gods-gameplay trailer voor PS4 en PS5

Via PlayStation is er een trailer uitgebracht die ons gameplay toont van Praey for the Gods. De game speelt zich af in een mysterieuze wereld die verkeert in een eeuwige winter.

Het is aan jou om dit raadsel op te lossen, maar om dat te doen moet je het tegen gigantische wezens opnemen in gameplay die sterk doet denken aan Shadow of the Colossus. De game komt in het eerste kwartaal van 2021 naar PlayStation 4 en 5. Alle beelden in de trailer zijn van de PS5-versie.

Ntab pakt Nederlandse titel 500m

Dai Dai Ntab heeft op de NK afstanden in Heerenveen voor de vierde maal de Nederlandse titel op de 500 meter voor mannen gepakt. Nadat de sprinter van Jumbo-Visma de eerste 500 meter won, was hij ook de snelste in de tweede omloop met 34,84.

Ploeggenoot Hein Otterspeer werd tweede nadat hij ook tweede werd op de tweede 500 meter met 34,86. Het brons was voor Kai Verbij, ook van Jumbo-Visma.

Kjeld Nuis meldde zich af voor de tweede 500 meter.

COVID-19: 11.141 nieuwe besmettingen en 88 doden, totaal 341.374 en 7345

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 11.141 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 341.374 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 250 in het ziekenhuis opgenomen., momenteel liggen er 1818 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 88 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 567 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 62 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 7345 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Ter Mors wint titel op 1.500, WŘst naast podium

De Nederlandse titel op de 1.500 meter voor vrouwen is een prooi geworden voor Jorien ter Mors. Ter Mors zegevierde in het Thialf in Heerenveen in een tijd van 1.55,50.

Zilver was er voor Antoinette de Jong in een tijd van 1.55,98. De kampioen van vorig jaar, Melissa Wijfje, eindigde met 1.56,66 als derde. Voor het eerst sinds 2004 pakte Ireen Wüst geen medaille op de 1.500 meter bij het NK. Met 1.56,72 moest ze genoegen nemen met de vierde plaats.

Celstraffen geŰist voor grootschalige oplichting via Marktplaats

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 45 maanden geëist tegen een 25-jarige man uit Enschede. Hij wordt gezien als “de spin in het web” van grootschalige oplichting via Marktplaats. Hij zou samen met drie anderen mogelijk honderden mensen op slinkse wijze geld afhandig hebben gemaakt.

Tegen de andere drie verdachten, allen uit Enschede, in de leeftijd van 22 tot en met 27 jaar, zijn celstraffen geëist van twee, anderhalf en één jaar.

Uit het hele land zijn aangiftes binnengekomen, in totaal meer dan 400. De feiten zouden zijn gepleegd in de periode van 1 december 2015 tot en met 6 februari 2017. Bedragen die zijn buitgemaakt variëren van enkele honderden tot ruim 10.000 euro. In de tenlasteleggingen zijn uiteindelijk 42 zaken opgenomen.

Telkens was er sprake van een vaste werkwijze. Er werd contact gelegd met een verkoper naar aanleiding van een door hem of haar geplaatste advertentie op Marktplaats. Om zich te legitimeren werden onrechtmatig verkregen identiteitskaarten, rijbewijzen en bankpassen gebruikt. Daarna werd gevraagd naar het bankrekeningnummer van het slachtoffer en werd geprobeerd de inloggegevens te krijgen.

Als verkopers argwaan kregen - waarom was alleen hun rekeningnummer niet genoeg? - dan bouwde de verdachte er een heel verhaal omheen, volgens de officieren van justitie in hun requisitoir. “De verdachte wist stap voor stap met smoesjes en verhalen vertrouwen te winnen. En als dat niet meer hielp was hij ronduit dreigend.”

Vervolgens werd geld van de rekening van het slachtoffer overgeboekt naar rekeningen van derden, zogeheten katvangers. Zij waren overgehaald om hun bankrekening ter beschikking te stellen, of stelden die uit eigen beweging beschikbaar. Met de passen en pincodes van die rekeningen werd dan het gestolen geld geïncasseerd.

De drie medeverdachten kregen bericht van de hoofdverdachte dat er geld was gestort. Zij zorgden dat het geld binnen een uur was opgenomen of betaalden er goederen mee die waren besteld bij webwinkels.

Gelet op de snelheid waarmee de achtereenvolgende acties plaatsvonden en de verschillende handelingen, zijn per delict meer verdachten betrokken geweest volgens een van tevoren afgesproken taakverdeling. Dat maakt dat hier sprake is van een criminele organisatie, betoogden de officieren van justitie. Volgens de officieren is daar voldoende bewijs voor. De samenwerking blijkt onder meer uit opgenomen en afgeluisterde gesprekken.

De hoofdverdachte is oplichting, identiteitsfraude en computervredebreuk ten laste gelegd. Volgens het OM is hij de “intellectuele dader met een leger loopjongens om zich heen”. Een getuige verklaarde bij de rechter-commissaris: “Heel Enschede weet dat hij een oplichter is.” De andere drie verdachten is onder meer gewoontewitwassen en –heling ten laste gelegd, of een poging daartoe.

