FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 oktober 2018

Van Gerwen overklast Gurney en is finalist World Grand Prix

Michael van Gerwen staat voor de vijfde keer in de finale van de World Grand Prix. De nummer één van de wereld won in de halve finales met 4-1 titelverdediger Daryl Gurney. In de finale wacht een ontmoeting met Peter Wright. Van Gerwen won het toernooi drie keer eerder. 

Van Gerwen was tegen de Noord-Ierse Gurney weer ouderwets op dreef. De Groene Sloopkogel uit Vlijmen denderde over zijn tegenstander heen en stond binnen no-time op 3-0. In de vierde set haperde de automatische piloot van Van Gerwen even waarna Gurney op 3-1 kwam. In de vierde set trok Van Gerwen de partij alsnog naar zich toe.

Van Gerwen gooide 97 punten gemiddeld tegenover bijna 88 van Gurney. De finale tussen Van Gerwen en Wright staat zaterdag op het programma. Voor de winnaar van de finale ligt een bedrag klaar van circa 110.000 euro. De runner-up gaat met ongeveer 50.000 euro naar huis.

Almere City nieuwe koploper in de Keuken Kampioen Divisie

Almere City is na de achtste speelronde de nieuwe koploper in de Keuken Kampioen Divisie. De club versloeg in eigen huis N.E.C. met 1-0. De nummer twee Go Ahead Eagles speelde met 2-2 gelijk bij Sparta. Twente verspeelde door een gelijkspel bij laagvlieger FC Eindhoven twee punten.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Almere City FC - N.E.C. 1-0
FC Dordrecht - SC Cambuur 3-1
FC Eindhoven - FC Twente 1-1
FC Volendam - RKC Waalwijk 1-0
Go Ahead Eagles - Sparta Rotterdam 2-2
Jong AZ - Helmond Sport 2-2
Jong Ajax - Telstar 3-0
MVV Maastricht - FC Den Bosch 0-3
Roda JC Kerkrade - Jong PSV 2-3
TOP Oss - Jong FC Utrecht 2-1

Uitslag FC Utrecht - NAC Breda

Vrijdagavond stond een wedstrijd tussen twee clubs uit de onderste regionen van de Eredivisie op het programma: FC Utrecht tegen NAC Breda. De club van trainer Dick Advocaat versloeg de bezoekers met 2-1.

De eerste helft kwam pas in de slotfase echt op gang. Eerst kopte Karol Mets van NAC bijna in eigen doel. Voor een overtreding van Menno Koch op Simon Gustafson gaf scheidsrechter Björn Kuipers een strafschop. Gustafson benutte de penalty en zorgde voor de 1-0.

Na rust was het ook diezelfde Gustafson die de 2-0 op het scorebord bracht. Halverwege de tweede helft scoorde Mikhail Rosheuvel voor NAC. De 2-1 was na 90 minuten ook de eindstand.

FC Utrecht

2 - 1

NAC Breda

 45+5' Gustafson(pen)
 49' Gustafson
   65' Rosheuvel
 
 Gele kaart: Koch, Nijholt, (FC Utrecht),
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.386
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
Guwara
v. Overeem
Gustafson (Görtler/81)
Gavory
Kerk
v.d.Streek
Emanuelson (Tannane/81)
  v. Leer
Sporkslede
Koch
Mets (v.Hooijdonk/90)
Carolina
Nijholt
Mühren (Ilic/17)
Kali
Rosheuvel
Te Vrede
Kastaneer (El Allouchi/46)

Voetbalsters zetten stap richting WK bij herhaling EK-finale

De Nederlandse voetbalsters hebben een grote stap gezet richting het WK, dat volgend jaar in Frankrijk gespeeld wordt. In Breda werd in de halve finales van de play-offs met 2-0 van Denemarken gewonnen. Dinsdag volgt de return in Denemarken, waarna de winnaar strijd tegen België of Zwitserland, met één WK-ticket als inzet. België en Zwitserland speelden vrijdag in België met 2-2 gelijk.

Nederland begon zonder keepster Sari van Veenendaal en spits Vivianne Miedema, die bij Arsenal flink op dreef is. Na zeventig minuten mocht ze invallen voor Shanice van de Sanden, die al trefzeker was geweest. Na 21 minuten was het eerst nog Lineth Beerensteyn die Nederland met het hoofd op voorsprong zette, kort voor rust kopte Van de Sanden een prachtige pass van Kika van Es binnen: 2-0.

Invalster Miedema was kort voor tijd dicht in de buurt van de 3-0, maar stifte de bal op de lat. Jackie Groenen had in de eerste helft ook de lat al getroffen in het duel wat een herhaling was van de EK-finale van vorig jaar, waarin Nederland de titel pakte.

Wright buigt 0-3 achterstand om en staat in finale World Grand Prix

Darter Peter Wright is de eerste finalist van de World Grand Prix. Hij versloeg in de halve finale Mensur Suljovic met 4-3, nadat hij met 0-3 heeft achter gestaan. 

Wright werd in de eerste drie sets compleet weggespeeld. Suljovic trok de eerste drie sets met 3-0 en tweemaal 3-1 naar zich toe. Vervolgens begon de comeback van de kleurrijke Schot. De eerste leg van de vierde set ging in tien pijlen naar Wright. Vervolgens gingen de legs met de pijlen mee, waardoor Wright die set met 3-2 won. 

De dubbel om te openen bij Suljovic begon te haperen. Hij kon twee keer niet openen in zijn eerste beurt waardoor Wright steeds een voorsprong kon nemen. Dit bleek een probleem voor de Oostenrijker en verloor set vijf met 3-1. Ook set zes ging met 3-1 naar Wright, waardoor een beslissende set nodig was.

Suljovic mocht de beslissende zevende set beginnen, maar gaf het voordeel meteen af door twee dubbels te missen. Snakebite wierp 52 wel uit en brak The Gentle vervolgens met een zestiendarter. De Oostenrijker kreeg nog een laatste kans om in de wedstrijd te blijven, maar verprutste opnieuw drie pijlen op de dubbel. Wright sloeg toe vanaf 80 en maakte de comeback compleet. In de finale treft hij Michael van Gerwen of titelverdediger Daryl Gurney. 

Vrouw opgepakt om drogeren en bestelen bejaarden

De politie in Amsterdam-Zuid heeft donderdagavond een 36-jarige vrouw aangehouden op verdenking van 'diefstal van persoonlijke eigendommen van voornamelijk oudere alleenstaande mannen'. Sinds februari dit jaar heeft de politie minimaal vijf aangiftes opgenomen die volgens hen door deze gewiekste heks gepleegd zijn. 

De werkwijze is telkens identiek: de vrouw sprak haar slachtoffers aan op straat, waarna er een 'geanimeerd gesprek' ontstond. Vervolgens lulde ze zichzelf de woning van haar slachtoffer binnen om samen nog iets te drinken. Volgens de politie drogeert ze op dit moment de mannen door iets door hun drankje te mengen, waardoor ze bewusteloos raakten. 

Op het moment dat de mannen weer bij bewustzijn kwamen waren al hun persoonlijke eigendommen verdwenen. De vrouw werd na uitgebreid onderzoek getraceerd en gisteren om 20:00 uur op de Burgemeester de Vlugtlaan aangehouden. Ze zit vast voor verhoor zo laat de politie weten. 

Daarnaast wil de politie graag in contact komen met meer mogelijke slachtoffers die zich wellicht uit schaamte nog niet gemeld hebben. Hen wordt verzocht om contact op te nemen met de politie op het nummer 0900-8844.

Vrouw opgepakt om drogeren en bestelen bejaarden (Foto: Stockfoto Politie.nl)
Vrouw opgepakt om drogeren en bestelen bejaarden (Foto: Stockfoto Politie.nl)

Van Bommel: "Heel trots dat er veel jongens bij het nationale elftal zitten"

Mark van Bommel is trots op het feit dat Ronald Koeman drie debutanten uit de selectie van PSV heeft opgenomen in zijn selectie van Oranje.

Steven Bergwijn, Denzel Dumfries en Pablo Rosario mogen zich voor het eerst melden bij het Nederlands elftal. Donderdag kreeg Van Bommel een telefoontje van Koeman die hem het vertelde.

"Ik ben heel trots dat er veel jongens bij het nationale elftal zitten", vertelt Van Bommel op de persconferentie in aanloop naar de wedstrijd tegen VVV-Venlo. "Een aantal jongens zijn er voor het eerst bij, dat is heel mooi. Het is fantastisch dat zij erbij zitten. Hopelijk krijgen ze een eerste haasje. Dat zijn mooie momenten."

"Koeman belde me om te zeggen wie er geselecteerd waren. Daar werd ik zelfs blij van. Dan voel je je weer even speler. Die blijdschap had ik vroeger ook."

De oproep van Dumfries was een verrassing, aangezien de rechtsback niet tot de voorselectie behoorde. ''Het is fantastisch als je niet in de voorselectie zit en toch wordt opgeroepen. Denzel reageerde heel enthousiast."

KNVB neemt met nieuwe traditie afscheid van internationals

De KNVB gaat 'Oranjehelden' eren volgens een nieuw beleid, zo meldt de voetbalbond vrijdag. Voor Dirk Kuyt en Rafael van de Vaart wacht een afscheid.

In het nieuwe beleid worden alle mannelijke en vrouwelijke ex-internationals en ook de trouwste fans in de schijnwerpers gezet tijdens een jaarlijks eerbetoon. Eerder werd er ook al stilgestaan bij het afscheid van internationals, maar dat gebeurde op verschillende manieren.

De bond heeft nu besloten een eenduidige traditie te starten. Alle spelers die voor Nederland zijn uitgekomen, krijgen een passend einde van hun carrière bij Oranje, zo schrijft de KNVB. Dirk Kuyt (104 interlands) en Rafael van der Vaart (109 interlands) worden uitgezwaaid bij de interland tegen Duitsland van volgende week zaterdag.

De KNVB heeft vijf criteria opgesteld in het nieuwe beleid:

  • Afscheid nemen van de spelers van Oranje gebeurt nadat ze óf zijn gestopt met betaald voetbal, óf wanneer ze hebben aangeven niet langer voor het Nederlands team uit te kunnen of willen komen. Bij de laatste groep is verder van belang dat ze tevens aan hebben gegeven al deel te willen nemen aan een eerbetoon.
  • In de even jaren wordt bij een thuiswedstrijd in het najaar gezamenlijk afscheid genomen van alle mannelijke internationals die in de twee jaar ervoor gestopt zijn bij Oranje. In oneven jaren gebeurt dit bij de vrouwen.
  • Van spelers met 50 of meer interlands wordt op het veld afscheid genomen. Vast onderdeel is een ereronde na afloop van de wedstrijd en de uitreiking van een schaal waarop alle gespeelde interlands staan vermeld.
  • Bij honderd of meer gespeelde interlands wordt de afzwaaiende international benoemd tot Bondsridder.
  • Alle ex-internationals krijgen vanaf begin volgend jaar (met terugwerkende kracht) een vermelding op de nieuw te realiseren Wall of Fame op de KNVB Campus in Zeist.

