FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 juni 2018

Serena Williams weigert dopingtest: "Ik word oneerlijk behandeld"

Serena Williams is een van de beste tennissters aller tijden of toch in elk geval van de laatste twintig jaar. Dan kan het wel eens gebeuren dat je wat vaker op doping gecontroleerd wordt dan de rest, maar daar lijkt de Amerikaanse klaar mee te zijn.

Eerder in de maand kwam een dopingcontroleur van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA bij haar aan de deur om een plasje af te nemen. Dat weigerde Williams echter, want ze vind het maar niks dat bijvoorbeeld Sloane Stephens (de mondiale nummer vier) dit jaar 'slechts' twee keer getest is, tegenover vijf controles voor Williams.

"Er is geen enkele reden voor een dergelijke indringende en gerichte behandeling", liet Williams via een woordvoerder weten, waarbij ze aangaf dat ze zich oneerlijk behandeld voelt. Steve Simon, de baas van vrouwentennisbond WTA, werd door Williams op de hoogte gesteld: "Ze deelde wat zorgen die ze over een test had", hield Simon het kort.

De zaak kwam overigens slechts aan het licht doordat iemand op het vliegveld in San Francisco Simon aan de telefoon over de zaak hoorde praten. Omdat het een willekeurige controle was, en geen controle op een moment waarbij sporters hun whereabouts op moeten geven, gaat de geweigerde test van Williams niet de boeken in als een gemiste test, waarvan drie stuks een schorsing opleveren.

Dronken bestuurster haalt wegens dronken rijden opgepakte vriend op en wordt gearresteerd

De Amerikaanse Melissa Vitale is wellicht niet de slimste vrouw ooit. De dame uit, waar anders, New Jersey werd door een vriend, ene Robert Woolf, gebeld met een probleempje: hij was opgepakt wegens rijden onder invloed van alcohol.

Melissa was de beroerdste niet en de 49-jarige dame reed naar het politiebureau om haar vier jaar jongere maat op te halen. Helaas voor haar was ze echter niet alleen de beroerdste niet, ze was ook de nuchterste niet...

Agenten vonden haar bij aankomst niet helemaal jofel overkomen en dus mocht ze even in het machientje blazen. Dat gaf aan dat mevrouw óók teveel gedronken had en dus werd ook zij gearresteerd.

Hoe (of) het tweetal thuis is gekomen is nog de vraag.

Vechtpartij om laatste vrije pisbak

Het kan wel eens gebeuren dat je moet pissen als een kameel en dan is het uitermate vervelend als er even geen toilet voorhanden is. Dat bleek ook op het Aljunied-treinstation in Singapore, waar het zelfs tot een vechtpartij leidde.

Twee mannen moesten allebei nodig van zich af zeiken, maar er was nog maar één urinoir vrij. Even een minuutje op de ander wachten zat er niet in voor de opgefokte heren en dus werd het matten. 

"Het escaleerde en er ontstond een groot gevecht, van binnen tot buiten de toiletruimte", aldus een getuige. "Ook de vrienden van de mannen raakten erbij betrokken, terwijl andere mensen de toiletten verlieten." Wat dan weer niet gek is, want even ontspannen urineren zat er natuurlijk niet meer in.

De getuige haalde ook de politie erbij, die de heren arresteerde. Of ze op het politiebureau dan wel hun behoefte konden doen - en, vooral, wie dat als eerste mocht doen - vertelt het verhaal helaas niet.

Kamminga pakt wéér Nederlands record op 100m schoolslag

Zwemmer Arno Kamminga heeft op de prestigieuze Sette Colli-wedstrijden in Rome grote indruk gemaakt. Op de 100 meter schoolslag pakte de 22-jarige Nederlander de snelste tijd in de series door wereldrecordhouder Adam Peaty te kloppen.

Dat deed Kamminga niet in zomaar een tijd: hij zwom naar de winst in 59,41 seconden en daarmee zwom hij Lennart Stekelenburg's ruim negen jaar oude nationale record uit de boeken. Stekelenburg kwam in april 2009 in Amsterdam tot een tijd van 59,50 seconden, maar is dat record nu dus kwijt.

Update 22.50 uur
Het bleef voor Kamminga niet bij één Nederlands record. In de finale moest hij achter de ongenaakbare Peaty weliswaar genoegen nemen met plek twee, de jonge Nederlander deed dat wel in een tijd van 59,14 seconden. Niet alleen is dat een tijd waarmee je op een WK bijna zeker bent van de finale, het is uiteraard ook weer een nieuw Nederlands record.

Op de 50 meter vrije slag bij de mannen maakte Ben Proud grote indruk. De Brit sprintte naar een tijd van 21,16 seconden en is daarmee de op vier na snelste man ooit. Olympisch kampioen Caeleb Dressel is met 21,15 de enige die ooit sneller was in een 'normaal' pak.

Met 23,92 was Pernille Blume bij de vrouwen ook zeer snel. De Deense passeerde onder meer Marleen Veldhuis en staat nu zesde op de eeuwige wereldranglijst. Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Kim Busch en Tamara van Vliet eindigden als derde, vierde, vijfde en zevende.

Inspectie Gezondheidszorg dwingt Ajax tot calamiteitenonderzoek

De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verplicht de Amsterdamse voetbalclub Ajax om een onderzoek in te stellen naar de verzorging van jeugdspeler Abdelhak Nouri tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk.

Dit, naar aanleiding van de recente verklaring van Ajax-directeur Edwin van der Sar, waarin hij erkende dat de door hartfalen getroffen Nouri geen adequate medische hulp heeft gekregen toen hij in Oostenrijk bewusteloos op het veld lag. Naar aanleiding van televisiebeelden concludeerden twee hoogleraren in de cardiologie al dat Nouri sneller geholpen had moeten worden.

Een woordvoerder van de IGJ meldde dat het vaak voorkomt dat de inspectie een dergelijk onderzoek gelast, maar het bijzondere aan deze zaak is dat het deze keer een voetbalclub betreft, terwijl het normaalgesproken een zorginstelling zou betreffen.

Ajax krijgt acht weken de tijd om een deskundige en, bij voorkeur, onafhankelijke commissie dit calamiteitenonderzoek te laten uitvoeren. Ajax zal volgens een richtlijn informatie over de gebeurtenissen en wijze van behandeling aan de IGJ moeten overhandigen.

Guardado: "Neymar gaat graag liggen"

Mexico treft maandagmiddag Brazilië in de achtste finales van het WK. Andrés Guardado is op z'n hoede voor Neymar.

De Braziliaanse ster viel tot nu toe meer op met zijn gemekker op de arbitrage dan met zijn spel, maar Guardado vertrouwt erop dat de scheidsrechter hem in de gaten houdt. "We weten allemaal wie Neymar is, maar het is niet aan mij of mijn team om hem te beoordelen. Dat is aan de scheidsrechters en de FIFA", aldus de oud-PSV'er.

"Nu er een videoscheidsrechter is, kunnen ze op zijn stijl letten en weten ze hoe ze hem moeten aanpakken. We weten dat hij overtredingen graag overdrijft en dat hij graag gaat liggen. Maar dat is zijn manier van spelen en degene die dat kan stoppen, is de scheidsrechter. Wij niet."

Mexico, dat de laatste zes WK's telkens in de achtste finales sneuvelde, heeft op het mondiale eindtoernooi nog nooit van Brazilië gewonnen. Guardado is daardoor optimaal gemotiveerd. "Wat voor grotere motivatie kun je hebben dan dat je tegen de vijfvoudig wereldkampioen speelt in de wedstrijd van ons leven? Het is de perfecte ambiance."

Van der Vaart traint mee bij PEC Zwolle

Rafael van der Vaart is vanaf komende maandag te zien op het trainingsveld van PEC Zwolle. Hij mag daar zijn conditie op peil houden.

Dat bracht PEC Zwolle vrijdag via de officiële kanalen naar buiten. De samenwerking met Van der Vaart is tot stand gekomen via hoofdcoach John van 't Schip, die Van der Vaart vooral kent uit zijn periode bij het Nederlands elftal. Van 't Schip was tussen 2004 en 2008 assistent-coach van Oranje.

PEC Zwolle meldt niet of Van der Vaart bij de Blauwvingers in aanmerking komt voor een contract. De 109-voudig international vertrekt bij FC Midtjylland, waar zijn aflopende contract niet wordt verlengd. De laatste maanden werd hij gelinkt aan Esbjerg fB, waar John Lammers trainer is.

Tegen Voetbal International zei de 35-jarige middenvelder dat hij wel positief is over een transfer naar Esbjerg. Ook als hij niet alle wedstrijden gaat spelen. "Ik word een dagje ouder, maar dat betekent niet dat ik geen uurtje gas kan geven of dat ik de bal niet meer op het stropdassie kan leggen."

Wouter Bos naar Invest-NL

Wouter Bos, bestuursvoorzitter van het VUmc en oud-minister van Financiën, wordt de eerste bestuursvoorzitter van Invest-NL, de staatsdeelneming die investeringen gaat stimuleren op maatschappelijke terreinen waar Nederland nu nog kansen laat liggen. Invest-NL zal naar verwachting in 2019 definitief worden opgericht en ondernemers dan één loket bieden voor risicokapitaal, garanties en financieringsprogramma's.

In aanloop naar de oprichting zal Bos eind oktober van dit jaar beginnen met de opbouw van Invest-NL om zodoende een voortvarende start te kunnen maken zodra de oprichting van de naamloze vennootschap een feit is. Bos krijgt in deze opbouwfase de gelegenheid om de strategie en visie van Invest-NL mede vorm te geven.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra, minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag zijn verheugd over de aanstelling van de heer Bos. Hij combineert bestuurservaring in zowel de private als de publieke sector met een sterke betrokkenheid bij de maatschappelijke thema’s waar Invest-NL zich op zal richten.