De zaken van twaalf andere verdachten met lichtere delicten - katvangers - zijn in een taakstraf OM-zitting in juli 2019 afgedaan. Twee andere verdachten zijn in maart 2020 door de politierechter veroordeeld.

Politie doet onderzoek na aantreffen duizenden liters chemicaliŰn

De politie is een onderzoek gestart naar de herkomst en bestemming van zo'€™n 2000 liter chemicaliën die donderdag in een loods in Breda werden aangetroffen. Het gaat vermoedelijk om grondstoffen voor de vervaardiging van de drugs Fentanyl.

De politie kreeg gisteren aan het eind van de ochtend een tip over een verdachte situatie in de loods. Eenmaal ter plaatse trof de politie inderdaad grote hoeveelheden chemicaliën aan. In totaal bleek het te gaan om ongeveer 2000 liter, verdeeld over jerrycans met een inhoud van 25 liter en drums van 200 liter. Ook werden enkele honderden lege 25-liter jerrycans aangetroffen en materialen voor de verwerking van de chemicaliën. Na overleg tussen specialisten van de politie en het NFI werd vastgesteld dat het hier vermoedelijk om de grondstoffen gaat voor de vervaardiging van Fentanyl, een gevaarlijke harddrug waarvan het gebruik al bij kleine hoeveelheden fataal kan zijn. Het is niet duidelijk of men doende was in de loods een drugslab op te zetten of dat deze alleen gebruikt werd voor de verwerking en doorvoer van de grondstoffen. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Politie doet onderzoek na aantreffen duizenden liters chemicaliën
Politie doet onderzoek na aantreffen duizenden liters chemicaliën

Ntab blijft als enige onder de 35 op 500m

De eerste 500 meter voor mannen bij het NK afstanden in Heerenveen is gewonnen door Dai Dai Ntab. In een leeg Thialf was Ntab met 34,80 verreweg de snelste.

Hein Otterspeer eindigde als tweede in 35,02. Plek drie was voor Kai Verbij die tot 35,13 kwam. Kjeld Nuis, die in aanloop naar het seizoen corona had en deze afstand als een opwarmer ziet, eindigde als zevende in 35,40.

Later vanmiddag volgt de tweede 500 meter voor mannen.

Mario Kart Live: Home Circuit

Mario Kart is voor mij persoonlijk een van de leukste spellen ooit. Zo won ik ooit een prijs in de Power Unlimited voor de snelste race-ronde. Iedere nieuwe versie brengt weer uren aan speelplezier ook al zijn sommige versies in het verleden niet helemaal perfect geweest. Nu komt Nintendo met iets nieuws. Mario Kart Live gooit het over een heel andere boeg en ik was als een kind zo blij toen ik die doos open mocht maken. 

Virgil van Dijk met succes geopereerd aan zijn knie

De operatie aan de knie van Virgil van Dijk is succesvol verlopen. Dat heeft zijn club Liverpool vrijdag laten weten.

Eerder deze maand raakte Oranje-captain Van Dijk ernstig geblesseerd in de derby tegen Everton. Na een nare botsing met keeper Jordan Pickford bleek hij forse schade te hebben opgelopen aan zijn kruisband. Liverpool meldde vervolgens dat Van Dijk een operatie en een langdurige revalidatie te wachten stond.

Van Dijk is in Londen geopereerd. "Deze ingreep is succesvol uitgevoerd", aldus de club. "Van Dijk begint per direct met zijn revalidatie, met de volledige ondersteuning van onze medische staf.” De club doet geen uitspraken over de duur van het herstel. Voor een kruisband staat een herstel van zeven tot negen maanden. 

Politie rolt drugsnetwerk op na maanden intensief onderzoek

De politie heeft de afgelopen dagen na maanden intensief onderzoek naar drugshandel zeven verdachten aangehouden. Bij doorzoekingen troffen agenten veel harddrugs, contant geld en dure spullen en voertuigen aan. Dit alles is in beslag genomen. Met de aanhoudingen heeft de politie een drugsnetwerk met een grote afzetmarkt in Arnhem en omgeving opgerold.

Drugscriminaliteit is de gemeente Arnhem en de politie al tijden een doorn in het oog. Het zorgt voor veel overlast in de wijken en voor een onveiligheidsgevoel. Daarom wordt het hard aangepakt. Onderdeel van de aanpak is dat meldingen die met drugscriminaliteit te maken hebben zeer serieus worden genomen. Anonieme meldingen waren voor de politie aanleiding voor een groot onderzoek in Arnhem en omgeving.

Na een aantal maanden onderzoek werden maandag 26 oktober in Arnhem-Zuid twee mannen van 27 en 28 aangehouden. Zij worden verdacht van het dealen in drugs. Bij het doorzoeken van hun woningen troffen agenten in totaal meer dan 60.000 euro contant geld aan. Daarnaast zijn meerdere gsm’s, een auto en een bromfiets in beslag genomen. Op dezelfde dag vielen agenten een woning in Velp binnen. Daar werd een 44-jarige man aangehouden. Ook hij wordt verdacht van het dealen in drugs. In zijn woning werden meerdere attributen gevonden waarmee drugs wordt gewogen, versneden en verpakt. Ook werden er een hoeveelheid harddrugs aangetroffen. Deze woning werd vermoedelijk gebruikt als locatie om drugs te versnijden.

