FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 oktober 2020

Biden geeft toe: 'wij hebben beste organisatie voor kiezersfraude'

Met nog geen twee weken tot de Amerikaanse verkiezingen heeft kandidaat Joe Biden weer eens een stukje deep state geopenbaard. Waar zijn Democratische Partij vooral het stemmen-via-de-post stimuleert, is president Donald Trump bezorgd dat dit stemfraude in de hand kan werken.

Fraude of niet, zeker is dat er meer stemmen als 'ongeldig' benoemd zullen gaan worden.

Toch heeft Biden de kiezers weer laten twijfelen met een verrassende uitspraak. Biden zegt het toch echt. Voor de camera's. Geen ontkennen meer aan.

"We bevinden ons in een situatie waarin we hebben samengewerkt ... en jullie deden het voor onze admi ... de president, Obama's regering daarvoor, we hebben nu, denk ik, de meest uitgebreide organisatie voor kiezersfraude in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek samengesteld", aldus Biden.

IndyCar-seizoen afgesloten met spectaculaire finale, pech Van Kalmthout

In de straten van St Petersburg in Florida is zondag het seizoen in de IndyCar Series afgesloten. In maart zou het seizoen er zoals gebruikelijk beginnen, maar dat werd op de vrijdag van het raceweekeinde afgeblazen, gevolgd door een lange COVID-19-pauze. Het seizoen kwam toch op gang en in St Petersburg stond zondag dan de beslissing op het programma.

Polesitter Will Power en Alexander Rossi begonnen vooraan, voor Colton Herta en James Hinchcliffe en met Rinus van Kalmthout - kersvers Rookie of the Year - op de negende stek. Die posities veranderden in de eerste ronden allemaal niet, maar na een handvol ronden viel Power na een fout drie plekken terug.

Van Kalmthout kwam na dik tien ronden vrij vroeg binnen om de zachte banden in te ruilen voor hardere exemplaren, het gros van de andere coureurs volgde een ronde of twintig later voor de omgekeerde switch. Zo kwam Van Kalmthout, die erg lekker op dreef was, wel naar de vierde plek, hoewel hij dan ook weer de tweede stop begon te naderen.

Na een kleine veertig ronden viel Power definitief weg, wat een caution veroorzaakte. Een paar man kwam een tweede pitstop maken, maar het ging daarbij niet om de voorste heren. Rossi vertrok als leider bij de herstart, die een paar ronden duurde: Santino Ferrucci parkeerde zijn auto in de bandenstapen en zorgde voor een nieuwe caution.

Tijdens deze caution moest Van Kalmthout wel binnen komen, de eerste twaalf deden dat allemaal niet en dus zakte hij flink weg. Gelijk bij de herstart ging het wéér fout: achterin het veld probeerde Supercars-grootheid en IndyCar-debutant Scott McLaughlin een ietwat enthousiaste aanval te plaatsen, waardoor hij in de rondte ging en tegen Van Kalmthout op reed, einde verhaal voor McLaughlin en veel achterstand voor de Nederlander.

Met Rossi, Herta, Hinchcliffe en Josef Newgarden voorop konden we dan eindelijk weer racen. Scott Dixon reed op plek zes en dat was ruim voldoende voor de titel, ook als concurrent Newgarden zich naar plek één op zou werken. Marco Andretti was ondertussen ook lekker bezig: hij had wél een tweede stop gemaakt en schoof van plek twaalf rap door naar de achtste stek.

Herta verloor op tweederde van de race een plek na een remfout, Newgarden kwam vanaf plek vier als eerste topper binnen voor zijn in principe laatste stop. Rossi en vervolgens Hinchcliffe en ook Herta volgden, maar met dertig ronden te gaan volgde een caution: Rossi, de grootste kanshebber op de zege, ging in de fout, dook de rondte in en zag zijn race tot een treurig einde komen.

Kort na de volgende herstart ging het ook alweer fout: Takuma Sato tikte Andretti's band lek, waarna Andretti - die om de 22e plek in het kampioenschap en dus anderhalf miljoen dollar streed - in de banden eindigde. Hinchcliffe, rijdend op plek twee, spinde terwijl de caution er al was en reed bij het betreden van de baan als een ware amateur zijn voorvleugel kapot op Jack Harvey.

Alex Palou reed bij de herstart ineens op kop, maar Newgarden ging met een geweldige actie naar de leiding, zijn enige kans om de titel nog te pakken - hoewel Dixon dan nog wel een plek of zeven terug moest vallen. Het groen duurde ongeveer een rondje, daarna reed Oliver Askew zijn auto de bandenstapel in en kon de gele vlag alweer gezwaaid worden.

Dat het wat cautions betreft een beetje uit de hand begon te lopen werd duidelijk gemaakt door oud-coureur Oriol Servia, tegenwoordig bestuurder van de safety car: de Spanjaard gaf aan dat er niet genoeg brandstof meer in zijn bolide aanwezig was en parkeerde de fraaie Honda maar langs de baan aan het einde van de pitstraat.

Met zeventien ronden te gaan werd het groen dan weer gezwaaid met Newgarden, Herta en Dixon voorop, hoewel Pato O'Ward gelijk voorbij Dixon ging. De Mexicaan was geweldig op dreef, passeerde ook Herta en viel Newgarden aan, terwijl Herta zich verremde en tien plekken inleverde. O'Ward kon zijn aanval niet plaatsen en zo reed Newgarden langzaam maar zeker weg.

Eindelijk bleef het even rustig en Newgarden reed naar de overwinning, voor O'Ward en Dixon, die daarmee maar liefst voor de zesde keer gekroond werd tot IndyCar-kampioen.

Verstappen: "We staan weer op het podium, dus dat is prima"

Max Verstappen werd vandaag derde bij de Grand Prix van Portugal, een verdiende plek zo noemt hij het zelf. Na een hectische openingsfase pakte Verstappen de derde plek en hij stond die de rest van de race niet meer af.