Het initiatief voor Invest-NL werd in 2017 genomen door het vorige kabinet. Invest-NL zal ondernemers ondersteunen bij grote maatschappelijke projecten en waar nodig meefinancieren. Dankzij Invest-NL is er straks méér geld om méér te doen voor méér ondernemers. Deze investeringen zijn nodig om onze economie verder te versterken en de omslag naar een duurzame economie te maken. Invest-NL gaat daarbij helpen.

Nu is het nog zo dat veel bedrijven en projecten vanwege onzekerheid over de verhouding tussen risico en rendement of door lange, onzekere terugverdientijden op investeringen, moeilijk aan financiering komen. Invest-NL gaat dat probleem verhelpen met het bestaande financieringsinstrumentarium en met de kapitaalstorting van 2,5 miljard euro. Daarmee zal ook meer financiering vanuit institutionele beleggers en Europese fondsen en programma’s worden aangetrokken.

De instelling gaat daarnaast ook start-ups en scale-ups helpen. Deze innovatieve bedrijven bevinden zich nog in het beginstadium maar hebben kapitaal nodig voor verdere groei. Invest-NL kan durfkapitaal leveren door bijvoorbeeld een belang te nemen in een fonds dat investeert in dergelijke bedrijven. Ook kan Invest-NL straks zelf participeren in doorgroeiende bedrijven.

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het wetsvoorstel voor de oprichting van Invest-NL. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zal het wetsvoorstel voor advies voorleggen aan de Raad van State.

203 personen in phishing email Mijn Overheid getrapt

Vorige week vrijdag 22 juni zijn er door burgers valse MijnOverheid e-mails ontvangen. Er zijn 203 gevallen bekend van mensen die verleid zijn om hun inloggegevens in te vullen op een valse website. Deze praktijk van criminelen wordt ook wel phishing genoemd. De DigiD-accounts zijn daarop onmiddellijk geblokkeerd. Uit nadere analyse blijkt echter dat kwaadwillenden toegang hebben gekregen tot de persoonlijke gegevens in het MijnOverheid-account van de getroffen personen die normaal alleen door henzelf zijn in te zien. Dat schrijft staatssecretaris Knops vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De valse website is vorige week bij ontdekking direct uit de lucht gehaald. Wanneer burgers inlogden op deze site, werden de ingevoerde gegevens afgevangen en automatisch ingelogd bij MijnOverheid. Er bestaat de mogelijkheid dat persoonlijke gegevens zijn verzameld. De betreffende DigiD-accounts zijn daarop direct geblokkeerd. Uitvoeringsorganisatie Logius (de beheerder van DigiD en MijnOverheid) heeft aangifte gedaan bij de politie en het mogelijk datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Betrokken instanties zoals het Nationaal Cyber Security Center en de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens werken nauw samen in de aanpak van deze actie. UWV, Belastingdienst en SVB zijn op de hoogte gesteld. Dit is de huidige stand van zaken; nader onderzoek wordt uitgevoerd.

De getroffen burgers zijn op de hoogte gesteld door Logius. Zij worden nu persoonlijk benaderd en geadviseerd waar op te letten om misbruik van hun gestolen gegevens te voorkomen en waar zij zich kunnen melden indien misbruik optreedt.

De overheid blijft zich actief inzetten om phishing tegen te gaan. De overheid voert continue voorlichtingscampagnes over veilig internetten en informeert mensen over hoe ze bijvoorbeeld valse e-mails kunnen herkennen. MijnOverheid stuurt zelf namelijk NOOIT mails met een link.

Staatssecretaris Knops heeft aangegeven samen met de minister van Justitie en Veiligheid te onderzoeken welke aanvullende acties nog meer mogelijk zijn om phishing verder te bemoeilijken, de veiligheid van gegevens te garanderen en tegelijkertijd de beschikbaarheid van digitale overheidsdienstverlening te waarborgen.

Wolfsburg betaalt miljoenen voor aanvalspartner van Weghorst

VfL Wolfsburg haalde woensdag Wout Weghorst binnen als nieuwe spits en voegt nu nog een aanvaller aan de selectie toe: Daniel Ginczek.

Hij wordt door trainer Bruno Labbadia een ‘behoorlijk complete spits’ genoemd en komt over voor een som die tussen de zes en acht miljoen euro zou liggen. “Ik ben helemaal overtuigd. Met zijn speelstijl is hij de ideale aanvulling op onze andere aankoop Wout Weghorst”, aldus de oefenmeester van Die Wölfe.

Ginczek komt over van VfB Stuttgart, waar hij nog een contract had voor twee seizoenen. De 27-jarige aanvaller speelde daar sinds medio 2014 en kwam tot 23 doelpunten en 11 assists in zeventig wedstrijden. BILD meldt dat hij eerst een jaarsalaris van twee miljoen euro opstreek en dat gaat bij zijn nieuwe werkgever verdubbelen naar ongeveer vier miljoen per jaar.

De voormalig jeugdinternational werd opgeleid bij Borussia Dortmund, maar kwam daar mede door ernstig blessureleed niet tot een debuut in de hoofdmacht. Later werd hij verhuurd aan VfL Bochum en St. Pauli, alvorens hij in 2013 werd verkocht aan FC Nürnberg. Een jaar later trok hij naar Stuttgart, waar hij tot nu toe zijn beste seizoenen kende.

Opvallend veel leerlingen school R'dam gezakt

Het Vreewijk Lyceum in Rotterdam is door het eigen bestuur onder verscherpt toezicht geplaatst omdat een groot aantal leerlingen is gezakt voor hun eindexamen. Op de school blijkt 46 procent van de atheneumleerlingen gezakt (twaalf jongeren) en 37 procent van de havo-leerlingen (33 jongeren). Voorzitter Henk Post van het overkoepelende schoolbestuur, de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO), noemt dat onacceptabel.

Naar de oorzaken komt een extern onderzoek. De resultaten van de schoolexamens waren niet zodanig dat hiervoor gevreesd moest worden, aldus het bestuur in een verklaring. Het zegt geschokt te zijn over dit resultaat en "betreurt het vooral voor de gezakte leerlingen". Zij zakten vooral op de vakken scheikunde, biologie, kunst en Frans.

Volgens de CVO werd extra ondersteuning geboden na de uitslag van het eerste examentijdvak. "Dat heeft onvoldoende geholpen." Komende week gaat het bestuur met ouders en kinderen over de kwestie praten.

Opvallend veel leerlingen school R'dam gezakt
Opvallend veel leerlingen school R'dam gezakt (Foto: ANP)

Arabisch medium: 'PSV wil scorende WK-ganger inlijven'

Salman Al-Faraj is komend seizoen mogelijk in Eindhoven te bewonderen. Vanuit Saoedi-Arabië wordt gemeld dat PSV de WK-ganger graag wil inlijven.

Akhbaar24 meldt dat de Nederlandse landskampioen tijdens het WK onder de indruk is geraakt van de middenvelder. Hij stond drie keer in de basis bij Saoedi-Arabië en maakte één treffer tegen Egypte. Ook Bert van Marwijk zou zich lovend hebben uitgelaten over de 28-jarige linkspoot van Al-Hilal. De Nederlandse oefenmeester was korte tijd bondscoach van de Saudi's en maakte hem van dichtbij mee. Donderdag werd bekend dat Van Marwijk bij PSV een vrije rol krijgt om zijn schoonzoon en hoofdtrainer Mark van Bommel te ondersteunen.

Al-Faraj staat al zijn hele carrière onder contract bij de landskampioen van Saoedi-Arabië en heeft nog een contract tot de zomer van 2021. In 2010 maakte hij zijn debuut en hij heeft inmiddels bijna 200 wedstrijden op de teller staan. Ook kwam hij 42 keer in actie voor zijn land. Namens zijn club kwam hij tot zeventien treffers en achttien assists. Daarnaast werd hij vier keer kampioen en won hij drie keer het bekertoernooi.

Het is niet duidelijk hoe veel de Saudische topclub zou verlangen bij een eventuele transfer van Al-Faraj. Bovendien moeten de Eindhovenaren volgens het bericht ook nog afrekenen met Olympiacos, Panathinaikos en Al-Ittihad. Zij zouden ook interesse hebben. Mocht het van een transfer naar de Eredivisie komen, zou hij bij PSV de vijfde aanwinst worden. De Brabanders versterkten zich eerder met Denzel Dumfries, Angeliño, Nick Viergever en Lars Unnerstall. Laatstgenoemde is komend seizoen echter hooguit één keer te zien in het Philips Stadion. Hij wordt eerst nog een seizoen terugverhuurd aan VVV-Venlo.

Duitse Bundesliga start met twee krakers op eerste speeldag

De Bundesliga kent meestal weinig spanning om de titel, maar uitdagers van Bayern München krijgen dit spectaculair startende seizoen een nieuwe kans.

De regerend kampioen begint het tijdperk onder de kersverse trainer Niko Kovac met een kraker tegen Hoffenheim, terwijl ook Lucien Favre van Borussia Dortmund een lastige vuurdoop krijgt in de Bundesliga. Zijn ploeg neemt het op vreemde bodem op tegen het sterke RB Leipzig. Met die twee krakers in de openingsronde belooft het alvast veel goeds voor het seizoen, wat in Duitsland op 24 augustus wordt afgetrapt.