Twee doden bij motorongevallen in Helvoirt en Wintelre

Bij twee ongevallen met motoren in Helvoirt en Wintelre zijn vrijdagmiddag twee doden gevallen. In Helvoirt reed een 58-jarige man uit Udenhout op zijn motor rond 16.30 uur op de Guldenberg frontaal tegen een tegemoetkomende graafmachine. De Udenhouter, die in de richting van zijn woonplaats reed, was op slag dood. De bestuurder van de graafmachine, werkzaam voor een bedrijf uit Helvoirt, bleef ongedeerd. Onze collega’s van de Verkeersongevallenanalyse (VOA) onderzoeken hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. Mogelijk heeft de laagstaande zon een rol gespeeld.

Een 47-jarige vrouw en haar 21-jarige dochter waren kort voor 17.00 uur betrokken bij een ernstig ongeval op de Biemeren in Wintelre. Beide vrouwen uit Eindhoven zaten op een motor die door onbekende oorzaak in een flauwe bocht tegen een tegemoetkomende auto botste. De 47-jarige vrouw overleed ter plaatse, haar dochter is ter plekke door ambulancepersoneel behandeld en met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurster van de auto, een 59-jarige vrouw uit Hooge Mierde, bleef ongedeerd. Ook hier bekijken verkeersongevallendeskundigen van de politie Oost-Brabant hoe dit ongeval kon gebeuren.

NFL: Brady leidt Patriots met 500e touchdown naar winst op Colts

De New England Patriots hebben op Thursday Night Football gewonnen van de Indianapolis Colts, waardoor de Patriots vooralsnog al hun drie thuiswedstrijden dit seizoen hebben gewonnen - naast twee uitnederlagen. De Colts staan nu op een 1-4 record en zijn niet best bezig.

Cordarrelle Patterson werd in het eerste kwart bereikt door quarterback Tom Brady, wat de Patriots de voorsprong opleverde. Daar kwamen in het tweede kwart nog eens twee touchdowns bij, net als in het vierde kwart. Even kwamen de Colts met quarterback Andrew Luck in de buurt dankzij twee touchdowns (24-17), maar de Patriots hielden keurig stand en wonnen met 38-24.

Zeven minuten voor het einde kwam wat uiteindelijk de laatste touchdown van de Patriots bleek. Brady bediende rookie Sony Michel en de running back deed wat hij geweldig kan: rennen en dat bekronen met een touchdown. Het was de 500e touchdown pass voor Brady in wedstrijden in het reguliere seizoen, alleen Brett Favre (508) en Peyton Manning (539) gooiden er ooit meer. De nog actieve Drew Brees van de New Orleans Saints staat met 496 overigens ook niet ver weg.

Patriots - Colts (Bron: YouTube)

Jonge Duitse voetbalsters kennen geen genade: 21-0

In Europa zijn de diverse nationale vrouwenvoetbalteams onder 19 jaar druk bezig met de kwalificatie voor het EK van volgend jaar, wat in juli in Schotland gespeeld wordt. Zo ook Duitsland en Estland en dat leverde vrijdag wel een paar goals op.

De teams stonden tegenover elkaar in het Noord-Ierse Dungannon, waar de groep van de twee landen samen met Noord-Ierland en Kosovo afgewerkt wordt. De jongedames uit Estland konden een minuutje of zeven hopen op een goed resultaat, daarna ging de ploeg van trainster Maren Meinert los.

Gina-Maria Chmielinski opende de score, krap een kwartiertje later stond het al 7-0. De ruststand van 10-0 werd nog eens verdubbeld in de tweede helft, waarna Lisa Ebert in blessuretijd de 21-0 eindstand op het bord zette, haar vierde goal in een kwartier tijd. De 17-jarige Sjoeke Nüsken was overigens zelfs zes keer trefzeker.

In 2006 had Duitsland onder 19 al eens met 18-0 van Georgië gewonnen, dat record is er nu dus aan. Het was ook niet de enige grote score van de dag: Noorwegen won met een magere 10-0 van Bosnië & Herzegovina.

Oud defensie-uniform wordt haute couture

De Dutch Sustainable Fashion Week opende gisteren met een modeshow waar afgedankte Defensie-uniformen in waren verwerkt. De campagneweek moet mensen, van consument tot inkoper, activeren om voor duurzame mode te kiezen. Defensie zet sterk in op hergebruik en andere vormen van duurzame textielverwerking. Daarom ook is de Defensie Materieel Organisatie een partner van het evenement.

De openingsshow is de start van een week vol landelijke evenementen in samenwerking met circa 25 gemeenten. Meer dan 1.000 modewinkels brengen deze week hun meest duurzame kleding onder de aandacht van het winkelend publiek.

Hergebruik
Een belangrijk aandachtspunt binnen de branche is ‘circulaire mode’, gemaakt van oude kleding. Tijdens de opening showden mannequins dan ook haute couture gemaakt van oude Defensiekleding. Modeontwerpster Mo Benchellal ontwierp hiermee een nieuwe collectie. Die werd aan het publiek getoond door zo’n 20 militairen op het Marine Etablissement Amsterdam.

Daarnaast lieten ongeveer 30 Defensiemedewerkers op de catwalk zien welke kleding en uitrusting er binnen Defensie allemaal wordt gedragen. Dit mede om te laten zien hoe divers de inzet van Defensie is.

Oud defensie-uniform wordt haute couture (Foto: defensie)
Oud defensie-uniform wordt haute couture (Foto: defensie)

Aanslag Panorama voelt als 'aanslag op de persvrijheid'

De beschieting met een anti tankraket op donderdagavond 21 juni op het kantorencomplex aan de Teleportboulevard in Amsterdam waarin onder meer de redactie van de Panorama is gevestigd, wordt gevoeld als ‘een aanslag op de persvrijheid in Nederland’. De officier van justitie zei dat vanmiddag tijdens de eerste pro formazitting in deze strafzaak. Drie mannen - een 25-jarige man uit Rotterdam, een 45-jarige man uit Spijkenisse en een 42-jarige man uit Woerden - worden verdacht van betrokkenheid bij de beschieting. Voor alle drie de mannen geldt dat ze banden hebben met de outlaw motorcycle gang (OMG) Caloh Wagoh Main Triad.

De officier tijdens de zitting: “Al snel na de beschieting werd duidelijk dat de redactie van de Panorama gevestigd was in het beschoten deel van het kantorencomplex. Gelet op de publicaties van dit tijdschrift over de georganiseerde misdaad en in het licht van eerdere bedreiging van misdaadjournalisten gaan politie en OM er vanuit dat de beschieting gericht was op de Panorama. De impact van de beschieting blijft echter niet beperkt tot het kantoor en medewerkers van de Panorama. De beschieting wordt gevoeld als een aanslag op de persvrijheid in Nederland. Mede gezien het grote belang van de persvrijheid in een democratie als de onze heeft de politie onder leiding van het OM een zeer uitgebreid onderzoek verricht om de verantwoordelijken op te sporen en te vervolgen.”

De politie had op donderdagmiddag 21 juni uit een onderzoek van een andere politie-eenheid de melding ontvangen dat een man van plan zou zijn ‘een ernstig misdrijf in de omgeving van Station Sloterdijk in Amsterdam’ te plegen. Daarom werd direct besloten de verdachte, een inmiddels 42-jarige man uit Woerden, te observeren. Die avond rond 19.15 uur werd waargenomen dat de auto van de verdachte in de omgeving stond geparkeerd waar later de beschieting zou plaatsvinden. Twee mannen kwamen aangelopen, stapten in de auto en reden naar Woerden, de woonplaats van een van de verdachten. Het was op dat moment voor het onderzoeksteam volstrekt onduidelijk wat voor misdrijf de verdachten van plan waren te plegen en waar en wanneer dat exact zou plaatsvinden.

DNA
Donderdagavond 21 juni rond 23:00 uur vond de beschieting plaats. De volgende ochtend werd de 42-jarige man uit Woerden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de beschieting. Na verder onderzoek hield de politie op 10 juli een 25-jarige uit Rotterdam aan en op 28 augustus een 45-jarige man uit Spijkenisse. De 45-jarige man uit Spijkenisse wordt ervan verdacht een van de uitvoerders van de beschieting te zijn geweest, zijn DNA is aangetroffen op de lanceerbuis van de gebruikte anti tankraket.

Hij zou dat samen met de 25-jarige man uit Rotterdam hebben gedaan, die onder meer de vluchtauto bestuurde. De 42-jarige man uit Woerden zou samen met de 25-jarige verdachte aan het begin van de avond van 21 juni een voorobservatie hebben gedaan rond de Teleportboulevard. De 42-jarige man wachtte de uitvoerders na de beschieting op in een horecagelegenheid in de buurt, op het moment van de daadwerkelijke beschieting was hij niet op de Teleportboulevard aanwezig.

Het onderzoek naar de beschieting van de Panorama heeft geen enkele aanwijzing opgeleverd dat er een verband zou zijn met de explosie bij het pand van De Telegraaf op 26 juni.

Nieuwe gameplayvideo Mutant Year Zero uitgebracht

Uitgever Funcom heeft nieuwe beelden online gezet van Mutant Year Zero: Road to Eden, de turn-based tactics game van ontwikkelaar The Bearded Ladies. In de nieuwe trailer krijgen we maar liefst 20 minuten aan gameplay te zien van het level Sea Titans.

Mutant Year Zero leent erg veel elementen van de XCOM-achtige TBT/TBS-games, wat goed te zien is zodra er gevechten uitbreken. De game probeert zich echter te distantiëren door onder andere veel aandacht te schenken aan level exploration, waar de speler volledige vrijheid heeft. Daarnaast is er een sterke focus op het verhaal en zijn er qua gameplay ontzettend veel gelijkenissen met de X-COM-games en qua setting met de Fallout-games. Verder is er ook veel aandacht voor stealth gameplay, dynamische (verwoestbare) omgevingen en een heleboel loot. Mutant Year Zero: Road to Eden komt op 4 december uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Frijns keert terug in Formule E

Robin Frijns keert komend seizoen terug in de Formule E. De 27-jarige Nederlander, dit jaar debuterend in de DTM bij Audi, zal in het vijfde seizoen van de elektrische raceklasse gaan rijden voor Virgin Racing, wat vanaf komend seizoen klant is van Audi.

