FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 juni 2018

Het verhaal van Bloodstained

Bloodstained: Ritual of the Night, het Kickstarter-project van Castlevania-legende Koji Igarashi, heeft een nieuwe verhaaltrailer gekregen. We leren wederom dat hoofdpersoon Miriam in een coma van tien jaar heeft gezeten en dat op de dag dat ze wakker wordt demonen weer zijn teruggekeerd op de wereld.

Bloodstained speelt precies zoals de oude DS Castlevania-games, maar het wordt in beeld gebracht met 3D graphics. Backers van de Kickstarter mochten eerder deze week aan de slag met een nieuwe demo. Bloodstained moet later dit jaar uitkomen voor PS4, Xbox One, PS Vita, Switch en pc.

Ten Hag rekent op Tadic tegen Sturm Graz

Erik ten Hag verwacht dat aanwinst Dusan Tadic beschikbaar is in de voorronde van de Champions League. Wel wordt het een race tegen de klok.

De aankoop van 11,4 miljoen euro is nu op vakantie nadat hij met Servië actief was op het WK. Toch rekent zijn nieuwe trainer erop dat de international inzetbaar is als de Amsterdammers het op 25 juli in de voorronde van de Champions League opnemen tegen Sturm Graz.

Tegenover De Telegraaf geeft Ten Hag aan dat het wel een race tegen de klok wordt om fit te zijn. "Maar ik ga ervan uit dat hij beschikbaar is. In hoeverre, moeten we bekijken", aldus de Ajax-trainer. Tadic heeft nu drie weken vrij en moet zich in die tijd voorbereiden op het nieuwe seizoen. Amper vijf dagen na zijn terugkeer op het veld staat de eerste ontmoeting met de Oostenrijkers al op het programma. Tadic is overgekomen van Southampton en kende een slopend jaar in de Premier League. Ook het toetje in Rusland maakte hij mee. De Serviër speelde in alledrie de groepsduels.

Ten Hag gaf eerder deze week al aan dat hij rekent op alle WK-gangers tegen Sturm Graz. Hakim Ziyech is al uitgeschakeld met Marokko en wanneer een transfer uitblijft, sluit hij op 9 juli aan bij zijn huidige werkgever. "Hakim gaat instromen richting het trainingskamp in Engeland. Hij zal ook gewoon deelnemen aan de oefenwedstrijden”, aldus de trainer tegen Ajax TV. “We volgen de ontwikkelingen natuurlijk op de voet, maar wij verwachten dat hij een bijdrage gaat leveren in de wedstrijden tegen Sturm Graz. Dan is hij uiteraard een heel belangrijke pion.”

De Ajax-trainer wil tegen Sturm Graz in de sterkst mogelijke opstelling aantreden. Dat betekent dat hij gebruik wil maken van alle internationals die nu nog actief zijn op het WK in Rusland, zelfs wanneer zij op 15 juli de finale zouden spelen. Het gaat om Nicolás Tagliafico, Lasse Schöne en Kasper Dolberg. "Die jongens zijn fit, komen uit een toernooi en moeten dus kort na het WK een wedstrijd kunnen spelen”, zei Ten Hag eerder, geciteerd door Het Parool. “Wellicht kunnen we die spelers dan in een later stadium van het seizoen nog wat extra vrijgeven als dat nodig mocht zijn.”

Nieuwe omstreden sekswet Zweden van kracht

In Zweden treedt zondag de omstreden sekswet in werking. Zonder nadrukkelijke toestemming van de ander is seks strafbaar. Tot nu toe gold in Zweden dat een weigering van seks, verbaal of non-verbaal, nodig was voor een veroordeling voor verkrachting.

De wet is omstreden omdat niet duidelijk is wat precies geldt als nadrukkelijke toestemming. Hoe kan een rechter achteraf bepalen dat er met een gezichtsexpressie ja of nee wordt bedoeld, stellen tegenstanders.

De wet geldt voor alle seksuele handelingen, of het nu om een eerste date gaat, een langdurige relatie of om groepsseks. "De boodschap is simpel: je moet aan de persoon met wie je seks wilt vragen of hij het ook wil. Als je er niet zeker van bent, moet je het laten", zei premier Stefan Löfven bij de introductie van de wet in 2017.

Nieuwe omstreden sekswet Zweden van kracht
Nieuwe omstreden sekswet Zweden van kracht (Foto: ANP)

Emotionele Joop geeft dochter Iris weg

Een emotionele dag voor Joop en Janine van den Ende. Hun dochter Iris trouwde zaterdag op het Spaanse eiland Mallorca met Vincent Biekman, met wie ze al elf jaar samen is. "Het is zo'n trots gevoel", zei de vader van de bruid voor de camera van het ANP. "Mijn eerste kind dat trouwt. Dat is zo emotioneel."

Joop had een belangrijke taak bij de ceremonie: hij gaf de bruid weg. "In het begin dacht ik: hartstikke leuk. Maar toen ik daar liep met haar, en ze ziet er echt beeldschoon uit, had ik zulke tranen, ik was zo emotioneel. Iedereen om ons heen pinkte een traantje weg, het was een prachtig moment." Volgens de 76-jarige musicalmagnaat is het "een cliché dat het als vader emotioneel is om je dochter weg te geven, maar het is honderd procent waar".

Ook Joops vrouw geniet met volle teugen van de trouwdag. "Deze dag is geweldig. Die is laat begonnen wat de ceremonie betreft, die is om 16.30 uur begonnen. Als moeder van de bruid mocht ik er heel dichtbij zijn. Dus eerst het ontbijt op ons terras en daarna de nagels, haar en make-up doen. Dat was zeer, zeer bijzonder."

Basis
De bruid kan rekenen op twee trotse ouders. "Ik vind haar heel mooi, maar wat vooral belangrijk is: ze is heel lief", zegt Janine. "We zijn hier met een groep mensen van beide families en het is net alsof het een grote familie is, terwijl we elkaar helemaal niet zo goed kennen. Dat heeft echt met haar te maken en de binding van haar met haar Vincent. Zij zijn hier de basis van en dat is heel bijzonder."

Joop is zelfs "dubbel trots" nu hun vrienden en familieleden Iris in hun speeches hebben geroemd als gastvrij en empathisch. "Dat hebben we geprobeerd haar mee te geven. Als je dat als ouders dan te horen krijgt, ben je daar dubbel trots op."

Zoete herinneringen
De musicalmagnaat liet zijn kersverse schoonzoon even zweten toen hij om Iris' hand vroeg. "Hij kwam met een smoes over haar verjaardag die eraan zou komen. Hij had een cadeautje bij zich en dat moest ik eerst uitpakken. Daar kwam een bruidspaartje uit, toen voelde ik het wel. Ik dacht: ik ga hem laten zweten, ik ga nadenken en de tijd nemen. Maar hij deed het zo sympathiek dat ik volmondig 'ja' zei."

Ook Janine zag een huwelijk tussen Iris en Vincent al snel zitten. "Ik zat ja te knikken", weet ze nog goed. "Ik was toevallig thuis en luisterde mee. Ik ben heel blij met hem als schoonzoon." "Ja, maar hij vroeg het mij", herinnert Joop zijn vrouw.

Ook Joop en Janine trouwden op Mallorca, in september dertig jaar geleden. "Bij ons komen weer zoete herinneringen terug. Ik kan het me nog heel goed herinneren", zegt Janine. "De hele fase naar ons huwelijk toe en de intimiteit op de dag zelf. Die is hier ook en dat voelt heel goed."

Emotionele Joop geef dochter Iris weg
Emotionele Joop geeft dochter Iris weg (Foto: BuzzE)

Norman bloedsnel op 200 meter bij debuut als prof

Atleet Michael Norman heeft zijn debuut gemaakt als professional. In zijn Amerikaanse college maakte hij dusdanig veel indruk dat hij de collegecarrière vaarwel zei om zo vroegtijdig aan een profloopbaan te kunnen beginnen.

Bij de Diamond League in Parijs maakte Norman zijn profdebuut. Dat deed hij op de 200 meter, terwijl hij dit jaar vooral op de 400 meter tijden liet noteren waarmee hij zich in de absolute wereldtop nestelde. Dat hij de 200 meter ook uitermate goed beheerst bewees hij echter gelijk: de 20-jarige Norman snelde naar een bijzonder indrukwekkende tijd van 19,84 seconden en deed dat nog met tegenwind ook. 

De zelfs nog maar 19-jarige Rai Benjamin uit Antigua & Barbuda maakte relatief gezien misschien nog wel meer indruk. Hij liep op de collegekampioenschappen dit jaar de derde tijd ooit, maar deed dat wel op de 400 meter horden, waarna ook hij de stap naar de profs maakte. De 200 meter heeft hij ogenschijnlijk ook bijzonder goed in de benen, want hij snelde naar 19,99. 

Norman maakt indruk op de 200 meter (Bron: YouTube)

Met 20,68 seconden kwam Churandy Martina niet in de buurt van de winst. Op de 100 meter deed hij het in de B-wedstrijd wel beduidend beter: de Nederlander liep daar met 10,20 zijn beste seizoenstijd. Die B-wedstrijd werd gewonnen door de jonge Abdullah Abkar Mohammed, die met 10,03 een Saoedisch record liep. De iets oudere Hassan Taftian was enkele duizendsten langzamer, maar zijn 10,03 was eveneens goed voor een nationaal record (Iran). De Fransman Christophe Lemaitre, tweevoudig Europees kampioen, raakte geblesseerd.

Op de 1500 meter was Timothy Cheruiyot de beste. De Keniaan, vaak in de schaduw lopend van zijn meer succesvolle landgenoten, was met een beste wereldjaarprestatie van 3:29,71 een maat te groot voor de concurrentie. Zijn landgenote Beatrice Chepkoech snelde op de 3000 meter steeplechase naar 8:59,36 minuten, waarmee ze haar vierde plek op de eeuwige wereldranglijst verstevigde.

Uruguay stuurt Europees kampioen Portugal naar huis

Cristiano Ronaldo moet zijn droom van een WK-titel laten varen. In een spannend duel toonde Uruguay zich net iets effectiever dan Portugal: 2-1.

Uruguay plaatste zich dankzij drie overwinningen als groepswinnaar voor de achtste finales. De ploeg van bondscoach Oscar Tabárez incasseerde in de poule geen enkel tegendoelpunt en begon ook uitstekend aan de wedstrijd tegen Portugal. De Portugezen kregen via Bernardo Silva en Cristiano Ronaldo de eerste mogelijkheden, maar kwamen na zeven minuten spelen al op achterstand. Cavani speelde Luis Suárez met een fantastische crospass vrij aan de linkerkant van het veld.

De aanvaller van Barcelona produceerde vervolgens een afgemeten voorzet, die door de doorgelopen Cavani tegen de touwen gekopt werd: 1-0. Suárez kreeg later in de eerste helft vanuit een vrije trap de kans om zelf te scoren, maar de Portugese doelman Rui Patrício tikte de bal ternauwernood uit het doel. Portugal had in de eerste 45 minuten moeite om een gaatje te vinden in de dichte Uruguayaanse defensie. Aan de andere kant kreeg Cavani op slag van rust nog een kans om zijn tweede van de avond te maken, maar miste het doel.

Na rust ging Portugal nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker. Een poging van Raphaël Guerreiro leverde nog geen treffer op, maar na 55 minuten spelen kwam Portugal toch op 1-1. Op aangeven van Guerreiro kopte Pepe de gelijkmaker binnen. Lang konden de Portugezen echter niet genieten van de gelijke stand, want zeven minuten later kwam Uruguay alweer op voorsprong. Cavani werd bediend door spelmaker Rodrigo Bentancur en de spits krulde de bal op fraaie wijze achter Rui Patrício.

De Portugese bondscoach Fernando Santos wisselde vervolgens aanvallend en bracht Ricardo Quaresma en André Silva in het veld. Na gegrabbel van de Uruguayaanse doelman Fernando Muslera kreeg Bernardo Silva een goede mogelijkheid, maar zijn poging ging over. Uruguay kreeg vervolgens een flinke tegenvaller te verwerken, nadat Cavani zich met een blessure moest laten vervangen. Desondanks hielden de Zuid-Amerikanen stand in de slotfase, waardoor het WK er voor Portugal opzit. Uruguay stuit in de kwartfinale op Frankrijk.

