FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 oktober 2020

Tienersensatie Swiatek naar Roland Garros-finale tegen Kenin

Tennisster Iga Swiatek heeft haar sensationele Roland Garros-toernooi een passend vervolg gegeven. De pas 19-jarige Poolse nummer 53 van de wereld staat op het Parijse gravel in de finale, de eerste - man of vrouw - Grand Slam-finalist die is geboren in de 21e eeuw is daarmee een feit.

Swiatek nam het op tegen de ook al zo enorm verrassende Argentijnse Nadia Podoroska (WTA-131). Voor de qualifier kwam er echter een vrij hard einde aan haar droomtoernooi, want Swiatek - die in haar eerste vijf wedstrijden gemiddeld slechts vier games per keer verloor - zette haar fenomenale reeks voort en was binnen vijf kwartier finalist: 6-2, 6-1.

In de eindstrijd speelt de Poolse zaterdag tegen Australian Open-kampioene Sofia Kenin (4), die als eerste vrouw sinds Angelique Kerber in 2016 meer dan één Grand Slam-toernooi in een jaar hoopt te pakken. De als zevende geplaatste Tsjechische Petra Kvitova had kansen om de tweede set naar zich toe te trekken, maar Kenin hield stand en maakte het af met 6-4, 7-5.

Random Pics van de Dag #123

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'Onana mist interland met Kameroen vanwege positieve COVID-19-test'

Volgens CFOOT en 45fois2 heeft André Onana positief getest op COVID-19. Door de positieve test mist de Kameroense doelman van Ajax donderdag de vriendschappelijke interland tegen Japan.

Als Onana daadwerkelijk besmet is dan moet hij in quarantaine. Na de interlandperiode speelt Ajax op 17 oktober de eerste competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen. Op 21 oktober is Liverpool de tegenstander in de Champions League.

Vanwege gevaar voor besmetting kregen Noussair Mazraoui, Zakaria Labyad (beiden Marokko), Mohammed Kudus (Ghana) en Lassina Traoré (Burkina Faso) van Ajax geen toestemming om voor hun land in actie te komen.

Update 21.30 uur Onana niet besmet
Onana heeft laten dat de test op donderdag negatief was. Vrijdag gaat hij weer trainen op De Toekomst.

Outriders verschijnt 2 februari

Square Enix maakt bekend dat Outriders op 2 februari 2021 verschijnt. De RPG-shooter biedt volledige cross-play-ondersteuning voor alle platformen, wat betekent dat gebruikers van PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, pc en Stadia allemaal samen kunnen spelen, ongeacht het gebruikte platform.

Spelers die Ouriders aanschaffen op de huidige consoles kunnen gratis upgraden van PlayStation 4 naar PlayStation 5. Spelers kunnen met Smart Delivery ook gratis upgraden van Xbox One naar Xbox Series X|S.

"We maken met bijzonder veel plezier bekend dat we Outriders-spelers volledige cross-play-ondersteuning en een gratis upgrade naar de volgende generatie kunnen bieden. Het mooie van dit systeem is dat zelfs als je je PS5 of XSX nog niet hebt gekocht, je toch al kunt beginnen met spelen. Als je Outriders voor de huidige generatie koopt, krijg je versie voor de volgende generatie gratis”, aldus Jon Brooke, co-studiohoofd van Square Enix External Studios.

"We werken nog wat langer aan Outriders om ervoor te zorgen dat iedereen de best mogelijke ervaring met de game heeft. Door nieuwe features als cross-play wordt onze game veel toegankelijker op alle platformen”, zegt Lee Singleton, co-studiohoofd van Square Enix External Studios.

Outriders verschijnt op 2 februari 2021 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, en pc, en later in 2021 voor Google Stadia.

Motion capture in The Dark Pictures Anthology: Little Hope

Bandai Namco laat zien hoe de acteurs in motion capture-pakken acteren in een nieuwe video van The Dark Pictures Anthology: Little Hope.

The Dark Pictures Anthology: Little Hope is een filmische horrorgame waarin je alleen of met vrienden kunt spelen en waarbij de keuzes die je maakt bepalen hoe het verhaal zich ontwikkeld en hoe het afloopt met de personages. Om de ervaring van spelers in dit horroravontuur te versterken, is motion capture belangrijk om een filmische look en feel te creëren en tegelijkertijd diepte aan het verhaal toe te voegen.

Acteren in motion capture geeft authenticiteit aan de prestaties op het scherm, maar het heeft zijn uitdagingen. Zonder complexe sets of rekwisieten moeten de motion capture-acteurs hun verbeeldingskracht optimaal gebruiken om hun personages tot leven te brengen en een authentieke uitvoering te leveren die in de game te zien is.

The Dark Pictures Anthology: Little Hope is vanaf 30 oktober 2020 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Rambo in Mortal Kombat 11 Ultimate

Warner Bros. Games kondigt Mortal Kombat 11 Ultimate aan: een uitgebreide versie van Mortal Kombat 11. Het bestaat uit de eerder uitgekomen delen: het hoofdspel Mortal Kombat 11, Kombat Pack 1 en de Mortal Kombat 11: Aftermath-uitbreiding. Nieuw zijn de speelbare vechters Mileena, Rain en Rambo in Kombat Pack 2.

Spelers die Mortal Kombat 11al hebben, kunnen hun ervaring upgraden door het Kombat Pack 2 vanaf 15 oktober te preorderen voor € 14,99. Bovendien krijgen eigenaren en nieuwe kopers van Mortal Kombat 11 op PlayStation 4 en Xbox One-consoles toegang tot gratis updates voor respectievelijk PlayStation 5 en Xbox Series X, voor 4K dynamische resolutie, verbeterde visuals, snellere laadtijden en meer, beschikbaar vanaf het moment dat Mortal Kombat 11 Ultimate beschikbaar is.

Mortal Kombat 11 Ultimate wordt naar verwachting vanaf 17 november internationaal uitgebracht op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X, Xbox One, Nintendo Switch, pc en Stadia.

'PVV en FvD grote winnaars, VVD krappe derde'

Uit de poll die we gisteren hielden onder jullie blijkt dat de PVV en FvD met afstand de grootste winnaars zouden zijn als er op dit moment verkiezingen gehouden zouden worden. Op het moment van schrijven is de PVV de grootste winnaar, met 23,1 % van de stemmen. FvD volgt op korte afstand met 21,4 % van de stemmen.

De VVD volgt op geruime afstand met slechts 14,9 % van de stemmen. De rest scoort allemaal minder dan 10 procent van de stemmen: SP (5,7 % ) D66 (3,8 %), GroenLinks (3,3 %), PvdD (3,3 %), PvdA (3 %), CDA (2,2 %), DENK (1 %) ChristenUnie (0,9 %) SGP (0,8 %) en tot slot 50PLUS (0,7 %).

De eenmansfractie's en/of nieuwe partijen kunnen gezamelijk op 2,2 % van jullie stemmen rekenen. Het meest verontrustend is nog wel dat maar liefst 8,8 % zijn stembiljet zou verscheuren. Tot slot zou 4,5 % een blanco stem uitbrengen. 

Démare sprint met overmacht naar tweede ritzege in Giro d'Italia

Arnaud Démare heeft zijn tweede ritzege geboekt in deze Giro d'Italia. De Franse kampioen was in de zesde etappe duidelijk te snel voor de anderen. Michael Matthews eindigde op gepaste afstand als tweede, voor Fabio Felline. De roze leiderstrui blijft in het bezit van João Almeida.

De zesde etappe van Castrovillari naar Matera was er een met twee beklimmingen in de eerste vijftig kilometer, maar kende een teleurstellend verloop. Een kopgroep van vier kregen de ruimte en in totaal pakte de vier een voorsprong van negen minuten, maar nadat Bora-hansgrohe zich op kop had gezet van het peloton liep de voorsprong snel terug en was duidelijk dat de winnaar in het peloton gezocht moest worden.

Ook op het einde van de rit was het heuvelachtig, maar niet zwaar genoeg voor de sterke sprinters om te lossen. Démare bleek in de sprint heuvelop duidelijk de snelste van allemaal en boekte met grote overmacht zijn tweede ritzege deze Giro en bracht daarmee zijn totale aantal zeges in de Giro d'Italia. Peter Sagan wacht nog altijd op zijn eerste ritzege in de Giro en ook vandaag kwam die er niet. In de sprint kwam de Slowaak er niet aan te pas en zou pas als achtste eindigen.

15 jaar en TBS geëist tegen Jos Brech

In de zaak Nicky Verstappen is eigenlijk geen ander motief denkbaar dan een seksueel motief. Dat zei het Openbaar Ministerie (OM) donderdag in de rechtbank van Maastricht waar het OM 15 jaar cel en TBS met dwangverpleging tegen verdachte Jos Brech eiste. Het OM verdenkt hem ervan Nicky Verstappen in augustus 1998 te hebben gedood voor, tijdens of na het seksueel misbruik van de jongen. Ook vordert het OM de rechtbank om de verdachte te veroordelen voor het downloaden en bezit van kinderporno.

De 57-jarige verdachte heeft in elk geval de geslachtsdelen van Nicky Verstappen betast en zich daarmee schuldig gemaakt aan een zedendelict. Dat stelden de officieren van justitie donderdag op zitting. Volgens hen zou dit blijken uit de plekken waar het DNA van de verdachte is aangetroffen: vooral op de tailleband en de binnenzijde van het kruisgedeelte van de onderbroek van de 11-jarige Nicky Verstappen. Uit de sectiebevindingen maken de officieren van justitie bovendien op dat het ook om seksueel binnendringen gaat.

Toneelstukje
De uitleg van de verdachte hoe zijn DNA op het lichaam en de kleding van Nicky terechtgekomen is, vinden de officieren van justitie een ingestudeerd toneelstukje en een ongeloofwaardig alternatief scenario. “Een scenario dat bovendien het DNA-bewijs in deze zaak niet verklaart”, aldus de officieren van justitie in hun requisitoir donderdag. De verdachte verklaarde op video dat hij Nicky in augustus 1998 dood op de heide had gevonden. Hij had vervolgens gevoeld en geluisterd of Nicky hartslag en ademhaling had. Ook had hij wat blaadjes op de pyjamabroek van de jongen weggeveegd en hem ‘gefatsoeneerd’.