In de gloednieuwe bolides - de Formule E rijdt vanaf komend seizoen met de Gen2-auto's - wordt Frijns de teamgenoot van Sam Bird, de nummer drie van afgelopen seizoen. "Ik ben heel blij dat ik zo weer terug kan keren in de Formule E, het is geweldig om bij zo'n sterk team te komen", aldus Frijns.

De Limburger zegt veel vertrouwen te hebben in het pakket van het team. "We hebben zin in de tests voorafgaand aan het seizoen, dan kunnen we onze prestaties nog beter inschatten", zegt de Nederlander, die al twee jaar voor Andretti reed, met één podiumplaats als resultaat.

Frijns, die Alex Lynn vervangt, scoorde dit jaar in de DTM één tweede plek en won met Audi-team ABT Sportsline de 12 uur van Bathurst. Op 15 december gaat het nieuwe Formule E-seizoen van start in de Saoedische hoofdstad Riyadh.

Meisje (8) vist duizend jaar oud zwaard uit meer

Het zal je gebeuren: je bent lekker aan het zwemmen in het lokale meer en plotseling vindt je een zwaard. Niet zomaar een zwaard ook: een zwaard van zeker 1000 jaar of mogelijk zelfs wel 1500 jaar oud.

Dat overkwam de 8-jarige Saga Vanecek afgelopen zomer, zo is nu gebleken. Het water in het in zuid-Zweden gelegen Vidöstern-meer stond door de extreme droogte nogal laag: "Ik voelde iets en tilde het op. Ik zag een handvat en daarna zag ik dat het een zwaard was", aldus de jonge vindster.

De conservator van het lokale museum heeft laten weten dat het zwaard zich in uitzonderlijk goede staat bevindt. In het meer werd nog wat verder gezocht naar andere voorwerpen, waarbij onder meer een broche uit de derde eeuw gevonden werd.

Saga was overigens wel erg blij met haar vondst: zij en haar familie komen oorspronkelijk uit de Amerikaanse staat Minnesota en ze zijn groot fan van het NFL-team aldaar, de Minnesota, jawel, Vikings. 

De vraag van vandaag: wat zijn zoal leuke dingen die jij gevonden hebt toen je 8 - nou vooruit, 7 of 9 mag ook - jaar oud was?

Monster Boy and the Cursed Kingdom uitgesteld

Het komt niet vaak voor dat een game wordt uitgesteld terwijl deze al klaar is. Toch is dat het geval voor Monster Boy and the Cursed Kingdom. De game is wederom uitgesteld, ditmaal tot 4 december.

De ontwikkelaar geeft aan problemen te hebben met het produceren van de goodies voor in de fysieke versie van de game. De keuze tussen de fysieke versie beperken en de game uitstellen bleek snel gemaakt. De game lanceert zoals gezegd nu op 4 december voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Monster Boy Fysieke Versie

Vier debutanten in selectie Nederlands elftal

Bondscoach Ronald Koeman heeft Steven Bergwijn, Denzel Dumfries, Arnaut Groeneveld en Pablo Rosario opgenomen in zijn definitieve selectie.


In de voorselectie werden Bergwijn, Groeneveld en Rosario al opgenomen, maar er was geen plek voor Dumfries. De rechtsback van PSV is nu alsnog opgenomen in de selectie van 25 spelers.

Dumfries neemt de plek in de selectie over van Kenny Tete. De rechtsback komt nauwelijks meer aan spelen toe bij Olympique Lyonnais. Justin Bijlow, Timothy Fosu-Mensah, Terence Kongolo, Ruud Vormer, Justin Kluivert en Wout Weghorst zaten ook in de voorselectie, maar hebben de definitieve selectie ook niet gehaald.

Oranje speelt op zaterdag 13 oktober in de Johan Cruijff ArenA tegen Duitsland in het kader van de Nations League. Drie dagen later wacht een vriendschappelijke wedstrijd tegen België, in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

MLB: Brewers en Dodgers beginnen play-offs met winst

De play-offs in de Noord-Amerikaanse honkbalcompetitie MLB zijn nu écht van start gegaan. De National League Division Series trapten donderdagavond af, met de Milwaukee Brewers tegen de Colorado Rockies en de Los Angeles Dodgers tegen de Atlanta Braves.

Christian Yelich, een van de sterren in de MLB dit jaar, sloeg de Brewers in de derde inning met een 2-run homerun op voorsprong: 2-0. Heel lang bleef het daar ook bij, tot de Rockies hun allerlaatste strohalm grepen en in de negende inning twee runs scoorden: 2-2. Er waren dus extra innings nodig en al in de eerste daarvan viel dan toch de beslissing. Mike Moustakas sloeg een single, waarmee Yelich de thuisplaat bereikte: 3-2 winst voor de Brewers.

In Dodger Stadium was het beduidend minder spannend. Dodgers-werper Ryu Hyun-jin, die Clayton Kershaw in de eerste wedstrijd op de bank hield, stond zeven innings lang ijzersterk te gooien, terwijl Joc Pederson (homerun) en Max Muncy (3-run homerun) voor 4-0 zorgden. Kiké Hernandez voegde er ook nog een homerun aan toe in de zesde inning en de Dodgers wonnen uiteindelijk met 6-0.

MLB play-offs vrijdag (Nederlandse tijden, live op FOX Sports, best-of-5)
20.00 Houston Astros - Cleveland Indians, American League Division Series, wedstrijd 1
22.00 Milwaukee Brewers - Colorado Rockies, National League Division Series, wedstrijd 2 (1-0 Brewers)
01.30 Boston Red Sox - New York Yankees, American League Division Series, wedstrijd 1
03.30 Los Angeles Dodgers - Atlanta Braves, National League Division Series, wedstrijd 2 (1-0 Dodgers)

De hoogtepunten van de wedstrijden van donderdag (Bron: YouTube)

Unilever 'haakte af om dividend-discussie', Rutte wil 'heroverwegen'

Het afschaffen van de dividendbelasting heeft de Britse aandeelhouders van de Brits-Nederlandse multinational Unilever niet kunnen overhalen het hoofdkantoor volledig naar Nederland te laten verhuizen. De Haagse politieke discussie over de afschaffing zou juist een rol hebben gespeeld bij de beslissing om er toch vanaf te zien. De regering wil "belastingmaatregelen" nu "opnieuw wegen".

Unilever heeft al sinds 1930 twee hoofdkantoren en aandelenuitgiftes, maar wilde alles naar Rotterdam verhuizen om slagvaardiger te worden. Volgens de Volkskrant liep topman Paul Polman vorige zomer bijkans de deur plat bij premier Mark Rutte om voor afschaffing van de dividendbelasting te lobbyen. Deze 15 procent die aandeelhouders in het Verenigd Koninkrijk niet betalen zoudan doorslaggevend kunnen zijn bij de beslissing te verhuizen. Het zou de schatkist volgens de huidige raming wel tegen de twee miljard euro per jaar gaan kosten.

Maar het Unilever-feestje gaat niet door. Polman slaagde er namelijk niet om de houders van driekwart van de Britse aandelen achter de verhuisplannen te krijgen. Volgens hem heeft de discussie in de Tweede Kamer, waar de voltallige oppositie te hoop liep tegen de afschaffing, de zaak geen goed gedaan. De aandeelhouders vonden het uiteindelijk "niet in hun belang" om voor te stemmen.

Rutte zou de afschaffing van de dividendbelasting vooral met Unilever in gedachten op de formatietafel hebben gelegd. Vrijdag zei de premier dat belastingmaatregelen die bedoeld zijn om het vestigingsklimaat te verbeteren, opnieuw worden gewogen. Of de dividendbelasting-afschaffing daarmee van tafel is, is onduidelijk. De afschaffing zou niet voor slechts één bedrijf zijn. "Het besluit van Unilever is natuurlijk relevant", zei de premier echter.

Één zetel
Hij moet ook wel, ook omdat de regering in beide Kamers op een meerderheid van slechts één zetel stoelt. Bij de formatie hebben D66 en de Christenunie de afschaffing met tegenzin geslikt.

Het is trouwens maar de vraag in hoeverre het besluit van de aandeelhouders aan de discussie over de dividendbelasting lag. Het zou ook te maken hebben met weerstand tegen regels die Nederland heeft om bedrijven te beschermen tegen vijandige overnames. Veel Angelsaksische beleggers vinden zulke regels maar niks.

De oppositie roerde zich al direct bij het bekendworden van het besluit. GroenLinks heeft al een wet klaarliggen om de dividendbelasting opnieuw in te voeren mocht deze worden afgeschaft, en stelde dat het allerlaatste argument voor afschaffing nu verdwenen is. De PvdA zei iets soortgelijks, namelijk dat de smoezen op zijn. De PVV zei dat Rutte moet aftreden.

In het Verenigd Koninkrijk lachen Brexiteers overigens in hun vuistje. Polman is tegen de Brexit, en tijdens de referendumcampagne zei de toenmalige regering dat deze multinationals het land uit zou jagen.

Interpol-baas spoorloos verdwenen

Meng Hongwei, de grote baas van de internationale politieorganisatie Interpol, wordt vermist. De 64-jarige Chinees reisde eind vorige maand af naar zijn thuisland en sindsdien heeft niemand meer iets van hem vernomen.

De Franse politie - het hoofdkwartier van Interpol staat in Lyon en Meng's vrouw en kinderen wonen er ook - is een onderzoek begonnen naar de verdwijning. Meng is sinds 2016 de baas van de organisatie en was eerder onder meer onderminister van Openbare Veiligheid in China.

Interpol zelf heeft nog geen Yellow Notice uitgegeven: een opsporingsverzoek voor vermiste personen.

Veel geworstel in Dead or Alive 6

Koei Tecmo heeft drie nieuwe personages onthuld die in de vechtgame Dead or Alive 6 kont gaan schoppen. Bass, Tina en Mila helpen een nieuwe worstel-federatie in een nieuwe verhaallijn in de game.

Bass is een ervaren professionele worstelaar en traint zijn dochter Tina om de beste worstelaar ter wereld te worden. Mila is een enorme worstelfan maar vecht met een mixed-martial arts stijl. Alledrie spelen ze mee in de verhaallijn van de worstelfederatie, opgezet door Bass en Tina. Ze hebben een nieuwe arena ontworpen met de naam 'The Muscle' waarin de ring onder stroom staat en er pilaren staan die vuur spuwen.

