FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 juni 2018

Tunesië sluit WK af met zege op Panama

Tunesië heeft het WK voetbal afgesloten met een overwinning op Panama, dat in Saransk nog wel een voorsprong nam. In de tweede helft kantelde de wedstrijd.

Na nederlagen tegen zowel België als Engeland speelden Panama en Tunesië alleen nog voor de eer. In de vorige wedstrijd (tegen Engeland) werd het eerste WK-doelpunt uit de geschiedenis van Panama al groots gevierd en ook tegen Tunesië mochten de meegereisde fans juichen. Na ruim een half uur werd het namelijk 1-0 toen een poging van José Luis Rodríguez via Yassine Meriah in het doel belandde.

Tunesië drong daarna aan en kwam een aantal keren dicht bij de gelijkmaker. Zeven minuten na rust viel die 1-1 alsnog. Op aangeven van Wahbi Khazri, die in de vorige speelronde scoorde tegen België, maakte Fakhreddine Ben Youssef van dichtbij zijn eerste WK-treffer.

Halverwege de tweede helft zorgde Khazri er zelf voor dat Tunesië zijn tweede overwinning ooit op een WK boekte. Het land won in 1978 van Mexico, waarna de Afrikanen zich nog driemaal wisten te plaatsen voor de mondiale eindronde. In 1998, 2002 en 2006 werd echter geen wedstrijd gewonnen.

Miljoenen aan crypto's criminelen afgepakt

Rechercheurs in Spanje en Oostenrijk hebben meer dan 4,5 miljoen euro aan virtueel geld van criminelen afgepakt. De drugsdealers hadden van hun inkomsten bitcoins, IOTA's en Lumens gekocht. Dat geld is in beslag genomen.

De bende maakte synthetische drugs en verkocht die in meer dan honderd landen over de hele wereld. Bestellingen verliepen via sites op het dark web, het verborgen deel van het internet. Het 'hoofdkantoor' bevond zich in Amsterdam. In Spanje zijn twee drugslabs ontmanteld, met bijna 800.000 doses LSD. Acht mensen uit Spanje, Frankrijk en Oostenrijk zijn opgepakt. Tien luxe auto's zijn in beslag genomen.

Miljoenen aan crypto's criminelen afgepakt
Miljoenen aan crypto's criminelen afgepakt (Foto: BuzzT)

Januzaj schiet België naar poulewinst tegen Engeland

België heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van het WK. In een merkwaardig duel in Kaliningrad werd Engeland opzij gezet.

Waar veel neutrale fans vooraf bang voor waren, leek in de eerste helft uit te komen. Zowel Engeland als België verscheen met een B-team aan de aftrap en hoewel beide teams wel wat kansjes creëerden, maakten de spelers niet echt aanstalten om een goal te maken. De winnaar van de poule komt namelijk in het (op het oog) moeilijker deel van het speelschema terecht en moet na de tweede ronde bovendien meer reizen dan de nummer twee uit deze groep.

Engeland en België begonnen het duel allebei met zes punten en een gelijk doelsaldo (8-2). Bij een gelijkspel zou het aantal gele en rode kaarten de doorslag geven en België nam voor rust wat dat betreft een ruimere 'voorsprong'. Youri Tielemans en Leander Dendoncker pakten de vierde en vijfde Belgische gele kaart van dit toernooi, terwijl de Engelsen pas op twee stonden.

Onder begeleiding van een flink fluitconcert gingen de spelers halverwege naar de kleedkamers. Na de pauze zorgde Adnan Januzaj er echter voor dat er eindelijk wat moois gebeurde. De oud-speler van Manchester United knalde de bal met links prachtig langs Jordan Pickford in de kruising: 0-1.

De Engelsen schakelden daarna wat bij, in de wetenschap dat één goal nog steeds die 'gunstige' tweede plek zou opleveren vanwege de kaartenregel. Marcus Rashford kreeg na 65 minuten een grote kans op de gelijkmaker toen Jamie Vardy hem alleen op Thibaut Courtois af stuurde. Via de vingertoppen van de Belgische doelman schoot Rashford naast.

Terwijl België voor rust veel balbezit had, was het na de openingstreffer Engeland dat het initiatief mocht nemen. In het laatste kwartier mocht Danny Welbeck invallen voor Trent Alexander-Arnold, maar WK-topscorer Harry Kane (vijf goals) bleef aan de zijlijn. De voorsprong kwam voor de Belgen niet echt meer in gevaar en via Marouane Fellaini werd de score nog bijna uitgebreid.

In de achtste finales speelt België komende maandag om 16.00 uur in Rostov tegen Japan. Voor de Engelsen wacht de confrontatie met Colombia. Dat duel is dinsdag om 20.00 uur in Moskou.

'Vrouwenverbod sumoworstelen achterhaald'

Het is een eeuwenoude sport met nog meer tradities dan het aantal kilogram dat de deelnemers om het lijf hebben: sumoworstelen in Japan. Een van die tradities is dat vrouwen de ring, of dohyo, niet mogen betreden. Vrouwen zijn namelijk onrein, zo zegt men, en de ring is heilig.

In een voorstad van Kyoto ging dat in april even fout: burgemeester Tatami gaf een toespraak in de ring, maar kreeg een beroerte. Eerste hulp werd verleend door een vrouwelijke verpleegkundige...en die werd zonder pardon de ring uit gebonjourd door een paar officials.

De verpleegkundige liet zich uiteraard niet wegsturen en bleef hulp bieden, net als een paar vrouwen die haar kwamen helpen. Het zorgde voor flink wat discussie en de grote baas van de sumobond in Japan heeft zijn excuses aangeboden voor het voorval.

Burgemeester Tatami is zijn redster gewoon dankbaar en maakt zich nu sterk voor het schrappen van het verbod. "De sport heeft een zeer lange geschiedenis en veel tradities, maar een verbod voor vrouwen is gewoon niet meer van deze tijd", zegt hij.

"Zeker als er snel hulp geboden moet worden maakt het niks uit of iemand een man of vrouw is, want iedereen moet natuurlijk toegestaan worden om hulp te bieden", zegt meneer Tatami. Of de sumobond de regels wat gaat versoepelen is nog niet duidelijk.

Overigens mogen vrouwen in de niet-Japanse versie van sumoworstelen wel de ring in. Sterker nog, op bijvoorbeeld de Wereldspelen in Wroclaw waren er ook gewoon medailles te verdienen voor de vrouwelijke sumoworstelaarsters.

Zeker vijf doden bij schietpartij op redactie krant in VS

Bij een schietpartij in Annapolis, in de Amerikaanse staat Maryland, zijn zeker vijf doden gevallen. De schietpartij vond plaats op de redactie van de Capital Gazette, een lokale krant.

Update 22.57 uur
De lokale politie heeft inmiddels laten weten dat er zeker vijf doden gevallen zijn. Daarnaast zijn meerdere personen zwaargewond, zonder dat men daarbij een getal noemde.

21.38 uur
Een stagiair bij de krant stuurde op Twitter een bericht de wereld in met het adres van het gebouw en de melding dat er geschoten werd. De politie rukte met flink wat mankracht uit en volgens Fox News heeft de hondenbrigade van de politie een verdachte aangehouden.

Robbie Williams en Ed Sheeran zingen 'Angels'

Tijdens het concert van Ed Sheeran in de Johan Cruijff ArenA kwam plotseling Robbie Williams het podium op. De twee sterren zongen daarop samen de wereldhit 'Angels'. Volgens een verslaggever was het publiek donderdag compleet verrast en ging iedereen los op Robbie Wiliams' nummer-1-hit.

Het is niet voor het eerst dat Robbie Williams deze verrassingsact doet. Ook tijdens het concert van Taylor Swift in Londen kwam hij zaterdag ineens het podium op. Zij hebben ook samen 'Angels' gezongen.

Ed Sheeran geeft donderdag en vrijdag een concert in de ArenA en gaat daarna door met zijn toer door Europa.

Gelukkig had Ed het liedje al een keer geoefend met de heer Rooney

 

 

Robbie Williams en Ed Sheeran zingen 'Angels'
Robbie Williams en Ed Sheeran zingen 'Angels' (Foto: BuzzE)

Dode door aanvaring twee boten Scheveningen

Een aanvaring tussen twee snelle rubberboten in de Eerste Haven van Scheveningen heeft zeker één opvarende het leven gekost. Dat meldt de veiligheidsregio. Er liggen mogelijk nog mensen in het water. Daarom hebben de hulpdiensten een grote zoekactie op touw gezet.

Volgens de brandweer is een aantal mensen uit het water gehaald, die worden behandeld door ambulancepersoneel. De veiligheidsregio kan nog niets zeggen over de oorzaak van de aanvaring.

De Haagse burgemeester Pauline Krikke heeft donderdagavond een vergadering van de gemeenteraad verlaten om zich op de hoogte te laten stellen van het ongeval.

De afgelopen week eindigde de Volvo Ocean Race voor de kust van Scheveningen. Donderdag waren er nog festiviteiten rond de finish van de race aan de gang.

Dode door aanvaring twee boten Scheveningen
Dode door aanvaring twee boten Scheveningen (Foto: ANP)

Ed Sheeran aangeklaagd voor 100 miljoen

Ed Sheeran heeft weer een plagiaatclaim aan zijn broek hangen. Zijn hit 'Thinking Out Loud' zou te veel lijken op Marvin Gayes 'Let's Get It On'. Het bedrijf Structured Asset Sales heeft een rechtszaak aangespannen van 100 miljoen dollar, meldt TMZ.

Eerder werd Ed ook al aangeklaagd voor hetzelfde nummer. Dat was door nabestaanden van Ed Townsend, die meeschreef aan Gayes wereldhit. Die claim noemde de zanger 'bullshit'.

'Let's Get it On' is in 1973 geschreven door Gaye en Edward Townsend, die in 2003 overleed. Daarop kocht Structured Asset Sales een derde van het auteursrecht.

Ed Sheeran aangeklaagd voor 100 miljoen
Ed Sheeran aangeklaagd voor 100 miljoen (Foto: BuzzE)

Dominee verkracht en onthoofdt prostituee als onderdeel van geldritueel

Ene Olusegun Otaru slijt zijn dagen in de staat Kogi in Nigeria als dominee van een kerk/sekte in de Cherubim and Seraphim-geloofsgemeenschap. Allemaal leuk en aardig, maar financieel ging het de pastoor allemaal niet echt voor de wind en om zijn acht kinderen te ondersteunen kon hij wel een zakcentje gebruiken.

Als je geld nodig hebt ga je natuurlijk aan rituelen beginnen, zo ook Olusegun. Daar had hij dan weer wat spullen van dode mensen voor nodig - zoals hun lichaam - en om dat voor elkaar te krijgen groef hij een aantal overledenen op. Vreemd genoeg werkte dat allemaal niet en dus vond de pastoor het tijd om een stapje verder te gaan.

Hij bracht twee vrienden op de hoogte en die stemden in met zijn plan. Een 19-jarige prostituee werd door twee van de mannen naar een hotel gelokt voor een 'afspraak', waarna ze haar meenamen naar de kerk van Olusegun. Daar werd de tiener verkracht en vervolgens onthoofd, waarna een van de mannen ook nog eens seks had met haar lichaam - op die manier zou de man door geen enkel wapen meer gekwetst kunnen worden. Uiteraard.

Ernstig triest voor de dame in kwestie, maar het was allemaal onderdeel van het geldritueel, dus het moest. De ledematen van de jongedame werden vervolgens één voor één afgehakt, met extra aandacht voor de vingers: die werden geroosterd en verwerkt in een soort pepersoep, wat de drie heren tot hun arrestatie elke dag aten.

Wrecking Ball beukt zich een weg in Overwatch

Het werd al een tijdje geteased, maar vandaag heeft Blizzard onthuld wat de nieuwste hero voor Overwatch is: een hamster genaamd Hammond. Ja, we maken geen grapje. Hammond, beter bekend onder zijn pseudoniem Wrecking Ball, wordt de nieuwste tank in Blizzard's populaire shooter.

