FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 oktober 2020

COVID-19: Worden de (commerciele) testen niet meegeteld door het RIVM ?

Op Twitter is er vandaag veel te doen geweest over de vraag of de commerciële testen wel mee worden meegeteld in de COVID-19 cijfers die dagelijks door de RIVM worden gepubliceerd.

Het RIVM en de GGD-GHOR zeggen geen uitslagen van de commerciële teststraten te ontvangen en ze daarom niet mee kunnen tellen in hun dagelijkse update. Volgens een woordvoerder van de GGD-GHOR, is het niet aan hen om de uitslagen van de commerciële testen te registreren. Het RIVM meldt dat ze het liefst goed zicht hebben op het aantal besmettingen, maar dat ze geen tijd hebben om energie te stoppen in het verkrijgen van de uitslagen van de commerciële teststraten.

De GGD-GHOR voert nu circa 25.000 testen per dag uit, het aantal uitgevoerde commerciële testen is niet precies bekend, maar wordt geschat op duizenden per dag.

Op de volgende pagina wat discussies zoals die vandaag op Twitter zijn gevoerd, met verwijzing naar achterliggende informatie. Omdat discussies door elkaar heen lopen, worden sommige tweets dubbel vermeld.

Hillary Clinton: 'Ik ben in wieg gelegd om coronacrisis te bestrijden'

Hillary Clinton, die we allemaal nog kennen als de vrouw van schuinmarcheerder en voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton, laat vlak voor de Amerikaanse verkiezingen weer van zich horen.


Hillary Clinton (Foto: Andrew Burton/Getty Images)

De vrouw die tijdens de verkiezingen in 2016 op fenomenale wijze verloor van haar opponent, huidig president Donald Trump, werd geïnterviewd voor de podcast van Kara Swisher voor The New York Times.

Clinton, die gewoon een eigen Wikipedia-pagina heeft met al haar controverses, meldt verder dat ze denkt dat een vrouwelijke president de coronapandemie beter zou hebben aangepakt. "Ik twijfel er niet aan, vooral als ik het was. Ik twijfel niet. Ik bedoel, ik ben daarvoor geboren", zo klinkt het enigszins megalomaan.

'De vrouw van' liet verder nog doorschemeren dat ze het nog steeds niet kan hebben dat Trump op 'haar plek' in The Oval Office zit. Four more years zou haar dan ook doodziek maken. "Ik word letterlijk misselijk van de gedachte dat we nog vier jaar van dit misbruik en de vernietiging van onze instellingen zullen hebben."

Humor
Ruim een week voor de verkiezingen op 3 november wordt Clinton nogmaals herinnerd aan haar hilarische tweet uit 2016, waarin ze zichzelf feliciteert met haar verjaardag. "Fijne verjaardag, toekomstige president", zo tweette zij een paar dagen voor de verkiezingen. Een enorme misrekening die inmiddels door de geschiedenis is ingehaald.

Een geschiedenis waar Twitter haar graag aan blijft herinneren:

Familie verdronken Orlando (17) baalt van misselijkmakende tweet Sylvana

De familie van de in 2018 verdronken Orlando Boldewijn (17) baalt van Sylvana Simons omdat ze niet is teruggekomen op haar twitterbericht over zijn vermissing.

Ze suggereerde dat er sprake van racisme zou zijn in het onderzoek naar de vermissing van de donkere tiener waardoor politie en media onvoldoende aandacht aan de zaak gaven. Zo valt te lezen in het Algemeen Dagblad.

Jongen (16) sliep met 120 nitraten onder zijn bed

Een melding over bezit illegaal vuurwerk leidde op 24 oktober rond 16.00 uur naar een 16-jarige jongen uit Heerhugowaard en naar de 120 nitraten die hij onder zijn bed bewaarde. Doorzoeking van de schuur leverde nog een nitraat op.

Het gaat om illegaal knalvuurwerk dat in de woonomgeving onder een bed was opgeslagen. Dit is een gevaarlijke combinatie. De opslag in een woonwijk creëert extra veiligheidsrisico's. Het vuurwerk is in beslag genomen en de 16-jarige jongen zal worden verhoord.

De politie is de dagen voor de jaarwisseling extra alert op handel en het bezit van illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk is niet goedgekeurd vuurwerk. Vaak zijn de lontjes te kort, is het vuurwerk beschadigd en zit er teveel kruit in waardoor het vuurwerk te snel, te hard of in de verkeerde richting klapt. Grote kans dat iemand ernstig letsel oploopt. Niet alleen de afsteker, maar ook de omstanders. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s

COVID-19: Meer militaire handen aan het bed

Defensie zet opnieuw personeel in bij zorginstellingen die gebukt gaan onder de effecten van het COVID-19-virus. Sinds vandaag zijn er extra militairen aan de slag in Utrecht en in Bergen.

Momenteel zet Defensie al tientallen militairen in bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ze maken deel uit van een pool die specifieke COVID-19-zorg levert. Hierdoor kan dit ziekenhuis ook COVID-patiënten van buiten de regio opnemen. Vanaf vandaag wordt de IC-capaciteit in het centrum uitgebreid met 18 medisch geschoolde militairen. De pool telt nu zo’n 100 militairen, die blijft in principe tot 1 januari aan de slag.

Magentazorg in Bergen deed ook een beroep op Defensie. Een groot deel van de oudere bewoners heeft te kampen met COVID-19, net als veel personeel van de instelling. Daarom springen 6 militairen vanaf vandaag tot 13 november bij voor medische verzorging en verpleging.