In het vrijdagochtend gepresenteerde speelschema wordt duidelijk dat het Bayern München van Arjen Robben de aftrap geeft in de eigen Allianz Arena. Daar verdedigen ze bovendien een fraaie reeks. Sinds 2011 wint het traditiegetrouw de eerste wedstrijd van het seizoen, al zal dat nu niet meevallen tegen de verrassende nummer drie van afgelopen seizoen. Daarmee plaatste Hoffenheim zich voor het eerst voor de Champions League en de club is druk bezig om zich te versterken. Onder meer Joshua Brenet van PSV werd al binnengehaald en meer transfers zullen ongetwijfeld volgen.

Andere voorname uitdagers zijn Bayer Leverkusen, Dortmund en RB Leipzig. Laatstgenoemden nemen het dus tegen elkaar op en de nummer 2 van vorig jaar, Schalke 04, neemt het op tegen VfL Wolfsburg, wat vorig seizoen op het nippertje behouden bleef voor de Liga, maar nu weer sterker aan de start wil verschijnen. Daarbij kan het rekenen op de diensten van Wout Weghorst, die zich deze week aan die Wölfe verbond.

Promovendus Fortuna Dusseldorf start tegen Augsburg en de andere nieuweling, Nürnberg, neemt het op tegen Hertha BSC. De eerste Klassiker - Bayern tegen Dortmund - staat begin november en halverwege april op het programma. De Rekordmeister uit Beieren besluit het seizoen met een thuiswedstrijd tegen Eintracht Frankfurt. Verwacht wordt dat men dan weer een nieuwe landstitel kan vieren, maar er zijn uitdagers genoeg om uit te kijken naar een heerlijk seizoen vol Duits voetbal.

Wilders: al ruim 200 Mohammed-cartoons binnen

PVV-leider Geert Wilders heeft naar eigen zeggen al ruim tweehonderd inzendingen ontvangen voor de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed die hij later dit jaar wil houden. Hij is nog steeds op zoek naar een uitgever die bereid is de cartoons te bundelen, liet hij vrijdag weten aan het ANP.

Wilders zei eerder tegen de schrijver van een nieuw boek over hem dat hij de cartoons eenmalig in een tijdschrift à la Charlie Hebdo wil uitgeven. "Een week geleden waren het er honderd, en nu al meer dan tweehonderd", aldus de PVV-leider vrijdag bij het in ontvangst nemen van het boek van schrijver Arthur Blok. Wilders voegde daar aan toe dat de inzendingen van "overal uit de wereld" komen.

De selectie van de winnaar zal plaatsvinden in het beveiligde deel van de Tweede Kamer, waar het grootste deel van de PVV-fractie zit. Het zal aan de winnaar en de nummers 2 en 3 zijn of ze met naam worden genoemd. "En als ze dat niet willen, respecteren we dat ook."

Wilders: al ruim 200 Mohammed-cartoons binnen
Wilders: al ruim 200 Mohammed-cartoons binnen (Foto: ANP)

Hamilton snelste in bewolkte tweede vrije training

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk. Op de Red Bull Ring was de Brit bijna twee tienden sneller dan Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas. Ferrari-coureur Sebastian Vettel maakte de top drie compleet op een halve seconde van de Fin. Max Verstappen kwam tot de vijfde tijd, achter Daniel Ricciardo.

De sessie begon met een paar spatjes regen, die echter niet doorzetten. Wel bleef het gedurende de hele training zwaarbewolkt boven het door de energiedrankjesfabrikant gesteunde circuit. Kevin Magnussen moet zijn auto tegen het einde van de traning bij het verlaten van de pits aan de kant zetten: de Haas-rijder had een loszittend wiel. Bij Pierre Gasly brak de ophanging af na het raken van een zogeheten broodje: hij eindigde daardoor met zijn Toro Rosso in de grindbak.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:04.578   37
2 V. Bottas Mercedes 1:04.754 +0:00.176 42
3 S. Vettel Ferrari 1:04.815 +0:00.236 53
4 D. Ricciardo Red Bull 1:05.031 +0:00.452 48
5 M. Verstappen Red Bull 1:05.125 +0:00.546 48
6 K. Räikkönen Ferrari 1:05.265 +0:00.686 42
7 R. Grosjean Haas F1 1:05.429 +0:00.850 38
8 K. Magnussen Haas F1 1:05.559 +0:00.980 41
9 P. Gasly Toro Rosso 1:05.758 +0:01.179 31
10 S. Vandoorne McLaren 1:05.930 +0:01.351 47
11 C. Sainz Renault 1:05.999 +0:01.420 38
12 C. Leclerc Sauber 1:06.096 +0:01.517 30
13 E. Ocon Force India 1:06.133 +0:01.554 43
14 M. Ericsson Sauber 1:06.199 +0:01.620 29
15 N. Hülkenberg Renault 1:06.273 +0:01.694 42
16 S. Sirotkin Williams 1:06.326 +0:01.747 48
17 B. Hartley Toro Rosso 1:06.332 +0:01.753 55
18 S. Perez Force India 1:06.354 +0:01.775 48
19 F. Alonso McLaren 1:06.429 +0:01.850 33
20 L. Stroll Williams 1:06.626 +0:02.047 44

Man van 'giraffemoordenares' daagt bedreigers uit: 'Kom maar op'

Ene Tessa Thompson Talley heeft een opvallende hobby: ze schiet graag prachtige dieren dood in Afrika. Zo poseerde ze in Zuid-Afrika trots met een zeldzame en zeer fraaie zwarte giraffe, die helaas wel sinds enige minuten hartstikke dood was. Dankzij mevrouw Talley.

Ze was er ontzettend blij mee: "Once in a lifetime. Ik zag deze zeldzame zwarte giraffe en hield hem in de gaten. Ik wist het: dit is hem. Achttien jaar oud, bijna tweeduizend kilo en ik ben gezegend om er zo'n negenhonderd kilo vlees van te krijgen", schreef het mens apetrots.

Op social media ontstond natuurlijk gelijk een shitstorm aan kritiek op de dame, die speciaal voor de slachtpartij naar Zuid-Afrika was afgereisd. Ook de overheid van het land krijgt er flink van langs wegens het verstrekken van vergunningen voor dergelijke semi-stroperijen.

Tessa's man, Andrew Claude Talley, heeft nu gereageerd op de vele bedreigingen aan het adres van het echtpaar. "Kom maar op, laten we zien of jullie meer zijn dan een stel internethelden. Stuur me een bericht en we spreken een plek af, dan zullen we eens zien wat je hebt", schreef hij.

Overigens is Andrew zelf ook ontzettend stoer: hij poseert bijvoorbeeld met een prachtige krokodil....die hij zojuist heel dapper van een afstandje doodgeschoten heeft.

Jupiler League wordt Keuken Kampioen Divisie

De Jupiler League is niet meer. Jupiler was sinds 2006 sponsor van de op één na hoogste Nederlandse profcompetitie in het voetbal, maar het biermerk geeft er de brui aan en dus moest de Eerste Divisie op zoek naar een nieuwe naamgever.

Die is nu gevonden en het bekt echt fantastisch: Keuken Kampioen is de nieuwe hoofdsponsor van, jawel, de Keuken Kampioen Divisie. Vanaf 1 juli wordt dat de officiële nieuwe naam, tot die tijd heeft het nog de Jupiler League. Keuken Kampioen heeft een contract voor drie jaar getekend.

Tegenover FOX Sports vertelt de grote baas van Keuken Kampioen waarom men voor de stap gekozen heeft. "We hebben een enorm marktaandeel met Keuken Kampioen, dus daarom Keuken Kampioen", aldus de eigenaar over waarom hij niet voor een van zijn andere bedrijven als sponsor heeft gekozen.

Chelsea dicht bij aantrekken Golovin

Chelsea is dicht bij het aantrekken van de eerste zomeraanwinst nadat het snelle vooruitgang heeft geboekt met Aleksandr Golovin, zo weet Goal.

Juventus werd sterk in verband gebracht met de 22-jarige middenvelder van CSKA Moskou, maar the Blues lijken de Italianen nu af te troeven. Juventus heeft twintig miljoen euro plus drie miljoen euro geboden, maar Chelsea heeft CSKA verzekerd dat ze dichter bij hun vraagprijs van dertig miljoen euro zullen komen.

Bij Chelsea is er nog geen duidelijkheid wie er komend seizoen de manager is, maar de club heeft er alle vertrouwen in dat ze Maurizio Sarri vast zullen leggen en ze willen de oud-trainer van SSC Napoli voorzien van enkele kwaliteitsspelers. 

De sterke aanpak van Chelsea in het aantrekken van Golovin heeft ertoe geleid dat Juventus overtuigd is dat hun kansen om de Russische ster aan te trekken voorbij zijn, aangezien de Italianen geloven dat ze een back-up zijn voor zowel CSKA als Golovin.

Sarri heeft al met Chelsea gesproken over een aantal van zijn persoonlijke wensen, waaronder Gonzalo Higuaín, Dries Mertens en Kalidou Koulibaly, maar the Blues behouden de controle over het transferbeleid zoals ze dat bij al hun managers gedaan hebben.

1 op 7 autoschade-claims niet afkomstig van hoofdbestuurder

14,9 procent van alle autoschade-claims is niet afkomstig van de hoofdbestuurder. Dit blijkt uit onderzoek van Lancyr Verzekeringen, waarbij 11.016 autoschade-claims bij Lancyr uit de afgelopen 3 jaar werden geanalyseerd.