Hammond was net zoals Winston een proefdier op Horizon Lunar Colony, waar hij door de genetische modificaties snel groeide en een hoge intelligentie kreeg. Toen de apen op Horizon in opstand kwamen tegen de wetenschappers, ontsnapte Hammond samen met Winston van de maan om terug te keren naar de aarde. Winston landde vlak bij Watchpoint: Gibraltar, Hammond kwam vlak bij Junkertown in Australië terecht. Daar bouwde hij zijn ontsnappingsshuttle om tot een mech - en nam de naam Wrecking Ball aan - en verwierf glorie in de gladiatorgevechten in Junkertown. Na vele overwinningen trok Wrecking Ball zich terug en reist nu de wereld rond.

Wrecking Ball is in zijn normale modus een tank met een snelvurend machinegeweer, maar kan zich omvormen tot een bal die met hoge snelheid over het veld kan rollen. Met grappling Claw kan hij zich vastgrijpen aan oppervlakten, waar bij hij snel heen en weer zwaait en zo vijanden probeert omver te kegelen - als een echte sloopkogel. Wanneer hij zich in de lucht bevindt kan je Piledriver gebruiken door de buk-toets in te drukken, waardoor hij zich snel naar beneden stort en veel damage doet.

Zijn voornaamste 'echte' tank-ability is adaptive shield, waarbij zijn schild sterker wordt naarmate er meer vijanden in zijn buurt zijn. Wrecking Ball's ultimate is mine field, waarbij hij een groot mijnenveld om zich heen legt. Vijanden die met deze mijnen in aanraking komen krijgen ontzettend veel damage.

Wrecking Ball is nu speelbaar op de PTR van Overwatch. Wanneer hij op live servers te spelen is is nog niet bekend.

Wrecking Ball beukt zich een weg in Overwatch

Weer gratis update voor Planet Coaster, nieuwe DLC komt eraan

Planet Coaster komt met versie 1.7 weer met een gratis update voor alle spelers. Spelers kunnen in de nieuwe update onder andere aan de slag met drankautomaten en fotofilters. Tevens is er ook een nieuwe betaalde DLC aangekondigd die hoogstwaarschijnlijk samen wordt gelanceerd met de gratis update, alhoewel we het thema hier nog niet van weten.

De update bevat een aantal leuke hebbedingetjes die nét dat beetje extra toevoegen aan je park en nieuwe opties waar je mee kan spelen wanneer je aan het bouwen bent. Spelers kunnen straks vijf nieuwe drankautomaten in hun park plaatsen (één voor elke drank-variant in Planet Coaster) maar ook een grijpautomaat die Coaster King-knuffels bevat. De grijpautomaat kan je ook een nieuw kleurtje geven.

Over nieuwe kleurtjes gesproken: de staf van je park kun je straks ook in een nieuwe outfit steken omdat je met de nieuwe update de kleuren van de schoenen, broeken, shirts en hoeden ieder apart kan veranderen. Voor de mensen die houden van het schieten van kekke plaatjes van hun parken en attracties komen er ook fotofilters. Als laatste komt er een veelgevraagde toevoeging voor de bouwers: scenery kan straks met elkaar gegroepeerd en verplaatst worden. Momenteel kan dat alleen wanneer de scenery vastzit aan het gebouw wat een hoop geharrewar oplevert.

Wanneer de update en de DLC uitkomen is nog niet bekend, maar de features worden wel uitgebreid besproken in de video van Schematics Team hieronder.

Weer gratis update voor Planet Coaster, nieuwe DLC komt eraan

Italiaanse premier 'gijzelt' EU-top

De Italiaanse premier Guiseppe Conte heeft donderdag op de EU-top in Brussel voor de nodige tegenwerking en consternatie gezorgd. Hij weigert om tussentijds de conclusies van de leiders over onder meer innovatie, veiligheidsbeleid en de MH17 te ondertekenen voordat het onderwerp migratie is besproken. Dat is ongebruikelijk onder regeringsleiders.

Conte wil dat er op de top besluiten worden genomen waardoor Italië wordt ontlast. Veel migranten arriveren daar, en de regels schrijven voor dat het land van aankomst ook het land is dat asielaanvragen moet behandelen. Contes minister van Binnenlandse Zaken, de rechts-populistische Matteo Salvini, heeft al enkele schepen met migranten de toegang tot Italiaanse havens geweigerd.

De gebruikelijke persconferentie van EU-president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Juncker na de eerste werksessie is door de weigering van Conte uitgesteld tot vrijdag, laat Tusks woordvoerder weten. De discussie over migratie duurt naar verwachting tot ver na middernacht.

Italiaanse premier 'gijzelt' EU-top
Italiaanse premier 'gijzelt' EU-top (Foto: ANP)

EU en VN bespreken opvangcentra buiten Europa

Het plan om migranten die op zee worden opgepikt over te brengen naar opvangcentra buiten Europa kan verder worden uitgewerkt in samenwerking met de VN. Voorwaarde is dat de regeringsleiders daar groen licht voor geven. EU-buitenlandchef Federica Mogherini zei op de EU-top in Brussel dat ze rond deze "ontschepingsplatforms" samenwerkt met de VN-organisaties UNHCR (vluchtelingen) en IOM (migratie).

De Italiaanse en de topmannen van beide organisaties werken aan een "duurzaam raamwerk" waarbij de mensenrechten en het internationaal recht vooropstaan. Het concept heeft steun van veel regeringsleiders, maar is nog niet erg concreet. Zo zijn er nog geen landen in Afrika die interesse hebben getoond. Premier Mark Rutte zei mogelijkheden te zien om deals te sluiten zoals met Turkije. "Dat moet snel praktisch worden vormgegeven."

Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vroeg om "enige terughoudendheid. Wij kunnen hier in Brussel niet beslissen voor Noord-Afrikaanse landen. We werken eraan, maar we moeten niet de indruk wekken dat sprake zou zijn van neokolonialisme." Ook de Duitse bondskanselier Merkel zei dat "we eerst met die landen moeten praten".

EU en VN bespreken opvangcentra buiten Europa
EU en VN bespreken opvangcentra buiten Europa (Foto: ANP)

'Digitaks' krijgt impuls op EU-top

De EU-leiders willen vooruit met een 'digitaks'. Een omzetbelasting voor internetbedrijven die in de EU actief zijn moet een einde maken aan belastingontwijking door online-ondernemingen. De ministers van Financiën moeten er dan ook harder aan trekken om wetgeving op EU-niveau te krijgen, bepaalden ze op een top in Brussel.

Onderhandelingen verlopen moeilijk omdat vooral Nederland, Ierland en Luxemburg niet veel voelen voor de invoering van een tijdelijke omzetbelasting. "Nederland ziet voor- en nadelen bij die belasting", aldus premier Rutte na afloop van de eerste werksessie. "We pakken dit liever op wereldwijd niveau aan. Maar we willen het verder denken hierover niet blokkeren."

Volgens internationale regels betalen multinationals belasting over de winst in het land waar ze 'met steen en mortel' aanwezig zijn. Techreuzen als Amazon en Apple zijn nu gevestigd in fiscaal aantrekkelijke landen als Ierland en Luxemburg terwijl ze enorme omzetten draaien in andere lidstaten. Die lopen door de vestigingsregel belastinginkomsten mis.

'Digitaks' krijgt impuls op EU-top
'Digitaks' krijgt impuls op EU-top (Foto: BuzzT)

Robert Jensen keert terug op tv

Robert Jensen keert terug op tv met een nieuwe show: Jensen Live!. Dat meldt de producent Fabiola op Facebook. Volgens RTL Boulevard blijft Jensen bij RTL.

Zondag 8 juli wordt een proefaflevering gedraaid in Hilversum waarvoor geïnteresseerd publiek zich gratis mag aanmelden. "De Talkshow zal gaan over alles wat Robert Jensen en ons in Nederland en de wereld bezighoudt", zegt de producent. Die onderwerpen zijn onder meer Trump, nieuws, nepnieuws, media en Den Haag.

"Het zijn warrige tijden, maar Robert Jensen gidst ons erdoorheen. En...er mag gelachen worden", staat in de aankondiging van de show.

Robert Jensen keert terug op tv
Robert Jensen keert terug op tv (Foto: BuzzE)

Pawn Stars-ster Rick Harrison Sr overleden

Rick Harrison Sr, bekend van de reality serie Pawn Stars, is deze week overleden. Harrison, die ook wel bekend stond als The Old Man, is 77 jaar oud geworden. Zijn zoon Rick Harrison zei in een verklaring dat hij geweldig gemist zal worden in de Gold & Silver Pawn shop in Las Vegas, die wereldwijd bekend werd door de serie op History Channel.

"Hij was mijn held en ik prijs me gelukkig dat ik een erg coole 'old Man' had als mijn vader", aldus Rick Jr. Dat ik ervaringen kon delen met hem en vele anderen en dat anderen konden zien dat hij een grote familieman was. Hij heeft een vol leven gehad en door 'Pawn Stars' werd hij geliefd bij mensen alom en leerde hij hen de waarden van een liefhebbende familie: hard werk en humor."

Ook zijn kleinzoon Corey vertelde dat hij trots was op de vijftien jaar dat hij met hem werkte in de pawn shop.

FOK! sportfoto-onderschrift week 26

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is 3rr0r met het volgende onderschrift: "Senegalezen proberen wit voetje te halen bij de scheids."

De opgave van deze week:

Maradona gaat helemaal door het lint tijdens de wedstrijd tussen Nigeria en Argentinië op het WK voetbal. Wat is hij hier aan het doen? (Pro Shots / Action Images)
Maradona gaat helemaal door het lint tijdens de wedstrijd tussen Nigeria en Argentinië op het WK voetbal. Wat is hij hier aan het doen? (Pro Shots / Action Images)

Tweede Kamer kort op budget DENK

De Tweede Kamer houdt dit jaar bijna anderhalve ton in op het geld dat DENK krijgt om bijvoorbeeld fractiemedewerkers te betalen. De partij heeft vorig jaar een dubbele bijdrage ontvangen en dat wordt nu verrekend. DENK is woedend over het "volkomen onterechte" besluit en beticht het Kamerbestuur van een politieke afrekening.

Tot de verkiezingen van maart 2017 zaten DENK-oprichters Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk als de Groep Kuzu/Öztürk in de Kamer. De fractiekostenvergoeding die deze 'groep' ontving, liep na het aantreden van de nieuwe DENK-fractie nog een halfjaar door, terwijl die zelf ook zo'n vergoeding opstreek. Dat wilde het Kamerbestuur, het zogeheten presidium, dit jaar rechttrekken.

DENK liet echter niets meer van zich horen, schrijft het presidium. Daarom houdt het Kamerbestuur het dubbel ontvangen bedrag, 146.000 euro, nu in.

Misbruik
De leden van het Kamerbestuur, dat bestaat uit Kamerleden van de acht grootste partijen, maken daarmee "misbruik van hun positie om politiek af te rekenen met DENK", klaagt de partij. Het presidium zou DENK het werken onmogelijk maken. De partij krijgt het nu "bijzonder lastig om haar fractiemedewerkers te betalen en haar democratische taken uit te voeren".

DENK houdt vol dat het geld terecht dubbel is uitgekeerd. DENK is geen voortzetting van de Groep Kuzu/Öztürk, maar staat daar los van, beweert de partij. En de regels schrijven voor dat een fractie die ophoudt te bestaan, nog zes maanden krijgt doorbetaald.

Bezwaar
Dat vond het presidium volgens DENK in het verleden ook. De partij wijst erop dat de Groep Kuzu/Öztürk zich in de Kamer bijvoorbeeld geen DENK mocht noemen. Het Kamerbestuur liet in mei 2017 ook nog weten dat de Groep Kuzu/Öztürk recht had op de afvloeiingsregeling van een halfjaar.

DENK denkt nog na over mogelijkheden voor bezwaar of protest. De partij heeft het geregeld aan de stok met het Kamerbestuur en de Kamervoorzitter en klaagt al langer dat zij wordt benadeeld.

Tweede Kamer kort op fractiebudget DENK
Tweede Kamer kort op fractiebudget DENK (Foto: ANP)

Ajax naait FC Twente als een baas

De Enschedese voetbalclub FC Twente rekende zich al rijk, nadat Ajax de miljoenentransfer bekendmaakte van de Servische international en voormalig FC Twente-speler Dusan Tadic. Helaas, voor de in financiële moeilijkheden bevindende club uit de Jupiler League, deed Ajax zijn sportieve plicht...althans, volgens de aanhangers van de "Twente-had-allang-in-de-Jupiler-League-moeten-spelen" stelling.