In beslag genomen geld
In beslag genomen geld

Nieuwe informatie leidt tot nog vier aanhoudingen
In hetzelfde onderzoek kreeg de politie informatie over een drugsdealers netwerk in Duiven en Zevenaar en omgeving. Dit leidde op 15 oktober tot de aanhouding van vier mannen van 22, 24, 23 en 28 jaar uit Veenendaal, Zevenaar en Arnhem. Op locaties in Tolkamer en Zevenaar verrichte de politie doorzoekingen. Daarbij ontdekten agenten een grote handelshoeveelheid cocaïne en 35.000 euro aan contact geld. Ook werden luxe goederen zoals sieraden en meerdere voertuigen in beslag genomen. De politie gaat verder met het onderzoek. Mogelijk leidt dit tot nieuwe doorzoekingen en aanhoudingen.

Afgepakt!
Op de in beslag genomen auto staat met grote letters ‘afgepakt’. Ook de andere in beslag genomen spullen en het geld worden bij een veroordeling van de verdachten afgepakt. Dat is niet voor niets. De politie en het Openbaar Ministerie willen zoveel mogelijk geld terughalen dat verdiend is met criminele activiteiten. Criminelen die hun status ontlenen aan snel verdiend geld en daarmee een aanzuigende werking hebben op bijvoorbeeld jongeren in hun omgeving, moeten hard worden aangepakt in hun portemonnee. De boodschap is duidelijk: misdaad mag niet lonen!

Afgepakt
Afgepakt

Veel niet handsfree bellers bekeurd tijdens onopvallende handhavingsactie

De politie heeft donderdag 29 oktober op snelwegen in het westen van het land tijdens een handhavingsactie 118 bekeuringen uitgedeeld voor verkeersovertredingen. De focus lag vooral op het niet handsfree bellen achter het stuur en daarvoor werd 48 keer een bestuurder staande gehouden. Twee bestuurders konden hun rijbewijs direct inleveren naar aanleiding van een grove snelheidsoverschrijding en asociaal rijgedrag.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid reden in onopvallende auto’s op de A12, A13, A4 en A20. Daarbij werd ook een onopvallende bus ingezet die de andere agenten informeerde wanneer vanuit de bus niet-handsfree bellen werd geconstateerd. Veertig keer werd een grove snelheidsovertreding geconstateerd waarbij één bestuurder met 195 km/uur, waar 100 het maximum was, de kroon spande. Hij kon zijn rijbewijs inleveren. Datzelfde overkwam een bestuurder die het te hard rijden nog combineerde met asociaal rijden, kleven en rechts inhalen. In deze twee gevallen is ook een vordering gedaan aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) om bij de bestuurders te onderzoeken of ze nog wel geschikt zijn een auto te besturen.

De overige bekeuringen werden uitgedeeld voor o.a. niet tonen rijbewijs, kleven, gladde banden, afsnijden van andere auto’s, niet dragen van de autogordel en rechts inhalen.

Het racen begint weer in Dirt 5

Codemasters heeft de launch trailer voor Dirt 5 online gezet. De trailer geeft een korte glimps op de soorten terrein, voertuigen en modi die je mag verwachten van de game.

Dirt 5 komt op 6 november naar pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wanneer PlayStation 5 en Xbox Series X|S uitkomen is de game ook speelbaar op die apparaten met gratis upgrade indien je de game al hebt aangeschaft voor current-gen.

Ontdek vanaf vandaag planeet PNF-404 met Pikmin aan je zijde

Vanaf vandaag is Pikmin 3 Deluxe beschikbaar voor Nintendo Switch. Het betreft een port van de Wii U-versie met extra verhaalelementen en extra opties.

Om de launch te vieren heeft Nintendo een overzichtstrailer uitgebracht, waarin je precies ziet wat de game allemaal te bieden heeft. Sowieso is het de moeite waard om de trailer te bekijken, want Pikmin zijn lief.

Activision Blizzard doet goede zaken

Tijdens een investors meeting heeft Activision Blizzard de resultaten van het derde kwartaal van het huidige fiscale jaar gedeeld. Het afgelopen kwartaal had het bedrijf een omzet van 1.77 miljard dollar, waar de verwachting 1.65 miljard was.

De grootste factor hierin waren Call of Duty: Modern Warfare en Warzone. Modern Warfare en Warzone hebben maar liefst drie keer zoveel 'monthly active users' (MAUs) ten opzichte van de vorige titels. Modern Warfare heeft dankzij de populariteit van Warzone ook de hoogste verkoopcijfers van een Call of Duty-game in het eerste jaar. Maar liefst 67% van de verkopen zijn digitaal.

Maar ook Blizzard doet goede zaken. Blizzard heeft dertig miljoen MAUs en sterke engagement voor al hun titels. World of Warcraft is stabiel ten opzichte van vorig jaar, maar de volgende uitbreiding Shadowlands is inmiddels de beste verkopende uitbreiding in termen van pre-orders. Ook Hearthstone groeide in het aantal MAUs en Overwatch wordt nog altijd elke maand gespeeld door tien miljoen spelers.

