FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 oktober 2020

Random Pics van de Dag #129

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Valentino Rossi positief getest op corona, geen deelname Aragon

Valentino Rossi moet dit raceweekend aan zich voorbij laten gaan nadat hij positief is getest op COVID-19. Dit laat de negenvoudig wereldkampioen vanavond weten op zijn sociale media.

De Italiaan met de nu ietwat ironische bijnaam The Doctor legt uit dat hij zich vanochtend niet goed voelde en wakker werd met pijnlijke botten en lichte verhoging. De 41-jarige racelegende onderging meteen twee coronatests waarvan de eerste een negatief resultaat opleverde maar de tweede helaas positief bleek. Deze uitslag betekent voor Rossi een streep door zijn deelname aan de Grand Prix van Aragon zondag. De Yamaha-coureur geeft aan teleurgesteld te zijn en denkt ook volgend weekend niet in actie te kunnen komen: "Ik ben heel teleurgesteld dat ik de race in Aragon moet missen. Ik wil optimistisch zijn en vertrouwen hebben, maar ik verwacht dat de tweede ronde ook een 'no go' voor mij zal zijn."

Hoe de oudste rijder van het paddock besmet is geraakt, is vooralsnog onduidelijk: "Ik ben verdrietig en boos want ik heb mijn best gedaan om het protocol te respecteren en hoewel de test op donderdag negatief was, ben ik in zelfisolatie gegaan vanaf het moment dat ik arriveerde vanuit Le Mans (locatie van de vorige GP, red.). Rossi, die momenteel al een slecht seizoen kent, sluit bedroefd af: "Hoe dan ook, het is wat het is en ik kan niks doen om de situatie te veranderen. Ik ga nu het medisch advies volgen en hopelijk voel ik mij snel weer beter."

Grote aankondigingen voor Hearthstone op 22 oktober

Blizzard heeft aangekondigd dat er op 22 oktober een 'Fall Reveal' komt voor Hearthstone. Dit werd gedaan met een teaser voor de volgende uitbreiding, die ons waarschijnlijk naar de Darkmoon Faire brengt.

Verder wordt de nieuwe gamemodus verwacht, die nog gedurende de huidige uitbreiding beschikbaar moet komen, en een nieuw progressie systeem die meer wegheeft van een Battle Pass. Of dit allemaal ook terugkomt is nog even afwachten.

De aankondigingen worden live gestreamed op Twitch en YouTube en de stream begint 22 oktober om 17:00 uur Nederlandse tijd.

Hyves 2.0 bevindt zich in de testfase

Hyves 2.0, het sociale netwerk dat vooral zal gaan draaien om 'free speech', bevindt zich inmiddels in de testfase. Een groep van 100 gebruikers heeft de afgelopen tijd de app getest, zo laten de Gele Hesjes weten. De eerste testresultaten zijn positief.

In augustus van dit jaar startte het werk aan Hyves 2.0 naar aanleiding van het verbod op plaatjes van Zwarte Piet op Facebook. Al snel werd duidelijk dat de vrije-meningsuiting het centrale doel van het nieuwe sociale netwerk moest gaan worden. Twee maanden later heeft een groep gebruikers de eerste opzet van het netwerk mogen testen.

"Goed nieuws voor de mensen die wachten op een alternatief sociaal netwerk. Een paar mensen van ons team hebben vorige week de app van "Hyves 2.0" mogen testen (er hebben zo 100 mensen mee gedaan aan de test). De app ziet er al erg goed uit en werkt qua functies goed", zo laten de Gele Hesjes via Twitter weten.

De protestorganisatie laat wel weten dat Hyves 2.0 geen eigen project is: "Goed om te weten: Het sociale netwerk heeft totaal geen connecties met onze beweging. Het netwerk staat voor de vrijheid van meningsuiting en zal er alles aan doen om dit te behouden."

"Ook goed om te weten is dat het sociale netwerk geen enkele vorm van algoritmes zal gebruiken. Dit is beter voor de sociale contacten en de maatschappij, denken wij", zo onthullen de Gele Hesjes over de functionaliteit van het platform. Er is nog geen website beschikbaar waar nieuwsgierigen rond kunnen neuzen.

Froome met Carapaz en van Baarle naar Vuelta

Chris Froome gaat in de Ronde van Spanje van start die dinsdag begint. Zijn ploeg Ineos heeft dit bevestigd. Het zal de laatste wielerkoers voor Froome voor Ineos zijn aangezien hij volgend jaar voor Team Israel Start-Up Nation zal fietsen.

Froome krijgt onder andere gezelschap van de Ecuadoraan Richard Carapaz, die ook al de Tour reed net als Dylan van Baarle die nu ook weer van start gaat. Andrey Amador, Michal Golas, Ivan Sosa, Brandon Rivera en Cameron Wurf maken de selectie van Ineos compleet.

Oorlogsmuseum in Ossendrecht leeggeroofd

Een stel brutale dieven hebben het oorlogsmuseum in Ossendrecht leeggeroofd. Er zou voor tonnen aan historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog zijn buitgemaakt, zo meldt Omroep Brabant. Museumeigenaar Jan de Jonge had de collectie in zo'n zestig jaar bij elkaar verzameld. 

Jan de Jonge verklaarde tegenover Omroep Brabant: "SS-uniformen, dolken, helmen, petten, parachutes, vuurwapens, verrekijkers noem maar op, er is niets meer. Zeker vijftien aangeklede etalagepoppen met militaire kostuums zijn meegenomen." Ook is er een pronkstuk meegenomen door de inbrekers: een Duitse fallschirmjäger geweer met een waarde van 50.000 euro. De Jonge: "Het vuurwapen is zeer zeldzaam, maar in dit museum kon ik hem tentoonstellen."

De Jonge vreest dat hij de collectie voorgoed kwijt is: "Ze hebben spullen meegenomen die internationaal te verhandelen zijn. De collectie was privé eigendom en niet verzekerd." Omroep Brabant maakte in 2016 een reportage waarin de meeste spullen nog te zien zijn. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Narváez soleert naar ritzege in twaalfde etappe Giro d'Italia

Jhonathan Narváez heeft de twaalfde etappe gewonnen van de Giro d'Italia. De Ecuadoriaan van team Ineos was de sterkste van een kopgroep en kwam na een heuvelachtige etappe in slecht weer solo aan. Het is voor Narváez zijn eerste ritwinst in een grote ronde.

De twaalfde was vooraf als een zware rit bestempeld en dat pakte ook zo uit. De rit was in totaal 205 kilometer lang en alleen de eerste en laatste twintig kilometer waren vlak, daarbij werd de etappe verreden in zeer slecht weer. Uiteindelijk kreeg een groep met daarbij Etienne van Empel de ruimte van het peloton. In totaal bestond de kopgroep uit dertien renners die de vrijheid van het peloton kreeg.

Dankzij NTT, de ploeg van Domenico Pozzovivo, werd er ook hard gereden in het peloton. De maximale voorsprong van de kopgroep was dertien minuten, maar nadat NTT zich op kop had gezet ging de voorsprong hard naar beneden en kwam het uitgedunde peloton op vier minuten, maar verder zou het peloton niet komen, waardoor de winnaar gezocht moest worden in de vroege kopgroep.

Op de flanken van de Madonna di Pugliano, op zestig kilometer van de streep, viel de kopgroep uit elkaar. De kopgroep was nog maar zeven man groot, maar voor Simon Clarke ging het nog niet snel genoeg en besloot in een lastige afdaling er alleen vandoor te gaan. De Australiër nam een voorsprong, maar op het laatste klim van de dag kwam Mark Padun samen met Jhonathan Narváez aansluiten en lieten Clarke direct achter zich.

Het leek tussen Padun en Narváez te gaan voor de etappezege, maar door een lekke band was de etappezege voor Padun opeens ver weg. De renner van Bahrain-Mclaren probeerde nog wel het gat naar Narváez dicht te rijden, maar zou nooit meer op het wiel van de Ecuadoriaan, waardoor hij zijn eerste zege in een grote ronde boekte.

Voor het algemeen klassement veranderde er niks en blijft João Almeida aan de leiding staan. De Portugees heeft 34 seconden voorsprong op Wilco Kelderman.

De Kort gaat voor zevende Vuelta

Komende dinsdag zal wielrenner Koen de Kort voor de zevende maal van start gaan in de Ronde van Spanje. Daarmee is de Nederlander de meest ervaren renner van de selectie van Trek-Segafredo voor de Vuelta dit jaar.

De Fransman Kenny Elissonde gaat ook al een tijdje mee. In 2013 won hij de etappe in de Vuelta die eindigde op de Angliru. De selectie van Trek kent vier debutanten: de Deen Alexander Kamp, de Let Emils Liepins, de Luxemburger Michel Ries en de Spanjaard Juan Pedro López. De Italiaan Matteo Moschetti moet het gaan doen in de sprint. De Deen Niklas Eg maakt de selectie bekend.

Vanwege het coronavirus is de Vuelta dit jaar ingekort tot achttien etappes.

Age of Empires III: Definitive Edition is uitgebracht

Microsoft en World’s Edge hebben Age of Empires III: Definitive Edition uitgebracht en vieren dat met een launchtrailer. De game is beschikbaar voor Xbox Game Pass voor pc, Windows 10 en Steam.

Age of Empires III: Definitive Edition heeft 4K graphics met ultra-wide support, nieuwe LIVE multiplayer backend en matchmaking, volledig herbouwde assets, opnieuw opgenomen character-audio en opnieuw gemaakte filmpjes van de campagne. De game bevat ook veel AI-verbeteringen, waaronder een nieuwe 'Extreme' moeilijkheidsgraad, versnelde deck building en vooraf gebouwde decks, editor- en campagnetoolverbeteringen, vernieuwde gebruikersinterface met zowel klassieke als gemoderniseerde views, camera zoom mogelijkheden en een groot aantal opties om op elke gewenste manier van klassiek en gemoderniseerd te combineren.

Twee nieuwe beschavingen voegen zich bij de 14 reeds beschikbare beschavingen: de Inca's en de Zweden. Met Historical Battles kun je bepaalde historische uitdagingen uit de periode spelen als aanvulling op de Story Mode-campagnes.

Xbox Series X|S krijgt 30 geoptimaliseerde launchgames

Microsoft laat weten dat wanneer de Xbox Series X en Xbox Series S worden uitgebracht er 30 nieuwe games die op de eerste dag kunnen worden gespeeld. Deze games zijn geoptimaliseerd voor de nieuwe console, waarvan 20 met Smart Delivery die automatisch worden geüpgraded.

De geoptimaliseerde games voor Xbox Series X|S zijn:

  • Assassin’s Creed Valhalla (Smart Delivery)
  • Borderlands 3 (Smart Delivery)
  • Bright Memory 1.0
  • Cuisine Royale (Smart Delivery)
  • Dead by Daylight (Xbox Game Pass + Smart Delivery)
  • Devil May Cry 5: Special Edition
  • DIRT 5 (Smart Delivery)
  • Enlisted
  • Evergate
  • The Falconeer (Smart Delivery)
  • Fortnite
  • Forza Horizon 4 (Xbox Game Pass + Smart Delivery)
  • Gears 5 (Xbox Game Pass + Smart Delivery)
  • Gears Tactics (Xbox Game Pass + Smart Delivery)
  • Grounded (Xbox Game Pass + Smart Delivery)
  • King Oddball (Smart Delivery)
  • Maneater (Smart Delivery)
  • Manifold Garden (Smart Delivery)
  • NBA 2K21
  • Observer: System Redux
  • Ori and the Will of the Wisps (Xbox Game Pass + Smart Delivery)
  • Planet Coaster (Smart Delivery)
  • Sea of Thieves (Xbox Game Pass + Smart Delivery)
  • Tetris Effect: Connected (Xbox Game Pass + Smart Delivery)
  • The Touryst (Xbox Game Pass + Smart Delivery)
  • War Thunder (Smart Delivery)
  • Warhammer: Chaosbane Slayer Edition
  • Watch Dogs: Legion (Smart Delivery)
  • WRC 9 FIA World Rally Championship (Smart Delivery)
  • Yakuza: Like a Dragon (Smart Delivery)
  • Yes, Your Grace (Smart Delivery)

Xbox Series X|S

Demo Kingdom Hearts Melody of Memory beschikbaar

Square Enix en Disney hebben vandaag een demo uitgebracht voor de komende ritme-actie-game Kingdom Hearts Melody of Memory. De demo is te downloaden in de Nintendo eShop, PlayStation Store en Microsoft Store.