De Tukkers zouden namelijk een percentage krijgen van het verschil tussen het aankoopbedrag van Ajax en de som waarvoor zij Tadic in 2014 zelf verkochten aan Southampton. Dat bedrag was dertien miljoen euro en het gerucht ging dat Ajax meer dan zeventien miljoen euro voor de 29-jarige buitenspeler zou betalen aan Southampton, gelijk aan de gelimiteerde transfersom die in het contract van Tadic stond vermeld.

Helaas voor Twente hadden Southampton en Ajax geen zin om geld af te dragen aan de Tukkers en samen besloten zij dat de Amsterdammers Tadic over mochten nemen voor iets minder dan dertien miljoen euro. Het resterende deel van de transfersom, dat volgens contract toch al naar Tadic zou gaan, zou Ajax dan gedurende vier jaar zelf aan Tadic betalen, in de vorm van salaris.

Twente krijgt nu dus geen rode cent en nadat vanmiddag al bleek dat ze in ernstige financiële nood verkeren, zou het mislopen van dit bedrag nog best wel eens een grote druppel zijn in een emmer die voor de oud-kampioenen snel dreigt over te lopen.

Ajax spreekt in hun persbericht trouwens van een transferbedrag van ruim elf miljoen euro, exclusief bonussen.

Ajax naait FC Twente als een baas (Pro Shots / Stanley Gontha)
Ajax naait FC Twente als een baas (Pro Shots / Stanley Gontha)

Kapitein Lifeline vervolgd om vlag kwestie

De kapitein van het schip de Lifeline, van de Duitse hulporganisatie Mission-Lifeline, wordt door justitie op Malta vervolgd en moet maandag voorkomen. Dat heeft de Maltese advocaat van de organisatie donderdag bekendgemaakt.

Kapitein Claus-Peter Reisch wordt berecht vanwege fouten met de registratie van het schip. De Lifeline voer onder de Nederlandse vlag terwijl de boot officieel niet onder die vlag geregistreerd staat. Het schip staat volgens de Nederlandse autoriteiten niet in het daarvoor bestemde kadaster geregistreerd.

Reisch is donderdag voor de tweede keer door de Maltese politie verhoord. Hij mocht zijn boot, na dagen in slecht weer op de Middellandse Zee te hebben gedobberd, woensdagavond toch in Malta aanleggen. Hij had circa 230 migranten aan boord. Kort daarna werd Reisch al door de politie ondervraagd.

Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op de vraag waarom de bemanning van de Lifeline de bij Libië opgepikte migranten niet heeft overgedragen aan de Libische kustwacht, zoals de autoriteiten eisten.

Kapitein Lifeline vervolgd om vlag kwestie
Kapitein Lifeline vervolgd om vlag kwestie (Foto: ANP)

Marokko voelt zich bestolen en klaagt bij FIFA

Voor Marokko is het WK voetbal na de groepsfase voorbij, maar voetbalbond FRMF laat het er niet bij zitten. Men is woedend over de arbitrage tijdens de duels met Portugal en Spanje en de bond heeft dan ook een brief gestuurd naar de FIFA: Marokko voelt zich bestolen.

In de brief worden in totaal acht momenten opgesomd waar de arbitrage gefaald zou hebben. Dat was drie keer het geval tegen Portugal en zelfs vijf keer in de wedstrijd met Spanje. Alleen de belangen van Portugal en Spanje werden door de videoscheidsrechter behartigd, zo stellen de Marokkanen.

Nordin Amrabat liet gelijk na de laatste wedstrijd al weten zeer ontevreden te zijn over de VAR. Gerard Piqué zou namens Spanje hands hebben gemaakt, Cristiano Ronaldo scoorde na een overtreding, Pepe maakte hands, Amrabat somde het allemaal op.

Of de FIFA iets concreets met de in het Frans geschreven brief gaat doen valt te betwijfelen. Eerder ging al een brief de andere kant op: de FIFA was verontwaardigd over de behandeling van Amrabat's hersenschudding door de teamarts van Marokko.

Schouten: 'voorbereiding op Brexit cruciaal'

Nederland exporteert jaarlijks voor bijna 9 miljard euro aan agrarische goederen naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is ongeveer 10% van de totale Nederlandse export van agrarische goederen. Vanwege deze grote handelsstromen kunnen de verschillende Brexit-scenario’s grote gevolgen hebben voor agro-ondernemers die zaken doen met het VK. Om hen te helpen met de voorbereiding organiseerden het ministerie van LNV, LTO-Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland op 28 juni een grote informatiebijeenkomst. Experts van de douane, de NVWA, Rabobank en keuringsdiensten gaven ter plekke advies.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: “Met dit soort bijeenkomsten willen we iedereen bewust maken van de verschillende scenario’s en het belang van een goede voorbereiding. Want dat is cruciaal: voorbereiding! Met extra mensen bij de douane, de NVWA en overige keuringsdiensten zorgt de overheid voor extra capaciteit om wachttijden voor grensformaliteiten kort te houden. Ook zijn er tal van tips en tools voor ondernemers ontwikkeld. Zo doen wij er samen met LTO, VNO-NCW en MKB-Nederland alles aan om te zorgen dat boeren, tuinders en andere agro-ondernemers weten wat hen te doen staat. Er zijn geen redenen om niet nu al aan de slag te gaan. Zo kunnen we als agrarische exportgrootmacht onze sterke positie op de Britse markt behouden.”

De volledige toespraak is hier te vinden. 

Politie doet onderzoek naar smaadbrief op social media

Op social media wordt door sommige mensen een brief gedeeld waarin een man uit Helmond met naam en toenaam in verband wordt gebracht met de dood van Emil Szymborski, die in maart van dit jaar werd gevonden in Helmond. De politie is een onderzoek begonnen naar de nog onbekende schrijver van de brief, die op meerdere plekken is bezorgd. Door de man die in de brief genoemd wordt is aangifte gedaan van smaad.

Een woordvoerder van de politie: "In het onderzoek naar de dood van Emil Szymborski zijn er geen aanwijzingen gevonden voor de betrokkenheid van derden bij zijn dood. In het belang van de genoemde personen doen wij verder geen inhoudelijke mededelingen. Mensen worden om diezelfde reden opgeroepen om de brief niet te delen op social media."

Rutte: 'Militairen hebben plezierige hekel aan hiërarchie'

"Wat me iedere keer opnieuw opvalt, is de enorme professionaliteit en het improvisatievermogen van Nederlandse militairen. Ook internationaal is er veel lof voor onze mannen en vrouwen. Daar ben ik erg trots op", zei minister-president Mark Rutte gisteren toen hij een bezoek bracht aan de leergang Top Defensie Vorming (TDV) in Den Haag.

"Onze militairen hebben bovendien een plezierige hekel aan hiërarchie en dat moet ook. Je moet in teams tegenspel organiseren en kritisch kunnen zijn. Je moet elkaar - en vooral leidinggevenden - vertellen wat er niet deugt", aldus Rutte.

Op het Militair Complex Brasserskade sprak hij een uur met de leergangdeelnemers over internationale veiligheid en onderwerpen die daarmee verband houden. Hij vertelde hoe deze door hem worden beleefd en gestuurd. De deelnemers aan de leergang noemden het heel bijzonder dat de minister-president een uur lang een openhartig gesprek met hen voerde.

Diploma
Morgen eindigt de tweede TDV met een diploma-uitreiking. De postacademische leergang is bedoeld voor kolonels en topfunctionarissen van onder meer de ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid. De deelnemers krijgen cruciale ontwikkelingen binnen én rondom het publieke veiligheidsdomein voorgelegd. Ze leren hoe hun organisatie van waarde kan zijn in complexe beleids-, uitvoerings- en toezichtnetwerken.

Van Marwijk krijgt vrije rol bij PSV: "Dom om kennis niet te benutten"

Bert van Marwijk wordt niet de nieuwe assistent van PSV-trainer Mark van Bommel. Wel ondersteunt hij zijn schoonzoon in een vrije rol binnen de club.

Tijdens zijn eerste persconferentie wenste Van Bommel direct duidelijkheid te scheppen over de toekomst in Eindhoven. Van Marwijk wordt geen officiële assistent. Wel is hij er af en toe bij op het veld of op de tribune. "Met Van Marwijk is er bij PSV iemand aan boord die alles heeft meegemaakt", wordt de kersverse hoofdtrainer geciteerd door het Algemeen Dagblad. "Ik zou wel dom zijn om dat niet te benutten. Hij zal er niet dagelijks bij zijn, maar wel geregeld. Hij gaat de rol invullen zoals ik dat voor ogen zie, zodat hij mij kan ondersteunen."

Het tweetal is net teruggekeerd uit Rusland waar zij de leiding hadden over het Australische team. Van Marwijk was de bondscoach en Van Bommel de assistent. Laatstgenoemde werd de afgelopen jaren ook al bij PSV klaargestoomd om het stokje over te nemen als Phillip Cocu eens mocht vertrekken. Toch verraste het abrupte vertrek van Cocu naar Fenerbahçe hem. "In het voetbal kun je niks plannen, zonder nadenken heb ik de beslissing genomen. Het was toch al de bedoeling dat ik een keer hoofdtrainer zou worden. Ik ben er klaar voor", vervolgt de nieuwe hoofdtrainer van PSV, die aangeeft veel van voorganger Cocu te hebben geleerd. "We hebben samengespeeld en ik heb bij hem stage gelopen. Hij heeft veel dingen goed gedaan en ik heb daar natuurlijk van geleerd."

Donderdag leidde Van Bommel voor het eerst een training bij PSV, de komende week laat hij dat aan hoofd jeugdopleiding Ernest Faber. Het clubbestuur heeft hem geadviseerd eerst een week vakantie te nemen voor hij echt van start gaat. "PSV had meerdere scenario’s klaarliggen over hoe we deze periode zouden gaan invullen. Door het verloop van het WK voor Australië kunnen we nu het scenario hanteren waarin Mark en Jürgen nog even energie kunnen tanken, zodat ze goed voorbereid aan een nieuw intensief seizoen kunnen beginnen", zo laat algemeen directeur Toon Gerbrands weten op de officiële website van PSV.

Sinds Van Bommel vorige week werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer, gonsde het van de geruchten dat zijn schoonvader ook naar Eindhoven zou komen om te assisteren. Dat is dus niet helemaal het geval. Wel heeft de club al bekend gemaakt dat Ruud Brood niet langer als assistent-trainer bij PSV door het leven gaat. Hij krijgt een afkoopregeling en wordt vervangen door Reinier Robbemond. Mogelijk komen daar nog één of twee aanvullingen bij in de technische staf, aldus Van Bommel.

'Facebook kan reactie op reclame opnemen'

Een reclame op tv, en op de achtergrond luistert de Facebook-app hoe je daar op reageert. Op die technologie heeft Facebook patent aangevraagd. Dat meldt techsite Mashable.

De technologie werkt met hoge tonen, die mensen niet kunnen horen. Als in een reclamespotje zo'n geluid langskomt, zou een telefoon of tablet automatisch zijn microfoon aanzetten om het omgevingsgeluid op te nemen, dus ook de gesprekken van gebruikers die de reclame zien. Een soort samenvatting daarvan zou dan naar Facebook worden gestuurd voor analyse.

Facebook zegt tegen Mashable dat er geen plannen zijn om de technologie daadwerkelijk te gebruiken. Vicepresident Allen Lo zegt dat de patentaanvraag vooral is bedoeld om te voorkomen dat anderen ermee aan de haal gaan.

'Facebook kan reactie op reclame opnemen'
'Facebook kan reactie op reclame opnemen' (Foto: BuzzT)

Kamer verontrust over reizen naar Marokko

Kamerleden maken zich zorgen over Marokkaans-Nederlandse activisten die deze zomer naar het Rif-gebied reizen. Zij vrezen dat deze activisten zullen worden opgepakt. Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) moeten zij "heel goed opletten" als zij naar de Rif reizen.

Vorig jaar waren er grootschalige protesten tegen corruptie, achterstelling en werkloosheid in het Rif-gebied, dat in het noorden van het land ligt. De politie pakte honderden mensen op. Deze week kregen meer dan vijftig protestleiders celstraffen opgelegd tot twintig jaar.