Activision Blizzard

Van Gerwen, Kleermaker, Van Duijvenbode naar tweede ronde EK Darts

Michael van Gerwen is donderdag overtuigend begonnen aan het EK darts. De Brabander versloeg de Litouwer Darius Labanauskas in de eerste ronde in Oberhausen met 6-1 in legs. Eerder op de avond zorgde Martijn Kleermaker voor een stunt door titelverdediger Rob Cross uit te schakelen. Dirk van Duijvenbode is ook door. Hij won van landgenoot Danny Noppert. 

Van Gerwen begon met een finish van 117 uitstekend aan de prima, maar Labanauskas herstelde het evenwicht door 130 uit te gooien. In het vervolg was de nummer één van de wereld een stuk scherper op zijn dubbels dan zijn opponent en gaf geen leg meer weg. 

Eerder op de avond was Kleermaker, de nummer tachtig van de wereld, met 6-3 te sterk voor Cross. De Engelsman bezet de vijfde plek op de wereldranglijst en wist vorig jaar het EK te winnen. Ook Dirk van Duijvenbode bereikte de tweede ronde. De Zuid-Hollander gunde Danny Noppert in een Nederlands onderonsje geen enkele leg: 6-0. Van Duijvenbode treft in zijn volgende partij Michael Smith.

Voor Jeffrey de Zwaan en Maik Kuivenhoven viel het doek in de eerst eronde. De Zwaan ging met 3-6 onderuit tegen de Portugees José de Sousa, die in de tweede leg een perfecte leg gooien. Kuivenhoven kon niet stunten tegen Nathan Aspinall: 3-6.

Uitslagen EK Darts - Eerste ronde 
Jamie Hughes 6-5 Dave Chisnall
Steve West 6-5 Krzysztof Ratajski
Ian White 6-2 Mervyn King
Jose De Sousa 6-3 Jeffrey de Zwaan - Negendarter voor Jose De Sousa

James Wade 6-5 Steve Lennon
Devon Petersen 6-1 Andy Hamilton
Michael Smith 6-5 Ross Smith
Dirk van Duijvenbode 6-0 Danny Noppert

Nathan Aspinall 6-3 Maik Kuivenhoven
William O'Connor 6-3 Joe Cullen
Martijn Kleermaker 6-3 Rob Cross
Jonny Clayton 6-5 Max Hopp

Michael van Gerwen 6-1 Darius Labanauskas
Gerwyn Price 6-1 Kim Huybrechts
Peter Wright 6-3 Gabriel Clemens
Mensur Suljovic 6-2 Daryl Gurney

Tweede ronde middagsessie - vanaf 13 uur (best of 21 legs)
William O'Connor v Jamie Hughes
Devon Petersen v Martijn Kleermaker
Jose De Sousa v Jonny Clayton
Nathan Aspinall v James Wade

Avondsessie vanaf 20 uur
Michael Smith v Dirk van Duijvenbode
Gerwyn Price v Peter Wright
Michael van Gerwen v Ian White
Mensur Suljovic v Steve West

Man vernielt politieauto en breekt been

Het vernielen van een politieauto en de poging om over het hek van een politiebureau te klimmen is voor een 35-jarige man uit Steenwijk niet goed uitgepakt. Hij brak daarbij namelijk zijn been en werd bovendien aangehouden door de politie die hij zelf gebeld had.

Vrijdagochtend om 03.40 uur kregen agenten van het politiebureau Chasseveld in Breda de melding dat er een man voor het bureau stond die 112 had gebeld. Toen zij gingen kijken troffen zij bij het bureau een man, liggend op de grond, aan. Naast hem lag een ruitenwisser die afkomstig bleek te zijn van een daar geparkeerde politieauto. De man verklaarde de ruitenwisser afgebroken te hebben.

Hij vertelde hij dat hij over de politieauto geklommen was met de bedoeling over het hek van het politiebureau te klimmen. Hij was echter gevallen en tijdens zijn val brak hij zijn been. Het is onduidelijk gebleven waarom de man deze capriolen had uitgehaald.

Borderlands 3 Ultimate Edition, Arms Race gameplay en Final Form Cosmetics onthuld

2K Games en Gearbox hebben de Borderlands 3 Ultimate Edition aangekondigd, maar hebben ook vier herziene Vault Hunter-modellen onthuld en de eerste blik op gameplay laten zien voor de nieuwe Arms Race die op 10 november wordt uitgebracht als onderdeel van de Designer's Cut add-on.

Arms Race, dat als een realityshow gepresenteerd wordt door Borderlands 2 Vault Hunters Axton en Salvador. Je raakt in deze modus al je uitrusting, passive abilities en Actions Skills tijdelijk kwijt en je komt terecht in een nieuwe zone waar je loot moet verzamelen of dood gaat terwijl je dit doet. De actie speelt zich af in het Stormblind Complex: een verlaten militaire basis van DAHL op een winters eiland in een voorheen verborgen hoek van Pandora.