Zedenverleden
De officieren van justitie haalden in hun requisitoir twee zaken uit de jaren tachtig aan. Het gaat om incidenten uit 1984 en 1985. De verdachte had toen drie van de vier jongens in de leeftijd van 11 tot en met 14 jaar in een bosgebied aangerand. Hij sprak de jongens aan, pakte ze volkomen onverwacht vast en betastte hun geslachtsdeel. Het viel de officieren van justitie daarbij op dat de verdachte fysiek geweld gebruikte, de kinderen van achteren vastpakte en hun mond snoerde door zijn hand er overheen te plaatsen. Deze specifieke manier van handelen sluit volgens de officieren van justitie naadloos aan bij het sporenbeeld in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen.

Onnatuurlijk overlijden
Uit dit onderzoek zijn geen aanwijzingen voor een natuurlijk overlijden naar boven gekomen. Door het uitsluiten van alle andere mogelijke varianten van overlijden, zoals ziekte, zelfdoding, euthanasie en een ongeval, blijft slechts een dood als gevolg van een strafbaar feit over, zeiden de officieren van justitie op zitting. Nu het om een misdrijf gaat dat geen sporen heeft achtergelaten, moet volgens de officieren van justitie sprake zijn geweest van asfyxie of smoring of verwurging. Het totale sporenbeeld is hiermee volledig in overeenstemming stelden de officieren van justitie.

Pedofilie
Het staat voor het OM vast dat Nicky Verstappen seksuele handelingen heeft ondergaan en door geweld om het leven gekomen is. De officieren van justitie vinden de 57-jarige verdachte niet volledig toerekeningsvatbaar. Zij baseren zich daarbij op een rapportage van het Pieter Baancentrum (PBC). Daarin staat dat ‘ten tijde van het plegen van de feiten de geconstateerde stoornis, pedofilie, een inhoudelijke rol heeft gespeeld’. De verdachte heeft geweigerd mee te werken aan een onderzoek in het PBC en daardoor kon niet worden onderzocht in hoeverre de feiten hem kunnen worden toegerekend.

Strafeis
Bij het formuleren van hun strafeis hebben de officieren van justitie de maximale tijdelijke gevangenisstraf van 20 jaren als uitgangspunt genomen. In 1998 was de wetgeving namelijk zo dat de maximale gevangenisstraf op gekwalificeerde doodslag levenslang of 20 jaar tijdelijke gevangenisstraf was. Ook hebben de officieren van justitie gekeken naar vergelijkbare zaken.

De officieren van justitie hebben uiteindelijk TBS met dwangverpleging met daarnaast een gevangenisstraf van 15 jaren geëist. Als de rechtbank echter niet zou toekomen aan het opleggen van TBS dan vragen de officieren van justitie de verdachte tot 18 jaar gevangenisstraf te veroordelen.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 41

Tweemaal Liam Neeson in de bioscoop, deze week. Voor de liefhebbers van zijn Taken-achtige films is er Honest Thief en voor wie van romcoms houdt is er Made in Italy. Maar wie liever iets origineels ziet kan misschien beter aanschuiven bij Kajillionaire or Corpus Christi. Oh, en er is een bijzondere re-release waar er nog twee op volgen...

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (extended edition)

Een eeuwenoude ring, die jaren zoek is geweest, wordt gevonden en komt bij toeval terecht bij de kleine Hobbit Frodo. Als de tovenaar Gandalf erachter komt dat deze ring eigenlijk de Ene Ring is waar de slechte Sauron naar op zoek is, gaat Frodo samen met Gandalf, een Dwerg, een Elf, twee Mensen en drie andere Hobbits op een groots avontuur om deze te vernietigen.

Kajillionaire

Kajillionaire is het nieuwe, ontroerende en bijzonder originele komedie-drama van regisseur en scenarioschrijver Miranda July (Me and You and Everyone We Know). Zwendelaars Theresa (Debra Winger) en Robert (Richard Jenkins) hebben 26 jaar lang hun enige dochter, Old Dolio (Evan Rachel Wood), getraind om te stelen en mensen op te lichten. Tijdens een wanhopige en haastig bedachte list overtuigen ze een vreemdeling (Gina Rodriguez) om mee te doen aan hun volgende klus. Ze hadden niet verwacht dat hierdoor hun hele leven drastisch zou veranderen.

Honest Thief

De beruchte bankovervaller Tom (Liam Neeson) wil niet dat zijn relatie met Annie op leugens is gebaseerd en besluit zichzelf aan te geven. Maar als hij de FBI belt en bekent wordt hij vierkant uitgelachen. Na wat aandringen gaan agenten Nivens en Hall op onderzoek uit en ontdekken dat Tom de waarheid spreekt! Zij hebben alleen eigen plannen met Toms’ gestolen geld… Dit is het begin van een bizar kat-en-muisspel, waarbij het nog maar de vraag is wie de echte dieven zijn.

Casanova’s

Casanova’s is een romantische komedie over de onzekere en timide journalist Bas die undercover moet gaan om een mysterieuze datingcoach te ontmaskeren. Deze datingcoach heeft een bestseller geschreven en komt nu met een tweede boek en workshop waarvan hij beweert incompetente mannen binnen drie dagen te kunnen transformeren in heuse casanova’s.

Corpus Christi

De twintigjarige jeugddelinquent Daniel droomt ervan om priester te worden. Vanwege zijn strafblad maakt hij alleen geen schijn van kans. Zijn leven krijgt echter een onverwachte draai als hij tijdens werkverlof in een dorpskapel wordt aangezien voor een jonge priester. De lokale gemeenschap kan hem goed gebruiken en Daniel besluit in zijn rol te blijven om het dorp te helpen met een onverwerkt trauma. Maar terwijl hij steeds zelfzekerder wordt als charismatische, onorthodoxe priester, ligt ontmaskering op de loer en wordt de angst dat zijn criminele verleden hem inhaalt steeds groter. Corpus Christi is een aangrijpend Pools drama met humor en een scherp randje over het krijgen van een tweede kans.

Marilyn

De zeventienjarige arbeider Marcos ontdekt zijn seksualiteit in een vijandige omgeving. Van de andere jongeren in de stad krijgt hij de bijnaam Marilyn en wordt hij het doelwit van zowel lust als discriminatie. Marcos wordt steeds meer in een hoek gedreven.

Made in Italy

De hartverwarmende comedy Made in Italy vertelt het verhaal van de eigenzinnige Londense kunstenaar Robert (Liam Neeson) die met zijn van hem vervreemde zoon Jack (Michaél Richardson) afreist naar Toscane om het huis dat ze van hun echtgenote en moeder hebben geërfd te verkopen. Tot hun teleurstelling treffen ze de eens zo schitterende villa compleet verwaarloosd aan. Wanneer de renovaties niet volgens plan verlopen doet dat de toch al gespannen relatie tussen vader en zoon weinig goed. Robert heeft weinig talent voor klussen en zoekt daarom de hulp van enkele kleurrijke locals. Voor Jack lijkt de staat van het huis een weerspiegeling van zijn zoektocht naar herinneringen aan de gelukkige tijd met zijn moeder. Dan ontmoet Jack de levendige Italiaanse kokkin Natalia, die met de gerechten uit haar lokale trattoria zijn lichaam en ziel voedt. Terwijl Robert en Jack het huis in volle glorie herstellen, werken de vader en zoon ook aan hun relatie. En lijkt hun toekomst een verrassende wending te nemen

After We Collided

Hardin Scott (Hero Fiennes Tiffin) en Tessa Young (Josephine Langford) verwerken hun break up op hun eigen manier. Terwijl Hardin terugvalt in slechte gewoontes heeft Tessa nieuw zelfvertrouwen gekregen en begint ze aan haar droomstage bij uitgeverij Vance. Hier trekt ze ook de aandacht van haar aantrekkelijke nieuwe collega Trevor (Dylan Sprouse), die helemaal haar type is. Hij is slim, grappig, knap en verantwoordelijk. Maar toch kan Tessa Hardin maar niet uit haar hoofd krijgen. Hij is nu eenmaal de liefde van haar leven. Zelfs met al hun problemen en misverstanden kan Tessa niet ontkennen dat ze zich tot hem aangetrokken voelt. Ze zou willen dat ze van haar gevoelens weg kon lopen, maar zo makkelijk is dat niet. Ondanks al hun ups en downs zullen Hardin en Tessa vechten om samen te zijn… zelfs als de hele wereld hen tegenwerkt.

De Schooltuin

De schooltuin, een jaar rond met je handen in de grond. Van de makers van De Wilde Stad. Een film gedraaid door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. Schooltuinen staan voor aanstekelijk plezier, zelf doen, beleven en ontdekken. De kijker volgt de ‘cycle of life’ van het seizoen; de grond, het zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten. Het succes, het enthousiasme en het commentaar van de kinderen maar ook de teleurstelling als iets mislukt of een konijntje ervandoor gaat met hun worteltjes. Niet alleen voor de mens maar ook voor de dieren is de schooltuin een aantrekkelijke plek in de stad. Van de bladluizen, bijen, vlinders, kikkers, koolmezen, ringslangen naar de vos die als het hek ’s avonds dicht gaat op pad gaat….

Bijna 800.000 euro in verborgen ruimte van bestelauto op de A1

De politie heeft maandag 5 oktober op de A1 bij Muiden in de verborgen ruimte van een bestelauto 775.000 euro in contanten aangetroffen. De bestuurder, een 27-jarige man uit Hilversum, is aangehouden als verdachte van witwassen.

Omstreeks 10.00 uur zagen medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid op de A1 een auto rijden waarvan de bestuurder steeds naar beneden keek en meerdere malen van baan verwisselde zonder richting aan te geven. Ter controle werd de auto meegenomen naar de verzorgingsplaats de Hackelaar. Daar bleek ook al snel waarom de bestuurder steeds naar beneden keek: hij had zijn telefoon tussen zijn benen liggen.