Dead or Alive 6 komt 15 februari 2019 uit op PlayStation 4, Xbox One en digitaal op pc via Steam.

Door OM ontslagen plaatsvervangend-hoofdofficier wordt advocaat

In april 2017 werd Vincent L. ontslagen bij het OM omdat hij werd verdacht van het hebben van seks tegen betaling met een minderjarige jongen. Ondanks dat hij nog steeds verdachte is in de zaak, is L. nu in dienst getreden van een advocatenkantoor dat vooral fraudeurs bijstaat, zo meldt AT5 op haar website.

Dat meldt De Telegraaf. L. werkte bij het OM ook op de afdeling fraude. Zijn overstap zorgt dan ook voor verbijstering bij het OM. 'Vincent kent alle details van vele onderzoeken en schikkingen die het OM afgelopen jaren in omvangrijke fraudezaken heeft getroffen. Die informatie neemt hij mee naar een kantoor dat zich juist daar op focust', aldus een anonieme bron in de krant. 

L. zal aan de slag gaan bij advocatenkantoor De Bont, zo bevestigd eigenaar Guido de Bont tegenover De Telegraaf. Omdat hij nog steeds verdachte is, gaat hij niet meteen aan de slag als advocaat. 'Vincent is bij ons werkzaam in de onderzoeksfeer, als senior jurist', aldus De Bont. 

Samen met tien andere mannen wordt Vincent L. verdacht van het hebben van seks tegen betaling met een minderjarige jongen. De zaak kwam aan het rollen toen de ouders van de 16-jarige jongen berichten vonden op zijn telefoon. 

Man springt van balkon, politie plukt hem uit de lucht

De politie en brandweer zijn donderdagavond ingezet bij een gewelddadige situatie, waarbij een man dreigde van een balkon op drie hoog te springen. Het incident vond plaats in een flatwoning aan de Karel Doormanstraat in Amsterdam.

Bij de politie was een melding binnengekomen dat twee mannen in de bewuste woning zaten, waarvan de een de ander mogelijk onder druk zette. Toen de politie onderzoek ging doen, werd duidelijk dat één van de mannen dreigde naar beneden te springen. Daarom werd besloten om een onderhandelaar, een arrestatieteam en de brandweer met een sprongredder in te zetten.

Tijdens de inzet bleek dat de mannen mogelijk onder invloed van alcohol waren. Zij wilden geen medewerking verlenen aan een oplossing van het probleem. Tijdens het forceren van de toegangsdeur van de flat wilde één van de mannen vanaf het balkon naar beneden springen. Een lid van het arrestatieteam kwam abseilend vanaf het dak naar het bewuste balkon. De man nam een soort snoekduik naar buiten. In de lucht hangend aan de abseillijn vond een korte worsteling plaats. De man worstelde zich los en liet zich vallen.

Brandweerlieden hadden kort daarvoor de sprongredder (valkussen) in positie gebracht onder het balkon. Het lid van het arrestatieteam voorkwam met zijn actie dat de man naast de geplaatste sprongredder terechtkwam. Toen de man uiteindelijk naar beneden viel, kwam hij in de sprongredder terecht. Daar is hij aangehouden, na controle door ambulancepersoneel is hij overgebracht naar een cellencomplex. De recherche is een onderzoek gestart naar wat er zich precies in de woning heeft afgespeeld.

Kerk boos op South Park, misbruikslachtoffers 'te jong'

De Amerikaanse Catholic Leagueeen organisatie die opkomt voor de rechten van de medewerkers van de katholieke kerk, is boos op South Park. Het gaat daarbij specifiek om de deze week uitgebrachte tweede aflevering van seizoen 22. Voor wie geen fan is van spoilers: wees verstandig en lees een andere keer verder, nadat je de aflevering gezien hebt.

De nieuwste aflevering van South Park draait om seksueel misbruik in de katholieke kerk. Het gaat daarbij vooral om de priester van het stadje, waarvan iedereen denkt dat ook hij kinderen misbruikt, hoewel reguliere kijkers van de serie uiteraard weten dat hij dat juist niet doet. Kort gezegd worden de priesters in de aflevering vooral neergezet als pedo's en dat vind de Catholic League niet tof.

"De aflevering 'A Boy and a Priest' zette misbruikende priesters weg als pedofielen. Dat is feitelijk incorrect: bijna alle misbruikers, acht van de tien, waren homoseksueel. De slachtoffers in deze cartoon zouden dan ook neergezet moeten worden als tieners, niet als kleine kinderen", aldus een statement van Bill Donohue, president van de organisatie.

"In Hollywood worden de makers van South Park, Trey Parker en Matt Stone, gezien als dapper. Het zijn echter lafaards, het vergt juist moed om de waarheid te vertellen", aldus Donohue.

Xylella fastidiosa aangetroffen in België

In de Belgische provincie West-Vlaanderen zijn met Xylella fastidiosa besmettte olijfbomen aangetroffen in een partij olijfbomen die recent uit Spanje naar België was geïmporteerd. De besmette planten zijn vernietigd en de Belgische en Spaanse autoriteiten voeren traceringsonderzoek uit om te kijken of planten uit deze besmette partij ook naar andere bedrijven of landen zijn verhandeld.

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat Nederlandse bedrijven betrokken zijn bij deze vondst van Xylella fastidiosa in België, maar het traceringsonderzoek is nog niet afgerond. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderhoudt contacten met de Spaanse en Belgische autoriteiten zodat zij direct geïnformeerd wordt als blijkt dat er toch Nederlandse bedrijven betrokken zijn bij deze vondst. Omdat het hier gaat om het aantreffen van de bacterie Xylella fastidiosa op een partij planten die recentelijk afkomstig is uit een andere lidstaat, beschouwt België deze vondst als een onderschepping en dus niet een uitbraak. De NVWA is extra waakzaam ten aanzien van olijfplanten uit Spanje.

Op de website van de NVWA staan adviezen voor telers en handelaren die gewassen kweken of verhandelen die gevoelig zijn voor deze schadelijke plantenziekte.

Xylella fastidiosa aangetroffen in België (Foto ter illustratie ©phere.com)
Xylella fastidiosa aangetroffen in België (Foto ter illustratie ©phere.com)

Omgangsregeling hond moet worden voortgezet

De voorzieningenrechter in Arnhem heeft bepaald dat de bestaande ‘omgangsregeling’ tussen een man en zijn hond moet worden voortgezet. Volgens de voorzieningenrechter hebben zowel de man als zijn ex-partner evenveel recht op het doorbrengen van tijd met hun hond.

Een jong stel woonde samen en schafte samen een hond aan. Na het verbreken van de relatie in 2016 kwamen zij samen tot een omgangsregeling over de hond. De hond verbleef regelmatig bij ieder van hen. De vrouw had die regeling stopgezet en de man eiste in kort geding dat de regeling werd voortgezet.

Man en vrouw recht op tijd met de hond
De voorzieningenrechter gaat er voorlopig vanuit dat partijen gezamenlijk eigenaar zijn van de hond, omdat zij hem samen hebben aangeschaft en ieder de helft van de aanschafprijs hebben betaald. In principe hebben beide partijen er dus recht op om tijd met de hond door te brengen. Op de zitting bleek dat de man en de vrouw deels doordeweeks thuis zijn en verder gebruik maken van een uitlaatservice. De omstandigheden waarin zij voor de hond kunnen zorgen zijn dus vergelijkbaar. Dat de hond beter af is bij de vrouw, of dat de vrouw een andere gegronde reden heeft om de regeling eenzijdig stop te zetten, is onvoldoende gebleken.

Dwangsom
Tot het moment dat in een eventuele bodemprocedure anders wordt beslist, moet de omgangsregeling dus worden voortgezet en is de hond wekelijks van maandag tot woensdag en om het weekend bij de man. Als de vrouw daaraan niet meewerkt moet zij een dwangsom van 100 euro per dag aan de man betalen.

AC Milan bekent flirt met 'onhaalbare' Ibrahimovic

AC Milan heeft inderdaad een mogelijke terugkeer van Zlatan Ibrahimovic onderzocht. Dat bevestigt technisch directeur Leonardo.

Het verhaal werd op de 37e verjaardag van de Zweed de wereld in gebracht door Corriere della Sera en het blijkt op waarheid te berusten. Toch is een rentree van de speler van LA Galaxy niet aan de orde.

Ibrahimovic scoorde 42 keer in de Serie A voor AC Milan tussen 2010 en 2012 en trok vervolgens naar Paris Saint-Germain om via Manchester United naar de Major League of Soccer te verhuizen.

Toch blijkt men hem in San Siro niet vergeten te zijn. De club zoekt naar een derde centrumspits om goed te kunnen rouleren met het oog op het drukke programma. Nu heeft de club alleen Gonzalo Higuain en Patrick Cutrone. Zlatan kwam weer in beeld door zijn twintig goals in de Verenigde Staten.

"Iedereen weet dat Ibra nauwe banden heeft met Milaan", begint Leonardo zijn verhaal over het transfergerucht aan Sky Sport Italia. "We kunnen niet ontkennen dat er meer aan de hand was dan alleen het idee om hem te benaderen. Hij blijft een bijzondere speler met specifieke karaktereigenschappen, maar nu is het niet mogelijk."

Trainer Gennaro Gattuso greep het moment aan om jongeling Patrick Cutrone een zetje in de rug te geven. De beloftevolle NxGn-spits doet het uitstekend en scoorde tweemaal tijdens het Europa Leagueduel met Olympiakos. "Ik hoop dat hij uit kan groeien tot de nieuwe Inzaghi, maar hij moet hard blijven werken en met beide benen op de grond blijven staan."

16-jarige zwemt wereldrecord 400m vrij, winst Kromowidjojo op 50 vrij

De pas 16-jarige zwemster Wang Jianjiahe heeft tijdens de World Cup kortebaan in Boedapest het wereldrecord op de 400 meter vrije slag uit de boeken gezwommen.

Dat stond met 3:54,52 al ruim vijf jaar op naam van Mireia Belmonte Garcia, maar de Chinese, die dat record vorige week in Eindhoven al benaderde, tikte in Boedapest aan na 3:53,97 minuten. Femke Heemskerk werd met 4:00,03 derde, Belmonte zelf kwam met 4:07,43 niet verder dan de zesde plek en moest dus lijdzaam toezien hoe haar record eraan ging.

Op de 50 meter vrije slag ging de winst naar Ranomi Kromowidjojo. Met 23,23 seconden was ze de Zweedse Sarah Sjöström net te snel af (23,36). Heemskerk werd met 23,67 op gepaste afstand derde, Kim Busch en Valerie van Roon kwamen er niet echt aan te pas.