Schietpartij in Zweden, aanleiding onduidelijk

Bij een schietpartij in de Zweedse stad Helsingborg  zijn meerdere (zwaar)gewonden gevallen. De aanleiding is nog onduidelijk volgens verschillende Zweedse media. 

De gewonden zijn overgebracht naar verschillende ziekenhuizen zo meldt het AD. Er is veel politie ter plaatse en de toedracht wordt onderzocht. 


Saoedi-Arabië gaat meer olie oppompen door Trump

Volgens Donald Trump gaat Saoedi-Arabië de olieproductie opdrijven naar zo'n 12 miljoen vaten per dag, waar het land nu zo'n 10 miljoen vaten per dag oppompt. 

Volgens het AD is het niet helemaal duidelijk of de tweet van Trump uit zo'n duim gezogen is of niet, aangezien het Saoedische staatspersbureau geen informatie kon verstrekken over de mogelijke deal. 

Samba wéér historisch snel op 400m horden

Atleet Abderddahman Samba heeft voor de zoveelste keer dit jaar veel indruk gemaakt, maar dit keer ging het nog een stap verder. De 22-jarige voor Qatar uitkomende in Saoedi-Arabië geboren zoon van een Mauritaanse vader snelde op de 400 meter horden tijdens de Diamond League in Parijs naar een absolute wereldtijd.

Al vier keer op rij dook Samba onder de 48 seconden, met 47,41 als zijn uitstekende persoonlijke record, goed voor de veertiende plek op de eeuwige wereldranglijst. In Parijs ging hij daar echter ruim onder: Samba kwam al over de finish na een geweldige 46,98 seconden. Hij is daarmee na wereldrecordhouder Kevin Young - op de Olympische Spelen van 1992 - pas de tweede atleet ooit die onder de 47 seconden duikt.

Samba schuift met zijn tijd dus op naar de tweede plek op de eeuwige ranglijst en is nog twee tienden verwijderd van een lang onaantastbaar geacht wereldrecord. Met 47,02 kwam de Amerikaanse student Rai Benjamin dit jaar ook al in de buurt van de magische grens. In Parijs ging plek twee overigens naar de ook pas 21-jarige Kyron McMaster, die met 47,54 een nieuw nationaal record liep voor de Britse Maagdeneilanden.

Samba's wereldrace (Bron: YouTube)

'Manchester United mengt zich in strijd om Fekir'

Manchester United zou er volgens de laatste geruchten veel voor over hebben om Liverpool af te troeven in de strijd om Nabil Fekir.

De aanvallende middenvelder van Olympique Lyon zag een transfer naar Liverpool afketsen, maar volgens Le Progrès maakt hij alsnog kans op een transfer naar de Premier League. De krant meldt dat hij een aanbieding heeft ontvangen van Manchester United. Het medium meldt er niet bij of ook de clubs in onderhandeling zijn over een transfersom.

De 24-jarige sterspeler leek vorige maand al op weg naar Liverpool, maar zijn club bracht begin juni een statement naar buiten dat de onderhandelingen op niets waren uitgelopen. RMC suggereerde dat Liverpool omlaag probeerde te krijgen nadat de medische keuring van Fekir knieproblemen aan het licht bracht. Die houding werd door Lyon niet gewaardeerd.

De club weigerde hem te laten gaan en zou inzetten op een langer verblijf in Frankrijk. Zelf zou de vijftienvoudig international van Frankrijk in bijzijn van al zijn ploeggenoten in huilen zijn uitgebarsten toen hij hoorde dat de deal was afgeketst. Liverpool was bereid om 65 miljoen euro neer te leggen, plus zeven miljoen aan eventuele bonussen.

Manchester United zal dus met nog meer geld over de brug moeten komen en volgens Le Progrès lijkt dat een mogelijkeid. Lyon-voorzitter Jean-Michel Aulas bevestigde onlangs al dat ook andere clubs interesse hebben in Fekir en noemde de naam van Real Madrid. "Maar het is niet alleen Real. Er is ook interesse vanuit andere kampen, dus is er van alles mogelijk."

'Kabinet moet excuses maken voor slavernij'

Nederland moet officieel excuses maken voor het slavernijverleden. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb roept het kabinet op dit gebaar te maken "voor het leed dat tienduizenden is berokkend. Om definitief een punt te zetten achter deze donkere bladzij uit de geschiedenis". Bij de herdenking in 2013 noemde toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher slavernij een "mensonterende praktijk" en een "schandvlek in onze geschiedenis". Hij sprak diepe spijt en berouw uit. Maar excuses kwamen er niet.

Aboutaleb sprak zaterdag tijdens de herdenkingstoespraak bij het Rotterdamse slavernijmonument. Hij wil dat het kabinet een stap verder gaat. Wat Asscher toen zei paste in de tijdgeest, stelt Aboutaleb. "Het is nu tijd voor een volgende stap."

Nederland schafte in 1863 de slavernij af in Suriname en de Antillen. Dat wordt zondag herdacht, 155 jaar later.

'Kabinet moet excuses maken voor slavernij'
'Kabinet moet excuses maken voor slavernij' (Foto: ANP)

Wielrenner Van den Berg maakt per direct overstap naar EF Education First

Julius van den Berg maakt per direct de overstap naar de profs. De 21-jarige Nederlandse wielrenner fietst de de komende twee jaar voor de Amerikaanse WorldTour-ploeg EF Education First. Sebastian Langeveld staat ook onder contract bij Amerikaanse formatie.

Van den Berg werd dit jaar tweede in Parijs-Roubaix voor belofte en won dit jaar voor zijn ploeg SEG Racing de Ronde van Noord-Holland en de Midden-Brabant Poort Omloop. Vorig jaar werd hij ook Nederlands kampioen tijdrijden bij de beloftes, maar dit jaar kwam hij niet verder dan twaalfde plaats.

De jonge Nederlander zal aan de start komen van de Binck Bank Tour. Ook is er een mogelijkheid dat hij zal starten in het WK ploegentijdrit.

"Julius is een van de beste renners bij de beloften ter wereld", zegt teambaas Jonathan Vaughters op de website van de ploeg. "Hij heeft enkele indrukwekkende koersen gewonnen en eindigde als tweede bij Parijs-Roubaix. Aangezien we onze ploeg voor de kasseienkoersen willen versterken, is hij een logische aanwinst."

Van den Berg kan nog altijd niet geloven dat hij nu al de stap zet naar de profs. "Dit is enorm speciaal voor mij. Ik geloof er heilig in dat dit beste stap is die ik kan zetten in mijn loopbaan."

Politie bekeurt illegale kampeerders

De politie heeft in de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 juni 2018 in de gemeente Veere tien bekeuringen uitgeschreven voor overnachten buiten een kampeerterrein.

Wijkagent Pauline Heuvelmans laat weten dat illegale recreatie in de gemeenten op Walcheren verboden is en dat de gemeente Veere hier samen met de politie actief op controleert. Het gaat daarbij niet alleen om mensen die gebruik maken van een camper, maar ook om mensen die overnachten in personenauto’s en bestelbusjes.

Deze keer stonden de illegale kampeerders op de Zeedijk en het Noorderhoofd in Westkapelle, op de Valkenisseweg in Biggekerke en op de Westkapelseweg in Zoutelande. Wijkagent Pauline Heuvelmans krijgt in het zomerseizoen regelmatig meldingen binnen van overlast omtrent illegale recreatie.

Dankbaarheid op zonovergoten Veteranendag

Den Haag was vandaag in de ban van de Nederlandse Veteranendag. Voor de 14e keer kregen veteranen van vroeger én nu het eerbetoon dat ze verdienen vanwege hun inzet voor vrede en veiligheid. Er was veel publiek en de bijna tropische temperaturen zullen menig veteraan hebben herinnerd aan zijn of haar missiegebied.

De Stichting Nederlandse Veteranendag koos opnieuw voor de bekende succesformule: opening in de Ridderzaal, medaille-uitreiking op het Binnenhof, een defilé van een kleine 4.000 veteranen en actief dienende militairen afgenomen door koning Willem-Alexander én de ontmoetingsplaats voor veteranen op het Malieveld. Daar traden diverse artiesten op, al ging het de veteranen vooral om het ontmoeten van hun maten.

Premier Mark Rutte opende de dag in de Ridderzaal. “Dank jullie wel”, zei hij tegen de aanwezige veteranen. “Jullie verdienen ons grootste respect en dankbaarheid”. Hierna ging iedereen naar het Binnenhof waar 80 veteranen een medaille kregen.

Medaille voor 95-jarige
Minister Ank Bijleveld-Schouten zette 5 oudgedienden extra in het zonnetje. Onder grote belangstelling bedankte zij de 95-jarige Indiëveteraan Van Baal. Hij ontving het Mobilisatie-Oorlogskruis uit handen van minister-president Rutte. De Nieuw-Guinea-veteranen Hakkert en Bosman kregen het Nieuw-Guinea Herinneringskruis van staatssecretaris Barbara Visser en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer.

Erkenning
De Molukse KNIL-veteraan Kipuw kreeg het Ereteken voor Orde en Vrede. Bijleveld erkende dat er té weinig aandacht is geweest voor Molukse veteranen. "Alhoewel het jaren te laat is, zeg ik namens de Nederlandse regering 'dank u wel'. Dank voor uw inzet. En niet in het minst, voor de door u gebrachte offers.”

Noodlanding
De enige nog actief dienende militair van de 5 was Afghanistanveteraan adjudant Jonker. Hij ontving het Draaginsigne Gewonden. Het speet de bewindsvrouw dat hij na een traumatische noodlanding met een helikopter onvoldoende steun kreeg. "Weet, dat we met z’n allen trots op u zijn en u steunen."

Thuisfront niet vergeten
Bijleveld eerde ook het thuisfront van uitgezonden militairen in de persoon van Yvonne van Oosten. "Ik wil je bedanken voor je steun en toewijding. Mede dankzij mensen zoals jij dragen mensen net als ik vandaag de witte anjer."

Dankbaarheid op zonovergoten Veteranendag (Foto: Ministerie van Defensie)
Dankbaarheid op zonovergoten Veteranendag (Foto: Ministerie van Defensie)

Waarschuwing: water kan brand veroorzaken

De brandweer in Roermond waarschuwt mensen dat een flesje water in de auto kan leiden tot brand. Als de zon erop schijnt, kan het water als vergrootglas werken en brand veroorzaken. Laat daarom nooit een flesje water liggen in het volle zonlicht in de auto, waarschuwt de brandweer zaterdag. Volgens de Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft voor zover bekend een dergelijke situatie zich in Nederland nog nooit voorgedaan.

De brandweer baseert zich op een waarschuwing van collega's uit het Amerikaanse Oklahoma. Die maakten gewag van een Amerikaan uit Idaho, die bij terugkeer van zijn lunchpauze zag hoe rook uit de middenconsole van zijn auto kwam. Hij had een flesje water in de auto laten liggen.

"In een test die is uitgevoerd door Oklahoma's Midwest City Fire Department, versterkt het zonlicht de warmte via een waterfles met 120 graden. Hoewel het vuur zich relatief traag ontwikkelt is het toch belangrijk om de juiste maatregelen te nemen. Leg nooit een flesje water op de autostoelen en in het volle zonlicht om een mogelijke brand te voorkomen", aldus de brandweer Roermond.

Het gaat hier om een bekend fenomeen, stelt de Veiligheidsregio. "Dit kent iedereen wel uit zijn kinderjaren waarbij je met een vergrootglas zonlicht concentreert op één punt en daar probeert brand te maken. In zijn algemeenheid kan worden gesteld, dat voorwerpen die zonlicht sterk kunnen concentreren op een gemakkelijk brandbaar oppervlak, onder bepaalde omstandigheden brand zouden kunnen veroorzaken."

Flesje water kan autobrand veroorzaken
Flesje water kan autobrand veroorzaken (Foto: ANP)

Verzoening Marine en Jean-Marie Le Pen

De Franse politieke familie Le Pen heeft zich verzoend om de verjaardag te vieren van pater familias Jean-Marie. Hij is kortgeleden negentig geworden. Volgens Franse media hebben zijn dochters Marine en Marie-Caroline een uitnodiging geaccepteerd voor een groot verjaarsfeest, zaterdagavond, waar honderden genodigden worden verwacht.