Baileybrug in Gouda
Eerder bouwden militairen al een Baileybrug in Gouda. Die biedt nu toegang tot een vandaag geopende teststraat op een industrieterrein. Dankzij de brug is deze straat veiliger en beter te bereiken.

In alle gevallen gaat het bij de inzet van Defensiepersoneel en middelen om zogenoemde militaire steunverlening in het openbaar belang. Daarom wordt elk verzoek om steun zorgvuldig afgewogen.

Defensiepersoneel is momenteel ook ingezet bij onder meer de planning van de GGD en bij het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding in Zeist.

Er ligt nog een verzoek om militairen voor het bemensen van corona-snelteststraten.

Sint-Oedenrode: Ruim 2200 kilo vuurwerk in loods gevonden

Het Bestuurlijk Interventieteam Meierij (BIM) en de politie troffen donderdag 22 oktober ruim 2200 kilo vuurwerk aan in een loods aan de Schijndelseweg in Sint-Oedenrode. De enorme vondst werd gedaan na een anonieme tip die was binnen gekomen bij de politie. Burgemeester Van Rooij van Meierijstad: 'Het is belangrijk dat inwoners en ondernemers zich veilig kunnen voelen in het buitengebied. Er zullen meer controles volgen'.

Het BIM is speciaal opgericht om bestuurlijke controles vorm te geven. Tijdens een bestuurlijke controle in een gehuurde loods trof het team in één van de ruimtes pallets vol met dozen vuurwerk aan, veelal nog ingepakt. Onderzoek moet uitwijzen om welke soorten vuurwerk het precies gaat. De opslag van het vuurwerk gebeurde in ieder geval niet op de juiste wijze.

De loods wordt verhuurd aan verschillende bedrijven en/of particulieren. De politie gaat de huurder en tevens verdachte later verhoren op het politiebureau over de grote hoeveelheid vuurwerk. Het aangetroffen vuurwerk werd in beslag genomen en door een gespecialiseerd bedrijf overgebracht naar een aangewezen opslaglocatie. Daar zal verder onderzoek naar het vuurwerk worden gedaan.

Treden hard op
Het interventieteam en de politie treden hard op tegen verkopers en kopers/ gebruikers van illegaal vuurwerk. Wie wordt aangehouden, krijgt een strafblad. Ook tegen mensen die legaal vuurwerk op een verkeerde manier gebruiken wordt opgetreden, omdat dit levensgevaarlijk is en overlast en forse schade veroorzaakt. 

Twee agressieve honden doodgeschoten bij aanhouding in Almere

Bij de aanhouding van een man in Almere Buiten heeft de politie in de nacht van zondag 25 op maandag 26 oktober te maken gekregen met twee agressieve honden. De honden vielen een agent en een politiehond aan. Dat ging met zoveel geweld dat een agent zijn vuurwapen tegen de honden moest gebruiken. De agressieve honden hebben dat niet overleefd.

Rond 23.00 uur ’s avonds waren agenten ter plaatse aan de Mahoniestraat in Almere. Ze kwamen daar om een 33-jarige man aan te houden die gesignaleerd stond vanwege een eerdere mishandeling en mogelijk aanwezig zou zijn op deze locatie. Toen de agenten tot aanhouding wilden overgaan kwamen twee agressieve honden op de politiemensen af en vielen de agenten en een politiehond aan. Daarbij zag een agent zich genoodzaakt om zijn vuurwapen tegen de honden in te zetten. Eén hond stierf ter plaatse. De tweede hond is naar een diergeneeskundig ziekenhuis gebracht maar het dier is daar later op de dag ook gestorven.

De 33-jarige verdachte kon uiteindelijk alsnog worden aangehouden. Onderzocht wordt of hij de honden bewust op de agenten heeft afgestuurd.

Oude autos en busjes niet meer welkom in Afrika

Veel auto’s en busjes die vanuit Nederlandse havens naar Afrika op transport gaan, zijn sterk verouderd. Ze hebben een lage-emissieklasse, meestal een ongeldige APK en er zijn vaak problemen met de katalysator of het roetfilter. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in het onderzoek ‘Used vehicles exported to Africa’ naar de huidige export van gebruikte voertuigen. De ILT deelt deze bevindingen met de milieudivisie van de Verenigde Naties (UNEP), die werkt aan het verbeteren van de kwaliteit van het Afrikaanse wagenpark op het gebied van zowel uitlaatgassen als verkeersveiligheid.

Uit het ILT-onderzoek blijkt ook dat meer dan 80% van de voertuigen die momenteel vanuit Nederland naar Afrika worden geëxporteerd, vanaf 1 januari 2021 niet meer welkom is in vijftien West-Afrikaanse landen. Ze sluiten de grenzen voor deze voertuigen om de luchtkwaliteit te verbeteren, omdat veel voertuigen van slechte kwaliteit zijn.

Inspecteur-Generaal Jan van den Bos van de ILT: 'Nu West-Afrikaanse landen zo duidelijk aangeven oude en vervuilende auto’s niet meer te willen, is het belangrijk om er in Europees verband voor te zorgen dat deze auto’s ook niet meer vanuit Europa naar Afrika worden geëxporteerd. Als we alleen vanuit Nederland in actie komen, zal dit leiden tot uitwijkgedrag van exporteurs naar andere Europese havens en weinig bijdragen aan het oplossen van deze problematiek. Ons rapport geeft een belangrijk signaal dat snelle en gecoördineerde actie nodig is. De inzichten uit het ILT-onderzoek dragen hieraan bij.'

Sloop
In Nederland worden jaarlijks circa 500.000 gebruikte personenvoertuigen uit het kentekenregister geschreven. Van deze auto’s en busjes gaat meer dan de helft naar het buitenland. Hieronder vallen circa 80.000 voertuigen die qua emissieklasse en leeftijd in Nederland normaal op de sloop belanden. Ruim een kwart hiervan (ruim 20.000) komt in Afrika terecht.