Vladimir Morozov was ook weer prima op dreef. In Eindhoven zwom de Rus een wereldrecord op de 100 meter wisselslag (50,26), in Boedapest benaderde hij dat met winst in 50,32. Op de 50 vrij was hij met 20,51 seconden ook weer rap, terwijl Jesse Puts met 21,35 zesde werd.

Feyenoord presenteert recordomzet en miljoenenwinst

Feyenoord heeft voor het zevende jaar op rij zwarte cijfers geboekt. Ook is er sprake van een recordomzet bij de Rotterdammers.

Algemeen directeur Jan de Jong meldde afgelopen week al een record bij praatprogramma De Tafel van Kees en nu zijn de belangrijkste conclusies van het boekingsjaar gepresenteerd via de officiële kanalen van de club. Het gaat om een omzet van 99,4 miljoen euro en een nettowinst van 11,6 miljoen euro, aldus de Rotterdammers. Dat is voornamelijk te danken aan de deelname in de Champions League.

De Rotterdammers werkten vorig seizoen zes wedstrijden af in de groepsfase en daarmee stroomden de miljoenen binnen. Ook de uitverkochte thuiswedstrijden waren vanzelfsprekend van positieve invloed op de clubkas. Het eigen vermogen is gestegen van 24 miljoen naar 31,6 miljoen euro. En dat terwijl er al is geïnvesteerd in de nieuwe trainingsaccomodatie van het eerste elftal, het nieuw te bouwen jeugdcomplex, transfers en een aflossing aan de Vrienden van Feyenoord.

“Dit zijn heel mooie cijfers die tevens aantonen dat het spelen van UEFA Champions Leaguevoetbal is als het drukken van je eigen, winnende staatslot. Dan heb je gegarandeerd financieel de hoofdprijs. We tikken bijna de 100 miljoen euro aan”, aldus een tevreden De Jong. “Maar ook het spelen van Europa League-voetbal is financieel zeer aantrekkelijk. Kortom, Europees spelen is gezien de status van Feyenoord eigenlijk onmisbaar en zeer belangrijk om door te blijven groeien."

Dat zit er dit seizoen door de vroegtijdige uitschakeling in de voorronde van de sowieso financieel al minder aantrekkelijke Europa League tegen AS Trencin niet in. De club rekent met haar begroting echter bewust niet op Europees voetbal. "Met als resultaat dat als je je onverhoopt een keer niet plaatst, je niet direct in de financiële problemen komt", aldus De Jong. De club verwacht komend seizoen qua omzet terug te zakken naar 68 miljoen euro en ondanks die sterke daling rekent men opnieuw op een winstgevend jaar. Dit heeft onder meer met de zuinigheid op de transfermarkt te maken.

'PSV wil contracten van succesvol drietal snel verlengen'

John de Jong gaat een drukke periode tegemoet bij PSV. De Telegraaf schrijft dat de club de contracten van een drietal spelers wil verlengen.

De technisch directeur wil ten eerste Pablo Rosario belonen voor zijn stormachtige ontwikkeling van de laatste maanden. Ook noemt het dagblad het een 'logische vervolgstap' als PSV ook om tafel gaat met Jorrit Hendrix en Donyell Malen. Beide spelers hebben een contract wat in 2020 afloopt en dat wordt gezien als goed moment om de besprekingen te openen, vooral gezien hun rol in het elftal.

De 21-jarige Rosario mocht vorig seizoen al mondjesmaat aan het echte werk ruiken onder toenmalig trainer Phillip Cocu en onder diens opvolger Mark van Bommel is hij verzekerd van een basisplaats. Op het middenrif vormt hij een sterk blok met Jorrit Hendrix en die 23-jarige lijkt ook een opwaardering te krijgen nu hij zich de afgelopen seizoenen ontwikkeld heeft.

Tot slot is er ook aandacht voor de contractsituatie van Malen. De negentienjarige aanvaller werd ruim een jaar geleden overgenomen van Arsenal en speelde seizoen voornamelijk bij Jong PSV, maar nu is hij een vaste invaller en soms zelfs al basisspeler in het hoogste keurkorps van de club. In de voorronde van de Champions League maakte hij nog een zeer belangrijk doelpunt en ook in de Eredivisie is hij dit seizoen al bij drie goals betrokken.

Vader F2-coureur Markelov gearresteerd, F1-toekomst in gevaar

De toekomst van Formule 2-coureur Artem Markelov ziet er niet al te rooskleurig uit. In Sochi debuteerde hij tijdens de vrije trainingen nog namens Renault in een GP-weekeinde, maar nu heeft hij een probleem: Markelov's steenrijke vader is gearresteerd.

Valery Markelov is aangehouden op verdenking van grootschalige omkoping. Hij zou vele miljoenen aan steekpenningen over hebben gemaakt aan Dmitry Zakharchenko, die tussen 2007 en 2016 een hoge functie had in het Russisch ministerie van Binnenlandse Zaken, waar hij onder meer moest strijden tegen, jawel, corruptie.

Markelov junior is bezig aan zijn vijfde seizoen in de klasse onder de Formule 1, waarin hij vaak prima dingen laat zien: weinig raar gedoe, een prima constante snelheid en goed bandenmanagement. Vorig jaar eindigde hij achter Charles Leclerc als tweede.

De vader van Markelov is een zakenman die onder meer grote belangen heeft in de Russische spoorwegen en energiesector. Markelov wordt al enige tijd genoemd om Lance Stroll volgend jaar bij Williams te vervangen in de F1, maar zonder het geld dat via (de bedrijven van) zijn vader loopt wordt dat een lastig verhaal.

Mocht een en ander nog wel rond kunnen komen, dan speelt nog altijd een ander probleem: bij Williams rijdt met Sergey Sirotkin al een Rus en diens kamp, SMP Racing, staat bepaald niet op beste voet met het Russian Time-kamp van Markelov. 

Fenomenale Van Gerwen na beste World Grand Prix-wedstrijd ooit naar halve finales

Darter Michael van Gerwen heeft zich op zeer overtuigende wijze geplaatst voor de halve finales van de World Grand Prix, het double in, double out-toernooi in het Ierse Dublin. In de kwartfinales was een fenomenaal gooiende Van Gerwen te sterk voor Dave Chisnall: 3-1.

Chisnall won brutaal de eerste twee legs, maar met finishes van 97 en 104 kwam Van Gerwen langszij en trok hij de set naar zich toe. De tweede set ging naar Chisnall, maar vanaf dat moment was Van Gerwen nauwelijks te stoppen. De Brabander gaf vrijwel geen kansen meer weg, scoorde als een dolle en stond uitstekend te gooien op de dubbels, zowel om de legs te openen als om ze te beëindigen.

MVG kwam uiteindelijk uit op een gemiddelde van 101,54 punten per beurt, het op acht na hoogste gemiddelde ooit op de World Grand Prix. Samen met Chisnall's 97,78 kwam het totale gemiddelde uit op 199,32 punten, een ruime verbetering van het record uit 2016, toen Van Gerwen en Simon Whitlock in de kwartfinales bij elkaar gemiddeld 195,78 gooiden. 

Over de halve finale tegen Daryl Gurney is Van Gerwen in elk geval redelijk zelfverzekerd, mits hij zo blijft spelen als tegen Chisnall: "Ja die vegen we dan gewoon van het bord natuurlijk", lachte de Brabander, die daar nog wel even aan toevoegde dat elke wedstrijd natuurlijk weer anders is.

Michael van Gerwen - Dave Chisnall (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Dave Chisnall (Bron: PDC)

Zoals gezegd is het dus Gurney die het in de halve eindstrijd opneemt tegen Van Gerwen. SuperChin speelde tegen Gary Anderson, die geen schim van zichzelf was. De Schot scoorde nauwelijks, beschuldigde Gurney er nog van dat hij achter zijn rug stond te mompelen en ging er met 3-0 af.

Mensur Suljovic had eerder op de avond een spannende partij gewonnen van Gerwyn Price. De Oostenrijker werd meerdere malen in het nauw gedreven, maar hield knap stand en sleepte de zege er in de laatste set uit: 3-2. Peter Wright had het zo nu en dan moeilijk met James Wilson, maar stuurde het dodelijke koekje uiteindelijk wel met 3-2 naar huis.

Van Benthem flikt het weer, Van Persie vrijgesproken

Robin van Persie is door de tuchtcommissie van de KNVB vrijgesproken naar aanleiding van zijn rode kaart in de wedstrijd Feyenoord-Vitesse. De aanklager eiste een schorsing van drie wedstrijden waarvan een voorwaardelijk.

Van Persie kondigde direct na de wedstrijd al aan in beroep te gaan tegen elke schorsing, met succes dus. Hierdoor is hij dit weekend gewoon inzetbaar voor Feyenoord in de wedstrijd tegen Willem II.

Van Persie werd tijdens de zitting van de tuchtcommissie bijgestaan door de huisjurist van Feyenoord, Joris van Benthem. Van Benthem bepleitte al eerder succesvol vrijspraak voor onder meer Michiel Kramer en Rick Karsdorp. Hij staat bekend als “de schrik van Zeist.”

Het geheim van Eberhard van der Laan

Vandaag een jaar geleden overleed Eberhard van der Laan aan de gevolgen van longkanker. De stad rouwde om één van haar populairste burgemeesters ooit. Politici en Amsterdammers over zijn erfenis. 'Ik denk nog vaak bij een tafel vol met ambtenaren: wat zou Eberhard nu zeggen?'

'Ach flikker op, ik woon in de Baarsjes, waar woon jij?!' Het is intussen één van de bekendste AT5-fragmenten ooit. Van der Laan die tijdens een live uitzending als, toen nog, fractievoorzitter van de PvdA een buurtbewoner van repliek dient. 'Maar het is ook echt typisch Eberhard', zegt huidig raadslid voor de VVD en voormalig wethouder Eric van der Burg. 'Tussen de mensen en er dan volledig voor gaan.'

Een bezetting van het Maagdenhuis, kamperende Occupy-demonstranten op het Beursplein, een fatale overval op juwelier Hund en, een van de indringendste gebeurtenissen gelijk aan het begin van zijn burgemeesterschap, de zedenzaak rond Robert M. Het is wat vorig jaar en ook nu terugkeert als mensen spreken over Van der Laan. Een burgemeester die geen moment aarzelde als er iets in de stad gebeurde; erop af.