Er zou een lijst met namen van Marokkaans-Nederlandse sympathisanten van de protesten circuleren bij de Marokkaanse justitie, aldus PvdA'er Lilianne Ploumen. Blok zei daar niet van op de hoogte te zijn. Maar "mensen moeten zich bewust zijn van het risico" als ze naar de Rif reizen.

Hoge kant
Bij de Tweede Kamer werd tijdens het debat gedemonstreerd tegen de vonnissen die zijn opgelegd aan de protestleiders. De Kamer vindt die straffen ongehoord. De minister vindt ze aan de hoge kant lijken, maar pas na een onderbouwing van de vonnissen kan hij meer zeggen.

Blok laat nog eens naar het reisadvies van zijn ministerie kijken of de waarschuwing voor reizen naar steden in de Rif prominenter kan worden gebracht. In het advies wordt gewaarschuwd dat de Marokkaanse autoriteiten Nederlanders met een Marokkaanse nationaliteit alleen zien als Marokkaan.

Kamer verontrust over reizen naar Marokko
Kamer verontrust over reizen naar Marokko (Foto: ANP)

Polen wint van Japan, Japanners wel naar volgende ronde

Het scheelde niet veel, maar Japan heeft zich voor de achtste finales van het WK voetbal in Rusland geplaatst. In het laatste groepsduel verloren de Japanners met 1-0 van Polen, maar bleef op basis van het Fair Play-klassement wel tweede in groep H.

In een povere eerste helft zorgde Japan voor het meeste gevaar. Zo wist Okazaki naast te koppen en werd een hard schot van Muto gestopt door doelman Fabianski. De sluitpost reageerde vervolgens ook alert op een poging van Usani.

Grosicki was namens Polen dichtbij een treffer, maar ook de Japanse sluitpost Kawashima liet zijn klasse zien. Na de thee was het eerste gevaar opnieuw voor de Polen. Grosicki brak door, maar zijn pass op Zielinksi was te scherp.

Uiteindelijk moest Kawashima buigen voor een volley van Bednarek, die volgde uit een vrije trap van Kurzawa. Een kwartier lang leek het er dus op dat Japan naar huis kon, maar kreeg toen hulp van Colombia, dat tegen Senegal wist te scoren.

Japan zou bij een nieuwe tegentreffer van Polen alsnog buiten de boten vallen, dus ging de rem erop. Polen drong wel aan, maar de Japanners hielden stand.

Colombia als groepswinnaar door, Senegal mist achtste finales op Fair Play-ranking

Colombia heeft door een 1-0 zege op Senegal als groepswinnaar de achtste finales van het WK bereikt. De Afrikanen eindigden in groep H gelijk met Japan, maar werden uitgeschakeld op basis van de gele kaarten. Japan pakte er vier, terwijl Senegal zes maal geel moest incasseren.

In de beginfase van de eerste helft deden beide landen het rustig aan. Na een kleine twintig minuten leek Senegal, dat tot dan toe weinig gevaar had gesticht, een strafschop te krijgen. Arbiter Milorad Mazic legde de bal op de stip na een vermeende overtreding van Davinson Sánchez op Sadio Mané. Maar na tussenkomst van videoscheidsrechter Danny Makkelie kwam de scheidsrechter op zijn besluit terug.

Senegal bleef de gevaarlijkste in de eerste helft. Met name Mané bezorgde de Colombianen veel problemen, maar grote mogelijkheden leverden dat niet op voor de Afrikanen. Colombia werd in de eerste helft niet gevaarlijk en zag na een half uur ook hun sterspeler James Rodríguez uitvallen.

In de tweede helft zocht Colombia wat meer de aanval, maar de Senegalese verdediging kwam niet in de problemen. Na een klein uur spelen was er toch een meevaller voor de de kwartfinalist van het vorige WK. In Volgograd kwam Polen op een 1-0 voorsprong tegen Japan en Colombia had dan genoeg aan één punt om de volgende ronde te bereiken op het WK.

Ondanks dat Colombia virtueel zich had geplaatst voor de volgende ronden moesten de Zuid-Amerikaan toch de aanval blijven zoeken om niet afhankelijk te zijn van Japan. Er waren een paar kleine kansjes voor Falcao en Luis Muriel.

Met nog een kwartier te spelen viel de bevrijdende treffer voor Colombia. Yerry Mina kopte een hoekschop van Quintero via de grond knap raak.

Senegal moest nu scoren, ondanks dat Japan tegen Polen tegen een 1-0 achterstand aankeek. Want het aantal gele kaarten (zes om vier) bleek in het nadeel van Senegal. De Afrikaanse ploeg wist niet meer te scoren, en omdat er in de andere wedstrijd niemand meer van Japan geel kreeg is Japan door na de achtste finales.

Voor het eerst sinds de introductie van de achtste finales op een WK in 1986 ontbreekt een Afrikaans land in de knock-outfase.

Andere Tijden gehalveerd: 'Het begin van het einde'

Het gaat niet goed met Andere Tijden. Het geschiedenisprogramma is wekelijks op TV om het nieuws te voorzien van een historische achtergrond, maar dat lijkt richting een afgrond te gaan, zo denkt presentator Hans Goedkoop.

De leiding van NPO2 is van plan om het aantal afleveringen te halveren. "Dan weet je het wel, het begin van het einde", aldus Goedkoop. "Het geheugen van Nederland op televisie dreigt te verdwijnen", klaagt de presentator, die mensen vraagt zijn oproep zoveel mogelijk te delen.

Bij de NPO moet bezuinigd worden en Andere Tijden lijkt een van de slachtoffers te worden. Van 35 uitzendingen moet men vermoedelijk terug naar zeventien stuks per seizoen van het programma waar inmiddels zo'n zevenhonderd afleveringen van zijn gemaakt.

Froome: "Ik heb niets verkeerd gedaan en heb het volste recht om te starten in deTour"

Chris Froome heeft nog maar eens bevestigt dat hij zaterdag 7 juli aan de start staat van de Ronde van Frankrijk. "Absoluut. Ik heb niets verkeerd gedaan en heb het volste recht om te koersen", vertelde de viervoudig Tourwinnaar in een interview met Sky Sports.

"Er is een procedure die mij in staat stelt aan te tonen dat ik niets verkeerd heb gedaan en ik ben ervan overtuigd dat ik word vrijgesproken. Dat betekent dus dat mijn uitslagen blijven staan, daar heb ik geen twijfels over", geeft de renner van Team Sky aan in het interview.

De Brit is ook niet bang voor een hatelijke ontvangst in Frankrijk. "Daar maak ik me niet echt zorgen over. Door de jaren heen is er altijd een groepje mensen geweest dat om welke reden dan ook niet blij is om mij te zien. Tegenspoed is er eerder geweest en daar zijn we altijd goed uitgekomen. Ik kan alleen maar hopen dat het de koers niet beïnvloedt.''

Volleybalsters verliezen kansloos van Brazilië en zijn klaar in Nations League

De Nederlandse volleybalsters zijn uitgeschakeld in de finaleronde van de Nations League. In het Chinese Nanjing verloor Oranje kansloos in drie sets van Brazilië: 25-16, 25-17, 25-23.

De volleybalsters verloren de eerste poulewedstrijd tegen olympisch kampioen China. Nederland moest daarom winnen van Brazilië om zich te plaatsten voor de halve finales, maar al snel werd duidelijk dat Brazilië te sterk was in de eerste twee sets voor Oranje.

In de derde set leek in het begin van de set ook een eenvoudige winst op te leveren voor Brazilië. De Nederlandse volleybalsters kwamen terug van een 15-9 achterstand naar 16-16, maar op het einde van de set bleek Brazilië toch te sterk voor de Nederlandse dames.

Vrijdag strijden China en Brazilië in een onderling duel om de groepswinst. Zaterdag worden de halve finales gespeeld en zondag volgen het duel om brons en de finale.

Rutte verwacht geen totaaloplossing migratie

Premier Mark Rutte verwacht "geen totaaloplossing" bij het overleg over het Europese migratiebeleid in Brussel. Hij zei dat aan het begin van de tweedaagse EU-top waar migratie het hoofdbestanddeel is. De 28 lidstaten zijn zwaar verdeeld over de aanpak ervan.

Rutte zei te hopen op "afspraken" om de migratiestroom vanuit Noord-Afrika beter onder controle te krijgen. "We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat mensen in gevaarlijke bootjes stappen. We staan niet klaar mochten de aantallen weer gaan stijgen."

"Ik hoop dat we afspraken maken over hoe we praktisch en heel snel met landen in Afrika afspraken gaan maken", vervolgde Rutte. Die kunnen wat hem betreft vergelijkbaar zijn aan die met Turkije.

Naar verwachting zal het overleg tot diep in de nacht duren.

Rutte verwacht geen totaaloplossing migratie
Rutte verwacht geen totaaloplossing migratie (Foto: ANP)

Peperdure ruimtetelescoop jaren vertraagd door losse boutjes

Bijna iedereen heeft er op z'n minst wel eens van gehoord: de Hubble-ruimtetelescoop. Het ding heeft door de jaren heen voor flink wat prachtige plaatjes en boeiende ontdekkingen gezorgd, maar is inmiddels aan vervanging toe.

Dat moet gaan gebeuren met de James Webb-telescoop, veel geavanceerder, die in oktober gelanceerd wordt. Althans, dat was de bedoeling, maar dat gaat hem nog even niet worden: tientallen boutjes waren niet goed aangedraaid en kwamen los bij een triltest.

Een menselijke fout dus en een godsgruwelijk dure menselijke fout ook nog: de vertraging kost NASA grofweg een miljoen dollar per dag. Dat is natuurlijk jammer als de boel een week uitgesteld wordt, maar de lancering is uitgesteld naar, op z'n vroegst, maart....2021.

Niet alle moertjes en boutjes zijn terecht en mogelijk zijn er een paar in de gevoelige telescoop gevallen. Daar bleef het overigens niet bij, want er zijn ook onderdelen van het miljardenproject met nota bene een verkeerd schoonmaakmiddel gereinigd, waardoor ze vervangen moesten worden.

De Webb-telescoop is veel krachtiger dan de Hubble en komt op ruim anderhalf miljoen kilometer van de aarde te staan. Men hoopt onder meer infrarode straling op te vangen van 150 miljoen jaar na de oerknal, waarmee men als het ware miljarden jaren terug in de tijd kan kijken.

Faillissement dreigt voor FC Twente

FC Twente heeft het gemeentebestuur van Enschede voor het blok gezet: de club dreigt het faillissement aan te vragen als de gemeente niet garant staat voor zeven miljoen euro, iets waar men weinig zin in lijkt te hebben.

"Ongelooflijk", aldus Niels van den Berg, toekomstig wethouder. "Enschede moet vijftien miljoen bezuinigen, maar het houdt niet op bij FC Twente." Met een garantstelling zou de gemeente aangeven dat men zeven miljoen euro betaalt als FC Twente zelf schuldeisers niet meer kan betalen. De stad staat overigens al garant voor ruim acht miljoen, terwijl de club ook nog eens een lening van zeventien miljoen heeft lopen: Enschede kan dus ruim 25 miljoen euro gedag zeggen als Twente failliet gaat.

De financiële situatie van Twente is er door de degradatie afgelopen seizoen niet beter op geworden. Zo is de begroting van dertig miljoen teruggeschroefd naar achttien miljoen euro, maar de Belastingdienst staat ook nog voor de deur met een claim van 4,4 miljoen. In 2015 werd Jesus Corona verkocht aan FC Porto en de spelersagent van de Mexicaan ziet ook nog graag 6,3 miljoen euro afgetikt worden.

Promotie zou natuurlijk helpen, maar daar moet wel een goed elftal voor neergezet worden en dat kost uiteraard geld. Wat er dus niet is. Aandelen aan sponsoren verkopen moet zo'n veertien miljoen opleveren, maar niet elke sponsor is er even happig op, met name omdat de kans bestaat dat een deel van hun geld naar de gemeente of de Belastingdienst gaat, in plaats van naar nieuwe spelers.

Het nieuwe college van Enschede is de beroerdste overigens niet. Zo kan men accepteren dat Twente komend jaar 2,1 miljoen euro aan rente en aflossing nog even niet hoeft te betalen, maar een nieuwe garantstelling van zeven miljoen is dan weer niet de bedoeling. "Dit gaat een erg moeilijk verhaal worden, er zijn grenzen", aldus VVD'er René Kreeft. 