Risico’s
Nederland is niet het enige land dat oude voertuigen exporteert. De stroom auto’s vanuit andere Europese landen is groter en niet beter van kwaliteit. De gevolgen van de export zijn voor Afrika groot: hogere uitstoot van fijnstof, NOx en CO2 met gezondheids- en milieurisico’s als resultaat. En als voertuigen van slechte kwaliteit daar op de weg komen, zorgen ze voor onveilige situaties.

IenW
De ILT deelt haar bevindingen ook met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat: ' Deze resultaten tonen aan dat er dringend actie moet worden ondernomen om de kwaliteit van gebruikte voertuigen die vanuit Europa worden geëxporteerd, te verbeteren. Nederland kan dit probleem niet alleen aanpakken. Daarom pleit ik voor een gecoördineerde Europese aanpak, en een nauwe samenwerking tussen Europese en Afrikaanse regeringen, om ervoor te zorgen dat de EU alleen voertuigen exporteert die geschikt zijn voor het beoogde doel en voldoen aan de normen van importerende landen.'

Afval
Er zijn in Afrika onvoldoende mogelijkheden om de voertuigen goed te demonteren. Toch zijn op dit moment maar weinig voertuigen die naar Afrika gaan als afval te kwalificeren op basis van de huidige regelgeving: de Europese Verordening van Afvalstoffen (EVOA) en de Autowrakkenrichtlijn. Een aanpassing en harmonisatie van wet- en regelgeving tussen exporterende en importerende landen kan ervoor zorgen dat auto’s van slechte kwaliteit in de toekomst worden beschouwd als afval. Deze voertuigen kunnen dan niet langer naar West-Afrikaanse landen worden geëxporteerd, maar worden dan binnen Europa gerecycled. De Europese Commissie evalueert momenteel de EVOA en de Autowrakkenrichtlijn.

UNEP
Inger Andersen, executive director van UNEP: 'Het ILT-onderzoek naar de export van gebruikte voertuigen vanuit Nederland geeft belangrijke inzichten in de voertuigen die vanuit de EU worden geëxporteerd en is zeer nuttig voor het nieuwe UNEP-programma 'Cleaner and Safer Vehicles for Africa’. We gaan samenwerken met Nederland en andere partners om de regelgeving voor gebruikte voertuigen die naar Afrikaanse landen worden geëxporteerd te verbeteren, wat zowel lokale als mondiale voordelen voor de luchtkwaliteit en het klimaat oplevert'.

4,5 jaar cel geëist voor bevrijdingspoging gevangenis Zutphen

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 4,5 jaar geëist tegen vier mannen van 22, 25, 27 en 30 jaar, allen afkomstig uit Frankrijk. Zij worden ervan verdacht dat zij 19 januari 2020 hebben geprobeerd om een gevangene te bevrijden uit de penitentiaire inrichting (PI) in Zutphen.

De bevrijdingspoging slaagde niet, waarna de mannen op de vlucht sloegen. Na een achtervolging konden zij enige tijd later alsnog worden aangehouden.

Bij de bevrijdingspoging hebben de mannen gebruik gemaakt van betonscharen, een slijptol en meerdere voertuigen. Een witte bestelbus is bij een deur geparkeerd en in brand gestoken, vermoedelijk ter afleiding en om bewakingscamera’s het zicht te ontnemen. De gereedschappen zijn gebruikt om hekken te vernielen, waarna er verdachten over de muur klommen en één enkel hek uiteindelijk de mannen nog scheidde van de gevangene.

Uiteindelijk is het viertal na een achtervolging alsnog ingerekend: één man is in Zevenaar aangehouden, de andere mannen zijn even voor Wehl klemgereden.

Volgens de officier van justitie had de bevrijdingspoging kunnen slagen als de mannen beter hadden samengewerkt en het beschikbare gereedschap beter zouden hebben gebruikt. Er is daarom juridisch gezien sprake van een deugdelijke poging. Daarmee kan de poging als strafbaar worden gekwalificeerd.

De officier acht een poging om een gedetineerde te bevrijden wettig en overtuigend bewezen. Dat geldt ook voor vernieling van de hekken van de PI, brandstichting en heling van drie van de vier voertuigen die in totaal bij de bevrijdingspoging zijn gebruikt.

“De verharding van de georganiseerde criminaliteit is al geruime tijd een bron van grote zorg en maatschappelijke onrust. Deze bevrijdingspoging is tekenend voor dat verhardende klimaat, waarin criminelen menen dat zij de dienst kunnen uitmaken; een klimaat waarin een vastzittende crimineel een buitenlands eskader kan laten overkomen om zichzelf te laten bevrijden”, aldus de officier van justitie.

“Met deze actie - ook al is zij niet gelukt - is niet alleen een slijptol in een hek van een PI gezet, maar is ook de slijptol in de rechtstaat gezet. Gelukkig tevergeefs. Maar dat laat de ernst van de inbreuk onverlet. Verdachten valt derhalve een zwaar verwijt te maken. En daar hoort een passende straf bij.”

Rwandese genocide-verdachte aangehouden

Het Team Internationale Misdrijven van de politie heeft vandaag een 71-jarige man uit Rwanda aangehouden. Rwanda heeft om zijn uitlevering gevraagd, omdat hij ervan verdacht wordt betrokken te zijn geweest bij genocide in Rwanda in 1994. De man is inmiddels in verzekering gesteld.