'Dat deed hij niet alleen vanuit een ceremoniële rol, van ''ik moet er zijn'', zegt D66-kamerlid en oud-fractievoorzitter van de Amsterdamse afdeling van de partij, Jan Paternotte. 'Zoals bij de zedenzaak heb ik gezien dat hij zich daarna elke dag, een halfjaar lang heeft ingezet om ook echt wat te kunnen betekenen voor de slachtoffertjes en hun naasten.'

Standvastig om iets te veranderen'
Tijdens zijn burgemeesterschap waren er ook veel slepende dossiers waarin behoedzaam opereren werd verlangd, zoals de opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in de stad of de discussie rondom Zwarte Piet. Nu stond Van der Laan niet bepaald bekend om zijn engelengeduld, een lange adem had hij wel, herinnert Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie zich. Veel tegenstanders van Zwarte Piet zagen niks meer in de zich voortslepende gesprekken onder leiding van Van der Laan over de verandering van de figuur van Zwarte Piet.

'Toch dacht ik; ik blijf gaan, want ergens had ik wel het gevoel dat er met hem iets te bereiken viel.' Uiteindelijk leidde dat in Amsterdam tot de entree van de Schoorsteenpiet. 'Een resultaat waar ik trots op ben', zegt Afriyie. 'Het duurde lang om hem te overtuigen van de ernst van de situatie, maar ik waardeer dat hij uiteindelijk zo standvastig was om iets te veranderen.'

'Bruusk, zoveel energie'
Veel geduld werd er ook gevraagd van vechtsportliefhebbers in de stad. In 2010 verbood Van der Laan de grote vechtsportgala's in de stad omdat het volgens hem 'netwerkbijeenkomsten van de georganiseerde misdaad' waren. Drievoudig MMA-wereldkampioene Marloes Coenen was woedend dat haar sport in zulk kwaad daglicht werd gesteld en gaf Van der Laan er in de media flink van langs.

'Vervolgens kreeg ik een uitnodiging om thee te komen drinken op de Stopera en het klikte eigenlijk meteen tussen ons', vertelt Coenen. Samen trokken ze de jaren die volgden op om de sport weer uit het slop te trekken, onder andere met het oprichten van de nationale vechtsportautoriteit. Coenen zat in die hoedanigheid vaak met Van der Laan aan een vergadertafel. 'Daar heb ik zoveel van geleerd. Hij was in zekere zin bruusk, zoveel energie. Hij kon bulderen als het hem niet zinde, maar op andere punten was hij ook wel weer bereid om de hand in eigen boezem te steken.'

De terugkeer van het kickboksen naar de Johan Cruijff Arena afgelopen weekend mocht Van der Laan niet meer meemaken, wel was hij van de partij toen er in 2015 voor het eerst weer een groot gala was in de Rai. 'Hij had de avond van zijn leven', zegt Coenen die haar favoriete burgemeester het afgelopen jaar niet is vergeten. 'Ik heb net een dochtertje gekregen, maar als het een jongetje was geweest dan had hij als tweede naam 'Eberhard' meegekregen.'

Generatie blijvend beïnvloed
Van der Laan zei tijdens zijn optreden in Zomergasten zichzelf niet als 'politicus' te zien. Maar of hij dat nu wel of niet wilde zijn, hij heeft een generatie jongere politici blijvend beïnvloed. Ook Paternotte met wie hij in de Stopera verhitte debatten voerde. 'Hij was natuurlijk niet altijd een groot fan van openlijke kritiek, om er in een adem achteraan te zeggen dat niemand boven oppositie verheven is. Hij was er dan gewoon van overtuigd dat je het niet begreep, hij liet het niet passeren. En op die manier kwam je uiteindelijk wel tot een echte uitwisseling van argumenten.'

'Wat zou Eberhard nu zeggen?'
Als sociaal-democraat laat zijn erfenis zich het meest voelen bij de PvdA. 'Het is vandaag de de Dag van de Leraar', zegt oud-fractievoorzitter en nu wethouder Marjolein Moorman. 'Toepasselijker kan niet, Eberhard was mijn leermeester. Ik denk vaak als ik nu een tafel vol met ambtenaren tref; wat zou Eberhard nu zeggen?' Moorman leerde Van der Laan in 2010 kennen aan de onderhandelingstafel voor een nieuw college. 'Wat mij altijd opviel is wat voor een enorme ambitieuze politicus hij was. En hoe hij precies wist het welwillende deel van een groep mee te krijgen en die te onderscheiden van de dwarsliggers.' Als voorbeeld noemt Moorman het optreden van Van der Laan tijdens de bezetting van het Maagdenhuis door studenten in 2015. Maar de manier waarop hij voor zijn ambtswoning een aantal activisten op hun nummer zet, kan ook illustrerend worden genoemd.

'Als ik daar maar een klein beetje bij in de buurt kan komen'
Sofyan Mbarki is nu de fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, net zoals Van der Laan dat was ten tijde van 'ach flikker op, ik woon in de Baarsjes'. Toen Mbarki net in de gemeenteraad zat, was het Van der Laan die hem in de commissie Algemene Zaken op subtiele wijze bij de les hield. 'Dan zei hij; ''Ik ga een aantal mensen even meenemen op dit dossier.'' En dan wist je eigenlijk wel dat hij het over jou had.'

Het zijn niet bepaald florissante tijden voor de sociaal-democraten, maar volgens Mbarki is Van der Laan precies dat wat de partij voor ogen moet houden. Mbarki: 'Een brede basis voor iedereen, waar je je in herkent en waar je terecht kunt.' Hetgeen de fractievoorzitter nu terugziet in de fractievoorzitter van toen die een Amsterdammer nog Amsterdamser op zijn plek zet. 'Als ik dat fragment zie… o als ik daar ook maar een klein beetje bij in de buurt kan komen.'


Unilever ziet af van verhuizing, Wilders eist aftreden Rutte

Unilever komt niet naar Rotterdam. Onder druk van (met name) Britse aandeelhouders heeft het bedrijf de verhuizing van Londen naar Rotterdam afgeblazen. 

Geert Wilders noemt het een 'mega-afgang' voor Rutte en heeft een Kamerdebat aangevraagd. Volgens Wilders moet de afschaffing van de dividendbelasting, dat er voor zou moeten zorgen dat grote bedrijven naar Nederland  komen en/of hier zouden moeten blijven, onmiddellijk van tafel af. Als dat niet gebeurt moet Rutte volgens hem aftreden, hij zal dan ook een motie van wantrouwen indienden zo meldt hij op Twitter. 

NHL: Penguins winnen spektakelstuk van Capitals, assist Sprong

De ijshockeyers van de Pittsburgh Penguins zijn begonnen aan het nieuwe seizoen in de NHL. In eigen huis ontving de ploeg de Washington Capitals, de regerend Stanley Cup-kampioenen die hun seizoen een dag eerder al begonnen waren met een ruime zege op de Boston Bruins.

Dat de Capitals het nu moeilijker zouden krijgen in de PPG Paints Arena werd al snel duidelijk: Jamie Oleksiak zette de Penguins binnen twee minuten op 1-0. Lang duurde de vreugde niet, want Jakub Vrana scoorde binnen twee minuten de gelijkmaker en Brooks Orpik was nog geen minuut later al goed voor de 1-2.

De Penguins gaven uiteraard nog lang niet op en niet veel later stelde Jake Guentzel orde op zaken: 2-2. De assist daarbij kwam overigens van Daniël Sprong, de 21-jarige Nederlander die vorig seizoen al acht wedstrijden de kans kreeg, maar niet echt kon overtuigen. Toch was er genoeg vertrouwen om hem ondanks een lichte blessure bij het eerste team te houden, met gelijk de nodige speelminuten als resultaat.

De Caps sloegen al snel weer toe, want een goede halve minuut na de gelijkmaker stond het 2-3 dankzij Alex Ovechkin. Het bleef ook vroeg in het tweede kwart heen en weer gaan: Kris Letang was goed voor 3-3, John Carlson zette de bezoekers weer op voorsprong. In de slotminuten van de tweede periode namen de Pens dan eindelijk weer de leiding in handen: Guentzel en Derick Brassard waren binnen twee minuten trefzeker, 5-4.

Dankzij Evgeniy Malkin volgde vroeg in de derde periode zelfs de 6-4, maar plotseling was daar na dertien minuten TJ Oshie. Hij scoorde de 6-5 en welgeteld 21 seconden later tekende hij ook voor de gelijkmaker: 6-6. Er was uiteindelijk overtime nodig en daarin was het Letang die Capitals-goalie Braden Holtby passeerde en zo de Penguins alsnog naar de felbevochten winst hielp.

Uitslagen NHL donderdag
Buffalo Sabres - Boston Bruins 0-4
Carolina Hurricanes - New York Islanders 1-2 OT
Pittsburgh Penguins - Washington Capitals 7-6 OT
Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets 2-3 OT
New York Rangers - Nashville Predators 2-3
Ottawa Senators - Chicago Blackhawks 3-4 OT
St. Louis Blues - Winnipeg Jets 1-5
Dallas Stars - Arizona Coyotes 3-0
Colorado Avalanche - Minnesota Wild 4-1
Vegas Golden Knights - Philadelphia Flyers 2-5

Penguins - Capitals (Bron: YouTube)

Buffalo Sabres - Boston Bruins
Carolina Hurricanes - New York Islanders
Pittsburgh Penguins - Washington Capitals
Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets
New York Rangers - Nashville Predators
Ottawa Senators - Chicago Blackhawks
St. Louis Blues - Winnipeg Jets
Dallas Stars - Arizona Coyotes
Colorado Avalanche - Minnesota Wild
Vegas Golden Knights - Philadelphia Flyers

Meer warmtepompen die werken op buitenlucht

In 2017 werden 80.000 warmtepompen geïnstalleerd die warmte van de buitenlucht benutten. Dit zijn er 10.000 meer dan een jaar eerder. Vooral het aantal pompen die verbonden zijn aan verwarmingssystemen op basis van water is sterk gestegen. Buitenluchtwarmte is goed voor ruim 2 procent van het eindverbruik van hernieuwbare energie in 2017. Dit meldt het CBS in de publicatie Hernieuwbare energie in Nederland 2017.

Warmte uit de buitenlucht kan gebruikt worden om gebouwen te verwarmen met een warmtepomp. Het principe is hetzelfde als bij pompen die gebruikmaken van bodemwarmte. Eind 2017 waren in Nederland 394.000 warmtepompen opgesteld die gebruik maken van buitenlucht en 55 duizend die gebruik maken van bodemwarmte.

De meeste warmtepompen die warmte uit de buitenlucht benutten zijn gekoppeld aan luchtverwarmingssystemen, vaak geïntegreerd in koelsystemen (airco’s). Steeds vaker worden warmtepompen met buitenlucht echter gekoppeld aan verwarmingssystemen op basis van water, vooral in woningen.