Zodra je op het eiland wordt gedropt, race je tegen de klok om de beste mogelijke loot te vinden en deze naar een extractiepunt te brengen voordat je wordt weggevaagd door een oprukkende storm. Als je hoopt de allerbeste Legendary loot te winnen die exclusief in Arms Race dropt, moet je je voorbereiden en het opnemen tegen Heavyweight Harker, de laatste baas van het Stormblind Complex. Je kunt gevallen coöp-vrienden weer tot leven wekken op aangewezen respawn-punten, maar als er niemand in de buurt is om je nieuw leven in te blazen, is je Arms Race run voorbij en is alle loot die je niet naar het extractiepunt hebt gebracht voor altijd verdwenen.

Er zijn staks ook Multiverse Final Form cosmetics packs. In tegenstelling tot alle eerdere cosmetic add-ons, bieden deze pakketten vier nieuwe character models, één voor iedere Vault Hunter. De Final Forms laten zien hoe iedere character eruit zou kunnen zien in een alternatief universum waar ze nooit een Vault Hunter zijn geworden. Deze nieuwe cosmetics kunnen naar wens worden gemixt en gematcht met andere Bodies en Heads en kunnen ook worden gecombineerd met alle bestaande skins.

Net als Arms Race zullen de Multiverse Final Form cosmetics packs beschikbaar zijn als onderdeel van Season Pass 2, maar je kunt deze packs ook downloaden als je de nieuwe Borderlands 3 Ultimate Edition koopt. Ultimate Edition geeft je toegang tot de basis-game, meerdere cosmetische bonus packs en zowel de originele Season Pass als Season Pass 2, die samen zes uitzonderlijke content add-ons bieden.

De Final Form-modellen zitten ook in Borderlands 3 Next-Level Edition, een nieuwe versie alleen voor consoles die de basis-game en de Multiverse Final Form cosmetics packs bevat. Als bedankje aan iedereen die de Borderlands 3 Super Deluxe Edition of de originele Season Pass in bezit heeft, kunnen zij de Multiverse Final Form cosmetics packs gratis downloaden zodra deze packs verkrijgbaar zijn.

Zowel Borderlands 3 Ultimate Edition als Borderlands 3 Next-Level Edition zullen vanaf 10 november verkrijgbaar zijn. Ultimate Edition komt naar PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X | S, Google Stadia en pc, terwijl Next-Level Edition wordt uitgebracht op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X | S.

De hele stream is hier terug te kijken:

Ruim 1 op de 12 jongeren ontvangt jeugdzorg in eerste helft 2020

In de eerste zes maanden van 2020 kregen 356.000 jongeren tot 23 jaar jeugdzorg. Hieronder vallen jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Er bestaan grote verschillen tussen gemeenten in het gebruik van jeugdzorg. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
Het aantal jongeren dat jeugdzorg krijgt nam in de jaren 2015–2019 toe. In de eerste helft van 2020 daalde het aantal jongeren met jeugdzorg met 6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019, toen waren er 378.000 jongeren met jeugdzorg. De cijfers over 2020 zijn nog voorlopig, die over 2019 zijn definitief. In voorgaande jaren waren de definitieve cijfers 5 tot 6 procent hoger dan de voorlopige resultaten.

Meer 18-plussers met jeugdzorg
Jeugdzorg is met name bedoeld voor jongeren tot 18 jaar, waarbij jeugdhulp en jeugdreclassering ook nog mogelijk zijn tot het 23e levensjaar. Ruim 16.000 jongeren met jeugdzorg in het eerste halfjaar van 2020 waren 18 jaar of ouder, in het eerste halfjaar van 2019 waren dat er nog 14,500. De toename van het aantal 18-plussers is naar verhouding het sterkst in de pleegzorg: van 1.200 in de eerste helft van 2019, naar 1,700 in de eerste helft van 2020, een stijging van 47 procent.

Relatief veel jeugdzorg in Limburg en Noordoost Nederland
Het aantal jongeren tot 23 jaar die jeugdzorg ontvangen verschilt sterk tussen gemeenten. Hun aantal varieert van ruim 4 procent in onder meer Staphorst, Edam-Volendam en Urk, tot 12 procent of meer in Tiel, Veendam en Heerde. Naar verhouding zijn er veel gemeenten in Limburg en Noordoost Nederland waarin meer dan 10 procent van de jongeren tot 23 jaar jeugdzorg ontvangt.

Er zijn meerdere oorzaken voor deze regionale verschillen: sociale en economische omstandigheden spelen hierbij een rol, maar ook beleidskeuzen die gemeenten hebben gemaakt bij de inrichting van de jeugdzorg.

Aantal gestarte en beëindigde jeugdzorgtrajecten fors afgenomen
In het eerste halfjaar van 2020 hebben bijna 338.000 jongeren tot 23 jaar jeugdhulp in natura ontvangen. In totaal ging het om ruim 437.000 afzonderlijke jeugdhulptrajecten (een jongere kan tegelijk meerdere trajecten van verschillende vormen van jeugdzorg volgen). Er werden het eerste halfjaar van 2020 minder nieuwe jeugdhulptrajecten gestart dan in dezelfde periode van 2019. Ook zijn er minder jeugdhulptrajecten beëindigd. Het aantal gestarte en beëindigde jeugdhulptrajecten vertoont ten opzichte van dezelfde maand in 2019 een opvallende daling in april en mei, en in mindere mate ook nog in juni. Dit hangt mogelijk samen met de uitbraak van corona, en de daarmee samenhangende maatregelen.