Jean-Marie Le Pen is oprichter van het rechts-radicale Front National. Zijn dochter Marine nam het over in 2011 en raakte sindsdien met haar vader verwikkeld in een familievete over de koers van de partij. Waar Jean-Marie bleef steken in uiterst rechtse en zeer conservatieve kringen, wil Marine de partij omvormen tot een populistische volkspartij. In 2015 zette Marine haar vader uit de partij. Zijn erevoorzitterschap mocht hij houden, zo bepaalde het Franse gerechtshof eerder dit jaar.

Marine Le Pen geldt als uiterst rechts als het gaat om immigratie en veiligheid, maar uiterst links op het gebied van economische thema's. Onder haar leiding is de partij begin deze maand omgedoopt van Front National naar Rassemblement National (Nationaal Samenwerkingverband).

Verzoening Marine en Jean-Marie Le Pen
Verzoening Marine en Jean-Marie Le Pen (Foto: ANP)

Neymar verslaat Ronaldo en Messi op Twitter

Niet Cristiano Ronaldo of Lionel Messi, maar de Braziliaan Neymar is tot nu toe de meest betwitterde speler van het WK. Dat wil niet zeggen dat Twitteraars positief over Neymar zijn. De Braziliaan kreeg veel aandacht voor valpartijen en tranen.

Ook over Philippe Coutinho, Diego Costa en Toni Kroos werd tijdens de groepswedstrijden veel gesproken op Twitter. Kroos maakte diep in blessuretijd de winnende treffer voor Duitsland tegen Zweden, waardoor die Mannschaft nog even mocht hopen de volgende ronde te halen.

Bij sommige tweets over spelers staat een emoji van een geit. Dat is geen belediging, maar een compliment: het verwijst naar het Engelse GOAT, een afkorting van Greatest Of All Time. Bij tweets over Lionel Messi staat het vaakst een geit. Hij verslaat zijn eeuwige rivaal Cristiano Ronaldo. Ook de Mexicaanse keeper Guillermo Ochoa wordt vaak vergezeld van een geit.

Het meest besproken moment van het WK was het openingsdoelpunt van Brazilië tegen Costa Rica, in de tweede groepswedstrijd. Toen Philippe Coutinho scoorde, werden er meer dan 210.000 tweets per minuut geplaatst. Dat is net iets meer dan bij de definitieve uitschakeling van titelverdediger Duitsland, na het laatste fluitsignaal tegen Zuid-Korea. Ook over de drie doelpunten van Cristiano Ronaldo tegen Spanje werd veel gesproken.

Neymar verslaat Ronaldo en Messi op Twitter
Neymar verslaat Ronaldo en Messi op Twitter (Foto: BuzzT)

Brouwer/Meeuwsen onderuit in halve finales Warschau

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van het sterkbezette World Tour-toernooi in Warschau. 

In de Poolse hoofstad was het Nederlandse duo in de achtste finales te sterk voor Cherif Younousse en Ahmed Tijan uit Qatar: 22-20, 21-16. In de kwartfinales staan Brouwer en Meeuwsen tegenover de Spanjaarden Pablo Herrera en Adrian Gavira, waar ze een week eerder in de kwartfinales in Ostrava nog van verloren.

De wedstrijd staat om 13.35 uur op het programma, een goed uur later kan de liefhebber op Ziggo Sport inschakelen voor de halve finales in Warschau.

Update 15.03 uur
Na de nederlaag in Ostrava hebben Brouwer en Meeuwsen in Warschau wraak genomen op de Spanjaarden. De eerste set ging met 21-17 naar de Nederlanders, waarna in set twee een welhaast epische strijd losbarste. Het werd een voor beachvolleybaltermen ongekend lange set, maar die ging wél naar het Nederlandse duo: 31-29.

Om 18.05 staan de oud-wereldkampioen in de halve finales tegenover Piotr Kantor en Bartosz Losiak, die ongetwijfeld veel steun zullen krijgen van het Poolse thuispubliek.

Update 19.05 uur
Voor Brouwer en Meeuwsen zit het toernooi er op. In de finale tegen Kantor en Losiak, de nummers één van de wereld, gingen de mondiale nummers twee in drie sets onderuit. Het werd nog een spannend einde, maar nadat Meeuwsen een bal met de pink op 9-9 nét buiten de lijnen tikte was het gedaan: 17-21, 21-17, 12-15.

Hockeyers missen finale na afgekeurd doelpunt in slotfase

De Nederlandse hockeyers hebben zich niet weten te plaatsen voor de finale van de Champions Trophy. In Breda moest Oranje de laatste groepswedstrijd winnen van India, maar kwam niet verder dan 1-1.

Nederland en India begonnen rommelig aan de eerste helft. Oranje kreeg in de slotfase van de eerste helft drie strafcorners in drie minuten tijd, maar Nederland kon het niet afmaken, mede door de afwezigheid van strafcornerspecialist Mink van der Weerden.

Door een goal van Mandeep Singh, die in de 47e minuut uit de rebound van een strafcorner scoorde, kwam India op voorsprong. Nederland moest met nog dertien minuten te spelen twee doelpunten maken om zich te plaatsten voor de finale van de Champions Trophy.

Vijf minuten voor tijd maakte de ploeg van bondscoach Max Caldas de gelijkmaker door Thierry Brinkman. In de voorlaatste minuut leek Oranje zich toch te plaatsen voor de finale van de Champions Trophy, maar het doelpunt van Jeroen Hertzberger werd afgekeurd door de videoscheidsrechter.

Door de het gelijkspel speelt Nederland zondag voor de derde plaats tegen Argentinië. India neemt het in de finale op tegen Australië. Twee jaar geleden ging de finale ook al tussen beide landen. Toen was Australië in de shoot-outs te sterk voor India.

Gridstraf Vettel na ophouden Sainz

Sebastian Vettel start morgen tijdens de Grand Prix van Oostenrijk niet vanaf de derde maar vanaf de zesde plaats. De Duitser is met drie plaatsen bestraft omdat hij in het tweede deel van de kwalificatie Carlos Sainz flink opgehouden heeft.

Sainz begon met zijn Renault aan een snelle ronde en kwam na bocht een Vettel tegen. De Duitser reed met de Ferrari na een snelle ronde op de ideale lijn langzaam, waardoor Sainz uit moest wijken. De Spanjaard moest van de baan af en kon een snelle rondetijd wel vergeten. Dit leidde tot een korte ruzie tussen de twee coureurs en beide heren mochten zich melden bij de stewards.

Daar bleek dat Vettel Sainz niet in zijn spiegels aan zag komen, noch had Ferrari de Duitser gewaarschuwd dat de Spanjaard in aantocht was. De stewards verweten Vettel dat hij langzaam reed op de racelijn en bestraften hem met drie plaatsen gridstraf en een strafpunt op zijn Formule 1-licentie.

De straf van Vettel betekent dat Kimi Räikkönen morgen als derde start, Max Verstappen als vierde, Romain Grosjean vertrekt van plek vijf en Vettel van de zesde stek. Sainz haalde in zijn tweede poging wel Q3 en start morgen als negende.

Tubantia: "Twente en gemeente komen er niet uit"

FC Twente hoeft voorlopig niet te rekenen op financiële steun van de gemeente. Een rondvraag van Tubantia leert dat er geen politiek draagvlak is.

De Tukkers moeten flink bezuinigen door de degradatie uit de Eredivisie en bovendien doemen er meerdere spoken uit het verleden op. Zo staat er nog een rekening van 4,4 miljoen euro open bij de Belastingdienst en onlangs werd bekend dat de club ook nog 6,3 miljoen euro moet betalen voor een naheffing van de transfer van Jesús Corona naar FC Porto.

Zoveel geld heeft de club niet, dus wil FC Twente nu voor veertien miljoen euro aan aandelen van de club verkopen. Inmiddels is er voor acht miljoen euro verkocht, maar de sponsors stellen als eis dat de gemeente ook een 'royaal' gebaar maakt. Dat is het stadsbestuur van Enschede echter niet van plan. Vrijdag zaten beide partijen om de tafel om te praten, maar volgens TC Tubantia zijn die gesprekken in een impasse geraakt. Er zou geen enkel draagvlak zijn om aan alle eisen van de club te voldoen.

Twente beroept zich op een vastgelegde afspraak uit 2016, waarin de gemeente verklaart mee te helpen aan het zoeken naar een oplossing wanneer de club door dossiers uit het verleden in liquiditeitsnood komt. Dat is volgens de club nu het geval. Zelfs een faillissement zou een dreigend scenario zijn, al zegt de club hiermee niet te willen dreigen bij de gemeente. Volgens het regionale dagblad zou de club de rente en aflossing graag voor drie jaar opgeschort zien en bovendien een extra garantstelling ontvangen van acht miljoen.

Wethouder Eerenberg noemt dit een onmogelijke eis. "We dragen FC Twente een warm hart toe, maar het maximale pakket als voorwaarde stellen, is absoluut te veel. Het opschorten van betalingen aan de gemeente (2,1 miljoen red.) betekent dat er geen geld van ondernemers naar de gemeente wegvloeit", stelt hij. Beoogd wethouder Arjan Kampman voegt daaraan toe dat de gemeente zelf al geen cent te makken heeft. "Als je ons als gemeente op de kop houdt, rolt er nog geen euro uit. We hebben enorme financiële problemen en hebben al heel veel gedaan voor de club. Het wrange is, dat de partijen die de bezig zijn de troep op te ruimen – sponsors die er geld in willen stoppen en wij als gemeente – nu tegenover elkaar staan, terwijl de echte schuldigen van deze ellende allemaal al lang uit beeld zijn.”

TC Tubantia besluit het relaas met de mededeling dat een faillissement nog altijd denkbaar is, nu de onderhandelingen zijn afgebroken. Wanneer één van beide partijen niet in beweging komt, moet er worden gezocht naar een andere oplossing. FC Twente en Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van de familie Wessels die de sponsors vertegenwoordigt, gaan nu bekijken of er nog andere scenario’s mogelijk zijn. Dat ‘huiswerk’ moet begin volgde week al klaar zijn, besluit het dagblad.

Oudere man uit ondergrondse container gered

Een oudere man heeft zich zaterdag in Dokkum niet van zijn allersnuggerste kant laten zien. Meneer wilde wat spullen wegmikken, maar bedacht zich dat hij de verkeerde spullen in de ondergrondse container had gegooid.

Dat is natuurlijk niet zo handig, maar zijn idee om de boel recht te breien was ook niet echt briljant te noemen. Met een breekijzer opende hij de container aan de achterkant, waar hij naar binnen klom. Eenmaal in de container kwam hij plots tot de conclusie dat hij er niet meer uit kon komen en dus riep hij maar om hulp.

Gelukkig voor de man werd hij door een omstander gehoord, waarna de hulpdiensten ingeschakeld werden. Een ambulance, de politie en de lokale brandweer waren allemaal van de partij om de Handige Harrie te helpen. Hij raakte niet gewond, behalve wellicht aan zijn ego. Zijn spullen vond hij overigens niet meer terug. Ook dat nog.

Virus via Facebook Messenger in opmars

Een virus dat zich via Facebook Messenger verspreidt, treft steeds meer mensen, zo melden binnen- en buitenlandse media. Het virus doet zich voor als een bericht van een vriend. Het bericht laat twee emoticons zien, met daarachter je naam en een link naar YouTube.

Als je op deze link klikt, kan er schadelijke software worden geïnstalleerd. Ook kan het een poging zijn om inloggevens te bemachtigen.

Het bericht kan net als gewone berichten op de reguliere wijze worden verwijderd. Het advies is de verzender te attenderen op het virus.

Virus via Facebook Messenger in opmars
Virus via Facebook Messenger in opmars (Foto: BuzzT)

Frankrijk bereikt laatste acht na 4-3 winst op Argentinië

Frankrijk heeft op het wereldkampioenschap voetbal in Rusland met 4-3 gewonnen van Argentinië. Door de winst hebben de Fransen zich als eerste geplaatst voor de kwartfinales.

Na tien minuten spelen was Antoine Griezmann vanuit een vrije trap dichtbij de voorsprong voor de Fransen. Even later zorgde de speler van Atlético Madrid wel voor de 1-0 dankzij een penalty. Kylian Mbappé werd in het strafschopgebied onreglementair tegengehouden door Marcos Rojo.

Ondanks dat Frankrijk de betere van de twee was maakte Ángel Di María vlak voor de rust via een afstandsschot de gelijkmaker. Na rust kwam Argentinië zelfs op een 2-1 voorsprong. Een schot van Lionel Messi ging via de voet van Gabriel Mercado langs de Franse doelman Hugo Lloris.