Veel niet-regelmatige bestuurders claimen schade
In totaal was 14,9 procent van alle autoschade-claims uit de afgelopen drie jaar afkomstig van niet-regelmatige bestuurders. Zo’n tweederde (66 procent) hiervan had wel dezelfde achternaam als de regelmatige bestuurder. Een deel van deze bestuurders bestaat uit de partners van de hoofdbestuurder en een ander deel wordt gevormd door (een van) de kinderen van de hoofdbestuurder.

Auto vaak op naam van ouders verzekerd
Volgens Lancyr is er een bekende manier om de hoge premie voor jongeren te omzeilen. Dat is de verzekering aanvragen op naam van de ouders. "Jongeren hebben vaak nog niet veel schadevrije jaren opgebouwd, waardoor de premie normaal gesproken hoger uitvalt. Voor velen vaak een reden om hun auto te verzekeren op naam van hun ouders, die vaak al wat meer schadevrije jaren hebben." zegt Alison Wester, autoverzekering expert bij Lancyr.

Bijna 40 procent bestuurders onder de 30
Vooral jongeren claimen veel autoschades. 37,2 procent van de niet-regelmatige bestuurders die schade rijdt is onder de 30 jaar oud. Hieruit blijkt nogmaals dat veel jongeren hun autoverzekering kennelijk ook vaak op naam van een van hun ouders zetten. "Ook jongeren zullen vroeg of laat moeten beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren, dus het is nog meer de vraag in hoeverre zij echt geholpen zijn met een lagere premie op deze manier", aldus Wester.

De schadepost van niet-regelmatige bestuurders onder de 30 bestaat overigens niet alleen uit autobezitters die de verzekering op naam van ouders hebben staan, maar ook uit kinderen die de auto van hun ouders lenen.

1 op 7 autoschade-claims niet afkomstig van hoofdbestuurder (Foto: Pxhere)
1 op 7 autoschade-claims niet afkomstig van hoofdbestuurder (Foto: Pxhere)

Witte haai gespot bij Mallorca

Even opletten als je een dezer dagen naar Mallorca op vakantie gaat: wetenschappers hebben er tijdens een onderzoek een grote witte haai gezien. De verschijning van het vijf meter lange dier is wat opmerkelijk, want al dertig jaar was er geen mensenhaai in de wateren rond Mallorca gespot.

De haai werd gefotografeerd op dik tien kilometer uit de kust, bij het eiland Cabrera. Mensenhaaien hebben hun naam natuurlijk niet zomaar gekregen: in gebieden als Australië of Zuid-Afrika vallen ze nog wel eens mensen aan die hun territorium - het water - binnendringen. 

Slagter in ploeg Dimension Data voor Ronde van Frankrijk

Wielrenner Tom-Jelte Slagter is door Team Dimension Data geselecteerd voor de Ronde van Frankrijk. Belangrijkste doel van de Zuid-Afrikaanse ploeg is succes in de sprint met Mark Cavendish.

Voor de 28-jarige puncher uit Groningen is het zijn derde Ronde van Frankrijk. Naast Slagter zijn verder opgenomen in de ploeg Cavendish, Mark Renshaw, Edvald Boasson Hagen, Reinardt van Rensburg, Serge Pauwels, Julien Vermote en Jay Thomson.

Porsche verbreekt 35 jaar oude ronderecord op de Nürburgring Nordschleife

Vrijdag heeft Timo Bernard met een Porsche 919 Hybrid Evo een nieuw, weliswaar onofficieel, ronderecord gereden op de 20,81 kilometer lange Nordschleife variant van de Nürburgring. Met 5:19.54 was de Duitser ruim vijftig seconden sneller dan het oude record.

Het oude record stond sinds 1983 op naam van Stefan Bellof. De Duitse coureur reed vijfendertig jaar geleden met een Porsche 956C een tijd van 6:11.13.

 

The 919 Tribute Tour: On-board record lap, Nordschleife (Bron: Youtube)

De Porsche 919 Hybrid Evo is een doorontwikkelde versie van de auto waarmee de fabrikant uit Stuttgart in 2015, 2016 en 2017 de 24 uur van Le Mans won. Vergeleken met de Le Mans-auto heeft de Evo-versie meer vermogen, 50% meer downforce en actieve aerodynamica zoals DRS. Eerder verbrak Porsche ook al het ronderecord op Spa-Francorchamps.

Vejinovic definitief van Feyenoord naar AZ

AZ heeft Marko Vejinovic definitief overgenomen van Feyenoord. De middenvelder heeft zich voor vier seizoenen verbonden aan de Alkmaarders.

Vejinovic kwam afgelopen seizoen op huurbasis al uit voor de AZ, maar een zware knieblessure, opgelopen tegen nota bene Feyenoord, maakte al na zeven wedstrijden vroegtijdig een einde aan zijn seizoen. De middenvelder zit momenteel in de laatste fase van zijn revalidatie.

"Ik ben hier heel blij mee", vertelt Vejinovic op de officiële clubwebsite van AZ. "Een fantastische club waar ik het afgelopen seizoen ontzettend naar mijn zin heb gehad. We passen denk ik heel goed bij elkaar, zowel qua speelstijl als de mentaliteit. Na mijn blessure ben ik op de weg terug en het gaat hartstikke goed. Het is nu trainen, trainen, trainen."

De voormalig jeugdinternational doorliep de jeugopleiding van AZ en vertrok in 2009 naar Heracles Almelo. Vitesse nam de 28-jarige middenvelder in 2013 transfervrij over en twee jaar later legde Feyenoord drieenhalf miljoen euro voor hem neer. In dienst van de Rotterdammers kwam Vejinovic tot 31 wedstrijden.

"We kregen de kans om Marko definitief over te nemen en daar hoefden wij niet lang over na te denken”, vertelt directeur voetbalzaken Max Huiberts. "Hij is een speler met extra kwaliteiten. Tijdens zijn blessure heeft hij laten zien dat hij enorm gedreven is, nog heel erg die bewijsdrang heeft en dat hij thuis hoort op dit niveau."

Hamilton sterk uit de startblokken in Oostenrijk

Lewis Hamilton lijkt ook dit weekend de te kloppen man te zijn in de Formule 1. De Brit reed met zijn Mercedes in de eerste vrije training in Oostenrijk naar een tijd van 1.04,839 en was hiermee iets sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas en Max Verstappen met de Red Bull.

Tijdens de training vielen er weinig incidenten te noteren. Verstappen schoot er even af in bocht vier, maar de Nederlander wist de Red Bull via de grindbak weer op het asfalt te krijgen. Stoffel Vandoorne beschadigde een voorvleugel van zijn McLaren door even te wijd te gaan. De Belg wacht mogelijk ook nog een boete, omdat hij Sebastian Vettel hinderde in de pitsstraat.

Kevin Magnussen beschadigde de vloer van zijn Haas door een lekke band, waarna de Deen de training voortijdig moest beëindigen. Namens Williams reed Robert Kubica een vrijdagtraining. De Pool verrichte het nodige testwerk en hield zich niet bezig met snelle tijden, waardoor hij onderaan eindigde.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:04.839 Ultrasoft 39
2 V. Bottas Mercedes 1:04.966 Ultrasoft 39
3 M. Verstappen Red Bull 1:05.072 Ultrasoft 42
4 S. Vettel Ferrari 1:05.180 Ultrasoft 29
5 D. Ricciardo Red Bull 1:05.483 Ultrasoft 22
6 K. Räikkönen Ferrari 1:05.776 Ultrasoft 31
7 R. Grosjean Haas 1:06.028 Supersoft 31
8 E. Ocon Force India 1:06.055 Supersoft 40
9 C. Leclerc Sauber 1:06.215 Ultrasoft 31
10 P. Gasly Toro Rosso 1:06.394 Supersoft 36
11 M. Ericsson Sauber 1:06.400 Ultrasoft 32
12 K. Magnussen Haas 1:06.404 Supersoft 23
13 C. Sainz Jr. Renault 1:06.427 Ultrasoft 29
14 S. Pérez Force India 1:06.455 Supersoft 42
15 N. Hulkenberg Renault 1:06.479 Ultrasoft 35
16 L. Stroll Williams 1:06.567 Ultrasoft 32
17 F. Alonso McLaren 1:06.612 Soft 30
18 S. Vandoorne McLaren 1:06.698 Supersoft 30
19 B. Hartley Toro Rosso 1:06.871 Supersoft 45
20 R. Kubica Williams 1:07.424 Ultrasoft 38

PSV presenteert thuistenue voor seizoen 2018/2019

Het thuistenue van PSV voor het seizoen 2018/2019 is voorzien van de klassieke rood-witte banen en bevat een special logo in de nek wat geïnspireerd is op de plaquette in de Vrijstraat, de plek waar PSV in 1913 werd opgericht.

Kledingpartner Umbro heeft in de banen van het shirt een bijzonder mêlee-effect aangebracht, wat het shirt niet alleen een unieke maar ook meer casual look geeft. De achterzijde is grotendeels rood met aan de boven- en onderzijde een subtiele doorloop van de rood-witte banen. Het tenue bestaat naast het rood-witte shirt uit een zwarte broek met wit-rode kousen.

Fuglsang als kopman van Astana naar de Tour

Jakob Fuglsang gaat als kopman van Astana naar de Ronde van Frankrijk. Als gevolg van een valpartij moest de Deen vorig jaar in de dertiende etappe afstappen. De 33-jarige wielrenner behaalde met een zevende plaats in 2011 zijn beste resultaat in de Tour tot nu toe.

Naast Fuglsang zijn verder geselecteerd Magnus Cort Nielsen, Jesper Hansen, Michael Valgren, Dmitri Groezdev, Omar Fraile, Luis Léon Sánchez en Tanel Kangert.