Verborgen ruimte
Tijdens de controle zagen de agenten in de auto indicaties van de aanwezigheid van een verborgen ruimte. Het is bekend dat er voertuigen zijn die voorzien zijn van een verborgen ruimte. Deze wordt meestal gebruikt om goederen zoals geld, wapens en verdovende middelen aan het ambtelijk toezicht te onttrekken. De agenten vonden de verborgen ruimte en forceerden zich een toegang tot die plaats. Daar troffen ze meerdere tassen aan die gevuld waren met bundels bankbiljetten. In totaal bijna 800.000 euro. De bestuurder uit Hilversum werd direct aangehouden en het geld en de auto in beslag genomen.

Appartement
Enkele uren later werd in Hilversum het appartement van de verdachte doorzocht. Met ondersteuning van een geldhond werd ook daar een geldbedrag van ongeveer 100.000 euro aangetroffen en in beslag genomen. Verder werd beslag gelegd op digitale gegevensdragers en diverse telefoons. De 26-jarige partner van de verdachte die zich op dat moment in het appartement bevond, werd ook aangehouden. In de auto van de vrouw werden een bundeltje geld, een blok harddrugs en twee Rolex-horloges aangetroffen. Vervolgens werd in de directe nabijheid van het appartement een 42-jarige man uit Soesterberg aangehouden. Ook hij wordt verdacht van betrokkenheid.

Kelderbox
Na het appartement werd ook de bijbehorende kelderbox doorzocht. Toen de agenten de kelderbox openden zagen ze tientallen tonnen en kartonnen staan. Eén ton werd geopend en toen de agenten zagen dat deze gevuld was met wit poeder kregen ze het vermoeden dat de kelderbox gevuld was met goederen die mogelijk gebruikt worden bij de productie van synthetische drugs. In afwachting van de specialisten van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) werd de kelderbox weer gesloten. Na onderzoek van het LFO bleek dat de kartonnen tonnen gevuld waren met een stof die gebruikt wordt voor het versnijden van cocaïne, in totaal 650 kilo. In de kartonnen dozen zaten zakken met de stof Mapa. Dat is een stof die door een chemische reactie wordt omgezet in BMK en dat is weer de grondstof voor amfetamine. Ook hiervan was 650 kilo aanwezig. Verder werd nog zeven liter amfetamine-olie aangetroffen. Alles werd in beslag genomen en door een speciaal bedrijf verwijderd.

Aan het eind van de middag is ook nog een bedrijfspand in Loosdrecht doorzocht. Dit wordt door de verdachte uit Hilversum gehuurd. Daar nam de politie een weegschaal met poederresten en een sealapparaat met poederresten in beslag.

Doorzoeking woning Soesterberg
Bij de doorzoeking van de woning van de 42-jarige verdachte in Soesterberg zijn later die avond, nog eens 5600 euro en een plak hasj aangetroffen.

Bewaring
De drie verdachten zijn donderdag 8 oktober voor de rechter-commissaris in Utrecht geleid. Deze heeft ze alle drie voor veertien dagen in bewaring gesteld.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Götze na eerste training: “Ik ben heel blij dat ik speler van PSV ben”

Nieuwe PSV-aanwinst Mario Götze is donderdag na zijn eerste training op de De Herdgang officieel gepresenteerd. “Ik ben heel blij dat ik speler van PSV ben”, vertelde Götze aan de aanwezige journalisten. “Ik heb een ontzettend warm welkom gekregen van de club. Vandaag heb ik voor het eerst op het veld gestaan en de trainingsfaciliteiten zijn super, net als het stadion dat ik inmiddels twee keer heb gezien. De cultuur hier voelt heel fijn.”

Belangrijke reden voor de komst van de 28-jarige Duitser naar Eindhoven is trainer Roger Schmidt. “Een aantal maanden geleden heeft Roger contact met me gezocht en dat contact is de afgelopen weken voort blijven duren. Afgelopen dinsdag hebben we opnieuw lang met elkaar gesproken. Zijn ideeën over het voetbal en verhalen over PSV spraken me enorm aan. We willen hier prijzen winnen op een manier die mij voetbaltechnisch heel goed moet liggen.”

Naar eigen zeggen trainde Götze sinds zijn vertrek bij Borussia Dortmund individueel en vaak zes dagen per week. Vorig seizoen speelde hij nog 21 wedstrijden, het jaar ervoor meer dan dertig.

Nogmaals de 63-voudig Duits international: “De basis is goed, maar ik verwacht niet dat ik tijdens de eerstvolgende wedstrijd direct inzetbaar ben. Ik wil het team leren kennen en wedstrijdfit worden. Daar zal ik een week of twee á drie voor nodig hebben.”

Naast Götze werd ook zijn landgenoot Adrian Fein gepresenteerd. De 21-jarige middenvelder wordt voor één seizoen gehuurd van Bayern München. In het contract is een optie tot koop afgedwongen.

“Natuurlijk is het mooi dat hier al een aantal zeer sterke Duitse spelers in de selectie zitten en er met Roger Schmidt een Duitse coach is, maar dat was niet de hoofdreden om naar PSV te gaan. De club was voor mij het belangrijkste”, aldus Fein. ”De Eredivisie wordt omschreven als een competitie waar jonge spelers zich goed kunnen ontwikkelen. Bij PSV is er daarnaast druk. Ik kan hier groeien als speler, maar ook als persoon. Dat gecombineerd met de ideeën van de coach, die perfect bij mijn speelstijl passen, maakt PSV de juiste club op het juiste moment.”

Voorwaardelijke geldboetes geëist tegen demonstranten Extinction Rebellion

Vandaag stonden in Amsterdam zeven personen voor de kantonrechter omdat ze ervan verdacht worden tijdens de demonstraties van Extinction Rebellion (XR) in oktober vorig jaar bevelen van de politie niet te hebben opgevolgd. De gemeente had vooraf aan de organisatie onder meer gemeld dat de demonstraties niet mochten leiden tot blokkades van wegen. Toen dat wel gebeurde en de demonstranten geen gehoor gaven aan de bevelen van de politie om hun acties elders voort te zetten, werden ze aangehouden.

De officier eiste vandaag voorwaardelijke geldboetes van 150 euro bij vier personen, in twee gevallen schuldig verklaring zonder oplegging van straf en in één geval vrijspraak.

In de week van 7 tot en met 12 oktober 2019 werd Nederland, en in het bijzonder Amsterdam, geconfronteerd met grootschalige acties van de groep ‘Extinction Rebellion’, mensen die zich zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis.

De officier van justitie vandaag in zijn requisitoir: “De verdachten staan vandaag niet terecht voor hun opvattingen, noch voor het feit dat ze uiting willen geven aan deze opvattingen. In Amsterdam bestaat een grote vrijheid om uit te komen voor je mening en aandacht te vragen voor je doel. Verdachten staan hier vandaag terecht omdat ze het verkeerde middel hebben gekozen om hun boodschap onder de aandacht te brengen en daarbij over de grenzen zijn gegaan van de manier waarop in Amsterdam het recht om actie te voeren kan worden gefaciliteerd.”

De zeven verdachten - vijf mannen en twee vrouwen – varieerden in leeftijd van 21 tot 65 jaar. Drie personen (26, 27 en 33 jaar) worden ervan verdacht op 7 oktober 2019 bij het Rijksmuseum de WOM te hebben overtreden toen ze zich niet in de richting van het Museumplein begaven nadat de politie ze daartoe opdracht had gegeven. Voor één van hen heeft de officier van justitie vrijspraak gevorderd. Twee personen (21 en 23 jaar) worden verdacht van overtreding van de WOM nadat ze op 8 oktober op de Zuidas geen gehoor gaven aan de opdracht van de politie om de groep die de ingang van een bankgebouw blokkeerde te ontbinden. Ten slotte worden twee personen (34 en 65 jaar) ervan verdacht op 12 oktober niet te hebben voldaan aan een bevel van de politie zich niet langer op te houden bij de Blauwbrug en daarmee de APV te hebben overtreden.

Gedurende de drie actiedagen van Extinction Rebellion (7, 8 en 12 oktober 2019) zijn er in Amsterdam 321 personen door de politie aangehouden op verdenking van overtreding van de WOM of de APV. Het OM heeft ervoor gekozen om vooruitlopend op de te nemen vervolgingsbeslissingen in de overige zaken eerst een zevental van deze zaken voor te leggen aan de rechtbank. De procedure die vandaag wordt gevoerd is – gelet op de juridische vragen die hierbij naar voren komen – van invloed op de afdoeningsbeslissingen in de andere zaken. Die beslissingen moet het OM nog nemen.

Uitspraak over 14 dagen

COVID-19: 5831 nieuwe besmettingen en 13 doden, totaal 155.810 en 6531

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5831 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 155.810 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 51 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 13.133 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 13 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6531 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

'Räikkönen gaat nog een jaar door bij Alfa Romeo, Mick Schumacher wordt zijn teamgenoot'

Kimi Räikkönen heeft zijn aflopende contract met Alfa Romeo met een jaar verlengd. De Finse coureur die over anderhalve week 41 wordt is bezig met zijn achttiende Formule 1-seizoen.

Räikkönen had de vrijheid van het team en motorleverancier Ferrari om zijn contract te verlengen. De Fin zelf is nog voldoende gemotiveerd om door te gaan. Volgens Motorsport.com is het een kwestie van tijd tot Räikkönen door Alfa Romeo officieel bevestigd wordt.

Daarnaast is het autosportmedium overtuigd dat Mick Schumacher komend seizoen Antonio Giovinazzi zal vervangen als tweede coureur. De 21-jarige Schumacher mag vrijdag tijdens de eerste vrije training van de GP van de Eifel op de Nürburgring in zijn wagen rijden.

COVID-19-besmettingen op marineschepen

Aan boord van Zr. Ms. Rotterdam en Zr. Ms. Johan de Witt zijn respectievelijk 1 en 2 militairen positief getest op COVID-19. Beide schepen nemen deel aan NAVO-oefening Dynamic Mariner op de Middellandse Zee, die vandaag volgens planning eindigt.