"De start was wel redelijk oké. Het regende een beetje, dus er was erg weinig grip en het was lastig om de auto op de baan te houden. Het was moeilijk om temperatuur in mijn banden te krijgen en ik wilde ook niet teveel risicio nemen, want ik wist wel dat wij sneller waren dan Charles Leclerc bijvoorbeeld. Ik probeerde uit de problemen te blijven, maar ik had een klein contact met Sergio Perez. Hij gaf mij te weinig ruimte dus hij schakelde zichzelf uit. Gelukkig had ik geen schade", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Toen alles weer gesetteld was en we temperatuur in de banden hadden, haalde ik de McLaren’s in, die erg veel grip hadden in de eerste ronde. Daarna reed ik mijn eigen race. Op een gegeven moment gingen de zachte banden eraan. De linkervoorband was op en daarmee verlies je rondetijd. Toen ik uiteindelijk op de medium compound banden reed, hadden we een goede snelheid, maar het gat was al zo groot dat ik niet veel meer kon doen", zo vult Verstappen aan.

Mercedes had een andere bandenstrategie dan Red Bull maar volgens Verstappen maakte dat uiteindelijk weinig uit. "De Mercedessen reden op de harde band, maar die band was niet geweldig. De medium band was de beste band, dus het had niet veel verschil gemaakt als ik op de medium compound banden was gestart, want dan had ik tijd verloren op de harde banden. Over het algemeen zijn we dus gefinisht waar we verdienden te finishen. We staan weer op het podium, dus dat is prima."

Volg live de aankomst van de laatste Boeing 747-400 KLM op Schiphol

Vanavond rond half negen landt voor de laatste maal een Boeing 747-400 Combi van KLM op Schiphol. 

Dit is dan de laatste van de drie Boeings 747-400 Combiś van KLM die zullen worden klaargemaakt voor verkoop of sloop. De afgelopen maanden zijn deze Boeings nog ingezet voor het transport van medische hulpmiddelen vanuit China naar Schiphol. Afgelopen vrijdag is de eerste Boeing geland, vandaag landt de 21-jarige 'City of Vancouver' rond 16.30 uur, de 20-jarige 'City of Shanghai' wordt vanavond rond 20.30 uur verwacht op Schiphol.

De laatste landing is live te volgen op de Facebookpagina van NH Nieuws en het YouTube kanaal van NH Airtime.

Spotters zijn niet welkom
De spottersplaatsen rondom Schiphol zijn vandaag op last van de gemeente Haarlemmermeer gesloten. Men verwacht veel vliegtuigspotters die deze laatste landing live willen meemaken. In de veiligheidsregio Kennemerland geldt echter het hoogste COVID-19 risico niveau (zeer ernstig) dus wil men drukte voorkomen. Rondom Schiphol zal er op deze maatregel gehandhaafd worden door de Koninklijke Marechaussee, politie en boa's.

  

Bendsneyder grijpt nét naast Moto2-punt in saaie race, Lowes pakt WK-leiding

De Grand Prix van Teruel in de Moto2 is niet bepaald een fenomenale race geworden. Op het asfalt van Motorland Aragon gebeurde na de eerste ronde niet zovee, Bo Bendsneyder deed eindelijk weer eens een beetje aardig mee.

De race ging van start met Sam Lowes, Jorge Navarro en Remy Gardner op de eerste rij en WK-leider Ena Bastianini op plek zes. Lowes kende een topstart, Fabio di Giannantonio kwam er achteraan, maar kon de Brit aanvankelijk niet bijbenen.

Bo Bendsneyder vertrok zowaar van de tiende plek en hield in de eerste ronden keurig stand rond die positie. Voorin hadden zowel Lowes als Di Giannantonio en gat achter zich, Bastianini voerde de strijd om plek drie voornamelijk tegen Gardner en Bendsneyder zakte langzaam wat weg.

Daarmee was alles over de race eigenlijk ook wel gezegd, er gebeurde bijzonder weinig verder. Lowes pakte zijn derde opeenvolgende zege én nam de leiding in het WK over van Bastianiani, die als derde finishte, achter Di Giannantonio. Bendsneyder eindigde als zestiende en greep zo met één plek naast zijn eerste puntje sinds de seizoensopening.

Random Pics van de Dag #137

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Agent overleden na ernstige aanrijding in Nuenen

Op de A270 bij de afrit Nuenen deed zich gisteren rond 23.00 uur een ernstige aanrijding voor tussen een auto en twee politieagenten. Beide agenten en de automobilist raakten daarbij gewond. Een van de agenten, een 28-jarige man, bezweek helaas aan zijn verwondingen. De andere agent, een vrouw van 35 jaar, en de 36-jarige bestuurder van de auto zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Uit oogpunt van objectiviteit wordt zowel het technisch als tactisch onderzoek uitgevoerd door andere eenheden. Beide agenten bevonden zich tijdens de aanrijding buiten hun dienstauto. Voorlopige onderzoeksbevindingen van onder meer de Afdeling Verkeers Ongevallen Analyse wijzen er op dat het hier om een noodlottig ongeval lijkt te gaan.

Aanleiding
Na afloop van een melding reden beide agenten op zaterdag 24 oktober rond 23.00 uur in hun dienstauto terug naar het politiebureau in Helmond waar zij beiden werkzaam zijn. Op de rijbaan zagen zij een kennelijk aangereden dier liggen. De agenten brachten hun dienstauto tot stilstand om het dier van de weg te verwijderen zodat het geen verkeersonveilige situaties kon veroorzaken. Op het moment dat de agenten zich buiten hun dienstauto bevonden om het dier te verwijderen ontstond een aanrijding tussen een achteropkomende auto die uit de richting van Eindhoven kwam.

Vervolg
Door diverse directe collega´s en overige hulpdiensten werd eerste hulp verricht, maar alle hulp mocht uiteindelijk helaas niet meer baten. De 28-jarige politieman uit Asten was dusdanig ernstig gewond dat hij aan zijn verwondingen overleed. De 35-jarige politievrouw is overgebracht naar een ziekenhuis en daar behandeld aan haar verwondingen. Zij heeft het ziekenhuis vandaag verlaten.

De automobilist die ook betrokken was bij de aanrijding is een 36-jarige man uit Helmond. Hij is in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen en is weer thuis. Uit onderzoek is gebleken dat er geen sprake was van het gebruik van alcohol of drugs. De man is formeel aangemerkt als verdachte. Hij wordt nog verhoord over zijn betrokkenheid bij de aanrijding. Het onderzoek moet uitwijzen of hem iets te verwijten valt.