FC Twente-directeur Erik Velderman zou hebben gedreigd op 1 juli het faillisement aan te vragen, tenzij Enschede akkoord gaat met de garantstelling.

Eerste top Trump en Poetin gepland

Donald Trump en Vladimir Poetin ontmoeten elkaar op 16 juli voor hun eerste officiële top. De Amerikaanse en Russische presidenten zullen in de Finse hoofdstad Helsinki aan de koffie gaan.

Het Kremlin bevestigde het nieuws donderdag, kort daarop gevolgd door het Witte Huis. Woensdag werd een akkoord bereikt over de ontmoeting en de agenda, waar met name de onderlinge relatie en zaken als de oorlog in Syrië van belang zullen zijn.

Salarisplafond in NHL naar 80 miljoen dollar

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL gaat het salarisplafond voor komend seizoen weer wat omhoog. Na 2016/17 ging dat voor afgelopen seizoen omhoog van 73 naar 75 miljoen dollar, komend seizoen wordt dat vermoedelijk zo'n 80 miljoen dollar.

Dat heeft de grote baas van de NHL, Gary Bettman, laten weten. Komend seizoen wordt vermoedelijk acht procent van de salarissen ingehouden voor de escrow, een vorm van borg. Afgelopen seizoen lag dat nog op 11,5 procent en komende winter zou dat het laagste percentage worden sinds de huidige overeenkomst in 2012/13 werd getekend.

In de overeenkomst staat dat de NHL en de spelersvakbond een percentage van de salarissen van de spelers inhouden. Op die manier kan men zich er van verzekeren dat alle via ijshockey gegenereerde inkomsten gelijk verdeeld worden. Bettman liet verder weten dat de inkomsten vermoedelijk met zo'n acht procent stijgen in vergelijking met het vorige seizoen. "Het ziet er gezond uit", aldus Bettman.

Man met harp en vlieger op klokkentoren

Speciale eenheden van politie en brandweer hebben donderdag in hartje Parijs een man van de top van een klokkentoren gehaald. De 'kerktorenbeklimmer' zorgde volgens Parijse media voor "surrealistische scènes" boven op de Saint-Eustache-kerk, omdat hij een harp en een grote vlieger had meegenomen. Daarmee installeerde hij zich op de top van het pand in het eerste arrondissement van de stad.

Voorbijgangers legden de aanblik met verbazing vast. Voor de manschappen die werden ingeschakeld om hem naar beneden te halen, was het incident niet vermakelijk, aldus de burgemeester van het arrondissement, Jean-François Legaret. De man bracht volgens de burgemeester zichzelf, voorbijgangers en de mensen die hem weer naar de begane grond hielpen, in gevaar. De man is aangehouden. Hij zou eerder riskante klimpartijen in Parijs hebben uitgevoerd, voor zover bekend zonder harp.

Man met harp en vlieger op klokkentoren
Man met harp en vlieger op klokkentoren (Foto: BuzzO)

Meer aandacht nodig voor preventie slaapproblemen

Slecht slapen is van invloed op de gezondheid. Zo kan te kort of juist te lang slapen bij volwassenen het risico op ziektes als obesitas, diabetes, depressie en beroerte verhogen en het dagelijks functioneren belemmeren. Slechte slaap kan ook leiden tot hoge economische en maatschappelijke kosten, bijvoorbeeld door verzuim en verminderde schoolprestaties. Meer aandacht voor preventie van slaapproblemen is daarom van belang. Dit blijkt uit de strategische verkenning 'Slechte slaap: een probleem voor de volksgezondheid?' van het Trimbos-instituut, het RIVM en de Hersenstichting.

Slaapproblemen voorkomen
Uit de verkenning blijkt dat in Nederland nog relatief weinig aandacht is voor de preventie van slaapproblemen. Er is een gebrek aan kennis en (bewezen effectief) aanbod voor preventieve interventies. Voor slaapstoornissen is meer aanbod en kennis beschikbaar. Slaapvoorlichting, richtlijnen voor een goede slaap en gedragsinterventies zijn mogelijke aanknopingspunten voor preventie. Aandachtspunten daarbij zijn om de bewustwording van het belang van gezonde slaap te bevorderen, kennis over de samenhang tussen slaap en gezondheid te verhogen en preventieve interventies te ontwikkelen en evalueren.

Slechte slaap en risicogroepen
In de strategische verkenning is goede en gezonde slaap gedefinieerd als voldoende uren slaap van goede kwaliteit. Met slechte slaap wordt te weinig of teveel slaap en slaap van slechte kwaliteit bedoeld. Goed slapen bleek bij een deel van de bevolking een probleem te zijn. Er zijn verschillende risicogroepen voor slecht slapen: vrouwen, pubers/jongvolwassenen, ouderen, lager opgeleiden en Nederlanders met een migratie-achtergrond.

De kennis over slechte en goede slaap als leefstijlfactor was gefragmenteerd. Daarom zijn de gevolgen van slecht slapen en kennis over preventiemogelijkheden op een rij gezet in opdracht van het ministerie van VWS. Deze verkenning is mede mogelijk gemaakt door ZonMw.

Meer aandacht nodig voor preventie slaapproblemen (Foto ter illustratie: Pxhere.com)
Meer aandacht nodig voor preventie slaapproblemen (Foto ter illustratie: Pxhere.com)

Mavericks gunnen topaanwinst Doncic rust in aanloop naar NBA-seizoen

De Dallas Mavericks gaan het vermoedelijk rustig aan doen met basketballer Luka Doncic, hun nieuwe topaanwinst. De pas 19-jarige Sloveen was al geruime tijd een van de beste spelers in Europa en werd onlangs in de Draft opgepikt door de Atlanta Hawks, die hem gelijk ruilden met de Mavericks.

Die ploeg heeft nu laten weten dat Doncic waarschijnlijk niet in actie zal komen tijdens de NBA Summer League, het jaarlijkse 'vriendschappelijke' toernooi in de zomer, waar dit jaar voor het eerst alle NBA-teams aan mee zullen doen.

"We moeten begrijpen dat hij nog maar 19 is", aldus Mavericks-coach Rick Carlisle. "Je wordt niet zomaar een ster in de NBA. Het wordt een proces en we moeten hem beschermen. Daarnaast moeten we hem alle kans gunnen om te laten zien wat hij in Europa zo geweldig deed."

In de afgelopen twee seizoenen kwam Doncic uit voor Real Madrid. In de EuroLeague, de Spaanse competitie en toernooien met het Sloveense team kwam de tiener in die tijd uit op ruim 150 wedstrijden.

Blok in juli op bezoek in Indonesië

Op dinsdag 3 en woensdag 4 juli 2018 brengt minister Blok van Buitenlandse Zaken een bezoek aan Indonesië. Hij spreekt in Jakarta zijn Indonesische collega-minister Retno Marsudi over een breed scala aan onderwerpen.

Onder meer de samenwerking tussen Nederland en Indonesië op het gebied van contraterrorisme, cyber en mensenrechten komen tijdens het bezoek aan de orde. Ook zullen Blok en Marsudi spreken over politieke kwesties die spelen in de VN-Veiligheidsraad; Indonesië heeft vanaf 2019 een stoel in de Veiligheidsraad, waar Nederland nu in zit.

Nauwe banden
Ons gedeelde verleden zorgt voor nauwe banden’, stelt Blok. ‘Onze samenwerking beslaat bijna alle terreinen van ons buitenlandbeleid’. De minister reist behalve naar de hoofdstad ook naar Surabaya, waar hij een kerk bezoekt die recent is getroffen door een terroristische aanslag. Blok: ‘Als partners staan Nederland en Indonesië zij aan zij in de strijd tegen terrorisme. We willen samen de grondoorzaken van radicalisering aanpakken’.

Minister Blok heeft vandaag op het ministerie van Buitenlandse Zaken diverse Nederlanders uitgenodigd met een Indonesische achtergrond om ervaringen uit te wisselen over hun relatie met het land en te spreken over de kansen voor samenwerking. Blok: ‘Behalve onze geschiedenis, zijn ook de culturen van Nederland en Indonesië met elkaar verweven. Dat geldt ook voor mijn eigen familie. De Nederlanders die ik vandaag spreek, voelen zich net als veel anderen in Nederland verbonden met Indonesië’.

Verwarde man valt agent aan tijdens aangifte doen

Woensdagmiddag is in het bureau aan de Parkallee in Groningen een politieman gewond geraakt toen hij tijdens het opnemen van een aangifte door de aangever werd aangevallen.

De man was met de agent meegelopen naar een van de spreekkamers. Daar viel hij, zo uit het niets en zonder verdere aanleiding, de politieman aan. De man, een 40-jarige inwoner van Groningen, greep de agent bij de keel en sloeg hem in zijn gezicht. Deze wist met behulp van pepperspray de man even van zich af te krijgen. Toen hij daarna opnieuw probeerde aan te vallen trok de agent zijn dienstwapen. Daarop vluchtte de man de spreekkamer uit en liep de hal van het bureau in.

Daar kon hij met behulp van andere agenten onder controle worden gebracht. De verdachte is ingesloten en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Tevens wordt er voor de man, die een verwarde indruk maakte, een hulpverleningstraject opgestart. De politieman raakte gewond aan zijn keel en hij liep diverse kneuzingen op.

26 kilo hennep en miljoenen sigaretten in beslag genomen

Bij een inval in Dreumel heeft de politie maandag 25 juni hennep in beslag genomen ter waarde van ruim honderdduizend euro. In het pand aan de Van Heemstraweg werden ook 3,2 miljoen illegale sigaretten gevonden.

Tijdens een inval in een growshop in Zaltbommel kreeg het onderzoeksteam informatie dat de verdachten nog een ander pand in gebruik hadden in Dreumel. Daar werd diezelfde middag een zoeking verricht en werd een hennepdrogerij ontdekt. In een omgebouwde zeecontainer werd ruim 26 kilo hennep gevonden en in beslag genomen. Naast de hennep vond de politie ook honderden dozen met illegale sigaretten. De douane doet onderzoek naar de herkomst van de sigaretten, maar kon al melden dat de overheid bijna achthonderdduizend euro aan accijns en omzetbelasting zou zijn misgelopen als deze sigaretten op de Nederlandse markt waren verkocht.

Vuurwapen 
Maandag vielen hennepteams uit politie eenheden Oost-Nederland en Oost-Brabant een growshop in Zaltbommel binnen. Momenteel wordt onderzocht of er een verband bestaat tussen de hennepdrogerij in Dreumel en de aangetroffen henneptoppen in Zaltbommel. Bij de inval in Zaltbommel werden maandag vier aanhoudingen verricht. Een van de verdachten was een bezoeker van de growshop. De man had een vuurwapen bij zich, net als een grote hoeveelheid contant geld en handelshoeveelheden cocaïne, ketamine en MDMA. In Dreumel werden geen aanhoudingen verricht.

26 kilo hennep en miljoenen sigaretten in beslag genomen (Foto: politie.nl)
26 kilo hennep en miljoenen sigaretten in beslag genomen (Foto: politie.nl)

Bouw overal nederzettingen in Fallout 76 met C.A.M.P.

Fallout-ontwikkelaar Bethesda heeft een nieuw filmpje online gezet van C.A.M.P., oftewel de Construction and Assembly Mobile Platform. Met deze ingenieuze tool kunnen spelers overal in de spelwereld van Fallout 76 een nieuwe settlement neerplempen.

Je C.A.M.P. zorgt voor het broodnodige onderdak, materialen en veiligheid. Je kunt zelfs handelsposten opzetten om te kunnen handelen met andere overlevers, zolang zij je niet meteen voor je kop schieten als ze je zien. De C.A.M.P. heeft veel weg van de G.E.C.K. (Garden of Eden Creation Kit), een soortgelijk, ingenieus apparaat dat Fallout-fans van weleer zullen kennen uit de beste Fallout-game ooit gemaakt, Fallout 2.

Fallout 76 komt op 14 november uit. In tegenstelling tot voorgaande delen is er dit keer een nadruk op multiplayer. Spelers moeten individueel of samen in een team met maximaal drie anderen zien te overleven in een enorm uitgestrekt, post-apocalyptisch West-Virginia waarbij base-building een belangrijk onderdeel is.