De Argentijnen konden maar even genieten van hun voorsprong. Negen minuten later bracht een schot van Benjamin Pavard de Fransen weer op gelijke hoogte.

Binnen tien minuten maakte Mbappé de 3-2 en 4-2. Frankrijk nam vervolgens gas terug maar Argentinië maakte daar nauwelijks gebruik van. In blessuretijd maakte Sergio Aguëro nog wel een doelpunt voor Argentinië.

Frankrijk speelt vrijdag 6 juli tegen de winnaar van Uruguay – Portugal.

5000 mensen demonstreren tegen AfD

Zo'n 5000 mensen hebben zaterdagmiddag gedemonstreerd in de Duitse stad Augsburg, waar de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) zaterdag haar partijcongres houdt. Ze demonstreerden onder meer bij het congrescentrum met leuzen waarin ze onder meer nazipropaganda verwerpen.

Ook in de binnenstad is gedemonstreerd. Volgens de Duitse politie zijn de demonstraties rustig verlopen. Meer dan 2000 agenten zijn opgeroepen om de orde in Augsburg te bewaren.

5000 mensen demonstreren tegen AfD
5000 mensen demonstreren tegen AfD (Foto: ANP)

Meer landen akkoord met Merkel over migratie

Nog eens veertien Europese landen hebben aan Duitsland toegezegd om migranten sneller terug te nemen. Onder de landen zijn Nederland en kritische landen op migratiegebied als Polen, Tsjechië en Hongarije, meldt het Duitse persbureau DPA.

Het persagentschap baseert zich op een document dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gestuurd naar haar twee coalitiepartners. Met Spanje en Griekenland had Merkel al bilaterale afspraken gemaakt over het terugnemen van asielzoekers die in die landen staan geregistreerd.

De bondskanselier staat in eigen land onder druk vanwege een conflict met haar Beierse coalitiepartner CSU. Die heeft bij monde van minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer gedreigd asielzoekers die elders in Europa staan geregistreerd bij de grens terug te sturen, wat de regering zou doen wankelen.

Meer landen akkoord met Merkel over migratie
Meer landen akkoord met Merkel over migratie (Foto: ANP)

'WK-ganger Marokko betrokken bij dodelijk ongeluk'

Marokkaans international Amine Harit is zaterdag mogelijk betrokken geweest bij een dodelijk auto-ongeluk in de buurt van Marrakesh.

Dat schrijven verschillende Duitse en Marokkaanse media. Volgens onbevestigde berichten zou het veertienjarige broertje van de de 21-jarige middenvelder van Schalke 04 achter het stuur hebben gezetten. De bestuurder zou een voetganger over het hoofd hebben gezien toen deze op een onoverzichtelijke weg wilde oversteken.

Direct na dat noodlottige ongeluk zouden Harit en zijn broertje volgens de geruchten op de vlucht zijn geslagen, maar kort daarna konden zij door de politie worden ingerekend. Lokale media verzekeren bovendien dat er nog een Marokkaans international in de auto zat, maar zijn identiteit is niet bekendgemaakt.

Schalke 04 stelt ondertussen dat men zaterdag kennis heeft genomen van de berichten en doet er alles aan om informatie uit de eerste hand te krijgen. Dat is nu nog niet gelukt. Harit stond op het WK in Rusland in het eerste groepsduel tegen Iran nog in de basis, maar raakte zijn plekje in het elftal kwijt na de 1-0 verliespartij. Tegen Portugal en Spanje kwam hij niet binnen de lijnen.

PSG werkt aan FFP-eisen en gaat weer speler verkopen

Yuri Berchiche is volgens Le Parisien de volgende speler die door Paris Saint-Germain wordt verkocht om aan eisen van Financial Fair Play te voldoen.

De Franse landskampioen smeet de afgelopen jaren met geld om versterkingen te halen en moet nu ook weer spelers verkopen om te voldoen aan de regels. De UEFA sprak hen onlangs vrij van directe sancties en heeft gemeld nieuwe activiteiten nauwlettend in de gaten te houden. Eerder deze week werd AC Milan nog voor twee seizoenen uitgesloten van Europees voetbal vanwege gaten in de begroting.

Bij PSG wil men niets liever dan de Champions League winnen, dus stelt men alles in het werk om inkomsten te genereren door spelers af te vloeien. Eerder werd Javier Pastore al voor 24,7 miljoen verpatst aan AS Roma en Odsonne Edouard bracht zeker acht miljoen in het laatje door naar Celtic te verkassen. Berchichi is de volgende die vertrekt en volgens Le Parisien staat hij op het punt om naar Athletic Club te verkassen. De Spaanse subtopper uit het Baskenland zou 24 miljoen euro overhebben voor de diensten van de 28-jarige verdediger.

Als die transfer doorgang vindt, heeft Berchiche nog geen jaar doorgebracht in Parijs. Hij werd vorige zomer aangetrokken van Real Sociedad, wat de club dertien miljoen kostte. De Fransen kunnen hun inleg dus bijna verdubbelen als Berchiche zijn krabbel zet onder een vierjarig contract in Spanje. In het Parc des Princes won hij drie prijzen. De Ligue 1, de Coupe de France en de Coupe de la Ligue. Hij speelde 32 wedstrijden mee.

F1: Bottas troeft Hamilton af in kwalificatie

Valtteri Bottas heeft verrassend de poleposition geclaimd voor de Grand Prix van Oostenrijk. De Finse Formule 1-coureur snelde op Spielberg naar een tijd van 1.03,130 waarmee hij negentien duizendste sneller was dan Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton. Max Verstappen klokte de vijfde tijd.

In Q1 was het opvallend dat de coureurs van Haas er goed bij zaten. Achteraan was er een flinke strijd om de felbegeerde plek vijftien. Stoffel Vandoorne leek die plek te pakken, maar bij het vallen van de vlag dook Lance Stroll zeven duizendste onder de tijd van de Belg. Ook verrassend was dat Sergio Perez eruit vloog, evenals Sergey Sirotkin, Brendon Hartley en Marcus Ericsson.

Het tweede deel bracht weer de verschillende strategieën aan het licht. De Mercedessen en de Red Bulls reden op de supersofts, terwijl Ferrari weer voor de ultrasofts gekozen had. Daniel Ricciardo kende geen lekkere Q2, want in de eerste run had de Australiër last van verkeer en viel buiten de boot, waardoor een tweede run noodzakelijk was. Daarin haalde hij net-aan het derde deel. Dit lukten Esteban Ocon, Pierre Gasly, Charles Leclerc, Fernando Alonso en Stroll niet. Opvallend moment was dat Carlos Sainz flink uit moest wijken voor Sebastian Vettel. Mogelijk krijgt laatstgenoemde hier straf voor.

In het derde deel haalde Bottas meteen uit, terwijl alle coureurs achter hem een halve seconde toe moesten geven, omdat bijna alle rijders de fout in gingen. Romain Grosjean zette met 1.03,892 met de Haas een opvallend goede tijd neer en stond even derde. De Ferrari's doken al snel onder de tijd van de Fransman, waarbij Vettel de derde tijd neerzette en Räikkönen de vierde. Bottas verbeterde zijn snelste tijd nogmaals, waarna Hamilton er heel dichtbij kwam. In een ultieme poging was Verstappen toch nog iets sneller dan Grosjean en eindigde op plek vijf, voor de Fransman, Ricciardo, Kevin Magnussen, Sainz en Nico Hülkenberg.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:04.175 1:03.756 1:03.130 18
2 L. Hamilton Mercedes 1:04.080 1:03.577 1:03.149 21
3 S. Vettel Ferrari 1:04.347 1:03.544 1:03.464 18
4 K. Räikkönen Ferrari 1:04.234 1:03.975 1:03.660 21
5 M. Verstappen Red Bull 1:04.273 1:04.001 1:03.840 18
6 R. Grosjean Haas 1:04.242 1:04.059 1:03.892 17
7 D. Ricciardo Red Bull 1:04.723 1:04.403 1:03.996 22
8 K. Magnussen Haas 1:04.460 1:04.291 1:04.051 20
9 C. Sainz Jr. Renault 1:04.948 1:04.561 1:04.725 19
10 N. Hulkenberg Renault 1:04.864 1:04.676 1:05.019 20
11 E. Ocon Force India 1:05.148 1:04.845   19
12 P. Gasly Toro Rosso 1:05.011 1:04.874   16
13 C. Leclerc Sauber 1:04.967 1:04.979   19
14 F. Alonso McLaren 1:04.965 1:05.058   17
15 L. Stroll Williams 1:05.264 1:05.286   17
16 S. Vandoorne McLaren 1:05.271     9
17 S. Pérez Force India 1:05.279     11
18 S. Sirotkin Williams 1:05.322     10
19 B. Hartley Toro Rosso 1:05.366     11
20 M. Ericsson Sauber 1:05.479     11

Safety car-starts voor Formule 2 na constante startproblemen

De Formule 2-races op de Red Bull Ring in Oostenrijk zullen dit weekeinde, net als een week later in het Britse Silverstone, starten achter de safety car. Dat heeft de FIA bekendgemaakt. 

Al het hele jaar gaat het bij de staande starts keer op keer fout: elke keer blijven er wel een paar coureurs staan met een afgeslagen motor, van voorin tot achterin het veld. "Dit is geen ideale situatie, maar de veiligheid van de coureurs is de hoogste prioriteit", aldus F2-baas Bruno Michel. 

"We hebben in deze drukke weken niet de tijd om een eventuele oplossing goed te testen, vandaar dat dit de beste oplossing is. Zo hebben we de tijd om met een oplossing te komen en die ook te testen", zegt Michel, die aangeeft dat de normale starts vanaf Boedapest weer terug moeten keren.

Wielrenster Blaak prolongeert Nederlandse titel op de weg

Chantal Blaak heeft haar nationale titel op de weg geprolongeerd. De wereldkampioene op de weg kwam solo aan in Hoogerheide en pakte daarmee haar tweede Nederlandse titel. Ploeggenote Amy Pieters werd tweede, voor Marianne Vos.

Met nog 45 kilometer ging Vos in de aanval. De viervoudig Nederlands kampioen ging samen met Esther van Veen in de aanval en fietste een voorsprong van ruim één minuut bij elkaar, maar in het peloton werkte Sunweb samen met Boels-Dolmans goed samen en werden de rensters op twintig kilometer van de streep gegrepen.

Nadat de twee werden teruggepakt waren er verschillende aanvallen, maar niemand raakte echt weg. Op negen kilometer was de aanval van Blaak de goeie. De wereldkampioene van Boels-Dolmans had snel een voorsprong te pakken en gaf die niet meer weg. In de sprint om de tweede plaats was Pieters de snelste, voor Vos.

Dzumhur wint curieuze ATP-finale Antalya

Tennisser Damir Dzumhur heeft zaterdag het ATP-toernooi van Antalya op zijn naam geschreven. Voor de 26-jarige Bosniër was het na Sint Petersburg en Moskou vorig jaar de derde titel uit zijn loopbaan.

In de finale nam Dzumhur het op tegen de Fransman Adrian Mannarino, de mondiale nummer 24, die zijn vorige vier ATP-finales allemaal verloor. Het werd een uiterst curieuze wedstrijd wat betreft het wedstrijdverloop, met Dzumhur die de eerste set zonder problemen won.

De nummer dertig van de wereld had het in set twee echter moeilijk en was zelfs kansloos tegen Mannarino, die de stand simpel op gelijke hoogte wist te brengen. In set drie draaide de boel wéér volledig om: dit keer was Dzumhur veel beter en hij won de finale dan ook met 6-1, 1-6, 6-1.

Een jaar geleden stond Dzumhur overigens nog buiten de mondiale top-100, maandag zal hij door zijn toernooizege naar alle waarschijnlijkheid stijgen naar de 23e plek.

Politie redt drie kinderen uit snikhete auto

De politie heeft zaterdag in Haarzuilens (een dorp in Utrecht, red.) drie kinderen van 1, 3 en 5 jaar uit een afgesloten, snikhete auto gered. De ouders waren 'even' naar de rommelmarkt toe volgens de politie op Facebook. De kinderen hebben volgens de agenten die de ruit van de wagen ingetikt hebben, zo'n twintig minuten in de auto gezeten. In die korte tijd waren de kinderen al behoorlijk verhit en bezweet geraakt. 