Technisch en tactisch onderzoek
Uit oogpunt van objectiviteit is het technisch sporenonderzoek naar de toedracht van de aanrijding uitgevoerd door een specialist van de afdeling Verkeers Ongevallen Analyse van de politie Limburg. Vanuit dezelfde overwegingen is het tactisch onderzoek, zoals het horen van getuigen en onderzoek naar mogelijke camerabeelden, ondergebracht bij de Dienst Infra van de politie Zeeland – West Brabant. De uiteindelijke onderzoeksresultaten van beide onderzoeksvormen zullen naar verwachting pas op zijn vroegst over enkele weken volledig afgerond zijn

Uitslag RKC Waalwijk - Feyenoord

Feyenoord is inmiddels bijna een jaar ongeslagen in de Eredivisie, vrolijk van de resultaten van de laatste weken zal het niet worden. Een week na het gelijkspel tegen Sparta speelde het nu tegen RKC Waalwijk weer gelijk, het werd 1-1.

Feyenoord begon goed aan de wedstrijd en dat leverde kansen dankzij afstandsschoten van Diemers,Berghuis en Toornstra maar deze gingen er niet in. Gaandeweg de eerste helft kwam RKC beter in de wedstrijd, gescoord werd er voor rust echter niet.

Na rust was het de thuisclub die op voorsprong kwam dankzij Ngonge. Feyenoord kwam langzij dankzij Jorgensen, maar dat was ook direct zijn laatste actie van de wedstrijd. De aanvaller moest geblesseerd naar de kant. RKC kwam na de 80 minuten wederom op voorsprong dankzij John, maar Feyenoord slaagde er nog in een nederlaag af te wenden, Haps bepaalde de eindstand op 2-2.

RKC Waalwijk

2 - 2

Feyenoord

 50' Ngonge
 80' John
   62' Jörgensen
 84' Haps
 
 Gele kaart: Bakari, Tahiri, (RKC Waalwijk), Kökcü, Spajic, (Feyenoord)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Bakari
Meulensteen
Touba
Wouters
Anita
Tahiri (Azhil/77)
Olsak (Stokkers/88)
Ngonge (Daneels/71)
Damascan (John/71)
Sow (v.d.Venne/88)
  Bijlow
Nieuwkoop (Geertruida/46)
Spajic
Senesi
Haps
Teixeira (Jörgensen/34
Conteh/62)
Toornstra
Kökcü (Wehrmann/81)
Berghuis
Linssen (Narsingh/46)
Diemers

F1: Uitslag Grand Prix van Portugal

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Portugal op zijn naam geschreven. De Britse Formule 1-coureur won met ruime voorsprong op Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas en Max Verstappen. Charles Leclerc was de enige andere coureur die niet op een ronde werd gezet.

Hamilton begon op het circuit van Portimao van poleposition. De Brit was goed weg, voor Verstappen en Bottas. Laatstgenoemde zette een blok, waardoor Verstappen wijd ging en de goed gestarte Sergio Perez naast zich wist. De Mexicaan gaf zichzelf en de Nederlander niet genoeg ruimte, waarna een botsing volgde. Perez spinde, terwijl Verstappen enkele plekken verloor.

De baan was iets nat geworden door wat spatjes regen, wat ervoor zorgde dat de coureurs die op de mediums gestart waren naar grip zochten. Dit gaf Carlos Sainz de mogelijkheid om naar voren te stormen, terwijl Hamilton zijn plek aan Bottas verloor. Niet veel later moest de Fin zijn eerste plek aan Sainz afstaan. Ook Kimi Räikkönen stormde naar voren, maar verder dan plek zes kwam de Fin niet, omdat Verstappen de deur dicht hield.

Nadat de baan droger werd en de banden op temperatuur kwamen werd de orde snel hersteld: Sainz, zijn McLaren-teamgenoot Lando Norris en Räikkönen zakten langzaam terug. Vooraan pakte Hamilton na twintig rondjes Bottas om vervolgens aan de horizon te verdwijnen. Daarachter kon Verstappen niet aanhaken en de Nederlander zag Leclerc langzaam maar zeker dichterbij komen.

Verstappen was na ruim 25 ronden de eerste van de toppers die stopte. De anderen gingen pas ver over de helft van de race nieuw rubber halen, omdat hun mediums lang goed bleven. Dit zorgde ervoor dat er vooraan weinig spanning was. Verder naar achteren was dit wel anders. Achter de top vier waren soms fraaie gevechten te zien waarbij coureurs bochten lang naast elkaar reden in de strijd om de posities.

Perez was vanuit het achterveld opgeklommen naar plek vijf, maar de Mexicaan moest in de slotrondes Pierre Gasly en Sainz nog laten gaan, om zo zevende te worden achter Hamilton, Bottas, Verstappen, Leclerc, Gasly en Sainz. Esteban Ocon pakte na een hele lange eerste stint plek acht, voor Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel die het laatste punt mee naar huis nam.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 L. Hamilton Mercedes 1:37:52.420
2 V. Bottas Mercedes +25.592
3 M. Verstappen Red Bull +34.508
4 C. Leclerc Ferrari +1:05.312
5 P. Gasly AlphaTauri +1 ronde
6 C. Sainz Jr. McLaren +1 ronde
7 S. Pérez Racing Point +1 ronde
8 E. Ocon Renault +1 ronde
9 D. Ricciardo Renault +1 ronde
10 S. Vettel Ferrari +1 ronde
11 K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
12 A. Albon Red Bull +1 ronde
13 L. Norris McLaren +1 ronde
14 G. Russell Williams +1 ronde
15 A. Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
16 K. Magnussen Haas +1 ronde
17 R. Grosjean Haas +1 ronde
18 N. Latifi Williams +2 ronden
19 D. Kvyat AlphaTauri +2 ronden
DNF L. Stroll Racing Point +15 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 256
2 Valtteri Bottas Mercedes 179
3 Max Verstappen Red Bull 162
4 Daniel Ricciardo Renault 80
5 Charles Leclerc Ferrari 75
6 Sergio Perez Racing Point 74
7 Lando Norris McLaren 65
8 Alex Albon Red Bull 64
9 Pierre Gasly AlphaTauri 63
10 Carlos Sainz Jr. McLaren 59
11 Lance Stroll Racing Point 57
12 Esteban Ocon Renault 40
13 Sebastian Vettel Ferrari 18
14 Daniil Kvyat AlphaTauri 14
15 Nico Hülkenberg Racing Point 10
16 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 3
17 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 2
18 Romain Grosjean Haas 2
19 Kevin Magnussen Haas 1
20 Nicholas Latifi Williams 0
21 George Russell Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 435
2 Red Bull 226
3 Racing Point 126
4 McLaren 124
5 Renault 120
6 Ferrari 93
7 AlphaTauri 77
8 Alfa Romeo 5
9 Haas 3
10 Williams 0

Izagirre klimt naar ritzege in Vuelta, Carapaz neemt de leiderstrui over van Roglic

Ion Izagirre heeft de zesde etappe in de Vuelta op z’n naam geschreven. De 31-jarige Bask won na goed voorbereidend werk van z’n broer Gorka de bergetappe naar Aramón Formigal vanuit een vroege vlucht. Primoz Roglic verloor in de bergetappe zijn rode leiderstrui aan Richard Carapaz.