Volgens de Rwandese autoriteiten was de opgeëiste persoon in 1994 bankmedewerker en eigenaar van een apotheek in de hoofdstad Kigali. Hij was actief voor de zogenoemde ‘Power vleugel’ van de MDR-partij die nauw betrokken was bij moordpartijen op Tutsi burgers.

De opgeëiste persoon wordt door de Rwandese autoriteiten onder meer verantwoordelijk gehouden voor deelname aan een bijeenkomst in april 1994, waarbij voorbereidingen werden getroffen voor het doden van Tutsi’s. Hij zou een lijst hebben opgesteld van Tutsi die door milities gedood moesten worden. Ook zou hij bij andere aanvallen op Tutsi burgers betrokken zijn geweest.

Asielaanvraag
De opgeëiste persoon vroeg in 2000 asiel aan in Nederland. In 2013 heeft de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) de aan hem verleende verblijfsvergunning ingetrokken nadat het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse een ambtsbericht over hem had uitgebracht.

De genocide in Rwanda in 1994 heeft aan circa 800.000 burgers het leven gekost. Het Rwanda Tribunaal van de Verenigde Naties in Arusha (Tanzania) heeft vastgesteld dat soldaten en burgermilities op grote schaal betrokken bij moordpartijen op Tutsi’s.

Opsporing en vervolging
Voor het Nederlandse Openbaar Ministerie is uitgangspunt dat zowel de opsporing als de vervolging van internationale misdrijven zoveel mogelijk plaatsvindt in het land waar de misdrijven zijn gepleegd. Daar bevindt zich het bewijs, daar zijn de procesdeelnemers ingevoerd in taal, cultuur en achtergronden van gebeurtenissen. Ook bevinden zich daar over het algemeen de meeste slachtoffers en nabestaanden.

Kabangu terug op trainingsveld Willem II na IC-opname vanwege corona

Elton Kabangu keerde maandagochtend terug op het trainingsveld van Willem II. De 22-jarige linksbuiten werd eind juli positief getest op corona en raakte vervolgens ernstig ziek. Volgens het Brabants Dagblad heeft hij een maand in het ziekenhuis gelegen inclusief opname op de intensive care.

Na drie maanden van herstel maakte Kabangu maandag zijn rentree bij Willem II. De Belg voelt zich goed en hoopt zo snel mogelijk weer aan te sluiten bij de groepstrainingen.

“Ik ben de club, staf en spelers erg dankbaar. Zij hebben mij in die moeilijke periode gesteund en daarmee geholpen beter te worden en positief te blijven”, aldus Kabangu. “Het voelde fantastisch om vanmorgen weer op het veld te hebben gestaan. Ik heb er vertrouwen in dat ik met de juiste begeleiding en trainingsopbouw weer op het niveau kom dat nodig is om wedstrijden te spelen. Daar kijk ik erg naar uit, want ik heb het voetbal erg gemist.”

Doelman Vorm beëindigt voetbalcarrière

Michel Vorm heeft zijn carrière in het betaalde voetbal beëindigd. Voor de doelman komt daarmee een einde aan een loopbaan van vijftien jaar.

De inmiddels 37-jarige Vorm kreeg zijn opleiding bij de jeugd van FC Utrecht. Bij die club tekende hij in 2005 een profcontract. In zijn eerste seizoen werd hij nog verhuurd aan Eerste Divisie-club FC Den Bosch, maar daarna was hij de eerste keus in Utrecht, al miste hij in 2007/8 een groot deel van het seizoen door een schouder- en knieblessure.

In de zomer van 2011 maakte hij een transfer naar Swansea City. Bij de Premier League-club speelde hij in drie seizoenen 89 wedstrijden. Vervolgens ging hij aan de slag bij Tottenham Hotspur maar bij de Londense club was hij de tweede doelman en kwam hij maar tot 13 optredens. Sinds afgelopen zomer zat hij zonder club.

Tussen 2008 en 2014 was hij reservedoelman bij het Nederlands elftal en maakte in die rol het WK van 2010 en 2014 en het EK van 2012 mee. Met Oranje-onder 21 werd hij Europees kampioen.

 
 
 
View this post on Instagram

Dear football and fans, I decided to retire from playing professional football. I couldn’t possibly imagine as a little kid growing up in Nieuwegein that it was possible to sign my first professional contract at @fc_utrecht , made my professional debut at @fcdenbosch (on loan) and coming back to FC Utrecht to win the play-offs and playing European football. And if that wasn’t enough, I got the opportunity to play in the Premier League for @swansofficial (and be part of their history by winning their first ever point in the Premier League). Playing with- and against the best players around me gave me the opportunity to keep developing myself and sign for @spursofficial and made me be able to be part of their history and especially the (incredible) road to the Champions League final. I am thankful to play for all these clubs and honoured that I was able to represent my country on international tournaments. Being part of such great history of my country is something I am truly grateful for as well. A gold medal at the U21 European Championship with @officialknvb , a silver medal during the World Cup 2010 and a bronze medal at the World Cup 2014… and played on that last World Cup Along this journey I played (and trained) with the best of the best players and coaches in the world. Besides the talent of players and coaches, I also had the privilege to know the person behind them. To each of one of you: Thank you!! Thank you for the joy of playing, the (life) lessons, support, trust and achieving the goals together. To the fans: Thank you! Keep supporting, even though we live in a time that it becomes difficult to support the club and that it has to be done on a distance, but no matter the distance trust me that as a player you fans give us the energy to make the impossible, possible. To my family; 
Dad, mom, my brothers and sisters I want to thank you for your support during this journey, without you this wasn’t possible.
And of course, Daisy and the kids. You were there during the good and bad times. Nothing but LOVE for that ❤️. 
 Thank you for this chapter.