Er werd uit voorzorg een ambulance opgeroepen, maar die bleek achteraf onnodig te zijn. Behulpzame omstanders hebben de kinderen op een kleedje naast de wagen voorzien van drinken. Toen de ouders uiteindelijk terugkwamen hebben de agenten een 'zeer stevig gesprek' gevoerd aldus de politie. Tevens is er een melding bij Veilig Thuis gedaan over de situatie. 

Politie redt 3 kinderen uit snikhete auto (Foto: Poliitie Utrecht Stad)
Politie redt 3 kinderen uit snikhete auto (Foto: Poliitie Utrecht Stad)Politie redt 3 kinderen uit snikhete auto (Foto: Poliitie Utrecht Stad)
Politie redt 3 kinderen uit snikhete auto (Foto: Poliitie Utrecht Stad)

Problemen Verstappen in derde training, Vettel bovenaan

Max Verstappen heeft op de Red Bull Ring in Oostenrijk geen lekkere derde en laatste vrije training achter de rug. De Nederlandse Red Bull-coureur kwam tot de vijfde tijd, maar moest aan het einde van de training toekijken: de motor van zijn auto kapte er plotseling mee.

De snelste tijd werd neergezet door Sebastian Vettel, die met zijn Ferrari een fractie van een seconde sneller was dan wereldkampioen Lewis Hamilton in diens Mercedes. Om 15.00 uur gaat de kwalificatie voor de Oostenrijkse Grand Prix van start.

Uitslag derde vrije training GP van Oostenrijk

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   S. Vettel Ferrari 1:04.070 22
2.   L. Hamilton Mercedes 1:04.099 24
3.   V. Bottas Mercedes 1:04.204 24
4.   K. Räikkönen Ferrari 1:04.470 22
5.   M. Verstappen Red Bull 1:04.791 14
6.   D. Ricciardo Red Bull 1:04.891 18
7.   R. Grosjean Haas 1:04.916 17
8.   K. Magnussen Haas 1:05.013 16
9.   C. Sainz Jr. Renault 1:05.086 22
10.   C. Leclerc Sauber 1:05.219 25
11.   N. Hulkenberg Renault 1:05.228 19
12.   P. Gasly Toro Rosso 1:05.264 25
13.   E. Ocon Force India 1:05.444 21
14.   F. Alonso McLaren 1:05.448 19
15.   S. Pérez Force India 1:05.502 24
16.   M. Ericsson Sauber 1:05.699 27
17.   B. Hartley Toro Rosso 1:05.705 23
18.   S. Vandoorne McLaren 1:05.837 16
19.   L. Stroll Williams 1:06.029 23
20.   S. Sirotkin Williams 1:06.318 22

Einde aan Turkse trouwpolonaises op snelweg: 'Zet maar een emmer op je hoofd'

Turkse trouwstoeten, niet iedereen wordt er even vrolijk van. Zeker niet als dat op de snelweg gebeurt en men midden op de weg stopt, gaat dansen, toeteren, met alarmlichten knipperen en heen en weer rijden. Dat is immers levensgevaarlijk en met een beetje pech kan men linea recta door naar de begrafenisstoet.

Vooral in België komt het regelmatig voor, maar politierechter Peter D'Hondt lijkt er een einde aan te maken. Hij heeft achttien deelnemers aan zo'n 'snelwegfeest' straffen opgelegd van 2000 tot 4000 euro, inclusief een rijverbod van drie tot vijf jaar. Tevens zijn verdachten drie in beslag genomen auto's, waaronder een Porsche Cayenne, definitief kwijt.

"Het is afgelopen met die trouwstoeten", was D'Hondt duidelijk op de rechtszaak, waar geen van de verdachten bij aanwezig was. "U hindert het verkeer en lokt agressie uit bij andere bestuurders", sprak hij eerder tijdens de behandeling van de zaak al. "Het is traditie bij ons, in Turkije!", was het weerwoord van een van de verdachten, die even vergeten leek te zijn dat hij in België was.

Daar herinnerde D'Hondt hem fijntjes aan: "Ja, maar hier is dat niet zo", klonk het duidelijk. "Deze karavaans maken geen onderdeel uit van onze samenleving. Zet lekker een lege emmer op je hoofd als je wilt feesten, maar laat de openbare weg gewoon voor wat het is", gaf de rechter zelfs nog als vriendelijke tip mee.

D'Hondt leek zelfs nog het beste met de verdachten voor te hebben ook: "Als jullie dan omkeren en op de snelweg gaan dansen, is het hek van de dam. Het zorgt voor verzuring en je hebt er gelijk een heel pak racisten bij. Voor de duidelijkheid: dit is niet voor herhaling vatbaar. In elk geval in deze regio is het gedaan met dergelijke trouwstoeten."

Blokkade Pirate Bay terug naar hof

Het gerechtshof in Amsterdam moet zich weer buigen over de zaak rond het blokkeren van de torrent-site The Pirate Bay. Dat heeft de Hoge Raad, de hoogste rechter van Nederland, bepaald.

De zaak is aangespannen door Stichting BREIN, die opkomt voor de houders van auteursrechten. Gebruikers van The Pirate Bay kunnen illegaal films, muziek en games downloaden. In 2012 besloot een rechter dat de providers Ziggo en XS4ALL The Pirate Bay moesten blokkeren. In hoger beroep werd dat teruggedraaid.

De advocaat-generaal, die de Hoge Raad adviseert, oordeelde in maart dat de zaak teruggestuurd moest worden naar het gerechtshof. Die zou opnieuw moeten kijken of de site moet worden geblokkeerd. De Hoge Raad heeft nu bepaald dat dit inderdaad moet gebeuren.

Proces over blokkade Pirate Bay terug naar hof
Proces over blokkade Pirate Bay terug naar hof (Foto: BuzzT)

Kuipers fluit zondag duel van Spanje

Björn Kuipers is zondag de scheidsrechter bij de achtste finale tussen Spanje en Rusland. Dat bracht de FIFA vrijdag naar buiten.

Het wordt voor Kuipers zijn derde wedstrijd op dit WK. Eerder had de arbiter uit Oldenzaal de leiding bij Egypte - Uruguay en Brazilië - Costa Rica. Tijdens dat laatste duel viel Kuipers op door op advies van VAR Danny Makkelie een strafschop terug te draaien die hij had gegeven nadat Neymar makkelijk ging liggen.

De Nederlander kreeg veel complimenten voor die beslissing en hij oogstte lof voor het feit dat hij de continue mekkerende Neymar fel toesprak. Een aantal zogenaamde pundits, zoals Peter Schmeichel en Roy Keane, pleitten er al voor dat Kuipers op 15 juli de WK-finale zou mogen fluiten.

Na die wedstrijd van Brazilië was Kuipers afgelopen dinsdag overigens vierde official bij de cruciale wedstrijd van Argentinië tegen Nigeria. De achtste finale tussen Spanje en Rusland wordt zondag om 16:00 uur gespeeld in het Luzhniki Stadion in Moskou.

Overvallers gecrasht na dollemansrit

Het zat ongetwijfeld niet in hun planning: een supermarkt overvallen en daarna uit je gecrashte auto moeten kruipen om vervolgens te worden aangehouden. Maar het was vrijdagavond het lot van een 17-jarige man uit Capelle aan den IJssel en een 19-jarige Rotterdammer. Politieagenten  konden de twee na een pittige achtervolging op de A15 arresteren. 

De mannen vielen rond acht uur een supermarkt aan de Rozenoord in Berkel en Rodenrijs binnen. Ze deden een greep uit verschillende kassalades en verzamelden rookwaren, waarna ze zich uit de voeten maakten. Hun vertrek werd opgemerkt door een getuige, die daar snel melding van maakte. Hierop werd de achtervolging ingezet.

Die achtervolging leidde over de ruit van Rotterdam en ging op hoge snelheid. De politiehelikopter volgde de auto en meerdere politieauto’s sloten aan. De verdachten gaven zich niet zomaar gewonnen en reden de A15 op richting Gorinchem. Op enig moment werd de koers gewijzigd en stuurden de verdachten hun auto de A15 richting Rotterdam op. Ter hoogte van Hardinxveld Giessendam verloor de bestuurder van de vluchtauto de macht over het stuur.

De auto vloog over de vangrail en ging zeker 4 keer over de kop en belandde in een sloot. De twee mannen kwamen er wonderbaarlijk goed vanaf en hielden er slechts lichte verwondingen aan over. Ze zijn in het ziekenhuis nagekeken en daarna overgebracht naar het bureau. Hun buit lag op de plaats van de crash verspreid over de weg en het nabijgelegen spoor. De A15 is uren afgesloten geweest voor onderzoek.

Ilott domineert in GP3 Red Bull Ring, safety car zorgt voor verwarring

Callum Ilott heeft op de Red Bull Ring in Oostenrijk met overmacht de eerste GP3-race van het weekeinde gewonnen. De 19-jarige Brit raakte bij de start niet in de problemen, pakte de leiding en stond die geen moment meer af, waarna hij met relatief ruim verschil won.

Vroeg in de race kwam de safety car de baan op en dat zorgde voor wat onduidelijkheid. Omdat er een auto op het rechte stuk stond begreep Alessio Lorandi, rijdend op plek twee, dat iedereen achter de safety car aan door de pitstraat zou rijden. Dat was echter niet het geval en alleen de Italiaan kwam naar binnen.

Lorandi zakte zo van de tweede plek naar een positie in het achterveld, maar gelukkig voor hem was de wedstrijdleiding coulant. Vanwege de verwarring stond men Lorandi toe om zijn tweede plek weer in te nemen voor de herstart. Die verloor hij uiteindelijk aan landgenoot Leonardo Pulcini, maar hij hield de Braziliaan Pedro Piquet wel van zich af en pakte zo een prima podiumplek.

In het kampioenschap deed Ilott uitstekende zaken. Met zijn zege passeerde hij de Franse kampioenschapsleider Anthoine Hubert, die als negentiende vertrok en na één ronde al elfde lag. Na nog wat gewonnen posities kwam hij echter in aanraking met ART-teamgenoot Nikita Mazepin en kon hij weer opnieuw beginnen, wat resulteerde in een zeventiende stek.

Löw onder vuur: "Weet niet of hij de juiste man is"

Joachim Löw verlengde vorige maand nog zijn contract als bondscoach van Duitsland, maar nu is het nog maar de vraag hoe lang hij nog blijft.

Oud-international Michael Ballack is zich rot geschrokken van het spel van Die Mannschaft, die op het WK in Rusland keihard afging. De voormalige speler van onder meer Bayern München en Chelsea noemt het een 'totale shock'. "Na een EK of WK kun je pas het werk beoordelen dat in de twee jaar daar voorafgaand is afgeleverd", benadrukt hij in gesprek met Sky Sports.

Ballack vraagt zich dan ook af waarom Löw zo kort voor het WK zijn contract mocht verlengen tot en met de eindronde van 2022. "Oefenduels en kwalificatieduels vormen geen goede indicatie van de staat van ons team. Daarom was het onnodig om Löw een contractverlenging voor vier jaar te geven, vier weken voor het WK van start gaat."

"Of Löw de juiste man is voor dit team, dat kan ik niet zeggen. Er is geen verklaring voor hoe een team met zoveel kwaliteit laatste kan worden in de groep", zegt Ballack over de wereldkampioen van 2014. "Hoe kan deze groep spelers moeite hebben met al die basisfacetten van het voetbal?"

EA Sports: 'lootboxen vallen niet onder gokken'

Ondanks de recente heisa rond lootboxen in games, vindt EA Sports vice-president Daryl Holt niet dat deze virtuele schatkisten onder gokken vallen. Veel games bieden lootboxen aan voor echt geld en dan is het maar afwachten welke items in zo’n schatkist zitten.

In bijvoorbeeld de FIFA-modus Ultimate Team is het kopen van speler packs erg populair. Gamers kopen zo’n pack in de hoop een sterspeler vrij te spelen voor hun team. Of er daadwerkelijk de sterspeler naar keuze in zit, dat weet je echter niet van tevoren. Met de hete adem van de kansspelautoriteiten in hun nek, gaat EA Sports ‘pack odds’ weergeven in FIFA 19.

Holt ziet echter geen problemen in het hele lootbox-systeem. “Wij geloven niet dat lootboxen onder gokken vallen. Je weet precies wat je krijgt. Het is geen gokken; wij geven de kansen weer van het betreffende pack dat je aanschaft, zodat je precies weet wat er wellicht in het pack zit. Er is geen geldwaarde aan een van de kaarten te hangen.” Vooral dat laatste is de crux voor de kansspelautoriteiten. Zodra items voor echt geld weer verhandeld kunnen worden, dan is daar een vergunning voor nodig.