De besmette militairen waren al geïsoleerd van de bemanning, omdat zij milde klachten hadden. Het 3-tal, dat het goed maakt, gaat met een medische vlucht naar Nederland. Het thuisfront van alle militairen is geïnformeerd. De schepen vertrekken na een korte logistieke stop richting thuishaven Den Helder.

Ook in Den Helder zijn 5 bemanningsleden positief getest nadat zij aan boord van Zr. Ms. Karel Doorman (4) en Zr. Ms. Van Speijk (1) milde klachten kregen. Op alle 4 de schepen wordt contactonderzoek gedaan en waar nodig gaan militairen in isolatie.

Maatregelen
Defensie draagt bij aan de vitale processen van Nederland en de taken staan niet stil tijdens de coronacrisis. Daarom moeten operaties en belangrijke oefeningen zoveel mogelijk doorgaan. De marine neemt maatregelen om besmettingen aan boord zoveel mogelijk te voorkomen. Zo gaan militairen eerst in thuisquarantaine voordat ze naar zee gaan. Ook worden ze, net als alle Nederlanders, opgeroepen om thuis te blijven bij klachten. Desondanks valt het risico niet volledig uit te sluiten. Defensie blijft kritisch kijken of de huidige maatregelen voldoende zijn.

Dynamic Mariner
Aan Dynamic Mariner deden 5.000 militairen, 37 vliegtuigen en 31 schepen mee. Voor de marine was het een belangrijke oefening. Nederland geeft dit jaar namelijk leiding aan een amfibische taakgroep van de NAVO. Die is snel inzetbaar voor operaties op de grens van land en water.

Mariniers voeren een amfibische actie uit tijdens Dynamic Mariner (Afbeelding: Defensie)
Mariniers voeren een amfibische actie uit tijdens Dynamic Mariner (Afbeelding: Defensie)

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Leidse farmaceut levert bijna 8 miljoen coronavaccins

Nederland gaat minimaal 7,8 miljoen doses van het coronavaccin van Janssen Pharmaceutica afnemen, zodra dit vaccin wordt toegelaten tot de Europese markt. Minister Hugo de Jonge (VWS) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat de Europese Commissie een contract heeft gesloten met deze farmaceut uit Leiden. 

Het contract met Janssen Pharmaceutica garandeert de levering van 200 miljoen doses van het vaccin voor de hele Europese Unie. Volgens de vaste verdeelsleutel heeft Nederland daarbij recht op 3,89% (7,8 miljoen doses) van de totale order. Daarnaast bevat het contract een optie voor nog eens 7,8 miljoen doses. Het vaccin van farmaceut Janssen wordt deels in Nederland ontwikkeld en in Nederland geproduceerd. Dit vaccin, dat naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 beschikbaar komt, vergt één injectie per persoon; bij de meeste andere vaccins zijn dat er twee.

Eerder werden door de Europese Commissie al contracten gesloten met AstraZeneca en Sanofi/GSK, beide met een omvang van 300 miljoen doses. Ook bij deze contracten krijgt Nederland 3,89% van de totale bestelling, wat neerkomt op 11,7 miljoen doses per contract. Daarnaast zijn verkennende gesprekken afgerond met drie andere farmaceuten: Curevac, Moderna en BioNTech/Pfizer. Met hen worden nu contracten uitgewerkt. Nederland heeft in totaal € 700 miljoen gereserveerd voor de aankoop van coronavaccins.

Minister Hugo de Jonge: “Goedwerkende vaccins zijn van uitzonderlijk groot belang; ze bieden een uitweg uit deze pandemie. We moeten de testfase en de toelatingsprocedure uiteraard afwachten, maar ik ben er trots op dat we mogelijk ook een vaccin van Nederlandse bodem kunnen inzetten.” Zonder tegenslagen zal het vaccin van Janssen Pharmaceutica naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 beschikbaar zijn. De eerste leveringen van andere vaccins volgen mogelijk al in de eerste maanden van volgend jaar.

Zorgvuldige procedure
Elk vaccin moet een uitgebreid en zorgvuldig traject doorlopen voordat het op de markt mag worden gebracht. Op dit moment zijn er bijna 200 verschillende COVID-19 vaccins in ontwikkeling. Hiervan zijn er nu zo’n 40 die klinisch worden getest. Na het vaccinonderzoek oordeelt het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) over de veiligheid, kwaliteit en effectiviteit. Hierbij gelden dezelfde criteria als bij andere vaccinbeoordelingen. EMA is onlangs al gestart met de beoordeling (‘rolling review’) van de vaccins van AstraZeneca en BioNtech/Pfizer. Na afronding van dit proces is het uiteindelijk de Europese Commissie die besluit over de toelating.

Vaccinatiestrategie
Wanneer er precies gestart kan worden met vaccineren hangt mede af van de klinische tests en de beoordeling door EMA. Zeker is dat niet alle kandidaat-vaccins tegelijkertijd en direct in grote hoeveelheden op de markt komen. De voorraad zal daarom in de eerste fase nog beperkt zijn. Het RIVM is al gestart met voorbereidingen ten aanzien van opslag, distributie, registratie en uitvoering van de vaccinatie, ook in de Caribische delen van het Koninkrijk. Met GGD’en en huisartsen wordt bovendien gesproken over het vaccineren van specifieke doelgroepen. De Gezondheidsraad komt in november met een advies over de COVID-19-vaccinatie en de prioritering van verschillende doelgroepen. Op basis van dit advies neemt het kabinet een besluit over wie wanneer in aanmerking komt voor vaccinatie.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

20 jaar en TBS geëist voor doodschieten rapper Feis

Het Openbaar Ministerie heeft 20 jaar celstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 26-jarige Rotterdammer die op 1 januari 2019 Faisal Mssyeh en zijn broer Bilal op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam beschoot. De 32-jarige Faisal, beter bekend als rapper Feis, kwam hierbij om het leven. Zijn broer raakte ernstig gewond. Ook wordt de man verantwoordelijk gehouden voor het beschieten van een auto met daarin een agent. Dat gebeurde op de dag af een maand eerder, op 1 december 2018.

Nieuwe Binnenweg
Tijdens de nieuwjaarsnacht zijn de broers Mssyeh op stap in een café aan de Nieuwe Binnenweg om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden. Uit verklaringen van getuigen blijkt dat in de horecagelegenheid een woordenwisseling ontstaat waarbij onder andere de broers en de verdachte betrokken zijn. De eigenaresse wil geen ruzie in haar zaak en wijst een deel van haar gasten de deur.

Op straat escaleert de ruzie. De verdachte schiet vrijwel direct meerdere keren op de broers Mssyeh. Faisal overlijdt aan zijn verwondingen. Zijn broertje Bilal wordt na het schietincident met spoed naar het ziekenhuis gebracht en ondergaat daar meerdere operaties. Hij overleeft het ternauwernood.

Ondergedoken
De verdachte weet in de hectiek te ontkomen. Direct wordt een groot onderzoeksteam geformeerd en al snel komt de verdachte in beeld. In de media wordt een foto van de verdachte verspreid. Een familielid van de broers doet in een uitzending van Opsporing Verzocht een emotionele oproep aan mensen die weten waar de verdachte is om zich vooral te melden. In mei 2019 pakt een arrestatieteam hem na een anonieme tip op in het Limburgse Kerkrade. De verdachte zit daar ondergedoken.

Geschoten op agent
De 26-jarige Rotterdammer wordt niet alleen verdacht van het doodschieten van Faisal en het zwaar verwonden van zijn broer. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem ook voor een beschieting van een auto exact een maand eerder. Bij de afrit Schiedam op de A20 rijdt de verdachte samen met een andere man hinderlijk dicht achter een voertuig met daarin een agent. Hij is op de terugweg naar huis na een nachtdienst. Zonder enige aanleiding wordt de auto van de agent onderaan de afrit beschoten. De kogel komt via het zijportier van de auto in de bestuurdersstoel terecht. De agent blijft wonderbaarlijk genoeg ongedeerd.

Gevaarlijk
Een lange gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging is volgens de officier van justitie de enige passende straf. “Verdachte kan medeverantwoordelijk gehouden worden voor de toenemende onveiligheid in Rotterdam. In 2019 waren er 108 schietincidenten in de regio, waarvan 74 in de stad Rotterdam. Deze zaak heeft de twijfelachtige eer de eerste van dat jaar te zijn geweest. In de afgelopen twee jaar kwam de zaak dan ook telkens terug in diverse nieuwsberichten over vuurwapengeweld. Het was de eerste schietpartij van het jaar, midden op straat en met een volstrekt onbenullige aanleiding. Dit toont aan hoe groot de impact van deze zaak is geweest en nog steeds is. Rotterdam zucht onder het vuurwapengeweld. Daarom zal met de op te leggen straf ook tot uitdrukking moeten worden gebracht dat tegen wapenbezit en wapengebruik, zeker als sprake is van een dodelijke afloop, hard wordt opgetreden.”

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Portiek flatgebouw beschadigd door vuurwerkbom in Den Helder

De politie is op zoek naar getuigen van de vernieling van brievenbussen in een flatgebouw aan de Flevostraat in Den helder. De vernieling vond plaats op donderdagmorgen. 

In de nacht van woensdag op donderdag, kort na middernacht, kreeg de politie melding van een explosie in het trappenhuis van een flatgebouw, waardoor het trappenhuis onder de rook stond. Ter plaatse bleek het paneel met brievenbussen vermoedelijk met zwaar illegaal vuurwerk uit de gevel te zijn geblazen. Hierdoor ontstond schade aan het pand, maar ook aan een personenauto, die voor het pand geparkeerd stond. Bij het incident raakte niemand gewond.

De politie stelt een (forensisch) onderzoek in. Getuigen worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Speel in het zwart in Mafia: Definitive Edition

Mafia: Definitive Edition ligt nu al een tijd in de winkel (lees onze review hier). Dat 2K en Hangar 13 denken nog elke dag aan de release, want met de laatste patch voegen ze nog een belangrijke feature toe.