Bij jeugdbescherming is er vooral een afname van het aantal gestarte trajecten te zien in maart 2020, 21 procent minder dan in maart 2019. In juni is het aantal gestarte trajecten alweer hoger dan in juni 2019. Het aantal beëindigde jeugdbeschermingstrajecten is ten opzichte van dezelfde maand in 2019 vooral lager in april, mei en juni.

Bij jeugdreclassering is het aantal gestarte trajecten in april, mei en juni 30 tot 40 procent lager dan in dezelfde maanden van 2019. Het aantal beëindigde jeugdreclasseringstrajecten in deze maanden ligt 16 tot 24 procent lager dan in 2019.

De cijfers geven geen inzicht in de daadwerkelijke geleverde zorg, maar beschrijven het aantal jongeren dat administratief gezien in de jeugdzorg zit. Hoeveel zorg er daadwerkelijk aan deze jongeren is geleverd tijdens de coronaperiode, is onbekend.

Vuelta: Etappe 10 - We zijn halverwege

De Vuelta a España is alweer op de helft, negen van de achttien etappes zitten erop. Na de onmenselijk saaie etappe van gisteren is het vandaag mogelijk weer van dat, hoewel er wat meer heuveltjes in het parcours zitten.

De etappe gaat over 185 kilometer, met wat heuveltjes aan het begin en na zo'n 115 kilometer ook nog twee noemenswaardige klimmetjes. Die zijn niet al te lang of steil, maar als er goed tempo gemaakt wordt zou een sprinter of twee er toch wel afgepierd kunnen worden.

Voor een meer uitgebreide beschrijving verwijzen we gewoon weer door naar Rellende_Rotscholier, hier te vinden. De etappe start om kwart voor één, vanaf iets na half drie kan de TV weer aan, dan hebben we weinig gemist. De finish staat weer tussen vijf en half zes op het schema.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

FOK! Wat een weer: mot dat, die motregen?

Vandaag is het bewolkt en valt er vooral in de noordelijke helft van het land geregeld wat (mot)regen. Met een maximumtemperatuur rond 15°C is het vrij zacht. De wind is zuidwestelijk en matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, mogelijk af en toe hard, 7 Bft.

Komende nacht is het bewolkt en in het noorden valt af en toe lichte regen of motregen. De minima liggen rond 12°C. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige zuidwestenwind.

Zaterdag overdag is het droog en in de middag klaart het van het zuiden uit deels op. Aan het begin van de avond bereikt een volgend gebied met bewolking en regen het westen. De regen en bewolking breiden zich gedurende de avond uit over de rest van het land. Aan het einde van de avond wordt het in het zuidwesten weer droger. De maxima liggen rond 15°C. De wind draait van zuidwest naar zuid en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. Aan het einde van de avond draait de wind aan zee en in het zuidwesten naar westelijke richtingen. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Een vriend van me maakte deze foto vorige week in Kinderdijk
Een vriend van me maakte deze foto vorige week in Kinderdijk

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Far Cry 6 en Rainbow Six Quarantine zijn uitgesteld

Ubisoft-games Far Cry 6 en Rainbow Six Quarantine zijn uitgesteld naar het fiscale jaar 2021-2022 (van april 2021 tot maart 2022). Dat heeft de Franse ontwikkelaar bekendgemaakt. Far Cry 6 stond in de planning voor 18 februari 2021 en Rainbow Six Quarantine zou ook begin 2021 uitkomen.

Ubisoft laat via een persbericht weten dat de impact van COVID-19 voor het uitstel zorgt. Beide games moeten uitkomen voor PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One, pc, en Stadia.

Thuis overvallen met hulp van een bekende

Het is al donker wanneer op 13 januari in Gouda op een raam wordt geklopt, ogenschijnlijk door een pakketbezorger in een geel hesje. Wanneer de bewoonster open doet wordt ze meteen naar binnen geduwd door de "bezorger" en een andere man. Het blijkt een overval - een vooropgezet plan, met hulp van iemand die ze goed kent.

De 57-jarige vrouw is net thuis wanneer aan het eind van de middag de overval plaatsvindt. De twee mannen die zich naar binnen werken binden haar vast met tape en tie-wraps en dreigen met een vuurwapen. Of het echt is weet ze niet. Maar ze moet toekijken hoe ze haar hele huis doorzoeken.

Dat ze marktvrouw is, is blijkbaar bekend. De overvallers vragen namelijk naar de "lijs", een term die wordt gebruikt voor de dagopbrengst. Maar die heeft zij die dag niet mee naar huis genomen.

In de paar minuten die de overval duurt komt net haar zoon thuis. Ook hij wordt bedreigd met het wapen. Daarna vliegen de mannen het huis uit met het enige dat ze konden vinden: een sieradenkluisje.