Dat gamers een oneerlijk voordeel zouden verkrijgen door geld te spenderen aan speler packs en op die manier een sterk team bij elkaar kunnen kopen, vindt Holt geen probleem. “Ze krijgen de keuze hoe ze de strijd aan willen gaan. Ik kan items verdienen in FIFA Ultimate Team door gewoon de game te spelen. Daarnaast kan ik jou verslaan, ondanks dat je een beter team hebt, simpelweg omdat ik beter ben in FIFA dan jij. Ik maak me geen zorgen over de rating van mijn team … Die keuze heb je als speler.”

Ongeacht wat EA vind dat onder gokken valt en wat niet, houden verschillende kansspelautoriteiten de game-industrie goed in de gaten. Zo heeft de Nederlandse Kansspelautoriteit aangegeven dat lootboxen in een aantal gevallen in strijd zijn met de kansspelwet. De Belgische kansspelcommissie vindt zelfs dat lootboxen in elke vorm in strijd met de wet zijn en dat er uiteindelijk actie ondernomen gaat worden. Dit kan echter nog wel even op zich laten wachten. 

FIFA Ultimate Team loot box

Overvallers gooien kind (7) in bloedheet bad om geld af te dwingen

Vandaag schrijven we weer eens over een paar écht dappere mannen. In het Texaanse Fort Bend besloten vier mannen een huis te overvallen, waarbij één van hen dienst deed als chauffeur.

De drie anderen gingen gewapend en al het huis in en troffen daar twee kinderen en hun ouders aan. Die hadden niet gelijk zin om hun spul af te staan, dus kwamen de ongekende lafbekken met een ander plan: het 7-jarige jongetje werd bij de lurven gegrepen en in een met loeiheet water gevuld bad ondergedompeld.

Voor de ouders was dat uiteraard de druppel en dus besloten ze toch maar om het nodige aan geld en juwelen af te staan. De 'mannen' gingen er vandoor, het gezin reed met enige spoed naar het lokale ziekenhuis. De jongen had water in zijn longen en moest verzorgd worden, maar verkeerde gelukkig niet in levensgevaar.

De overvallers werden zowel buiten als in het huis gefilmd door bewakingscamera's, wat de politie hoop geeft dat men de hoopjes zuurstofverspilling op kan pakken.

De mannen komen het huis in (Bron: YouTube)

Mbappé geeft al zijn WK-premies weg aan goede doel

Alle premies die Kylian Mbappé op het WK verdient, geeft hij weg aan een liefdadigheidsinstelling. Dat maakt het Franse medium l'Equipe bekend.

De negentienjarige aanvaller verdient bij Paris Saint-Germain al de nodige miljoenen per jaar en als international van Frankrijk komen daar nog flink wat premies bij. Per wedstrijd krijgt hij sowieso 20.000 euro bijgeschreven van de Franse bond en als Les Bleus het WK in Rusland winnen, komt daar nog eens een prestatiebonus van zo'n drie ton per persoon bij.

Op zijn jonge leeftijd staat Mbappé al op negentien interlands en speelt een belangrijk rol in de huidige successen van de Franse ploeg, maar vindt niet dat hij daar financieel beloond voor hoeft te worden. Volgens l'Equipe zou hij daarom al in april kenbaar hebben gemaakt dat zijn bonussen naar een goed doel moeten worden overgemaakt.

Premiers de Cordée krijgt daarom alles wat 'Kiki' tijdens dit WK verdient. Die liefdadigheidsinstelling maakt gratis sportactiviteiten als voetbal, rugby, boksen, dansen, judo en tennis mogelijk voor zieke kinderen. Jaarlijks doen vijfduizend patiënten aan het programma mee en er zijn drieduizend Franse scholen bij het programma aangesloten. Frankrijk neemt het zaterdag om 16.00 uur in de achtste finales op tegen Argentinië.

'Passagiers uit vliegtuig getrapt na ruzie om vliegtuigmodus'

In de Verenigde Staten zijn een paar passagiers uit een vliegtuig gezet vanwege een ruzie over het al dan niet inschakelen van de vliegtuigmodus door een van de passagiers. Het incident deed zich voor op een vlucht van Delta Airlines-partner SkyWest van Fort Wayne naar Atlanta.

Ene Robyn Rodgers werd gevraagd om haar telefoon in de vliegtuigmodus te zetten, waarbij de stewardess van dienst over haar schouder mee stond te kijken, wachtend tot Rodgers aan de opdracht voldeed. "Ik zei dat ik wist hoe ik de vliegtuigmodus aan moest zetten en dat ze niet half over mee heen hoefde te staan. Daarop raakte ze geïrriteerd en zei ze dat we, als ik me zó ging gedragen, wel terug zouden gaan naar de gate om mij eruit te zetten. Ik liet mijn telefoon zien, waarop te zien was dat de vliegtuigmodus ingeschakeld was", aldus Rodgers.

Volgens de passagier liep de stewardess vervolgens weg, waarna ze al snel terugkeerde met de mededeling dat men terug zou gaan naar de gate. Daar werd mevrouw Rodgers dringend verzocht het vliegtuig te verlaten. Andere passagiers, die voor Rodgers opkwamen, werden er ook uit gezet. In totaal moesten vijf mensen, waaronder een kind, het vliegtuig uit. Delta zegt zaken als kosten van de overnachting voor de passagiers betaald te hebben, iets wat de betreffende passagiers ontkennen.

Op een door Rodgers op social media gepost filmpje is te horen dat de stewardess aangeeft al meerdere malen gevraagd te hebben om de telefoon op vliegtuigmodus te zetten. Een ander filmpje laat zien dat een medewerker van de luchtvaartmaatschappij zegt dat Rodgers eruit werd gezet omdat de stewardess zich onveilig voelde.

 

Apologies y’all this is a LONG post but I have to share this. First, I want to acknowledge because I am painfully aware of the serious and profoundly heartbreaking injustices/events happening in our world and communities that I have grappled with sharing my experience. It seems small in the face of those things. But the micro is important and little things that go unchecked spiral. So I was on a flight leaving Fort Wayne, Indiana this past Saturday June 23rd after doing a DJ workshop for #gearfest @sweetwater for @serato when I was unfairly ejected from @delta flight 4527. Just before take off the flight attendant rudely told me to put my phone on airplane mode.As I was swiping to it the attendant menacingly stood over me with her arms folded waiting for me to do it. I told her “I know how to turn on airplane mode, you don’t have to stand over me” She became agitated and said “If you’re gonna act like that we can go back to the gate and you can get off” I held up my phone to show her that airplane mode was on. She stormed to the front then came back to my seat and said we were going back to the gate. She then accused me of not turning on airplane mode after being “told to do so several times”. She only asked me once. I then asked her “What can we do to rectify this so that we can all go?” She said “You can comply” and I repeated that I had and she argued I did not. At that point the passenger sitting behind me @ryanmillerphotos told her that I had complied and he witnessed me doing so. She then threatened to kick him off of the flight as well. A Latina woman two rows ahead politely asked the flight attendant to sit down so that we could fly and the attendant snapped at her. We returned to the gate an officer boarded the plane and the flight attendant directed him to take me, the Latina woman @ryanmillerphotos off of the flight then the entire plane had to deboard. Subsequently 4 adults and a little boy were ejected permanently from the flight and stranded in Indiana with no place to stay as @delta refused to put any of us,including the man with the child,in a hotel. That was the last flight out. Elena, the Latina woman who was also ejected was rushing

Een bericht gedeeld door dj reborn (@djreborn) op27 Jun 2018 om 3:43 (PDT)

5 kinderen opgepakt na inbraak op sportcomplex

De politie heeft vrijdag vijf kinderen aangehouden voor een inbraak. Tegen de jongens wordt proces-verbaal opgemaakt. Een alerte getuige zag rond 17:41 uur dat jongeren aan het inbreken waren in een sportcomplex aan de Huissensestraat in Arnhem. Hij alarmeerde direct de politie. Bij aankomst van de agenten gingen de jongens er snel vandoor.

Het lukte om alle vijf de jongens aan te houden. Voor zover bekend, is er niets weggenomen. Wel werd binnen in het gebouw met de brandslang gespoten. De jongens (leeftijd variërend tussen de 12 en 14 jaar), allen uit Arnhem, zijn meegenomen naar het bureau en verhoord. Na verhoor zijn ze vrijgelaten. 

Tieners stelen trekker, met proces-verbaal naar huis

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag 30 juni drie jongemannen aangehouden voor het stelen van een trekker. Agenten kregen rond 04:00 uur de melding van een getuige die gezien had dat drie jongeren vanaf de Wittenburgstraat in Zevenaar een trekker hadden gestolen en daarmee op weg waren naar de Babberichseweg.

Op de Babberichseweg troffen de agenten een trekker aan die inderdaad bleek te zijn gestolen. Ook zagen zij een jongen wegrennen. De jongen wist in eerste instantie te ontkomen. Enige tijd later troffen agenten echter drie jongens aan die voldeden aan het signalement. De jongens van 17 en 19 uit Zevenaar en van 17 uit de gemeente Duiven zijn aangehouden op verdenking van diefstal in vereniging en overgebracht naar het politiebureau. De jongens krijgen proces-verbaal. De trekker is terug naar de rechtmatige eigenaar.

Twaalf jaar cel voor 100 dollar buit bij overval

In de Amerikaanse staat Californië zijn twee mannen veroordeeld wegens een overval. De heren krijgen maar liefst twaalf jaar tijd om hun zonden te overdenken - of met een nieuw plan op de proppen te komen, want echt lekker ging hun overval niet.

De 28-jarige Connor Woods en de drie jaar oudere Michael Miller overvielen in november 2016 een filiaal van 7-11 in Reno. Woods liep met semi-automatisch wapen naar binnen en eiste geld uit de kassa en de gokmachines.

De bediende deed tijdens de overval een poging het wapen van Woods te pakken, waarbij het wapen op de grond viel. De bediende gooide een kassa richting de overvaller, die er vandoor ging in een door Miller bestuurd busje.

Ze gingen er niet helemaal met lege handen vandoor, maar de amateurcriminelen hadden ongetwijfeld op meer gehoopt: de buit kwam niet verder dan een schamele honderd dollar.

Buschauffeurs: 'Loonbod is goed genoeg'

In tegenstelling tot wat de FNV en CNV beweren, lijken veel chauffeurs het loonbod van de werkgevers wél goed genoeg te vinden. Eén van die vele chauffeurs was bereid om zijn verhaal tegenover FOK! te doen. Uit zijn verhaal blijkt dat het maken van het hekelpunt ‘plaspauzes’ helemaal niet zo hekel is als het lijkt: “Een plaspauze maak ik zelf wel als ik die nodig heb, dan vertrekt de bus desnoods een paar minuten later, die tijd haal ik eigenlijk altijd later wel weer ergens in. Zo'n pauze gaat ook heel veel kosten. Nu hebben we bij ons meestal 2-3 minuten over op het station. Zou je daarin een officiële plaspauze van 5 minuten creëren dan ben je meteen 10 of 15 minuten verder. Dat geld daarvoor moet wel ergens vandaan komen, en linksom of rechtsom zijn dat toch de reizigers. En volgens mij zijn er nog nooit meer reizigers gekomen na een prijsverhoging.”

Hij vervolgt: “Daarnaast moet de bus natuurlijk wel door, waardoor je nog meer buswissels hebt. En dat is juist iets waar je er veel minder van zou moeten hebben. Nu wisselen we per dienst gemiddeld zo'n 4-6 keer van bus. Daarvan zijn 1-2 keer onvermijdelijk vanwege pauze (dan gaat de bus wel door met een collega, anders heb je veel meer bussen nodig). Maar die andere keren zijn grotendeels het gevolg van vaste lijnkoppelingen of lange doorgaande lijnen die hun eindpunt in de wijken en niet op het station hebben. Natuurlijk is het fijn voor de passagiers dat ze rechtstreeks kunnen reizen, maar een buswissel in 2 minuten in de spits is voor een chauffeur minder leuk. Zeker als je vervolgens maar één rondje van een half uur met die bus mag rijden en dan wéér over moet stappen.”