In de demo moeten spelers zich samen met Sora, Donald en Goofy een weg knokken door zes tracks. In de volledige versie van Kingdom Hearts Melody of Memory kunnen spelers alleen of met vrienden strijden op de maat van meer dan 140 verzamelbare songs uit de Kingdom Hearts-serie, inclusief nummers als “Destiny Islands,” “Hand in Hand,” “Working Together” en andere songs van de muziekschrijver van de serie, Yoko Shimomura. Terwijl spelers muzikale verkenningstochten door werelden maken, moeten ze ritmische gevechten voeren om vijanden en eindbazen te verslaan en steeds hogere scores te halen.

Twitter blokkeert nu ook het officiële account van de Trump-campagne, woedende reactie campagneteam

Twitter heeft zojuist het officiële account van de Trump campagne geblokkeerd, en meldde dat de tweet waarin een video is geplaatst over de zakelijke transacties van Hunter Biden een schending van hun beleid is. De actie vindt slechts 19 dagen vóór de verkiezingsdag plaats. "Uw account is vergrendeld", luidde het standaard Twitter-bericht. "Wat is er gebeurd? We hebben vastgesteld dat dit account in strijd is met de Twitter-regels. Specifiek: het overtreden van onze regels tegen het plaatsen van privé-informatie."

"Dit is een ongekende censuur van de herverkiezingscampagne van een zittende president, 19 dagen voor de verkiezingen, duidelijk en eenvoudig", voegde Andrew Clark, Rapid Response Director van de Trump-campagne, toe. "Twitter bemoeit zich met de verkiezingen en probeert te voorkomen dat het publiek koste wat het kost belastende informatie over de corruptie van de familie Biden krijgt, maar onze campagne en onze supporters zullen niet het zwijgen worden opgelegd."

De Amerikaanse regering is op dit moment in spoedoverleg om de mogelijkheid te bestuderen om Twitter tijdelijk op zwart te zetten.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 42

Hoewel het land weer enigszins op slot is, zijn de bioscopen nog steeds geopend. Niet op volle kracht; alle ontheffingen die het toelieten dat er meer dan 30 personen in een zaal zitten zijn opgeheven. Dat heeft natuurlijk effect op hoe snel een voorstelling uitverkoopt, dus als je die ene klassieker die jouw lokale bioscoop weer terugbrengt wil zien, koop op tijd een kaartje!

De selectie landelijke releases voor deze week is beperkt, maar bevat wel twee Oscar-winnende re-releases, waaronder het Nederlandse Karakter. Leuk om eens in te halen als je die 22 jaar geleden gemist hebt.

Karakter

In 1998 won Karakter de Oscar voor Beste niet-Engelstalige film. 22 jaar later is de debuutfilm van Mike van Diem opnieuw in de bioscoop te zien in een haarscherpe gerestaureerde 4K-versie. In het vooroorlogse Rotterdam wordt de meedogenloze deurwaarder Dreverhaven (Jan Decleir) door menigeen gevreesd. Zijn ambitieuze en koppige bastaardzoon Katadreuffe (Fedja van Huêt) besluit na een faillissement advocaat te worden en zet daarvoor alles aan de kant, zelfs de liefde van zijn leven. Een botsing met Dreverhaven is onvermijdelijk.

The Lord of the Rings: The Two Towers (Extended Edition)

Frodo Baggins en de Fellowship zetten hun zoektocht voort om de Ene Ring te vernietigen en strijden tegen het kwaad van de Duistere Heer Sauron. De Fellowship is verdeeld en merkt nu dat ze verschillende wegen inslaan om Sauron en zijn bondgenoten te verslaan. Hun bestemming ligt nu bij twee torens: de Orthanc-toren in Isengard, waar de corrupte tovenaar Saruman wacht en het fort van Sauron in Barad-dur, diep in het donkere land van Mordor.

The Painted Bird

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verblijft een joodse jongen bij zijn pleegmoeder in Oost-Europa. Als zij komt te overlijden, moet hij het alleen zien te redden. Geteisterd door honger en kou trekt het kind mishandeld en weggejaagd door de primitieve bevolking van dorp tot dorp. Ondertussen is hij getuige van het angstaanjagende geweld van de brute Russische en Duitse soldaten. Tegen het einde van de oorlog hebben de zware jaren hun sporen op de jongen achtergelaten en is hij voorgoed veranderd. Naar de geprezen bestseller van Jerzy Kosiński.

Prison for Profit

In 2001 werd de eerste privaat gerunde penitentiaire inrichting van Zuid-Afrika, de Mangaung-gevangenis, geopend. Als ondernemer beloofde het beveiligingsbedrijf G4S, een controversiële Britse multinational, de beste faciliteiten en een humane behandeling voor de drieduizend gevangenen - voor de laagste prijs uiteraard. Maar dat bleek al snel een loze belofte. Via gelekte bewakingsvideo’s en getuigenissen van bewakers en voormalige gevangenen kwamen verhalen naar buiten over buitensporig geweld, verwaarlozing en onvoorstelbare martelpraktijken van de gevangenen. Getuigenissen van klokkenluiders en ex-gedetineerden en de bevindingen van onderzoeksjournalist Ruth Hopkins maken duidelijk wat privatisering van het gevangeniswezen eigenlijk betekent. Cipiers worden onderbetaald, overbelast en vrezen dagelijks voor hun leven. Gevangenen worden gezien als melkkoe, waardoor rehabilitatie zeker geen prioriteit is. Prison for Profit toont op kritische wijze aan wat er gebeurt als een overheidstaak zoals detentie wordt uitbesteed aan machtige internationale bedrijven. Welke negatieve gevolgen gaat deze trend - de toenemende privatisering - hebben voor de samenleving?

Antoinette dans les Cévennes

Antoinette dans les Cévennes is een zonnige, Franse komedie met een glansrol voor Laure Calamy (Dix Pour Cent). In de prachtige bergen komt Antoinette zichzelf tegen. Herkenbaar, wrang en hilarisch tegelijk. Antoinette is een schooljuf die uitkijkt naar de geplande romantische week met haar geheime minnaar Vladimir. Hij laat het echter plotseling afweten omdat zijn vrouw een wandelvakantie heeft geboekt in het nationaal park van de Cevennen in Zuid-Frankrijk. Antoinette denkt niet lang na en besluit haar geliefde achterna te reizen. Onvoorbereid op een wandeltocht gaan is echter niet zo verstandig. Maar wel aanleiding tot mooie ontmoetingen, lekker eten en schitterende natuur.

Marona

Wanneer ze wordt aangereden, denkt het hondje Marona terug aan al haar baasjes waar ze zo dol op is geweest. Met haar lieve en vorlijke karakter bracht Marona in elk huis waar ze woonde plezier en liefde.

Rockband Korn doet mee in World of Tanks Blitz

Wargaming heeft vandaag aangekondigd dat ze met Korn een speciale Halloween-samenwerking aangaan, waarbij de videoclip werd onthuld voor 'Finally Free', een nummer op Korn's nieuwste studioalbum 'The Nothing'. De video zet de toon voor de Halloween-modus van World of Tanks Blitz genaamd Burning Games.

In World of Tanks: Blitz is er vanaf morgen het event genaamd Convergence. Van 16 tot en met 24 oktober kunnen alle spelers in-game challenges voltooien om stukjes band-illustraties en extra speciale items te ontdekken die te maken hebben met Korn.

In de Burning Games-modus vechten spelers om dominantie op het slagveld om in-game-beloningen te winnen. Natuurlijk met een Halloween-thema: vanaf het moment dat de klok start, zal elk voertuig op het slagveld health verliezen, en spelers zullen damage moeten doen om hun gezondheid terug te leechen zoals een vampier. De modus is beschikbaar voor alle voertuigen van niveau V en hoger en loopt ook van 16 oktober tot 24 oktober. Er zijn nog meer events in deze maand, zoals The Way of the Raider en de terugkeer van de Mad Games-modus.

World of Tanks Blitz is gratis te spelen op iOS, macOS, Android, Windows 10, Steam en Nintendo Switch

Rain schiet met water in Mortal Kombat 11

Warner Bros. Games en NetherRealm Studios hebben vandaag een nieuwe Mortal Kombat 11 Ultimate-gameplaytrailer onthuld waarin de terugkeer van de Edenian halfgod Rain te zien is.

Als zoon van de god Argus, de bovenaardse beschermheer van Edenia, bezit Rain de magische kracht om water en bliksem tegen anderen te gebruiken. Ook kan hij dimensionale poorten openen naar een voorheen onbekend waterrijk en zelfs in water veranderen om aanvallen te ontwijken. Daarnaast draagt hij een dodelijke katar, waarmee hij op tegenstanders kan inhakken of ze kan neersteken in zijn strijd voor een plek in het pantheon van Edenia.

Mortal Kombat 11 Ultimate is gepland om op 17 november wereldwijd te verschijnen op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch, pc en Stadia. Bezitters en nieuwe kopers van Mortal Kombat 11 en Mortal Kombat 11 Ultimate op PS4 en Xbox One krijgen toegang tot een gratis upgrade voor de PS5- en Xbox Series X|S-versie van hun game zonder extra kosten. De extra vechters zijn ook te krijgen via de DLC Kombat Pack 2.

Atelier Ryza 2 komt eind januari uit

Koei Tecmo maakt vandaag bekend dat Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy op 29 januari 2021 in Europa wordt uitgebracht voor Nintendo Switch, pc via Steam, PlayStation 4, en digitaal voor PlayStation 5. Mocht je de PS4-versie hebben gekocht dan is een upgrade naar next-gen gratis.

In Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy volgen we Ryza en haar vrienden terwijl ze de geheimen achter oude ruïnes verkennen en de waarheid achter de verloren legendes van de koninklijke hoofdstad ontdekken. Ryza krijgt niet alleen gezelschap van terugkerende helden als Lent Marslink en Tao Mongarten uit het eerste deel van deze saga, maar maakt ze ook kennis met diverse nieuwe personages. Zo ontmoet Ryza in het café van het Academy District een jonge vrouw genaamd Zephine Baudouin die daar het prikbord met verzoeken beheert. Dit prikbord wordt een belangrijk onderdeel van Ryza's dagelijkse activiteiten, want het wordt door inwoners van de koninklijke hoofdstad gebruikt voor het plaatsen van allerlei opdrachten, variërend van het bezorgen van materialen tot het verslaan van monsters. Door deze taken te voltooien wordt Ryza beloond met geld, materialen en skillpoints.

Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy (Foto: Koei Tecmo)

Releasedatum Planet Coaster bekendgemaakt

Frontier Developments heeft vandaag onthuld dat Planet Coaster: Console Edition op 10 november 2020 voor Xbox One, Xbox Series S, Xbox Series X en PlayStation 4 uitkomt. PlayStation 5-spelers kunnen vanaf 19 november aan de slag in dit pretpark.

De standaard editie kost € 44,99. De 'Deluxe Edition' is alleen digitaal beschikbaar en kost € 54,99. Deze bevat naast het basisspel en toegang tot zowel de 'Magnificent Rides Collection' als 'Classic Rides Collection' zodat je in totaal 18 extra attracties en achtbanen hebt. Pre-orders voor beide edities krijgen de 'Oswald’s Magnificent Machine'-achtbaan.

Degenen die een digitale kopie van de game op PlayStation 4 of Xbox One kopen de next-gen-versie gratis downloaden wanneer deze beschikbaar komt door in te loggen op hun next-gen-console met de account waarop ze het spel hebben gekocht. Degenen die een fysiek exemplaar van de game kopen, kunnen de next-gen-versie zonder extra kosten downloaden wanneer deze beschikbaar komt door de schijf in hun next-gen-console te plaatsen. Let op: upgrades van de volgende generatie zijn niet beschikbaar voor fysieke versies van de game als spelers een PlayStation 5 Digital Edition of Xbox Series S hebben.

Doorbraak in jeugdbescherming nú nodig

Voor kinderen met een jeugdbeschermingsmaatregel is het nodig dat er nu actie komt. Het gaat om kwetsbare kinderen waarvan de (kinder)rechter vaststelt dat het niet goed met ze gaat doordat ze bijvoorbeeld verwaarloosd of mishandeld worden of doordat ze strafbare feiten plegen. De verbeteringen die jeugdbeschermingsinstellingen en gemeenten in gang zetten, hebben effect op de langere termijn. Maar er is onvoldoende gebeurd voor de kinderen die nu een kinderbeschermings- of jeugdreclasseringsmaatregel hebben en nog geen hulp krijgen. Een actiegerichte aanpak is nodig om deze groep kinderen tijdig passende hulp te kunnen bieden.