Sporen
Drie mannen stonden donderdag terecht. Een 43-jarige Hagenaar kon onder meer door sporenonderzoek aan de overval worden gelinkt. Zijn vingerafdrukken stonden op de doos die zogenaamd als pakketje werd aangeboden. Ook zaten zijn sporen op de tie-wraps waarmee het slachtoffer tot bloedens toe werd vastgesnoerd.

Getuigen hadden de twee overvallers al ruim voor de overval in de buurt gezien. Ook konden ze vertellen in welke auto ze waren gekomen en weer vertrokken. Die bleek gehuurd te zijn. De huurder, een 25-jarige Hagenaar, stond vandaag ook terecht. Hij was een dag na de overval nog zo dom - of brutaal - om op internet een review te schrijven over de gehuurde auto. Het Openbaar Ministerie ziet hem ook als de tweede overvaller, hij past in dat signalement.

Info van binnenuit
De 43-jarige en 25-jarige Hagenaars zijn tijdens de overval in de woning geweest. Maar volgens het Openbaar Ministerie was ook nog een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats betrokken. In de maand vooraf appte hij uitvoerig met de andere verdachten, ging samen met de 25-jarige man op voorverkenning en deelde opdrachten uit voor bijvoorbeeld het regelen van de auto of de tie-wraps.

Hij is niet in de woning geweest. Dat kon ook niet, want dan had het slachtoffer hem herkend. Hij is namelijk de vriend van een van haar medewerksters. Die 27-jarige vrouw wist wat er zou gaan gebeuren en heeft haar vriend uitgebreid voorzien van informatie. Een maand lang hadden ze geregeld gesprekken over met wie ze die dag aan het werk was, hoe laat haar baas naar huis ging en meer van die dingen. De vrouw zal zich op een later moment nog voor de rechter moeten verantwoorden.

Grote impact
Het slachtoffer heeft tijdens de overval voortdurend een wapen op haar gericht gehad, terwijl ze geen kant op kon. Ze heeft doodsangsten moeten uitstaan, zeker toen ook haar zoon nog thuiskwam. De overval heeft grote impact gehad en een enorme inbreuk gemaakt op hun gevoel van veiligheid in hun eigen huis. Dat de vrouw daarom, naast de weggenomen sieraden, ook nog een flinke immateriële schadevergoeding vraagt, is volgens het Openbaar Ministerie meer dan te rechtvaardigen.

Tegen de verdachten die in de woning zijn geweest eiste het OM 5 jaar cel, tegen de man die het allemaal had bedacht 6 jaar. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Sterfte neemt verder toe in week 43

In week 43 (19 tot en met 25 oktober 2020) overleden naar schatting meer dan 3.450 mensen. Dit is 250 meer dan een week eerder, toen er 3.197 mensen overleden. De sterfte in week 43 is daarmee bijna 600 hoger dan verwacht voor deze periode. De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Vooral meer mannen overleden
De sterfte in week 43 is voornamelijk toegenomen onder mannen. Naar schatting overleden 1.800 mannen en 1.650 vrouwen in week 43. In week 42 overleden 1.598 mannen en 1.599 vrouwen. In week 43 steeg het aantal overledenen in de leeftijdsgroep 65 tot 80 jaar en 80 jaar en ouder. In week daarvoor nam de sterfte in de leeftijdsgroep 65 tot 80 jaar juist nog iets af.

Sterfte onder Wlz-zorggebruikers en overige bevolking toegenomen
In week 43 nam de sterfte onder zowel Wlz-zorggebruikers als onder de overige bevolking naar schatting verder toe. In week 42 was de verhoging in de sterfte iets sterker bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen, dan in de overige bevolking.

Sterfte vanaf week 39 hoger dan verwacht
Met uitzondering van een verhoogde sterfte in week 33 en 34 tijdens de hittegolf, was de sterfte sinds week 19 gemiddeld wat lager dan wat verwacht werd als er geen corona-epidemie was geweest. Daarvoor was de sterfte negen weken verhoogd als gevolg van de corona-epidemie. Tijdens de eerste golf van de corona-epidemie overleden 10.000 mensen bij wie vastgestelde of vermoedelijke COVID-19 de doodsoorzaak was.
Voor week 43 zijn vanuit de GGD’s 221 in het laboratorium bevestigde COVID-19-patiënten als overleden gemeld aan het RIVM (stand 27 oktober). In week 42 was het aantal 218. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Meer details volgende week vrijdag
De cijfers over week 43 zijn een schatting op basis van 83 procent van de ontvangen overlijdensberichten . Vrijdag 6 november publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 43. De cijfers zijn dan completer.

50PLUS pleit voor corona-thuistest zodat kwetsbare mensen getest kunnen worden

In Nederland komen binnenkort enkele snelteststraten. Maar voor de miljoenen mensen die minder mobiel zijn of geen auto hebben, is dat geen oplossing. Want alle corona-teststraten zijn op industrieterreinen en voor die groep mensen niet goed bereikbaar. Daarom wil 50PLUS dat mensen met een kwetsbare gezondheid, waaronder veel ouderen, thuis een coronatest kunnen doen.