Onduidelijkheid over enorme transferclausule Ronaldo

Cristiano Ronaldo is met Portugal nog in de race voor de WK-titel, maar in Spanje houdt zijn contract bij Real Madrid de gemoederen ook bezig.

Verschillende media meldden namelijk dat Ronaldo de gigantische afkoopsom in zijn contract (één miljard euro) heeft laten verlagen. Clubs die de 33-jarige wereldster willen vastleggen, hoeven 'slechts' 120 miljoen euro af te tikken. OK Diario wist dat als eerste te melden en vervolgens hielden ook Sport en Marca zich met de zaak bezig.

De twee grote Spaanse kranten zijn het echter niet met elkaar eens. Sport beweert dat het gerucht klopt, maar volgens Marca ontkent Real Madrid stellig dat de clausule van Ronaldo is verlaagd. De toekomst van Ronaldo in de Spaanse hoofdstad is al langer onderwerp van gesprek, omdat Real-voorzitter Florentino Perez afspraken over een contractvernieuwing niet zou zijn nagekomen.

Cristiano Ronaldo zal zich momenteel met andere zaken bezighouden, want zaterdagavond speelt hij met Portugal in de achtste finales van het WK tegen Uruguay. Bij winst komt de Europees kampioen in de kwartfinales Frankrijk of Argentinië tegen.

Gemiddeld 1,3 miljoen kijkers voor WK-duels

De wedstrijden in de poulefase van het WK voetbal in Rusland trokken de afgelopen twee weken gemiddeld 1,3 miljoen kijkers op de Nederlandse TV. Dat blijkt uit een analyse van de kijkcijfers van de NOS. 

De best bekeken WK-wedstrijd tot nu toe is Brazilië-Zwitserland van zondagavond 17 juni, met bijna 2,6 miljoen kijkers. De wedstrijd Portugal-Spanje kreeg met een 7,8 de hoogste waardering. Gemiddeld waarderen de kijkers de wedstrijden met een 7,4.

Ruim 2 miljoen kijkers stemden donderdagavond af op NPO 1 voor de wedstrijd België tegen Engeland. Dit door de Rode Duivels gewonnen duel is het veruit best bekeken tv-programma van de donderdagavond.

Mensen die op bijvoorbeeld de Duitse of Belgische TV kijken zijn in de cijfers uiteraard niet meegenomen.

Gemiddeld 1,3 miljoen kijkers voor WK-duels
Gemiddeld 1,3 miljoen kijkers voor WK-duels (Foto: ANP)

Belgische bondscoach blij met resultaat

Roberto Martínez is tevreden dat België donderdag de eerste plek in Groep G bemachtigde na de 1-0 zege op Engeland.

Een doelpunt van Adnan Januzaj in de tweede helft maakte het verschil in de wedstrijd in Kaliningrad, waarmee de Rode Duivels boven the Three Lions eindigden.

De 44-jarige Spanjaard is heel blij met het resultaat van een sterk gewijzigd België. "Eerlijk gezegd, dat ben ik, kijkend naar onze prestatie", vertelt Martínez op de afsluitende persconferentie. "Vergeet niet dat we negen wijzigingen hebben doorgevoerd."

"Ik zag een groep spelers die een bijdrage wilde leveren en ik denk dat je op het WK niet succesvol kunt zijn door te hopen dat je een gemakkelijke route krijgt. Dat hebben we twee jaar geleden op het EK gezien."

"We moesten grote medische afwegingen maken bij de aankondiging van de groep: nu ziet Thomas Vermaelen er uit alsof hij nog nooit is weggeweest, Vincent Kompany heeft twintig minuten gespeeld in een competitieve wedstrijd. We hebben een team gezien dat heel goed kan omgaan met de dodelijke balbedreiging van Engeland."

"Nu moeten we ons focussen op Japan. Engeland speelt tegen Colombia en als je verder denkt, dan is het een probleem." België treft in de achtste finales nu Japan en in de kwartfinale wacht mogelijke ontmoeting met Brazilië of Mexico. Voor Engeland wacht in de laatste acht een confrontatie met Zweden of Zwitserland als het Colombia weet te verslaan.

Koeman: "Oranje had geen slecht figuur geslagen bij dit WK"

Het Nederlands elftal had niet misstaan op het WK in Rusland denkt bondscoach Ronald Koeman.

"Het bevestigt mijn beeld: iedereen kan nu een goede organisatie neerzetten en goed verdedigen. Niet 60 minuten, maar 80, 85 minuten. En vaak ook tot in de blessuretijd", vertelt Koeman in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Als je ziet hoe Zweden met beperkte middelen wereldkampioen Duitsland aan rand van de afgrond bracht en hoe Iran dat deed met Portugal, dan ben ik ervan overtuigd: Oranje had geen slecht figuur geslagen bij dit WK. Absoluut niet."

"Wat ik op het WK zie bevestigt me alleen nog maar meer in de keuze die we hebben gemaakt met Oranje. De manier van spelen, compact, met drie man centraal achterin en voorin snelheid om de ruimtes te benutten, dat is voor nu de juiste weg. Zo kun je het ontbreken van extra individuele kwaliteiten toch een heel eind compenseren."

Het Nederlands elftal komt op 6 september weer in actie als Peru de tegenstander is in een oefenwedstrijd. Daarna vangt de nieuwe Nations League aan en zijn Frankrijk (9 september) en Duitsland (13 oktober) de tegenstanders.

Nintendo Switch even vaak als handheld en als docked gebruikt

Sinds de aankondiging van de Nintendo Switch eind 2016 wordt deze aangeprezen als ‘beste van beide werelden’. Je kunt de console namelijk zowel handheld gebruiken, als op de televisie door middel van een dock. Uit data blijkt dat gebruikers deze twee speelmethodes vrijwel even vaak toepassen.

Doug Bowser, de toepasselijk genaamde senior vice-president sales en marketing van Nintendo, heeft dit gezegd in een interview met Ars Technica. Nintendo kan achterhalen hoe de Switch gebruikt wordt zodra er verbinding gemaakt wordt met een Nintendo-account. Kijkend naar de speeltijd valt op dat de verdeling handheld en ‘docked’ ongeveer gelijk is. Wel zijn er grote verschillen in games. Titels als Just Dance worden vooral gespeeld op de televisie met de Switch netjes in de dock, terwijl bij The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Mario Kart 8 Deluxe de speeltijd meer gelijk verdeeld is.

Ook per gebruiker zijn er verschillen te zien. Zo gebruikt ruwweg dertig procent van de Switch-eigenaren de console voornamelijk als handheld (tachtig procent of meer van de tijd), tegenover zo’n twintig procent die de Switch amper uit de dock haalt. Deze data is voor Nintendo goed te gebruiken. "We kijken naar verschillende titels en hoe deze gespeeld worden. Dit stelt ons in staat om na te denken over de marketing en hoe we de games presenteren en positioneren," aldus Bowser.

Hoewel deze cijfers op het eerste gezicht wellicht een hoog open-deur-gehalte hebben, geeft het wel aan dat de Switch een geslaagd product is. Was er een scheve verhouding geweest, dan had het Japanse bedrijf beter voor een traditionele console kunnen gaan, of juist een pure handheld. Hoe speel jij voornamelijk op je Switch?

Nintendo Switch

'Iraanse Messi' (23) stopt: "Moeder ziek door beledigingen op social media"

Voetballer Sardar Azmoun is pas 23 jaar en is de grote belofte van het Iraanse voetbal. De Iraanse Messi, spelend bij Rubin Kazan, is er echter helemaal klaar mee, als international dan: door tig beledigingen op social media stopt hij als international.

In zijn eerste 33 interlands kwam Azmoun tot 23 goals. Op het WK lukte het tegen ietwat sterkere tegenstanders als Portugal en Spanje niet en veel 'fans' op social media konden dat niet heel vreemde gegeven maar moeilijk verkroppen. Azmoun werd de huid vol gescholden en dat pikt hij niet.

"Ik was gelukkig, want mijn zieke moeder begon net beter te worden. Haar ziekte is nu echter weer erger geworden door alle stress, veroorzaakt door de onvriendelijkheid van sommige mensen en de beledigingen die ik en mijn teammaten niet verdiend hebben", stelt Azmoun op Instagram.

De spits zegt te moeten kiezen voor de gezondheid van zijn moeder of zijn interlandloopbaan: "Een moeilijke situatie, maar natuurlijk kies ik voor mijn moeder." Hij wenst verder ook teamgenoot Alireza Jahanbakhsh veel sterkte: de moeder van de Eredivisie-topscorer is eveneens flink ziek.

Na de uitschakeling op het WK liet ook sc Heerenveen-spits Reza Ghoochannejhad te stoppen als international.