Daags voor de rustdag stond er in de Vuelta opnieuw een finish bergop op het menu. De zesde etappe zou normaal gezien aankomen op de Tourmalet, maar vanwege de coronamaatregelen ging die rit niet door en besloot de organisatie om de zesde rit op de Aramón Formigal te leggen.

Vroeg in de etappe reed er een grote kopgroep van 23 renners weg. In het peloton nam Jumbo-Visma snel de controle, maar het verschil naar de kopgroep liep toch op na meer dan vier minuten. Op dertig kilometer van de streep opende Gorka Izagirre de aanval in de kopgroep. De Bask reed een lange tijd een halve minuut voor op zijn vroege metgezellen, en pas op zeven kilometer werd hij teruggehaald. In die tussentijd had Ion Izagirre niks hoeven doen in de achtervolging en daar profiteerde de Bask van, want op drie kilometer liet hij iedereen achter zich op de steile slotkilometers en pakte de winst in de zesde etappe.

Ook in het klassement werd er verschil gemaakt op de slotbeklimming, maar voordat de klassementsrenners aan de slotklim waren was er al een hoop gemaakt. In de afdaling op de voorlaatste beklimming had Ineos opeens de leiding in het peloton genomen en dat zorgde voor resultaat, want na de afdaling was er niet meer van Jumbo-Visma in het peloton te bekennen. Klassementsleider Primoz Roglic moest zelf in de achtervolging en zou wel weer de aansluiting vinden bij de voorste in het peloton, maar verspeelde daarbij wel onnodige krachten.

Op de slotklim moest Roglic dan ook passen bij een aanval van Richard Carapaz. De Ecuadoriaan wist 43 seconden terug te pakken op de slotklim en is de nieuwe leider in het algemeen klassement. Ook Hugh Carthy en Daniel Martin gingen Roglic voorbij in het klassement.

Gajser loopt uit in WK na winst in Lommel, opnieuw sterk optreden van Bogers

Tim Gajser heeft de MXGP van Lommel gewonnen. De Sloveense motorcrosser won beide races.

Gajser’s grootste concurrent Antonio Cairoli reed in de eerste race naar een derde plaats. In race twee deed de Italiaan het een stuk minder. Door twee valpartijen kwam hij niet verder dan een tiende plaats.

De nummer drie in het WK, de Spaanse KTM-coureur Jorge Prado, stond niet aan de start vanwege een positieve coronatest. Met nog drie MXGP’s te gaan heeft Gajser in de tussenstand van het WK nu 74punten voorsprong op Cairoli.

Bij afwezigheid van Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff was Brian Bogers de beste Nederlander. In de kwalificatie had de Eindhovenaar de beste tijd neergezet. Door een zesde en zevende plaats in de races werd hij zevende in de uitslag van de grand prix.

Uitslag Vitesse - PSV

Vitesse heeft PSV in eigen huis met 2-1 verslagen. Voor PSV, dat Baumgartl, Dumfries, Gakpo en Rosario miste vanwege een coronabesmetting, is dit het eerste verlies van het seizoen.

Naast de vier afwezigen door corona was ook Götze niet van de partij, de Duitser heeft een lichte blessure. Vitesse had in de eerste helft dan ook het overwicht in de wedstrijd. In de 9e minuut bracht Rasmussen Vitesse op voorsprong.

Na rust waren Max en Zahavi dicht bij de gelijkmaker, even later was het verdediger Boscagli die wel de 1-1 maakte. Vitesse kwam dankzij een treffer van Openda weer op voorsprong.

In de blessuretijd kreeg Hendrix ogenschijnlijk een duw in de rug. Scheidsrechter Nijhuis legde de bal op de stip maar na ingrijpen van de VAR werd deze beslissing herroepen en bleef het 2-1.

Vitesse

2 - 1

PSV

 9' Rasmussen
 54' Openda
   50' Boscagli
 
 Gele kaart: Tronstad, Buitink, Dasa, (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: Geen
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dasa
Rasmussen
Bazoer
Doekhi
Wittek (Cornelisse/82)
Tronstad
Huisman (Hajek/60)
Touré
Openda (Buitink/74)
Broja (Darfalou/82)
  Mvogo
Mauro Júnior
Teze
Boscagli
Max
Thomas (Malen/62)
Sangaré
Ihattaren
Hendrix
Madueke (Fein/89)
Zahavi

Uitslag Sparta Rotterdam - Heracles Almelo

Sparta wacht nog altijd op zijn eerste zege van het seizoen. Het speelde vandaag thuis 1-1 gelijk tegen Heracles Almelo.

In de eerste helft was Heracles de betere ploeg en kreeg het kansen via Bakis,  Rente en Vloet maar gescoord werd er niet. Vlak na rust was het Sparta dat wel trefzeker was, Harroui  zorgde met een uithaal voor de 1-0. Een paar minuten later moesten de Rotterdammers met tien man verder toen Auassar rood kreeg wegens trappen.

Het werd duidelijk dat het een lastig karwei zou worden om de 1-0 te verdedigen. Van de Water en Vloet misten nog kansen, maar een volgende kans voor Vloet was wel raak. Heracles was daarna nog enkele keren gevaarlijk en aan de andere kant miste Harroui een kans. Gescoord werd er echter niet meer.