Dit schrijven de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid in een gezamenlijk rapport. Het is een vervolg op het rapport ‘Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd’ uit november vorig jaar.

Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd
De inspecties constateerden in november 2019 dat de overheid onvoldoende haar verantwoordelijkheid neemt om kinderen met een jeugdbeschermingsmaatregel1 te beschermen. Daarnaast zagen de inspecties structurele problemen die ervoor zorgen dat de jeugdbeschermingsketen enorm onder druk staat.

De inspecties zien dat er voor de langere termijn verbeteringen in gang zijn gezet. Instellingen en gemeenten willen een structurele verbetering van de jeugdbeschermingsketen. En ook het kabinet kijkt naar de mogelijkheden om de jeugdbeschermingsketen structureel te veranderen. De inspecties begrijpen dat dit niet van vandaag op morgen kan.

Maar kinderen die nú hulp en bescherming nodig hebben, kunnen niet wachten op verbeteringen voor de lange termijn. Vorig jaar stelden de inspecties al vast dat deze kinderen te lang moeten wachten. Nu, bijna een jaar later, is de situatie voor deze kinderen nog niet verbeterd.

Voor instellingen die jeugdbeschermingsmaatregelen uitvoeren, is het moeilijk en vaak niet mogelijk om de kinderen en hun gezinnen te bieden wat ze nodig hebben. Er is te weinig personeel en er zijn onvoldoende goede plekken waar kinderen met ingewikkelde problemen terecht kunnen. Kinderen komen dan op een plek waar ze niet passen, of ze krijgen helemaal geen hulp en komen op een wachtlijst. Daarnaast hebben veel instellingen te maken met financiële onzekerheid en worden het Rijk en de gemeenten het niet eens over de financiering.

Doorbraak nu nodig
In mei 2020 waren er nog bijna 800 kinderen met een jeugdbeschermingsmaatregel zonder dat zij een (vaste) jeugdbeschermer hadden. Daarnaast zijn er kinderen met een jeugdbeschermer die toch lang moeten wachten op de juiste hulp. De inspecties verwachten dat er een doorbraak komt voor deze kinderen. Jeugdbeschermingsinstellingen kunnen dit niet alleen. Zij hebben de gemeenten nodig, omdat die verantwoordelijk zijn voor voldoende hulpaanbod. Zij hebben zorgaanbieders nodig die deze kinderen zonder vertraging de juiste hulp bieden. En de lokale teams kunnen een rol vervullen in het directe contact met het gezin. Alleen samen kunnen de partijen zorgen voor passende hulp aan kinderen met een jeugdbeschermingsmaatregel. Daarom spreken de inspecties het hele netwerk aan.

De inspecties volgen intensief of de doorbraak tot stand komt en daadwerkelijk leidt tot passende hulp. Als het nodig is, zullen de inspecties ingrijpen en handhaven.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Jeugddetentie voor jongens die man mishandelden na verzoek om 1,5-meter afstand

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag vier jongens tussen de 15 en 19 jaar veroordeeld tot een onvoorwaardelijke jeugddetentie variërend van 38 tot 42 dagen voor het mishandelen van een man op 25 maart 2020 in Den Haag. De straf is gelijk aan de tijd die de jongens in voorarrest hebben gezeten. Daarnaast krijgen zij als bijkomende straffen een leerstraf en/of werkstraf opgelegd. Ook moeten zij aan het slachtoffer een schadevergoeding betalen.

Geen respect
Het slachtoffer liep met zijn vriendin aan de Laan van Wateringseveld en vroeg aan de jongens of hij er langs mocht en of ze vanwege het coronavirus afstand wilden houden. Een van de jongens ging toen heel dicht bij het slachtoffer staan. Toen het slachtoffer zijn arm strekte om hem op afstand te houden, raakte hij hem licht. Hierop begonnen de jongens het slachtoffer te slaan en werd hij, toen hij op de grond lag hard, tegen zijn hoofd, handen en lichaam geschopt. Dat het letsel relatief beperkt is gebleven, is niet aan de verdachten te danken. Ze hebben geen enkel respect getoond voor de lichamelijke integriteit van het slachtoffer. Uit de slachtofferverklaring blijkt dat de mishandeling veel impact heeft gehad. Naast lichamelijke klachten, heeft de man ook een trauma opgelopen.

Straf
Gezien de jonge leeftijd van de verdachten vindt de rechtbank een onvoorwaardelijke jeugddetentie gelijk aan het voorarrest een passende straf. Ook de leerstraf vindt de rechtbank in twee van de zaken noodzakelijk. Daarnaast legt de rechtbank de jongens een proeftijd van twee jaar op. In het eerste jaar van deze proeftijd mogen ze geen contact met de medeverdachten hebben.

Hogere straf voor moord op vader en dumpen lichaam

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 44-jarige man een gevangenisstraf van 24 jaar met aftrek van voorarrest opgelegd. De man is veroordeeld voor de moord op zijn vader, waarna hij het stoffelijk overschot dumpte in de Zuid-Willemsvaart. De straf is hoger dan de gevangenisstraf van 20 jaar die de rechtbank Oost-Brabant eerder oplegde.

In mei 2016 heeft de man zijn vader om het leven gebracht door hem met een voorwerp meerdere keren op zijn hoofd te slaan. Daarna heeft de man het lichaam in een deken, dekbedovertrek en vuilniszakken verpakt en met spanbanden en tape aan een steekwagen vastgemaakt. Vervolgens heeft hij zijn vader gedumpt in de Zuid-Willemsvaart. Het stoffelijk overschot werd op 19 mei dat jaar uit het water gehaald. Al die tijd verkeerden familie en vrienden in onzekerheid over wat er met het slachtoffer was gebeurd.

Bewijs
Uit politieonderzoek bleek dat de spullen waarin en waarmee het slachtoffer was verpakt afkomstig waren uit zijn eigen woning, en er zat DNA van de man op de tape die eveneens was gebruikt. Daarbij komt dat het slachtoffer voor het laatst in leven is gezien in zijn eigen woning in gezelschap van de man. Uit de zoekgeschiedenis van de telefoon van de man blijkt dat hij voor de verdwijning van zijn vader heeft gezocht op termen als ‘iemand met volle fles op hoofd slaan’ en ‘lijk in water dumpen’.

Het hof stelt vast dat de zoektermen die de man heeft geraadpleegd in nauw verband staan met de wijze waarop en de plek waar het lijk van het slachtoffer is aangetroffen.

Gemanipuleerd bewijs
De man ontkent dat hij iets met de moord te maken heeft. Zijn vader zou op een date zijn gegaan. Uit onderzoek blijkt dat de man op de computer van zijn vader chatsessies op een datingsite heeft gemanipuleerd zodat het zou lijken alsof zijn vader daadwerkelijk een afspraak had gemaakt. De wijzigingen zijn echter aangebracht op het moment dat het slachtoffer al als vermist was opgegeven en de man alleen in de woning van het slachtoffer verbleef en toegang had tot en in het bezit was van de laptop van zijn vader.

Motief
Net als de rechtbank Oost-Brabant oordeelt het hof dat de man handelde met voorbedachte raad en spreekt daarom ook van moord. Het motief van de man om de moord te plegen was het verkrijgen van geld en bezittingen van zijn vader. Zo reed de man direct na de verdwijning van zijn vader rond in zijn auto. Ook vroeg de man namens zijn vader een nieuwe pinpas en pincode aan, en werden in zijn telefoon zoektermen gevonden om een kluis te openen.

Op te leggen straf
De koelbloedigheid waarmee de man zijn vader om het leven heeft gebracht en de mensonterende manier waarop hij met het lichaam is omgegaan, is schrijnend en getuigt van een totaal gebrek aan respect voor het leven van zijn vader. Daarnaast rekent het hof het de man aan dat hij na zijn daad een aantal dagen in de woning van vader, de plaats delict, heeft verbleven en zich de auto en diverse betaalmiddelen van zijn vader heeft toegeëigend en gebruikt. Bovendien heeft hij geprobeerd zijn sporen uit te wissen door een dwaalspoor uit te zetten.

De door de rechtbank opgelegde straf acht het hof daarom niet voldoende. Moord is een van de meest ernstige delicten die het Wetboek van Strafrecht kent, waarvoor de wetgever als maximumstraf een levenslange gevangenisstraf of een tijdelijke gevangenisstraf van ten hoogste 30 jaar heeft vastgesteld. Het hof komt tot een gevangenisstraf van 24 jaar.

Dreigingsbeeld NCTV: Aanslag Nederland voorstelbaar, dreiging vooral van eenlingen

Op dit moment zijn er in Nederland personen die radicaliseren of sterk geradicaliseerd zijn en een dreiging kunnen vormen. Alhoewel er geen aanwijzingen zijn dat mensen in Nederland een aanslag voorbereiden, blijft het voorstelbaar dat dit kan gebeuren. Aanslagen in Europa zijn doorgaans provisorisch, worden gepleegd door eenlingen en kennen weinig slachtoffers. De jihadistische dreiging is geenszins verdwenen. Daarom blijft het dreigingsniveau op 3 van de 5 staan. Dat blijkt uit het 53ste Dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Gepolariseerd debat met scherpe randen
Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft het maatschappelijk ongenoegen zich zowel online als offline verder gemanifesteerd. Een deel van de verschillende groepen en individuen vindt elkaar in het afwijzen van de overheid of overheidsbeleid. Dit gebeurt niet zozeer vanuit ideologische motieven, maar vanwege gevoelens van onrechtvaardigheid, groot onbehagen of een andere werkelijkheidsbeleving. Mensen die de overheid, wetenschap en traditionele media al langer wantrouwen, kunnen hun denkbeelden bevestigd zien in complottheorieën en desinformatie. Sociale media spelen daarbij een faciliterende en mobiliserende rol en fungeren als een soort blaasbalg. Behalve de relatief brede, gemêleerde activistische bovenlaag, bestaat er een radicale onderstroom met soms extremistische gedragingen, zoals het belagen van journalisten en politici of, het intimideren van politiemensen.

Rechts-extremistische geweldsdreiging is voorstelbaar
De uitbraak van het coronavirus en de genomen maatregelen om het virus onder controle te krijgen, hebben niet geleid tot een verhoogde dreiging van rechts-extremisme in Nederland. Gekende groepen hebben doorgaans geringe invloed, zijn verdeeld en zoeken voornamelijk aansluiting bij actuele thema’s. De ontwikkelingen online staan hier los van: juist op digitale platforms kunnen eenlingen mogelijk radicaliseren door contacten met gelijkstemden. Een aanslag uit rechts-extremistische hoek blijft vooral vanwege online ontwikkelingen voorstelbaar.

Opleving ISIS in Syrië en Irak
Vergeleken met vorig jaar vertoont ISIS verhoogde activiteit in Syrië en Irak. Sinds de val van ‘het kalifaat’ is de aanslagdreiging verminderd, maar niet verdwenen. ISIS heeft nog steeds de ambitie aanslagen te plegen in Europese landen. Daartoe probeert de groepering structuren en netwerken op te zetten, waarbij sympathisanten en aanhangers binnen Europa een rol kunnen spelen en in contact kunnen komen met ISIS-leden in Syrië. De coronapandemie heeft de mogelijkheid voor uitreizigers om terug te keren naar Europa tijdelijk ingeperkt.

Jihadistische beweging in Nederland verdeeld, maar onvoorspelbaar
De directe geweldsdreiging die van de Nederlandse jihadistische beweging uitgaat, lijkt enigszins afgenomen door sociale en ideologische versplintering, demotivatie en het ontbreken van krachtige leiders en aanjagers. De meeste activiteiten zijn geweldloos, maar de dreiging onvoorspelbaar. Onder sommige Nederlandse jihadisten leeft nog altijd de intentie om in Nederland een aanslag te plegen. Waakzaamheid voor enkelingen uit de beweging blijft geboden. De komende jaren zijn bepalend voor de jihadistische beweging. Als deze verder desintegreert kan dat leiden tot een krimp en een minder ontvankelijke omgeving voor jihadisten die uit gevangenschap terugkeren in de samenleving. Dat betekent aanhoudende overheidsdruk en onverminderde inzet van repressieve maatregelen.