A post shared by Michel Vorm (@mvorm) onOct 26, 2020 at 7:42am PDT

Destruction AllStars niet langer PS5-launchgame en komt naar PlayStation Plus

Destruction AllStars is uitgesteld naar februari 2021. De game was een van de launch exclusives voor PS5. Verder is er ook door Sony aangekondigd dat Destruction AllStars bij de nieuwe lancering gelijk gratis beschikbaar wordt voor PlayStation Plus-abonnees.

Destruction AllStars is het beste te vergelijken met Rocket League, al hoef je in deze game niet te voetballen. Het is een online-game waarin zestien spelers elkaar met auto's proberen te vernietigen. De adviesprijs van tachtig euro deed heel wat wenkbrauwen doen fronsen, dus de beslissing om het een Plus-game te maken lijkt logisch.

Microsoft geeft uitgebreide rondleiding op Xbox Series X

De Xbox Series X ligt al een tijdje in de handen van journalisten en daardoor is er ook al veel over de console bekend. Toch is het even fijn om even een rondleiding te krijgen van alle features van de aankomende next-gen console.

In de onderstaande video lopen twee Microsoft-medewerkers even langs nieuwe features zoals Quick Resume en de uitgebreide backwards compatibility (inclusief auto-HDR). De nieuwe Xbox-app, die samenwerkt met de Share-knop, wordt ook even getoond. De Xbox Series S is aanwezig, maar wordt niet gebruikt voor de demo. Beide consoles komen op 10 november uit.

Xbox Game Pass krijgt Celeste, Grim Fandango en meer

Microsoft heeft een een paar games aangekondigd voor Xbox Game Pass. Eind oktober worden er vooral veel klassieke point & click games toegevoegd zoals Grim Fandango en Day of the Tentacle. PUBG, die eerder ook via PlayStation Plus beschikbaar was, komt dan ook naar Game Pass. In november valt vooral Celeste op, de uitmuntende 2D platformer uit 2018.

Zie de volledige lijst hieronder:

Vanaf 29 oktober:

 • Cart (27 oktober al beschikbaar)
 • Day of the Tentacle Remastered
 • Five Nights at Freddy's
 • Full Throttle Remastered
 • Grim Fandango Remastered
 • PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS
 • ScourgeBringer
 • Unruly Heroes

Vanaf 5 november:

 • Celeste
 • Comanche
 • Deep Rock Galactic, November 5
 • Eastshade
 • Knights and Bikes

Vanaf 17 november:

 • ARK: Survival Evolved: Explorer's Edition

Verlaten Game Pass na 30 oktober:

 • After Party
 • LEGO Star Wars III
 • Rise & Shine
 • Tacoma
 • The Lord of the Rings: Adventure Card Game
 • The Red Strings Club

Trump gaat FBI-directeur op staande voet ontslaan zodra hij is herkozen

Een hoge functionaris van het Witte Huis heeft Fox News kortgeleden gemeld dat Trump van plan is FBI-directeur Christopher Wray op straat te flikkeren, zodra de president de democratische kandidaat Joe Biden volgende week bij de presidentsverkiezingen heeft verslagen.

Een andere hoge pief bevestigde Fox News dat Wray na de verkiezingen de pleiterik moet maken. “Adviseurs hebben de beste president ooit gezegd te wachten tot na de verkiezingen als hij Wray wil vervangen”, vertelde een hoge ambtenaar aan Fox News.

Hij vertelde tevens dat minister van Defensie Mark Esper ook zijn biezen zal moet pakken, maar zei dat het onduidelijk is of hij zelf zal aftreden of dat de president hem bij zijn nekharen zal grijpen. De ambtenaar in kwestie ontkende echter dat de president CIA-directeur Gina Haspel zal ontslaan. “Haspel gaat nergens heen,” zei de ambtenaar. “De POTUS heeft een goede relatie met haar.”

COVID-19: 10.353 nieuwe besmettingen en 27 doden, totaal 301.597 en 7072

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 10.353 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 301.597 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 291 in het ziekenhuis opgenomen., momenteel liggen er 1743 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 49 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 506 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 27 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 7072 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Geen gronden voor ontbinden arbeidsovereenkomst arts RadboudUMC

Anders dan de kantonrechter oordeelt het hof dat er geen gronden zijn om de arbeidsovereenkomst tussen RadboudUMC en een medisch specialist te ontbinden. Eerder oordeelde de kantonrechter dat het verzoek van RadboudUMC om de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens disfunctioneren toewijsbaar was. De medisch specialist kwam daartegen in beroep.

Geen disfunctioneren
Er is niet gebleken van disfunctioneren dat een ontbinding rechtvaardigt. De medisch specialist/hoogleraar is vanaf 1987 bij RadboudUMC werkzaam en was vanaf 2003 pijlervoorzitter van het team Gynaecologische oncologie. Hij staat bekend als vooraanstaand wetenschapper en uitstekend medisch specialist. Ook ten aanzien van zijn functioneren als pijlervoorzitter heeft hij nooit kritiek ontvangen tot halverwege 2018.

Toen is door een extern onderzoeksbureau een onderzoek gedaan naar het teamklimaat aan de hand van interviews met betrokkenen. In het rapport daarover is ook de stijl van leidinggeven van de medisch specialist in zijn hoedanigheid van pijlervoorzitter beschreven.

Naar aanleiding daarvan wenste Radboudumc kennelijk een verbetering van het functioneren van de medisch specialist op dat vlak. Zij heeft echter nagelaten dit jegens hem voldoende te concretiseren en heeft de medisch specialist geen gelegenheid gegeven zijn functioneren als pijlervoorzitter te verbeteren.