Besparing van verbruik fossiele energie
Door gebruik te maken van buitenluchtwarmte hoeft er minder aardgas verstookt te worden voor verwarming van binnenruimten. Daar staat tegenover dat de warmtepompen ook elektriciteit verbruiken die (grotendeels) is opgewekt met fossiele brandstoffen. Per saldo leiden de warmtepompen op buitenlucht tot een besparing op het verbruik van fossiele energie van 900 terajoule. Dit is 30 procent meer dan in 2016 en twee keer zo veel als in 2015.

Vermeden emissie CO2 negatief
Zetten we de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de elektriciteitsopwekking voor warmtepompen af tegen de uitstoot die is vermeden doordat er minder aardgas is verstookt, dan valt de balans licht negatief uit. Dat wil zeggen: met de huidige mix van brandstoffen en verbrandingsrendementen waarmee elektriciteit gemaakt wordt, is de CO2-uitstoot iets hoger dan wanneer aardgas gestookt zou zijn in een verwarmingsketel.

Weinig bekend over daadwerkelijke energieprestaties van warmtepompen
De besparing op het verbruik van fossiele energie en de vermeden CO2-uitstoot hangt sterk af van de energieprestatiefactor van warmtepompen. Voor deze factor maakt het CBS gebruik van een vast getal, gebaseerd op een Europees Richtsnoer. Over de gemiddelde energieprestatie van warmtepompen in de praktijk in Nederland is weinig bekend. Cijfers over de besparing op fossiele energie en de vermeden emissie van CO2 zijn dus erg onzeker.

Man aangehouden na wietlucht vanuit auto

Agenten hebben aan de Groenstraat in Tilburg een 27-jarige man uit Goirle aangehouden. Hij had verschillende soorten drugs in zijn auto liggen. De man werd staande gehouden toen hij met zijn auto vanaf een parkeerplaats kwam rijden met zijn alarmlichten nog aan terwijl hij geen gebruik maakte van de uitrit, maar daar net naast reed. Agenten roken direct een sterke wietlucht. Ze vroegen of de man drugs op zak had. Daarop gaf de man hen een klein zakje met hennep. Uit een tas kwam ook nog een zak met henneptoppen ter voorschijn.

De dienders besloten daarop de auto verder te onderzoeken. Uit het dashboardkastje kwamen verschillende soorten drugs tevoorschijn onder andere een kleine hoeveelheid hasj, henneptoppen en een potje met pillen. Uit de kofferbak kwamen nog meer henneptoppen, spuiten en flesjes met mogelijk testosteron tevoorschijn. De verdachte is meegenomen naar het politiebureau en na verhoor in vrijheid gesteld. Alle drugs en andere aangetroffen spullen zijn in beslag genomen.

Hamilton domineert ook tweede training Suzuka, Verstappen 4e

Lewis Hamilton is uitstekend op dreef voorafgaand aan de Grand Prix van Japan. De Britse Mercedes-coureur was al een klasse apart in de eerste training op vrijdagochtend en ook in de middag was hij op het circuit van Suzuka niet te houden.

Hamilton had het duidelijk naar zijn zin op het Japanse asfalt, wat precies droog bleef: alle buien dreven langs het circuit. Teamgenoot Valtteri Bottas was de enige die binnen een halve seconde van de wereldkampioen wist te blijven, maar het gat was met vier tienden al vrij groot.

Sebastian Vettel troefde Max Verstappen af in de strijd om de derde plek, terwijl de teamgenoten van de twee daarachter ook hun onderlinge strijd uitvochten: ook daar won de Ferrari-coureur, want Kimi Räikkönen was iets sneller dan Daniel Ricciardo. 

In de slotfase van de training werd zoals gebruikelijk getraind op de lange runs, waarin Red Bull een licht voordeel leek te hebben ten opzichte van Ferrari. Mercedes was ook in die fase echter onaaantastbaar.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Japan

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   L. Hamilton Mercedes 1:28.217 31
2.   V. Bottas Mercedes 1:28.678 30
3.   S. Vettel Ferrari 1:29.050 36
4.   M. Verstappen Red Bull 1:29.257 32
5.   K. Räikkönen Ferrari 1:29.498 33
6.   D. Ricciardo Red Bull 1:29.513 27
7.   E. Ocon Force India 1:30.035 32
8.   R. Grosjean Haas 1:30.440 32
9.   M. Ericsson Sauber 1:30.478 33
10.   B. Hartley Toro Rosso 1:30.502 27
11.   S. Pérez Force India 1:30.510 28
12.   N. Hulkenberg Renault 1:30.644 36
13.   P. Gasly Toro Rosso 1:30.795 10
14.   C. Sainz Jr. Renault 1:30.904 31
15.   C. Leclerc Sauber 1:30.906 26
16.   K. Magnussen Haas 1:30.956 25
17.   F. Alonso McLaren 1:30.988 34
18.   S. Sirotkin Williams 1:31.087 39
19.   L. Stroll Williams 1:31.215 32
20.   S. Vandoorne McLaren 1:31.981 32

Holland Series weer gelijk na ruime winst Neptunus

Het is weer spannend in de Holland Series, de strijd om de landstitel in het Nederlandse honkbal. De L&D Amsterdam Pirates wonnen de eerste twee wedstrijden overtuigend, maar nadat Curaçao Neptunus wedstrijd drie won was de ploeg donderdag in het vierde duel ook de beste.

In Rotterdam nam de ploeg van coach Ronald Jaarsma de leiding, maar de Pirates namen het heft al snel in handen. Het wisselde snel: in de vierde inning waren de Rotterdammers weer op dreef en pakten ze een 4-3 voorsprong.

Daar kwamen in de zevende inning nog eens twee runs bij, maar vooral in de achtste inning was het feest in Rotterdam: Neptunus wist maar liefst zeven runs te scoren, wat de genadeklap was voor de Pirates.

Neptunus won met 13-4 en de Holland Series staat nu op 2-2, met nog minimaal twee en maximaal drie wedstrijden te spelen. Wedstrijd vijf staat zaterdag op het programma.

Rotterdammers bezorgen Amsterdamse post

Post NL heeft een tijdelijke oplossing bedacht voor het schrijnende tekort aan postbodes in Amsterdam: iedere dag worden er postbodes vanuit Rotterdam gehaald om in Amsterdam post te komen bezorgen, zo meldt AT5 op haar website. 

Elke dag komen er zo'n achttien postbodes uit de Maasstad om in Amsterdam te bezorgen. Een Rotterdams uitzendbureau helpt Post NL bij het werven van de mobiele postbezorgers. Zoals Miranda. "Ik vind het hartstikke gezellig hierzo. Veel leuker dan in Rotterdam de post bezorgen. De mentaliteit is gewoon heel erg gemoedelijk en sociaal. En in Rotterdam zijn we dat niet zo", zegt Miranda. "In Rotterdam hebben we meer de mentaliteit: niet lullen maar poetsen. Hier is het lullen en poetsen."

Tekort
PostNL kampt al langere tijd met een ernstig tekort aan werknemers. Vorige maand moest zelfs personeel van het hoofdkantoor de straten op om alles in de brievenbussen te krijgen. Voor personeel die de straten van Amsterdam niet gewend zijn is het wel even wennen. Zo ook voor postbezorger Madelijn uit Rotterdam. "Het is heel verwarrend, omdat sommige dingen heel erg door elkaar heen lopen. En huisnummers zijn niet altijd even duidelijk. Maar iedereen helpt je eigenlijk altijd hier. Iedereen is heel sociaal."

Werkdruk
Volgens vakbonden speelt het groeiende takenpakket van de werknemers van PostNL een rol bij het tekort. Zo worden er momenteel acties gepland die moeten voorkomen dat postbodes zelf ook de post moeten nasorteren, iets waar nu nog andere werknemers verantwoordelijk voor zijn. 

Hoe lang het nog nodig blijft om de Rotterdamse bezorgers in te zetten is niet bekend. 

NS: gratis water voor iedereen op alle stations

NS wil op alle stations in Nederland gratis drinkwater aanbieden aan OV-reizigers. Daarom start NS met de aanleg van drinkwatertappunten op 200 stations in Nederland. Voor het eind van 2019 komt hiermee 90% van alle treinreizigers in Nederland op zijn of haar reis langs een watertappunt. NS investeert ruim 3 miljoen euro om de watertappunten te realiseren en de komende 10 jaar te laten onderhouden.

Roger van Boxtel, president-directeur van NS: “Onze droom is dat in de toekomst alle stations voorzien zijn van een watertappunt, zodat reizigers op elk station gratis drinkwater kunnen tappen. We zetten een eerste stap op 200 stations waar we dit zelf kunnen realiseren. We voelen ons verantwoordelijk om op deze stations de eerste stap te zetten. We hopen dat onze partners, zoals gemeenten en drinkwaterbedrijven, ons helpen. Als we willen, kunnen we dit samen voor alle stations in Nederland realiseren.” Het eerste watertappunt komt nog voor het einde van de maand op het voorplein van station Alkmaar te staan, NS werkt hiervoor samen met het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf PWN.

Met dit initiatief wil NS het drinken van kraanwater verder stimuleren en daarmee ook direct bijdragen aan het verminderen van zwerfafval. Carola Wijdoogen, directeur Duurzaam Ondernemen van NS, vertelt: “Wij merken dat de vraag naar gratis kraanwater om eigen flesjes te vullen toeneemt. Wij spelen hier graag op in want het drinken van kraanwater is gezond én milieuvriendelijk. Met de drinkwaterpunten hopen we het aantal plastic flessen dat bij het afval belandt te verminderen. We investeren in gratis drinkwater omdat we geloven dat dit Nederland en onze reizigers helpt om bewust te kiezen voor het OV en nog duurzamer te reizen. Als we hierdoor minder flesjes water verkopen op het station, dan is dat zo. Het faciliteren van een gezonde en duurzame levensstijl vinden wij belangrijker.”

NS: gratis water voor iedereen op alle stations (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
NS: gratis water voor iedereen op alle stations (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Nederland organiseert conferentie tegen antibioticaresistentie

Samen met de Wereldgezondheidorganisatie (WHO) zal Nederland in april 2019 een wereldwijde ministeriële conferentie organiseren over de strijd tegen antibioticaresistentie. Dat heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) bekend gemaakt tijdens de G20-bijeenkomst in Argentinië. Bij deze bijeenkomst maakte Bruins afspraken met zijn collega’s uit de grootste 20 economieën van de wereld over een gezamenlijke aanpak van gezondheidsvraagstukken. Mede door jarenlange inzet van Nederland, staat antibioticaresistentie bovenaan de internationale agenda.