Politiek-salafistische aanjagers zetten hun activiteiten voort
Aanjagers proberen hun politieke slagkracht te versterken door hun achterban te voeden en te mobiliseren. Zowel voor individuele zaken, zoals solidariteit met de imam van de Haagse as-Soennah moskee, of de ontslagen directeur van het Cornelius Haga Lyceum, als voor politieke vraagstukken, zoals het rapport van de Parlementaire Onderzoekscommissie Ongewenste Beïnvloeding (POCOB).

Speel als elke personage in Watch Dogs: Legion

Ubisoft heeft een nieuwe video uitgebracht voor Watch Dogs: Legion genaamd "Classroom 101". De video laat zien dat je met alle personages in de game kunt spelen. De een is er alleen wat handiger in dan de ander.

Watch Dogs: Legion komt op 29 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One, Stadia en pc via de Epic Games Store, Ubisoft Store en Uplay. Mensen die op de next-gen consoles willen gaan spelen kunnen bij release van desbetreffende consoles aan de gang: de versie voor Xbox Series X komt op 10 november en PlayStation 5 op 12 november, helaas moeten wij in Europa dan nog een weekje langer op de console zelf wachten.

Destiny 2 krijgt op 8 december patch voor next-gen

Bungie maakt bekend dat de PlayStation 5- en Xbox Series X|S-versies van Destiny 2 op 8 december een patch krijgen om gebruik te maken van de betere hardware.

Bij de lancering van de console zijn er al snellere laadtijden en cross-gen play, maar de patch van 8 december haalt alles naar een hoger niveau. Zo ondersteunen Series X en PlayStation 5 na de patch 4K met 60FPS (series S haalt 1080p) en krijgen de console-versies voor het eerst een Field of View Slider.

Bungie is nog aan het testen in welke range de FoV-slider valt om te zorgen dat performance er niet onder lijdt. Hier komt later nog een update over.

destiny 2: forsaken

Darkness in the Capital uit voor Nioh 2

Uitgever Koei Tecmo en ontwikkelaar Team Ninja hebben de launchtrailer vrijgegeven voor de tweede grote add-on van Nioh 2, genaamd "Darkness in the Capital", die vandaag wordt uitgebracht.

Ga terug in de tijd naar de hoofdstad Kyoto en bundel je krachten met legendarische helden, waaronder de belangrijkste demonenmoordenaar van Japan en de machtigste Onmyo-magiër uit de geschiedenis. Ga samen met je nieuwe bondgenoten de strijd aan met de yokai-dreiging en ontdek een mysterieus verband tussen het verre verleden en het heden.

Nioh 2: Darkness in the Capital heeft naast een nieuw verhaal ook:

  • een nieuw wapentype en nieuwe rarity
  • een hogere moeilijkheidsgraad
  • Nieuwe yokai, Soul Cores en Yokai Abilities
  • Nieuwe Guardian Spirits
  • Nieuwe wapens, armor en accessoires
  • Nieuwe Secret Arts Text skills

Je moet wel het hoofdverhaal uitgespeeld hebben om deze content te spelen. De DLC is inbegrepen als onderdeel van de Season Pass of los te koop. Nioh 2 is beschikbaar voor PlayStation 4.

Sony toont user interface van PlayStation 5

Na lang wachten heeft Sony eindelijke de User Interface (UI) van PlayStation 5 getoond. In een demo van ruim tien minuten worden enkele van de features getoond die we mogen verwachten.

Het idee van de UI is dat jij als speler centraal staat. De tijd die je in gamen stopt is waardevol en moet nuttig kunnen worden besteedt. Eén feature die daarop inspeelt is de Control Center, waar je in uitkomt door de PlayStation-knop in te drukken. Hier vind je alles wat je nodig hebt, waaronder updates, wie er online is, controller en power management en meer.

Ook nieuw zijn 'Activities', een soort kaarten die laten zien wat je kunt doen in een game die je speelt. In het geval van Sack Boy laat het zien in welk level je nog dingen kunt verzamelen, maar ook hoe lang je hier nog ongeveer mee bezig bent. Ben je lid van PlayStation Plus, dan kun je voor objectives zelfs hints krijgen over hoe je deze oplost.

Ook wordt er ingegaan op voice chat, screen sharing, online multiplayer, het maken van foto's en video's en meer. Bekijk het op je gemak en laat vooral weten wat je ervan vindt!

Bandai werkt aan Tales for Luminaria

Bandai Namco heeft op 13 oktober een trademark ingediend voor "Tales of Luminaria" in Europa. De titel slaat niet op een al aangekondigde Tales of-game.

Bandai Namco werkt momenteel aan Tales of Arise voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Deze is uitgesteld. Bandai Namco heeft meerdere mobiele Tales of-games, waaronder de in juli uitgebrachte Tales of Crestoria en Tales of the Rays. Het wordt dus even afwachten wat we van Luminaria moeten vinden.

Tales of Arise - Wallpaper

OM eist 7 jaar celstraf tegen verdachte van verkrachting en twee aanrandingen in Hoorn

Een jonge vrouw van 23 jaar fietst in de nacht van 31 mei op 1 juni in 2019 van een feestje naar huis. Op het fietspad aan het einde van de Holenweg in Hoorn rukt een man haar plotseling van haar fiets en trekt haar capuchon over haar hoofd. Doodsbang huilt en schreeuwt de vrouw en zij vraagt hem dit niet te doen. De man eist geld en dreigt haar keel door te snijden. Later doet hij dat nog een keer, als hij haar broek uittrekt: ‘Wees stil of ik snijd je keel door.’ De vrouw wordt op brute wijze door de man verkracht, bijna een uur lang. Daarna gaat hij ervandoor, waarna de vrouw thuis weet te komen en de politie wordt gewaarschuwd. Een grootschalig onderzoek volgt.

Seriematige zedendelinquent
Een 31-jarige man uit Hoorn wordt van dit misdrijf verdacht. Hij werd op 20 juni 2019 aangehouden na een DNA-match. Naast deze verkrachting, heeft hij volgens het Openbaar Ministerie Noord-Holland twee gewelddadige aanrandingen in Hoorn die plaatsvonden op 3 maart en 15 april 2019 op zijn geweten. ‘De twee aanrandingen passen in het beeld van een seriematige zedendelinquent, die steeds meer geweld gebruikt bij de door hem gepleegde zedendelicten’, zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak op donderdag 15 oktober. De 31-jarige man moest zich op deze dag verantwoorden voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Alkmaar. Daar hoorde hij de officier van justitie 7 jaar cel tegen zich eisen en vragen om een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op te leggen.

Tijdens de zitting nam de officier van justitie de rechtbank mee in het onderzoek. Vlak na de verkrachting, kreeg de politie het vermoeden dat de dader eerder had toegeslagen. Er waren twee onopgeloste aanrandingen in Hoorn die overeenkomsten met de zaak vertoonden. Zo werd er in één van deze zaken ook om geld gevraagd en de slachtoffers zaten ’s nachts op de fiets toen de man toesloeg.

Aanranding 3 maart
De eerste aanranding vond plaats op 3 maart rond 3.00 uur, vlak voor het bruggetje op de Weel in Hoorn. Het slachtoffer fietste daar en plotseling kwam er een man naast haar fietsen die haar bij haar kruis greep. De vrouw viel en de man probeerde haar weer te betasten. Er passeerde een auto, waarna de man op de vlucht sloeg. Het slachtoffer maakte dat ze weg kwam en merkte tot haar schrik dat ze achtervolgd werd door de man. Hij haalde haar gelukkig niet in en eenmaal thuis waarschuwde ze de politie. Op haar kleding werd DNA-materiaal aangetroffen en veiliggesteld.

Aanranding 15 april
Half april waarschuwde een vrouw de politie nadat zij was aangevallen en aangerand ter hoogte van de Kamille in Hoorn. Even na middennacht fietste zij naar huis toen een man haar bij haar arm pakte en van haar fiets trok. Hij deed steeds de capuchon van de vrouw over haar hoofd, vroeg om geld en dreigde dat hij een mes had. Hij vroeg om haar mobiel en toen de vrouw zei: ‘Die heb ik niet’. Antwoordde hij: ‘Jullie liegen allemaal’. De man sleurde de vrouw een steeg in en pakte haar bij haar billen en borsten. Ook stompte hij haar heel hard in haar kruis. De vrouw gaf de man een knietje en daarna rende hij weg. Op haar kleding werd DNA-materiaal aangetroffen en veiliggesteld.

Het volgende zedendelict dat in Hoorn plaatsvond, was de verkrachting van 1 juni. De politie deed uitgebreid onderzoek op de plaats delict en vond daar het paspoort en de telefoon van het slachtoffer. Het DNA-materiaal dat werd aangetroffen bij haar, werd naar het NFI opgestuurd voor een spoedprocedure.

DNA-match
Op 18 juni kwam het nieuws dat er een mogelijke DNA-match was en werd de naam van de 31-jarige verdachte genoemd. Twee dagen later werd hij aangehouden.
Het aangetroffen DNA-materiaal van de slachtoffers in de twee aanrandingszaken werd ook met spoed onderzocht en daar bleek vervolgens ook een match met de verdachte.
De officier van justitie benadrukte dat bij alle drie de slachtoffers DNA van de verdachte is aangetroffen op plekken waar je bij een normale omgang met elkaar geen DNA verwacht.

Patroon
De verdachte ontkent de zedenfeiten te hebben gepleegd. De officier van justitie wees er ter zitting op dat er een patroon kan worden gezien: in alle drie de zaken gaat het om een vrouw die ’s nachts van haar fiets wordt getrokken. In twee zaken denken de slachtoffers eerst dat de man op geld uit is. Hij neemt ze mee naar een afgelegen plek, zegt dat hij een mes heeft en pleegt zedenfeiten. Twee slachtoffers wisten aan de man te ontkomen, maar de feiten beginnen nagenoeg hetzelfde.
Verdachte weigerde mee te werken aan onderzoek naar zijn toerekeningsvatbaarheid, waardoor hierover geen conclusies kunnen worden getrokken. De officier van justitie acht hem daarom toerekeningsvatbaar.

Ernst van de feiten
De officier van justitie benadrukte ter zitting de ernst van de feiten. Het slachtoffer van de verkrachting is voor haar leven getekend. Onbevangen alleen over straat in het donker is voorgoed voorbij. Haar werk kan zij niet meer uitvoeren. Ook de gevolgen voor de andere twee slachtoffers zijn groot.
De 31-jarige man is daarvoor verantwoordelijk: hij heeft tot drie keer toe op zeer grove, gewelddadige en vernederende wijze de lichamelijke integriteit en de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers geschonden en geen rekening gehouden met de enorme gevolgen voor hen. Daarnaast zorgden deze misdrijven voor onrust in de Hoornse gemeenschap.

De verdachte neemt voor zijn daden geen verantwoordelijkheid en toont geen berouw, buitengewoon zorgelijk vindt de officier van justitie. De proceshouding van de verdachte, het seriematige karakter en de oplopende geweldsspiraal, neemt zij mee in de strafeis.
De verdachte was al eerder veroordeeld voor een verkrachting. Hij pleegde de feiten waarvoor hij zich 15 oktober voor de rechter moest verantwoorden, tijdens zijn voorlopige invrijheidstelling van dit feit.

Alles bij elkaar afgewogen komt de officier van justitie uit op een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 7 jaar en verzoekt de rechtbank daarnaast om een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM) op te leggen. Na het uitzitten van zijn straf, moet hij zich dan aan bepaalde voorwaarden houden, zoals het volgen van een behandel- of begeleidingstraject.

Daarnaast vroeg de officier van justitie om de herroepping van de voorwaardelijke invrijheidstelling (v.i.) voor de duur van 270 dagen, nu de verdachte tijdens zijn v.i. strafbare feiten pleegde.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Dashboard aardbevingen en afbouw gaswinning Groningen online

Relevante cijfers over de aardbevingen in Groningen en de afbouw van de gaswinning staan overzichtelijk bij elkaar in het Dashboard Groningen. Op deze pagina is de actuele stand van zaken te vinden met betrekking tot de seismiciteit en de gaswinning. Het betreft een handig overzicht van bestaande gegevens uit openbare bronnen, waarmee iedereen inzicht kan krijgen in de voortgang van verschillende ontwikkelingen in Groningen.

Ga naar Dashboard Groningen

Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over recente aardbevingen, de hoeveelheid gewonnen gas, en de doorlooptijd van de schadeafhandelingen en de voortgang van de versterking.