Sparta Rotterdam

1 - 1

Heracles Almelo

 47' Harroui    75' Vloet
 
 Gele kaart: Fortes, D.Duarte, (Sparta Rotterdam), Rente, Kiomourtzoglou, Vloet, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Auassar (53) (Sparta Rotterdam),
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Fortes
Vriends
Beugelsdijk
Pinto
Heylen
Harroui
Auassar
D.Duarte (Meijers/81)
Thy (Emegha/81)
Engels (Mijnans/64)
  Brouwer
Breukers
Rente
Knoester
Hardeveld
Kiomourtzoglou (Burgzorg/74)
Schoofs (Bijleveld/59)
Vloet
De la Torre
Bakis
v.d.Water (Lunding/74)

Geoghegan Hart wint Giro, Kelderman derde

Tao Geoghegan Hart heeft de Giro op zijn naam geschreven. De Brit van Ineos was in de afsluitende tijdrit seconden sneller dan naaste belager Jay Hindley. Voorafgaand aan de etappe was het verschil nihil. Geoghegan Hart reed 18 minuten en 14 seconden terwijl Hindley niet verder kwam dan 18 minuut 53 seconden.

Wilco Kelderman, die tot gisteren de roze trui droeg, eindigde als derde in het eindklassement.

De tijdrit, van Cernusco sul Naviglio naar Milaan over 15,7 kilometer, werd gewonnen door Filippo Ganna. De wereldkampioen, die ook al de beste was in de vorige twee tijdritten deze Giro en een bergrit won, reed de tijdrit in een tijd van 17 minuten en 16 seconden.

Duizenden KiKa-beren op tribunes bij competitieduel SC Heerenveen

De tribunes van het Abe Lenstra-stadion worden zaterdagavond bij de competitiewedstrijd tussen SC Heerenveen en FC Emmen bevolkt door 15.000 knuffelberen.
Met deze actie vragen de stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), SC Heerenveen en geneesmiddelenbedrijf MSD aandacht voor kinderen die kanker hebben. Zo valt te lezen op LC.

De beren in sc Heerenveen tenue zijn te koop bij KIKA berenactie

Update 25 oktober , 15.30 uur

De actie was een groot succes, alle 15.000 beren zijn uitverkocht!

 Eerdere berichten

De KiKa berenactie is een initiatief van geneesmiddelenbedrijf MSD, sc Heerenveen en Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Met deze actie wordt aandacht gevraagd en geld opgehaald voor onderzoek naar kinderkanker.

Geneesmiddelenbedrijf MSD loopt voorop in de strijd tegen kanker en is al 15 jaar partner van KiKa, dat op haar beurt een warme plek heeft bij eredivisionist sc Heerenveen. Samen zochten club, stichting en geneesmiddelenbedrijf een alternatieve manier waarop zij – en heel Nederland – KiKa kunnen steunen tijdens ‘corona’. Samen kwamen ze op het idee om de KiKa-beer een hoofdrol te geven, immers het symbool van steun en liefde voor kinderen in moeilijke tijden.

In de avond van 24 oktober zal het Abe Lenstra stadion gevuld zijn met 15.000 KiKa-beren in sc Heerenveen-shirt, mede mogelijk gemaakt door MSD (Partner van KiKa). Deze exclusieve beren zijn te koop voor €14,95 op www.kikaberenactie.nl (zolang de voorraad strekt). De opbrengst van de beren gaat naar KiKa. Die daarmee belangrijk onderzoek naar kinderkanker financiert. Natuurlijk zijn ook de ‘gewone’ knuffelberen nog steeds verkrijgbaar. Dus iedereen kan een steentje bijdragen aan onderzoek naar kinderkanker.

Suikerhonk in Hoogkerk gesloten vanwege het niet naleven coronamaatregelen

De Veiligheidsregio Groningen heeft het Suikerhonk, een ontmoetingsplek in Hoogkerk, gesloten. Bezoekers hielden onvoldoende afstand.

De Veiligheidsregio meldt dat ‘14 oktober 2020 is gebleken dat in het gebouw en op het terrein van de locatie Suikerhonk Hoogkerk door bezoekers en/of bestuursleden de coronamaatregelen meerdere malen zijn overtreden,’ zo valt te lezen bij het DvhN

 

Politie beëindigt illegaal feest in Amsterdam

De politie heeft vannacht 20 personen beboet en een feestje beëindigd in een pand op de Duivendrechtsekade in Amsterdam.

Rond 1 uur vannacht kwamen er meerdere meldingen binnen van geluidsoverlast. Ter plaatse zagen de agenten een grote groep personen die in het pand aan het feesten waren met versterkt geluid en geen onderlinge afstand. Zowel de organisator als alle feestgangers zijn bekeurd voor het overtreden van de noodverordening.

Uitslag Fortuna Sittard - FC Groningen

Het Eredivisie-duel tussen Fortuna Sittard en FC Groningen is zondag in 1-3 geëindigd. De Limburgers staan na zes wedstrijden nog altijd op nul zeges.

Na een half uur stond FC Groningen al met 0-2 voor. Beide doelpunten werden gescoord door de Noorse aanvaller Larsen. In de tweede helft werd Fortuna-verdediger Angha in het strafschopgebied door Joosten gevloerd. De strafschop werd benut door Seuntjens: 1-2. Tien minuten voor tijd bepaalde Van Hintum uit een vrije trap de eindstand op 1-3. Door de zege handhaaft FC Groningen zich in de subtop.

Fortuna Sittard

1 - 3

FC Groningen

 54' Seuntjens(pen)    6' Larsen
 28' Larsen
 79' v. Hintum
 
 Gele kaart: Tekie, (Fortuna Sittard), Dammers, (FC Groningen)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: Geen
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Angha
Ninaj
R. Janssen
Cox (Rota/46)
Tekie
Seuntjens
Smeets
Flemming
Polter (Hansson/46)
Semedo (Moutoussamy/60)
  Padt
Dankerlui
Dammers
Itakura
v. Hintum
El Messaoudi
Matusiwa
D. v. Kaam (Suslov/90 1)
Joosten (El Hankouri/62)
Da Cruz (Gudmundsson/61)
Larsen (Balk/86)

COVID-19: 10.211 nieuwe besmettingen en 27 doden, totaal 291.254 en 7046

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 10.211 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 291.254 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 110 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 14.553 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Op dit moment liggen er 1660 mensen opgenomen in het ziekenhuis, op de IC verblijven momenteel 512 patiënten.