 

قهرمانی هر کشوری آرزوی تک تک بازیکنانش هست، همه تلاش من و هم تیمی هایم صعود و پیروزی تیم کشور عزیزمون بود اما با تمام تلاش های بی دریغ ما و دعاهای میلیونها ایرانی تقدیر با ما یار نبود. بازی در تیم ملی کشورم برای من افتخار بزرگی بود و تا آخر عمرم به خودم میبالم، متاسفانه با همه علاقه ای که دارم و برخلاف میل باطنی و خواسته قلبیم تصمیم گرفتم که از تیم ملی کشورم خداحافظی کنم این برای یک جوان ۲۳ساله که با سختی ها و مشقت های زیادی به اینجا رسیده قطعا دردناک ترین تصمیم و اتفاق زندگیش خواهد بود توی زندگی یه چیزهایی هست که حرف اول رو میزنه،با توجه به اینکه مادرم بیماری سختی رو پشت سر گذاشته بود و من خوشحال بودم متاسفانه الان بخاطر نامهربانی و قدرنشناسی عده ای و توهین هایی که به هیچ وجه حق من و هم تیمی هایم نیست، بیماریش تشدید شده، این مسئله من رو بین دوراهی سختی برای انتخاب قرار داده، در نتیجه من مادرم رو انتخاب می کنم. بیائید همدیگه رو قضاوت نکنیم و از روی ظاهر دیگران اونها رو مورد ارزیابی قرار ندیم،کسی چه میدونه که در پس خنده های من چه سختی های تلخی وجود داره؟؟؟!!! من برای سلامتی مادر علیرضا جهانبخش عزیزم که بیماری سختی رو پشت سر گذاشته و بهبودی حاصل شده آرزوی سلامتی دارم، تنها علیرضا بود که شاهد روزهای غم انگیز و تلخ دوران بیماری مادرم بود، ممنون رفیق ختم کلامم در تشکر از کیروش عزیز است،امیدوارم روزی تیم کشورم رو در قهرمانی جهان ببینم. از تمامی رسانه ها هم بخاطر لحظه لحظه های با ما بودنشون سپاسگزارم و قدردان محبت های تک تک هموطنانم هستم عشق فقط مادر با ارزوی سلامتی برای همه مادرها❤

Een bericht gedeeld door IAmSardar (@sardar_azmoun) op27 Jun 2018 om 10:59 (PDT)

Krantengebrek probleem voor ananasproductie en begrafenisondernemers

Zoals vrijwel overal op aarde gaat het ook in Brazilië niet al te best met de papieren krant. Zo ook in de staat Paraná en dan wel in het dorpje Santa Isabel do Ivaí. Daar heeft men aan de bel getrokken: het gebrek aan kranten zorgt voor allerlei problemen voor andere zaken.

Tachtig lokale ananaskwekers hebben bijvoorbeeld alarm geslagen. Zij gebruiken al jarenlang kranten om hun ananassen te beschermen, door het groeiende fruit per stuk in kranten te wikkelen. Voor grofweg anderhalve euro konden ze genoeg kranten kopen om ruim tweehonderd ananassen te beschermen, maar de productie van de kranten is flink teruggeschroefd en ze kunnen lang niet altijd meer gekocht worden door de boeren.

Uit het nabijgelegen São Paulo kunnen wel kranten gehaald worden, maar die zijn al snel twee keer zo duur en dan moeten ze nog verstuurd worden ook. Dat drijft de ananasprijzen op en daar worden de klanten dan weer niet vrolijk van. Mogelijk gaat men proberen om grote schermen te kopen voor over de gewassen. Dat kost dan één keer een flinke smak geld, maar die hoeven pas na een jaar of acht vervangen te worden.

Ook de lokale begrafenisondernemers hebben problemen. Zij gebruiken de kranten namelijk om lichamen in de kisten netjes te positioneren en zonder kranten wordt dat lastiger. "Zaagsel is een oplossing die we nu gebruiken, maar dat is al snel zeventig procent duurder dan de kranten die we altijd gebruikten", aldus de manager van een begrafenisonderneming.

Dit alles zorgt natuurlijk voor een vraag: voor welke doeleinden gebruik jij papieren kranten, behalve het lezen van de inhoud van de betreffende krant?

Eerste seksrobots in Nederland: 'Meer dan alleen seks'

Prima nieuws voor de FOK!ker: het Nederlandse seksspeeltjesbedrijf Mytenga heeft de eerste seksrobot van Nederland geïntroduceerd. Je moet hem nog wel even in de broek houden, maar aan het eind van het jaar is de 'dame' te bestellen.

Medewerker Anne Wubbels vertelt dat het prototype wel nog alleen Chinees en Engels praat, maar goed, wat maakt het ook eigenlijk uit in welke taal je robot kreunt? "Nederlands is binnenkort wel beschikbaar", aldus Wubbels, die stelt dat ook onder meer Fries een optie moet worden. Waarom iemand een Friessprekende seksrobot zou willen is dan weer een raadsel.

Wubbels is duidelijk: zo'n robot moet meer worden dan alleen een seksspeeltje. "Ze moet praten en reageren, we zijn bezig met sensoren in het lichaam. Zo moet zo'n robot bijvoorbeeld voelen als er in de borsten geknepen worden of als er iets in de vagina gaat. De functie gaat echter veel verder dan alleen seks."

Verder dan seks dus, want volgens Wubbels is een seksrobot ook een gezelschapsrobot. "Voor veel mannen is ze een vriendin." Zo praat Wubbels over een weduwnaar die nog niet toe was aan een nieuwe relatie: "Zijn huis en bed voelden leeg, dus kocht hij een sekspop om een arm omheen te kunnen slaan."

Wubbels weet niet of mensen in de toekomst gezellig met hun seksrobot de hort op gaan, maar enige normalisatie verwacht ze wel: "Het is voor je eigen plezier en je doet er niemand kwaad mee", stelt ze.

De Nederlandse seksrobot (Bron: YouTube)

WK voetbal: de achtste finales

De groepsfase op het wereldkampioenschap voetbal in Rusland zit erop en dus is de indeling voor de knock-outfase bekend. Zaterdag gaan de achtste finales van start en met Frankrijk - Argentinië hebben we gelijk al een potentiële kraker op het programma staan.

Nog zestien landen strijden om de titel, hieronder is het speelschema te zien in Moskou's tijd, dus haal er voor de Nederlandse tijden even één uur af. Zeg het maar, wie gaat er met de titel vandoor?

Dying Light 2-ontwikkelaar: "60 fps belangrijker dan 4K"

Dying Light 2, de nieuwe zombie/parcours-game van de Poolse ontwikkelaar Techland, werd tijdens de E3 enkele weken geleden aangekondigd. De game draait net als het eerste deel om snelheid en wendbaarheid, en daarom is Techland van mening dat vloeie beelden met een hoge framerate prioriteit hebben over extra pixels.

In een recent interview met WCCFtech legt lead designer voor Dying Light 2 ,Tymon Smektala, uit waarom 60fps belangrijker is dan 4K-resolutie. "Het allerbelangrijkste aspect van de gameplay [in Dying Light 2] is de 'vloeibaarheid' van beweging, juíst omdat het een parcours-game is. Het behendig voortbewegen door de grote stad moet een meeslepende ervaring zijn, en daarom is hoge framerate belangrijker dan hoge resolutie".

Dit betekent volgens Smektala overigens niet dat 4K 'out of the question' is in Dying Light 2. Volgens de designer zijn er een aantal heuse tovenaars werkzaam bij de Poolse studio waardoor het goed mogelijk is dat (console-)gamers straks zelf mogen kiezen tussen 2160p30 en 1080p60, zoals dat al vaker optioneel was bij games die geoptimaliseerd zijn voor PS4 Pro en Xbox One X.

Voor Dying Light 2 heeft Techland een nieuwe engine uit de grond gestampt. Hoewel de eerste Dying Light er prima uitzag dankzij de langlopende Chrome Engine, is de nieuwe ('C-Engine') ook next-gen-ready. "We realiseren ons dat 4K-gaming steeds meer de standaard wordt en hiervoor was echt nieuwe technologie nodig. Daarom hebben we een nieuwe engine gebouwd en die is #ALTIJDREADY [red.] voor de nieuwste ontwikkelingen in game-land", aldus Smektala. Dying Light 2 is in ontwikkeling voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Een releasedatum is nog niet bekend. Bekijk hieronder de E3-trailer terug.

Halo tv-serie eindelijk weer op de rit, Showtime gaat produceren

Kan je het je nog herinneren? Tijdens de E3 in 2013 kondigde Microsoft tijdens zijn conferentie een tv-serie aan gebaseerd op het Halo-universum. Onder andere Steven Spielberg zou als producent verbonden zijn aan het project. En toen was het jaren stil, tot nu.

De Amerikaanse zender Showtime heeft namelijk de Halo tv-serie officieel aangekondigd. De zender staat bekend om series als Dexter, Stargate SG-1, Californication en Homeland. De Halo tv-serie, die nog geen officiële titel heeft, zal bestaan uit tien afleveringen van een uur en gebaseerd worden op de Covenant War. Daarmee zou de tv-serie dus overlappen met de eerste drie games van de populaire gameserie.

Kyle Killen is aan het project verbonden als schrijver en producent, hij is vooral bekend van de series Lone Star, Awake en Mind Games. Rupert Wyatt, bekend als regisseur van onder andere Rise of the Planet of the Apes, zal enkele afleveringen regisseren. De serie zit nu in pre-productie, vanaf begin 2019 zou de serie in volledige productie moeten gaan.

Halo is niet erg vies van een beetje live action. In 2012 werd Halo: Forward Unto Dawn als webserie geproduceerd, en ook de releases van Halo: Reach en Halo 3: ODST gingen gepaard met live action trailers. Wellicht vormen ze een indicatie van wat we kunnen verwachten van de nieuwe tv-serie.

MLB: Kampioenen Astros zetten topvorm door

De honkballers van de Houston Astros zijn in bijzonder sterke vorm in de MLB. De regerend World Series-kampioenen waren op het Tropicana Field van de Tampa Bay Rays met 0-1 te sterk voor de thuisploeg.

Pitcher Lance McCullers maakte weer grote indruk en liet de Rays in zijn zeven innings vrijwel kansloos. Veel werd er niet gescoord: Jake Marisnick sloeg in de vijfde inning een homerun en daar bleef het bij. Voor de Astros was het al de 18e zege in 21 wedstrijden en de elfde opeenvolgende gewonnen uitwedstrijd, waarmee ze het teamrecord evenaren.