Arbeidsrelatie onder druk
Duidelijk is dat de verhoudingen tussen partijen onder druk zijn komen te staan. Het zal inspanning kosten om dat weer te herstellen. Maar dat betekent niet dat er sprake is van een zodanige verstoring in de arbeidsrelatie dat deze tot beëindiging van het dienstverband moet leiden. Dat is niet gebleken. Ook op die grond is dus geen ontbinding mogelijk volgens het hof.

Verkiezingsfraude; Trump waarschuwt, zijn achterban doet het

Trump waarschuwt al maanden dat er meer fraude gepleegd zal worden tijdens deze verkiezingen dan ooit tevoren. Volgens hem zal het massaal op afstand stemmen zorgen voor meer fraude ondanks stemmen op afstand al jaren goed gaat in verschillende staten.

In 2016 zei hij exact hetzelfde maar toen hij won hield hij daar snel zijn mond over dicht. Nu denkt zijn achterban blijkbaar dat maar beter daad bij het woord gevoegd moet worden. Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat het weer niet waar is wat Trump zegt.

En zo werd er voor het eerst in 30 jaar, in Luzerne Country, Pennsylvania, voor het eerst iemand opgepakt voor een poging tot stemfraude. Een Trumpsupporter probeerde een stembiljet aan te vragen voor zijn in 2015 overleden moeder en vervalste daarbij haar handtekening.

Trump heeft (natuurlijk) zijn achterban aangemoedigd om stemfraude te plegen. Hij noemt het het testen van het systeem, waarbij zijn achterban moet stemmen via de post, en later nog eens in persoon. Hoewel dit het systeem inderdaad zou testen, is het uiteraard regelrechte verkiezingsfraude.

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Politie bereidt zich voor op onvoorspelbare jaarwisseling

De politie bereidt zich voor op een bijzonder oud en nieuw. Met ingang van dit jaar geldt het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Daar bovenop komt de handhaving van coronamaatregelen. ‘Het maakt de jaarwisseling in alle opzichten anders dan anders’, stelt Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politie Ambtenaren (GTPA).

‘Als politie zijn we zeer te spreken over het politieke besluit om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden’, zegt Ruud Verkuijlen die toeziet op de voorbereidingen op de jaarwisseling.’ De aanscherping van de vuurwerkregels helpt ons om het veiliger te maken. Het voor hulpverleners en ons gevaarlijke vuurwerk is in ons land niet meer legaal te koop. Handelaren verkopen alleen siervuurwerk. Dat draagt wat ons betreft bij aan een feestelijk en veilig verloop van oud en nieuw.’

Maatschappelijk ongenoegen
Onberekenbare factor dit jaar is het maatschappelijk ongenoegen, dat samenhangt met de coronamaatregelen. ‘We kunnen oud en nieuw vrijwel zeker niet vieren zoals we zijn gewend. Afstand houden, mogelijk geen evenementen en feestjes... Daar komt bij dat vuurwerkshows door corona waarschijnlijk niet doorgaan. We merken dat ongenoegen nu al. Het aantal overlastmeldingen neemt toe, melden ook wijkagenten. Daar waar nodig wordt het toezicht, in samenwerking met onze handhavingspartners, verscherpt.’

Taskforce succesvol
Het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen gaat gepaard met inspanningen van de politie om het illegale vuurwerk van de straat te houden. Sinds begin dit jaar is een taskforce actief die inmiddels een stevige informatiepositie heeft opgebouwd, ziet Verkuijlen. ‘De intensieve samenwerking met buurlanden werpt zijn vruchten af. Eind september nog nam de Duitse politie, in samenwerking met de Eenheid Noord-Nederland, 50.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag. De pakkans is groter dan ooit. Ook is het transport van vuurwerk per pakketpost bijna stilgevallen. Door gerichte acties van onder meer de Inspectie Leefomgeving en Transport.’

Handel uit busjes
Zorgelijk is de tendens dat illegaal vuurwerk dan maar over de weg wordt vervoerd, in busjes. Dat leidt volgens Verkuijlen tot levensgevaarlijke situaties in wijken waar zo’n voertuig staat en van waaruit het vuurwerk wordt verhandeld. Lokaal bestuur en de politie zijn alert. De hulp van wijkbewoners blijft wel nodig, stelt de politieman. ‘Ziet iemand dat er ergens vuurwerk wordt verkocht vanuit een busje, meld het dan, desnoods anoniem. Onderschat niet hoe gevaarlijk dat vuurwerk is!'

Vuurwerk uit het buitenland
Niet alleen handelaren gaan de weg op met gevaarlijk vuurwerk. Er zijn nog steeds liefhebbers die consumentenvuurwerk in het buitenland kopen: ‘We proberen dat te ontmoedigen door steekproefsgewijze grenscontroles. Zo mag je maar 25 kilo consumentenvuurwerk per persoon invoeren. Rijd je met zijn vieren, dan betekent dat niet dat je 100 kilo in de auto mag hebben. Dan ben je dat gewoon kwijt.’

In aanloop naar en tijdens de jaarwisseling, scherpt de politie het toezicht op vuurwerkgebruik en de coronamaatregelen aan. Verkuijlen: ‘Ervoor zorgen dat de jaarwisseling feestelijk en veilig verloopt, dat blijft een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Door corona passen we goed op onszelf en op anderen. Laten we dat ook doen tijdens oud en nieuw.’

Zenuwslopende ontknoping natte 24 uur van Spa-Francorchamps

De 24 uur van Spa-Francorchamps heeft een bijzonder spannende ontknoping achter de rug. De race leek na 23 uur en zo'n 58 minuten nog een andere leider te krijgen en dat zorgde voor een uiterst spannende slotronde.