Verkrachters straks verplicht naar rechtszitting

Verdachten van ernstige zeden– en geweldsmisdrijven die in voorlopige hechtenis zitten, worden verplicht aanwezig te zijn op de terechtzitting en bij de uitspraak. Dit is één van de onderwerpen uit het wetsvoorstel uitbreiding slachtofferrechten van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) dat in consultatie is gegaan. Daarmee wordt een volgende stap gezet om de positie van slachtoffers in het strafproces te versterken.

Minister Dekker: ‘Het is belangrijk dat de verdachte aanwezig is en aanhoort wat het Openbaar Ministerie, het slachtoffer en de rechter naar voren brengen. Zijn aanwezigheid kan ertoe bijdragen dat het slachtoffer zich serieus genomen voelt.’ Het wetsvoorstel is een nadere uitwerking van het Regeerakkoord en de Meerjarenagenda slachtofferbeleid 2018-2021, die de minister eerder dit jaar presenteerde.

Straks mag ook de stieffamilie van een overleden slachtoffer gebruik maken van het spreekrecht. Nu is dat nog niet in de wet geregeld. Minister Dekker vindt het belangrijk recht te doen aan het feit dat steeds meer kinderen opgroeien in een samengesteld gezin. Soms worden kinderen al vanaf jonge leeftijd grootgebracht door opvoeders die geen bloedverwanten zijn, maar die wel degelijk een nauwe band met het kind hebben en het kind verzorgen en opvoeden. Overigens gaat het niet alleen om de stiefouders, maar ook om de stiefbroers en -zussen.

In de praktijk blijkt dat verschillend wordt omgegaan met het moment waarop het slachtoffer of de nabestaande kan spreken. Het afleggen van een verklaring kan belastend zijn. ‘Daarom moet vóór de zitting duidelijk zijn wanneer dat gebeurt’, aldus de minister. Hij stelt voor het slachtoffer of de nabestaande te laten spreken voorafgaand aan het requisitoir van de officier van justitie. Dan kan de officier er nog rekening mee houden.

Ook komt er een beperkt spreekrecht tijdens de tbs-verlengingszitting. Het slachtoffer kan zich uitlaten over de bijzondere voorwaarden die aan de voorwaardelijke beëindiging van tbs met dwangverpleging kunnen worden verbonden. Die kunnen direct van invloed zijn op het slachtoffer. Zo kan een gebieds- of contactverbod van groot belang zijn om ongewenste confrontaties tussen het slachtoffer en de tbs’er te voorkomen bij terugkeer in de maatschappij. De informatievoorziening aan het slachtoffer rondom de tbs-verlengingszitting wordt verder verbeterd. De officier van justitie legt van tevoren duidelijk uit wat er mogelijk is.

Verder regelt de minister dat de voorschotregeling aan slachtoffers en nabestaanden wordt uitgebreid naar overtredingen. De regeling beperkt zich nu tot zaken waarin sprake is geweest van een misdrijf.

'Vakantie funest voor het huwelijk'

Vlak na de vakantieperiodes zien mediators een piek (januari en september) in het aantal scheidingsaanvragen. Dit blijkt uit een enquête van gecertificeerdemediators.nl onder echtscheidingsmediators waaraan liefst 293 echtscheidingsmediators (20 procent van alle Nederlandse echtscheidingsmediators) hebben meegedaan. Zij werden gevraagd de drie maanden op te geven waarin de meeste cliënten zich bij hen melden die willen scheiden.

De resultaten laten twee duidelijke pieken zien: één in januari (vlak na de kerstvakantie) en één in september (vlak na de zomervakantie). Elke hoogtepunt in aantal scheidende stellen wordt bovendien gevolgd door een reeks bovengemiddeld drukke maanden voor de mediators. In juni, juli en augustus wil daarentegen juist het minste aantal mensen scheiden.

Volgens Guido Bakker, directeur van gecertificeerdemediators.nl, bevestigen deze cijfers het beeld dat ontstaat uit gesprekken met cliënten: ‘Vakantie wordt vaak ingezet als laatste redmiddel voor de relatie. Een vakantie hoort fijn te zijn. Maar vanwege het intensieve samenzijn wordt voor veel stellen al het slechte aan hun relatie dan juist uitvergroot. Moegestreden besluiten ze na thuiskomst te gaan scheiden.’

'Vakantie funest voor het huwelijk' (afbeelding gecertificeerdemediators.nl)
'Vakantie funest voor het huwelijk' (afbeelding gecertificeerdemediators.nl)

72-jarige knalt met quad tegen boom

Een 72-jarige man uit Ellemeet is woensdagavond gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval.  De man reed rond 21:20 uur met zijn quad tegen een boom op de Kuijerdamseweg.

Volgens een getuige maakte de man wheelies met de quad. Het vermoeden bestaat dat de man onder invloed van alcohol reed. Een trauma-arts is ter plaatse geweest waarna het slachtoffer met een ambulance is overgebracht naar een ziekenhuis.

Bouw je eigen dorp in Kingdom Come: Deliverance DLC

De eerste grote DLC voor de historische RPG Kingdom Come: Deliverance is in aantocht. In From the Ashes is het jouw taak om een nieuw dorp uit de grond te stampen.

Op de Steam-pagina van de DLC vind je de nodige informatie. Als nieuwe schout ga je meehelpen met het opbouwen van een nieuw dorp en bepaal jij wat er gebouwd moet worden en welke mensen meewerken. Ook moet je ruzies tussen dorpelingen beslechten. Elk gebouw is uniek en heeft zijn eigen upgrades, materiaal en bouwvoorwaarden. Dit leidt weer tot moeilijke beslissingen. Een schout heeft het niet makkelijk, maar hij kan nog steeds lol hebben na een dag hard werken. Maak een rit op een van de nieuwe paarden, speel dobbelspelletjes tegen ervaren gokkers in je nieuwe kroeg, neem het op tegen ervaren vechters in de arena, of hang lekker op de bank in je nieuwe huis.

From the Ashes komt volgende maand uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Wanneer precies is nog niet bekend, net als het prijskaartje. Bekijk hieronder een korte trailer van de DLC.

Gezochte man mishandelt agent

Een agent die woensdag 27 juni rond 17.00 uur aan de Troelstrastraat in Tilburg een man staande hield die mogelijk nog door de politie gezocht werd is door deze verdachte, een 28-jarige Tilburger, mishandeld. De diender heeft aangifte gedaan. De verdachte bleek nog 24 dagen gevangenisstraf open te hebben staan.

De surveillerende agent zag de verdachte lopen op de Troelstrastraat. Het leek om een man te gaan die eerder die dag op de briefing van de politie voorbij was gekomen en gezocht zou worden. De man werd door de agent aangesproken en gevraagd zich te legitimeren. De Tilburger verklaarde geen papieren bij zich te hebben, maar gaf wel een naam op. Toen de agent deze naam via zijn diensttelefoon controleerde bleek deze niet te bestaan. Hij vroeg nog een paar keer aan de verdachte om zich te legitimeren en wat zijn naam was. De man bleef de naam opgeven die vermoedelijk vals was.

De diender besloot de man de fouilleren en zijn tas te doorzoeken om zo zijn identiteit vast te stellen. Voor zijn eigen veiligheid wilde hij de verdachte boeien. Hierop begon de verdachte zich te verzetten, hij wilde de agent slaan en probeerde weg te komen. Het tweetal raakte in gevecht, daarbij raakte de agent gewond aan zijn armen. Ook de verdachte raakte lichtgewond.

Uiteindelijk wist de agent hem in de boeien te slaan. Ondertussen waren er meerdere agenten op de melding van de collega in nood af gekomen. Zij hebben de verdachte afgevoerd. Het bleek inderdaad de gezochte man te zijn die nog 24 dagen gevangenisstraf moest uit zitten. Hij is in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen en daarna ingesloten. De agent heeft aangifte van mishandeling gedaan.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 26

De leukste superheldenfilm (en volgens sommige misschien wel de beste) krijgt eindelijk een vervolg. Roel Reiné krijgt een kans zijn flater met Inhumans goed te maken. Criminelen kunnen terecht in Hotel Artemis.

Liefhebbers van het werk van Terrence Malick kunnen bovendien zijn nieuwe documentaire over het ontstaan van ons universum aanschouwen. Er is genoeg te beleven deze week.

Incredibles 2

De superhelden zijn terug en stelen opnieuw de show in Incredibles 2. In dit nieuwe avontuur staat Helen in de spotlight als superheld, terwijl Bob dagelijkse heldendaden verricht in het huishouden, met Violet, Dash en baby Jack-Jack – wiens superkrachten nog ontdekt moeten worden. De familie staat alleen al snel op zijn kop als er een briljante schurk opduikt met een meesterplan dat alles in gevaar zal brengen. Dit laten de superhelden natuurlijk niet gebeuren en samen met Frozone gaan ze de strijd aan. Dat is wat deze familie zo Incredible maakt!

Redbad

Na het succes van Michiel de Ruyter komt Roel Reiné met een indrukwekkend heldenepos over de legende van Redbad en de strijd tegen het oprukkende Christendom.

Hotel Artemis

In Hotel Artemis, een geheim en exclusief ‘members-only’ ziekenhuis, behandelt Jean (Jodie Foster) de gevaarlijkste criminelen ter wereld. Binnen gelden drie regels: géén wapens, géén politie en géén moord. In deze superspannende actiethriller verandert de veiligste plek voor criminelen in Los Angeles in de gevaarlijkste… Geschreven en geregisseerd door Drew Pearce, bekend van Iron Man 3, Mission: Impossible – Rogue Nation en het aankomende Sherlock Holmes 3.

On Chesil Beach

Het is 1962. Tijdens hun huwelijksreis droomt het pasgetrouwde jonge stel Florence en Edward van hun toekomst samen. Ze beseffen echter nog niet dat de beslissingen die ze die zomer nemen invloed zullen hebben op de rest van hun leven.

Tag

Elk jaar strijden vijf zeer competitieve vrienden een maand lang in een alles-mag-spelletje genaamd 'Tag'. Dit doen ze al sinds de eerste klas. Ze riskeren hun leven, relatie én baan om elkaar naar de grond te werken met de kreet: “Jij bent hem!”. Dit jaar valt het spel samen met de bruiloft van hun enige onverslagen speler. Het zou hem een gemakkelijk doelwit moeten maken, maar hij weet dat ze komen en is voorbereid. Tag is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Deze komedie toont hoe ver sommige mannen gaan om een spel te winnen.

The Trip to Spain

Na Engeland en Italië reizen Steve Coogan en Rob Brydon dit keer door Spanje. Ze discussiëren over beroemdheden en maken gekscherende grappen, terwijl ze genieten van paella en gazpacho. Hun komische opmerkingen over roem en vriendschap zijn daarbij net zo droog als de beste Spaanse wijn.

Voyage of Time: Life's Journey

De documentaire Voyage of Time: Life's Journey beschrijft het ontstaan van het universum. Oogverblindende beelden schetsen de oorsprong en de uiteindelijke ondergang van de aarde en het heelal, van de geboorte tot de dood, waarbij de grootste kosmische krachten tot de kleinste ecosystemen voorbij komen. De beelden worden begeleid door de voice-over van tweevoudig Oscarwinnares Cate Blanchett. Voyage of Time: Life's Journey is het levenswerk van Terrence Malick (The Tree of Life, Badlands, The Thin Red Line) waarin hij een ode brengt aan de aarde en het leven. Meer dan dertig jaar werkte hij aan dit project. De opnamen vonden plaats over de gehele wereld, van IJsland tot Chili en van Amerika tot Papoea-Nieuw-Guinea. De adembenemende special effects werden gemaakt door de legendarische Dan Glass (The Matrix, V For Vendetta, Batman Begins) en Douglas Trumbull (2001: A Space Odyssey, Blade Runner, Close Encounters of The Third Kind).

Zagros

De Koerdische herder Zagros hoort dat zijn vrouw Havin door zijn familie wordt beschuldigd van overspel. Havin ontkent alles en vlucht met hun dochtertje Rayhan van Koerdistan naar België. Overtuigd van haar onschuld gaat Zagros hen achterna om in België een nieuw leven te beginnen. Eenmaal in Brussel blijkt Havin toch niet de hele waarheid verteld te hebben en gaat Zagros alsnog twijfelen. Hij moet kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie. Een keuze die steeds moeilijker wordt en Zagros langzaamaan tot wanhoop drijft.