Voor dat laatste is een logische koppeling gemaakt met het dashboard van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), de organisatie die verantwoordelijk is voor de schadeafhandeling. Ook zijn gegevens terug te vinden die afkomstig zijn van het dashboard van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) over de versterking.
Welke organisaties leveren de informatie?

Het dashboard is samengesteld met gegevens op basis van open data van NLOG (een website van TNO met informatie over energie en delfstoffen in Nederland), KNMI, NCG en IMG.

Zijn de cijfers altijd actueel?
De data worden geactualiseerd op basis van automatische koppelingen. Gegevens over de gaswinning worden maandelijks automatisch vernieuwd. Het aantal graaddagen wordt dagelijks automatisch bijhouden. Alle cijfers over aardbevingen worden elke 5 minuten automatisch vernieuwd. De grafiek over de voortgang van de versterkingsoperatie wordt maandelijks vernieuwd. Gegevens over de schadeafhandeling worden wekelijks automatisch ververst.

Wat gebeurt er als een parameter wordt overschreden?
Om aardbevingsrisico’s te monitoren, gebruikt het kabinet twee parameters, die zijn vastgelegd in de zogenaamde Mijnbouwregeling: trendparameters en incidentparameters. Trendparameters helpen om vroegtijdig een toename of afname van de hoeveelheid aardbevingen op te merken. Incidentparameters helpen om de hevigheid van een aardbeving aan te geven. Is er een parameter overschreden naar het niveau hoge seismiciteit, dan moet NAM de seismiciteit analyseren en een rapportage opleveren aan de toezichthouder en de minister.

Waar kan ik meer cijfers vinden?
Cijfers over de gaswinning zijn afkomstig van NLOG. Cijfers over aardbevingen zijn afkomstig van het KNMI. Het dashboard laat een extract zien van de dashboards van het IMG en de NCG. Meer cijfers zijn vindbaar op de websites van deze organisaties.

Bijbehorende documenten
Kamerbrief over actualisering monitoringsparameters Groningenveld
Minister Wiebes informeert de Tweede Kamer over actualisering monitoringsparameters Groningenveld.
Kamerstuk: Kamerbrief | 15-10-2020

Eerste patient in Nederland met westnijlvirus

Afgelopen week is bij een man een infectie met het westnijlvirus vastgesteld. De man is niet recent in het buitenland geweest. Hij heeft het virus mogelijk in de regio Utrecht opgelopen door een muggenbeet. In deze regio zijn in augustus en september vogels en muggen gevonden met het westnijlvirus. Het is de eerste keer dat een infectie met dit virus is gevonden bij een persoon die het heeft opgelopen in Nederland.

Het westnijlvirus komt voor onder vogels en wordt overgebracht door muggen. De muggen raken geïnfecteerd doordat zij zich voeden op besmette vogels. Daarna verspreiden deze muggen het virus naar andere vogels en soms ook naar mensen en andere zoogdieren, zoals paarden. Mensen en paarden kunnen daar ziek van worden, maar spelen bij de verdere verspreiding van de ziekte geen rol. Het virus wordt niet van mens naar mens of van mens naar dier overgebracht.

Ziektebeeld
De meeste mensen worden van een infectie met het westnijlvirus niet ziek. Zo’n 80% krijgt helemaal geen klachten, 20% krijgt milde symptomen zoals koorts en griepachtige klachten. Wel kan ongeveer 1% van de mensen die wordt besmet een ernstige neurologische ziekte krijgen, zoals een hersenontsteking. Behandeling in een ziekenhuis is dan noodzakelijk. Een klein deel van de mensen met zo’n ernstige ziekte kan komen te overlijden. Een infectie met het virus is bij mensen in Nederland al eens eerder gevonden, maar al deze infecties waren in het buitenland opgelopen.

Verspreiding westnijlvirus
Het westnijlvirus heeft zich de laatste tientallen jaren verspreid over grote delen van de wereld. De ziekte komt al geruime tijd voor in het zuidoosten van Europa en in het Middellandse zeegebied. De afgelopen jaren breidde de ziekte zich uit richting Centraal-Europa, waaronder het centrale deel van Duitsland. Verdere verspreiding naar West-Europa lag in de lijn der verwachting.

Besmette vogel
In augustus van dit jaar werd in Nederland voor het eerst het westnijlvirus gevonden bij een grasmus in een natuurgebied bij Haarzuilens. De vogel werd onderzocht in het kader van het onderzoeksproject One Health PACT. In dit onderzoek wordt onder andere gekeken naar het vóórkomen en voorspellen van muggenoverdraagbare virussen in Nederland. Naar aanleiding van deze vondst is er een bericht uitgegaan naar de Nederlandse laboratoria en specialisten om alerter te zijn op deze infectie. Dat het virus in de regio Utrecht circuleerde werd bevestigd door onderzoek uitgevoerd bij muggen en de vondst van nog twee positieve vogels.

Muggenseizoen
Met de weeromslag van afgelopen weken loopt het muggenseizoen ten einde. Daarmee wordt het risico op het oplopen van een infectie met westnijlvirus minimaal. Voorafgaand aan het volgende muggenseizoen zullen adviezen en eventuele verdere acties worden voorgesteld.

COVID-19: 7833 nieuwe besmettingen en 29 doden, totaal 203.954 en 6692

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7833 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 203.954 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 77 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 13.618 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Op dit moment liggen er 1283 mensen opgenomen in het ziekenhuis, op de IC verblijven momenteel 335 patiënten.

Er zijn sinds de vorige update 29 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6692 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Twitter blokkeert account persvoorlichtster Trump, CEO Twitter gaat door het stof

De persvoorlichter van het Witte Huis, Kayleigh McEnany, vertelde woensdag aan Fox News dat Twitter haar persoonlijke account heeft geblokkeerd. Twitter eist dat ze een link verwijdert naar het explosieve rapport van de New York Post over Hunter Biden dat ze eerder woensdag gedeeld met haar miljoen volgers.

"Het is geen tijdelijke blokkering", zei McEnany tegen host Sean Hannity. "Als ik inlog op mijn Twitter-account, staat er dat ik permanent verbannen ben." McEnany kreeg geen toegang meer tot haar account nadat ze het Post-rapport had gedeeld, dat een vermeende e-mail bevatte tussen Hunter Biden en een adviseur van het Oekraïense energiebedrijf Burisma Holdings, die Biden junior bedankte voor 'het geven van een kans' om toenmalig vice-president Joe Biden te ontmoeten. Ook was er sprake van een slapende Hunter Biden met een crackpijp in z’n mond:

"Dit was een nieuwsbericht met e-mails, foto's van de e-mails, en zelfs de Biden-campagne betwist de authenticiteit van de e-mails niet," zei McEnany over het rapport. "Ondertussen twittert de ayatollah van Iran 'dood aan Israël'. Dat mag op Twitter, maar een e-mail die wordt gemeld door de New York Post, een geloofwaardig medium, dat mag je kennelijk niet delen."

Jack Dorsey, de baas van Twitter, probeert nu de publicitaire schade te beperken door z’n excuses aan te bieden.

Gerichte maatregelen kunnen arbeidsmarktpositie migranten verbeteren

De verschillen in arbeidsparticipatie tussen personen met en zonder migratieachtergrond zijn groot en hardnekkig. Op dit moment werkt 61% van de personen met een niet-westerse migratieachtergrond (15-74 jaar). Bij personen zonder migratieachtergrond werkt 69%. Het verschil dreigt door de coronacrisis verder op te lopen. Overheden en werkgevers kunnen met gerichte maatregelen deze ongelijkheid tegengaan. Kansrijk zijn onder andere: het eerder toegang geven van migranten tot de arbeidsmarkt, een slimmer plaatsingsbeleid, sterkere financiële prikkels voor zowel werkgevers als werknemers. Een neutraler wervings- en selectieproces is belangrijk om arbeidsdiscriminatie tegen te gaan. Dit blijkt uit de publicatie 'Kansrijk integratiebeleid op de arbeidsmarkt' van het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) die op 15 oktober is gepubliceerd.

Nieuwkomers: eerder toegang tot de arbeidsmarkt en een ambitieuzer inburgeringsbeleid
Nieuwkomers, en dan met name asielmigranten, ervaren belangrijke obstakels bij de weg naar de arbeidsmarkt. In Nederland krijgen asielmigranten pas ondersteuning richting de arbeidsmarkt nadat ze statushouder zijn geworden. Vervolgens moeten ze grotendeels zelf de weg vinden naar taalonderwijs en werk. Het loont om deze groep eerder toegang tot de arbeidsmarkt te geven en meer begeleiding te bieden. Ook is er winst te behalen door bij het plaatsen van asielmigranten in een gemeente meer rekening te houden met de specifieke kennis en vaardigheden van de migrant. Duale trajecten (het combineren van taallessen met een stage of werk) en een hoger taalniveau bevorderen de kans op werk. Bij deze trajecten helpt het als gemeenten het voortouw nemen en de verantwoordelijkheid niet uitsluitend bij de migrant leggen. In die zin is het kansrijk dat de nieuwe Wet inburgering, die in juli 2021 ingaat, meer inzet op duale trajecten en een hoger taalniveau, en ook de regie weer legt bij de gemeenten.

Arbeidstoename door financiële prikkels
Het verhogen van de arbeidskorting, en dan vooral een verhoging gericht op de onderkant van het loongebouw, leidt tot een grotere toename van de arbeidsparticipatie van personen met een migratieachtergrond dan zonder migratieachtergrond. Ook een verhoging van de kinderopvangtoeslag leidt tot een relatief sterke stijging van de arbeidsparticipatie, met name bij vrouwen met een niet-westerse migratieachtergrond. Daarnaast helpen ook werkgeverssubsidies om de verschillen in arbeidsparticipatie te verkleinen.

Werkgevers: selectieproces kan eerlijker
Ook bij gelijke opleiding en werkervaring hebben personen met een migratieachtergrond minder kans op werk door onder meer bewuste en onbewuste discriminatie. Kansrijke interventies gaan bestaande vooroordelen tegen in selectieprocedures. Voorbeelden hiervan zijn anoniem solliciteren en het vooraf duidelijk vaststellen van criteria op grond waarvan iemand wordt beoordeeld en geselecteerd.

Een slechtere arbeidsmarktpositie op basis van migratieachtergrond is ongewenst. Naast de slechtere inkomenspositie kan dit ook schadelijk zijn voor de gezondheid, het aangaan van sociale netwerken en het gevoel erbij te (mogen) horen. Het kan verder leiden tot polarisatie en onbenut arbeidspotentieel voor de Nederlandse economie. Er ligt dus een belangrijke taak om deze achterstanden te verkleinen.

De studie van CPB en SCP biedt een overzicht van kansrijke (en kansarme) beleidsopties voor zowel overheid als werkgevers.

Defensievisie 2035: een nieuw profiel voor Defensie

In 2035 moet Defensie een slimme, technologisch hoogwaardige organisatie zijn. Een organisatie met een groot vermogen om zich aan te passen aan situaties en die handelt op basis van de beste informatie. Daarnaast is Defensie betrouwbaar voor nationale en internationale partners, om samen opgewassen te zijn tegen dreigingen.

Dat staat in de Defensievisie 2035 'Vechten voor een veilige toekomst’ die vandaag is gepresenteerd. In het document somt Defensieminister Ank Bijleveld-Schouten de te nemen stappen op om Defensie de komende 15 jaar sneller en sterker te maken.

"Onze veiligheid moet ons wat waard zijn", zegt ze. "Er zijn duidelijke keuzes nodig. Defensie heeft meer aanpassingsvermogen, snelheid en gevechtskracht nodig. In deze Defensievisie geven we duidelijk aan hoe we ervoor staan en wat er voor de toekomst nodig is."

Veiligheidsbelangen onder druk
Vrijheid en veiligheid zijn het waard om voor te vechten, schrijft de minister in de Defensievisie. Zowel fysiek als digitaal staan de veiligheidsbelangen van ons Koninkrijk onder druk. Denk aan de cyberaanvallen die dagelijks plaatsvinden. Maar ook de competitie tussen grootmachten groeit, waarbij de taal verhardt en de kans op conflicten toeneemt.

Uit alle analyses blijkt dat er steeds vaker een beroep op de schaarse capaciteiten van Defensie wordt gedaan. Daar is moeilijk aan te voldoen met hoe Defensie is ingericht. Er is een gebrek aan personeel en de Nederlandse bijdrage aan de NAVO blijft achter. Het is daardoor ook lastiger voor Europa om op eigen benen te staan.