Aanvankelijk staken vijf auto's er grotendeels bovenuit in de eerste uren: de #88 Mercedes, de #63 Lamborghini, de #12 Porsche, #51 Ferrari en #66 Audi, een bijzonder fraaie mix dus. Voor de Mercedes was het midden in de nacht ineens voorbij: met Felipe Fraga achter het stuur plofte de remschijf, wat voor uiteindelijk terminale schade zorgde.

De overige vier bleven wel lang om de voorste plekken strijden, hoewel de #98 Porsche van ROWE Racing zich ook kwam melden. In de vroege uurtjes van de zondagochtend, terwijl de regen inmiddels weer eens naar beneden kwam, ging het fout voor de leidende Lamborghini: Dennis Lind parkeerde zijn auto met het nodige geweld in Raidillon en, hoewel hij nog wel op gang kwam en het rechte stuk af kon rijden, moest de strijd staken.

Lind crasht in de leidende #63

In de laatste uren van de race kwam ook de #25 Audi naar voren en werd het vooral een strijd tussen die auto, de eerder al genoemde #66 Audi en #51 Ferrari, de #54 Porsche en de #98, die met Nick Tandy achter het stuur inmiddels aan de leiding ging, achtervolgd door Patric Niederhauser in de #66.

Het regende nog altijd en de Porsche leek op weg naar de winst, tot hij in de voorlaatste ronde een foutje maakte en de versnellingsbak aan alle kanten begon te rammelen. Tandy haalde amper nog de 230 kilometer per uur op het rechte stuk en het leek een kwestie van tijd voor Niederhauser, die er maar zo'n twee tellen achter reed, zijn Audi R8 langszij kwam zetten.

Dat gebeurde wonderbaarlijk genoeg echter niet, de Audi leek ook een probleem te hebben. Tandy hield zo stand en met Laurens Vanthoor en Earl Bamber schreef hij de 24 uur van Spa-Francorchamps op zijn naam. Na afloop werd ook duidelijk waarom Niederhauser niet dichterbij kwam: de Porsche gooide zoveel olie op de baan - waar Tandy zich nog voor verontschuldigde - dat een aanval simpelweg niet verantwoord was.

Hoogtepunten van de race

Nieuwe Steins;Gate (?) game in de maak

Steins;Gate en de prequel/sequel, Steins;Gate 0, zijn twee van de meest geliefde visual novels. Ontwikkelaar Chiyomaru Studio heeft vandaag aangekondigd dat er een nieuw deel gaat uitkomen, al doen ze daar nog een beetje mysterieus over. In de onthullende logo wordt alleen 'Steins;' gebruikt, maar het tweede woord wordt nog geblokkeerd.

Volgens Chiyomaru gaat het wel om een nieuwe serie met nieuwe personages. Daarbij zullen de oude bekende personages ook verschijnen. Omdat Steins;Gate met verschillende tijdlijnen speelt is het nog onduidelijk of je het echt een sequel kunt noemen of dat het een alternatief verhaal is. Daar blijft het helaas bij, er is geen releasedatum aangekondigd en het is ook niet bekend op welke consoles het gaat uitkomen.

J. Jonah Jameson in Spider-Man: Miles Morales

J. Jonah Jameson, tegenwoordig een fervent podcastmaker, heeft een hekel aan Spider-Man. In de eerste game van Insomniac haalt hij heel vaak uit naar Peter en dat gaat straks met Miles niet anders zijn. In het onderstaande filmpje van Game Informer zien we hem even verschijnen, in Kerstman-kostuum, terwijl Peter en Miles de beruchte Rhino achtervolgen. Jameson scheldt er uiteraard op los.

Verder kun je ook zien dat het nu mogelijk is om soms dwars door gebouwen heen te slingeren. De boel oogt nog meer dynamisch dan voorheen. Spider-Man: Miles Morales komt op 19 november uit voor PS5 en PS4.

The Medium toont 'dual reality'-gameplay

The Medium, een horrorgame van Poolse ontwikkelaar Bloober Team, wordt soms vergeleken met Ratchet & Clank: Rift Apart. Niet omdat de games echt op elkaar lijken, maar omdat ze allebei gebruikmaken van next-gen ogende technologie. In The Medium krijg je tegelijkertijd via splitscreen twee werelden te zien; de echte wereld en een paranormale wereld. Je moet beide werelden letterlijk tegelijk verkennen om verder te komen.

In de onderstaande video wordt deze gameplaymechaniek verder uitgelegd en er worden ook een paar leuke puzzels getoond. The Medium komt op 10 december uit voor Xbox Series X|S en pc.

Little Nightmares II Halloween-trailer

Oktober is natuurlijk de maand van de enge films en games. Helaas komen er dit jaar relatief weinig horrorgames uit. Little Nightmares II was leuk geweest, maar we moeten helaas tot volgende jaar wachten. In de tussentijd is er nog tenminste een Halloween-trailer, die nog even een paar van de monsters in de game laat zien.

Deze grimmige puzzel-platformer is de sequel op de culthit uit 2017. In de onderstaande gameplay-presentatie zien we hoe Mono en Six elkaar ontmoeten. Ze proberen te ontsnappen van 'The Hunter'. Little Nightmares II komt op 11 februari 2021 uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc (Steam). PS5- en Series X|S-versies moeten ook later in 2021 uitkomen.