Bruins: ’Doordat in veel landen te veel en onzorgvuldig gebruik wordt gemaakt van antibiotica, zowel in de gezondheidszorg, als in de veeteelt, worden meer bacteriën resistent. Denk maar aan de MRSA-bacterie die we steeds vaker tegenkomen in zieken- of verpleeghuizen. Als we niet ingrijpen kan een simpele blaasontsteking in de toekomst levensbedreigend worden. Bacteriën houden zich niet aan landsgrenzen, daarom is internationale samenwerking hierbij letterlijk van levensbelang.’

Aanpak Antibioticaresistentie
Naar schatting van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vallen er wereldwijd jaarlijks ca 700.000 doden als gevolg van antibioticaresistentie. Dat aantal kan in de komende decennia fors stijgen. De G20 maakte daarom afspraken over de aanpak van antibioticaresistentie. De G20-ministers zetten hun handtekening onder een verklaring over zorgvuldig gebruik van antibiotica, steun aan maatregelen voor infectiepreventie en samenwerking op het gebied van onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Bruins: ‘In Nederland hebben we de laatste jaren al veel concrete stappen gezet, maar in sommige landen is er nog weinig ervaring met dit onderwerp. Er wordt gevreesd voor de economische gevolgen van het terugdringen van antibioticagebruik. Met de verklaring die vandaag is getekend laten de 20 grootste economieën van de wereld, waaronder bijvoorbeeld China, India en Brazilië zien dat ze onze zorgen delen en dit onderwerp bijzonder serieus nemen.’

One-Health aanpak
In 2014 organiseerde Nederland een eerdere conferentie over dit onderwerp. Deze conferentie vormde de basis voor het WHO Global Action Plan on Antimicrobial Resistance. De inzet Van Nederland heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. We zijn nu 5 jaar verder en het aantal landen met goede plannen is enorm toegenomen. Maar we zijn er ondanks de vele aandacht voor antibioticaresistentie nog niet. Het komt er nu op aan dat we de plannen ook daadwerkelijk uitvoeren.

Doel van de conferentie in 2019 is onder andere om terug te kijken op de resultaten van de afgelopen jaren en op allerlei beleidsterreinen nieuwe initiatieven te ontwikkelen. De zogenaamde One-Health aanpak, waarin de samenwerking tussen gezondheidszorg en de veterinaire sector bij het zorgvuldig gebruik van antibiotica centraal staat, blijft hierbij het uitgangspunt.

Nederland organiseert conferentie tegen antibioticaresistentie (Foto: Rijksoverheid)
Nederland organiseert conferentie tegen antibioticaresistentie (Foto: Rijksoverheid)

Verstappen zesde in eerste vrije training GP Japan

Lewis Hamilton heeft tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Japan de snelste tijd neergezet. De Mercedes-rijder was op zijn soft-banden bijna een halve seconde sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas op het medium-rubber. Daniel Ricciardo reed de derde tijd, gevolgd door Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel. Max Verstappen kwam niet verder dan de zesde tijd, op vijf tienden van zijn Australische teamgenoot.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:28.691   25
2 V. Bottas Mercedes 1:29.137 +0:00.446 26
3 D. Ricciardo Red Bull 1:29.373 +0:00.682 32
4 K. Räikkönen Ferrari 1:29.627 +0:00.936 20
5 S. Vettel Ferrari 1:29.685 +0:00.994 20
6 M. Verstappen Red Bull 1:29.841 +0:01.150 30
7 E. Ocon Racing Point 1:30.591 +0:01.900 28
8 R. Grosjean Haas F1 1:30.814 +0:02.123 22
9 C. Leclerc Sauber 1:30.929 +0:02.238 27
10 M. Ericsson Sauber 1:31.073 +0:02.382 29
11 P. Gasly Toro Rosso 1:31.073 +0:02.382 20
12 C. Sainz Renault 1:31.100 +0:02.409 23
13 S. Perez Racing Point 1:31.272 +0:02.581 29
14 K. Magnussen Haas F1 1:31.274 +0:02.583 28
15 N. Hülkenberg Renault 1:31.418 +0:02.727 18
16 L. Stroll Williams 1:31.508 +0:02.817 27
17 B. Hartley Toro Rosso 1:31.908 +0:03.217 23
18 F. Alonso McLaren 1:32.034 +0:03.343 21
19 S. Sirotkin Williams 1:32.513 +0:03.822 26
20 L. Norris McLaren 1:32.683 +0:03.992 30

FOK! Wat een weer: zonnig en droog

Vanochtend lossen eventuele mistbanken snel op en wordt het zonnig. In het noordelijk kustgebied kunnen echter vooral in de ochtend nog wolkenvelden voorkomen. De maximumtemperaturen variëren van ca. 17°C in het noorden tot 22°C in het zuidoosten. De zuidelijke wind is zwak tot matig.

Komende nacht is het onbewolkt en ie er met name in het noord(west)en kans op een mistbank. De minima lopen uiteen van ongeveer 7°C in het noorden tot 12°C aan de Zeeuwse kust. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidoost.

Zaterdag overdag is het aanvankelijk vrijwel overal zonnig. Alleen in het westen en noordwesten komt er al wat meer sluierbewolking voor. Later op de dag wordt de bewolking van het westen uit langzaam dikker, maar tot de avond blijft het waarschijnlijk droog. In de avond neemt van het westen uit de kans op wat regen toe. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18°C op de Wadden tot 24-25°C in het uiterste oosten en zuidoosten. De zuidelijke wind is zwak tot matig. Later in de middag of in de avond draait de wind van het westen uit naar noordwest tot noord. Aan de noordwestkust wordt de wind dan mogelijk krachtig of hard. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

De rivier de Isar in München (Foto: bazbo)
De rivier de Isar in München (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

50 jaar Mammoetwet: bijna iedereen gaat nu naar school

In het schooljaar 1968/’69 trad de Mammoetwet in werking, een wet die het voortgezet onderwijs ingrijpend zou veranderen. Bestaande onderwijssoorten als mulo, mms en hbs verdwenen, daarvoor in de plaats kwamen mavo, havo en vwo. Tegelijk met de invoering van de Mammoetwet werd de leerplicht met twee jaar verhoogd tot 16 jaar. Vandaag de dag ligt de deelname aan het voorgezet onderwijs 17 procentpunt hoger dan kort na invoering van de Mammoetwet. Dit meldt het CBS.

Sinds begin vorige eeuw veranderde het voortgezet onderwijs steeds meer van elite-onderwijs naar onderwijs voor velen. In 1900 bezochten 13.000 leerlingen een school voor gymnasium, hbs of mms. Afgezet tegen de bevolking van 12 tot 18 jaar was dat 2 procent. In het schooljaar 2017/’18 volgden 985.000 leerlingen een opleiding vmbo, havo of vwo: 81 procent van de relevante leeftijdsgroep in de bevolking. Onmiddellijk na invoering van de Mammoetwet was dat 64 procent.

Een deel van de 12- tot 18-jarigen volgt onderwijs dat buiten het voortgezet onderwijs valt. Tot deze leeftijdsgroep behoren ook jongeren die een mbo-opleiding volgen, een opleiding in het hoger onderwijs of bijvoorbeeld (speciaal) basisonderwijs (vooral de jongere leerlingen) of speciale scholen. Tellen we deze groepen mee, dan volgde 98,6 procent van de 12- tot 18-jarigen zogeheten “bekostigd” onderwijs in 2017/’18. De rest heeft ontheffing van de leerplicht, is (mogelijk voortijdig) van school gegaan of volgt een particuliere opleiding. Ontheffing van de leerplicht kan men onder meer krijgen bij ernstige verstandelijke, psychische en/of lichamelijke problemen.

Er is geen lange tijdreeks voorhanden van het aantal 12- tot 18-jarigen dat bekostigd onderwijs volgt. Wel bestaat er een tijdreeks van het aantal leerlingen op het voortgezet onderwijs. Hierbij is echter sprake van een trendbreuk rond de invoering van de Mammoetwet: vanaf de invoering daarvan werd namelijk ook het lager beroepsonderwijs (lbo) tot het voortgezet onderwijs gerekend. Deze verandering zorgde voor een sterke administratieve stijging van het aantal deelnemers aan voortgezet onderwijs.

Bovenop deze administratieve stijging kwam ook een reële toename van het aantal onderwijsvolgenden door de naoorlogse babyboom. Bovendien werd de leerplicht in 1975 verder uitgebreid tot 17 jaar. De piek werd bereikt in het schooljaar 1982/’83. Daarna nam het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs af, mede doordat het aantal jongeren in de bevolking daalde. Ook het aandeel jongeren dat deelnam aan het voortgezet onderwijs groeide nauwelijks meer. Onder 12- tot 18-jarigen lijkt een verzadigingspunt te zijn bereikt: vanaf halverwege jaren tachtig ligt het aantal volgers van voortgezet onderwijs rond de 80 procent.

Meer meisjes, meer leerlingen uit lagere sociale milieus
Reeds vóór de invoering van de Mammoetwet vertoonde het aandeel meisjes in het voortgezet onderwijs een stijgende lijn, tot ruim 46 procent aan het begin van de jaren zestig. Direct na de inwerkingtreding van de Mammoetwet nam het aantal jongens in het voortgezet onderwijs meer toe dan het aantal meisjes. Dat heeft te maken met het meetellen van het lbo in het voortgezet onderwijs met ingang van 1968/’69, waardoor het aandeel meisjes kortstondig terugviel tot 45 procent.

Vanaf de jaren tachtig hield het aandeel meisjes nagenoeg gelijke tred met dat van de jongens. In het schooljaar 2017/’18 lag het aandeel meisjes net onder de 50 procent. Jongens volgen vaker speciaal onderwijs en zijn vaker voortijdig schoolverlater. Desondanks is hun vertegenwoordiging in het voortgezet onderwijs nog altijd iets groter dan die van de meisjes.

De hogere onderwijsniveaus van het voortgezet onderwijs kenden ook een geleidelijke toename van het aandeel meisjes en het aandeel kinderen uit lagere sociale milieus en leerlingen met een migratieachtergrond. Kinderen uit lagere sociaaleconomische milieus en kinderen met een migratieachtergrond zijn nog altijd ondervertegenwoordigd op de havo en het vwo, maar op deze onderwijssoorten zitten inmiddels al jaren meer meisjes dan jongens. Het aandeel meisjes in het derde leerjaar van havo/vwo schommelt sinds 1990/'91 rond 52 procent.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.