Er zijn sinds de vorige update 27 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 7046 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Barceló met mogelijke hartproblemen uit Vuelta

Voor wielrenner Fernando Barceló zit zijn tweede grote ronde er na vijf etappes al op. De 24-jarige Spanjaard liet weten zondag niet van start te gaan wegens mogelijke hartproblemen.

Barceló, rijdend voor Cofidis, reed deze week rond in zijn thuisregio Aragón, maar na de etappe van zaterdag kwam hij met een opmerkelijk bericht op Twitter: "Tot mijn spijt zal ik morgen niet meer starten. Volgens de teamarts moet ik medische tests ondergaan om hartproblemen uit te sluiten, nadat ik vandaag last had van tachycardie gedurende de etappe."

Tachycardie komt erop neer dat het hart veel te snel tekeer gaat en kan wijzen op hartproblemen, een vrij logische reden om dan de dag erna niet meer van start te gaan.

Japanse MotoGP-droom spat uiteen in Aragon, WK-strijd blijft spannend

De Grand Prix van Teruel in de MotoGP is iets minder spectaculair geworden dan de geweldige race van vorige week, ook verreden op het asfalt van Motorland Aragon. Er zat wel het nodige drama in, vooral in het begin van de race.

De verrassende Takaaki Nakagami vertrok als eerste Japanner sinds 2004 vanaf poleposition, met Franco Morbidelli en Alex Rins naast zich en Maverick Viñales, Johann Zarco en WK-leider Fabio Quartararo erachter. In het achterveld gingen de Australiër Brad Binder en Jack Miller, beiden al goed voor een overwinning dit jaar, gezamenlijk het grind in.

Nakagami vertrok ijzersterk, maar het duurde niet lang: de druk leek de Japanner teveel te worden en na een paar bochten gleed hij zonder verdere aanleiding onderuit. Morbidelli startte geweldig en pakte na het wegglijden van Nakagami de leiding over, voor Rins, Zarco, Viñales en de nummer twee in het WK, Joan Mir.

Morbidelli had het tempo er lekker in zitten, alleen Rins kon een beetje volgen. Zarco hield knap stand op de Ducati, met Mir en Alez Marquez in zijn nek en dan weer een gat naar een door Viñales aangevoerde groep. Met tien ronden te gaan kwam er een einde aan het heerlijke momentum dat Marquez de afgelopen tijd had: hij eindigde in het grind, als laatste coureur die dit jaar elke ronde had gereden.

Voorin reed Morbidelli zich langzaam los van Rins, die teamgenoot en WK-leider Mir achter zich aan kreeg. Zarco reed nog altijd keurig vierde op zijn oude Ducati, voor Pol Espargaro, Miguel Oliveira, Viñales en Quartararo, die duelleerde met WK-concurrent Andrea Dovizioso. De Italiaan ging daarbij in de fout en zag Aleix Espargaro, Iker Lecuona en Cal Crutchlow langszij komen.

Pol Espargaro reed zch drie ronden voor het einde langs Zarco, broer Aleix Espargaro viel uit: zijn Aprilia gaf de geest. Morbidelli's tweede overwinning kwam niet meer in gevaar, Rins schreef er een tweede plek bij na de zege van vorige week en Mir verstevigde zijn WK-leiding met een derde plek, voor Espargaro, Zarco, Oliveira, Viñales, Quartararo, Lecuona en pas op plek dertien Dovizioso.

Weer fraaie Moto3-race in Aragon, beslissing in laatste ronde

De Grand Prix van Teruel in de Moto3, de tweede opeenvolgende race op Motorland Aragon, heeft weer een typische race opgeleverd voor de jongelingenklasse: veel gevechten, tot in de laatste ronde.

Met Raul Fernandez, Tony Arbolino en Celestino Vietti op de eerste rij sprongen de lichten uit, waarbij Fernandez de leiding behield. Ayumu Sasaki, Gabriel Rodrigo en WK-leider Albert Arenas kwamen naar voren, net als Kaito Toba, maar verder was het typisch Moto3: overal positiewisselingen.

Richting de helft van de race nam Arenas de leiding in handen, voor Toba en Darryn Binder, die weer eens van halverwege de grid naar voren kwam. Jaume Masia kwam zich in de slotfase ook eens voorin melden, hoewel er nog bijzonder weinig over te zeggen viel: met vijf ronden te gaan waren er nog zeker twintig realistische kanshebbers.

Met een hele rits coureurs en Masia voorop begon de slotronde, waarin Arenas weer naar de leiding ging. Negen man reden zich wat los van de rest en Arenas werd vanuit de slipstream te grazen genomen. Masia ging er voorbij en pakte zijn tweede opeenvolgende zege, voor Sasaki en Toba, die beiden ook nog voorbij Arenas slipstreamden.

Fun met Funda #217 - Kleurrijk wonen in Schagen

In Schagen vinden we dit leuke optrekje. Om met de woorden van de makelaar te spreken: "De woning staat in het centrum van Schagen aan de Stationsweg, een straat met een verscheidenheid aan gevels. Achter elke gevel schuilt iets moois en ook hier vindt u een prachtige sfeervolle en kleurrijke woning. De woning is oorspronkelijk gebouwd omstreeks het jaar 1910. De woning is altijd netjes onderhouden en is de afgelopen jaren verduurzaamd en gemoderniseerd met behoud van authentieke details zoals de kamer-en-suite deuren en paneeldeuren." Voor nog geen drie ton kan dit fleurige huis van jou zijn! 

Kleurrijk wonen in Schagen  (Foto: Funda)
Kleurrijk wonen in Schagen (Foto: Funda)

Terugblik op tachtig kilometer lopen - finaleverslag

Vrijdagmiddag kwart voor zes. Vroeg naar bed, stijf van de adrenaline; de wekker zou om 23:00 uur gaan, maar ik werd rond 22:30 wakker. Gedouched, koffie gedronken, live bericht aangepast met de volglink, en om middernacht trok ik de deur achter me dicht. 