Uitslagen MLB donderdag
Miami Marlins - Arizona Diamondbacks 0-4
Detroit Tigers - Oakland Athletics 2-4
Chicago White Sox - Minnesota Twins 1-2 (4 extra innings)
Baltimore Orioles - Seattle Mariners 2-4 (1 extra inning)
Los Angeles Dodgers - Chicago Cubs 5-11
San Francisco Giants - Colorado Rockies 8-9
Philadelphia Phillies - Washington Nationals 4-3
Boston Red Sox - Los Angeles Angels 4-2
Cincinnati Reds - Milwaukee Brewers 4-6
Tampa Bay Rays - Houston Astros 0-1

Rays - Astros (Bron: YouTube)

Games with Gold van juli bekend

Microsoft heeft iets later dan normaal zijn Games with Gold voor de komende maand aangekondigd. In juli kunnen we schieten, puzzelen, vechten en sluipen met de Games with Gold.

Vanaf 1 juli kunnen Xbox Live Gold-leden Assault Android Cactus zonder extra kosten downloaden. Deze co-op twin-stick shooter kwam in 2017 op het Xbox-platform terecht. Vanaf 16 juli komt Death Squared bij het Games with Gold-aanbod. Ook deze game is het leukste in co-op, en ondanks dat het een puzzelgame is zal je de dood vaak tegemoet zien, zeker als je vrienden niet meewerken.

Ook voor Xbox 360 komen er komende maand natuurlijk weer twee games beschikbaar. Vanaf 1 juli is dat Virtua Fighter 5: Final Showdown. Vanaf 16 juli komt daar Splinter Cell: Conviction bij. Beide game zijn backwards compatible en dus speelbaar op iedere Xbox One-console.

'Wettelijk vrouwenquotum blijft nodig'

Om meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven en andere organisaties te krijgen, lijkt een wettelijk quotum onafwendbaar. Dat zegt Caroline Princen, voorzitter van de commissie, die zich hardmaakt voor meer vrouwen aan de top.

De woorden van Princen sluiten aan bij die van minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) die de vorderingen van het bedrijfsleven eerder dit jaar op basis van een ander onderzoek "om te huilen" vond. Ze zei in maart van dit jaar ,,stevige maatregelen" te overwegen.

Vooralsnog lukt het alleen bedrijven en organisaties die zich volledig inzetten om de diversiteit in de besturen en toezichthoudende raden te verbeteren. Uit de Monitor Talent naar de Top 2017 laten de 262 organisaties, die zich overduidelijk aan de afspraken (Charter Talent naar de Top) hebben gecommitteerd, zien dat het streefpercentage van minstens 30 procent vrouw mogelijk is.

Vorig jaar voldeed twee derde van de charterbedrijven aan het wettelijk streefcijfer voor de raad van commissarissen. Bijna de helft van de 262 lukte het om ook in het bestuur de beoogde diversiteit te realiseren. Princen erkent dat het een proces van de lange adem is. ,,Maar het kan wel. Dat laten de ondertekenaars zien."

Het aandeel vrouwen in de top steeg vorig jaar naar 23,6 procent van 22,2 procent een jaar eerder. Daarmee zet de stijging mondjesmaat door. Net als de voorgaande jaren zijn vrouwen in de top het best vertegenwoordigd bij werkgevers- en werknemersorganisaties, gevolgd door woningcorporaties. De sector consultancy en organisatie/HR presteert qua diversiteit het minst.

In de aanbevelingen stelt de commissie dat het Charter zich heeft bewezen. Daarom zouden meer bedrijven zich daar aan moeten binden. Met een verplicht quotum moeten met name bedrijven en organisaties die geen stappen zetten in diversiteit worden gestimuleerd.

'Wettelijk vrouwenquotum blijft nodig'
'Wettelijk vrouwenquotum blijft nodig' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zomer in m'n bol

Vandaag is het zonnig. Het noordelijk kustgebied is gevoelig voor enkele wolkenvelden vanaf zee. De middagtemperaturen lopen uiteen van 18°C op de Wadden tot 28°C in het zuidoosten. Er staat een matige wind uit noord tot noordoost. Aan de zuidwestkust wordt de wind in de middag vrij krachtig.

In de nacht van vrijdag op zaterdag is het onbewolkt. De minimumtemperaturen variëren van 11°C in het noorden tot 16°C in Limburg. De noordoostenwind is zwak tot matig.

Zaterdag overdag is het zonnig. De middagtemperaturen variëren van 25°C in het noorden tot 30°C in het zuiden. De wind komt uit oost tot noordoost en wordt matig, in de middag aan zee vrij krachtig en aan de zuidwestkust mogelijk krachtig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 7/4 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

DJMO vond het een mooie middag om de zon op te zoeken (Foto: DJMO)
DJMO vond het een mooie middag om de zon op te zoeken (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Akkoord over migratiecentra in de EU

De 28 EU-leiders hebben na urenlange moeizame onderhandelingen een akkoord bereikt over het migratiebeleid. Volgens EU-bronnen komen er op korte termijn gesloten opvangcentra in de zuidelijke EU-landen voor nieuwe bootvluchtelingen. De Italiaanse premier Giuseppe Conte eiste concrete maatregelen om het land zo snel mogelijk te ontlasten.

In de centra wordt bepaald welke vluchtelingen recht hebben op asiel en wie niet. De 'rechtmatige' asielzoekers worden over andere EU-landen verspreid. Ze gaan alleen naar landen die bereid zijn ze op te nemen.

Akkoord over migratiecentra in de EU
Akkoord over migratiecentra in de EU (Foto: ANP)

Kamer geschokt door deel gasdeal

In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd omdat de Staat voor een groter deel moet meebetalen aan 6000 oude schadegevallen door aardbevingen in Groningen. In een marathondebat over het beëindigen van de gaswinning meldde minister Eric Wiebes (Economische Zaken) dat deze gevallen onder een nieuw akkoord met de NAM en haar aandeelhouders Shell en ExxonMobil vallen.

Regeringspartijen CDA en D66 toonden zich verbolgen. Agnes Mulder (CDA) zei "toch wel redelijk in shock" te zijn. Ze deed een dringend moreel appel op de bedrijven om helderheid te geven. Ze weten zelf ook dat ze deel hebben aan die 6000 schadegevallen, zei Mulder.

"Het hoge woord is eruit", aldus Sandra Beckerman van oppositiepartij SP nadat Wiebes het had erkend. "Ik vind het heel pijnlijk." Henk Nijboer van oppositiepartij PvdA sprak over een heel lelijke aap uit de mouw: "Hier wreekt zich dat de minister zijn gang ging zonder instemming van het parlement vooraf. Een financieel en moreel onbegrijpelijk akkoord."

Kamer geschokt door deel gasdeal
Kamer geschokt door deel gasdeal (Foto: ANP)

Honderden arrestaties bij anti-Trump-protest

Bij protesten tegen het immigratiebeleid van de Amerikaanse regering in de hoofdstad Washington zijn volgens Amerikaanse media bijna zeshonderd mensen gearresteerd. De demonstranten drongen een kantoorgebouw van de Amerikaanse Senaat binnen en riepen er leuzen tegen president Donald Trump.

De demonstranten waren vooral vrouwen die in het wit gekleed gingen. Ze gingen op de grond van het gebouw zitten en hulden zich in zilverkleurige dekens. Toen de demonstranten weigerden op bevel van de politie het pand te verlaten, werden ze in de boeien geslagen.

Bij de actie waren ook enkele Democratische parlementsleden aanwezig om hun steun aan de demonstranten te betuigen. Senator Kirsten Gillibrand hield een bord omhoog met de tekst: 'Stop de detenties nu'.

Honderden arrestaties bij anti-Trump-protest
Honderden arrestaties bij anti-Trump-protest (Foto: ANP)

Nederland verliest topduel Champions Trophy van Australië

Het Nederlands hockeyelftal heeft het topduel op de Champions Trophy met 1-3 van Australië verloren. Ondanks het vijftigste doelpunt in Oranje van fenomeen Mirco Pruyser, die voor een 1-0 voorsprong zorgde, waren de Kookaburras uiteindelijk via twee keer Blake Govers de meerdere van het Nederlands elftal. Oranje raakte via Roel Bovendeert en Thijs van Dam wel twee keer hard de paal en Pirmin Blaak redde een strafbal.

Al vanaf de eerste minuut was het treffen tussen de Kookaburras en Oranje intens en, zoals verwacht, op topniveau. De gele fysieke machine werkte meteen op volle toeren. Toen Jeroen Hertzberger in de eerste minuut op rechtsvoor de bal inleverde, stonden de Australiërs met een geweldige counter binnen een paar seconden voor doelman Pirmin Blaak, waar topschutter Trent Mitton net naast flatste. Even later was het Aran Zalewski die uit de draai net miste. Oranje had moeite met de Australiërs en Jorrit Croon en zijn teamgenoten leverden soms met passes en in duels, de bal in bij de Australiërs, die van de bal afpakken een hogere kunst hebben gemaakt. Oranje kwam er na die moeilijke beginfase beter in. De eerste strafcorner van Seve van Ass werd gered door de Australische lijnstopper Flynn Ogilvie.

Fenomeen Pruyser
Australië leek op voorsprong te komen, toen Trent Mitton vrij uit kon halen, maar hun topschutter raakte de bal maar half. Daarna was het in het tweede kwart – wie anders – het Nederlandse fenomeen Mirco Pruyser dat Oranje op voorsprong bracht, nadat het Nederlands elftal weinig kansen had gecreëerd. Valentin Verga flatste naar Pruyser, die op onnavolgbare wijze scoorde: uit het niets wist hij vrij te komen en met zijn puntje de bal achter keeper Tyler Lovell te krijgen. Zijn vijftigste doelpunt in Oranje en alweer zijn vierde goal in vier duels op de Champions Trophy voor Nederland.

