Krantengebrek probleem voor ananasproductie en begrafenisondernemers

Zoals vrijwel overal op aarde gaat het ook in Brazilië niet al te best met de papieren krant. Zo ook in de staat Paraná en dan wel in het dorpje Santa Isabel do Ivaí. Daar heeft men aan de bel getrokken: het gebrek aan kranten zorgt voor allerlei problemen voor andere zaken.

Tachtig lokale ananaskwekers hebben bijvoorbeeld alarm geslagen. Zij gebruiken al jarenlang kranten om hun ananassen te beschermen, door het groeiende fruit per stuk in kranten te wikkelen. Voor grofweg anderhalve euro konden ze genoeg kranten kopen om ruim tweehonderd ananassen te beschermen, maar de productie van de kranten is flink teruggeschroefd en ze kunnen lang niet altijd meer gekocht worden door de boeren.

Uit het nabijgelegen São Paulo kunnen wel kranten gehaald worden, maar die zijn al snel twee keer zo duur en dan moeten ze nog verstuurd worden ook. Dat drijft de ananasprijzen op en daar worden de klanten dan weer niet vrolijk van. Mogelijk gaat men proberen om grote schermen te kopen voor over de gewassen. Dat kost dan één keer een flinke smak geld, maar die hoeven pas na een jaar of acht vervangen te worden.

Ook de lokale begrafenisondernemers hebben problemen. Zij gebruiken de kranten namelijk om lichamen in de kisten netjes te positioneren en zonder kranten wordt dat lastiger. "Zaagsel is een oplossing die we nu gebruiken, maar dat is al snel zeventig procent duurder dan de kranten die we altijd gebruikten", aldus de manager van een begrafenisonderneming.

Dit alles zorgt natuurlijk voor een vraag: voor welke doeleinden gebruik jij papieren kranten, behalve het lezen van de inhoud van de betreffende krant?