10 inrichtingsprincipes
Defensie moet daarom vernieuwen, moderniseren en andere manieren van vechten incorporeren, waarbij technologie en informatie vaker centraal staan. Militairen moeten de beschikking hebben over de modernste middelen, zodat ze op het hoogste niveau en zo veilig mogelijk hun werk kunnen doen. De organisatie moet de ambitie hebben om de beste mensen aan te trekken en die ook te behouden. Deze stappen moeten de komende 15 jaar worden gezet via 10 inrichtingsprincipes, die het profiel van Defensie in 2035 vormgeven:

  • Unieke mensen en arbeidsextensieve capaciteiten. Onze mensen maken het verschil. Daarbij is meer oog voor maatwerk bij de aanstelling en contracten van burgers en militairen. Het personeelsbestand wordt diverser en er wordt gekeken naar specialisten met unieke kwaliteiten. Automatisering, digitalisering en robotisering bieden kansen: door mensen en machines op de juiste manier een ‘team’ te laten worden, halen we het beste uit onze mensen. We kunnen dan ons (vaak gevaarlijke) werk veiliger maken en in bepaalde gevallen de fysieke selectiecriteria veranderen.
  • Flexibel optreden: snel inzetbaar, schaalbaar en zelfstandig. Op deze manier kunnen we beter anticiperen en omgaan met de vele verschillende soorten dreigingen. Dit geldt voor binnen- en buitenlandse operaties. Hiervoor moeten strategische en operationele concepten worden bedacht en uitgevoerd. Wapensystemen en eenheden zijn gemakkelijk op te waarderen en te combineren. Gevechtseenheden werken zelfstandiger, flexibeler, sneller en zijn langer inzetbaar en inklikbaar met onze belangrijkste nationale en internationale partners.
  • Sterk innoverend vermogen. We willen vooroplopen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, zodat we technologisch hoogwaardig zijn en blijven. Op die manier kunnen we ons blijven aanpassen aan de veranderende wereld en behouden en vergroten we de operationele slagkracht.
  • Escalatiedominantie met onze partners. Samen met onze partners moeten we over de juiste en voldoende capaciteiten blijven beschikken voor geloofwaardige afschrikking en slagkracht. We moeten ook proportioneel bijdragen aan EU- en NAVO-missies en VN-vredesoperaties.
  • Gezaghebbende informatiepositie. We moeten onze omgeving sneller kunnen beschrijven en begrijpen en veranderingen zien aankomen. Op die manier krijgen we beter grip op complexe situaties.
  • Multidomein en geïntegreerd optreden. We moeten ons tegen de vele verschillende soorten dreigingen kunnen weren. Dreigingen vinden steeds vaker in verschillende domeinen en met verschillende middelen plaats. Het multidomein optreden, namelijk de samenwerking tussen de defensieonderdelen land, lucht, zee, cyber en ruimte, wordt het uitgangspunt. Geïntegreerd optreden samen met partners wordt versterkt.
  • Transparant en zichtbaar in een betrokken samenleving. Defensie staat actief in de samenleving en moet daarvoor stappen blijven zetten om transparanter te zijn; informatie wordt actief gedeeld, incidenten pro-actief gemeld.
  • Inzetten op een sterker, zelfredzamer Europa. Europa moet in de toekomst zelfstandig kunnen optreden wanneer de Europese belangen in het geding zijn. Defensie zet daarop in en intensiveert afspraken met EU en NAVO. Langjarige commitment is belangrijk voor de geloofwaardigheid van Nederland.
  • Inzetten op verdere specialisatie binnen de NAVO en de EU. We zetten meer in op specialisatie binnen de EU en de NAVO, zodat we meer gebruik maken van de kracht van ieder land. Met onze partners wordt intensiever samengewerkt om onderling meer capaciteiten te delen.
  • Strategische capaciteiten voor een weerbare samenleving. Om onze democratische rechtstaat en open economie te beschermen moet Nederland bepaalde strategische capaciteiten, systemen en voorraden zelf bezitten. Defensie is vaker nationaal beschikbaar voor inzet en draagt daardoor goed bij aan de weerbaarheid van de samenleving.

Financiële behoeften
De inrichtingsprincipes zijn ongeacht het budget voor Defensie leidend. Echte verbeteringen en versterkingen zijn alleen via investeringen te realiseren. Het gaat om structureel € 13 tot 17 miljard extra, als alles zo goed mogelijk wordt ingericht. Het is duidelijk dat niet alles kan, zeker niet tegelijk. Keuzes en fasering zijn volgens Bijleveld daarom noodzakelijk. Een volgende kabinet kan op basis van dit overzicht een slagvaardige strategie maken.

Om veranderingen te realiseren, is namelijk langjarige politieke commitment nodig. "Want veiligheid is geen luxe. Het is een harde voorwaarde voor vrijheid, welvaart en democratie. Het is een kerntaak van onze overheid die meer prioriteit verdient", aldus de minister.

Blokhuis: Ruim 20 miljoen voor Indische gemeenschap, plannen voor besteding krijgen vorm

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft 20,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de Indische gemeenschap en is in gesprek met de gemeenschap over hoe dit geld het beste besteed kan worden. De plannen hiervoor beginnen vorm te krijgen.

Inzetten voor de toekomst
Blokhuis: "De bevrijding van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog, waar we in augustus bij stil hebben gestaan, was voor veel mensen in Nederlands-Indië het begin van een periode van geweld, chaos en onzekerheid. Een deel van de Indische gemeenschap voelt nog steeds teleurstelling en verdriet over hoe de Nederlandse overheid en samenleving zijn omgegaan met Indische Nederlanders die tijdens of na deze periode de oversteek naar Nederland hebben gemaakt."

In een aantal gesprekken met mensen uit de Indische gemeenschap van meerdere generaties, met verschillende achtergronden en uit uiteenlopende organisaties heeft Blokhuis gevraagd hoe dit extra geld het beste besteed kan worden. Daarnaast vraagt een onderzoeksbureau aan Indische Nederlanders wat hun ideeën zijn om het geld te besteden. "Ik vind het belangrijk dat de behoeften en gevoelens van mensen uit de Indische gemeenschap leidend zijn bij de verdeling van dit geld", zegt Blokhuis. "In het volle besef dat het verdriet misschien nooit geheel zal verdwijnen wil het kabinet zich inzetten voor de toekomst. Als dank en erkenning voor wat de Indische gemeenschap betekent en heeft betekend voor Nederland.”

Geschiedenis en erkenning
Uit deze gesprekken en de eerste inzichten van het onderzoeksbureau komt naar voren dat het vergroten van de kennis over de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië prioriteit moet krijgen. Blokhuis wil daaraan bijdragen door de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië binnen de school, maar ook daarbuiten, voor zoveel mogelijk mensen tot leven te brengen. Over hoe dit aan te pakken gaat hij een commissie instellen.

Een ander onderwerp dat in veel gesprekken naar voren komt is de collectieve erkenning voor wat de Indische gemeenschap heeft meegemaakt. Erkenning voor wat er tijdens en na de oorlog in voormalig Nederlands-Indië en Nederland is gebeurd en over de waarde van de Indische gemeenschap in Nederland nu. Daarvoor komt er dit jaar extra geld beschikbaar voor het museum Sophiahof en voor de Tong Tong Fair -- het grote Indische festival in Nederland. Daarnaast start de ontwikkeling van een virtueel Indisch Monument. Door digitalisering wordt het Indische erfgoed toegankelijker, vooral voor jongeren. Volgend jaar is het extra geld ook beschikbaar voor musea en culturele activiteiten.

Planning
Het extra geld is bedoeld voor de komende drie jaar. In 2020 is 2,4 miljoen beschikbaar, in 2021 15,7 miljoen en in 2022 is er 2,6 miljoen euro. Vanaf 2023 is er 0,7 miljoen euro structureel extra beschikbaar. Later dit jaar stuurt staatssecretaris Blokhuis een verdere uitwerking van de plannen naar de Tweede Kamer.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Vrouwen Eredivisie krijgt toch groen licht om door te gaan

In de Vrouwen Eredivisie mogen toch wedstrijden gespeeld worden. Na de persconferentie op dinsdagavond waar de strengere maatregelen aangekondigd werden hadden alleen de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie voor mannen toestemming om wedstrijden te spelen.

Minister Tamara van Ark (VWS) liet woensdagavond weten dat ook de Vrouwen Eredivisie voortgezet kan worden. “Wat voor mannen geldt, geldt ook voor vrouwen”, aldus de minister.

Het is nog onduidelijk of de de geplande wedstrijden van komend weekend al doorgang kunnen vinden of dat de speelsters nog een week langer moeten wachten.

De vraag is nu of dit geen sneeuwbaleffect gaat hebben voor andere semiprofessionele sporten zoals hockey. Momenteel zijn in de Hoofdklasse hockey voor mannen en vrouwen alle wedstrijden stilgelegd.

Dumoulin, Roglic kopmannen Jumbo in Vuelta

Jumbo-Visma heeft zijn selectie voor de Ronde van Spanje bekendgemaakt. Tom Dumoulin en Primoz Roglic, die de etappekoers vorig jaar won, zijn de kopmannen van de Nederlandse ploeg.

Ze zullen worden bijgestaan door de Nederlanders Robert Gesink en Lennard Hofstede, de Duitser Paul Martens, de Deen Jonas Vingegaard, de Nieuw-Zeelander George Bennett en de Amerikaan Sepp Kuss.

De ploeg trok zich eerder deze week terug uit de Giro nadat kopman Steven Kruijswijk besmet was geraakt met corona.

Oud-schaatscoach Krook overleden

Voormalig schaatscoach Ab Krook is afgelopen dinsdag overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Krook is 76 jaar geworden.

Krook werd eind jaren zeventig van de vorige eeuw bondscoach van de Nederlandse kernploeg en onder zijn leiding pakte Annie Borckink goud op de 1.500 meter bij de Winterspelen van 1980 voor Ria Visser. die olympisch zilver pakte.

In 1988 werd Krook, na een uitstapje naar Duitsland, bondscoach van de Nederlandse mannen. Hij begeleidde Bart Veldkamp naar de olympische titel op de 10 kilometer bij de Winterspelen van 1992.

Tot en met de Olympische Spelen van 2006 in Turijn was Kook topsportcoördinator van de KNSB. Hij bleef vevolgens betrokken bij het langebaanschaatsen, maar dan vooral als adviseur op de achtergrond.

Koning ontvangt eerste exemplaar reizend Coronadagboek

Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend 15 oktober in Uden het eerste exemplaar van het reizend coronadagboek ‘Lief Dagboek’ in ontvangst genomen. In het boek zijn persoonlijke verhalen over de periode sinds de uitbraak van het coronavirus gebundeld. De verhalen komen uit tien dagboeken die vanuit Uden zijn verspreid en doorgegeven.

Koning Willem-Alexander sprak met de samenstellers van het dagboek over het idee om in de coronatijd verbinding te creëren door persoonlijke ervaringen te delen, over de contrasten tussen de verhalen en over de reis die de dagboeken hebben afgelegd. Na dit gesprek hebben Marike Daverveld en Simone Boogers, initiatiefnemers van ‘Lief Dagboek’, het eerste exemplaar overhandigd aan de Koning.

Aansluitend las een aantal dagboekschrijvers, onder wie een vakkenvuller, een student en een gepensioneerd huisarts, een passage voor uit hun bijdragen aan het dagboek. De Koning ging met de schrijvers in gesprek over hun ervaringen tijdens de coronacrisis, over hoe hun verhalen tot stand zijn gekomen en wat hun verwachtingen zijn voor de komende periode.

De initiatiefnemers van het coronadagboek hebben in april tien dagboeken verspreid met het verzoek aan de vinders om hun ervaringen op te schrijven en het boek weer door te geven. De dagboeken zijn gaan rondzwerven en er staan verhalen in uit alle delen van het land en België. In ‘Lief Dagboek’ zijn ruim 150 bijdragen uit de reizende dagboeken verzameld.

‘Lief Dagboek’ is één van de voorbeelden van de vele initiatieven die in Nederland worden genomen om aandacht voor elkaar te houden in coronatijd. Op www.aandachtvoorelkaar.nl worden deze activiteiten en ideeën gebundeld.