Hoe m'n dag is verlopen hebben jullie live kunnen volgen in dit bericht, maar ik ben jullie nog een finaleverslag van de laatste vijftien kilometer schuldig. Op het moment dat ik op de grens van Hilversum bij Ankeveen tegen een omleiding aanliep brak mijn zelfvertrouwen. Baarn ging ik niet meer halen. Ik ging even zitten, om de route her te berekenen en een ander eindpunt te vinden. Dat werd via Ankeveen richting station Hilversum. Inmiddels waren de voetjes toch wat gevoelig aan het worden en ook m'n heupen sputterden wat tegen. Van opgeven wilde ik echter niks weten. 

Doordat ik in Amsterdam via een andere (langere) route richting Hilversum ben gelopen, had ik in ieder geval genoeg kilometers op de teller om bij Hilversum de tachtig vol te maken. Ik wist dat harry64 onderweg was om wat te drinken te brengen dus ging het langzaam verder tot ik ineens werd ingehaald door een auto die een paar meter voor me abrupt stopte. Het was Harry zodat ik even warm en uit de wind kon bijkomen. Na een kleine tien minuten was het tijd om door te gaan. 

Door richting Ankeveen. Ik had op de kaart al gezien dat het grotendeels door weilanden en bos zou lopen maar wat me na Ankeveen richting Hilversum te wachten stond was ik niet echt op voorbereid. Ik had  m'n zaklamp in Amsterdam achtergelaten omdat overtollige ballast, maar daar had ik op dat moment ontzettend veel spijt van. De route voerde zo'n vier kilometer door een dodelijk donker bos, en ik had alleen m'n telefoon om het pad bij te lichten. Terwijl ik langzaam vorderde hoorde ik ineens gekuch achter me. Ik schrok me wezenloos en sprong zo'n meter de lucht in. 

Het bleek een oudere man te zijn die lekker op z'n gemakje richting Bussum aan het wandelen was. We raakten aan de praat, was maar een kort gesprekje, maar het hielp me er wel een stuk doorheen. Bij een T-splitsing ging hij links en ik rechts. Hij wees me nog even de beste route. Google-maps zei: linksaf over het fietspad, volgens de man kon ik het beste gewoon rechtdoor lopen, dan kwam ik sneller bij de Provinciale weg. Zo gezegd, niet zo snel gedaan. Nachtblind als ik ben ging het maar langaam. Eindelijk zag ik licht in de verte en op de parkeerplaats bij het bos stond een auto. Er stapte een, voor mij onbekende, vrouw uit die me een zakje met daarin een blikje cola en een snickers gaf. Suikers!! Ik heb geen idee wie het was, maar bij deze nogmaals een dikke dank je wel!!! 

Op de Provinciale weg in Hilversum ging het gestaag weer iets sneller. Ineens passeerde er een auto die afremde en de bestuurder vroeg of ik een taxi nodig had. Het waren PlymouthFury en Jippie die me bij het station zouden opwachten om me naar DrainBamage te brengen. Nadat ik even in de auto had uitgerust met een heerlijk blikje Hertog Jan, ging ik op pad voor de laatste anderhalve kilometer.  Zij bleven achter me rijden zodat ik zodra ik de tachtig had aangetikt, meteen kon instappen. Hoewel ik geen publiek langs de laatste kilometers had verwacht, voelde hun aanwezigheid wel zo. De laatste meters liep ik bijna op vleugels uit en wat was ik opgelucht dat ik het gehaald had. Jippie had nog een cadeautje voor me, een heel lief alpacaknuffeltje en een oorkonde dat ik de tachtig kilometer had gehaald. Zo ontzettend lief gedaan!! 

Nadat ze me bij DrainBamage hadden afgeleverd, die een bos bloemen voor me had gehaald, ben ik na een paar glazen wijn gaan douchen, waar DB me na een half uur slapend onder vandaan heeft getrokken en in bed heeft gestopt. 

Wat een tocht was dit. De fysieke hulp en mentale steun van vele lieve FOK!kers hebben me hier doorheen gesleept. Een FOK!ster die van FOK!ker naar FOK!ker loopt om de wens van een FOK!ster uit te laten komen. Meer des FOK!'s kan het niet. Ik heb genoten, ook al waren de laatste kilomters pittig en uitdagend. 

Drie mannen aangehouden na schietincident Rotterdam

Agenten van de Rotterdamse politie hebben op 24 oktober drie mannen aangehouden na een schietincident aan de Havikhorst in Rotterdam. Het gaat om drie Rotterdammers van 25 , 30 en 32 jaar. Bij het schietincident raakte niemand gewond.

De drie werden aangetroffen en aangehouden op de Havikhorst, nadat rond 01:40 uur bij de politie meerdere meldingen van schieten binnen waren gekomen. In de straat werden ook meerdere kogelhulzen gevonden en in beslaggenomen. De politie startte direct een onderzoek en had de drie mannen snel te pakken. De 25-jarige zit nog vast, de anderen zijn na verhoor heengezonden. Of er gericht op iets of iemand was geschoten of dat er een andere reden was om de kogels af te vuren, is nog in onderzoek.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Vuelta: Etappe 6 - Een bergetappe in baggerweer

De aparte eerste week van de Vuelta a España eindigt vandaag. De heren zouden de Tourmalet op gaan rijden, maar de Tour de France is voorbij en er mag in Frankrijk niet meer gekoerst worden, helaas.

De route is dus even wat anders nu, maar het is nog altijd een bergrit. Rellende_Rotscholier vertelt het ons weer bijzonder uitgebreid, in het kort is het als volgt: twee klimmen, de tweede zwaarder dan de eerste, gevolgd door een nog zwaardere - maar niet belachelijk zware - klim naar de finish.

Het wordt baggerweer, denk aan regen, wind en op de slotklim hooguit een handvol graden boven nul. Het peloton begint er rond kwart over één aan, Eurosport (2 en de Player) is vanaf het begin live, de Belgische TV zal ergens in de middag ook inschakelen, mogelijk zo nu en dan onderbroken door wat lokale dingetjes. De finish staat gepland tussen vijf en half zes.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Giro: Etappe 21 - Hindley of Geoghegan Hart voor de eindzege?

Wilco Kelderman's roze droom spatte zaterdag met het nodige geweld uiteen. Zoals we op het EK voetbal 2008 tegen Rusland hoorden: "Het is over. Het is over en uit, het is voorbij."

Het is zeldzaam spannend op de slotdag, want rozetruidrager Jai Hindley en Tao Geoghegan Hart staan op exact dezelfde tijd, waardoor het vandaag in elk geval lekker overzichtelijk zal worden. Dat is de tijdrit eigenlijk ook: dik 15 kilometer en op wat hobbeltjes na vooral vlak.