Liane den Haan, lijsttrekker van 50PLUS: “De coronateststraten zitten bijna allemaal op een industrieterrein en het kost gemiddeld ruim een half uur om er met de auto te komen. Mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, hebben dus een probleem. We horen van veel ouderen dat ze zich dan ook niet laten testen. Daarom stel ik voor dat mensen met een kwetsbare gezondheid en ouderen een corona-sneltest (die nu in ontwikkeling zijn) op hun huisadres krijgen opgestuurd. Dan kunnen ze (bij klachten) de test thuis doen. Naast de initiatieven die sommige thuiszorgorganisaties al nemen om mensen thuis te testen, zou zo'n thuistest enorm helpen.”

Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen zich in hun huis terug trekken. Uit angst voor besmetting met corona gaat drie kwart van de ouderen (!) niet meer naar activiteiten, minder naar de supermarkt en ziet (bijna) geen andere mensen meer.

Liane den Haan: “We zien dat heel veel mensen niets meer ondernemen en eenzaam zijn. En dat heeft grote gevolgen voor hun fysieke en mentale gezondheid. Ik geloof dat als mensen een sneltest in huis hebben, ze wat meer vertrouwen hebben en net wat meer durven. Het zou al zo fijn zijn als ze even naar buiten of naar de supermarkt gaan. Op die manier kan sociaal isolement worden voorkomen.”

“Ik stel voor dat bij het doosje waar de sneltest in zit, een folder zit met informatie over (online) activiteiten die organisaties in deze coronatijd organiseren. En we kunnen het nummer van de telefoonlijnen opnemen die mensen kunnen bellen om een praatje te maken of om even hun hart te luchten in deze moeilijke tijd. Dat voorkomt eenzaamheid, sociaal isolement en depressies.”

Kortom: "50PLUS wil ervoor zorgen dat kwetsbare en oude mensen zo snel mogelijk een thuis-test opgestuurd krijgen. Dat kan via de huisarts of de thuiszorgorganisaties. Op die manier kunnen ook mensen met mobiliteitsproblemen getest worden op corona en voorkomen we verdere eenzaamheid."

Meer asielzoekers en nareizigers in derde kwartaal

Het aantal mensen dat in het derde kwartaal van 2020 een eerste asielverzoek heeft ingediend, is gestegen naar iets meer dan vierduizend. Het aantal eerste asielverzoeken ligt daarmee net iets onder het niveau van vóór de coronacrisis. De meeste eerste asielverzoeken werden in september gedaan. Dat meldt het CBS op basis van de laatste asielcijfers van het IND.

In het derde kwartaal van 2020 werden er 4.135 eerste asielverzoeken gedaan, 2.870 meer dan een kwartaal eerder. Door de toename ligt het aantal eerste asielverzoeken bijna op het niveau van het eerste kwartaal (4.505). Ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 is het aantal eerste asielverzoeken 30 procent lager.

Door internationale en nationale maatregelen rondom de coronacrisis meldden zich in het tweede kwartaal flink minder asielzoekers en nareizigers aan. Sinds april 2020, de maand met het laagste aantal eerste asielverzoeken sinds het begin van de reeks in 2013, is het aantal eerste asielverzoeken maandelijks gestegen.

De meeste (1.500) van de eerste asielverzoeken in het derde kwartaal vonden in de maand september plaats. Het laagste aantal verzoeken werd gedaan in juli, namelijk 1.205.

Syriërs blijven de grootste groep asielzoekers
Net zoals het eerste en tweede kwartaal vormden Syriërs ook in het derde kwartaal van 2020 de grootste groep asielzoekers met 1 370 eerste aanvragen, een derde van het totaal. Het aantal aanvragen door Syriërs was daarmee bijna vier keer zo groot als een kwartaal eerder. Vergeleken met het derde kwartaal van 2019 kwamen er 23 procent meer Syrische asielzoekers naar Nederland.

Asielverzoekers met Turkse nationaliteit dienden in het derde kwartaal 450 keer een asielverzoek in, negen keer vaker dan een kwartaal eerder. Marokkaanse en Algerijnse asielzoekers deden dat beiden 245 keer, in beide gevallen meer dan drie keer zoveel als een kwartaal eerder. Van 185 mensen die om asiel verzochten was de nationaliteit onbekend.

Aantal nareizigers gestegen
Het aantal nareizigers is in het derde kwartaal van 2020 gestegen naar 855, meer dan drie keer zoveel als in het tweede kwartaal, maar nog altijd ongeveer 30 procent minder dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Van de nareizigers in het derde kwartaal hadden 355 de Syrische nationaliteit. Daarnaast werden 165 asielvergunningen verleend aan nareizigers met de Turkse nationaliteit.

Nareizigers zijn gezinsleden van de vergunninghouder die een machtiging voorlopig verblijf hebben verkregen, die daadwerkelijk zijn ingereisd en die na de inreis een asielvergunning hebben gekregen.

Veel consulaire diensten van ambassades die de machtigingen voorlopig verblijf uitgeven, zijn door coronamaatregelen in het tweede kwartaal dicht geweest of hadden een beperkte dienstverlening. Ook was internationaal reizen naar de Europese Unie beperkt of niet mogelijk. In het derde kwartaal zijn consulaire diensten geleidelijk weer geopend, ook zijn de grenzen geleidelijk weer open gegaan.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.