Alle features van de nieuwe patch kun je hieronder lezen, maar de leukste is wel dat het hele spel in Noir-modus kunt spelen. Hiermee creëer je een oude antieke uitstraling die ze vroeger vooral in films gebruikten.  

Custom HUD Options

Use these new options to customize the in-game HUD if, for example, you want to make your explorations of Lost Heaven feel less guided or take a particularly pleasing screenshot:

  • Switch the in-world main objective marker on/off.
  • Switch mini-map enemy markers on/off on all difficulty settings. (Previously enemy markers were always on outside of Classic Mode.)
  • Switch navigation features like turn-by-turn instructions and the mini-map GPS on/off.
  • Enable the new Minimal HUD mode to hide HUD elements including the mini-map, the speedometer, and objective text while playing.

Noir Mode

  • Enable Noir Mode to enjoy Mafia: Definitive Edition’s gameplay and cinematics with a vintage black-and-white look. Noir Mode can be toggled on and off via the game options screen.

Free Ride Content

Now that you’re off to the races and enjoying Free Ride mode, depending on which vehicle you’re driving and where you’re driving it, you might find one of a couple new gameplay features that we’ve added to the mode. We’ll leave the specifics for you to discover and hope you fare well in Lost Heaven.

Fixes

Mafia: Definitive Edition fixes in this update include but are not limited to the following:

  • Addressed a reported issue that sometimes prevented the correct vehicles from unlocking in the player garage upon completion of the optional Lucas Bertone missions. Players who have completed these missions should find the correct vehicles in their garage the next time they start the game.
  • Addressed a reported concern that a special assassination animation sometimes wasn’t triggering correctly during the mission “The Saint and The Sinner.”
  • Addressed a reported concern that certain cinematics would occasionally show a black screen.

Vijftien aanhoudingen bij demonstratie tegen spoedwet

Bij de demonstratie tegen de spoedwet van het kabinet hield de politie woensdagavond 7 oktober op het Plein in Den Haag in totaal vijftien personen aan. Veertien demonstranten voldeden niet aan bevel of vordering en aan de Wet openbare manifestaties (WOM). Een andere man werd aangehouden voor belediging.

Woensdag 7 oktober werd er gedurende de hele dag op het Plein in Den Haag gedemonstreerd tegen de spoedwet van het kabinet. Ongeveer 120 mensen namen deel aan de demonstratie. Op last van de burgemeester werd rond 19.00 uur de demonstratie ontbonden. De demonstranten werden meerdere keren gevorderd weg te gaan. Op dat moment werd daar door de demonstranten gehoor aan gegeven. Rond 21.00 uur startte er echter opnieuw een demonstratie.

De demonstranten zijn wederom gesommeerd en gevorderd weg te gaan en hen is medegedeeld dat wanneer zij daar geen gehoor aan zouden geven, zij zouden worden aangehouden. Daarop zijn veertien personen aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering en aan de WOM (Wet openbare manifestaties). Eén verdachte is daarbij gepepperd, omdat hij een aanhouding wilde voorkomen. Een andere man werd aangehouden voor belediging. Veertien personen zitten nog vast en worden vandaag verhoord.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Inspectie ziet druk op ziekenhuizen door meer coronapatiënten; nog steeds veilige zorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet dat ziekenhuizen alles doen om de kwaliteit en de veiligheid van de zorg te garanderen. Ook nu de druk toeneemt doordat er steeds meer coronapatiënten komen. De ziekenhuizen spreiden patiënten met corona over het land. En zij stellen reguliere, planbare zorg uit. Maar alleen waar dat verantwoord kan, en liefst zo min mogelijk. Gezien de omstandigheden zijn de ziekenhuizen tot nu toe nog in staat goede en veilige zorg te bieden, concludeert de inspectie.

De inspectie onderhoudt dagelijks veel contacten in de ziekenhuizen. We willen weten wat er op de werkvloer speelt. Daarom praten we tijdens inspectiebezoeken niet alleen met de bestuurders, maar ook met de mensen die het werk aan het bed doen: artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners. En met patiënten. Daarbij komen risico’s ter sprake en maatregelen om die het hoofd te bieden.

Ook overlegt de inspectie met regionale en landelijke organisaties: de regionale organisaties acute zorg (ROAZ) en niet-acute zorg (RONAZ) en het landelijk coördinatiepunt patiëntenspreiding (LCPS). Ten slotte heeft de inspectie ook vaak contact met patiënten- en cliëntenorganisaties.

Wat de inspectie ziet

  • Artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en paramedici zijn nog maar nauwelijks bijgekomen van de eerste golf coronabesmettingen in het voorjaar. Die hebben ze als heel zwaar ervaren. Het is frustrerend voor zorgverleners dat zij nu weer meer zieke mensen zien, terwijl in de samenleving niet iedereen zich aan de voorzorgsmaatregelen houdt.
  • De capaciteit van de ziekenhuizen om hun zorg te kunnen leveren staat onder druk.
  • Dat komt ook doordat veel medewerkers ziek uitvallen of enkele dagen in quarantaine moeten.
  • Het overplaatsen van patiënten uit het ziekenhuis naar centra voor verpleging, verzorging en revalidatie stagneert. Ook dat komt doordat medewerkers ook daar ziek uitvallen of in quarantaine moeten.
  • Alle regio’s willen meewerken aan een evenwichtige landelijke spreiding van coronazorg. Maar in steeds minder regio’s is nog capaciteit beschikbaar om patiënten over te nemen.
  • Ziekenhuizen krijgen te maken met onbegrip en boosheid van patiënten en familie als een patiënt te horen krijgt dat overplaatsing naar een ander ziekenhuis nodig is.
  • Patiënten die urgent andere zorg dan coronazorg nodig hebben, moeten in het ziekenhuis terecht blijven kunnen. Medisch specialisten hebben landelijke afspraken gemaakt over de volgorde van de urgente zorg, waarbij het belang van hun patiënten steeds voorop staat.
  • Ziekenhuizen hebben de samenwerking met andere zorgaanbieders in de regio geïntensiveerd, zoals met huisartsen, verpleeghuizen, revalidatiecentra en particuliere klinieken.

Wat de inspectie vindt

  • Naast zorgen voor coronapatiënten wil iedereen ook de reguliere zorg zo veel en zo lang mogelijk door laten draaien. Want zo wordt schade door het uitstellen van behandelingen voorkomen.
  • Het spreiden van patiënten over het land - desnoods ook naar het buitenland - en het zoeken naar alternatieven moet zoveel mogelijk vóór het uitstellen van behandelingen gaan. Het spreiden van patiënten kan lucht geven om zo veel mogelijk reguliere zorg door te laten gaan. Maar overplaatsing van een patiënt levert ook risico’s op. Het is aan de arts om uiteindelijk de afweging te maken.
  • Er is aandacht nodig voor mensen die nu zelf hun behandeling uitstellen. Het is belangrijk om ‘zorgmijders’ ervan te overtuigen om toch naar hun arts of andere zorgverlener te gaan. Veel zorg is gewoon en veilig mogelijk als een behandeling nodig is. Patiënten kunnen hun afweging het beste maken in goed overleg met hun arts of andere zorgverlener.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Straling rond terrein van kerncentrale Borssele voldoet aan de norm

Het stralingsniveau aan de terreingrens van de kerncentrale Borssele lag in 2019 onder het toegestane maximum van 0,01 millisievert per jaar. Dit blijkt uit controlemetingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Over de periode 2019 is de hoogst berekende jaarwaarde 0,0015 millisievert. Hierbij is er rekening mee gehouden dat het gebied alleen maar voor industriële doeleinden wordt gebruikt.

Het RIVM controleert elk jaar de stralingsniveaus aan de terreingrenzen van kerncentrale Borssele, en COVRA Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval , op verzoek van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Dit maakt onderdeel uit van de taak van het RIVM om in kaart te brengen aan hoeveel straling mensen in Nederland worden blootgesteld. Als iemand door radioactiviteit aan een hoge dosis straling wordt blootgesteld, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid.

In Nederland worden mensen per jaar gemiddeld aan 2,9 millisievert blootgesteld en dat is laag in vergelijking met andere Europese landen. De blootstelling in Nederland bestaat vooral door medische diagnostiek en door natuurlijke straling in de woning (radon, thoron en externe straling).

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Nieuwe deals voor het Rotterdams Klimaatakkoord

Het Rotterdams Klimaatakkoord wordt aangevuld met 6 zogenoemde klimaatdeals, dat maken de voorzitters van de Rotterdamse klimaattafels vandaag bekend op een digitale bijeenkomst. Het totaalaantal klimaatdeals groeit daarmee van 49 naar 55. De nieuwe deals gaan onder andere over het verduurzamen van 40 bedrijventerreinen, het realiseren van 90 buurtzonnecentrales op grote daken en over duurzaam woon-werkverkeer voor werknemers van grote Rotterdamse bedrijven.

Klimaatdeals
Het Rotterdams Klimaatakkoord werd vorig jaar gesloten tussen de gemeente en meer dan 100 Rotterdamse bedrijven en maatschappelijke organisaties. De bedrijven werken samen aan vijf Rotterdamse Klimaattafels om invulling te geven aan 49 klimaatdeals. Daar zijn er nu dus 6 bijgekomen. Doel van het akkoord is binnen tien jaar de uitstoot van CO2 te halveren en Rotterdam voor te bereiden op een klimaatneutrale toekomst.

Duurzaamheidswethouder Arno Bonte is verheugd over de nieuwe klimaatdeals en blikt terug op een succesvol eerste jaar van het Rotterdams Klimaatakkoord. “In het afgelopen jaar is onder andere het plan uitgewerkt voor de grootste groene waterstoffabriek van Europa, zijn er 50.000 zonnepanelen bijgekomen en is de Rotterdamse CO2-uitstoot fors gedaald. Rotterdam is definitief de weg ingeslagen naar een groene toekomst.”