Het bezoek vond plaats met inachtneming van de geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Omroep Ongehoord Nederland komt met Zwarte Pietenjournaal

De omroep Ongehoord Nederland! komt volgende maand met een Zwarte Pietenjournaal. Oprichter Arnold Karskens zegt met de uitzendingen niet doelbewust te willen provoceren. 'Maar het zal een steun in de rug zijn van iedereen die een klassieke sintoptocht wil organiseren en soms met agressie wordt tegengewerkt'. Zo valt te lezen bij het AD

Ubisoft gaat dieper in op Assassin's Creed Valhalla

Ubisoft heeft een Deep Dive Trailer beschikbaar gemaakt voor Assassin's Creed Valhalla. De trailer gaat dieper in op de diverse aspecten van de game, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

Onder andere het groeien van settlements, aanpassen van je viking en het reizen naar nieuwe werelden komen aan bod. Daarnaast heeft Ubisoft de systeemvereisten voor pc beschikbaar gemaakt, die je ook hieronder kunt bekijken.

Assassin's Creed Valhalla komt uit op 10 november voor Xbox Series X | S, Xbox One, PlayStation 4 en pc. Met de lancering van PlayStation 5 komt het ook op die console beschikbaar.

Assassin's Creed Valhalla pc specs

Staat niet verplicht om gehandicapte vrouw uit vluchtelingenkamp in Syrië weg te halen

De rechter heeft vandaag in een kort geding beslist dat de Staat niet verplicht kan worden om een Nederlands-Marokkaanse vrouw met een verstandelijke beperking en psychische en lichamelijke problemen, weg te halen uit het vluchtelingenkamp in Syrië waar zij zich bevindt.

Beslissing Gerechtshof
Eind vorig jaar besliste het Gerechtshof in Den Haag dat de Staat niet verplicht is een groep vrouwen en hun kinderen vanuit Syrië naar Nederland te halen. De Staat hoefde zich daarvoor ook niet in te spannen. De Hoge Raad heeft de beslissing van het Hof in juni 2020 bekrachtigd. De voorzieningenrechter van deze rechtbank heeft kort daarna een zelfde beslissing genomen in een zaak van een gewonde Nederlands-Marokkaanse vrouw. Zij meende dat in haar specifieke situatie de belangenafweging anders zou moeten uitvallen. Daarin werd zij door de voorzieningenrechter echter niet gevolgd.

De belangen van eiseres
De eiseres in dit kort geding is van mening dat de belangenafweging in haar geval wel anders moet uitvallen, maar de rechter gaat daar niet in mee. De rechter vindt de belangen van eiseres wel zeer zwaarwegend en de situatie uiterst schrijnend. De rechter concludeert dat eiseres mogelijk mede onder invloed van haar gebrekkige geestelijke conditie de keuze tot uitreizen heeft gemaakt. Daarnaast wordt aangenomen dat zij vanwege haar slechte psychische en lichamelijke situatie waarschijnlijk nog erger te lijden heeft onder de erbarmelijke omstandigheden in het kamp dan vele anderen.

De belangen van de Staat rechtvaardigen zijn weigering
De rechter vindt de belangen van de Staat echter zo zwaarwegend dat de belangenafweging toch in het voordeel van de Staat moet uitvallen. Er bestaan nog altijd grote risico’s voor de veiligheid van (Nederlandse) ambtenaren, als zij zich naar Noord-Syrië zouden moeten begeven om eiseres uit dat gebied weg te krijgen. Verder zou de Staat daartoe overleg moeten plegen met niet erkende groeperingen en entiteiten in Noord-Syrië. Dat kan niet van de Staat worden gevergd omdat daarmee schade kan ontstaan aan de internationale betrekkingen. Als de situatie in Syrië voldoende verbeterd is dan moet de Staat eiseres wel repatriëren, zo overweegt de rechter nog wel.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

60 leerlingen Luchtmobiele Brigade in preventieve isolatie

60 leerlingen die de Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel volgen zijn gisteren preventief in isolatie geplaatst op de Oranjekazerne in Schaarsbergen, nadat 18 leerlingen COVID-19-gerelateerde klachten vertoonden. De brigade zet de opleiding voort in aangepaste vorm.

De 18 leerlingen zijn gescheiden van de rest en verblijven op een aparte verdieping in een legeringsgebouw. Een Algemeen Militair Verpleegkundige monitort de overige leerlingen en het kader. Vandaag worden de 18 leerlingen die klachten hebben getest op COVID-19. In afwachting van de testuitslagen blijven zij in isolatie.

Maatregelen
Defensie draagt bij aan de vitale processen van Nederland en de taken staan niet stil tijdens de coronacrisis. Daarom moeten het opleiden en trainen van militairen zoveel mogelijk doorgaan. De landmacht neemt maatregelen om besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen. Desondanks valt het risico niet volledig uit te sluiten. Defensie is daarom alert op mogelijke besmettingen en plaatst mensen waar nodig in preventieve isolatie.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Gevangenisstraffen van 7 en 9 jaar geeist tegen terrorismeverdachten IS

In een terrorismeproces bij de rechtbank Rotterdam zijn gisteren tegen twee mannen gevangenisstraffen geëist van 7 en 9 jaar. De twee zijn vermoedelijk in 2018 naar Nederland gekomen om een aanslag te plegen en dood en verderf te zaaien voor IS.

De mannen deden zich voor als onschuldige toeristen, die gezellig leuke foto’s en video’s maakten als souvenir. Het OM is ervan overtuigd dat met de aanhouding van de mannen veel kwaad is voorkomen. Informatie van de AIVD leidde op 17 juni 2018 nog diezelfde avond tot snel ingrijpen in Rotterdam. Volgens het OM wilden de mannen gehoor geven aan de oproep van IS om aanslagen te plegen in de westerse wereld.

Een van de mannen had volgens de inlichtingendienst herhaaldelijk aangegeven op korte termijn een gewelddadige actie te willen uitvoeren. Hij zou willen sterven als martelaar en uitkijken naar het paradijs. Hij stond in nauw contact met de andere verdachte. Zij verbleven binnen – en buitenshuis het overgrote deel van de dag in elkaars nabijheid.

Politiebureau
In een chat op Facebook die na de arrestatie van de FBI is ontvangen sprak een van de verdachten over een aanslag tegen de Nederlandse overheid en stuurde daarbij een foto van het Rotterdamse politiebureau De Veranda. Op de Erasmusbrug hadden de mannen een video gemaakt waarin een van hen het martelaarschap en de gewapende strijd tegen ongelovigen en afvalligen bezong. Zij waren via een Duitse tussenpersoon vermoedelijk op zoek naar wapens en explosieven.

Een van de mannen, degene tegen wie 9 jaar gevangenis is geëist, staat ook terecht voor het plegen van een laffe straatroof. Het slachtoffer had na het boodschappen doen een ijsje gegeten en was op weg naar huis. De verdachte is bij de Duitse politie bekend vanwege een reeks misdrijven, waaronder zware mishandelingen, drugs en winkeldiefstallen, waarvoor hij van 2014 tot 2017 gevangen heeft gezeten.

De medeverdachte moet zich ook verantwoorden voor de vernieling van een recreatieruimte in de PI Vught in september 2019, waarbij voor ruim 30.000 euro schade is aangericht. Hij wordt door de Franse autoriteiten in verband gebracht met gewelddadige overvallen op bejaarde dames, die werden gewurgd tot zij het bewustzijn verloren. In België was hij in 2016 al eens veroordeeld voor een diefstal met geweld.

Gelogen
De mannen hebben bij hun aanhouding valse persoonsgegevens opgegeven. Met behulp van Interpol werd duidelijk dat beiden volwassen zijn - 24 en 25 jaar – en afkomstig uit Casablanca, Marokko.

Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket hebben de mannen in verschillende verklaringen vooral gelogen en moeten deze als ongeloofwaardig terzijde worden geschoven. Een van hen was in april 2018 vanuit Duitsland naar Nederland gekomen. De ander reisde die maand rechtstreeks vanuit een jeugdinrichting in Frankrijk naar Rotterdam, waar hij op het station werd opgehaald.

Vanaf dat moment waren de twee onafscheidelijk. Zij zochten op internet naar handleidingen voor het maken van explosieven en bezochten websites met video’s van de aanslagen in Parijs en Berlijn. Samen zochten ze ook naar video’s met testamenten van aanslagplegers. In een door henzelf gemaakte video zegt een van hen de tijd van zonsondergang is nabij. In Whatsapp berichten met de familie werden liederen gedeeld over de wens om strijder te worden en he martelaarschap.

Het strafproces wordt donderdag voortgezet met de pleidooien van de advocaten.

Douane onderschept 49 kilo cocaine

Tijdens een controle in de Rotterdamse haven heeft de Douane 14 oktober een partij van 49 kilo cocaïne onderschept. De straatwaarde van de partij is ruim 3,5 miljoen euro.

De verdovende middelen zaten verstopt in de constructie van een koelcontainer uit Ecuador en was geladen met bevroren fruit pulp. De container was bestemd voor een bedrijf in Barendrecht. Het bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Vermist meisje (12) uit Rotterdam in goede gezondheid aangetroffen

De politie Rotterdam vraagt om uit te kijken  naar de 12-jarige Ilayda. Ze vertrok woensdagmiddag op de fiets vanuit school in Barendrecht richting haar huis in Rotterdam-Zuid, maar is daar niet aangekomen. Mensen die haar hebben gezien of meer weten worden verzocht om contact op te nemen met de politie op 0900-8844.

Update donderdag 15 oktober 1045 uur 

Eerdere berichten

Op een Facebook groep liet haar moeder de volgende oproep plaatsen.

Kayıp aranıyor ❗️

Rotterdam Zuid / Barendrecht

❗❗Vermist❗❗Op verzoek van haar moeder dit bericht. Sinds vanmiddag is Ilayda vermist vanaf Focus beroepsacademie Barendrecht. Zij was om 13:20uur uit en zou gelijk naar huis gaan richting de Slinge, Zuidwijk. Om 13:30uur is gezien dat zij terug de school in liep en om 15:30uur is er via Teams voor het laatst contact met haar geweest. Ook toen gaf zij aan naar huis te gaan. Om 15:50uur is zij voor het laatst online geweest via teams. Zij is echter niet meer thuis gekomen! Wie heeft haar sindsdien nog gezien of gesproken?
Zij droeg vandaag een zwarte hoofddoek, een paars mondmasker en gehaakt zwart vest. Ze was op de fiets.

FOK! Wat een weer: Wolkenvelden en vrijwel overal droog

Vandaag blijft het in het zuidoosten bewolkt, elders kan in de loop van de dag af en toe de zon doorbreken. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 9°C in Zuid-Limburg tot 12°C in het noorden en westen. De noord- tot noordoostenwind is zwak tot matig, in het Waddengebied matig tot vrij krachtig.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt. Het blijft droog. In opklaringen kan het afkoelen naar 2°C met lokaal vorst aan de grond, onder bewolking wordt het niet kouder dan 7°C. Er staat een zwakke, aan zee en op het IJsselmeer matige noord- tot noordoostenwind.

Vrijdag overdag begint met vrij veel bewolking, maar in de loop van de dag breekt de zon op een aantal plaatsen door. Het blijft droog. De temperatuur loopt op naar ongeveer 12°C. De wind is zwak tot matig uit noord tot noordoost. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Herfst....
Herfst, Paddo's!

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Utrechter aangehouden in onderzoek naar witwassen

De FIOD heeft gisteren een 44-jarige man uit Utrecht aangehouden, die wordt verdacht van witwassen. Zijn woning in Utrecht en een bedrijfspand in Schiedam zijn doorzocht. Daarbij is onder andere beslag gelegd op fysieke en digitale administratie en een PGP-telefoon.

De FIOD kwam de 44-jarige Utrechter op het spoor nadat hij zijn woning had laten verbouwen door een woninginrichter waarnaar al een strafrechtelijk onderzoek liep. Het vermoeden is dat de Utrechter voor ruim 160.000 euro zijn huis heeft laten verbouwen en dit met crimineel geld heeft betaald. De herkomst van het geld is onduidelijk.

Volgens zijn aangiften inkomstenbelasting zou hij een dergelijke verbouwing nooit kunnen betalen. Mogelijk beschikt de verdachte ook over onroerend goed in het buitenland. De woninginrichter wordt er overigens van verdacht van verschillende klanten contante betalingen te hebben ontvangen en daarbij de wettelijke maatregelen om witwassen te voorkomen niet heeft nageleefd.