Check je lokale filmbioscoophuis voor deze films!

Man steekt ex met beitel in supermarkt

Een 49-jarige man uit Bergen op Zoom heeft woensdagochtend 27 juni zijn ex-partner in een supermarkt gestoken. De vrouw is behandeld aan haar verwonding. De man is direct aangehouden. De man liep rond 10:50 uur in de supermarkt aan de Antwerpsestraatweg op zijn ex-partner af en stak haar met een beitel.

Een agente die in haar vrije tijd in de supermarkt was, was getuige van het incident en ondernam direct actie. Zij ging achter de man aan en hield hem aan. De man verzette zich bij de aanhouding. Met hulp van een omstander lukte het om hem te stoppen. Hij is overgedragen aan de opgeroepen agenten. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Man steekt ex met beitel in supermarkt (Foto ter illustratie door pxhere.com)
Man steekt ex met beitel in supermarkt (Foto ter illustratie door pxhere.com)

Panic Button zou graag Wolfenstein: The New Order naar Switch brengen

Met Wolfenstein II: The New Colossus snel in aantocht voor Nintendo’s hybride console, heeft Panic Button aangegeven ook graag de eerste game van de soft reboot naar de Switch te brengen.

Adam Creighton, de directeur van Panic Button, is wel te porren voor een port van Wolfenstein: The New Order, inclusief Old Blood. Tenslotte krijgen Switch-eigenaren met Wolfenstein II: The New Colossus maar het halve verhaal. De beslissing hierover ligt echter bij Bethesda, de ontwikkelaar van de game. “Het is aan hen en Nintendo om te beslissen wat werkt voor het platform. Ik denk dat het interessant is om te kijken hoe The New Colossus wordt ontvangen en wat Bethesda daarna doet,” aldus Creighton in een interview met Gamespot.

Op de vraag of een port van de game niet al in de maak is, antwoordt hij ontkennend. “Niet op dit moment. Niet dat ik weet, maar misschien dat Bethesda andere plannen heeft. Wij bij Panic Button zijn in ieder geval overal voor in.”

Of de Switch de gehele Wolfenstein-ervaring gaat krijgen is dus nog afwachten. Eerder deze maand heeft Creighton wel al laten vallen dat ze binnenkort weer een port van een grote game gaan onthullen voor de Switch. Wolfenstein II: The New Colossus is vanaf morgen 29 juni verkrijgbaar voor Nintendo's console.

Wolfenstein II: The New Colossus cover art

'Mass Effect: Andromeda was gebrekkige game'

Mass Effect: Andromeda is een van de grootste flops in de geschiedenis van BioWare en EA. De torenhoge verwachtingen van de fans konden niet waargemaakt worden en de game voldoet volgens velen niet aan de Mass Effect-standaarden. BioWare-producent Mark Darrah heeft zich op Twitter uitgelaten over Andromeda en geeft toe dat de game gebrekkig was.

"Over een half uur ga ik hier spijt van krijgen, maar laten we het erover hebben of ME:A een eerlijke kans heeft gekregen," lezen we in een uitgebreid draadje op Twitter waarin Darrah opvallend openhartig is. "Allereerst, is ME:A niet stiekem een geweldige game die ondergesneeuwd is door het gemene Nintendo?' Hiermee doelt hij op de andere grote games die ten tijde van Mass Effect: Andromeda uitkwamen, zoals The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Nier: Automata, Nioh en Horizon Zero Dawn. Zijn antwoord is duidelijk: "ME:A was een ontzettend gebrekkige game. Vooral bij de release. Elk van die andere games doet iets beter dan ME:A. Het resultaat hiervan is dat zelfs als je systemen best aardig zijn, ze in het niet vallen bij games die deze beter implementeren."

Of een andere releasedatum had gescheeld en van de 72 die de pc-versie van de game nu op Metacritic heeft een 90 had gemaakt, gelooft Darrah niet. Maar hij denkt wel dat de score misschien richting de 77 of 78 had gegaan. De User Score staat overigens op 49. Hij sluit zijn Twitter-betoog af met de woorden: “Je releaset de beste game die je kunt maken. ME:A had veel problemen en is voorbijgestreefd door oprecht betere games.”

Eerder heeft BioWare-directeur Casy Hudson al aangegeven dat het floppen van Mass Effect: Andromeda reden is geweest om nog eens goed naar het verhaal en de personages te kijken in BioWares aankomende openwereld rpg Anthem. Deze game verschijnt 22 februari volgend jaar.

Mass Effect Andromeda

MLB: Mariners pakken 50e zege na extra innings

De honkballers van de Seattle Mariners hebben ook de derde van vier wedstrijden in de serie op bezoek bij de Baltimore Orioles gewonnen, hun vijftigste zege van het seizoen. Dit keer waren er twee extra innings nodig om de ploeg van Jonathan Schoop opzij te zetten.

Na vijf innings stonden de Mariners met 4-5 voor, maar de Orioles sloegen in de achtste inning hard toe: Chris Davis mepte de bal de tribunes in en nam ook Manny Machado en Schoop mee over de thuisplaat, waarmee de stand op 7-5 kwam. Toch ging het nog fout: Kyle Seager sloeg de Mariners met een homerun langszij in de negende inning, Denard Span zorgde met een sacrifice fly voor de 7-8 winst.

Uitslagen MLB woensdag
Atlanta Braves - Cincinnati Reds 5-6
Houston Astros - Toronto Blue Jays 7-6
Milwaukee Brewers - Kansas City Royals 4-5
Baltimore Orioles - Seattle Mariners 7-8
Philadelphia Phillies - New York Yankees 3-0
Boston Red Sox - Los Angeles Angels 9-6
Detroit Tigers - Oakland Athletics 0-3
Miami Marlins - Arizona Diamondbacks 1-2
New York Mets - Pittsburgh Pirates 3-5
Texas Rangers - San Diego Padres 5-2
Chicago White Sox - Minnesota Twins 6-1
St.Louis Cardinals - Cleveland Indians 1-5
Los Angeles Dodgers - Chicago Cubs 7-5
San Francisco Giants - Colorado Rockies 1-0

Orioles - Mariners (Bron: YouTube)

Löw neemt verantwoordelijkheid na uitschakeling Duitsland op WK

Het WK voetbal zit er voor Duitsland na de groepsfase al op en dus is het de Duitsers wederom niet gelukt om succes te boeken in Rusland. Bondscoach Joachim Löw zegt zijn verantwoordelijkheid te nemen, hoewel hij nog niet op zegt te stappen.

"Hier moet ik de verantwoordelijkheid voor dragen", aldus Löw na afloop van de 2-0 nederlaag tegen Zuid-Korea. "De vraag of ik als bondscoach aan moet blijven is nog te vroeg, dat kan ik nog niet beantwoorden."

Uiteraard was Löw teleurgesteld, de Duitsers begonnen het toernooi immers als titelverdedigers. "De teleurstelling zit erg diep, dit kon ik mij niet voorstellen", aldus Löw, die op 15 mei nog zijn contract bij Die Nationalelf verlengde tot en met 2022. Hij is al sinds 2006 bondscoach bij de Duitsers.

Bruins: zorgverzekeraars moeten transparanter worden

Er zijn in Nederland 55 verschillende standaard basisverzekeringen. In de praktijk worden verzekeringen onder allerlei namen en in verschillende verpakkingen aangeboden. Een van de verpakkingsvormen zijn de ongeveer 51.000 verschillende collectieve zorgverzekeringen. Hierdoor is de zorgverzekeringsmarkt ondoorzichtig geworden en is goed vergelijken een haast onmogelijke opgave. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil daarom dat zorgverzekeraars zorgen voor meer transparantie, onder andere door precies aan te geven op welke standaardpolis elke collectiviteit gebaseerd is.

'51.000 collectiviteiten, daar wordt niemand beter van’
Bruins: ‘We hebben in Nederland een groot aanbod van zorgverzekeringen. Het is goed dat er iets te kiezen valt, maar in de praktijk zien we dat er veel verschillende verpakkingen zijn om hetzelfde product. Concerns bieden via verschillende verzekeraars polissen aan die sterk op elkaar lijken en ook collectiviteiten verschillen niet van de gewone basisverzekering. Toch rekenen verzekeraars andere premies. Daarmee zijn verzekerden niet geholpen. Ik wil dat verzekeraars hun aanbod meer onderscheidend maken. De Nederlandse Zorgautoriteit zal intensiever controleren op de transparantie-eisen. Het mes moet in het enorme aantal van 51.000 verschillende polissen. Daar wordt immers niemand beter van.'

Doel van collectiviteiten wordt niet waargemaakt
Het idee achter collectiviteiten is dat verzekeraars voor een specifieke groep verzekerden gericht bepaalde zorg inkopen. Hierdoor moet de zorg voor deze groep doelmatiger en beter worden. De besparing die hiermee in theorie gehaald kan worden, mag dan in de vorm van een korting van maximaal 10% worden teruggegeven aan deze groep verzekerden. In de praktijk blijkt van specifieke inkoop of zorginhoudelijke afspraken echter geen sprake. De korting die voor een collectiviteit wordt gegeven wordt niet behaald door inkoopvoordeel, maar door een opslag op de oorspronkelijke premie. De korting is daarmee een sigaar uit eigen doos. Bovendien is de collectiviteit identiek aan de gewone verzekering die zonder korting wordt aangeboden.

Aanpak
Minister Bruno Bruins wil dat zorgverzekeraars een einde maken aan deze fictieve korting en dat zij collectieve zorgverzekeringen niet langer louter gebruiken als marketinginstrument. Om deze eis kracht bij te zetten halveert de minister met ingang van 2020 de maximale wettelijke korting die verzekeraars mogen geven voor een collectiviteit van 10% naar 5%. Ook verplicht de Nederlandse Zorgautoriteit verzekeraars om duidelijk aan te geven op welke van de 55 ‘modelovereenkomsten’ een collectiviteit gebaseerd is. Het moet daarmee voor de verzekerden direct duidelijk zijn over welke polis het gaat, zodat de verzekerde eenvoudiger alternatieven kan vergelijken.

Verdere stappen
In de loop van 2020 moet blijken of de maatregelen effect hebben gehad. Op basis daarvan beraadt de minister zich op eventuele vervolgstappen om de transparantie op de zorgverzekeringsmarkt verder te vergroten.

15 arrestaties bij veegactie in park Breda

De politie heeft woensdagmiddag samen met handhavers van de gemeente Breda een actie gehouden in Park Valkenberg gericht tegen drugsdealers en gebruikers. Er zijn vijftien arrestaties verricht. Het gaat met name om de verdenking van het dealen van drugs en het bezit daarvan.

De politie van het team Markdal kreeg de afgelopen weken meldingen van passanten in het park die overlast ervaren van een steeds groter wordende groep van drugsdealers en gebruikers. Er wordt openlijk gedeald en gebruikt. Ook zijn er meldingen van vechtpartijtjes en wordt er troep achtergelaten. Sommige bezoekers mijden het gedeelte van het park waar de overlast gevende groep zich ophoudt. In de afgelopen dagen werd de groep gemonitord waarna in samenspraak met de burgemeester werd besloten om vandaag in actie te komen. Naast een strafrechtelijk traject worden zo mogelijk gebiedsgeboden opgelegd en wordt bekeken of in sommige gevallen een persoonsgerichte aanpak in samenwerking met het Veiligheidshuis mogelijk is.

Paul Depla, burgemeester: “De laatste tijd zien we een toename van drugshandel en drugsoverlast in een klein deel van Park Valkenberg. Dat tolereren we niet, en zeker niet op deze prominente plek in de stad. We willen voorkomen dat de handel en overlast een aanzuigende werking hebben en verder toenemen. Nu ingrijpen, zoals met deze politieactie vandaag, voorkomt problemen in de toekomst. De komende tijd blijven we de situatie in het park nauwgezet volgen, treden we op waar het nodig is en zetten we in op goede zorg voor mensen die verslaafd zijn. Zo zorgen we ervoor dat Park Valkenberg een mooie en veilige plek blijft voor alle Bredanaars.”

15 arrestaties bij veegactie in park Breda (Foto: Politie.nl)
15 arrestaties bij veegactie in park Breda (Foto: Politie.nl)

FOK! Wat een weer: zooooooooooon

Vandaag is het zonnig. In de middag ontstaan er enkele stapelwolken. De middagtemperaturen lopen uiteen van 20°C op de Wadden tot 29°C in het zuiden. De noordoostenwind wordt matig, in het zuidwestelijk kustgebied in loop van de middag (vrij) krachtig.