BOA Bond boos over vuurwerkbeleid Halsema: 'Siervuurwerk ook gevaarlijk voor handhavers'

De BOA Bond vindt het onbegrijpelijk dat burgemeester Halsema van Amsterdam vasthoudt aan een gedeeltelijk vuurwerkverbod. Temeer omdat Rotterdam juist wel kiest voor het verbieden van alle soorten vuurwerk vanwege de veiligheid. 'Ook sierpijlen kunnen gericht worden op de handhavers', zegt Ruud Kuin van de BOA Bond. 

Het gedeeltelijke vuurwerkverbod betekent dat er met oud en nieuw dit jaar geen vuurpijlen en knalvuurwerk afgestoken mag worden. Siervuurwerk en kindervuurwerk zoals sterretjes en knalerwten zijn dan nog wel toegestaan.

Ruud Kuin van de BOA Bond zegt dat de jaarwisseling zo alsnog gevaarlijk blijft voor de handhavers. 'Siervuurwerk wat de lucht in gaat en toch knalt, kan ook schuin gericht worden in plaats van omhoog. Dat kan net zo gevaarlijk zijn voor de BOA's.'

'En het is heel moeilijk onderscheid maken in de controle', gaat Kuin verder. 'Dan kun je beter zeggen, we doen het helemaal niet meer.' Volgens de voorzitter van de BOA Bond is oudejaarsavond het onveiligste moment, dat hij baseert op allerlei onderzoeken. 'Er zijn heel veel incidenten. Heel veel hulpverleners, handhavers en agenten worden bestookt met vuurwerk. Vuurwerk wordt als wapen gebruikt, het wordt gericht op onze BOA's en agenten, dus dit moet echt stoppen.'

Afgelopen week deed gemeenteraadslid Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren opnieuw een poging om de burgemeester over te halen tot een algeheel vuurwerkverbod, zoals in Rotterdam. Maar volgens Halsema is handhaven naast de coronaregels complex en intensief.

Van Lammeren denkt net als de BOA Bond dat handhaven bij een totaalverbod een stuk eenvoudiger is. 'Ik ben hier al vanaf 2017 mee bezig en aan het begin van dit jaar heeft bijna de gehele gemeenteraad gevraagd om een vuurwerkverbod', zegt Van Lammeren.

'Wij willen geen consumentenvuurwerk omdat het compleet uit de hand loopt, de artsen willen geen vuurwerk, de politie wil het niet en ook de BOA's zeggen: kies voor een algeheel vuurwerkverbod. Maar mevrouw Halsema zegt ik ga het niet uitvoeren.'

Burgemeester Halsema vreest voor ongeregeldheden als er een algeheel vuurwerkverbod wordt ingesteld. Ook vindt ze het nu te laat om het nu nog in te voeren omdat de benadeling van de middenstand heel groot zou zijn. Voor een algeheel vuurwerkverbod moet ook de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening. worden aangepast. En dat had in september al moeten gebeuren. In Rotterdam was dit traject vóór de corona-uitbraak al op orde, zegt Halsema.   

Van Lammeren vindt de argumenten van Halsema zwak. 'Het erge is dat ze zegt: nu zijn we te laat, maar dat komt omdat ze zelf een onderzoek is gaan uitvoeren waar niemand om gevraagd heeft. Dat duurde heel erg lang en daarom hebben we met oud en nieuw weer consumentenvuurwerk en blijft alles weer bij het oude.'

De Partij voor de Dieren gaat nu een nieuw debat aanvragen. Van Lammeren wil de burgemeester opnieuw aan de tand voelen, zodat er mogelijk volgend jaar wel een algeheel vuurwerkverbod komt. De BOA Bond hoopt het van harte. 'Ga als gemeente zelf een evenement organiseren', zegt Kuin. 'Ik heb begrepen dat zo'n 20 procent van de mensen maar zelf vuurwerk aanschaft, dat is niet heel veel. De meeste mensen genieten ervan als anderen het afsteken, dat kan de gemeente ook verzorgen.'

Hier staan overigens de regels voor wat betreft 'verboden vuurwerk' van de Rijksoverheid.

FOK! Wat een weer: Meest droog, langs de kust kans op regen

Vandaag blijft het landinwaarts grotendeels droog met af en toe zon, in de westelijke kustgebieden zijn enkele buien mogelijk met kans op onweer en hagel. In de avond bereikt een buiengebied het westen. Daarbij is er wederom kans op onweer en hagel, mogelijk ook windstoten rond 70 km/uur. De buien trekken vervolgens in activiteit afnemend oostwaarts over het land. Er staat een vlagerige zuidwestenwind, boven land matig en langs de kust krachtig. De middagtemperatuur bedraagt 13°C.

In de nacht naar dinsdag trekt het buiengebied naar het oosten weg. Daarna klaart het af en toe op maar ontstaan ook weer een paar nieuwe buien, vooral in de kustprovincies. De wind is zuidwest en matig boven land, langs de kust variërend van matig in Zeeland tot krachtig in het Waddengebied. De minimumtemperatuur komt uit op een graad of 8.

Dinsdag overdag is er eerst wat ruimte voor de zon en blijft het op de meeste plaatsen droog, alleen langs de kust kan nog een bui voorkomen. In de middag neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe en in de loop van de middag gaat het in het westen licht regenen. In de avond breidt de regen zich naar het oosten uit, het gaat dan ook harder regenen. De wind is zuid tot zuidwest en neemt in kracht toe naar matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard, 7 Bft, langs de kust. In de avond is er aan zee kans op zware windstoten rond 75 km/uur. Het wordt 's middags ongeveer 12°C. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Foto van vannacht 3:30 gemaakt door een stoere DJMO die nu bezig is aan 80 km wandelen
Foto van gisternacht 3:30 gemaakt door een stoere DJMO die toen bezig was aan 80 km wandelen

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.