Beide onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Ook bijdragen aan FOK!? Join the crew!

Giro: Etappe 12 - De Nove Colli

Het was niet de meest boeiende rit ooit, de elfde etappe van de Giro d'Italia. Vandaag wordt het in theorie in elk geval wel anders, want van vlakke kilometers is maar weinig sprake.

De heren rijden een behoorlijk fors rondje van 204 kilometer, met start en finish in Cesenatico, de plaats waar Marco Pantani jarenlang woonde en dat gaan we vandaag merken ook. Een stuk of acht serieuze heuvels staan op het programma, vijf daarvan leveren bergpunten op.

We verwijzen door naar de voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier voor een uitgebreide omschrijving en een prima stukje wielerhistorie - we volgen vandaag het parcours van de Nove Colli, schijnbaar, een grote toeristische wielerrit.

De etappe start iets na elf uur, Eurosport is er tegen half één pas bij. De finish staat weer op de min of meer vaste tijd op de planning, grofweg tussen kwart over vier en kwart voor vijf.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Militaire zorgverleners verlichten druk op ziekenhuizen Nederland

Ongeveer 100 militaire zorgmedewerkers gaan landelijke specifieke COVID-zorg bieden via het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Met de hulp van Defensie kan het UMC Utrecht hierdoor 26 extra patiënten opvangen, waardoor het ook COVID-patiënten kan overnemen van ziekenhuizen die tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen. Begin volgende week moet de militaire steunverlening operationeel zijn.

De steunverlening vanuit Defensie op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bestaat uit militair artsen, algemeen militair verpleegkundigen en coördinerend personeel. 400 Geneeskundig Bataljon van de Landmacht levert het gros van de militairen.

Handen aan het bed
Op dit moment is het grootste knelpunt binnen ziekenhuizen de ‘handen aan het bed’ voor COVID-patiënten die niet op de IC-afdeling liggen. De inzet van Defensie vergroot deze capaciteit. Het Landelijke Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) coördineert de verdeling van COVID-patiënten tussen de Nederlandse ziekenhuizen.

Tweede afdeling
Door de steun vanuit Defensie kan het UMCU een tweede afdeling voor specifieke COVID-zorg openen. De totale capaciteit wordt hiermee uitgebreid van 26 naar 52 bedden. Vandaag zijn de eerste 10 militairen gestart met de aanvullende training in het UMC Utrecht. Regulier ziekenhuispersoneel en militaire zorgverleners werken straks zij-aan-zij op beide afdelingen.

Lessons learned
Op basis van de eerdere ervaringen van dit jaar bereidt Defensie het personeel goed voor op de samenwerking. Daarom verzorgt het UMC Utrecht op dit moment een training voor de militaire zorgverleners. Vanaf begin volgende week moeten de militairen in het UMCU operationeel zijn om zorg te kunnen bieden aan COVID-patiënten vanuit ziekenhuizen in Nederland die tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen.

Defensie ondersteunde in de periode van 11 maart tot en met 1 juli 2020 de civiele autoriteiten in de strijd tegen het coronavirus. Nu het aantal besmettingen weer toeneemt, krijgt Defensie opnieuw verzoeken vanuit het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) om bijstand.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Poema beschermt haar jongen; achtervolgt jogger 6 minuten in Utah

Terwijl hij in  de Slate Canyon te Utah aan het joggen was, kwam Kyle Burgess (26) een aantal baby poema's tegen. Hij besloot een filmpje van de baby poema's te maken.

Net nadat Kyle zijn camera aanzette, kwam er een volwassen poema uit de dichte bebossing te voorschijn.

'Ik deed drie of vier stappen, en ik zag mama poema,' vertelde Kyle. 'Ze gromde gek. Ik begon als een gek achteruit te gaan. Ik rende gewoon achteruit."

Gedurende de daaropvolgende zes minuten achtervolgde de moeder poema hem terwijl hij achteruit het pad opliep, in een poging zowel te ontsnappen als de poema nauwlettend in de gaten te houden bleef Kyle filmen.

Kyle Burgess, die opgroeide in Utah, probeerde kalm te blijven en hield een "monoloog" binnen gehoorsafstand van een dier dat hem niet kon begrijpen, maar wel zijn hele leven kon veranderen.

De geschrokken jogger zegt achteraf "Als ze me wilde uitschakelen, had ze dat absoluut kunnen doen."

De volledige (ruwe) opname van Kyle Burgess

Man (20) gearresteerd op Schiphol wegens dragen groot mes

Op Schiphol Plaza is vanavond  een 20 jarige man uit Amsterdam gearresteerd. Hij trok de aandacht van de aanwezige marechaussees en werd hierdoor aangesproken. Toen de man werd gefouilleerd door de marechaussees, troffen zij onder zijn jas een groot mes aan. De man gaf aan onderdeel te zijn van een drillrapgroep.


Duitsland: KSK-soldaat nog niet vrijgepleit van rechts-extremisme

De politieonderzoeken in de procedure tegen een  Kommando Spezialkrafte (KSK ) -soldaat uit Saksen (Duitsland), in wiens tuin illegale wapens en explosieven zijn gevonden, zijn afgerond. De zaak heeft verstrekkende gevolgen voor de Duitse speciale militaire eenheid.

Het komt niet vaak voor dat de politie met een graafmachine een woonwijk in gaat. Dit gebeurde in de maand mei in het kleine stadje Collm in Noord-Saksen. Het Sachsische Landeskriminalamt (LKA) groef een goed onderhouden tuin overhoop. De nationale recherche was op zoek naar meer verborgen wapens, nadat ze de dag ervoor al het nodige aan wapens hadden aangetroffen. In de bijbehorende eensgezinswoning woonde Philipp S., 45 jaar oud, sergeant majoor van het Duitse leger , lid van het KSK. Op 13 mei arresteerden de nationale recherche de elitesoldaat. Ze hadden verschillende dozen met wapenmaterieel in zijn tuin in Collm ontdekt. De dozen bevatten een in Polen gemaakte Kalashnikov, enkele duizenden stuks munitie en in totaal twee kilo explosieven.

Duits  militaire inlichtingendienst gaf de waarschuwing af
Der Militarische Abschirmdienst (MAD) heeft de Saksische politie in februari op de hoogte gesteld van de verdenkingen tegen Philipp S. MAD liet de politie weten dat er een vermoeden bestond dat de soldaat illegale wapenopslagplaatsen had aangelegd. Bovendien dat ze S. ervan verdachten een rechtsextremist te zijn.

De zaak zorgde voor veel opschudding en had verstrekkende gevolgen voor de KSK. Nadat de wapens in Collm waren aangetroffen, besloot minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) de gehele 2e compagnie van de KSK te ontbinden. In deze eenheid waren de afgelopen jaren te veel rechts-extremistische voorvallen geweest. De minister beloofde een "stalen bezem" door de Duitse krijgsmacht heen te halen om actie te ondernemen tegen extreemrechtse activiteiten - en gaf onmiddellijk het bevel tot hervorming van de KSK.

Politieonderzoek is beëindigd
Philipp S. zit nog steeds in hechtenis. Volgens informatie van de Duitse omroepen NDR en WDR is het politieonderzoek nu tot een einde gekomen. Philipp S. zal vermoedelijk worden aangeklaagd voor het illegaal bezit van wapens en explosieven. Het bevoegde parket in Dresden moet de komende weken beslissen of er een aanklacht wordt ingediend. 

De onderzoekers gaan er nu van uit dat S. de beschikking  had over wapenmaterieel, dat grotendeels van het Duitse leger afkomstig is. Er zijn geen aanwijzingen waarvoor de soldaat de wapens en de explosieven wilde gaan gebruiken. Volgens de rechercheurs is er ook geen bewijs van enig rechtextremistische terroristische bedoelingen. Zijn vermeende rechts-extremistische ideeën speelden dan ook maar een bijrol in het politieonderzoek. 

In het huis en de tuin van de elitesoldaat ontdekten de Saksische rechercheurs niet alleen de wapenkisten in verschillende ondergrondse schuilplaatsen, waaronder aanvalsgeweren, munitie en twee kilo van het zeer explosieve PETN, maar ook andere wapens en wapenonderdelen. Er werden onder meer de de huls van een afgeschoten bazooka, rook- en oefengranaten, een geluiddemper, mes en een telescopische wapenstok gevonden.

Uiterst rechtse media gevonden
Daarnaast werden verschillende boeken, notitieboekjes en ansichtkaarten met nazi-motieven in beslag genomen, zoals een SS-liedboek, vier nummers van het tijdschrift "Nation und Europa", veertien nummers van "Der Freiwillige", een tijdschrift voor voormalige leden van de Waffen-SS , en overhemden van Thor Steinar, een populair kledingmerk onder rechtsextremisten.

De rechercheurs hebben inmiddels verschillende gsm's en laptops van Philipp S. onderzocht en kwamen  chatberichten tegen die suggereren dat de KSK-soldaat  een extreemrechtse overtuiging heeft. De 45-jarige sergeant majoor zou in extreemrechts taalgebruik met andere elitesoldaten hebben gecommuniceerd en bijvoorbeeld de letter 's' werd verschillende keren vervangen door de SS-runen.

Volgens de MAD, is Philipp S. aanwezig geweest bij het afscheidsfeest voor KSK compagniescommandant Pascal D. op 27 april 2017 , die ook onder de aandacht ligt als gevolg van extreemrechtse activiteiten. Er wordt verteld dat er extreemrechtse rock is gespeeld op het genoemde afscheidsfeest, er zouden varkenskoppen zijn gegooid en Hitler-groeten zijn gebracht. Daaardoor is de verdenking dat Philipp S. rechts-extremistisch gedrag vertoonde , verder toegenomen.

Tot nu toe zijn er geen rechts-extremistische contacten ontdekt
Volgens de betrokken rechercheurs zijn er tot nu toe geen contacten van Philipp S. met het extreemrechtse circuit bewezen. Er is ook nog geen bewijs gevonden dat de soldaat enige hulp heeft gekregen van iemand buitenaf om zijn illegale wapenvoorraad bij elkaar te krijgen.

Er wordt echter nog steeds nadrukkelijk gezocht naar mogelijke handlangers binnen de krijgsmacht die munitie of explosieven hebben gestolen - of de diefstal hebben verdoezeld. Volgens de MAD zouden er aanwijzingen zijn dat de gevonden explosieven in 2015 mogelijk zijn gestolen tijdens een oefening met explosieven. In de registratie van explosieven die na elk gebruik worden bijgewerkt had een afwijking opgemerkt moeten worden.

Bij het uitlezen van de mobiele telefoon van Philipp S. vonden de onderzoekers een verbinding met de rechtse preppergroep "Nordkreuz" - maar deze verbindingen zouden alleen indirect zijn geweest. De telefoonnummers van twee politieagenten en de exploitant van een schietbaan in Mecklenburg-Vorpommern werden gevonden in de contactenlijst van de mobiele telefoon en in gedeelde chatgroepen. Alle drie de mensen zouden contact hebben gehad met Marco G., ex-politieagent en oprichter van "Nordkreuz" , die veroordeeld is voor het illegaat bezit van  wapens en oorlogstuig.

Openstaande vragen
Ongeacht de komende aanklacht tegen Philipp S. door het parket in Dresden, zijn de MAD en de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (Bundesamt fur Verfassungsschutz- BfV) nog steeds bezig om helder te krijgen wat er allemaal meespeelt in deze zaak en wie er mogelijk bij betrokken zijn.

De MAD is in deze kwestie al twee keer eerder in verlegenheid gebracht: eerst was er zware kritiek omdat de MAD de binnenlandse inlichtingendienst niet had geïnformeerd over de aanstaande huiszoekingen en de daarop volgende arrestatie van Philipp S. in Collm. Vervolgens moest de MAD toegeven dat een van haar eigen medewerkers waarschijnlijk dienstgeheimen - namelijk informatie over de interne onderzoeken naar Philipp S. - aan andere KSK-leden had onthuld. Twee van deze soldaten worden door de MAD inmiddels gezien als mogelijke aanhangers van rechts-extremisme.

De avond voor zijn arrestatie, zo bleek uit de analyse van gegevens op laptop, tablet en gsm, zou Philipp S. op internet hebben gezocht naar welke rechts-extremistische symbolen strafbaar zijn. Waarom hij ernaar zocht, kan alleen door Philipp S. zelf worden beantwoord. Maar tot nu toe zwijgt hij.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.