C40
De duurzame prestaties van Rotterdam blijven ook internationaal niet onopgemerkt. Het wereldwijde klimaatnetwerk C40 roemde Rotterdam vorige week nog om zijn voortvarende klimaataanpak en noemde de stad een voorbeeld voor andere steden wereldwijd. Het netwerk onderwierp Rotterdam aan een strenge toets en kwam tot de conclusie dat de stad voldoet aan alle eisen uit het Klimaatakkoord van Parijs.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Extra geld voor inlopen achterstanden vanwege corona

Er komt 38 miljoen euro extra beschikbaar voor scholen, zodat ze leerlingen kunnen helpen om achterstanden als gevolg van corona in te lopen. Dit geld kunnen scholen inzetten voor bijvoorbeeld bijlessen, ‘herfstscholen’ en andere inhaalprogramma’s. Dat schrijven onderwijsministers Slob en Van Engelshoven vandaag aan de Tweede Kamer.

Voor de zomer stelde het kabinet hier al 244 miljoen euro voor beschikbaar. Scholen in het primair en voortgezet onderwijs en mbo-instellingen hebben hier veel gebruik van gemaakt. Het gestelde subsidieplafond in het voortgezet en primair onderwijs is overschreden. Met 38 miljoen euro extra kunnen alle aanvragen gehonoreerd worden, als ze voldoen aan de voorwaarden. In het mbo zijn alle aanvragen inmiddels al ingewilligd. In totaal kunnen hiermee meer dan 300.000 leerlingen en mbo-studenten geholpen worden.

Aanpak
Scholen kijken wat hun leerlingen nodig hebben en welke aanpak daar het beste bij past. Ze kunnen ervoor kiezen om dit uit te besteden, zoals ook bij zomerscholen niet ongebruikelijk is. Scholen die samenwerken met het rijk en gemeenten in de Gelijke Kansen Alliantie, kunnen kosteloos gebruik maken van een groep onderwijsexperts, die scholen helpen effectieve inhaalprogramma’s vorm te geven.

Voorkomen
Daarnaast spant het onderwijs zich in om nieuwe achterstanden te voorkomen. ,,Ik zie veel inzet en betrokkenheid van leraren, schoolleiders en ander onderwijspersoneel om de scholen zoveel mogelijk open te houden en achterstanden te voorkomen. Dat moet in uitdagende omstandigheden, bijvoorbeeld als een school zowel fysiek als afstandsonderwijs moet organiseren. Wij ondersteunen scholen daar zoveel mogelijk in, zodat leerlingen ondanks corona goed onderwijs krijgen”, zegt minister Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs.

Praktische tips
Mocht de situatie zich voordoen dat leerlingen minder les krijgen vanwege corona, dan is het logisch dat scholen keuzes maken en prioriteren in de onderwijsinhoud. Hiervoor zijn handreikingen opgesteld door leerplankundig expertisecentrum SLO. Deze handreikingen zijn beschikbaar op de website www.weeropschool.nl. Deze site is nog steeds het centrale informatiepunt over onderwijs in coronatijd voor scholen. Hier kunnen leraren en schoolleiders terecht voor hulp, ondersteuning en praktische tips, bijvoorbeeld over de organisatie van hybride onderwijs (zowel fysiek als op afstand) met een flexibel stappenplan en praktische tips voor schoolteams. Ook kunnen leraren telefonisch of per mail advies inwinnen bij onderwijsexperts.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Utrechtse zwanen krijgen de kogel; dierenrechtenorganisaties tekenen bezwaar aan

De provincie Utrecht heeft toestemming gegeven om knobbelzwanen in bijna de hele provincie dood te schieten wegens schade aan gras. De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life hebben samen bezwaar aangetekend. Niet alleen is de knobbelzwaan een beschermde inheemse diersoort, maar ook twee andere zwanensoorten, de kleine en wilde zwaan, worden door het afschot onnodig in gevaar gebracht. Eerder procedeerden de organisaties ook al tegen het afschot van zwanen in Friesland. Daar werd het afschot door de rechter tijdelijk verboden en later draaide de provincie haar besluit terug.

De organisaties: “Wij zullen ook nu weer de rechter verzoeken het afschot te schorsen. De afgelopen drie jaren zijn er in Utrecht maar liefst 2.251 knobbelzwanen gedood. Als er niemand bezwaar aantekent worden duizenden dieren zonder protest veroordeeld tot de kogel.”

Kleine, wilde en knobbelzwanen
Kleine zwanen, wilde zwanen en knobbelzwanen komen vaak in gemengde groepen voor. Het verschil tussen (jonge) knobbelzwanen, (jonge) kleine zwanen en (jonge) wilde zwanen is moeilijk te zien. Hierdoor kunnen de soorten makkelijk met elkaar worden verward. Kleine zwanen en wilde zwanen zijn strikt beschermde soorten. Het opzettelijk doden, vangen of verstoren van deze diersoorten is verboden.

De wereldpopulatie van de kleine zwaan wordt geschat op hooguit 15.000 individuen. In zachte winters komt maar liefst 60% van de populatie hier overwinteren. Nederland heeft dus een grote internationale verantwoordelijkheid voor de instandhouding van deze soort. De aantallen kleine zwanen nemen af en de soort is extreem verstoringsgevoelig. Ook heeft meer dan 22% van de kleine zwanen, ondanks hun strikt beschermde status, hagel in het lichaam.

Jessica Smit van Animal Rights: “Er worden knobbelzwanen afgeschoten en daarnaast wordt ook geen enkele rekening gehouden met andere zwanensoorten. Illegale verwonding en afschot zijn een reëel gevaar. Dit moet te allen tijde worden voorkomen.”

Schade aan gras
Knobbelzwanen mogen van de provincie jaarlijks vanaf 1 december t/m 14 juni worden afgeschoten. Het besluit geldt tot en met 2025. Zo’n toestemming kan alleen worden verleend ter voorkoming van belangrijke schade. De provincie heeft deze ontheffing verleend, omdat er zogezegd in de hele provincie sprake zou zijn van schade aan gras.

Pauline de Jong van Fauna4Life: “Er moet per geval, bijvoorbeeld per bedrijf of hectare, worden aangetoond dat er sprake is van belangrijke schade én dat preventieve maatregelen niet mogelijk zijn. De provincie geeft ook nog eens toestemming tot afschot, voordat er überhaupt preventieve maatregelen zijn ingezet. Dat mag niet.”

'Laat zwanen leven'
Knobbelzwanen zijn grote dieren die bijna nooit in één keer dood worden geschoten. Iedereen kent de beelden van half aangeschoten zwanen in Zuid-Holland die een vreselijke doodsstrijd doormaken. Keer op keer verlenen provinciebesturen ontheffingen die het doden van wilde dieren mogelijk maken. In plaats van het geweer te zien als enige en ultieme oplossing bij conflicten tussen mensen en dieren, moeten we wilde dieren in Nederland zo veel mogelijk rust en ruimte geven.

De organisaties: “Ook zwanen horen thuis in Nederland en hebben net zoveel recht om hier te leven als wij. We moeten opnieuw leren samenleven met wilde dieren. Oók als hun belangen botsen met menselijke belangen. We zijn hier niet alleen voor onszelf, maar met elkaar.”

Zwanen met jongen  (Foto: Animal Rights)
Zwanen met jongen (Foto: Animal Rights)

Het Achterlijke Staphorst

In Nederland is Covid19 momenteel aan de winnende hand. Vrijwel iedereen draagt al dan niet met tegenzin een steentje bij aan het terugdringen van het virus. Het leven is een stukje minder leuk geworden maar we hebben dat er tijdelijk voor over. Bedrijven, voetbalstadions, scholen, sportclubs, theaters, poppodia, synagoges, moskeeën en kerken werken mee, door zich gewoon zoveel mogelijk te houden aan de richtlijnen van het RIVM.

Rolstoeltennissters naar halve finales Roland Garros, junior Den Ouden verrast

Rolstoeltennissters Aniek van Koot en Diede de Groot hebben zich geplaatst voor de halve finales op Roland Garros. Voor beiden liep het niet helemaal soepel in de kwartfinales, maar het bleek genoeg.

De als eerste geplaatste Diede de Groot, titelverdedigster en inmiddels al goed voor acht Grand Slam-titels in het enkelspel, speelde tegen de Britse Jordanne Whiley. Dat leek prima te gaan, tot Whiley er in de tweede set ineens overheen walste. De Groot draaide het dan weer keurig om en won met 6-3, 0-6, 6-1.

Drievoudig finaliste Aniek van Koot heeft alleen Roland Garros nog nodig om haar Grand Slam-verzameling compleet te maken. De Nederlandse opende tegen de 47-jarige Franse wildcardspeelster Charlotte Famin. Daar had Van Koot flink meer moeite mee dan vooraf gedacht, maar uiteindelijk rolde ze de halve finales binnen met 6-4, 4-6, 6-3.

Marjolein Buis boekte in 2016 op het Parijse gravel haar enige Grand Slam-zege en daar blijft het ook nu bij. Tegen de nummer twee van de wereld, Yui Kamiji, won Buis de eerste set na een spannende tiebreak, maar vervolgens reed de Japanse haar karretje vakkundig in de poep: 7-6 (7), 2-6, 1-6.

Bij de junioren was het een lekkere dag voor Guy den Ouden. De ongeplaatste Nederlander rekende in twee sets af met de als tweede geplaatste Fransman Arthur Cazaux en staat daarmee in de kwartfinales: 6-4, 6-4.

Van Nieuwenhuizen: BSO-bus mag op openbare weg

De BSO-bus wordt op korte termijn toegelaten tot de openbare weg. Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer. De minister is dat voornemens op basis van rapporten van de RDW en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

In oktober 2019 verscheen een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) naar aanleiding van het ongeluk met een Stint in Oss in september 2018 waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Een van de aanbevelingen van de OvV was dat bij de toelating van nieuwe voertuigen, onafhankelijke experts de ruimte moeten krijgen om hun beoordeling te doen. De minister besloot daarop dat de RDW en SWOV een bindende adviesrol krijgen, totdat er een onafhankelijke keuringsinstantie is aangewezen die beslist over de toelating van voertuigen op de weg.