We verwijzen gewoon door naar Rellende_Rotscholier voor nog eens een uitmuntende voorbeschouwing, hier te vinden. Rodelantaarndrager Jonathan Dibben opent de dag om 13.40 uur, favorieten als Victor Campenaerts (14.17), Filippo Ganna (14.52) en Rohan Dennis (15.17) volgen voor de klassementsmannen.

Om 15.42 vertrekt Domenico Pozzovivo, vervolgens gaat de top-10 van start met drie minuten onderling verschil. Hindley is om 16.12 uur de laatste bij de start, vermoedelijk komt hij maximaal een minuut of twintig later aan de finish. Eurosport is vanaf zo'n twee uur live, de Player is er iets eerder bij.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: vooral langs de kust regen

De ochtend begint bewolkt met in vrijwel het hele land regen. In de loop van de ochtend trekt de regen naar het oosten. Vanmiddag wordt het droog en breekt hier en daar de zon door. In de westelijke kustgebieden zijn echter enkele buien mogelijk. Vooral later op de dag is daarbij aan zee kans op onweer en zware windstoten rond 75 km/uur. De maximumtemperatuur wordt zo'n 14°C. De zuidwestelijke wind is aanvankelijk matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard, 6-7 Bft. In de loop van de ochtend neemt de wind af naar matig boven land en (vrij) krachtig aan zee en op het IJsselmeer.

In de nacht naar maandag is het wisselend bewolkt en is er kans op een bui, maar de meeste buien blijven langs de westkust voorkomen. Daarbij zijn aan zee aanhoudend onweer en windstoten rond 70 km/uur mogelijk. De minimumtemperatuur komt uit rond 8°C bij een matige, langs de kust krachtige zuid(west)enwind.

Maandag overdag verandert er weinig in het weerbeeld. Landinwaarts blijft het grotendeels droog met af en toe zon, in de westelijke kustgebieden zijn enkele buien mogelijk met kans op onweer. Er staat een vlagerige zuidwestenwind, boven land matig en langs de kust krachtig. De middagtemperatuur bedraagt 13°C. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Foto van vannacht 3:30 gemaakt door een stoere DJMO die nu bezig is aan 80 km wandelen
Foto van vannacht 3:30 gemaakt door een stoere DJMO die nu bezig is aan 80 km wandelen

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

India: Visser vangt babyhaai met twee koppen

Een Indiase visser ving onlangs een tweekoppige babyhaai voor de kust van Maharashtra , en gooide hem weer terug in het water, maar niet voordat hij foto's had gemaakt van de zeldzame vondst.

'We eten zulke kleine vissen niet en zeker geen haaien, ik vond de vis vreemd, maar besloot om de vis weer terug in het water te gooien', vertelde Nitin Patil aan de Hindustan Times . Een medevisser, Umesh Palekar, zei: 'We zijn nog nooit eerder zoiets tegengekomen.'

Biologen bekeken de afbeeldingen van de 15 cm grote vis en stelden vast dat het een kaphamerhaai of een scherpsnuithaai was, gezien de kop van de vis.

Tweekoppige mutaties komen vaker voor, maar niemand weet precies waarom of waardoor ze ontstaan schreef National Geographic  al in 2016. Het is heden ten dage nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak is van deze misvormingen, maar als mogelijke oorzaken worden verontreiniging van de zeeën en een genetische aandoening ten gevolge van overbevissing genoemd.

Wetenschappers en mariene biologen geven aan dat de tweekoppige haai die Patil ving waarschijnlijk de eerste is die is aangetroffen langs de ongeveer 724 kilometer lange kustlijn van de staat Maharashtra.

'Uit onze gegevens blijkt dat tweekoppige haaien zeer zelden langs de Indiase kust worden gerapporteerd', vertelde een wetenschapper van het Central Marine Fisheries Research Institute aan de Hindustan Times.

Afwijkingen kunnen ook optreden bij zoetwatervissen. In 2019 werd meerforel met twee bekken gevangen.

Politie Nigeria roept alle manschappen op om de rust te laten wederkeren

De hoogste politieambtenaar van Nigeria heeft zaterdag alle agenten opgeroepen  om 'de openbare ruimte terug te winnen van criminelen die zich voordoen als demonstranten'. Na dagen van vreedzame demonstraties over politiemisbruik onstonden er gewelddadige rellen die ten minste aan 69 mensen het leven kostte. Zo meldt AP News.

Het politiebevel zou de spanningen in het dichtstbevolkte land van Afrika nog verder doen oplopen na wat de ergste rellen in jaren wordt genoemd. De Nigeriaanse inspecteur-generaal van politie, MA Adamu, gaf zijn collega's de opdracht om 'weer de baas in de openbare ruimte te worden, genoeg is genoeg'.

Nigerianen keken dinsdagavond met afgrijzen toe hoe soldaten op een vreedzame menigte van voornamelijk jeugdige demonstranten die het volkslied zongen in Lagos schoten. Amnesty International meldde dat hierbij minstens 12 doden zijn gevallen. De demonstraties werden hierna overgenomen door criminelen die voertuigen en bedrijven plunderden en in brand staken.

President Buhari heeft gezegd dat bij de rellen totaal 51 burgers werden gedood, samen met 11 politieagenten en zeven soldaten.

De gebeurtenissen  in Nigeria hebben een gevoelige snaar geraakt bij de Black Lives Matter-beweging in de Verenigde Staten, en de schietpartijen door de soldaten zijn direct internationaal veroordeeld.

De politie-inspecteur-generaal gaf gezagsgetrouwe burgers het bevel om niet in paniek te raken, maar de krachten te bundelen met de politie ... om hun buurt te beschermen tegen de criminelen. 

Elders in Lagos gingen sommige jongeren zaterdag weer de straat op, maar dit keer om puin te ruimen na de rellen. Uitgebrande voertuigen stonden door de hele stad.

'Er is veel schade veroorzaakt aan de bezittingen van mensen in Lagos en we leven erg met ze mee', zei een vrijwilligster, Monica Dede.

Wat betreft de toekomst in Nigeria, zei ze: 'We zullen altijd onze stem laten horen, we maken deel uit van de maatschappij'. 

Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.