Werkdruk
Volgens de chauffeur die we spraken ligt de krapte van de ritten aan het toenemende verkeer van de afgelopen maanden: “Ja, sommige ritten zijn krap. Maar dat is echt vooral iets van de laatste maanden waarin het verkeer veel en veel drukker is geworden. Nogal wiedes dat de werkgever hier niet direct op kan inspelen: de dienstregeling wijzigt immers pas in december. Waar de werkgever wel wat aan kan doen is het cashless-pay (dat er overigens als eis van de bonden is gekomen en wat mij betreft niet echt nodig was). Ze hebben namelijk gekozen voor de geweldige oplossing van een tablet, een pinapparaat en een printer. Omdat deze zo goed samenwerken duurt een transactie minimaal 30 seconden, oplopend tot 40-50 seconden. Gek he, dat bussen dan vertraging oplopen. Met contant geld was je zelfs bij een niet-gepaste betaling binnen 10 seconden klaar.”

Vertraging? Laat je niet gek maken
De chauffeur die we spraken maakt zich trouwens niet erg druk over een eventuele vertraging: “Overigens trek ik me weinig aan van het scherm met daarin hoeveel ik achterloop op de dienstregeling: ik weet wel of ik ergens de tijd weer goed kan maken. En kan dat niet dan bel ik de verkeersleiding met het voorstel om een stuk van de route af te snijden, in te korten of een hele rit te laten vervallen. Doen ze nooit moeilijk over als je pauze echt in de knel komt, maar je moet ze wel zelf bellen en het voorstellen. Uit zichzelf zullen ze je niet benaderen namelijk. En ik heb het idee dat veel collega's daarbij teveel aan de arm genomen willen worden en hier zelf geen initiatief toe nemen. Tja, dan ben je gewoon dom bezig in mijn ogen, maar dat willen ze niet horen.

Schreeuwers
Hij besluit met: “Nee, ze willen dat de werkgever alles oplost. Ze vergeten alleen één ding: het is geen 1988 meer, maar we leven in 2018. En in die 30 jaar is er heel veel veranderd. Niet allemaal even positief uiteraard, maar sommigen weten daar niet mee om te gaan. En dat zijn nou volgens mij precies de mensen die het hardst lopen te schreeuwen met de vakbonden.”

Op naar een afvalloze economie

De tijd van spullen maken, gebruiken en vervolgens weggooien en verbranden is voorbij. Nederland werkt hard om in 2050 een economie zonder afval te zijn: een circulaire economie. Continu hergebruik van grondstoffen biedt grote kansen voor het bedrijfsleven en helpt bovendien om de Nederlandse klimaatdoelen te halen. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Van Veldhoven: “Een eindige aarde kent nu eenmaal geen oneindige hoeveelheid grondstoffen. Dus we kunnen of op zoek naar een tweede of zelfs derde planeet, of werk maken van een circulaire economie. En als ik zie hoeveel plannen er zijn en met hoeveel energie er aan die nieuwe economie gewerkt wordt, stemt me dat heel optimistisch. Nederland is goed op weg en ligt op koers voor 2050!”

Helpt bij klimaatopgave
Een circulaire economie helpt om de klimaatdoelen te halen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft berekend dat een circulaire economie in 2030 bijna 8 Mton CO2-uitstoot scheelt, oplopend tot 13 Mton in 2050. Daarmee kan circulaire economie zo’n 15 procent vormen van de totale vermindering van 56 Mton CO2 in 2030 uit het Regeerakkoord.

Vrouw omgekomen bij uitslaande brand

Bij een brand in een appartementencomplex aan de Blijhamsterstraat in Winschoten is een 64-jarige vrouw om het leven gekomen. Het gaat om de bewoonster van het appartement. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

De brand werd vrijdagavond 29 juni rond 18.15 uur gemeld bij de hulpdiensten. Het ging om een uitslaande brand. Hulpdiensten werkten gecoördineerd samen om onder andere bewoners op te vangen. Nadat de brandweer de brand meester was, werd het stoffelijk overschot aangetroffen in het appartement. Forensisch rechercheurs gaan onderzoek verrichten naar de toedracht van de brand en stellen eventuele sporen veilig. Het onderzoek is nog in volle gang.

Meerdere gewonden bij ongeluk A4

Bij een verkeersongeval op de A4 (Zeelandweg) kort voor het knooppunt Markiezaat (richting Vlissingen) raakten zaterdagochtend 30 juni 2018 in alle vroegte meerdere mensen gewond. De weg is richting Zeeland volledig afgesloten. Het ongeval gebeurde rond 05.40 uur. Naar verwachting is de weg nog een groot deel van de ochtend afgesloten voor onderzoek en bergingswerkzaamheden. Rijkswaterstaat heeft een omleidingsroute ingesteld. Reizigers richting Zeeland en België wordt geadviseerd de verkeersinformatie van Rijkswaterstaat te raadplegen.

Een personenbusje met daarin negen inzittenden botste achterop een vrachtwagen met oplegger. De vrachtwagencombinatie stond met pech op de vluchtstrook. Door de aanrijding raakten alle inzittenden van het busje gewond. Vijf van hen zijn er ernstiger aan toe. Hulpdiensten rukten massaal uit om de gewonden te helpen. Zo kwamen er onder andere twee traumaheli’s naar de plaats van het ongeval. De gewonden zijn naar diverse ziekenhuizen gebracht.

Meerdere gewonden bij ongeluk A4 (Stockfoto politie.nl)
Meerdere gewonden bij ongeluk A4 (Stockfoto politie.nl)

Uruguay - Portugal: de Cristiano Ronaldo Show?

Na Frankrijk - Argentinië gaan we om 20.00 uur (NL) vanuit Sochi kijken naar de tweede achtste finale van het WK voetbal: Uruguay tegen Portugal. Dat zou zomaar weer de Grote Cristiano Ronaldo Show kunnen worden, zoals met zijn hattrick tegen Spanje. Of hij nou goed speelt of juist niet, alle aandacht zal - in elk geval voor een heel groot deel - toch naar hem gaan.

De regerend Europees kampioen en de Zuid-Amerikaans kampioen van 2011 stonden nooit eerder tegenover elkaar op een WK. Sterker nog, ook buiten WK's is het vrij zeldzaam: de laatste keer was op de Brazil Independence Cup...in 1972, toen het in Rio de Janeiro bij 1-1 bleef.

Uruguay was in de groepsfase wat zuinigjes, maar wandelde er verder keurig door. Egypte en Saoedi-Arabië werden met een magere 1-0 aan de kant gezet, de Russen moesten er met 3-0 aan geloven. Portugal begon met een door Ronaldo's hattrick gered punt tegen Spanje (3-3), waarna Marokko met 1-0 geklopt werd. Iran kwam in de slotwedstrijd in de blessuretijd gelijk, maar het bleef bij 1-1.

Cristiano Ronaldo mag weer eens een record bij gaan schrijven, hoewel hij die wel moet delen. Het wordt zijn 38e wedstrijd op een WK of EK, waarmee hij op gelijke hoogte komt met Bastian Schweinsteiger. De Uruguayanen zullen in elk geval flink van zich af gaan bijten om te voorkomen dat Ronaldo op nummer 39 komt.

Ook hier: wat gaat het worden? Jaagt CR7 er nog wat fraais in? Sneuvelen de Portugezen al in de eerste knock-outronde? Wie staat er op het menu van Luis Suarez?

Frankrijk - Argentinië: oud-kampioenen tegen elkaar en Messi vs Mbappé

Op het WK voetbal in Rusland begint zaterdag de knock-outfase. Voor de grote landen begint het toernooi nu eigenlijk pas echt, behalve dan voor de Duitsers, want die hebben de koffers thuis al lang en breed weer uitgepakt. We kijken vooruit naar de wedstrijden, te beginnen met Frankrijk - Argentinië.

Om 16.00 uur Nederlandse tijd trappen Frankrijk en Argentinië af in Kazan, de enige achtste finale met twee oud-wereldkampioenen op het veld: Argentinië in 1978 en 1986, de Fransen in 1998. Argentinië won zes van de elf onderlinge ontmoetingen, Frankrijk won er twee. Veel zegt dat allemaal niet natuurlijk, want de laatste keer dat de twee tegen elkaar speelden was alweer in februari 2009, met Diego Maradona als bondscoach.

Frankrijk is niet heel overtuigend bezig, winst met pijn en moeite tegen Australië, een laffe 1-0 tegen Peru en een nog laffere 0-0 tegen Denemarken. Dat is nog goed vergeleken met het Argentijnse begin: 1-1 tegen IJsland, een 0-3 oorwassing tegen Kroatië en uiteindelijk een plekje in de achtste finales door een bijzonder zwaarbevochten 2-1 zege op de Nigerianen.

Beide landen hebben een grote ster. Bij Argentinië is dat niet geheel verrassend Lionel Messi, waar we op de NOS ongetwijfeld weer mee doodgegooid gaan worden. De Fransen hebben Kylian Mbappé, die een kleine 180 miljoen euro gekost heeft voor Paris Saint-Germain. 

Enfin, om 16.00 uur dus de aftrap. Zeg het maar: wie wint? Hoeveel penalties mist Messi? Zit Maradona doorgesnoven op de tribunes?

MLB: Yankees zijn Red Sox ruimschoots de baas, Choo blijft raak slaan

De honkballers van de New York Yankees hebben in eigen huis een ruime zege geboekt op de rivalen van de Boston Red Sox. Werper CC Sabathia liet de bezoekers vrijwel kansloos, terwijl twee homeruns van Greg Bird en rake klappen van onder meer Aaron Judge en Miguel Andujar voor de 8-1 winst zorgden.

Met 11-3 hadden de Texas Rangers het thuis ook niet al te moeilijk met de Chicago White Sox. White Sox-werper Dylan Covey bakte er uitermate weinig van en na twee innings stonden de Rangers al met 7-0 voor dankzij 3-run homeruns van Nomar Mazara en Robinson Chirinos. Choo Shin-soo sloeg zichzelf ook weer de honken op: voor de Zuid-Koreaan was het al de 41e wedstrijd op rij waarin hij dat voor elkaar kreeg.

Bij de Washington Nationals maakte Juan Soto weer indruk. De 19-jarige Dominicaan mepte op bezoek bij de Philadelphia Phillies een homerun in de tweede inning, waarmee zijn ploeg van 0-2 naar 0-4 ging. In de negende inning sloeg de tiener met zijn tweede homerun nog twee teamgenoten binnen, wat de Nationals naar 7-16 hielp. De tiener, die in mei met een homerun debuteerde, staat inmiddels al op acht homeruns.

Uitslagen MLB vrijdag
Chicago Cubs - Minnesota Twins 10-6
Baltimore Orioles - Los Angeles Angels 1-7
New York Yankees - Boston Red Sox 8-1
Philadelphia Phillies - Washington Nationals 7-17
Toronto Blue Jays - Detroit Tigers 3-2
Cincinnati Reds - Milwaukee Brewers 2-8
Miami Marlins - New York Mets 8-2
Tampa Bay Rays - Houston Astros 3-2
Texas Rangers - Chicago White Sox 11-3
St.Louis Cardinals - Atlanta Braves 1-5
Arizona Diamondbacks - San Francisco Giants 1-2
Oakland Athletics - Cleveland Indians 3-1
Los Angeles Dodgers - Colorado Rockies 1-3
San Diego Padres - Pittsburgh Pirates 3-6
Seattle Mariners - Kansas City Royals 4-1

Yankees - Red Sox (Bron: YouTube)

'Kosten afzweren aardgas niet bij bewoners'

Een meerderheid van de Nederlanders vindt het goed dat Nederland minder CO2 wil uitstoten en in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Maar ze vinden dat de rekening niet alleen bij huishoudens mag komen te liggen. Dat blijkt uit een representatieve peiling onder het EenVandaag Opiniepanel.

Van de ondervraagden vindt 71 procent het een slecht idee als alle kosten van de overgang van gas naar elektriciteit terecht zouden komen bij bewoners. Een deel meebetalen kan op meer steun rekenen, al heeft ruim de helft (52 procent) ook daar geen begrip voor.

Mochten particulieren moeten gaan meebetalen, dan vindt 53 procent dat grote bedrijven en mensen met hogere inkomens relatief meer moeten betalen. Drie op de tien deelnemers vinden dat iedereen voor zijn eigen huis of bedrijf moet betalen.