Nadat de fabrikant in oktober 2019 een aanvraag deed voor toelating van de BSO-bus, de opvolger van de Stint, heeft de RDW naar de veiligheid van het voertuig en de kwaliteit van het productieproces gekeken. De SWOV beoordeelde op haar beurt de risico’s bij het gebruik van het voertuig in het verkeer.

De RDW concludeerde dat de BSO-bus aan alle eisen voldoet, behalve dat het maximum aantal van acht passagiers wordt overschreden. Op verzoek van de Tweede Kamer is hier echter eerder een uitzondering voor gemaakt, nadat er met de kinderopvangsector een convenant is gesloten met afspraken over het veilig gebruik van de BSO-bus. In dat convenant staat onder meer dat de BSO-bus zoveel mogelijk gebruikt wordt op vrij liggende fietspaden of in 30 km/u zones. Ook wordt de BSO-bus alleen gereden door bestuurders die een rijvaardigheidstraining hebben gevolgd.

De SWOV geeft in haar rapport een overzicht van de risico’s waarmee rekening moet worden gehouden bij de beslissing om de BSO-bus al dan niet op de openbare weg toe te laten.

Op basis van alle rapporten is de minister voornemens om de BSO-bus toe te laten op de openbare weg. Risico’s die de SWOV signaleert, zijn voor een deel inherent aan het gebruik van lichte voertuigen in het verkeer en daarmee onvermijdelijk, zo schrijft de minister aan de Kamer. Daarnaast heeft de RDW ook nadrukkelijk naar sommige van deze risico’s gekeken.

Voor toekomstige beoordelingen van dit type voertuigen heeft de minister de RDW gevraagd om definitief de rol van onafhankelijke toelatingsinstantie op zich te nemen. Dit is een taak die de RDW nu ook al uitvoert voor de toelating van bijvoorbeeld personenauto’s. In de beoordeling van de RDW wordt dan ook een risico-inventarisatie, zoals die van de SWOV, meegenomen.

De minister maakte eerder al bekend dat het toezicht op de categorie voertuigen waar de BSO-bus onder valt, is belegd bij Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de RDW. De naleving van de afspraken met de kinderopvangsector worden gecontroleerd door een onafhankelijke commissie.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Aanhouding in oude zedenzaak door DNA

Zedenrechercheurs hebben op dinsdag 6 oktober 2020 een 61-jarige man aangehouden in verband met een zedenzaak uit 2008. Nieuw DNA-onderzoek leidde tot zijn aanhouding.

Op zaterdag 21 juni 2008 werd in de Molenwijk in Amsterdam-Noord een achtjarig meisje seksueel misbruikt. Onderweg van een buurtfeest naar huis wist een man op een fiets het meisje bosjes in te lokken. Daar werd ze seksueel misbruikt. De man vluchtte en wist te ontkomen. Daarop werd direct een uitgebreid onderzoek gestart en forensisch materiaal veiliggesteld.

De zaak had grote impact op de omgeving. Ondanks het uitgebreide onderzoek, veel media-aandacht en de inzet van opsporingscommunicatie kon destijds geen verdachte worden vervolgd. Zedenrechercheurs kregen gedurende het onderzoek wel een verdachte in beeld, die in Zaandam voor soortgelijke delicten was veroordeeld. Zijn betrokkenheid bij dit misdrijf kon echter onvoldoende met bewijs worden gestaafd.

Nieuwe DNA technieken maakten dat de zaak alsnog in een stroomversnelling raakte. Forensisch rechercheurs van het Amsterdamse Coldcase-team wisten in nauwe samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dit jaar de identiteit vast te stellen van de verdachte in dit onderzoek.

De tactisch rechercheurs van de afdeling Zeden geven hiermee ook de boodschap af dat ook in nog niet opgeloste zaken verdachten kunnen blijven rekenen op aandacht van de politie. De verdachte, die al eerder veroordeeld is voor zedenzaken, is in verzekering gesteld en zal worden gehoord.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Cellencomplex Hooghoudt gesloten; medewerkers in isolatie en quarantaine

Het cellencomplex Hooghoudt in Groningen heeft sinds deze week te maken met coronabesmettingen onder medewerkers. Inmiddels zijn vier medewerkers positief getest op het coronavirus en een aantal medewerkers is nog in afwachting van de testuitslag. Tevens zitten tot nu toe ruim veertig medewerkers die werkzaam zijn bij het Team Arrestantentaken in quarantaine.

Het bron- en contactonderzoek is opgestart voor de besmette medewerkers door de GGD Groningen in afstemming met de bedrijfsarts van de politie Noord-Nederland. Aanwezige arrestanten zijn woensdagavond 7 oktober overgebracht naar andere cellencomplexen. Wij volgen voor medewerkers en arrestanten de richtlijnen en adviezen van de Rijksoverheid en het RIVM. Het cellencomplex Hooghoudt in Groningen blijft tot nader order gesloten.

Zoals gebruikelijk geeft de politie prioriteit aan de gezondheid en veiligheid van arrestanten, medewerkers en partners in cellencomplexen. In onze cellencomplexen werken collega’s daarom met de voorgeschreven beschermende middelen. Contact in een cellencomplex is kortdurend en op afstand.

Inflatie loopt op naar 1,1 procent in september

Consumentengoederen en -diensten waren in september 1,1 procent duurder dan vorig jaar, meldt het CBS. In augustus was de inflatie nog 0,7 procent.

De prijsontwikkeling van kleding had een opwaarts effect op de inflatie. Kleding was in september 0,1 procent duurder dan een jaar eerder. In augustus waren de prijzen nog 4,5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. De zomeruitverkoop liep in augustus langer door dan vorig jaar, waardoor de prijzen gemiddeld lager waren. De najaarscollecties werden dit jaar vooral in september geïntroduceerd.

Inflatie in Europa blijft negatief
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP).

Consumentengoederen en –diensten in Nederland waren volgens de HICP in september 1,0 procent duurder dan een jaar eerder, in augustus was dat nog 0,3 procent. De inflatie in de eurozone daalde volgens voorlopige cijfers van -0,2 procent in augustus naar -0,3 procent in september. Het verschil tussen de HICP van Nederland en de eurozone is hiermee deze maand toegenomen. De inflatie in Nederland is sinds december 2018 elke maand hoger dan de inflatie in de eurozone.

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank (ECB) gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.

De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren.

Prijzendashboard
De consumentenprijsindex is één van de belangrijkste prijsindicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. Hierin staan ook andere indicatoren zoals de prijsindex bestaande koopwoningen en de in- en uitvoerprijzen van de industrie.

Implicaties coronacrisis op de inflatie in september
Door de overheidsmaatregelen waren sommige diensten niet of beperkt beschikbaar in september, zoals vliegreizen en deelname aan evenementen. Hierdoor zijn er voor een deel van deze diensten geen transacties geweest waarvan de prijzen gemeten konden worden. In aansluiting op de richtlijnen van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, heeft het CBS per situatie gekozen voor de meest passende schattingsmethode. De artikelgroepen waarbinnen prijzen geschat moesten worden in verband met corona maken samen circa 3 procent uit van de consumptieve bestedingen. In een notitie worden alle keuzes toegelicht en in een maatwerktabel wordt aangegeven per artikelgroep of er een schatting is gemaakt.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Provincie Utrecht en gemeenten samen voor groen om de stad

Op 5 oktober 2020 is de beheerovereenkomst Recreatie om de Stad 2020-2023 ondertekend door de provincie Utrecht, gemeenten Utrecht, Houten en Bunnik, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Deze overeenkomst is gericht op het beheer en daarmee het behoud groen om de stad omdat dat een belangrijke bijdrage levert aan een gezonde leefomgeving.

De organisaties zien, juist in deze tijd, hoe belangrijk het is dat inwoners kunnen genieten van een mooie groene omgeving. Dichtbij huis is veel moois te vinden aan groen en dat willen ze graag zo houden. Het gaat om het beheer van de volgende gebieden: Gagelbos, Nieuw-Wulven, IJsselbos en landgoed Haarzuilens. Deze gebieden zijn belangrijk voor de inwoners uit de hele regio Utrecht.

Afronding Recreatie om de Stad
De groene gebieden zijn ooit aangelegd en ontwikkeld vanuit het programma Recreatie om de Stad om evenwicht te bieden aan de steeds groter wordende stedelijke omgeving. Dit begon als Rijksprogramma, maar met de bezuinigingen op groen in 2011 was er geen geld meer voor de inrichting en het beheer van deze gebieden. De organisaties hadden wel een groene ambitie en besloten de ontwikkeling en het beheer van de gebieden toch samen mogelijk te maken. Het programma Recreatie om de Stad loopt in 2020 af, dit was een samenwerking tussen provincie Utrecht, gemeenten Utrecht, IJsselstein, Houten, Recreatieschap Stichtse Groenlanden, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Groen groeit mee
Het programma Recreatie om de Stad is afgerond, maar de Utrechtse regio blijft groeien. Deze groei betekent ook meer behoefte aan groene recreatieruimte en natuur. Tel daarbij de noodzakelijke veranderingen op waar de groene ruimte voor staat: meer duurzame landbouw, ruimte voor het opwekken van elektriciteit, meer biodiversiteit, opvangen van klimaatveranderingen en meer mogelijkheden voor een gezondere levensstijl. Dan is duidelijk dat een effectieve bundeling van krachten dringend noodzakelijk is. Groen is ons ‘kapitaal’ en draagt bij aan een goed vestigingsklimaat in de regio. We moeten ervoor zorgen dat we dit kapitaal niet aantasten, maar juist laten meegroeien. Gemeenten en provincie maken hier komende periode een gezamenlijke aanpak voor onder de noemer ‘Groen groeit mee’.

