Vader F2-coureur Markelov gearresteerd, F1-toekomst in gevaar

De toekomst van Formule 2-coureur Artem Markelov ziet er niet al te rooskleurig uit. In Sochi debuteerde hij tijdens de vrije trainingen nog namens Renault in een GP-weekeinde, maar nu heeft hij een probleem: Markelov's steenrijke vader is gearresteerd.

Valery Markelov is aangehouden op verdenking van grootschalige omkoping. Hij zou vele miljoenen aan steekpenningen over hebben gemaakt aan Dmitry Zakharchenko, die tussen 2007 en 2016 een hoge functie had in het Russisch ministerie van Binnenlandse Zaken, waar hij onder meer moest strijden tegen, jawel, corruptie.

Markelov junior is bezig aan zijn vijfde seizoen in de klasse onder de Formule 1, waarin hij vaak prima dingen laat zien: weinig raar gedoe, een prima constante snelheid en goed bandenmanagement. Vorig jaar eindigde hij achter Charles Leclerc als tweede.

De vader van Markelov is een zakenman die onder meer grote belangen heeft in de Russische spoorwegen en energiesector. Markelov wordt al enige tijd genoemd om Lance Stroll volgend jaar bij Williams te vervangen in de F1, maar zonder het geld dat via (de bedrijven van) zijn vader loopt wordt dat een lastig verhaal.

Mocht een en ander nog wel rond kunnen komen, dan speelt nog altijd een ander probleem: bij Williams rijdt met Sergey Sirotkin al een Rus en diens kamp, SMP Racing, staat bepaald niet op beste voet met het Russian Time-kamp van Markelov.