'Kosten afzweren aardgas niet bij bewoners'
'Kosten afzweren aardgas niet bij bewoners' (Foto: ANP)

Virgin Atlantic stopt met uitzetten illegalen

De Britse vliegtuigmaatschappij Virgin Atlantic stopt in het thuisland met het vervoeren van illegale vluchtelingen die gedwongen worden uitgezet. Het besluit volgt na kritiek vanuit de LHBT-gemeenschap en een schandaal waarbij tientallen mensen uit het Caribisch gebied zijn uitgezet die al jaren in het Verenigd Koninkrijk verbleven.

"Wij geloven dat deze beslissing in het beste belang is van onze klanten en mensen en past binnen onze waarden als bedrijf", zegt een woordvoerder van Virgin tegen The Guardian. De krant meldt dat de vliegtuigmaatschappij al jaren vliegtuigplekken beschikbaar stelt voor illegalen en beveiligers die ze bij hun uitzetting begeleiden.

LHBT-organisaties hadden tegenover Virgin verklaard dat het helpen met uitzettingen niet strookt met de sponsoring van het bedrijf van de Pride in Londen. Naar verluidt zijn meerdere homoseksuele illegalen uitgezet naar landen waar de rechten van homo's onder druk staan.

Virgin Atlantic stopt met uitzetten illegalen
Virgin Atlantic stopt met uitzetten illegalen (Foto: ANP)

Segers wil NAVO-lid Turkije niet meer helpen

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zegt in een interview met De Telegraaf dat Nederland niet langer Turkije in NAVO-verband te hulp moet schieten als dat land wordt aangevallen. "Ik voel me niet geroepen om Turkije te verdedigen tegen een tegenreactie die het zelf heeft uitgelokt", zegt hij zaterdag in de krant.

Segers wil dat Nederland zich "krachtiger uitspreekt" tegen de Turkse regering onder leiding van president Recep Tayyip Erdogan. De politicus wil dat Nederland niet langer de "onvrije verkiezingen" faciliteert.

De Turkstalige verkeersborden die de weg wezen naar de kieslokalen waar gestemd kon worden voor de verkiezingen zijn bij de CU verkeerd gevallen. Segers hierover: "Die borden vertellen een groter verhaal. Ze vertellen dat wij een verkiezing faciliteren die alleen maar een verdere stap is in de richting van onvrijheid."

Segers wil NAVO-lid Turkije niet meer helpen
Segers wil NAVO-lid Turkije niet meer helpen (Foto: ANP)

Milieuzones: twee varianten voor diesels

Bezitters van een personenauto die rijdt op diesel, kunnen op twee manieren te maken krijgen met een milieuzone in Nederland. Gemeenten die een milieuzone zouden willen invoeren, krijgen de mogelijkheid om auto’s ouder dan 15 jaar of ouder dan 20 jaar in hun zone te weigeren.

Benzine-auto’s zijn geen onderdeel van de harmonisering van milieuzones. Bovendien besluit iedere gemeente zelf of er een milieuzone wordt ingevoerd. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Van Veldhoven: “Dit systeem is eenvoudig, handhaafbaar en voorspelbaar. Het biedt gemeenten de ruimte om werk te maken van hun luchtkwaliteit, zonder dat de duidelijkheid voor de automobilist eronder lijdt. Voor oldtimers, campers en voertuigen van mensen met een beperking maak ik in overleg met de gemeenten een uitzondering.”

Vracht
Ook voor het vrachtverkeer komen eenduidige borden en de mogelijkheid vanaf 2025 om in binnensteden een zero emissie zone mogelijk te maken. Op die manier wordt invulling gegeven aan de afspraken in de Green Deal Zero emissie stadslogistiek.

Vanaf 2020
De nieuwe regels gelden vanaf 2020. De twee categorieën van milieuzones blijven in 2025 gehandhaafd, maar gaan dan wel een stap vooruit. Dit omdat auto’s in Nederland sowieso steeds schoner worden. Zo kunnen gemeenten blijven werken aan schone lucht. Het harmoniseren van milieuzones is opgenomen in het Regeerakkoord van kabinet Rutte III.

Milieuzones: twee varianten voor diesels  (Foto: PXhere)
Milieuzones: twee varianten voor diesels (Foto: PXhere)

FOK! Wat een weer: zon en warm

Vandaag is het zonnig en er komen slechts enkele stapelwolken tot ontwikkeling. De middagtemperaturen lopen uiteen van 24°C in het noorden tot 30°C in het zuiden en zuidoosten. De wind komt uit oost tot noordoost en is matig, in de middag aan zee vrij krachtig en boven de Wadden mogelijk krachtig.

Komende nacht is het helder. De temperatuur daalt naar 15°C en er staat een matige oostenwind.

Morgen volgt opnieuw een zonovergoten dag met maximumtemperaturen tussen 24°C en 29°C. De oostenwind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 7/4 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Spylacopa_68 was bij Die Blaue Lagune (vlakbij Venlo over de grens) (Foto: Spylacopa_68)
Spylacopa_68 was bij Die Blaue Lagune (vlakbij Venlo over de grens) (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Atletieklegende Szewinska (72) overleden

De Poolse atletieklegende Irena Szewinska is vrijdagavond overleden. De uit een joods Pools-Oekraïns gezin afkomstige atlete was al geruime tijd ernstig ziek en overleed in een militair ziekenhuis in Warschau.

Zo'n anderhalf decennium lang was Szewinska een van 's werelds beste atletes, op meerdere onderdelen. Zo won ze olympisch goud op de 4x100 meter in 1964, de 200 meter in 1968 en de 400 meter in 1976. Op de 200 meter kwam daar ook nog olympisch zilver (1964) en brons (1972) bij, plus brons op de 100 meter (1968) en zilver op het verspringen (1964). Szewinska is daarmee de succesvolste Poolse sporter aller tijden.

In haar illustere carrière brak de topatlete zes wereldrecords, waaronder op de 100, 200 én 400 meter. Ze is daarmee de enige atleet in de geschiedenis, man of vrouw, die op die drie afstanden het wereldrecord in handen heeft gehad. Sinds 1998 was Szewinska IOC-lid, terwijl ze tot 2009 ook twaalf jaar lang leiding gaf aan de Poolse atletiekfederatie, alvorens een hoge functie te vervullen bij wereldatletiekbond IAAF.

Magistrale manoeuvres in Moskou (3)

"Maar waar gaat het om en waar zouden wij dan naartoe moeten?" "Naar Moskou." "Rusland?" Het was Peter die dit ademloos zei. "Moskou ligt inderdaad in Rusland," reageerde Huizinga droog, "nog steeds belangstelling?" De drie vrienden verklaarden om het hardst dat de interesse alleen nog maar groter was geworden.

"Mooi zo. Ik moet jullie zeggen dat ik Fred sowieso op pad wilde sturen, maar bij mijzelf vond dat dat nou geen reis is om op je dooie eentje te maken. En omdat jullie al zolang met elkaar optrekken, leek het mij wel een goed idee om jullie alle drie te laten vertrekken; tenslotte weten drie meer dan één.”


Marquez en Viñales bovenaan in trainingen TT Assen

Op het TT Circuit van Assen zijn vrijdag de eerste vrije trainingen afgewerkt voor de Grand Prix van Nederland in de MotoGP. Marc Marquez was in de eerste training de snelste: de Honda-rijder was 0,177 en 0,286 seconden sneller dan het Yamaha-duo Maverick Viñales en Valentino Rossi.

Vooral Viñales schroefde het tempo in de tweede training nog eens flink op en de Spanjaard noteerde dan ook de snelste tijd van de dag. Op 0,121 seconden was Suzuki-coureur Andrea Iannone goed voor de tweede tijd, voor Danilo Petrucci op diens Ducati. Marquez noteerde de achtste tijd.

In de Moto2 was Francesco Bagnaia twee keer de snelste. Bo Bendsneyder, bezig aan een uitermate moeizaam seizoen, moest genoegen nemen met de 23e en 22e plaats. Jorge Martin en Aron Canet stonden bovenaan in de Moto3, waar wildcardrijder Ryan van de Lagemaat onderaan bungelde.

Arends en Middelkoop verliezen ATP-finale Antalya

Tennissers Sander Arends en Matwé Middelkoop zijn er niet in geslaagd het ATP-toernooi van Antalya op hun naam te schrijven. Arends stond op het Turkse gras in zijn tweede finale en verloor opnieuw, Middelkoop won sinds februari 2016 zes toernooien.

In de finale stond het Nederlandse duo tegenover de Braziliaan Marcelo Demoliner en diens Mexicaanse partner Santiago Gonzalez. Die wonnen de eerste set en kregen in set twee matchpoints, maar Arends en Middelkoop vochten zich terug. In de supertiebreak ging het echter op het beslissende moment fout en dus verloren ze alsnog: 5-7, 7-6 (6) [8-10].

Kosovaren na doelpuntrijke verlenging door in Champions League-kwalificaties

De eerste ronde van de Champions League zit er alweer op. Althans, de voorronde om een plekje af te dwingen in de eerste kwalificatieronde, die dan halverwege juli van start gaat. Vier clubs uit San Marino, Gibraltar, Kosovo en Andorra streden deze week om één plek.

Vrijdag stonden de Lincoln Red Imps uit Gibraltar en FC Drita uit Kosovo tegenover elkaar aan de voet van de rots van Gibraltar. Dankzij Liridon Leci stond Drita al na twee minuten op voorsprong, maar Pedro Corral tekende een uur later voor de gelijkmaker.

Daar bleef het bij en dus moest er verlengd worden. Dat leverde een snelle rode kaart op voor de Kosovaars kampioen, maar ook de Red Imps kregen al rap rood. Dat leverde dan weer een penalty op en Leci tekende voor de nieuwe voorsprong. 

In de 120e minuut werd de deur definitief op slot gegooid door Xhevdet Shabani, de man die de eerste goal van het Champions League-seizoen scoorde. Haxhi Neziraj tekende zelfs nog voor de 1-4, waardoor Drita het in de eerste kwalificatieronde op mag nemen tegen het Zweedse Malmö FF.

Gemeenten zamelen meer afval gescheiden in

In 2017 werd 57 procent van het huishoudelijke afval gescheiden ingezameld, tegen 49 procent in 2007. Huishoudens leverden vooral meer groente-, fruit- en tuinafval (gft) en verpakkingen (pmd) apart in. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. In 2017 werd per persoon gemiddeld 495 kg aan afval ingezameld, 13 procent minder dan in 2007. Daarvan was 362 kg fijn en 133 kg grof huishoudelijk afval, een afname van respectievelijk 13 en 11 procent. Voor beide afvalstromen geldt dat er naar verhouding steeds meer afval gescheiden wordt ingezameld en dus niet bij het restafval terecht komt.

Steeds meer gemeenten laten hun inwoners niet al hun afval gescheiden inleveren, maar laten het restafval nascheiden. Recyclebare stoffen worden dan achteraf uit het restafval gehaald en dus niet verbrand. Hierover heeft het CBS geen cijfers.

Meer gft-afval en verpakkingen ingezameld
Van het fijn huishoudelijke afval worden vooral meer gft-afval en verpakkingen ingezameld. In 2007 werd per persoon 80,4 kg aan gft-afval ingezameld en dit nam toe tot 86,4 kg in 2017. De hoeveelheid ingezamelde verpakkingen nam in deze periode toe van 0,6 kg naar 15,4 kg per persoon. Papier wordt juist minder ingezameld, waarschijnlijk omdat het minder wordt gebruikt <link: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/30/gemeenten-zamelen-minder-oud-papier-in> voor bijvoorbeeld kranten en tijdschriften. Ook de hoeveelheid fijn restafval neemt al jaren af, van 242 kg per inwoner in 2007 naar 181 kg in 2017.

Minder hout, meer grof restafval
In 2017 werd van alle soorten grof huishoudelijk afval alleen duidelijk meer houtafval ingezameld dan in 2007, een toename van 23,5 kg naar 25,6 kg per persoon. De hoeveelheid grof restafval daalde het meest, van 48,4 kg naar 33,4 kg per persoon. Dit betekent dat naar verhouding meer afval wordt gescheiden.

Afval wordt meest gescheiden op platteland
Met name op het platteland wordt afval gescheiden ingezameld. In 2017 werd in niet-stedelijke gebieden 70 procent van het afval gescheiden ingezameld. In zeer sterk stedelijke gebieden was dat met 31 procent het minst. In niet-stedelijke gebieden wordt voornamelijk meer gft-afval ingezameld.
Gemeenten zamelen meer afval gescheiden in (Foto: cbs)
Gemeenten zamelen meer afval gescheiden in (Foto: cbs)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.