Gedeputeerde Arne Schaddelee: “De afgelopen periode hebben onze inwoners veel gebruik gemaakt van het groen in hun directe omgeving: mensen gingen meer fietsen en wandelen en genoten van al het moois dat de provincie te bieden heeft. Die groene kwaliteit willen we graag behouden voor onszelf en de volgende generaties. Daarom zetten we ons in voor het beheer ervan én voor de toekomstige ontwikkeling.”

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Evenementensector presenteert plan aan kabinet

Staatssecretaris Mona Keijzer sprak woensdag samen met minister van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), minister van Ark (Medische Zorg en Sport) en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) met de evenementensector over hun plan om weer veilig en verantwoord evenementen te organiseren.

De evenementensector is hard getroffen door de impact van het coronavirus. Om meer kennis op het gebied van risicobeheersing van evenementen te verzamelen en toepasbaar te maken, is het Fieldlab Evenementen opgestart. Het kabinet heeft eerder dit Fieldlab Evenementen ondersteund.

De sector wil vier typen evenementen gebruiken als basis voor de praktijktests, dit wordt voorgelegd aan het RIVM om te toetsen. Het kabinet heeft dit toegezegd. Na het RIVM-advies kunnen de testevents worden voorbereid, uiteraard blijft dit afhankelijk van de besmettingscijfers. VWS heeft aangegeven dat er gekeken wordt om de sector onderdeel te maken van het valorisatieprogramma sneltesten.

Staatssecretaris Mona Keijzer: 'Voorop staat dat er maatregelen genomen moeten worden om het virus te bestrijden. Maar tegelijkertijd is het van belang dat deze belangrijke sector perspectief krijgt, waarbij we natuurlijk oog houden voor de ontwikkeling van het virus. Mijn complimenten voor de sector: zij hebben in korte tijd een gedegen plan neergelegd om veilig en verantwoord deze evenementen te organiseren. We zetten het gesprek binnenkort voort en pakken samen door.'

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Rode Kruis Hulplijn: steeds meer vragen over quarantaine

Er komen op de Rode Kruis Hulplijn (070 - 44 55 888) steeds meer vragen binnen van mensen die in (thuis)quarantaine zitten. Nu het aantal besmettingen in rap tempo toeneemt, zijn er steeds vaker mensen die 10 dagen in (thuis)quarantaine gaan. Dit betekent dat ze binnen moeten blijven en geen bezoek mogen ontvangen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Uit de laatste cijfers van het RIVM blijkt dat er ongeveer 26.000 mensen in een week thuis moesten blijven. Naar verwachting ligt dat aantal nu hoger. Veel van deze mensen hebben vragen over wat wel en niet mag, anderen bellen om hulp om in hun dagelijkse behoefte te kunnen voorzien.

De Rode Kruis Hulplijn biedt antwoorden op vragen, geeft steun, biedt een luisterend oor en in sommige gevallen ook praktische hulp. Sinds de opening van de Rode Kruis Hulplijn in maart zijn er al meer dan 24.000 telefoontjes binnengekomen. Bij de start van de Hulplijn werden er vooral vragen gesteld over het coronavirus en de maatregelen. Dat was dan bijvoorbeeld een vraag van een grootvader of hij zijn kleinkinderen nog wel mocht zien of van iemand die een familielid in een verpleeghuis wilde bezoeken. Nu het coronavirus voor veel besmettingen zorgt heeft het Rode Kruis de Hulplijn opgeschaald zodat mensen met vragen, problemen en frustraties rond (thuis) quarantaine geholpen kunnen worden.

Druk om toch te komen werken
Mensen bellen bijvoorbeeld met vragen over het feit dat ze 10 dagen de deur niet uit mogen: ik ben nu 6 dagen in quarantaine en voel me niet ziek, kan ik echt niet naar buiten? Maar ook dat er druk vanuit de werkgever wordt uitgeoefend om bij milde klachten toch op het werk te verschijnen, moet ik dan komen? En er wordt door de bellers soms aangegeven dat de regels rond quarantaine niet duidelijk zijn. “Op al deze vragen proberen wij een passend antwoord te geven of we verwijzen mensen door naar onze website met tips voor thuisquarantaine”, aldus Faiza El Khayari, projectleider van de Rode Kruis Hulplijn. Sinds kort staat de Rode Kruis Hulplijn ook in de speciale Quarantainegids van het Ministerie van VWS.

Let op elkaar
De Rode Kruis Hulplijn wordt ook gebeld door mensen die in quarantaine zitten en die aangeven niemand te kennen die bijvoorbeeld boodschappen voor ze kan doen of die medicijnen bij de apotheek kan ophalen. Al pratende blijkt er vaak toch een oplossing te zijn: een buurvrouw of een bezorgdienst bijvoorbeeld. Mocht een beller er echt niet uitkomen, dan kunnen lokale vrijwilligers van het Rode Kruis of Ready2Helpers (burgerhulpverleners) de helpende hand bieden.

“We hopen dat mensen ook op elkaar blijven letten; een praatje op anderhalve meter afstand, een telefoontje of eens een boodschapje doen voor een ander is vaak maar een kleine moeite. Zeker ook in de donkere dagen die gaan komen, waar mensen in quarantaine en andere kwetsbare mensen soms niet meer hun huis uit durven of zich alleen voelen, hopen we dat mensen naar elkaar om blijven kijken”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.

Slechthorenden, doven en anderstaligen
De Rode Kruis Hulplijn is ook bereikbaar voor mensen die slechthorend zijn of doof. Zij kunnen via WhatsApp contact zoeken via 06-57813499. En er is een Whatsapp-Hulplijn in andere talen: Turks (06-48158053), Arabisch (06-48158055), Tamazight (06-48158055), Chinees (06-48158057) en Portugees (06-48158083). Berichten worden beantwoord op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK! Wat een weer: regen en veel wind

Goeiedag!  

Ook gisteren was het een wisselvallige dag. Buien trokken van west naar oost over het land, echter ze waren niet meer zo heftig als de dagen hiervoor. Op sommige plekken bleef het zelfs de hele dag droog. Helaas was Haarlem zo'n plek.   Verder viel er over het algemeen zo'n 5 tot 10 mm. De zon brak er ook geregeld door en was het toch een stukje vriendelijker buiten.

Vandaag regent het ook volop. Er kan weer zo'n 10 tot 15 mm gaan vallen. Ook in het binnenland waait het stevig met kracht 5 tot 6. Eerst uit zuidwest, later draaiend naar noordwest. Aan het einde van de dag moet het dan droger gaan worden en kan het ook wat gaan opklaren. Misschien is er aan zee nog een zonsondergang te zien. In het binnenland gaat dat waarschijnlijk niet lukken. 

Bij dit alles loopt het kwik op naar ongeveer 16 graden.

Vrijdag neemt de wind af en lijken we een grotendeels droge dag te krijgen met geregeld de zon erbij. 

Morgen dus even uitkijken met al die wind en regen.

Fijne avond!  

Meer weer op FOK!

Zoutwinning in Portugal (Foto: KlapMongeaul)
Zoutwinning in Portugal. Daar wordt het nog met de hand gedaan. (Foto:KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Giro: Etappe 6 - Rappe mannen met klimmersbenen

De vijfde etappe in de Giro d'Italia was weer een aparte, tijdritmonster Filippo Ganna blijkt ook als vluchtende klimmer ijzersterk te zijn. João Almeida behield het roze, vandaag moet dat ook nog wel lukken.

De heren krijgen 188 kilometer voor de kiezen, met vooral in de eerste zeventig kilometer flink wat op en neer-werk. Daarna is het grotendeels neer, tot een pittig klimmetje op 25 kilometer van de finish, gevolgd door een afdaling en nog wat heuvelachtig werk richting de finish.

Voor een meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we weer door naar Rellende_Rotscholier's epistel, hier melden we nog dat de etappe om 11.40 uur start. Eurosport is er om 12.25 pas bij, de finish ligt tussen kwart over vier en kwart voor vijf, zo ongeveer.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Nederlands elftal verliest van Mexico bij debuut bondscoach De Boer

Frank de Boer heeft zijn eerste duel als bondscoach van Oranje verloren. In de Johan Cruijff Arena was Mexico met 0-1 te sterk voor het Nederlands elftal. Raúl Jiménez maakte na één uur spelen het enige doelpunt vanuit een penalty.

De Boer begon met debutanten Owen Wijndal en Teun Koopmeiners (beiden AZ) in de basis. Ook Ook keeper Tim Krul en Steven Berghuis begonnen aan de aftrap, waardoor spelers als Daley Blind, Jasper Cillessen en Frenkie de Jong op de bank begonnen met oog op de duels in de Nations League tegen Bosnië en Italië.

Nederland begon tegen Mexico niet goed aan de wedstrijd en de eerste kansen waren dan ook voor Mexico. De eerst kans was voor Raúl Jiménez maar de spits van Mexico schoot naast en later was er ook nog een kans voor Jesús Corona na een matige uittrap van Krul.

Na twintig minuten kwam Oranje beter in de wedstrijd wat leidde tot mogelijkheden voor de Nederlandse aanvallers maar tot scoren kwamen die niet.

Na rust en na verschillende wissels, onder meer een nieuw Nederlands centraal duo achterin (Joël Veltman en Nathan Aké voor Virgil van Dijk en Stefan de Vrij) was Mexico in de tweede helft ook beter dan Oranje. Na één uur spelen kwam Mexico vanuit een penalty op voorsprong. Aké ging in de fout op Jiménez, al leek de spits buitenspel te staan. De scheidsrechter legde de bal toch op de strafschopstip, waarna hij vanaf elf meter raak schoot.

Oranje wist vervolgens amper gevaar te stichten, al was het in de slotfase nog dicht bij de gelijkmaker. Invaller Luuk de Jong miste een grote kopkans en in de rebound schoot Memphis Depay de bal op de lat, waardoor Oranje bij het debuut van bondscoach De Boer met 0-1 verloor van Mexico.

De Boer en Oranje krijgen aankomende week gelijk de kans om zich te revancheren. Aanstaande zondag (18.00 uur) speelt het in de Nations League tegen Bosnië en Herzegovina. Drie dagen later speelt het Nederlands elftal uit tegen Italië.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.