Na de goal kwam Oranje los en werd het brutaler. Heel snel daarna volgde een kans vanaf kop cirkel voor Roel Bovendeert, die hard de paal raakte met een goed schot. Vlak voor rust liep Lars Balk knap een Australische strafcorner eruit, maar moest Oranje toch capituleren, toen diezelfde Balk een bal op zijn voet kreeg. Daarna zette Jake Harvie goed door en sloeg met een hoge backhand op de goal. Een bal die door Pirmin Blaak niet goed werd verwerkt en waardoor de Kookaburras toch hun gelijkmaker kregen.

Matig derde kwart
Daarna begon Oranje matig aan het derde kwart. Middenvelder Bob de Voogd leverde de bal in bij het uitverdedigen en daar wist oud-Bloemendaal-speler Blake Govers wel raad mee. Die schoot onberispelijk raak met zijn backhand. Jorrit Croon dolde een paar minuten later een Australiër door het centrum en bediende Thijs van Dam, die net als Bovendeert hard de paal raakte, nu met zijn backhand. Croon veroorzaakte een strafbal, die door Jeremy Hayward hard werd gepusht, maar knap werd gestopt door Blaak.

Jeroen Hertzberger, Seve van Ass en Valentin Verga kwamen in de Australische cirkel, maar wisten geen rendement te halen in het derde kwart. In het vierde kwart leek het tijd voor een slotoffensief van het Nederlands elftal, maar Oranje kwam niet tot hun eigen combinatiespel tegen de gele machine, die Oranje te machtig was.

De Kookaburras zetten juist aan en scoorden wel via hun tweede strafbal. Sander Baart had een overtreding nodig en Govers maakte zijn tweede doelpunt. Hij besliste met zijn 3-1 het duel. Twee strafcorners van Seve van Ass leverden niets op en het gemis van topschutter Mink van der Weerden deed zich voelen. In de laatste zeventien duels wist Oranje één keer een rechtstreekse sleepcorner te scoren vanaf de kop cirkel, via Hertzberger. Maar zonder de geblesseerde Van der Weerden loopt de Nederlandse strafcorner niet optimaal. Door de nederlaag moet Oranje zaterdag winnen van India, om de finale van de Champions Trophy te bereiken. Australië heeft zich reeds geplaatst voor die finale.

Nederland - Australië (1-3)
23' 1-0 Mirco Pruyser
30' 1-1 Jake Harvie
35' 1-2 Blake Govers
55' 1-3 (sb) Blake Govers

Oud-ADO-speler Bunjevcevic (45) overleden

Oud-voetballer Goran Bunjevcevic is donderdag overleden. De Servische verdediger van Rode Ster Belgrado, Tottenham Hotspur en ADO Den Haag lag al zo'n twee maanden in een coma nadat hij getroffen werd door een hersenbloeding. Een aneurysma werd hem uiteindelijk fataal. Bunjevcevic is 45 jaar geworden.

Via een indrukwekkende carrière bij Rode Ster Belgrado trok de verdediger in 2001 naar Tottenham Hotspur. Een jaar eerder was de in Kroatië geboren Serviër namens Joegoslavië aanwezig op het EK in Nederland en België, waar hij niet tot spelen kwam. Na Tottenham kwam hij in 2006/07 bij ADO Den Haag terecht, waarmee hij degradeerde. Voor Joegoslavië kwam hij uiteindelijk tot zestien interlands.

Na de degradatie van ADO stopte Bunjevcevic als voetballer, waarna hij enkele jaren bij de Servische voetbalbond werkte.

Basketballers houden WK-hoop levend na winst op Roemenië

De Nederlandse basketbalploeg kan zich nog altijd plaatsen voor het WK van volgend jaar. In Groningen werd Roemenië met 77-52 keurig opzij gezet, waar een zege met minstens acht punten nodig was om in leven te blijven en plaatsing voor de tweede kwalificatieronde af te dwingen.

In Cluj werd in november met 68-61 verloren van de Roemenen en dat moest nu met het oog op het onderling resultaat in de groep goedgemaakt worden. Dat deed Nederland in het eerste kwart al, waarna de voorsprong langzaam maar zeker groeide. Roemenië vocht nog even terug, maar na een nieuwe serie scores in het vierde kwart kwam Oranje niet meer in de problemen.

Zondag speelt Nederland in Groningen nog tegen het ook geplaatste Italië. In de tweede kwalificatieronden wordt in vier groepen van zes landen gespeeld, waarbij de eerste drie zich plaatsen voor het WK. 

Arends/Middelkoop in finale Antalya, Schoofs naar Wimbledon

Tennissers Sander Arends en Matwé Middelkoop hebben zich geplaatst voor de finale van het dubbelspel op het ATP-toernooi van Antalya. Op het Turkse gras werden veteranen Max Mirnyi (Wit-Rusland) en Philipp Oswald (Oostenrijk) opzij geschoven.

De Nederlanders lieten op eigen service zes setpoints liggen in de eerste set, maar met zes opeenvolgende punten in de tiebreak pakten ze de voorsprong alsnog. Mirnyi en Oswald werden in set twee al vroeg gebroken, waarna Arends en Middelkoop het op het vierde matchpoint afmaakten: 7-6 (4), 6-3. In de finale staan ze tegenover de Braziliaan Marcelo Demoliner en Santiago Gonzalez uit Mexico.

In Engeland ging het Bibiane Schoofs ondertussen voor de wind. Samen met de Belgische Ysaline Bonaventure plaatste de Nederlandse zich voor het hoofdtoernooi van Wimbledon door de Duitse Nicola Geuer en de Zwitserse Viktorija Golubic met 6-4, 6-0 te verslaan.

Geen Duitse Grand Prix in 2019

De Grand Prix van Duitsland lijkt niet op de Formule 1-kalender van 2019 te verschijnen. De organisatie van Hockenheim heeft bevestigd dat daar de race in ieder geval niet gehouden zal worden. Een andere baan wil de race niet, waardoor de Duitsers hopen in 2020 terug te keren.

Jörn Teske, marketingdirecteur van het circuit Hockenheim, bevestigde het nieuws aan Sport Bild. "Uiteraard werken we er nu al aan om de Formule 1 in het jaar 2020 terug te halen. De verwachtingen voor volgend jaar lagen te ver uit elkaar. We konden geen gemeenschappelijk rendabel model vinden. Daarom kijken we des te meer uit naar de race van dit jaar."

De Grand Prix van Duitsland wisselde in het verleden meermalen tussen Hockenheim en de Nürburgring. Vanwege de hoge kosten wilden beide banen elkaar afwisselen, maar vanwege financiële problemen haakte de Nürburgring af, waardoor er in 2015 en 2017 geen Duitse GP georgansieerd werd.

De Nürburgring wil wel terug op de kalender, maar dan tegen aanzienlijk gunstiger voorwaarden. Dat lijkt echter geen optie voor Liberty Media, eigenaar van de Formule 1.

Trends in Nederland

Wat in 1924 begon als een onmisbaar naslagwerk, het Statistisch Zakboek, is uitgegroeid tot de informatieve webpublicatie Trends in Nederland. Editie 2018 bevat weer een bloemlezing van de CBS-cijfers, en een beschrijving van trends op het gebied van economie, arbeid en inkomen, en maatschappij. 
Hieronder staat van elk van deze thema’s uit Trends in Nederland 2018 een onderdeel uitgelicht.

Aandeel op havo of vwo loopt flink uiteen per gemeente
In het schooljaar 2017/’18 zaten bijna 956 duizend leerlingen in het voortgezet onderwijs (exclusief praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs). Van alle leerlingen in het derde leerjaar zat gemiddeld 47,5 procent op de havo of het vwo. Vooral in de Randstad en in en om universiteitssteden is het percentage havo-/vwo-scholieren hoger dan gemiddeld. In Bloemendaal, Heemstede en Oegstgeest zit meer dan 80 procent van de leerlingen op de havo of het vwo. In sommige gemeenten in het noorden van het land is het percentage havo-/vwo-leerlingen minder dan 35 procent.

Meer vis- en kaaswinkels, minder groentezaken
Het aantal foodspeciaalzaken wijzigde nauwelijks tussen 2008 en 2017. Wel waren er grote mutaties per branche. Zo steeg in deze periode het aantal viswinkels met 31 procent. Het aantal kaaswinkels nam toe met 20 procent en het aantal natuurvoedingswinkels met 18 procent. Uit het straatbeeld verdwenen vele groentewinkels (29 procent), slagers (16 procent) en poeliers (8 procent). Ook waren er minder slijterijen (6 procent) en tabakswinkels (8 procent).

Verschillen in arbeidsparticipatie naar migratieachtergrond
Het verschil in arbeidsparticipatie tussen mensen met een Nederlandse en met een niet-westerse achtergrond groeide tijdens de crisis. Voor die tijd werd dit verschil juist kleiner, en ook de laatste jaren is dit weer het geval. Vooral de arbeidsdeelname van mensen met een Antilliaanse of Surinaamse migratieachtergrond was in 2017 flink gedaald ten opzichte van 2008.

Voor degenen die een Turkse of Marokkaanse achtergrond hebben, geldt dat ongeveer een even groot deel van de 15- tot 75-jarigen weer betaald werk heeft. Ook het verschil in arbeidsparticipatie met mensen die een Nederlandse achtergrond hebben is vrijwel gelijk aan dat van voor de crisis. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.