In de nacht naar vrijdag is het onbewolkt. Het kwik zakt naar 14°C bij een zwakke noordenwind.

Vrijdag overdag is het zonnig, het noordelijk kustgebied is echter gevoelig voor bewolking vanaf zee. Maxima lopen uiteen van 18°C op de Wadden tot 27°C in het zuidoosten van het land. Er staat een matige noordelijke wind. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 7/4 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

DJMO vond het een mooie middag om de zon op te zoeken (Foto: DJMO)
DJMO vond het een mooie middag om de zon op te zoeken (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Harde aanpak uitkeringsfraude werkt niet'

De harde aanpak van uitkeringsfraude, waarbij de nadruk ligt op boetes en straffen, werkt in de praktijk averechts. Dat concluderen wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen.

Een harde aanpak is veel minder effectief dan vaak wordt gedacht en leidt tot een verslechtering van het contact tussen uitkeringsgerechtigden en uitvoeringsinstanties. Bovendien blijkt dat de meeste uitkeringsgerechtigden de verplichtingen die horen bij hun uitkering goed naleven, schrijven de Groningse wetenschappers die vier jaar lang onderzoek deden naar de handhaving van de socialezekerheidswetgeving.

De onderzoekers concluderen dat de aanpak van uitkeringsfraude niet zo zeer gebaat is bij 'meer' handhaving, maar bij 'slimmere' handhaving. Ze presenteren de resultaten donderdag in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van een landelijke enquête onder meer dan duizend uitkeringsgerechtigden en van interviews en observaties bij UWV en sociale dienst.

'Harde aanpak uitkeringsfraude werkt niet'
'Harde aanpak uitkeringsfraude werkt niet' (Foto: ANP)

Zware EU-top rond migratie en geld

De EU-leiders komen donderdag en vrijdag in Brussel bijeen voor een EU-top vol zware onderwerpen. Migratie, de financiering van de EU zonder Groot-Brittannië, Rusland en de handelsspanningen met de Verenigde Staten staan op het donderdagmenu van de 28. Vrijdag komt zonder de Britse premier de brexit aan de orde en daarna praten de leiders over versterking van de Economische en Monetaire Unie.

Na een gedachtewisseling met de voorzitter van het Europees Parlement donderdag om 15.00 uur en daarna met NAVO-topman Jens Stoltenberg begint de eerste werksessie. Na afloop, rond zevenen, geven EU-president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker samen een persconferentie. Waarna de leiders om half acht aan hun werkdiner beginnen.

Vrijdagochtend trappen de EU-leiders om negen uur af om, zonder de Britse premier, de stand van zaken te bespreken bij de brexit-onderhandelingen. De eurotop begint om 11.15 uur. Eurogroepvoorzitter Mario Centeno en ECB-baas Mario Draghi zijn erbij. Afsluitende persconferenties zijn om half twee gepland.

Zware EU-top rond migratie en geld
Zware EU-top rond migratie en geld (Foto: ANP)

Lifeline meert aan in Malta

De omstreden boot Lifeline van de Duitse organisatie Mission-Lifeline is woensdag de haven van het Maltese Valletta binnengelopen. De bemanning had eerder woensdag toestemming gekregen om in Malta aan te meren.

Bij aankomst in Valletta brachten hulpdiensten drie baby's en een andere opvarende direct naar het ziekenhuis.

Het schip heeft zes dagen in de Middellandse Zee gelegen in de hoop een Italiaanse of Maltese haven te mogen binnenvaren. Aan boord zijn zeventien Duitse bemanningsleden en circa 230 voor de kust van Libië opgepikte migranten die voor een groot deel zeeziek zijn geworden door het slechte weer.

Verscheidene Europese landen hebben toegezegd migranten op te nemen van het schip. Nederland neemt maximaal twintig erkende vluchtelingen over van Malta, om dat land in staat te stellen de opvarenden van de Lifeline op te vangen.

Lifeline meert aan in Malta
Lifeline meert aan in Malta (Foto: ANP)

Twan Huys betreurt niet ingrijpen bij grap

Twan Huys heeft spijt dat hij niet heeft ingegrepen toen Tommy Wieringa een grap maakte over de aanslag op de Telegraaf. Dat zei Huys woensdag in een opgenomen verklaring bij RTL Boulevard.

"Achteraf gezien had ik afstand moeten nemen van de uitspraak en ik betreur het zeer dat ik dat niet heb gedaan", zei Huys. Misdaadverslaggever van De Telegraaf John van den Heuvel, die aanwezig was in de Boulevard-aflevering, was niet onder de indruk. "Ik raakte een beetje geprikkeld dat een directe collega van ons er een beetje schaapachtig bij stond. Mijn collega's van De Telegraaf zijn woest", zei Van den Heuvel.

Tommy Wieringa was dinsdag op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Maastricht om te spreken over 'de grens'. Dat was het thema van de bijeenkomst, waar het ging over bedreigingen aan het adres van bestuurders. Toen gespreksleider Twan Huys de aanslag op De Telegraaf ter sprake bracht, reageerde Wieringa met: "Nou dat werd tijd", wat tot gelach in de zaal leidde.

In tegenstelling tot Huys, heeft Wieringa geen spijt: "Iedereen in de zaal begreep dat het een grap was", zei hij woensdag. "De Telegraaf is niet mijn krant, maar ik dacht dat ze daar wel tegen een stootje konden. Het was een aanslag op een deur. Het is wat anders als mensen gewond waren geraakt.''

Twan Huys betreurt niet ingrijpen bij grap
Twan Huys betreurt niet ingrijpen bij grap (Foto: BuzzE)

Belangrijk lid Hooggerechtshof VS stopt

Een belangrijk lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof, Anthony Kennedy, heeft zijn vertrek aangekondigd. Volgens Amerikaanse media is dat een uitgelezen kans voor president Donald Trump om een conservatiever lid te benoemen in het negen rechters tellende hof.

Kennedy, een gematigde conservatief, werd in 1988 benoemd door toenmalige president Ronald Reagan. Hij schaarde zich in enkele belangrijke beslissingen echter achter liberalen en maakte daarmee geen vrienden in het conservatieve kamp. Zo stemde hij voor het homohuwelijk.

Belangrijk lid Hooggerechtshof VS stopt
Belangrijk lid Hooggerechtshof VS stopt (Foto: ANP)

Alleenstaande vrouw bang om deur open te doen

18 procent van de vrouwen zonder partner zegt vaak uit angst niet open te doen als er ’s avonds wordt aangebeld. Van de vrouwen met een partner is dit 10 procent. Vrouwen van 65 jaar of ouder zonder partner geven naar verhouding het vaakst aan dat zij ’s avonds niet zo maar de deur open doen. Dat meldt het CBS. Dit onderzoek is gebaseerd op de Veiligheidsmonitor, een enquête onder bijna 150 duizend Nederlanders van 15 jaar of ouder.

Van de vrouwen geeft 12 procent aan dat ze ’s avonds de deur vaak niet open doen, omdat zij het niet veilig vinden. Dat is ruim twee keer zo veel als bij mannen (5 procent). Bij mannen maakt het samenwonen met een partner geen verschil bij de afweging om de deur ’s avonds open te doen, behalve bij 45- tot 65-jarigen. Ook bij hen doen degenen met een partner ’s avonds vaker open dan degenen zonder partner.

Vaker deur ’s avonds open met kinderen thuis
Van de vrouwen zonder thuiswonende kinderen doet 15 procent vaak niet open als er ’s avonds iemand voor de deur staat, tegen 9 procent van de vrouwen met thuiswonende kinderen. Ook mannen geven minder vaak aan ’s avonds de deur dicht te laten als er kinderen in het huishouden zijn.
De aanwezigheid van kinderen in het huishouden speelt vooral bij 45- tot 65-jarige vrouwen en mannen een rol als het gaat om het ’s avonds opendoen van de voordeur.

5 procent jonge vrouwen vaak bang alleen thuis
Niet alleen doen vrouwen vaker ‘s avonds de deur niet open, zij geven ook vaker dan mannen aan dat ze zich ’s avonds vaak onveilig voelen als ze alleen thuis zijn. Jongere vrouwen zeggen vaker zich ’s avonds thuis onveilig te voelen dan oudere vrouwen.

Van de mensen die zich vaak onveilig voelen als ze ’s avonds alleen thuis zijn geeft 64 procent aan dat ze vaak de deur niet open doen als er wordt aangebeld. Onder de mensen die deze onveiligheidsgevoelens niet hebben doet 7 procent ’s avonds vaak de deur niet open.

Steeds meer mensen doen ’s avonds de deur niet open
Het percentage personen dat zich vaak onveilig voelt als zij ’s avonds alleen thuis zijn, is afgenomen van 2,6 in 2012 naar 2,0 in 2017. Daarentegen steeg het percentage dat ’s avonds de deur vaak niet open doet omdat zij het niet veilig vinden, in deze periode van 8,1 procent naar 8,6 procent.

Ruim 30.000 banen naar buitenland

Zes procent van de bedrijven met meer dan 50 werknemers verplaatste in de periode 2014–2016 bedrijfsactiviteiten naar het buitenland. De meeste van die bedrijven verplaatsten administratieve en managementtaken. Met de verplaatsingen waren meer dan 30.000 banen gemoeid. Eén procent van de bedrijven haalde eerder verhuisde activiteiten weer terug naar Nederland. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Ruim 500 bedrijven met meer dan 50 werknemers verplaatsten een of meerdere activiteiten naar het buitenland. In de industrie gebeurde dat veel vaker (11 procent van de bedrijven) dan in de overige sectoren (4 procent). Vooral bedrijven met een buitenlands moederbedrijf verhuisden relatief vaak werk naar andere landen, ongeveer 1 op de 5. Nederlandse bedrijven waren honkvaster, 3 procent verplaatste werk internationaal.

Eén procent haalt activiteiten terug
Eén op de honderd bedrijven met meer dan 50 werknemers haalde in de periode 2014–2016 eerder verplaatste activiteiten terug naar Nederland. In de industrie gebeurde dat tweemaal zo vaak. In de overige sectoren leverde het terughalen van taken echter wel meer banen op, ongeveer 250, tegen 130 banen in de industrie. De belangrijkste redenen voor bedrijven om activiteiten terug te halen,
waren onvoldoende kwaliteit van de geleverde producten/diensten op locatie, en hogere kosten dan verwacht.

Meer dan 250 bedrijven verplaatsten administratie en management
Ruim 250 bedrijven verplaatsten administratieve en managementfuncties, zoals financiële, boekhoud- en coördinatieposten naar het buitenland. Ongeveer 220 bedrijven verplaatsten (een deel van) hun kernactiviteit, productie of levering van diensten voor de markt. Dit betrof onder andere arbeidsplaatsen in fabrieken, maar ook ontwerp- of onderhoudsfuncties voor klanten.

Meeste banen verhuisd in productie
In de productie van goederen verdween het grootste aantal banen naar het buitenland, bijna 18.000. Minder bedrijven verplaatsten dus productie, maar er waren meer banen mee gemoeid. In administratieve en managementfuncties gingen ruim 6700 banen verloren. In de dienstverlening en ondersteunende ICT-diensten verdwenen samen ruim 5200 banen.
Een kwart van de verplaatste banen betrof werk voor hoogopgeleiden. Besparingen op de (loon-)kosten waren het belangrijkste motief voor bedrijven om werk internationaal te verplaatsen. Er verdwenen echter niet alleen banen door verplaatsing van activiteiten, er ontstonden ook nieuwe banen. In de industrie kwamen er ongeveer 850 banen bij, in de overige sectoren 2300.

Europa belangrijkste bestemming
Bijna 70 procent van de verplaatsende bedrijven koos een van de EU-lidstaten als bestemming. Een op de vijf bedrijven ging met activiteiten naar India. Dat waren vooral taken op het gebied van administratie en management, IT en dienstenlevering. Industriebedrijven kozen naast Europa vaker voor Oceanië en de overige Aziatische landen (niet India of China) voor productie.

Ruim 30.000 banen naar buitenland (Foto: cbs)
Ruim 30.000 banen naar buitenland (Foto: cbs)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.